ЕС е склонен да подаде ръка на Мей, ако тя загуби вота за Брекзит в парламента

Тереза Мей

© Reuters

Тереза МейАко британският премиер Тереза Мей идната седмица изгуби вота в парламента по нейното споразумение за развода с Европейския съюз, лидерите на ЕС няма да го скъсат и да започнат отново преговорния процес, но могат да й помогнат да спечели при втори опит.


Тази помощ може да дойде във формата на нови разяснения как ще действа споразумението или може би дори чрез малки корекции в съгласувания текст. Това едва ли ще бъде достатъчно да убеди многобройните редици на опонентите на Мей, едни от които виждат в документа твърде много Брекзит, а други - твърде малко. Целта е обаче да бъдат спечелени достатъчен брой колебаещи се депутати, за да бъде спасено споразумението.


Високопоставени дипломати в ЕС се надяват гласуването във вторник да се окаже с малка разлика, която да позволи на Мей да върне споразумението за втори вот. Тогава те могат да се опитат да й помогнат с "козметични" промени в необвързващата политическа декларация, която съпътства основното споразумение. Но дори и в този случай юридически обвързващият документ, който е в сърцевината на дебатите във Великобритания, няма да подлежи на предоговаряне. А ако вотът с "не" в парламента е с голямо мнозинство, Мей ще се окаже оставена да се справя сама.
"Много неща ще зависят от бройките. Ако не й достигнат 15, 30 или дори 40 гласа, можем да помислим за жест, който да й позволи да опита отново", каза служител от ЕС.


Неуспех при гласуването (във вторник) ще превърне редовната (на всяко тримесечие) среща на върха на ЕС в Брюксел следващия четвъртък и петък в "кризисна среща на върха за Брекзит", казват служители в Брюксел, макар че времето може да се окаже твърде малко за Мей да каже на своите колеги лидери много повече освен факта, че е изгубила при първия опит и й трябва повече време. Те обаче бяха единодушни, че "кутията на Пандора" чрез "развързване" на договорения вече юридически текст за британското напускане няма да бъде отворена.


"Сигурно е, че няма да има никакво предоговаряне на споразумението за напускане", потвърди високопоставен служител. "Въпросът е какво ще направят британците, ако споразумението не мине през техния парламент. Ние сме готови да ги подкрепим."


Опциите варират от даване на повече време на Мей да потърси други начини да убеди парламента, до оказване на помощ на Великобритания дори изобщо да спре процеса на Брекзит - много лидери в ЕС редовно са казвали, че това би бил техният предпочитан краен вариант. "Можем да помислим да направим нещо козметично, сравнително бързо. Първо трябва да чуем от Мей, да видим какво искат те", каза друг дипломат от ЕС. "Ако обаче не й достигат стотици гласове, това вероятно е неосъществимо."


Неведнъж след парафирането на споразумението с Мей миналия месец ЕС заяви, че няма да го предоговаря и подкрепи нейната позиция, че направената оферта е най-добрата и единствено възможна. Някои страни, като Франция, са възприели особено твърда линия по въпроса за предлагане на допълнителни отстъпки на Лондон.


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Тереза Мей

© Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Тереза Мей


Необвързващата политическа декларация не е главният спорен елемент в британския дебат и далече не е ясно дали известно "пипване" в нея ще промени някои гласове в Камарата на общините. Все пак самото предположение, че тя може да бъде "пипната", може да се разглежда като признак за по-голяма гъвкавост.


Дипломати в ЕС заявиха, че ако няма експедитивно решение и бърз и успешен втори вот в британския парламент, процесът може да се проточи през 2019 г. със засилващ се натиск и върху двете всички страни.


Те изразиха мнение, че би било твърде прибързано да се предприемат каквито и да са ходове на последната за годината среща на върха на ЕС следващата седмица. Дотогава може дори още да не е ясно дали евентуални промени, които британците биха поискали от ЕС, ще бъдат насочени към по-близки връзки след Брекзит или обратно. "При тях няма мнозинство за нищо", каза служител от ЕС. Той отбеляза колко трудно се работи както с кабинета на Мей, така и с британския парламент - и едните, и другите разцепени наполовина по въпроса за Брекзит.


Дипломати от ЕС казаха, че много ще зависи от реакцията на пазарите, ако парламентът в Лондон отхвърли крехкото споразумение за Брекзит. Ако британската лира се окаже под силен натиск, парламентът може да се окаже по-склонен да гласува за споразумението втория път. "Има повече опасения, че Мей може да не успее при първия опит. Но ние все още смятаме,че тя в крайна сметка ще успее да го прокара", каза друг евродипломат, занимаващ се с Брекзит. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално
 2. 2 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  На мен цялата история е тънко подливане на вода на Мей. Едни такива изказвания ще убедят противниците на споразумението във ВБ, че е по изгодно за ЕС отколкото за ВБ и би могло да се договорят и по добри условия. С тази убеденост шансовете на Мей да го прокара според мен намаляват.

 3. 3 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#2] от "George Svinarov":

  Уффф ЗА мен.....

 4. 4 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Кален удар.
  Стил Барние

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4471 Любопитно

  "Дипломати от ЕС казаха, че много ще зависи от реакцията на пазарите, ако парламентът в Лондон отхвърли крехкото споразумение за Брекзит. Ако британската лира се окаже под силен натиск, парламентът може да се окаже по-склонен да гласува за споразумението втория път. "Има повече опасения, че Мей може да не успее при първия опит. Но ние все още смятаме,че тя в крайна сметка ще успее да го прокара", каза друг евродипломат, занимаващ се с Брекзит. "

  ЕС се надява в крайна сметка лондонските тъпанари да се осъзнаят и да "клекнат" !

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4471 Любопитно

  До коментар [#4] от "О, ко ма напрай!":
  Не е така,защото от страна на ЕС има много повече коректност!Брюксел каза какво ще гони в тези преговори и в основни линии го спази,а Лондон не спря да се опитва да "изкрънка" нещо което не заслужава!Англичаните и на това споразумение трябва да се радват,защото те надробиха тази каша Брекзит!

 7. 7 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Забравят за задкулисният играч Доналс Тръмп, който си гради Англосферата. Той обещава, това, което ЕС не дава.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 8. 8 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#5] от "bat_plamen":

  "...няма мнозинство за нищо", каза служител от ЕС. Той отбеляза колко трудно се работи както с кабинета на Мей, така и с британския парламент - и едните, и другите разцепени наполовина по въпроса за Брекзит.""

  Компромисните ходове са на привършване.
  Наближава вземането на радикално решение.
  Дано да е за добро.
  Пък може и Брекзит да се згромоляса.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Споразумение за Брекзит всъщност няма! Има споразумение да се преговаря още 21 месеца (с възможност за удължаване) след март догодина, за да се постигне споразумение! През това време UK ще продължи да е член на ЕС, но без право на глас.

 10. 10 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Тази помощ може да дойде във формата на нови разяснения как ще действа споразумението или може би дори чрез малки корекции в съгласувания текст
  ----------------
  Бе да вземат и за хуманитарна помощ да помислят.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 11. 11 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Скоро гледах филм за Чърчил по време на Дюнкърк - Най-тъмният час.

  Филмът е много неочакван - основното внимание е върху огромния личен психологически натиск, който Чърчил изпитва от страна на своето обкръжение - хората от ближния му кръг, като почнем от политиканите в собствната му партия, Краля, стенографката му и други волни или неволни участници.

  идеята е съвсем ясна - ако се беше подал, подал преди всичко лично, като човек, историята можеше да вземе друг обрат. Но той е издържал.

  Та си мисля, че в момента Мей е в същата позиция - бори се за нещо, в което вярва че е най-доброто, а всички и отвсякъде се опитват да я пречупят. Затова ми става все по-симпатична, макар че съм убеден в идиотизъма на какъвто и да е Брекзит за самите британци. Докато за останалите европейци ВБ винаги е била един ненужен воденичен камък на шията.

  Така че й пожелавам успех и повече смелост.

 12. 12 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Начи , политиците по цял свят са си таковали мамата..Сега ще сринат паунда , само и само като Мей се върне за втори вот депутатите да нямат избор.Великобритания така си го нахендри с тоя Брекзит и тези слаби политици, че не е истина!И дори да падне Мей, какво идва отдолу?! Най-вероятно избори и Джей Си на власт..То хубаво, Корбин е пич, ма имаме Макдонъл за финансов и Дайан Абът за вътрешен ...И нЕам думи просто!Ще цъфнем и вържем!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 13. 13 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#11] от "gullwing":

  Бе да ти кажа трудно да сравним тая прелетна птица с Чърчил.Не , че и двамата не са гадини от класа, де..Няма забравя какви ги навърши като хоум секретъри и Ка свика избори, след като беше обещала да не го прави.Че като капак се крие като съсел за дебатите.Е, хората я свалиха на земята, но никаква симпатия към това арогантно същество нямам.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Ръка се подава на удавник, а Мей влачи ВБ към дъното !!!

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Ами, не, Роси! Не е проблем на Тереза Мей! Проблем е на UK и на ЕС (в този ред на важност)! Дейвид Камерън, който свика рефепендума се изниза по терлици! Фарадж и Б. Джонсън - също! Аз бих обвинил Мей само за думите й (когато оглави правителството), че "Brexit means Brexit"! Можеше да омаловажи гласуването с идея за нов референдум.

 16. 16 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#15] от "vassilun":

  Е Фараж не може го обвиняват, щото той практически няма никаква власт.И няма и да има.За него Брекзит е работата му.Той с това си изкарва парите.Борис е имбецил.Патологичен лъжец и мръсник.Мей също не е цвете.За мен най-читавият човек в The nasty party" e д-р Сара Уоластън, но за съжаление е прекалено читава, за да стане лидер.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Малко като гавра с труп...

 18. 18 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Весело

  Доколкото разбирам, на Франция и Германия им е изгоден Брекзита и се страхуват да не би да не се случи...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 19. 19 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Начи , политиците по цял свят са си таковали мамата..Сега ще сринат паунда , само и само като Мей се върне за втори вот депутатите да нямат избор.Великобритания така си го нахендри с тоя Брекзит и тези слаби политици, че не е истина!И дори да падне Мей, какво идва отдолу?! Най-вероятно избори и Джей Си на власт..То хубаво, Корбин е пич, ма имаме Макдонъл за финансов и Дайан Абът за вътрешен ...И нЕам думи просто!Ще цъфнем и вържем!
  —цитат от коментар 12 на Noise


  Познахте, съвременната война не е война между религии, нации или идеи, а между елити и интресите им, а магаретата си опъват, както е било и винаги. Купувайте юани, долари, евро или каквото си мислите, че ще си вдигне цената спрямо паунда, елементарно. Ако загубите вината не е моя, а на брокерът Ви или елита.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 20. 20 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Надеждата да излъжат се някак си матеряла все още не е умряла :)))))) Тая сделка е напускане на думи само и няма как да мине въпреки поредната доза предсказания за идващия апокалипсис.

  Путин - мы верим в тебя !
 21. 21 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 967 Весело

  До коментар [#18] от "Обществен деятел":

  Естествено, че им е изгоден. Англичаните вземат лидерството след Наполеоновите войни от Франция и са един от главните кроячи на Ньойския договор, където немците са “наказани” подобаващо. Колелото се върти(виенското) и кошничата е близко до земята.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 22. 22 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Надеждата да излъжат се някак си матеряла все още не е умряла :)))))) Тая сделка е напускане на думи само и няма как да мине въпреки поредната доза предсказания за идващия апокалипсис.
  —цитат от коментар 20 на terminal velocity


  "Апокалипсисът" вече мина през Европа, през източна поне два пъти. Сега на Европа и трябват хора, които да изплащат пенсии?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 23. 23 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  На всички е ясно ,че Великобритания няма да напусне ЕС и Брекзит е измислица , докато се осъществи този процес ,ще се направи нов референдум и нещата пак ще станат същите ,дотогава мандатите на големите в двете световни сили ще са изтекли и се надяваме на по нормални хора ,които да движат човечеството напред ,а не към апокалипсис .

 24. 24 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 294 Неутрално
 25. 25 Профил на sch123
  sch123
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#11] от "gullwing":

  *Поддал. "Подал" е нещо съвсем друго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK