Забравете дефицита: Италия трябва да се тревожи за демографската си катастрофа

Забравете дефицита: Италия трябва да се тревожи за демографската си катастрофа

© ReutersМладите италианци, носещи бремето на бързо застаряващото общество и липсата на заетост, имат малък шанс да постигнат благоденствие, твърдят икономисти. Те се аргументират с факта, че сегашните планове на правителството да харчи повече за пенсии трудно могат да бъдат решение на фискалните проблеми на страната.


Италианското популистко правителство се надява да сключи сделка в последната минута, за да избегне наказателните действия на ЕС заради планираните големи разходи, залегнали в новия бюджет. То обаче е изправено пред основен икономически проблем от много по-голям мащаб.


С рекорден спад на раждаемостта и голям брой млади хора, които бездействат в страната или се изнасят в чужбина, Италия е "държавата, която забравя младите", посочва професорът по демография Алесандро Розина от католическия университет "Свещеното сърце" в Милано. "Това, което най-силно определя Италия в началото на 21-и век, е именно начинът, по който младите поколения изчезват до такава степен, че това е не само обезпокоително, но пораждащо много проблеми в европейския контекст", написа Розина миналия месец във в. "Република".
Въз основа на официалните данни, публикувани миналата сряда, сочещи спад на


раждаемостта до нов исторически минимум,


Розина е пресметнал, че Италия е единствената страна в Европа, където броят на хората на възраст 80 години е по-голям от броя на новородените. Страната има и рекорден дял на така наречените НЕЕТ- (NEETs) - млади хора, които "са извън образователната система, нямат трудова заетост или не се обучават". Миналата година процентът им в Италия беше 29.5% спрямо средния за ЕС от 17.2%.


Междувременно броят на италианците, които са се преместили в чужбина, се е утроил между 2007 и 2016 г. от 36 хил. на 115 хил. според данните, публикувани миналата година от Италианския национален статистически институт (Истат). Всичко това става на фона на предупреждения за изтичане на мозъци. Тези 115 хил. включват почти 25 хил. завършили университет.


През септември 2017 г. бизнес лобито Конфиндустрия (Конфедерация на италианските индустриалци, която е една от най-големите организации на работодателите в Италия), пресметна, че масовото напускане на страната на хора от по-младите поколения ще орязва икономическия растеж с 1 процентен пункт годишно. "Това е истинско извънредно положение", каза главният икономист Лука Паолаци по това време.


През май Истат заяви, че Италия е "втората държава в света с най-много стари хора" след Япония с близо 1.7 пенсионери на всеки млад човек. Съотношението ще се увеличи до 2.65 през следващите 20 години.


Това е показателно за


нарастващия "демографски дълг" на страната,


тъй като бъдещите поколения ще бъдат обременени с увеличаващи се пенсии, здравни и социални разходи, свързани с "междупоколенчески дисбаланс", който се очаква да се изостри допълнително.


Повечето икономисти казват, че промяната на посоката на тези дългосрочни тенденции е от ключово значение за разрешаване на трайните проблеми на Италия с ниския растеж и незадоволителната производителност, но е спорно дали правителствената рецепта за дефицит и разходи предлага правилния отговор.


В друга скорошна статия във в. "Република" Розина заяви, че Италия се нуждае от "промяна на парадигмата", от промяна в начина, по който се развива политиката за младежта и семейството, и посочи Германия като модел, тъй като тази страна вече вижда положителни резултати в усилията си да преодолее ниската раждаемост.


Само че основният акцент в бюджета, изготвен от управляващата коалиция в Рим, крайнодясната "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди" (M5S), са субсидии за бедните и понижаване на пенсионната възраст.


Докато реформата на системата на основния доход може да бъде от полза за младите хора, тъй като несъразмерна част от тях имат ниски доходи и/или са безработни, повечето икономисти оспорват


целесъобразността на идеята да се увеличават редиците на италианските пенсионери.


Вицепремиерът Матео Салвини от "Лигата", който е главният радетел на пенсионната реформа, е убеден, че ако на хората на възраст 60 години им бъде позволено да се пенсионират по-рано, техните работни позиции ще бъдат освободени за по-младите хора. Това бе оспорено от доклада на Международния валутен фонд за Италия, който преди три седмици заяви следното: "Въз основа на доказателства от други страни е малко вероятно вълната от пенсионирания да създаде толкова много работни места за младите хора."


И така, проблемът с проектобюджета на Италия, който се контролира от Европейската комисия, е не само незачитането на правилата на еврозоната за дълга и бюджетния дефицит, но и начинът, по който правителството иска да използва допълнителните разходи.


Симоне Феро, 30-годишен докторант в лондонския университет "Куин Мери", написа в италиански блог за икономически проблеми, че проектобюджетът е "подарък" за старите поколения и "продължаващо преразпределение на благата за сметка на младите поколения".

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  При пенсиониране на 60 години се освобождават работни места за по-младите? Че защо направо не давате пенсии на по-младите?
  Не е трудно да си популист, трудно е да си управляващ популист. Справедливост няма дори в Библията

 2. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Всички сме на тоя хал.
  Лични екстри, ниска раждаемост, това е.
  Циганите не ги коментираме, защото те така или иначе нямат отношения с пенсионната система.
  Явно "ценностите" на това общество могат и да го затрият.

 3. 4 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  за сажаление не само там е прублем туй . голем прублем водешт до други прублеми. ората искат да живеат приатно , да се мандъхерцат нагоре надоле и прочие дивотии, а не да праят симейсва щото туй е баси зора . икуномическото вазмогжване напраи васможно той - преди и да иска чоек не можи да живеи сам, а сега дори е на далавера. та вапроса е: реялен исхот има ли? или цяли страни и региони ше споделят садбата на некои бг села: закриване или превръштане в музейни експонати с шмекери ескурзоводи? ониа поне имат футбул на ниво поне засига а ний и туй немаме.

 4. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Демографията е катастрофална за цяла Европа, но това не променя факта, че популистите на Салвини правят безумия, които клатят европейският кораб и дават козове на пропагандата на джуджето!!!!!

 5. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Италия е една от 28-те с проблеми в ЕС. Някъде има толкова много работни места, че се предлага пенсионерите да ги заемат. В Италия проблемът е липсата на работни места (и емиграцията)...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Нали демографската катастрофа е основна цел на глобализма и либерализма? Изнасяне на производствата извън страната, разбиване на семейството чрез лесбийския феминизъм, разпространение на хомосексуализма, внос на хора от Третия свят- всичко това прави демографска катастрофа.

 7. 8 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Стига сте лъгали хората, идва ерата на роботите и раждаемостта не е толкова важно. Навлизаме в нов етап на еволюцията и проблемите ке бъдат за нациите с висока раждаемост, ката страните от третия свят.

 8. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  В Германия вече се преодолявала ниската раждаемост, но не ми се вярва, че това са германци, по-вероятно е да се отчита ръст в раждаемостта благодарение на пришълците от мюсюлманския свят. Иначе демографската криза не е засегнала само България.

 9. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Разстроено

  Нерадостно бъдеще на Италия заради демографската криза там, но този проблем го имат още редица други държави членки на ЕС, за съжаление включително и България. :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 11 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Имат, но само за вземане!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 11. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Весело

  Ако ги пенсионират на 50 години, ще има още повече работни места. Е, няма да има пари за пенсии, но това е друг проблем.

 12. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Винаги могат да внесат римляни роми и романци.

 13. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  И защо така не ги интегрират?

 14. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "Това е показателно за

  нарастващия "демографски дълг" на страната,

  тъй като бъдещите поколения ще бъдат обременени с увеличаващи се пенсии, здравни и социални разходи, свързани с "междупоколенчески дисбаланс", който се очаква да се изостри допълнително."

  Хората виждат нещата в перспектива и се притесняват от очаквания дисбаланс, а нашите политици не ги е еня за бъдещето, важно е да се краде тук и сега. У нас демографският срив е не по-малък от този в Италия, но не виждам загриженост за решаване на този проблем. У нас освен ниската раждаемост и високата смъртност имаме и голяма миграция, което утежнява много нещата. Но политичският елит и т.нар.бизнес не се тревожат от този факт,макар че ги касае най=пряко, защото няма персонал, няма рабоници, няма плебс, когото да ограбват, мамят и лъжат.

 15. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  През периода 2005-2006 година живеех и работех в Италия и още тогава подобни стряскащи сценарии се прокрадваха в нормалната преса/става дума за "И Месаджеро"/!За съжаление и с България може да се правят подобни печални сценарии!

 16. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  А още по-тревожното е,че политиците неглижират този фундаментален проблем!

 17. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  С рекорден спад на раждаемостта и голям брой млади хора, които бездействат в страната или се изнасят в чужбина,
  =======
  Какво е "чужбина"
  Къде е "общо европейския дом"....?
  В Папуа ли се изнасят?

  Bukalemun
 18. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Ееееееей, то имало и други като нас! Ма не са чак толкоз.

 19. 20 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  За цяла Европа е вече късно да се тревожи за демография, как се стигна до тук?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 20. 21 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  С рекорден спад на раждаемостта и голям брой млади хора, които бездействат в страната или се изнасят в чужбина,=======Какво е "чужбина"Къде е "общо европейския дом"....?В Папуа ли се изнасят?
  —цитат от коментар 18 на eti mehter


  Лондон, който никога не е бил в Европа географски, САЩ, Австралия и др. За Турция няма желаещи заради фалшивите новини :).

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 21. 22 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Още по-големите са безумията на "петте звезди". Тези са нещо като кръстоска между НДСВ + БСП. Общините, управлявани от кметове от лигата или хората на Берлускони, са икономически много добре.

  А Ди Майо е един палячо, на който първата сериозна работа е като вицепремиер и министър на труда... (Нещо като Станишев) Днес баща му публикува сълзливо отворено писмо с извинения, за това, че черни са работили на черно във фирмата му. Не са плащани осигуровки, данъци...Става въпрос за бащата на министър на труда...)

 22. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "unx26584849":

  Предимно Германия и Англия, защото са по-близо. А италианците са си маммони.

 23. 24 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#21] от "unx26584849":Предимно Германия и Англия, защото са по-близо. А италианците са си маммони.
  —цитат от коментар 23 на vhv


  Какво са маммони? Защото според мен Италия е основата на съвременната цивилизация! Невъзможно е да избягате от латинския в медицината, правото и отбраната! Ако искате да избягате, по-добре внимателно си помислете с какво ще го замените?!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 24. 25 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivanmar":

  А "другата България" е на 1во място в общоевропейски план

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 25. 26 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Наистина има италианци, които бягат. В нашата сграда на долните етажи има голям кол-център и няколко младежи работят там. Говорил съм си с някои като пушим отпред, викат в Италия я си намеря работа за 1000-1500 евро, я не, а тука вземат 1800-2500 лева и всичко им е доста по-евтино.
  Щом и в България идват, смятай колко бягат по другите държави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK