Хиляди протестираха в Париж срещу вдигането на студентските такси за неевропейци

Хиляди протестираха в Париж срещу вдигането на студентските такси за неевропейци

© ReutersМежду 2 хил. и 5 хил. души, повечето студенти, протестираха вчера в центъра на Париж срещу увеличаването на таксите на френските университети за чужденците, идващи от страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, предаде "Франс прес". Увеличението беше обявено неотдавна от френското правителство (ЕИП).


Протестиращите преминаха през няколко района на града, скандирайки: "Макрон, оставка!" и "Солидарност с чужденците!".


От началото на 2019 г. студентите от държавите извън ЕС и ЕИП няма да плащат същите такси като студентите, идващи от ЕС. Те ще плащат 2770 евро за обучението за степен бакалавър и 3770 евро за обучение за степен магистър и доктор. За европейските студенти таксите са съответно 170 евро на година за бакалавър, 243 евро на година за магистър и 380 евро на година за доктор.
Според правителството увеличението на таксите за студентите, идващи от страните извън ЕС и ЕИП, ще позволи да бъдат увеличени стипендиите за другите студенти и да бъдат освободени някои студенти изобщо от такси.


Участници в протеста изразиха безпокойство, че чрез обявеното увеличение Франция отказва приема на чужди бедни студенти. Протестиращите се опасяват, че увеличение може да бъде въведено и за всички студенти.


Акцията протече на фона на протестите на "жълтите жилетки". От няколко дни във Франция протестират и гимназисти, а вчера по време на техни демонстрации бяха арестувани над 100 души.


Предупреждения за събота


Опасявайки се от нови безредици, премиерът на Франция вчера обеща "изключителни" мерки за сигурност за планираните в събота протести в Париж и в други градове, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Едуар Филип заяви пред депутати, че правителството взима "всички необходими мерки" да гарантира сигурността по време на протестите. Ще бъдат осигурени подкрепления за вече разположените в цялата страна 65 хил. служители на органите за сигурност.


Той призова "жълтите жилетки" да останат по домовете си за тяхна собствена безопасност, тъй като по думите му в протестите може да се включат радикални елементи и да се повторят безредиците от миналата събота.
Филип приветства призива на профсъюзни лидери и представители на местната власт за спокойствие. Премиерът призна, че направената от правителството отстъпка по отношение на акциза върху горивата "не отговаря" на исканията на всички протестиращи. По-рано президентът Еманюел Макрон отмени вдигането на акциза върху горивата, което бе основната причина за протестите на "жълтите жилетки".


Заради очакваните демонстрации Айфеловата кула, ще бъде затворена в събота. "Обявените за събота, 8 декември протести в Париж, не позволяват приема на посетители при добри условия на сигурност. Ето защо Дружеството за експлоатация на Айфеловата кула реши да я затвори през този ден", се казва в съобщение на компанията-оператор.


Туристическият обект бе затворен за посещение на 24 ноември, когато се очакваше протести да има на Марсово поле - зоната зад Айфеловата кула. Тогава обаче протестите се насочиха към булевард "Шан-з-Елизе". Кулата не беше затворена за посещение миналата събота, когато протестите на "жълтите жилетки" бяха белязани от насилие и вандалски прояви в Париж.


Парите за билетите, закупени онлайн за визита на кулата на 8 декември, ще бъдат автоматично възстановени.


Същевременно от префектурата на Париж бе отправен призив за затваряне на магазините на "Шан-з-Елизе" в събота заради очакваните нови протести. В същия ден няма да работят още седем музеи и исторически обекти в столицата, сред които парижката опера, катакомбите, Лувърът, музеят "Орсе", музеите "Гран" и "Пти пале", допълват ДПА и "Ройтерс". Френският министър на културата Франк Ристер каза, че крайнодесни и крайнолеви размирници планират да се смесят с протестиращите в събота.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Хаос и упадък в тази държава. А Макрон през това време сигурно дава поредно интервю с акъл как да се оправи Европейския съюз.

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  И правилно протестират.
  Винаги ще има дефицит за вишисти.

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 723 Неутрално

  За мен Макрон е пълно разочарование. очевидно и за самите французи.

  Французите осъзнават, че така повече не може … социалната държава води до огромни дългове и разпад в обществото поради гетоизация и социално изключване.
  Та след отеклите ЛГБТ Истанбулска конвенция, пакта за мигрантите на ООН, идва на ред Парижкото споразумение.
  Французите ненавиждат това споразумение натресено им от Макрон … и Франция ще се изтегли от него, което ще доведе до пълното му денонсиране.
  след това идва ред на пакта за социални права.
  Политиците от ЕС завиха към див социализъм и потрошиха Европа.
  За 20 години заличиха всички конкурентни предимства на ЕС.
  Свръх регулациите доведоха до пълна парализа на бизнеса.
  А концентрирането на публични средства събирани със силата на данъци за харчене от здравни каси, пенсионни дружества и подобни на пазарен принцип, доведе до гигантски злоупотреби и пълно разхищение.

  Ще духаме супата ПАК

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  На чуждестранните студенти им се услади социализма, май :)

 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  Така е, хубаво е да папкаш наготово, а друг да ти плаща сметките.
  Добре че франсетата взеха да осъзнават откъде духа вятъра.

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Французите осъзнават, че така повече не може … социалната държава води до огромни дългове и разпад в обществото поради гетоизация и социално изключване...
  —цитат от коментар 3 на ironhorse


  А бе ти прочете ли изобщо статията. Ами в нея пише. че французите искат социална държава не само за тях, ами и за студентите от Магреба. Французите не само, че не осъзнават, че това не може да продължи ами искат държавата им да храни и Африка.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4172 Любопитно

  "Между 2 хил. и 5 хил. души, повечето студенти, протестираха вчера в центъра на Париж срещу увеличаването на таксите на френските университети за чужденците, идващи от страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, предаде "Франс прес". Увеличението беше обявено неотдавна от френското правителство (ЕИП). Протестиращите преминаха през няколко района на града, скандирайки: "Макрон, оставка!" и "Солидарност с чужденците!".

  Абсолютно нормална реакция от страна на френските студенти. Солидарността между различните студенти във Франция е факт. Браво на тях.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  "Според правителството увеличението на таксите за студентите, идващи от страните извън ЕС и ЕИП, ще позволи да бъдат увеличени стипендиите за другите студенти и да бъдат освободени някои студенти изобщо от такси."
  *
  Съвсем правилно. Акцентът трябва да се постави върху обучението на местните, а който чужденец извън ЕС желае да учи да си плаща. Така е в много други европейски държави.

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2250 Любопитно

  Протестите на "жилетките", не знам, но протестите на студентите могат да се окажат сериозен проблем за Правителството.
  Отправна точка за размисъл -03.05.68 година! Но скорозрейките, коментиращи тук, еедва ли знаят за тези събития!😇

 10. 10 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Какво значело "солидарност": да дойдат пискливите комунистчета, да ми вземат парите и да ги дадат за висше на някой африканец. Естествено без да ме питат дали аз искам да плащам чуждо образование.
  Не, това не е солидарност, това е кражба. И ако в една страна започне да се краде много, то е неизбежно икономиката ѝ да не пострада.

 11. 11 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 614 Неутрално

  "Между 2 хил. и 5 хил. души, повечето студенти, протестираха вчера в центъра на Париж срещу увеличаването на таксите на френските университети за чужденците, идващи от страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, предаде "Франс прес". Увеличението беше обявено неотдавна от френското правителство (ЕИП). Протестиращите преминаха през няколко района на града, скандирайки: "Макрон, оставка!" и "Солидарност с чужденците!".Абсолютно нормална реакция от страна на френските студенти. Солидарността между различните студенти във Франция е факт. Браво на тях.
  —цитат от коментар 7 на Иво


  А кой ще плаща сметката? Между другото 2 700 евро за степен бакалавър изобщо не е много, на мен дори ми се струва съмнтелно малко - това на година ли е или за 3те години?

 12. 12 Профил на Boyan Obreshkov
  Boyan Obreshkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За мен Макрон е пълно разочарование. очевидно и за самите французи.Французите осъзнават, че така повече не може … социалната държава води до огромни дългове и разпад в обществото поради гетоизация и социално изключване.
  —цитат от коментар 3 на ironhorse


  Това е точно така. Обединение по върховете и в същото време разлагане в низините.
  Появата на no go зони е сигурен признак, че нещата отиват на зле в ЕС.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4172 Любопитно

  До коментар [#11] от "labby":

  Те си плащат сметката - чуждестранните студенти. Висшето образование във Франция не е безплатно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Ами то образованието е скъпо навсякъде по света.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Весело

  Това "Маркон, оставка" не го разбрах. Нали не са френски граждани ? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Мдаа прпст ни е народът:" били се осъзнали французите, че видиш ли не можело да продължава така с таксите и трябвало да се вдигнат за хората извън ЕС" - така разсъждават коментиращите тук. От Африка били хората и там трябвало да си стоят.
  Питам се колко от тия дето са писали такива глупости си дават сметка, че България е част от ЕС от съвсем скоро. Че може би от началото на 90те до приемането ни в Съюза има поне 2-3 поколения българи , които са били студенти във Франция и благодарение на тяхната система са се образовали.
  Аз лично познавам не малко хора, завършили там и работещи в България...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK