Защо обещаното от Макрон увеличение на минималната заплата не е каквото изглежда

Защо обещаното от Макрон увеличение на минималната заплата не е каквото изглежда

© ReutersФренският президент Еманюел Макрон не спомена в снощното си телевизионно обръщение понятието "премия за активност". В действителност индексирането на тази премия се крие зад обявеното от държавния глава увеличение на минималната заплата, информира радио "Франс енфо" (France Info).


Телевизионните зрители, които са слушали разсеяно изявлението на Макрон, може да са разбрали, че минималната заплата ще се увеличи със 100 евро на месец от 1 януари. Но формулировката, използвана от държавния глава, води до объркване. В действителност минималната заплата няма да бъде увеличена, а премията за активност ще бъде индексирана - малко повече от предвиденото и малко по-скоро, отколкото беше обявено преди кризата с "жълтите жилетки".


Ето какво каза Макрон: "Заплатата на работещ на минимална заплата ще се увеличи със 100 евро още през 2019 година, без това да струва и 1 евро повече на работодателя".
За разлика от това, което внушават думите на Еманюел Макрон, месечната минимална заплата няма да бъде повишена със 100 евро от 1 януари 2019 година. Минималната заплата ще нарасне само чрез автоматичното увеличение, предвидено в закона, което се очаква да бъде около 1.8 на сто (чисто около 20 евро).


Откъде идва тогава разликата от 80 евро? Хората на минимална заплата (или малко повече) ще получат увеличение на премията за активност още през 2019 година. Тази премия замени "дохода за активна солидарност" (RSA) през 2016 година и се плаща от държавата от средствата за семейни надбавки. Което обяснява защо това няма да струва нищо на работодателите, както подчерта Еманюел Макрон, отбелязва "Франс енфо".


Държавният глава обаче не припомни, че увеличението на премията за активност е било планирано още преди протестите на "жълтите жилетки": 30 евро през април 2019 година, 20 евро през октомври 2020 година и 20 евро през октомври 2021 година - или общо 70 евро до края на петгодишния президентски мандат (след първото увеличение с 20 евро през октомври 2018 година).


На въпрос на "Франс енфо" Елисейският дворец потвърди, че съобщеното от Еманюел Макрон означава ускоряване на графика за увеличаването на премията за активност. Като се прибавят и 20-те евро автоматично увеличение на минималната заплата от 1 януари, стават около 100 евро - колкото обяви президентът. За хората на заплата обаче това не е едно и също, тъй като върху премията не се правят пенсионни вноски и следователно тя няма да бъде взета предвид при изчисляване на пенсията, изтъква "Франс енфо". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хитрец го играе дребния.

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  С колкото и да я вдигне, или ще увеличи безработицата, или дълга, според това откъде ще я финансира.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Най обичам ей така като кажат политиците: "без това да струва и 1 евро повече на работодателя"
  Държавата нейни пари няма, тя не изкарва. Може да раздаде пари единствено по два начина:
  1. Да вземе от едни, за да раздаде на други. Ако не дойде от работодателите, значи от работещите ще дойде тогава. От единия джоб в другия.
  2. Да напечата. Това пък вече е загуба за всички, разпределена по равно - води до инфлация, тъй като количеството стоки и услуги, налични в икономиката не се променя, а само се вдига масата пари, които стоят срещу тях, така че за единица пари всеки получава по-малко стоки и услуги отпреди.
  Сърдим се на Бат'Бойко като каже "построих ви магистрали", но всички политици по цял свят така казват - ето и Макрон: ще ви раздам пари, без това да ви струва нищо!

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Макрон и съветниците му явно продължават да не разбират какво искат хората. Или разбират, ама не им отърва да го направят.

 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1460 Весело

  Макрончо е пътник.
  Каквито и глупости да обяснява,
  едва ли има сериозни хора да му вярват!

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Направо ми се догади сутринта като гледах Стефан Тафров в К1 какви четки и хвалебствия му хвърляше на това родшилдско банкерче и как всячески се мъчеше да дискредитира протестиращите срещу него и политиките му.

 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Със сигурност има уловка, защото твърдейки, че увеличава минималната работна заплата със 100 евро, твърди, че работодателите изобщо няма да бръкнат в джоба си. От къде тогава ще дойдат тези 100 евро, но това вещае кризата със ''жълтите жилетки'' да продължи за неопределено време.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4524 Любопитно

  Макрон и съветниците му явно продължават да не разбират какво искат хората. Или разбират, ама не им отърва да го направят.
  —цитат от коментар 4 на realguru


  Бихте ли споделил с форума точно "какво искат хората"? Благодаря!

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Бихте ли споделил с форума точно "какво искат хората"? Благодаря!
  —цитат от коментар 8 на vassilun


  Ако имате малко повече време и разбирате английски може да прегледате някои от последните интервюта на Стив Банън, който много ясно дефинира проблемите през погледа на обикновения човек.

 10. 10 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Каманезите ликуват. Жълтите "обратно на острото" протестиращи им пълнят душата, а Макрон се гъне като макарон и това допълнително влива червен плам във вените им.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  До коментар [#9] от "realguru":

  Стив Банън не е авторитет за мен! Сорри!

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  Еврейската либерална медия отчаяно се опитва да спасява Макрон. Съдя по медийната кампания срещу Тръмп. От няколко дена срещу Тръмп връхлита буря от материали - единият ден, че ще го импийчнат, вторият ден, че може да лежи и в затвора, третия ден, че със сигурност ще лежи и то с доживотна присъда и ...днес ще видим какво ще бъде следващото му наказание, вероятно набиване на кол и танци около кола.
  Според мен медиите преследват три цели. Първо- да отклонят общественото внимание от Макрон, изобличавайки Тръмп като много по-лош от Макрон. Второ, да принудят Тръмп да си мълчи и да не изразява подкрепа за френския народ и срещу Макрон, или затова, че няма очи, или да го уплашат и накарат да отстъпи. Трето- да принудят Тръмп да спре евентуални операции на тайните служби във Франция. Както знаете, Макрон обяви създаването на европейска армия срещу САЩ , това засяга американските национални интереси и е нормално да се вземат от тайните служби мерки в защита на тези интереси и евентуално сваляне на Макрон. Това са три хипотези, от които е възможно само една да е вярна, а е възможно да са вярни и трите.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  До коментар [#9] от "realguru":Стив Банън не е авторитет за мен! Сорри!
  —цитат от коментар 11 на vassilun


  Чакай тогава да разбереш от еврейската либерална медия.

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  Френските протестиращи искат кардинална смяна на икономическия и геополитическия курс. Това, което им предлага Макрон да ви прилича на кардинална смяна на курса?

 15. 15 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 449 Неутрално
  До коментар [#8] от "vassilun":

  Французите бунтуват срешу много неща като започнеш от безумното допускане на имигранти ,корумпираната арогантна , алчна политическа класа и.т.н Наглоста на Макрон за акциза беше само част Рано или късно това щеше дасе случи Макрон просто скъса пружината от натягане

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  Днес в Париж започнаха студентски протести заради увеличените студентски такси. Натоварват французите, за да могат да изучат безплатно пришълците.

 17. 17 Профил на Мариа Николаева
  Мариа Николаева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  КАКТО И ДА СЕ ФОРМУЛИРА В КРАЙНА СМЕТКА ТОВА УВЕЛИЧАВА ДОХОДА НА РАБОТЕЩИТЕ ФРАНЦУЗИ СЪС СУМА РАВНА НА МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ У НАС.ПИТА СЕ "КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ ФРАНЦУЗИТЕ,ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ И НЕ МИСЛЯ.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#9] от "realguru":Стив Банън не е авторитет за мен! Сорри!
  —цитат от коментар 11 на vassilun


  Що трябва да е авторитет, за да му слушаш 2-3 интервюта? :)

  Иначе аз същите неща ще ти кажа, но не толкова добре формулирани. Предполагам и от мен няма да ги приемеш. Така че не виждам защо да задълбочаваме. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK