За нова национална анкета за смяната на времето настояха участници в дискусия

Дискусията беше организирана от Момчил Неков

© Анелия Николова

Дискусията беше организирана от Момчил НековРезултатите от проведеното в България проучване по въпроса за смяната на часовото време не могат да са представителни, защото само 17 хил. българи са взели участие, много хора са искали, но проблем е бил начинът на провеждане на анкетата, формата е била есеистична, не е имало разяснения към самата анкета. Това заяви българският евродепутат Момчил Неков (БСП/С&Д) по време на обществена дискусия по въпроса, в рамките на която защити тезата, че България би изгубила конкурентоспособност, ако избере лятното часово време.


По-рано тази година Еврокомисията заяви, че иска всяко правителство в ЕС да реши до април в коя часова зона ще остане страната му за постоянно и дали през октомври 2019 г. ще запази лятното часово време, или ще премине на постоянно зимно часово време. Няколко държави членки обаче изразиха резерви към плана. Миналата седмица Австрия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, заяви, че решението да се отмени смяната на часовото време едва ли ще се осъществи до 2021 г.


Комисията предложи страните членки да се откажат от преминаването от зимно към лятно часово време след онлайн анкета в целия ЕС, според която 84 процента от включилите се подкрепят идеята. За такава промяна обаче държавите и Европейският парламент ще трябва да одобрят окончателна реформа. След това страните членки ще решат за себе си дали да останат на лятно, или да запазят зимното часово време през цялата година.
Неков, който е съдокладчик по становището на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент за директивата за смяната на времето, подчерта, че има два основни въпроса - дали да се премахне смяната на времето и кое време да се избере. Според специалисти и лекари през есента смяната влияе, така че сме непродуктивни месец-месец и половина, отбеляза евродепутатът. Според него зимното часово време е по-подходящо, защото 70% от търговията на България е в ЕС и 50% от нея е със страни с централноевропейско време. Така, ако разликата между централните европейски държави и България стане два часа и работният ден в България започва в 9 часа, а в другите европейски страни в 11 часа българско време, страната ще загуби конкурентоспособност. От гледна точка на производителност е по-добре хората по-рано да се адаптират към работния ден, допълни Неков.Той предлага срокът за взимане на решение да се удължи до 2020 г., за да има време да се обсъди кое е по-подходящо, да се синхорнизират позициите със съседните страни, дори и с държави, които са кандидатки, да има време за провеждане на голямо обществено обсъждане на това какви ще са последиците за различните сектори. Той отбеляза, че в земеделието няма обща позиция между различните сектори, и подчерта, че на първо място трябва да се види здравето, после преференциите на работниците.


Трябва да изходим дали става въпрос само автономно като държава да решим какво избираме, или да се съобразим с единия пазар, за да няма аномалии между различни държави членки, дори които са по една вертикала, подчерта още евродепутатът.


Здравните аспекти


Петър Чипев, член на управителния съвет на българското дружество по сомнология и представител на Фондация "Инспиро", занимаваща се с медицина на съня и респираторна медицина, отбеляза, че сънят е най-потърпевш от смяната на времето.


Той уточни, че няма български данни за влиянието на смяната на времето върху здравето, но има западноевропейски и американски, според които тя вероятно има вредни ефекти върху здравето, най-вече заради натрупването на дефицит на сън, защото се отнема или добавя един час към графика на хората. "Организмът си има вътрешен часовник, който се настройва от слънцето и навиците ни. Нашият часовник се настройва и с този на китката и на телефона и когато направим промяна във външния, вътрешният не може да се настрои бързо, често му отнема седмици и дори месец", посочи Чипев. По думите му това може да доведе до недоспиване и може да повиши риска от пътнотранспортни произшествия, може да обърка хронобиологията на всеки орган, повишава риска от инфаркт и депресии при хора, които са предразположени.


Нашата позиция като лекари би трябвало да е твърдо да отпадне смяната на времето, а към кое време трябва да останем като лекари не можем да кажем, защото нямаме научни данни кое от двете е по-добро за здравето, Ако мога да спекулирам, смятам, че е по-важно по-рано да се съмва, за да можем по-рано да се вработим, и това би подобрило продуктивността ни през деня, каза още Чипев.


Гледната точка на бизнеса


Ангела Алашка, директор връзки с обществеността Българска стопанска камара, отбеляза, че Камарата е направила анкета сред членовете си, според която категорично всички са за прекратяване на смяната на времето, около 1% са се въздържали. Има лек превес на предпочитащите зимното часово време, като разликата е около 2 до 3 процента. Има около 20%, които се колебаят да фиксират своето предпочитание.


Личното на Алашка е, че този въпрос към кое време да се фиксираме "няма толкова ясно икономически измерение. Изборът на национално ниво трябва да отчита личните предпочитания на хората, защото те за ценният ресурс, от който зависи доброто функциониране на икономиката".


Тя също смята, че би било добре да се направи качествено проучване и споделя мнението, че вече проведеното е било "просто отчитане на номера". Според нея трябва да има разяснителна кампания, да се покаже как би изглеждала светлата и тъмната част на денонощието при двата варианта, да се оценява фактът, че повече светлина дава повече позитивно настроение и хората са по-активни в светлата част на деня. Алашка настоя да не се пропуска, че България е туристическа държава, и тук леко според нея се накланят везните към лятото часово време. Тя все пак подчерта, че трябва да се преценят твърде много фактори.


Беата Папазова, съветник по европейските въпроси в Българската търговско-промишлена палата, каза, че отдавна е отпаднала икономическата причина за смяна на времето и сега смяната поражда само негативни ефекти върху здравето и труда на хората. "Моето мнение и това на членовете на търговската палата е, че смяната на времето трябва да бъде прекратена. Личното ми мнение е, че най-добре би било да се върнем към стандартното време... Вярно е, че през лятото е добре денят да продължи по-дълго, но към 9 часа в офисите ще бъде тъмно през зимата, ако оставим лятото часово време. Най-целесъобразно би било, ако стандартното време се въведе в целия ЕС. Малко хаотично е всяка страна да избира една или друга възможност. Технически това може да се случи", каза Папазова.


Тя подкрепя искането на някои държави, които настояват за удължаване на времето за решение до 2021 г., и също се присъедини към становището, че е необходимо да се проведе едно истинско национално проучване, тъй като с 17 хил. участници в допитването не е представителна извадка.


Виолина Накова, главен секретар на Съюза за стопанска инициатива, коментира: "Смущава ни възможността всяка държава да взима сама за себе си решение, това би довело до объркване в стопанския живот и в комуникацията. Еврокомисията трябва да намери подхода, в който да се излезе с обща позиция."


Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика", също подкрепи прекратяването на смяната на времето. По думите й от гледна точка на икономическия ефект лятното е това, което обслужва по-адекватно селското стопанство и земеделието. Тя обясни, че в розопроизводството и производството на етерични масла има специфика на брането, което се извършва рано сутрин, но това е особеност, която касае и други сектори, включително тютюна и някои от плодовете и зеленчуците. Самото преработване след това на този набран цвят се извършва до около 5-6 часа до края на деня и това изисква светлина. Андреева смята, че една по-продължителна светла част на деня би имала по-голям икономически ефект.


Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, обаче коментира, че докато за растениевъдите надделява мнението за лятото часово време, животновъдите обаче предпочитат да се отиде към зимното време. Той също настоя за единно мнение в ЕС.


От Асоциацията на индустриалния капитал в България биха избрали лятното часово време, защото това би донесло ползи в областта на туризма, земеделието и строителството. Преминаването към различно време е станало заради пестене на електроенергия, но по изчисления на Асоциацията ползите са около 4 млн. лева годишно, а загубите са около 400 млн. лева.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Трябва да се пробва и лятното през зимата и зимното през лятото, но никой даже не го споменава.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Аз отново ще изкажа мнението си, а то е, че България, Румъния и Гърция, като ЕУ държави, трябва да приемат за постоянно средноевропейското време, дори и да се запази смяната на зимно с лятно.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Госпожа Каменова
  Госпожа Каменова
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Разбира се, че трябва да се поднови запитването и нека този път поне се направи качествено. Дано до 2020 измислят най-подходящия варинт. :)

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  Всичката Мара втасала - само референдум за времето ни бил кусурът ?!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Това не е ли г-н 15-15? А идеята на ишиаса работи: при пълно пренебрежение към народите да се проведе прибързан референдум по въпрос, за който не би трябвало да има -- за да се компрометира идеята.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 466 Гневно

  Цялата сме я втасали, та трябва пак да направим анкета за смяната на времето.

  Бабината ви на всички!

  keep calm and carry on
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Кипи навред безсмислен труд, и силистренски цървул в суперскъп костюм съдокладва ли, съдокладва. И после що така Брекзит, бе Миме?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#7] от "zyb18561487":

  И какво му е толкова скъпото на костюма? А че е цървул си личи от киломтър. Той Полански беше казал нещо за смокинга и третото поколение.

 9. 9 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Регистрацията и гласуването не беше трудно.
  Ми неможе само с цветни бюлетини.
  Даже и числата препъват доста избиратели.
  И да горд съм че подобен феномен не се срещаше сред избирателите на жълтопаветните партйи разбира се спонсорирани от Сорос.
  Това недвусмислено показва че за другите партйи гласуват глупаци,матерял и купен вот.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Да остава лятното часово време. То е по-пригодно за съвсеменните условия на живот. Тъмно сутрин, когато повечето хора спят, светло вечер, когато повечето хора са активни!! Вече никой не започва работа преди 9 сутринта. Не е като едно време да се ходи на нивата в 6 и да се ляга с кокошките. Измерването на времето в този вид на часови пояси е прието в края на 19-ти век, но преди появата на електричеството. Не моного по-късно /в началото на 20-ти век/ са се светнали, че не е толкова удачно, защото вече има електричество и вечер хората може да са активни и са въвели смяната на времето през лятото!!

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Предпочитам лятното часово време през цялата година.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Харесвам такива юначни младежи клато въпросния Момчил. Те не са страхливци, а веднага хващат бика за рогата по най-животрептущия въпрос за таковината.
  Това милиарди за хъбове, потоци и беленски далавери са мижави въпроси за исполини на мисълта, като наш Момчилчо, да не говорим за здравни, пенсионни, полицейски и съдебни реформи - кой ще ти се занимава с такава скука и дреболии.
  Виж за часовото време или изменнеи на климата, там се решава съдбата българска и там нашето юначе реши да повдигне глас, че ...идат европейски избори и както са го подкарали родните депутати, току виж отпадне и шанса 15/15.

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Това не е ли г-н 15-15? А идеята на ишиаса работи: при пълно пренебрежение към народите да се проведе прибързан референдум по въпрос, за който не би трябвало да има -- за да се компрометира идеята.
  —цитат от коментар 5 на zyb18561487


  Щото за мигрантите не питат, добре че инстинктът на националните политици сработи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 474 Весело

  Предпочитам лятното часово време през цялата година.
  —цитат от коментар 11 на stedim


  Това няма да накара зимата да стане лято, но неудобството да ставаш през зимата по тъмно, за да отидеш на работа ще го почувстваш веднага...
  Със сигурност повечето от тези, които предлагат да остане измисленото „лятно“ време през цялата година, са родени след 1 април 1979 г., когато е въведено това време и не познават неудобствата от свикването с промяната на динамичния стереотип на човек...

  Post tenebras spero lucem
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Няма значение, само да е постоянно.

 16. 16 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Агенциите вземат предвид мнението от значително по-к
  малки извадки 1000 -1500 максимум а тук имаме извадка 17000 - 10 - пъти по-голяма и не можем да се определим. Странно?!?!

 17. 17 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Гневно

  Тъпанар! Да се съмва в 4 щото е супер!

 18. 18 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Весело
 19. 19 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не стига , че го избраха изкуфели старци , а сега и мозък ръси!

 20. 20 Профил на qmr16533793
  qmr16533793
  Рейтинг: 8 Гневно

  От нови анкети и бюрокрация по български - няма нужда! Важно е, че хората се произнесоха, че не желаят тази отживяла времето си "времева гимнастика".
  Сега трябва от ЕК да синхронизират часовото време за да не става хаос. А наш Ганьо да си наляга парцалите.

 21. 21 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  София се намира на границата на ЕЕТ часова зона (Зенита е 12ч27') и лесно бихме преминали към СЕТ(централно европейско време).

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Според физиката време няма. Времето е условно и относително. Няма как да има общовалидно време. Затова да премахнем времето и да въведем безвремието. Много ще ни пасне!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#14] от "Payakoff":

  значи може да се прибирате по тъмно от работа, но да отивате по тъмно не може. Не знам, ние като ученици отивахме по тъмно на училище в 7.30 дори по зимното време. :-) Вие явно сте по изнежен, даже слънце искате за да надигнете от леглото! :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK