Изборът на генералния секретар на еврокомисията е незаконен, реши омбудсманът на ЕС

Мартин Зелмайер

© Reuters

Мартин ЗелмайерОмбудсманът на ЕС Емили О'Райли разпространи становище, в което заявява, че изборът на новия генерален секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер е незаконен, предаде БТА.


Отговорът на eврокомисията в нашето разследване не предлага нови данни и не променя нашите изводи, основани на проверка на документи на комисията, се посочва в становището. "Разследването ни показа подробно как назначаването на Зелмайер не е по законодателството на ЕС и по правилата на комисията. В следващите месеци ще приключим разследването", добавя О'Райли.Зелмайер беше назначен след изненадващата оставка на предшественика си Александер Италианер. Това назначение предизвика разследване и на Европейския парламент, който впоследствие заяви, че става дума за действие, наподобило преврат, което "разтегля и дори прекрачва границите на закона". Въпреки това евродепутатите отхвърлиха възможността да поискат Зелмайер да се оттегли. Вместо това те препоръчаха еврокомисията да извършва по-прозрачни назначения занапред.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK