Гневът на "жълтите жилетки" поставя под натиск демократичния свят

Гневът на "жълтите жилетки" поставя под натиск демократичния свят

© ReutersОгън, пиротехнически средства и сълзотворен газ опустошиха Париж в събота вечер. В неделя сутрин улиците бяха осеяни със скелети на изгорени коли, а Триумфалната арка беше покрита с графити. По-малки и предимно по-мирни шествия имаше и на други места във Франция, където през последните няколко уикенда протестиращи завзеха будки за пътни такси, блокираха камери за скорост по магистрали, спряха уличното движението и барикадираха входовете на местни данъчни служби.


Демонстрантите бяха "жълти жилетки" - наречени така заради светлоотразителното облекло, което носят. Отново и отново се повтаря, но неправилно, че те са се "появили от нищото". Вярно е, че произходът им е нетрадиционен: в миналото политическите партии във Франция, както в останалата част на Европа, произхождаха от старомодни институции от реалния живот - например профсъюзите създадоха социалдемократите, а в много страни църквата създаде дясноцентристките християндемократи.


Гневът на "жълтите жилетки" поставя под натиск демократичния свят

© Reuters
Хората се отъждествяваха с други хора, с които са се запознали в клубове, на събирания, в кафенета. За разлика от тях членовете на това ново обществено движение, ако то може правилно да бъде описано като движение, не са се запознали в институции от реалния живот. Вместо това те са се намерили в интернет, чрез социални медии и онлайн петиции, които могат да създават нови групи и идентичности от днес за утре.


Жълтите жилетки, чийто произход категорично е в киберпространството, не са свързани с никоя от съществуващите политически партии, въпреки че няколко вече се опитват да си ги присвоят. "Крайнолевият" политик Франсоа Рюфен, който изпитва язвителна неприязън към френския президент Еманюел Макрон, вече се появи в шествия на жълтите жилетки. "Крайнодясната" Марин Льо Пен също се обяви в тяхна защита, а някои подозират, че нейни привърженици или може би хора с още по-крайни програми може да са били отговорни за превръщането на мирните в началото протести в Париж в събота сутринта в съпроводени от насилие бунтове в събота вечерта.


Но всякакви претенции за връзки с една или друга група са опортюнизъм, защото


самото движение не е определило водач.


Вместо това то назначи осем говорители, които произхождат от различни среди и не могат да бъдат окачествени като принадлежащи към една партия или дори към една обществена група.


Изглежда, че жълтите жилетки споделят не някаква идеология или ясна философия, а набор от възгледи, както и нещо, което може да се определи като естетика. Те са ядосани от екологичните данъци, довели до повишаване на цените на бензина, и не харесват ограниченията на скоростта по френските пътища.


Те са ядосани в по-общ план и донякъде именно поради тази причина едно движение, което не съществуваше преди месец, се обедини толкова бързо: гневът е едно от нещата, които пътуват бързо по социалните медии - форма на комуникация, която дава предимство на емоциите; той също така е едно от нещата, които обединяват хората в свят, където профсъюзите, църковните организации и политическите партии губят значение. Един от протестиращите обяви: "Всички вие, имайки предвид политическата класа като цяло - крайнолеви, крайнодесни и центристи, вече не сте нужни."


Тук има ирония: партията на самия Макрон - "Република, напред!" - също започна като антипартийна партия, убежище за хора, които вече не се отъждествяваха с традиционните политически партии. Но тя беше зачената в политически контекст, а членовете й участваха в избори.


Поради това "Република, напред!", която не съществуваше преди три години, сега е възприемана като


част от върхушката, която беше създадена да победи.


Френската история е пълна с революции, превзети от още по-радикални революции, но сега тези промени стават с шеметна скорост. Възможно е също така в случая предаността към политическите партии да не се възстановява лесно, щом бъде разрушена.


Като се има предвид тази нова реалност, е важно да се намерят начини, по които тези спонтанни нови антиполитически движения да бъдат убедени да участват в по-официални институции, да се включват в по-официални дебати, да участват в сделките и компромисите, които изисква една съвременна демокрация. Важно е също така да не се позволи те да бъдат похитени от хора с по-мрачни програми.


А и това не са проблеми само на Франция: по-голямата част от останалия демократичен свят е изправена или ще се изправи пред същия вид предизвикателства. Ако президентите, парламентите, съществуващите партии и институции могат да намерят начини да се вслушат в тях, да ги приобщят и да се променят с тях, тогава демокрацията ще оцелее през XXI век. В противен случай тя може да не оцелее. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  70% от французите не вярват в досегашните политически партии и политиците. Това е най-високият процент в цяла Европа. 70% от французите са убедени, че политиците и политическите партии не защитават техните интереси. На това се обяснява и възходът на Макрон със създаването на нова партия, с това се обяснява и катастрофалният му рейтинг днес, след като французите разбраха, че Франция не е на първо място за Макрон. Ситуацията е революционна. Французите се нуждаят от политици, които да поставят Франция и французите на първо място и да се борят за тях. На Макрон глобализма утече в канализацията.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  След запалените коли и оцвъканата арка вече има и блокирани училища. Дано не се сетят за гилотината.
  Всъщност, как може да се угоди на хора, които нямат ясно формулирани искания?
  За акциза е ясно, там Макрон може да отстъпи.

  Еретик
 3. 3 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Французите не уважават евроатлантическите ценности! Искат и на тях да им е добре.
  Да ги изключим от НАТО и ЕС!

 4. 4 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Французите дано са наясно, че с появата на партийни секретари, върви и липсата на тоалетна хартия.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  След запалените коли и оцвъканата арка вече има и блокирани училища. Дано не се сетят за гилотината. Всъщност, как може да се угоди на хора, които нямат ясно формулирани искания? За акциза е ясно, там Макрон може да отстъпи.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Хем казваш, че нямат ясно формулирани искания, хем упоменаваш акциза, който е ясно формулирано искане.
  Не само акцизът е ясно формулиран. Хората са против неимоверната данъчна тежест. Какво неясно има? Искат намаляване на данъците за работещите. Искат намаляване бедността. Искат работещите хора във Франция да могат нормално да живеят. Не искат данъците им да отиват за чужденци, които Сорос им ги докарва с кораби, искат да се използват за французите. И искат политическа класа, която да поставя Франция и французите на първо място. Какво му е неясното? Вече започват да искат Макрон да си ходи. Това неясно искане ли е?

 6. 6 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":

  Искаш да кажеш такива политици като леля Пенка и италианските звезди и лиги, които да обещават пари без работа или сигурна работа до 55 г, а след това висока пенсия. Франция е много социална и консервативна. Хората са привързани към облагите, но тези облаги струват все повече. Плоблемът на Макрон, е че тръгна да реформира без да обещава на тези, които нямат достатъчно. Преди това Саркози опита, а още преди това и Вилпен, но оттекоха.

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Макрон тъкмо поучи Тръмп какво означава патриотизъм и французите вдигнаха бунтове и започнаха да му искат оставката. Именно по причина, че не го признават за патриот.

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Според един ляв историк и геополитически изследовател, който преподава в Националния институт по източни езици и култура в Париж (INACLO):

  "Едва сега започват да се учат и докато не са били обхванати от гнева, са били пасивни. Толкова повече тези хора бяха шокирани от лицемерието на медиите и насилието от страна на полицията – тоест от неща, които са отдавна известни в Париж. Едва сега се сблъскаха с тези реалности, изпитаха на собствен гръб контраста между истината и нейния медиен израз. Демонстрантите много дискутираха помежду си, всеки от тях в крачка се учеше на политическо мислене. И то благодарение на Макрон! Огромни благодарности към него за това!

  Така в общи линии изглеждаше това, което се чуваше, забелязваше и се крещеше из шествията: "Медиите лъжат! Макрон да си отива! Банкерите крадат! Да се убият банкерите-измамници! Дълговете са несправедливи! Да се атакуват данъчните райове! Да се контролира нарушаването на данъчния закон от богаташите! Да се контролира износът на капитали! Да се повиши стандартът на живот, отнемайки богатството от богаташите! Не можем да живеем с такива заплати! Не се борим за себе си, а за правото на живот на нашите деца! Да се сложи край на скъпоструващите войни в Африка и арабските страни! Вън оръжейните дилъри! Обвиняват ни във фашизъм, защото нямат аргументи!"

  И още: "Всички ние живеем във Франция, трябва заедно да се борим! Искаме право на достойни доходи и работа! Надяваме се, че предградията (имигрантските) ще се присъединят към нас и едва тогава ще се борим истински! Политическите партии и синдикатите не се справят, а ние бяхме твърде послушни, затова днес трябва да сме сериозни и да се организираме! Досега имаше бунт, време е да преминем към революция! Да разрушим системата!"

  Да свалим Макрон, правителството и системата! Нито дума за ЕС, нито за НАТО. Видях и такива лозунги: „Гражданското общество трябва да е в парламента!“. Чух да пеят „Марсилезата“, чийто куплет "... да вървим, с нечистата им кръв, браздите да удавим!” демонстрантите промениха на “кръвта на Макрон”."

  http://baricada.org/2018/11/29/yellow-vests-france/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":Искаш да кажеш такива политици като леля Пенка и италианските звезди и лиги, които да обещават пари без работа или сигурна работа до 55 г, а след това висока пенсия. Франция е много социална и консервативна. Хората са привързани към облагите, но тези облаги струват все повече. Плоблемът на Макрон, е че тръгна да реформира без да обещава на тези, които нямат достатъчно. Преди това Саркози опита, а още преди това и Вилпен, но оттекоха.
  —цитат от коментар 6 на ilinko


  Не мисля, че разбираш за какво говориш. Със сигурност белите французи с жълтите жилетки са ориентирани по-добре от теб.
  Франция е била социална и консервативна. В момента не е нито едното, нито другото. Не е социална, защото от социалната система остана само събирането на високи данъци, но парите от тези данъци отиват главно за издръжка на новите французи, дошли от Третия свят. Френският социализъм е умрял, защото за французите вече пари няма по социалните програми. А консервативна отдавна не е при тази либерастия.

 10. 10 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Т.е. , света на богатите расисти.

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Явно е, че политиците на всякъде са с увреден слух и не чуват когато някой охка лекичко. Започват да чуват когато хората вече започват да крещят, ама тогава вече е късно за тях.

 12. 12 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Всъщност, как може да се угоди на хора, които нямат ясно формулирани искания? За акциза е ясно, там Макрон може да отстъпи.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Искането е много просто. Хората искат да живеят по стандарт който смятат, че заслужават, но доходите им не позволяват той да се осъществи. Не само, че нямат надежда да получат тези доходи, ами с цифровизацията на обществото и това малко което имат, могат да загубят.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Класически левундери- провокации, сблъсъци с полицията, горящи кофи за смет, автомобили, строшени витрини- ей какви юнаци, революцията иде, Ленин, Троцки и Мао са щастливи в комундерският Рай!!!

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Тук един колега спомена за гнева на французите срещу медиите, които лъжат и изкривяват истината и различни медии сякаш са си плюли в устата. Затова аз постоянно наричам медията- еврейска либерална медия, защото става въпрос за пропагандна монополна медия, закупена от собственици, които работят в престъпен заговор срещу народите и нациите. Точно тази медия Тръмп нарича фалшива.

 15. 15 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Сорос им ги докарва с кораби? Те сами си ги докарват. Сами казват, че всички жители на техните бивши колонии са всъщност французи и могат да живеят във Франция. Да, но въпросните хора не са особено работливи и социалната тежест става значителна. Франция беше чудесен пример за цяла Европа какво да очаква от емигрантите, но вместо Европа да си вземе поука, тя реши, че иска от същото.

 16. 16 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":

  Виждам, че ти разбираш. Какво точно разбираш? Смяташ, че щом намесиш емигрантите и вече всичко е ясно. Разбира се, че е социална. Имат един доста помощи и не само за емигранти. Проблемът е за хората с ниски заплати, но не толкова ниски, че да получават много помощи. С 1500-1700 евро заплата влизаш в графата средна класа, но тези пари не са достатъчни. Дори и да премахнат данъка общ доход ще имат 200-250 евро повече, но и те не стигат напълно. Имат много удръжки и работодателите плащат допълнително за всеки работник.

  Не всичко опира до мигранти

 17. 17 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1224 Неутрално  Според един ляв историк и геополитически изследовател, който преподава в Националния институт по източни езици и култура в Париж (INACLO):
  —цитат от коментар 8 на baba_zozolana


  Във Франция е пълно с крайно леви боклуци на държавна софра. Ненапразно там са се чувствали като у дома си такива леви садисти като Пол Пот и Йенг Сари или пък брадатите аятоласи. В случаят става въпрос за идеите и възгледите на анархистите от т.нар Black Block, чиято цел е да бъдат разбити основата на държавата. Те използват всяка манифестация да трошат всичко, което според тях е символ на капитализма.

 18. 18 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Хахахаха няма такъв смят. Кафевите гозамбовци тамън се зарадваха че се троши и пали, а то се оказа че левичарите трошили и палели.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 19. 19 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2031 Любопитно

  няма как шайка лумпени /десни или леви / да определят дневният ред в една демокрация ,особено когато става дума за ИСТИНСКА а не фасадна демокрация като френската

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5703 Неутрално

  Социалната цена, по-точно мигрантския мързел и ходенето им по цял ден с ръце в джобовете, я плащат всички работещи французи Снощи говорих с мой приятел от Париж, работи към общината, каза буквално, повече не се издържа, постоянно нови такси, увеличение на данъци и т.н. Скоро му дошло и "изрявняване" от данъчното, - €2000, и сега по €500 му взимат на месец, без да ги пипне, директно от сметката му при превод.

  скоростен индекс "Y"
 21. 21 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Това Франция е забавна държава, чудя се навремето тогавашните гозамбовци как са се радвали че се троши и пали и когато тълпата е изкарала царчето и му е резнала главичката сигурно е настъпил вой на умряло.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 22. 22 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Френският социализъм е умрял, защото за французите вече пари няма по социалните програми.
  —цитат от коментар 9 на gozambo


  Ами жълтите жилетки това искат бре, гозамбо, социализмът да продължи. Между другото, преобладаващата част от тях са нетни получатели на данъците плащани от другите. Тия имат общо с консервативните ти идеи, колкото ескимос с живота в Сахара.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5703 Неутрално

  До коментар [#16] от "ilinko":

  Слушах онзи ден слушах и Курц, австрийския премиер. Обясняваше, как в Австрия доходите на семейство с три малки деца и един работещ родител със заплата около €1700 средно, с помощите достигат €2500. Ако никой не работи, получават общо €2700. Каза, че това по спокоен начин, ще се промени.

  скоростен индекс "Y"
 24. 24 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Скоро му дошло и "изрявняване" от данъчното, - €2000, и сега по €500 му взимат на месец, без да ги пипне, директно от сметката му при превод.
  —цитат от коментар 20 на hamiltonf


  Твоят приятел е пропуснал да ти каже, че тези 500 евро са данък общ доход, който сега във Франция започва да се плаща както и у нас, всеки месец. Досега се е плащало с около една година закъснение. Между другото, твоят приятел общинар винаги може да се върне у нас и от държавен функционер осигурен до края на живота си със заплата, да трепери за поста си със заплата от 800 лева.

 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Класически левундери- провокации, сблъсъци с полицията, горящи кофи за смет, автомобили, строшени витрини- ей какви юнаци, революцията иде, Ленин, Троцки и Мао са щастливи в комундерският Рай!!!
  —цитат от коментар 13 на selqnin


  ++++++
  Това е коментарът ! Браво !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":

  Много ми е любопитно как точно вие или протестирашите си представяте "да се бори за тях". Ама с конкретика - искам да направи това или да не прави онова. И по въможност без газови камери моля.

 27. 27 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#23] от "hamiltonf":

  Не знам как е в Австрия. Във Франция също има помощи. Проблемът е, че е трудно да се живее с 1700-2000 евро на месец. Като сложиш наем 800 евро, ток, парно, вода още 200, по 100-120 на седмица за храна и не остава. Не е невъзможно, но трудно.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  До коментар [#12] от "gianni":

  И какво да нправим - да забраним цифровизацията и да натрошим комютрите ?!? Вече е пробвано, дори няколко пъти и не работи. Други идеи ?

 29. 29 Профил на xxl17532244
  xxl17532244
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Франция е страната с най-висока данъчна тежест (48%) и най-голямата разпределителна функция на държавата в Европа. Като прибавим към това че за няколко години таксите за паркиране в градове като Париж бяха утроени, горивото обложено още повече, а данъка върху имущество над 1.2м бе заменен с по-интересен такъв за определени прослойки на обществото, то нещата излязоха извън контрол. Голямата борба ще бъде оттук нататък французите да се откажат от определени социални придобивка, за сметка на облекчаване на данъчната тежест.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Любопитно

  Изглежда, че жълтите жилетки споделят не някаква идеология или ясна философия, а набор от възгледи, както и нещо, което може да се определи като естетика.
  =======
  Чудесен защитен механизъм.... набор от възгледи....
  Това затруднява идеологическата борба срещу тях.....

  Трябва само да докажат, че не са от сорта навандалите....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 68 Гневно

  И ние в България не вярваме отдавна на нашите политици, те "играят" срещу нас, продават ни националните интереси. Искам смъртно наказание за държавна измяна, тия престъпници (управляващи) трябва да имат някакъв страх!

 32. 32 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  След като не успя с избори и "ислямистки" атентати, Путин се опитва по друг начин да дестабилизира Франция: чрез жълта "революция". Явно Макрон много му пречи 🤔

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Весело

  До коментар [#32] от "aleks ivan":

  Пак ли Путин виновен?
  Брех, голяма работа бил тоз Вова....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Напълниха се с тарамбуки и си съсипаха хубавата страна.

 35. 35 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Никога не е имало и не е възможно да има съвършено общество. Поради това винаги е имало и ще има недоволни. И изведнъж недоволните, съвсем спонтанно, без никой да ги организира, се организирали да протестират. Протестират срещу всичко, за което някой от тях се е сетил, т.е. нямат конкретни искания, но са на протест. Аз по никакъв начин не приемам, че тия протести нямат организатори и инициатори! Имат, но са подстрекатели, които не се показват. Протестът във Франция е същият като в България - хаотичен и без конкретни искания. Да има протест. И двата са по едно и също време. Не мисля, че това е случайно съвпадение. Зад двата протеста стоят едни и същи подстрекатели с едни и същи цели - дестабилизация.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Весело

  Отново и отново се повтаря, но неправилно, че те са се "появили от нищото". Вярно е, че произходът им е нетрадиционен: в миналото политическите партии във Франция, както в останалата част на Европа, произхождаха от старомодни институции от реалния живот - например профсъюзите създадоха социалдемократите, а в много страни църквата създаде дясноцентристките християндемократи
  ========
  Четете ли секуларистки тролчета, Дневник ви го напомня, а не Ети...!
  Но обърнете внимание..... "в миналото"......
  А който си убива миналото..... бъдещето му е Ейткаова каквото е в момента във Франция.....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":

  Както в новата ти родина: Гюлен е виновен за всичко, нали? И за лучения дефицит дори 😱

  Путин има интерес от това, което се случва във Франция. От дестабилизирането на Европа по всякакъв начин. А Люпенка се оказа куц кон, който само му взима парите. Ислямска държава пък се поразпадна... Ред е на жълтите терористи.

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 38. 38 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Напълниха се с тарамбуки и си съсипаха хубавата страна.
  —цитат от коментар 34 на olimpipanov


  Как бе, тарамбуките са носители на висши човешки ценности, питай консервативният чичо ети.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Весело

  До коментар [#37] от "aleks ivan":

  Ислямска държава пък се поразпадна... Ред е на жълтите терористи.
  =======
  Глупости.....
  Просто Сорос спря да налива пари на тия дето викаха "Аллах 'у Еккбер", и ги даде на тия облечени в жълто.....

  Иначе официално поскъпването на бензина е виновен..... 🕵️

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#38] от "Свинчуга":

  Празнуваш ли, ликуваш ли?
  Анархията във Париж победи....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#38] от "Свинчуга":Празнуваш ли, ликуваш ли?Анархията във Париж победи....
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  Няма да е за сефте, преди няколко века пак победи и резнаха зелката на голямата батка и какво от това. На вашата голяма батка кога ще му резнете зелката апропо?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 42. 42 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Като оставим настрана вандалските прояви, твърде вероятно от подставени от властта лица, за да дискредитират исканията на нормалните хора, ядрото на протеста има съвсем ясни искания, които всеки нормален човек ще подкрепи - идиотските еко-такси трябва да отпаднат. Цялата тая инсценировка от световен мащаб за борба с климатичните промени не е нищо друго, а механизъм за допълнителни данъчни тежести, които по никой начин не защитават климата. Единственото смислено нещо, което може да се направи е да се предотврати по-нататъшното изсичане на Екваториална гора в Бразилия, Африка, Индонезия, като сечта се обвърже със съответно залесяване, за което тия страни трябва да са под някакъв международен контрол. Всичко останало е бул-шит. Нивата на въгледвуокис днес са сред най-ниските в геологичната история на земята. Температурите преди 5 хиляди години са били с около 4 градуса по-високи от тези за 2000-та година. Освен това, във Франция данъчните тежести са пословично големи и без еко-тъпотиите. Ограниченията върху частния бизнес са направо социалистически. Нужна е ЛИБЕРАЛНА ИКОНОМИКА и Невидимата Ръка на Пазара, т.е. на Франция, както и на Европа е нужен капитализъм от Англосаксонски тип, с по-малко регулации и с по-малко държавни служби и служители. Социализмът на Европа набляга на солидарност, разпределение на благата и уж социална справедливост, но спъва създаването на повече богатство. Англосаксонският капитализъм създава повече богатство и макар разпределението на богатството да е по-неравно, в крайна сметка и при днешните условия, обществата там функционират по-добре и по-резултатно. Европа трябва поне да направи завой към по-либерален модел. Категорично съм против еко-таксите и невероятните акцизи върху горивата, както и против съм огромното данъчно бреме, което чрез социала стимулира мързел и посредственост. Трябва да има социални помощи, но те не бива да са равни на дохода на един работещ човек.

 43. 43 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 448 Неутрално

  След като не успя с избори и "ислямистки" атентати, Путин се опитва по друг начин да дестабилизира Франция: чрез жълта "революция". Явно Макрон много му пречи 🤔
  —цитат от коментар 32 на aleks ivan


  Ех този Путин всемогъщ. А бе вие за култ към личността не сте ли чували?
  Или просто трябва да си изкараш стотинките за закуска, а ти се плаща на споменаване на Путин?

 44. 44 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Нищо чудно нарочно да са ги оставили да трошат за да се дискредитира движението на жълтите жилетки. Както може и да се очаква, не са успели да арестуват баш чупачите, изпечени в тупаниците с полицаите анархисти. Арестувани са увлечени от тълпата да трошат, жълти жилетки, с профил подпийнали мъже на средна възраст, дошли от провинцията.

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Весело

  До коментар [#41] от "Свинчуга":

  На вашата голяма батка кога ще му резнете зелката апропо?
  =========
  Ние нашия батка сме си го избрали чрез избори..... и вече 17 години си го тачим.......
  Даже и когато задокеанските батки искаха да го затрият, пак му помогнахме...... забрави ли?!
  Достатъчно беше само едно среднощтно телефонче.....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Напълниха се с тарамбуки и си съсипаха хубавата страна.
  —цитат от коментар 34 на olimpipanov


  Не познавате Франция, за да се изказвате неподготвен. Така наречените от вас тарамбуки, много от тях са част от Френското общество не от вчера, а още преди ВСВ има и черни и Араби, които живеят там и са част от Френската култура и живот. Франция не ви е ограничената във всичко Източна или Централна Европа. Франция е световна колониална империя, донесла образование, култура и благата на цивилизацията на четири континента. Респективно, самата Франция е възприела много от различни краища на земята и е интегрирала тези неща в своята култура, музика, кухня, литература и пр. Няма нищо грешно в това, че във Франция са допуснати няколко милиона души от бившите колонии. Освен това, днес Франция има огромна отвъдморска акватория, а отвъдморските територии са повече от тези на Британия и жителите им не само не искат да се отделят от Франция, но и се напълно интегрират към самата Франция. И още нещо - ако отидеш във Франция и не говориш Френски, нищо че си бял, си под нивото на твоите тарамбуки, много от които не само владеят добре Френския език, но имат и добри професии и допринасят за страната. Трябва да мислиш, преди да пишеш!

 47. 47 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Франция е страната с най-висока данъчна тежест (48%) и най-голямата разпределителна функция на държавата в Европа. Като прибавим към това че за няколко години таксите за паркиране в градове като Париж бяха утроени, горивото обложено още повече, а данъка върху имущество над 1.2м бе заменен с по-интересен такъв за определени прослойки на обществото, то нещата излязоха извън контрол. Голямата борба ще бъде оттук нататък французите да се откажат от определени социални придобивка, за сметка на облекчаване на данъчната тежест.
  —цитат от коментар 29 на xxl17532244

  +++++++++++++++++++++++++++++++ Много точно и вярно казано! Нямам какво да добавя.

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Любопитно

  Между другото току що съобщиха, че френското правителство е направило крачка назад......

  Данъците на горивата щели да бъдат анулирани или снижени.

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#41] от "Свинчуга":На вашата голяма батка кога ще му резнете зелката апропо?=========Ние нашия батка сме си го избрали чрез избори..... и вече 17 години си го тачим.......Даже и когато задокеанските батки искаха да го затрият, пак му помогнахме...... забрави ли?!Достатъчно беше само едно среднощтно телефонче.....
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  А, не се заричай, аз не съм чул досега Аллах да е хвърлял отгоре лук като набиеш чело в килимчето, тааааа....

  Обичам да грухтя и плюскам.
 50. 50 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#42] от "transvaal":

  Хубаво си му дръпнал една реч, ама тия с жълтите жилетки искат по-ниски данъци и по-големи помощи, тъй като са бедни. Казват, че на богатите са им свалили данъците, а на бедните са вдигнали таксите върху дизела. Профилът им силно се различава от този на борец за капитализъм от англосаксонски тип.

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#49] от "Свинчуга":

  А, не се заричай, аз не съм чул досега.....
  ========
  При вас анархистите е нормално.....
  Вашата мисия е кратка, но ясна...... дим, бухалки, изпотрошени магазини и витрини, хаос......

  Bukalemun
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Любопитно

  До коментар [#50] от "gianni":

  Профилът им силно се различава от този на борец за капитализъм от англосаксонски тип.
  =======
  Между другото, положението в Белия и Холандия е същото, макар и в по малки мащаби..... но прави впечатление как пресата е концентрирана изключително към Франция....

  Bukalemun
 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  членовете на това ново обществено движение, ако то може правилно да бъде описано като движение, не са се запознали в институции от реалния живот. Вместо това те са се намерили в интернет, чрез социални медии
  —цитат от коментар 0 на 0


  Ето това е новият дигитален свят. Масите вече не могат да бъдат водени чрез досегашните методи. Политиците са в криза.

  Първото самоорганизирало се гражданско движение бе в Холандия преди 6-7г. Тогава демонстрантите бяха ученици.

 54. 54 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Първата Alt-right революция! Едно добро начало.

  “Gilets Jaunes” Protests: “Macron, Whore to the Jew!”

  https://dailystormer.name/gilets-jaunes-protests-macron-whore-to-the-jew/

 55. 55 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  Искате да кажете "олигархичния свят", иначе за натиска е вярно.

 56. 56 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  "Изглежда, че жълтите жилетки споделят не някаква идеология или ясна философия, а набор от възгледи, както и нещо, което може да се определи като естетика. Те са ядосани от екологичните данъци, довели до повишаване на цените на бензина, и не харесват ограниченията на скоростта по френските пътища."

  За такива хора в българския отдавна си има дума - наричат се "автоталибани".

 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#53] от "half truth":

  Къде си..... чу ли бомбата....?
  Ветераните от "Гези парк" са отишли в подкрепа на френските "жълти жилетки"......
  Видя ли, Мария..... как дори няма смисъл да се разобличават.....
  Те всички си приличат, независимо в коя страна се намират и държат бухалката в ръце..... 🏏

  Bukalemun
 58. 58 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Всеки иска да види в протеста на жълтите жилетки, това което желае. Един смята че трябват либерални промени, друг консервативни, трети не знам си какво, има цяла опашка от политици които искат да ги яхнат. Те обаче просто искат по-големи заплати и по-ниски данъци, при това веднага. Който ги излъже най-добре, може и да спечели.

 59. 59 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#49] от "Свинчуга":А, не се заричай, аз не съм чул досега..... ========При вас анархистите е нормално..... Вашата мисия е кратка, но ясна...... дим, бухалки, изпотрошени магазини и витрини, хаос......
  —цитат от коментар 51 на eti mehter


  Понякога за да се изгради нещо по-добро, трябва да се разруши старото. Че ако чакаш на изпърдяните чичаци да го свършят, ще има да чакаш докато биологията си каже думата.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 60. 60 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  След няколко години ще е по-забавно обаче, когато освен че автоматизацията изхвърли бачкерите на улицата, невронните мрежи започнат да изхвърлят хора от офисите. Първо ще го отнесат кол-центровете и секретарките, но изхвърлените на улицата ще стават все повече. Тогава трошенето и паленето ще е в още по-прекрасни мащаби и исканията ще са откровено левичарски, от вида "безусловен базов доход" и прочее.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 61. 61 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Във всички случаи има проблем и властите трябва да се съобразят него. Поне тия еко-такси и зелени компоненти от сметки следва да се махат.

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Весело

  До коментар [#59] от "Свинчуга":

  Понякога за да се изгради нещо по-добро, трябва да се разруши старото.
  ====
  Знам знам.... Това е един от главните девизи на анархизма....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  Класически левундери- провокации, сблъсъци с полицията, горящи кофи за смет, автомобили, строшени витрини- ей какви юнаци, революцията иде, Ленин, Троцки и Мао са щастливи в комундерският Рай!!!
  —цитат от коментар 13 на selqnin


  Като консерватор предпочитам автентичните леви пред ляводесни въздухари като Макрон. Когато са наистина леви, поне се знае какво искат и могат да му се сложат някакви граници. А левичари, кото прокарват програмата на мултимилиардерите -- сори, ама хората ги надушиха вече.

 64. 64 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#59] от "Свинчуга":Понякога за да се изгради нещо по-добро, трябва да се разруши старото. ====Знам знам.... Това е един от главните девизи на анархизма....
  —цитат от коментар 62 на eti mehter


  Сигурно, ама виж колко добре работи - например умрялата османска империя вече я няма.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 65. 65 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  [quote#63:"zyb18561487"][/quote]

  "Консерватор" в България е интересно понятие, консервативните ценности обикновено се оказват тези от социализма на бай Тошо и това е нормално де, много малко хора вече останаха дето помнят нещо преди него.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 66. 66 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Те всички си приличат, независимо в коя страна се намират и държат бухалката в ръце..... 🏏
  —цитат от коментар 57 на eti mehter


  Приличат си по това, че се организират спонтанно във социалните мрежи и мразят политическата класа. И ще стават все повече. Спонтанно отворено общество.

  Ама протестиращите от Гези не бяха палили и рушили.

 67. 67 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  Първата Alt-right революция! Едно добро начало.“Gilets Jaunes” Protests: “Macron, Whore to the Jew!”https://dailystormer.name/gilets-jaunes-protests-macron-whore-to-the-jew/
  —цитат от коментар 54 на nmq25555650


  Аз такива работи не чета, но ако става дума само за един евреин, мисля, че се сещам кой. Ма той сега е много зает с петицията против Брекзит.

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#65] от "Свинчуга":

  "Консерватор" в България е интересно понятие
  ======
  Няма консерватизъм в България
  Убихте го когато взривихте църквата "Света Неделя"...... и до 44 година го изпепелихте.....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#65] от "Свинчуга":"Консерватор" в България е интересно понятие======Няма консерватизъм в България Убихте го когато взривихте църквата "Света Неделя"...... и до 44 година го изпепелихте.....
  —цитат от коментар 68 на eti mehter


  Да, аз лично й драснах клечката на Света Неделя, видя ми се чудесна идея да я гръмна, тогава нямаше магазини за пиротехника и всичко сами си го правехме. Еххх незабравими времена, то ще се окаже че и аз съм консерватор значи, все пак има много истина в това че консерватизма не е много повече от добре ребрандирана носталгия.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 70. 70 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  [quote#63:"zyb18561487"]
  —цитат от коментар 65 на Свинчуга
  "Консерватор" в България е интересно понятие, консервативните ценности обикновено се оказват тези от социализма на бай Тошо и това е нормално де, много малко хора вече останаха дето помнят нещо преди него.[/quote]

  Първо, аз не съм в България и второ, придържам се към консерватизма в класическия смисъл, както е отразен в съответната литература. Съзнавам, че е лишен от смисъл в квази-феодалните общества, към които ни водят по своему и Жужи, и дедо Шори.

 71. 71 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  [quote#63:"zyb18561487"]
  —цитат от коментар 65 на Свинчуга
  "Консерватор" в България е интересно понятие, консервативните ценности обикновено се оказват тези от социализма на бай Тошо и това е нормално де, много малко хора вече останаха дето помнят нещо преди него.[/quote]

  Първо, аз не съм в България и второ, придържам се към консерватизма в класическия смисъл, както е отразен в съответната литература. Съзнавам, че е лишен от смисъл в квази-феодалните общества, към които ни водят по своему и Жужи, и дедо Шори.

 72. 72 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  До коментар [#63] от "zyb18561487":

  Истинският проблем е, че независимо дали се наричат леви или десни, всичките служат на едно един процентно малцинство.

 73. 73 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  [quote#71:"zyb18561487"][/quote]

  Е така може, да. То във въпросните общества (и България съответно), гореописаният консерватизъм си е направо прогресивна либералщина. Ама така е, сбъркани са нещата тука.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 74. 74 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  Ето, че ми се случи и на мен -- дублиран коментар, без да съм го желал.

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#66] от "half truth":

  Ама протестиращите от Гези не бяха палили и рушили.
  ========
  https://youtu.be/ZgJS9IP_bbo
  https://youtu.be/8g4JPx5uBxA

  Не бяха..... и то хич.....

  Bukalemun
 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Весело

  До коментар [#72] от "half truth":

  Истинският проблем е, че независимо дали се наричат леви или десни, всичките служат на едно един процентно малцинство.
  =======
  Аааа, разбра ли сега.... защо Ети е фен на лидерската политическа визия, а не на парламентарната.....?

  Bukalemun
 77. 77 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Авантаджийството и социализма като при тези жълти жилетки рушат държавите. Работил съм с френска фирма. При тях едно 60 % само присъстваха в офиса без да имат работа защото е много трудно да уволниш работник във Франция. И така се получава имаш работа за 40 човека ама имаш 100 служители. Как да получиш добри доходи ако храниш паразитите ?

 78. 78 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#56] от "cinik":

  Като тези в България дето могат да дават 200 лв на месец за цигари ама когато винетката порасне с 2.40 на месец излизат на протест :Д

 79. 79 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  До коментар [#75] от "eti mehter":

  Повтарям, протестиращите от Гези не палеха сгради и не чупеха витрини. Бяха извадили малко павета на Таксим и обърнали няколко контейнера. С очите си видях турци и кюрди хванати на общо хоро. Това не беше се случвало от Ататюрк насам.

  Елате в Испания на празника Сан Хуан да видите как се гърмят пиратки. Това от видеото е нищо.

 80. 80 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  Авантаджийството и социализма като при тези жълти жилетки рушат държавите. Работил съм с френска фирма. При тях едно 60 % само присъстваха в офиса без да имат работа защото е много трудно да уволниш работник във Франция. И така се получава имаш работа за 40 човека ама имаш 100 служители. Как да получиш добри доходи ако храниш паразитите ?
  —цитат от коментар 77 на rdb41527334


  Може и така да е, но когато един народ не си защитава социалните придобивки, получава ББ и Емел Етем. И пак казвам: липсва ми светът, където левите са леви, а десните -- десни. Днес десните са леви, левите -- джендъри, а любимата дума е "безалтернативен", но безалтернативността ще излезе на някого през носа.

 81. 81 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Другарят макрон клекна, дневник препечатва стари и сълзливи либерални статийки


  https://www.bbc.com/news/world-europe-46437904

 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#79] от "half truth":

  Повтарям, протестиращите от Гези не палеха сгради и не чупеха витрини.
  =======
  https://youtu.be/2xr1RNfI2bk

  Пред видео кадрите си безсилна....

  А ето ги и баш актьорите на провокациите.... турските "Свинчуга"

  https://youtu.be/SPXDrnc8r2g

  Bukalemun
 83. 83 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  [quote#76:"eti mehter"][/quote]

  Ети е фен на ''лидерската политическа визия'', защото това е единствения начин да се поотложи бъдещето. Отдавна съм го разбрала.
  Само че, да поотложиш бъдещето означава да закъснееш на старта. А добрият старт е най-важната предпоставка да заемеш добра позиция после.

 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Весело

  До коментар [#83] от "half truth":

  Само че, да поотложиш бъдещето означава да закъснееш на старта.
  =======
  Аз дори тръгнах в обратната посока..... към 17 век......
  За какво ми е такова бъдеще в дим и пламъци...... разни триполови общества.....
  Нека съм "прост и изостанал".....

  Bukalemun
 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Весело

  До коментар [#79] от "half truth":

  С очите си видях турци и кюрди хванати на общо хоро. Това не беше се случвало от Ататюрк насам.
  =======
  Ха ха.... така е разбира се.....
  Едва при Ердо почнаха свободно да се обединяват.....
  При светска Турция..... само да назовеш, че си кюрд.... 👈 право в затвора....

  Мерси за помощта.....

  Bukalemun
 86. 86 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  До коментар [#82] от "eti mehter":

  Ююююххх..... !!!

  В Турция бяха регистрирани и обявени за терористи всички публични личноси изказали симпатия към протеста. Това е турската разлика от френската. Не Ви ли е срам да пускате такива видеота :)

 87. 87 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Част от жълтите жилетки, вече са се превърнали основателно в раирани! Щом тези протести са придружени от палежи и брзчинства, значи нямат цел, нямат и перспектива! Макрон трябва да действа твърдо и безкомпромисно. Подобни вандали не може да бъдат заплаха нито за Франция, нито за ЕС!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 88. 88 Профил на Oniq S Koniq
  Oniq S Koniq
  Рейтинг: 278 Весело

  Не мога да си спомня година, от последните 30, в която във Франция не са текли някакви протести... Париж явно е столицата на стачките...

  Omnis distaedere pecunia nunquam!
 89. 89 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#6] от "ilinko":

  италианската лига е партия на биснеса в северна италия,никога не е подкрепяла т.нар граждански доход,но направи огромни компромиси пред комунистпопулистите от 5 звезди за да направи нещо по най -належащия проблем спиране на африканската инвазия.
  на практика салвини нямаше полезен ход.

 90. 90 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#47] от "transvaal":

  франция е със сигурност и най-живеещата над възможностите си страна в европа-заплащането на труда и соц.плащания за значително над немските.но с това революционно население всякакви реформи са обречени,то и затова и политиците им вечно се заяждат с италия ,за да отклонят вниманието от френските им икон .проблеми.

 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Любопитно

  До коментар [#86] от "half truth":
  В Турция бяха регистрирани и обявени за терористи всички публични личноси изказали симпатия към протеста. Това е турската разлика от френската. Не Ви ли е срам да пускате такива видеота :)
  ======
  Хоп..... БИНГО....!!!
  Сега отново се върни към статията, преразгледа я.... и ще видиш, че това не е никаква разлика, А ИМЕННО приликата между двата случая.

  Разликата е между Ердоан и Макрон....
  Докато единия е опитен анадолски консерватор, другия е вчерашен глобалисти аматьор....

  Bukalemun
 92. 92 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#91] от "eti mehter":


  Жълтите жилетки, чийто произход категорично е в киберпространството, не са свързани с никоя от съществуващите политически партии,
  =======
  Ето това имах предвид.....

  Феноменалното е, че и двамата боравим с едни и същи доводи, но разликата в "чиповете", ни води до различни изводи.....

  Bukalemun
 93. 93 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  "Поставя под натиск демократичния свят"

  А преди 2 години като избраха Тръмп и там Антифа като чупеше и рушеше - беше законно изразяване на протест. :)

  Или на срещата на Г7 в Хамбург. Пак същото. :)

 94. 94 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#8] от "baba_zozolana":

  +++++++Много информативен материал!Поглед отвътре и вербален портрет на колективния образ на вилнеещата по улицата тълпа. Маргинали, анархисти, психопати и социални аутсайдери има навсякъде, и те се детерминират с варварския си нагон да рушат, т.е. да злоупотребата с демократичните принципи!
  И колко е бил прав Жан-Жак Русо в "За обществения договор", Книга Трета, IV глава " За демокрацията", цитирам "....Ако вземем термина в неговото буквално значение, истинска демокрация никога не е имало и никога няма да има.... Нека прибавим, че никое друго управление не е така изложено на гражданска война и вътрешни вълнения, както демократичното или народно управление , защото никое друго на се стреми така силно и непрекъснато да променя своята форма и не изисква повече бдителност и смелост , за да бъде опазено такова , каквото е....." и завършва " Ако съществуваше народ от богове, той би се управлявал демократично. Такова съвършено управление не е за хора."

 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Весело

  До коментар [#94] от "glaxo11":
  Нека прибавим, че никое друго управление не е така изложено на гражданска война и вътрешни вълнения, както демократичното или народно управление
  ======
  Дори и късни, някои изводи се появяват...... из невиделицата на текущите събития....

  Преди време (лично на мен) ми обесняваше точно обратните работи...

  Bukalemun
 96. 96 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Разликата е между Ердоан и Макрон.... Докато единия е опитен анадолски консерватор, другия е вчерашен глобалисти аматьор....
  —цитат от коментар 91 на eti mehter


  Без съмнение бъдещето е на глобализма. Всички пътища водят натам. Националисти и глобалисти ама всички са за глобален ред:

  blockchain.... digital money....bitnation

 97. 97 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12372 Неутрално

  Няма успешна борба със следствията...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4651 Любопитно

  До коментар [#96] от "half truth":
  Без съмнение бъдещето е на глобализма.
  =========
  И на какво основание?
  Точно днес не можеш да го твърдиш......
  Народите и нациите се връщат към нормалните си агрегатни състояния.....
  Всеки се връщат към корените си..... и тежко на ония които не успеят.
  Света ще е глобален, разбира се..... но и разнообразен......

  Bukalemun
 99. 99 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#3] от "yavooor":

  Франсетата са боклуци! Колко войни губят от Германия, но после САЩ ги спасява! Ако не беше комплексираният Клемансо, то втората световна война сигурно нямаше да избухне! Този изверг е искал България да бъде поделена между Румъния. Югославия и Гърция!

 100. 100 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#3] от "yavooor":

  Франсетата са боклуци! Колко войни губят от Германия, но после САЩ ги спасява! Ако не беше комплексираният Клемансо, то втората световна война сигурно нямаше да избухне! Този изверг е искал България да бъде поделена между Румъния. Югославия и Гърция!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK