Националистите зададоха тона срещу пакта на ООН за миграцията

Националистите зададоха тона срещу пакта на ООН за миграцията

© ReutersСветкавичната мобилизация на европейските националисти срещу световния пакт за регулиране на миграцията разпали отново политически конфликти от източната до западната част на континента по този все още наболял въпрос, който парализира сътрудничеството между страните.


Има опасност документът, договорен под егидата на ООН, да доведе дори до падане на белгийското коалиционно правителство на либерала Шарл Мишел, подложен на натиск от фламандските националисти от Новия фламандски алианс, които се противопоставят на текста.


В Словакия външният министър Мирослав Лайчак, някогашен дипломат в ООН, затръшна вратата на правителството като реакция срещу решението на страната да отхвърли пакта.
Консервативният австрийски канцлер Себастиан Курц отправи унищожителни критики, след като се присъедини към възгледите на своите крайнодесни партньори от Австрийската партия на свободата (АПС) в бойкота на текста.


Няколко дни преди международната среща на високо равнище, организирана в Маракеш на 10 и 11 декември за одобряване на пакта за "сигурна, редовна и законна" миграция, шест страни от ЕС (Австрия, България, Унгария, Полша, Чехия и Словакия) обявиха, че няма да изпратят представители в Мароко за подписване на документа, въпреки че през юли го подкрепиха, както и всички страни от ООН освен САЩ.


Италия, където крайната десница е част от правителството, реши да замрази подписването, докато парламентът вземе решение.


Взривоопасна тема


Освен страните, които подкрепят твърда линия към приемането на мигранти, дебатът за пакта на ООН се засили за последните няколко седмици и в множество европейски страни. "Стигнахме дотук, защото миграцията е силно взривоопасна политическа тема", констатира Ив Паскуау, изследовател в Университета в Нант.


Независимо дали става дума за спасяването на мигранти в морето или за разселването на кандидати за убежище в Европа, европейските страни не спират да изразяват разногласията си след миграционния поток през 2015 г. "Пактът изважда на бял свят съществуващите между европейците разделения, между тези, които се отнасят благосклонно към координирано управление, и тези, които са против", добавя Паскуау.


Всичко започна добре за проекта на ООН, стартирал преди две години. "Климатът като цяло беше консенсусен, самата Европа поиска този процес от ООН", припомня Франсоа Жемен, специализиран изследовател на миграцията в Свободния университет в Брюксел. Страните от ЕС искаха по-координиран подход към миграцията, за да не преживяват отново хаоса от 2015 г.


След това, в периода между приемането на пакта това лято в Ню Йорк и предстоящата среща в Мароко, "възникна координирана стратегия на националистическите партии в Европа, които си казаха "ще използваме това като начин за отклоняване на вниманието", заявява белгийският изследовател, уморен от разпространяваните в социалните мрежи "фалшиви информации и лъжи" за този текст.


Последен призив


Щефен Лене от фондация "Карнеги Европа" смята това за "организирани усилия на популистките партии" за предизвикване на полемика, защото отхвърлянето на имиграцията "е в основата на техния "бизнес модел".


Необвързващият пакт от 25 страници, първият подобен по темата, засяга общи принципи - права на човека, права на децата, национален суверенитет - и двайсетина предложения, целящи да помогнат на страните да се справят с миграцията, като улесняват информацията, интеграцията на мигранти, обмяната на опит.


Правителството във Виена вижда в него признаване на "право на миграция" и прекалено неясно разграничение между нелегална и легална миграция. Завоят на Австрия в момент, когато страната е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на годината, развърза ръцете на критици не само в националистическия лагер.


Макар че огромното мнозинство от членовете на управляващата в Германия десница (Християндемократическия съюз) се обявиха в подкрепа на документа, някои политици от ХДС започнаха да изразяват резерви. Френската дясна партия Републиканците отправи критики към текста и поиска парламентарен дебат.


"Става въпрос просто за създаване на динамика, за платформа за международно сътрудничество по миграцията", заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос в "последен призив" към страните, отхвърлили пакта.


"Европейската комисия вече не може да говори по тази тема от името на 28-те страни, констатира Паскуау, защото вече няма консенсус." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Добре че ги има тези националисти, че иначе социалистите неолиберали ще превърнат Европа в африканска клоака...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  Не без основание този пакт има противници. Този документ може да стане много неудобен, защото въпреки, че уж е декоративен и не е задължителен, потърпевшите лица, които не са получили подкрепа в съответствие с пакта, може да заведат дела в разни съдилища и осъдят държавата, която не го прилага. В крайна сметка този пакт може да стане и задължителен.

 3. 3 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Пропуснали сте Хърватска от списъка с държави от ЕС, които няма да подкрепят пакта!!! Явно е, че Италия също няма да подпише, нито Белгия!

 4. 4 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  По данни на някои НПО-та около 40млн. африканци си точат зъбите за ЕС... Само много болен мозък не би предвидил какъв апокалипсис би настанал на континента...

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  "Правителството във Виена вижда в него признаване на "право на миграция" и прекалено неясно разграничение между нелегална и легална миграция."
  *
  Защото е точно така: освен бежанците от войни се споменават и всякакви други мигранти, дори и такива "бягащи" от климатичните промени?! На тях им се гарантират и то безплатно всякакви права, като сметката остава за европейските данъкоплатци. Никъде не фигурира задължението на мигрантите да се хванат на работа.
  Затова въпросите за трудовата миграция трябва да се решават от всяка страна на базата от нуждата на работна ръка и изискваната квалификация, така че всеки новодошъл да е с осигурено работно място или ако му трябва обучение то да е за сметка на фирмата, която се нуждае от работна ръка.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  "Стигнахме дотук, защото миграцията е силно взривоопасна политическа тема", констатира Ив Паскуау, изследовател в университета в Нант.

  А защо стана силно взривоопасна? Нещо да кажеш по темата професоре? Кой я докара до там?

 7. 7 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Тези от Брюксел не разбраха ли, че европейците не желаем да приютяваме абсолютно всякаква сволоч, без никакъв ред и правила! Не крайни нацоиналисти , а ОБИКНОВЕНИТЕ граждани на Европа на са съгласни с това! Разбира се, за толерастките леви медии тези които не сме съгласни с крайния и безумен либерализъм сме, ,,ксенофоби”, ,,крайнодесни”, ,,расисти” и прочие! Аз пък ще изразя собственото си мнение, че либералните ,,тикви” в Брюксел нямат връзка с реалността, освен че интелектуално са непълноценни!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2309 Любопитно

  Кое е последното полезно нещо дето е излязло от ООН?

 9. 9 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#7] от "С Стоянов":

  Аз пък ще изразя собственото си мнение, че либералните ,,тикви” в Брюксел нямат връзка с реалността, освен че интелектуално са непълноценни!
  —цитат от коментар 7 на С Стоянов


  За съжаление много добре знаят какво правят и според мен го правят съвсем нарочно и целенасочено. С две думи, според мен предават интересите на еропейските граждани, като работят за някакви частни интереси!!

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Дедо Сорос гледа.
  Внимавайте дали сте си заслужили надниците.

 11. 11 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Европейците много добре осъзнават, че интеграцията на вече дошлите през изминалите 50-60 години мигранти не се е състояла. Сегашното законодателство в съвкупност с всичките международни и местни НПО-та, борци за права, прави интеграцията невъзможна. Първо над това трябва да се работи, преди да вкарваме нови маси мигранти.

 12. 12 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 523 Весело

  И на тая снимка беззащитните жени и деца преобладават.
  Докога либералите ще ни мислят за глупаци?

 13. 13 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Да заклеймаваш националистите не върши работа. Ако не са прави националистите, защо няма свободен публичен дебат по темата. Вместо обсъждане ан миграцията във всички аспекти се обсъжда само технологията на заселване в ЕС.

  подпис
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2889 Неутрално
 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#11] от "Gligani":

  Точно! Първо една държава трябва да използва вътрешните си ресурси от безработни преди да внася нови мигранти. За тази цел трябва да се попроменят законите така, че социалът да бъде само временен и всеки работоспособен да се хване на работа. За съжаление Европа го е докарала дотам, че това не е възможно.
  Затова и мигрантите ще търсят всевъзможни вратички да се докопат до европeйски социал.

 16. 16 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 862 Весело

  Всеки противник на отворените граници е ксенофоб, ислямофоб, хомофоб и расист. Трябва всички другари да ударим по едно рамо на Меркел и Макрон, за да се приеме пакта за бежанците, което ще облекчи милионите чакащи на северните африкански брегове другари и те ще се впуснат в пътуване към Европа. Ще е една малка мултикултурна революция на континента. Но само чрез размиване и заличаване на западната култура ще стигнем до крайната цел - разрушаване на буржоазното общество и крайна победа за марксизма. Макрон - шеф на Франция и ООН! НепрйеТ!

 17. 17 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1028 Весело

  Кое е последното полезно нещо дето е излязло от ООН?
  —цитат от коментар 8 на lustmord


  Как кое, бре? От Съвета по човешките права излезе наскоро!... САЩ...

 18. 18 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Добре че ги има тези националисти, че иначе социалистите неолиберали ще превърнат Европа в африканска клоака...
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Ми ,по принцип в про-робовладелската преса ,ВИНАГИ определят гласовете на здравият Разума/common sense/ ...като ,цитирам: '' крайни националисти''😊
  Демек, лепят им етикета ''фашисти'' ,на общо основание ... ВЕДНАГИЧЕСКИ!
  А всъщност, въпросът никога не е бил ,и не е ''ляво-десен'' ...
  Въпросът е , ще се защити ли Европа/не ЕС, забележете/ ,от промяна на идентичността си , културата си , моралните си устои...
  И по какъв начин да стане това...
  Всеки , който е за Защитата , е обявяван от либерал-нацистите ,за ''фашист'' ...
  Което си е ,смешно ...И не работи!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 19. 19 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 2143 Гневно

  Да си приемат мигранти от бившите си колонии ,тези страни, които са смукали,стотици години от тия колонии...И още смучат...
  Във Мадагаскар например/бивша френска колония/, ОЩЕ е НЕЗАКОННО да си внесеш кола , която не е френско производство!
  Те, имат морален дълг!
  Не ние!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  Новата клавиатура на либералните медии. Дневник сигурно се е обзавел само с такива.

  https://bit.ly/2G42uLZ

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3331 Неутрално

  ... Щефен Лене от фондация "Карнеги Европа" смята това за "организирани усилия на популистките партии" за предизвикване на полемика, защото отхвърлянето на имиграцията "е в основата на техния "бизнес модел" ...

  Оооо, ма т'ва е разкош напра'о!
  Разкошен пример за дебелооко, тежко лицемерие чрез фалшиво обръщане на фактологията и приписването и на противника.

  Бе Щефане, бе тя миграцията е "бизнес модел" точно на вашата пасмина и задругите ви в НПО-тата! Баси наглеца!

  Освен това противопоставянето на Пакта не е "заради полемиката", т.е. да си начешем езиците и да цръцнем малко турбопропагандица, а принципно и по същество отхвърляне на порочен модел. Вашият!

  По-нататък ... А защо пропускат Швейцария в изреждането на "ксенофобите"?
  Щото не им отърва, разбира се! Затова се съсредоточават само върху "ЕС".
  Швейцария е приемала и приема бежанци от десетилетия! Ама ... истински! И сега отказа "регулирания" и "редовен" поток. Що? Ми точно затова! Защото знаят какво е да приемеш бежанец и разликата с останалите ...

  Още по-нататък ... Тоя Лене от ... Карнеги? Ми що не си гледа Щатите?
  Които също "предизвикаха полемика", отказвайки се от Пакта.
  Що бе, лене, шо ни гък?

  Аре у лево!

 22. 22 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Да ги пращат мигрантите в Сибир или в Тибет

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2386 Гневно

  "Необвързващият пакт от 25 страници, първият подобен по темата, засяга общи принципи - права на човека, права на децата, национален суверенитет..."

  Тези определено ни вземат за оранжеви канарчта.
  Ми щом пък е тооолкова необвързваш защо сте го писали?

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Le rapport choc du Sénat sur les failles de la politique migratoire française

  Чао, Софи!

 25. 25 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  "Необвързващият пакт от 25 страници, първият подобен по темата, засяга общи принципи - права на човека, права на децата, национален суверенитет..."Тези определено ни вземат за оранжеви канарчта.Ми щом пък е тооолкова необвързваш защо сте го писали?
  —цитат от коментар 23 на Molossian


  Не само са го писали, ами и се тръшкат, тръшкат...

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8614 Неутрално

  Лошо е да се оставят решенията в ръцете на националисти.

 27. 27 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 2143 Гневно

  Да ги пращат мигрантите в Сибир или в Тибет
  —цитат от коментар 22 на himler


  Що?
  Да не би Сибир , или Тибет да са измуквали страните им да сухо ,в то в продължение на векове?!?!
  Морален ,дълг да си прибират мигрантите , имат САМО БИВШИТЕ КОЛОНИАЛНИ ИМПЕРИИ, обезкостявали Африка , Пакистан и Индия!
  Не ,Сибир , Тибет ,или България !

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11443 Любопитно

  Направо с десни популисти?
  А защо не се приема, че документът може да има неясноти и да създава проблеми?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK