Решение ли са данъците на проблема с климатичните промени

Кадър от протест на "жълтите жилетки" във Франция

© Reuters

Кадър от протест на "жълтите жилетки" във ФранцияЖълтите жилетки" във Франция разтревожиха зелените по света. Най-лошите бунтове в Париж от десетилетия бяха предизвикани от по-високи данъци върху горивата и френският президент Еманюел Макрон отговори, като ги отмени в сряда. Но данъците върху изкопаемите горива са точно онова, за което международните преговарящи за климата, събрали се в Полша тази седмица, казват, че е крайно необходимо, за да бъде накаран светът да се откаже от тези горива и да се забавят климатичните промени.


"Събитията от последните няколко дни в Париж ме накараха да смятам тези предизвикателства за още по-сериозни, отколкото си мислех преди", каза експертът по икономика на екологията от Станфордския университет Лорънс Гулдър, автор на книгата "Как да се борим с предизвикателствата на климата".


Икономисти и политици отдавна твърдят, че най-добрият начин за борба с климатичните промени е повишаването на цените на горивата, които ги причиняват - бензин, дизел, въглища и природен газ. Облагането с данъци на горивата и електричеството може да помогне за плащането на вредата, която те причиняват, да стимулира хората да ги използват по-малко и да улесни конкуренцията от по-чисти алтернативни и енергоспестяващи технологии.
Тези т.нар. въглеродни данъци се очаква да станат


съществен елемент за натиск върху света


да намали емисиите на въглероден диоксид в опит да се предотвратят климатичните промени, което според икономистите ще бъде много по-скъпо в дългосрочен план, отколкото да се плаща повече за енергия в краткосрочен. Но не е лесно за хората да мислят за глобалните проблеми в дългосрочен план, когато те се борят да свързват двата края.


Макрон каза, че по-високи данъци са неговият начин да се опитва да предотврати края на света. Но протестиращите с жълтите жилетки преобърнаха неговите думи, замествайки ги с лозунга "Елитите ни говорят за края на света, ние говорим за края на месеца".


Съпротивата срещу данъка върху горивата е личен удар срещу Макрон, който се изживява като гарант на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. и като негов най-силен защитник на глобалната арена. Той се позиционира като противник на Тръмп, когато става дума за климатичните проблеми.


Френското правителство тихомълком се страхува от предвождана от Тръмп кампания срещу споразумението, която може да обхване и други големи икономики, от чието спазване зависи оцеляването на споразумението. Данъкът върху горивата не е идея на Макрон. Тя датира от предишни правителства. Той обаче горещо я подкрепяше и спечели президентството донякъде с обещание да се бори с климатичните промени.


Но какво се обърка?


Според икономиста от Йейлския университет Уилям Нордхаус, който спечели тазгодишната Нобелова награда за икономика, данъкът бе лошо замислен и бе въведен от неправилния човек. "Ако искаш да направите енергийните данъци непопулярни, първото нещо е да бъдеш самият ти непопулярен лидер", каза той. "Второто е да приложиш данъците върху бензина и да ги наречеш въглеродни данъци. Самото това си е достатъчно трудно (за асимилиране), дори и без да имаме предвид лошия замисъл."


Макрон, подобно на предшествениците си, взема решения по екологични и енергийни въпроси, без да обяснява на масовата публика колко важни са те и как ще променят живота на хората. Той освен това е възприеман като "президент на богатите". Първото му фискално решение като президент бе да отмени данъка "богатство". Така че вдигането на данъците върху бензина и дизела бе възприето като особено несправедливо за хората от работническата класа в провинцията, които ходят с коли на работа и чиито доходи от години стагнират. Френското правителство вече въведе програми за субсидиране на шофьори, които заменят старите си замърсяващи коли с по-чисти, и разшири обхвата им в опит да избегне протестите миналия месец. Но за много французи това бе


твърде недостатъчно и твърде късно


Френската реакция на по-високите цени на горивата едва ли е уникална и показва колко трудно е наистина да накараш хората да ограничават консумацията им, карайки ги да плащат повече. През септември имаше протести в Индия заради високи цени на бензина, които доведоха до затваряне на училища и на правителствени учреждения. Протести избухнаха и в Мексико през 2017 г. след въведена от правителството дерегулация, която причини скок на цените на бензина, също и в Индонезия през 2013 г., когато правителството намали субсидиите върху горивата, което вдигна цените. В американския щат Вашингтон избирателите лесно отхвърлиха през ноември въвеждането на въглероден данък.


"Повишение на данъците върху горивата винаги е било политика, по-популярна сред икономистите, отколкото сред избирателите", каза Грег Манкив, харвардски икономист и бивш съветник на президента Джордж Буш-младши.
Дори поддръжници на въглеродните данъци признават, че те


могат непропорционално да ощетят хората с ниски доходи


Цените на енергията представляват по-голям дял от техните общи разходи, така че увеличението на цените на горивата изяжда по-голяма част от техния бюджет и им остава по-малко за други разходи. И понеже енергийните разходи е почти невъзможно да бъдат избегнати, хората се чувстват хванати в капан. На тях също не им убягва фактът, че именно богатите, за които данъците върху горивата не са притеснение, са най-твърди по въпросите на околната среда, защото пътуват и консумират повече.


"Грешката на правителството на Макрон бе, че не съчета увеличението на данъците върху горивата с други достатъчно действени инициативи, обещаващи повишение на социалните придобивки и доходите на "жълтите жилетки", каза Бари Ейхънгрийн, икономист от Калифорнийския университет в Бъркли.


"Въпросът сега е как да решаваме климатичния проблем така, че да избягваме политически катаклизми", коментира цитираният по-горе Гулдър. Ключът е хората да получат в замяна добра парична компенсация, смята екоикономистът Гари Йоух от Уеслианския университет. Много икономисти подкрепят предложенията за облагане на въглеродите, но с използване на тези пари за данъчни облекчения или други отстъпки за семействата с по-ниски доходи.


Протестите, макар и предизвикани от цените на горивата, са свързани и с неравенството в доходите, популизма и антиелитизма, казват експерти, а не са само заради въглеродните данъци.


"Е ли това некролог за въглеродния данък или за цената на въглеродите? Не мисля", казва икономистът Йоух. "Това е просто сигнал, че трябва малко повече да се внимава, когато се планира това проклето нещо." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5352 Гневно

  Богатите ще цапат на воля а бедните - приказката за супата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Глобалното затопляне действително е проблем, но за неговото решение ще е необходима радикална промяна на политическата и икономическата система, както и на разпределението на благата.

  Иначе ще има революция. Не можеш да кажеш някому "Ти няма да се топлиш през зимата, понеже нямаш пари за екологично отопление". Това е все едно да му кажеш "Мри бе!"

  А тези, които нямат са много повече от имащите и със сигурност няма да са съгласни да умират за кефа на вторите.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5352 Неутрално

  До коментар [#2] от "Поручик Балканец":

  Лакомията на богатите ще затрие света в този му вид.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Не, държавите от третия свят, които са кенефите на милата ни планета, не им пука, че тук сме решили да плащаме данъци. А тук (Европа и САЩ), всички ще продължат да си купуват китайските боклуци. Решението е едно - идва глобалното затопляне (което вярвам, че е просто цикъл на планетата, който ние сме ускорили), измират 80% от населението, в последвалите потопи, войни за храна (много територии в средата на континентите ще станат пустини, а други ще са наводнени) и от сорта. След което Земята от самосебе си, ще се регулира и ще се върне към стария си ритъм, докато ние отново не ударим голямо число или нещо друго не ни изпари (метеорит, супер вулкан или предрусал лидер, с ядрено куфарче).

  Та в моите очи, цялото врякне е безсмислено. Вярвам, че цялото това нещо ще отнеме поне още 200-300 години (нищожно време за планетата, но доста за човека).
  И в тоя ред на мисли, няколко думи за бъдещите "българи", които ще четат това, ако все още се говори и чете езикът ни - прее*ахме ви, дреме ми за ракетните ви раници!

 5. 5 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 731 Неутрално

  "Икономисти и политици отдавна твърдят, че най-добрият начин за борба с климатичните промени е повишаването на цените на горивата, които ги причиняват - бензин, дизел, въглища и природен газ. Облагането с данъци на горивата и електричеството може да помогне за плащането на вредата, която те причиняват, да стимулира хората да ги използват по-малко и да улесни конкуренцията от по-чисти алтернативни и енергоспестяващи технологии."
  *
  И как да се топлят хората през зимата? Ще имаш деца вкъщи и ще пестиш от отоплението?
  И като се плати една "вреда", от това тя става ли по-малка? Всичко това е само да се манипулират и държат хората в подчинение, да се плашат с какво ли не само и само да им се прибират парите. А, и да ги убедят в "ползите" от това плащане за да не протестират като ги дерат.
  И след всичките данъци все се оказва, че направеното е недостатъчно и трябва да се плаща още и още. Докога, бе?

 6. 6 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 975 Весело

  Бля, бля, бля, климатични курвоазиета! Как си мислят да бият с тоягата, преди да са предложили моркова! Ха сега с тяхната тояга, по климатично-неутралната главица.

  Много точен коментар, че докато има хора, ще има и проблем и че планетата(системата) си знае работата.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1629 Разстроено

  Разбира се, че данъците не са решение на климатичните проблеми. Но са решение за политиците, които искат да кажат: "Направихме всичко възможно".

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Макрон трябва да мисли само за края на френската нация и края на френския етнос. Единствените безспорни данни са за демографската катастрофа на френският етнос,които до края на този век ще ликвидират окончателно този етнос.
  Моментът е французите да го изритат.

 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Белите американци,французи и останалите европейци няма да дочакат края на света. Расата и етносите ще загинат преди края на света. Защо белите трябва да плащат за спасяване на свят,в който тях няма да ги има?
  Много е любопитно всички тези бездетни западни лидери колко много са се загрижили за света! Те най-загрижените!
  Никакъв свят не спасяват, само отнемат свободи и въртят милиарди в името на световната власт.

 10. 10 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Франция официално е страната с най-високи данъци, така че дори и един необходим и оправдан нов данък със сигурност ще им се вижда в повече...

 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Медията се опитва да дезинформира като свежда протестите във Франция до проблем единствено с данъка за въглеродния двуокис. Но вече не е това,за което хората протестират. Французите искат Макрон да си подава оставката и целият досегашен политически елит да се разкара от политиката. Французите искат кардинална смяна на курса,искат фундаментални промени. Управляващите сега ще разберат какъв воденичен камък на шията са мигрантите,които са в такава тежест на бюджета, че правителството няма откъде да вземе два франка за да подобри положението на местните. Кардинално решение е да започнат да връщат мигрантите в Африка и Близкия изток,откъдето са дошли.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4643 Неутрално

  "Решение ли са данъците на проблема с климатичните промени"

  Абсолютно не

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Франция официално е страната с най-високи данъци, така че дори и един необходим и оправдан нов данък със сигурност ще им се вижда в повече...
  —цитат от коментар 10 на naskotop


  И тези високи данъци навремето са се харчили обратно за французите и животът е бил песен. Сега отиват за милионите имигранти от Третия свят, а на французите им остава само плащането.

 14. 14 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 731 Гневно

  А, и още нещо! От една страна плащаме скъпа и прескъпа "зелена" енергия, защото според затоплистите тя трябвало да се субсидира за да се развиват технологиите и освен това така планетата се запазвала, но от друга страна ни налагат и всякакви данъци върху конвенционалните горива този път поради замърсяването.
  Тоест, нашата позиция е винаги губеща: все ще плащаме и все няма да им е достатъчно.

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Вижте един нобелов лауреат по физика какъв смях прави с глобалното затопляне, даказвайки,че е псевдонаука и най-нова религия.
  https://youtu.be/SXxHfb66ZgM

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Дайте да вдигаме данъците! Това е мечтата на всички затоплисти! Само от там можем да взимаме ри, защото иначе никой нормален няма да ни даде и лев за борба с вятърните мелници!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5352 Весело

  До коментар [#16] от "lz2":

  Излиза, че любимият ти винету е виден затоплист !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2050 Любопитно

  До коментар [#2] от "Поручик Балканец":

  "Глобалното затопляне действително е проблем"

  Чий проблем е? Досега, в историята на Земята проблем са били ледниковите епохи. И такава ще настъпи в следващите няколко хилядолетия.
  Отделно, че чистият екологичен СО2 няма никакво отношение към затоплянето.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  "Това е просто сигнал, че трябва малко повече да се внимава, когато се планира това проклето нещо."

  И кое е това "проклето нещо"? Измисленото затопление или мисълта на Йоух и другите пишман-икономисти, взели се за законодатели с над звездна гравитация?

 20. 20 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Богатите ще цапат на воля а бедните - приказката за супата !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Ами ако и бедния, и богатия хабят еднакво ресурси, то заслужават да плащат еднакво.
  Всички казват, че данъците не са решение на проблема. А какво е? Какво предлагате?
  Глобалното затопляне (което със сигурност е причинено от хората и което съвпада с "топла" ера) наистина не е опасно. Но огромната консумация е унищожавала общества до крак. Дори в съвремието често се случва. Обезлесяването и преексплоатацията на земята в Хаити щяха да избият всички хора (а не просто 90%) там, ако не бяха външните помощи. Но ако цялата земя страда от същите проблеми, помощ от вън няма да има. Който си мисли, че просто 80% ще загинат и човечество ще оцелее (все едно това е приемливо), се лъже.
  Трябва на всяка цена да намалим консумацията на ресурси (и най-вече на кислород). Протести или не, гражданите на развитите страни нямат избор освен да занижат жизнения си стандарт доброволно.

 21. 21 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Що за абсурди и простотии.......... кой ги предлага тия глупости. Нали така човек няма да може да се придвижва, ще се блокира движението на хора и на стоки. Кои са тия идиоти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK