Само за ден Мей претърпя три поражения за Брекзит в парламента

Само за ден Мей претърпя три поражения за Брекзит в парламента

© ReutersБританският премиер Тереза Мей претърпя три парламентарни поражения само за един ден, предаде "Гардиън". Първо правителството загуби в опита си правното мнение за Брекзит на главния прокурор да бъде разгледано отделно в Комисията по привилегиите в парламента. Министрите освен това бяха принудени да признаят, че трябва да публикуват пълното правно мнение. И, най-важното, третото поражение бе за промените в парламентарния процес, ако Камарата на общините отхвърли сделката на Мей, отбелязва Би Би Си.


Тя вече беше подкрепена от лидерите на ЕС, но трябва да бъде одобрена и от британския парламент, за да влезе в сила. Депутатите ще решат дали да я отхвърлят или подкрепят на 11 декември, а вчера започнаха петдневните дебати по въпроса в Камарата на общините.


Загубите


Началото бе отложено с няколко часа, тъй като депутатите подкрепиха с 311 срещу 293 гласа предложение, внесено от опозицията и критикуващо правителството за неуважение към законодателния орган, защото е отказало да публикува пълното правно мнение на главния прокурор Джефри Кокс за излизането на Великобритания от ЕС, въпреки че при по-ранно гласуване в парламента е било призовано да направи това.
С предложението се нарежда незабавно да бъде публикувано мнението и правителството заяви, че ще го направи преди 11 декември. Депутатите отхвърлиха парламентарен компромис, който щеше да отнесе спора до Комисията по привилегиите, което щеше да го отложи след ключовия вот следващата седмица.


Докато премиерът все още чакаше да започне официалният дебат, депутатите й нанесоха трето поражение, като приеха поправка, която цели да засили възможностите на парламента, ако сделката бъде отхвърлена. Би Би Си отбелязва, че вместо да бъдат ограничени просто до това да обърнат внимание на казаното от правителството, депутатите ще могат да окажат повече влияние като гласуват какво искат правителството да направи.


Поддръжниците на по-мек Брекзит или на втори референдум за сделката на Мей, приветстваха решението. Те се надяват то да им позволи да демонстрират парламентарна подкрепа за алтернативите на подхода на Мей.


Добър, но не перфектен Брекзит


"Прекарах почти две години, договаряйки тази сделка. Загубих скъпи колеги по този път. И бях изправена пред ожесточени критики от всички страни", каза Мей при започването на дебата. Тя отново настоя, че не съществува алтернатива, която да може да събере обществена подкрепа, и предупреди, че отхвърлянето на сделката би било рисковано.


"Никога не съм казвала, че сделката е перфектна, тя никога няма да бъде. Такъв е характерът на преговорите. Не трябва да позволяваме търсенето на перфектен Брекзит да попречи на един добър Брекзит", допълни премиерът.


Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин определи политическата декларация, която съпровожда споразумението за оттеглянето, като "много неясен списък с желания". "Все още не знаем как ще изглеждат дългосрочните ни отношения с Европа и затова толкова много депутати в парламента не искат да гласуват за този сляп Брекзит и да скочат в тъмнината за бъдещето на Великобритания", подчерта той.


Към Мей бяха отправени враждебни послания от нейните собствени съюзници, като бившият външен министър Борис Джонсън, който подаде оставка през юли в знак на несъгласие със сделката на премиера. Той я определи като "национално унижение" и подигравка за Великобритания. "Ще бъдем де факто колония и заради очевидна паника си гарантираме, че никога няма да можем да се възползваме от свободите, които трябваше да спечелим с Брекзит", предупреди Джонсън.


Ирландският проблем


Очаква се Мей да прекара времето до ключовото гласуване следващата седмица в срещи с отделни колеги в опит да ги спечели на своя страна.


Правителството освен това се опитва да убеди и Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), като й предлага допълнителни уверения за достъпа до британския пазар. Депутат на ДЮП, която по принцип подкрепя кабинета на Мей при ключови гласувания, обаче каза, че партията ще гласува против споразумението за Брекзит. "Моята партия ще се противопостави на това споразумение, тъй като смятаме, че то оставя Северна Ирландия в конституционно уязвима позиция въпреки уверенията, които ни бяха дадени", заяви Пол Гирван.


ДЮП е недоволна, че в споразумението се предвижда възможността Северна Ирландия да е в по-тесни връзки с ЕС от останалата част на Великобритания, ако не бъде намерен друг начин да се избегне твърда граница с Република Ирландия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  На всички е ясно ,че с наближаване на Брекзит ,всички във Великобритания почват да искат обратното и много е вероятно нов референдум с обратни резултати ,дали ще е сега или след излизането ,неминуемо ще се случи ,игра на пари отново .

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Твърде е възможно предложението на Тереза Мей за Брекзит да бъде отхвърлено. От там нататък са възможни два пътя - излизане от ЕС без споразумение, или отказ от Брекзит ( с референдум или без ).

 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  Наличието на амбициозна жена на кормилото на държавата, е изключително опасно за Британия! Всички разбраха – Брекзит е във вреда на англичаните. Само Мей не е!
  В момента и в следващите дни ще спорят за подробности. После ще ближат рани.

 4. 4 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 409 Весело

  Поражението и е в кърпа вързано! Още по време на кампанията за БРЕКЗИТ бяха заложени капаните на провала. Нереалистични очаквания от развода и Мей се взе със задачата да ги реализира. Но за "изненада" на всички това не стана и се договори сделка, която неприлича на лозунгите за БРЕКЗИТ, а си е нормална търговска сдекла.
  Така се случва, когато говориш едно, а реалността е друга!
  ;)

 5. 5 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Вече пеят лебедовата си песен, още провали предстоят.

 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално  Мей не трябваше да се нагърбва с таз задача, а да даде възможност на Фараж, Джонсън и Пател да имплементират брекзита.

  Както става обикновено всичкото мъж направи чупензихаген, оставяйки горката женица да брани родината.

 7. 7 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нещо май парламентът се настройва за възможни опции след отхвърляне на плана на Мей.

 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пускайте втори референдум, и започвайте да си привиквате банките обратно, че Лондонското Сити май ше го затварят

 9. 9 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Нов референдум ще има, и той ще е със следните въпроси:
  - На територията на Северна Ирландия:
  1. Желаете ли Северна Ирландия да остане част от Обединеното Кралство?
  2. Желаете ли Северна Ирландия да се присъедини към Република Ирландия?

  - на територията на Шотландия:
  1.Желаете ли Шотландия да остане част от Обединеното Кралство?
  2. Желаете ли като независима държава, Шотландия да бъде член на ЕС?

  Такива ми ти работи...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 10. 10 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Разгеле..Дневник, не чакайте Гардиън , ами сложете един редактор с английски да следи процеса, ако сте решили да отразявате.Иначе снощните поражения , бяха емблематични.За пръв път в историят цялото правителство беше обвинено във възпрепятстване на The House of Commons.И сега ще трябва да публикуват целият правен съвет , който са получили.Като гледам нежеланието да го разкриват, може бая пикантни неща да излезнат.Второто поражение беше при поправката, която вкара Доминик Гриив и която практически дава власт на Парламента над правителството в случай , че сделката не бъде одобрена.Мей ще трябва да обясни какво прави и какъв е план Б , а поправката дава възможност на Парламента да внася промени и изменения на плана.Което открива пътя към втори референдум или спиране на Брекзит.Тънкият момент сега е, дали твърдите брекзитъри ще подкрепят плана на Мей, за да спасят поне някаква форма на Брекзит или ще гласуват Против и ще отворят пътя за другите сценарии.Много , много интересно стана.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Мей не трябваше да се нагърбва с таз задача, а да даде възможност на Фараж, Джонсън и Пател да имплементират брекзита.Както става обикновено всичкото мъж направи чупензихаген, оставяйки горката женица да брани родината.
  —цитат от коментар 6 на Нинов

  Нинов, не бива да се ръсят такива тролски опорни точки при положение, че събитията не са чак толкова от отдавна.

  1. Тази женица се натискаше да седне в столчето на "приятеля Дейвид".
  2. Докато се натискаше в кампанията си твърдеше, че е "кучка" при преговорите. Това за "кучката при преговорите" е цитат!
  3. Фамозният Фараж не направи чупензихаген, а просто и много достойно се оттегли от етап, който е над нивото му. Пример - Петя Владимирова нали не си я представяш министър на правосъдието или Главен прокурор, ако статиите и доведат до оставката на Цацаров?
  4. Тази женица при съставянето на правителството си се опря на Борис Джонсън и юнионистите.
  4.1. Борис Джонсън не направи чупензихаген, а си пое отговорностите. И успя в задачата си Британската общност да потвърди ролята на Хари. Това е много важно. Защото Британия в контекста на ролята си след Брекзит се нуждае от ролята си на лидер на Комън уелта.
  4.2. Борис Джонсън не направи чупензихаген, а си подаде оставката, когато тази женица му изигра номер зад гърба при преговорите.
  4.3. Същия номер тази женица изигра и с министера си по преговорите, който само преди месец също направи "чупензихаген".
  4.4. Тази женица скрои нУмер и на юнионистите.

  И така стигаме до 5. - когато на толкова различни, направили "чупензихаген", общият знаменател е само тази женица и фатките и - то кой ли е виновен?

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  ... Тънкият момент сега е, дали твърдите брекзитъри ще подкрепят плана на Мей, за да спасят поне някаква форма на Брекзит или ще гласуват Против и ще отворят пътя за другите сценарии.Много , много интересно стана.
  —цитат от коментар 10 на Noise

  Вече съм по-склонен да си мисля, че ще е "2 в 1".
  Ще подкрепят сделката на Мей, но ще я лашнат. И ще стоварят всички криви дърва на неин гръб. Не е да не е било досега в историята и все така става.
  И хич няма да се изненадам, ако от тук нататък кормилото поеме Борис Джонсън.
  Сделката на Мей решава "сметките" по действащите договори и спогодби.
  Простичко казано - оправи "счетоводството".
  Белята е в политическите аспекти. Които Джонсън ще "подхване на чисто".
  И те така ...

 13. 13 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":

  Човек , винаги дъмъценвл мнението ти, ама Джонсън е завършен клоун и лъжец.Благодарение на дългият му език, една жена още е в затвора в Иран.В момента, в който трябваше да се гласува за разширяване на Хийтроу избяга в Афганистан, щото е обещал на избирателите си да гласува Против, но ако го направи като член на правителството, трябва да подаде оставка.А той си обича властта.Оставката му от кабинета дойде дни след плана на Мей и дни след оставката на Дейвид Дейвис/един наистина принципен човек/.Борис си е Борис, както обичат да казват тук.Властолюбив, човека дори призна, че е имал написани две речи, една За и една Против Брекзит.И очевидно е избрал тази, която според него би му послала пътя към Владо.И беше близо.Ако Гоув не му беше забил нож в гърба като нищо ставаше министър председател тоя клоун.Сега вече е късно.Политически труп е.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 14. 14 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#13] от "Noise":

  Пътя към властта*, не Пътя към Владо..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 15. 15 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#12] от "xm...":

  Борис е труп, човек.Дори Риис-Мог има по големи шансове.Вътре , в самата партия Борис няма подкрепа.А и е изцяло компрометиран пред обществото.Борис си е пресметлив клоун и нищо повече.Като кмет се правеше на народен човек, но сега излязоха доста тъмни сделки и мнозинството в Лондон не го понася.Момента беше когато Камерън подаде оставка, но Гоув го спря.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#13] от "Noise":
  То същите работи са били и с Уинстън Чърчил, ако се вгледате. С "трупа" също.

  А че бОрис е властолюбив до патология и е готов да бъде елементарен клоун за нея - не споря. Но си мисля, че това сега не е в негов минус. Всичкото истаблишмент са такива в момента, от Ванкувър до Владивосток, дет' е лафът. И безогледни на всичкото отгоре. А мат'рялът все повече припознава и заобичва репченето и клоунадите и кълве ли, кълве ...

  Оставам си на мнението, че бОрис за мен е най-вероятната "втора степен" за брекзитирането.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  След отхвърлянето на постигнатото споразумение, Мей и компания отиват в историята, а британците гласуват на втори референдум - това е най - доброто, което може да им се случи и край на безумието Брекзит.....

 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":

  Всичкото мъж, направило чупензихаген, е видело, че шит ще хитне дъ фан и съответно са си измислили уважителни причини да получат извинителна бележа да не ходят на есенната бригада.

 19. 19 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#16] от "xm...":

  Торите са толкова разделени по полосата Брекзит, че е highly unlikely хард брекзитър или някой , привърженик на оставане като Ана Сюбри , да вземе властта.Да не говорим, че в историята на партията никой, който е забивал нож в гърба на действащ министър председател, не е ставал лидер.Лорд Хезелтайн и Тачър са христоматиен пример.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  И това е само началото...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Какво е струвало на Мей преговарянето си е нейна работа, никой не я е поставил насила на това място. какво е свършила и има ли въобще вариант да се свърши тази работа е друг въпрос, ама затова е трябвало да мисли, когато се е съгласила да бъде премиер в тези смутни времена.

 22. 22 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#18] от "Нинов":

  Нинов, следиш ли Томас Кук?!Някакво мнение там?Че съм силно изкушен да похарча някой лев :)

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#22] от "Noise":

  Не, не ги следя.

  Но сега като ги погледнах.... направо са сибалимамата.

  Ще трябва да попрочета нещо показуса, както и да питам моя авер, фондовия мениджър, да си каже мъдрото мнение по темата.

 24. 24 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#23] от "Нинов":

  Ко се спасят може да е потенциално добра инвестиция.А дали ще се спасят е въпрос за един милион.Буквално!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#24] от "Noise":

  Ами преди 10 год. акцията е струвала 10 пенса и после е отишла на 200.

 26. 26 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#25] от "Нинов":

  Бе hot potato that might turn into а banana skin ,дето викаше райт онорабъл Джеймс Хакър

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Гласуването "на тъмно" не е честно. Ако парламентаристите не са съвсем наясно, какво остава за гражданите.
  Ако пък са си мислели, че Терезка просто ще напляска ЕС, пак не е нормално. Не може всички решения да са в тяхна полза. И без това много ги дондуркаха. Да се оправят. Нямат печеливш вариант, дори да останат, резилът остава.

  Еретик
 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#26] от "Noise":

  След некой друг ден кат доде големият краш ще е бъкано с таквиз акции. Човек требе да си държи сух барут да има с кво да пуца.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Мамй Мей няма да получи това, за което положи толкова усилия.

 30. 30 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#28] от "Нинов":

  Има нещо вярно.What goes up inevitably falls down.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  До коментар [#2] от "Voiko":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Натам отиват нещата!Според мене ще се стигне до нови избори или нов Референдум!Реално погледнато само малка част от британските политици искат твърд Брекзит/има-няма 15-20 %/

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нинов":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Точно така се получи и Фуража и Борисчо яко "плюят от засада"

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Любопитно

  До коментар [#9] от "Athanatos":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Както е казал мъдро нашият Народ:"Каквато каша си надробиш-такава ще сърбаш"

 34. 34 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#4] от "sokratus":

  Така е, а сега си правят кариерата на нейния гръб. Лесно е да се говори "аз щях да преговарям по-добре".

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 35. 35 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1805 Весело

  Британците искат хем туй в онуй, хем душата в рая...ма май ще си останат само с туй не в онуй а в другото...

 36. 36 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално


  Брекзит естествено няма да има. Но случилото се ще бъде поука за обединена Европа.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Това с Брекзита си е недоразумение. Всички го знаят. Даже и г-жа Мей.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 39. 39 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Гледах част от дебатите в парламента. Този Корбин е абсолютно неадекватен. По време на дискусиите за брекзита той взе думата и започна да говори за някакви жилища за бездомни някъде на север. Ако лейбъристите дойдат на власт, нищо добре не чака Британия (след като Шотландия се отцепи, предполагам това ще е името й).

 40. 40 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 564 Неутрално

  дано успеят да се измъкнат от европростотиите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK