Брюксел ще следи внимателно отражението на обявените от Макрон мерки

Пиер Московиси

© Reuters

Пиер МосковисиЕвропейската комисия "ще следи внимателно какво ще бъде въздействието от мерките, обявени от президента Еманюел Макрон за бюджетния дефицит на страната . Това заяви днес еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от АФП.


Ние поддържаме постоянен контакт с френските власти, допълни Московиси, след като снощи Макрон обяви редица мерки, зa да отговори на кризата с протестите на "жълтите жилетки". Бивш министър на финансите на Франция, Московиси отказа по-подробен коментар на форум в Европарламента в Страсбург, уточни АФП.


Лихвите по 10-годишните държавни облигации на Франция днес се повишиха до най-високото си равнище от година и половина спрямо референтните германски книжа, след като Макрон обяви мерки, свързани с бюджетни разходи, предаде "Ройтерс".
Под натиска на социалното недоволство на "жълтите жилетки" президентът Макрон обяви вчера увеличаване на минималната заплата със 100 евро на месец от 2019 г., анулиране на увеличаването на данъците върху пенсиите под 2000 евро и освобождаване от данъци на извънредния труд. Тези мерки ще струват между 8 и 10 милиарда евро, съобщи френският държавен секретар за публичните дейности и финанси Оливие Дюсопт.


Лихвите по френските 10-годишни държавни облигации нараснаха с пет базисни пункта до 0.756% днес. Спредът или разликата в доходността на референтните германски десетгодишни облигации и същите френски ценни книжа достигна 47.5 базисни пункта, което е най-голямата стойност от май 2017 година.


Мерките предполагат, че ще има още разходи на френското правителство, което пък предполага по-висок дефицит през 2019 година и по-слаба финансова позиция, каза Райнер Гунтерман от Комерцбанк (Commerzbank).


Според френски издания, които цитират официални представители, мерките могат да повишат бюджетния дефицит на страната до 3.5 процента от брутния вътрешен продукт, но те не взимат предвид намаляване на разходи или повишаване на данъци, които могат да бъдат обявени, отбелязва "Ройтерс". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Славини сигурно се усмихва доволно в момента.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  Славини сигурно се усмихва доволно в момента.
  —цитат от коментар 1 на Jalis Ironhammer


  Дрън-дрън ...

  Ако това за колко щяло да струва е вярно - то сумата няма и половин процент от бюджета. Бюджета, а не БВП. Все ще я наместят.
  Ако опрат до заем - ще е за някаква по-малка сума, разликата, която не им достига заради ускоряването спрямо разчетите. А два, три дори милиарда - ми толкоз тиражира KLETA MAJKA BALGARIJA без проблем, та Франция ли!
  Докато Италия иска да бара по принцип процента на дълга. Нагоре.
  Правите ли разлика?

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  Макрон пропусна да обяви, че ще възстанови данък "богатство", пък и тези мерки може да не удовлетворят протестиращите. Всичко ще стане ясно следващата събота.

 4. 4 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Франция е провалена държава, вече и децата го разбраха.
  Но най-малко може да очаква от Брюксел да прояви обективност и да не прилага обичайния си двоен стандарт, който винаги е бил в полза на Франция.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  [quote#2:"xm..."][/quote] Дрън-дрън ...

  Ако това за колко щяло да струва е вярно - то сумата няма и половин процент от бюджета. Бюджета, а не БВП. Все ще я наместят.
  Ако опрат до заем - ще е за някаква по-малка сума, разликата, която не им достига заради ускоряването спрямо разчетите. А два, три дори милиарда - ми толкоз тиражира KLETA MAJKA BALGARIJA без проблем, та Франция ли!
  Докато Италия иска да бара по принцип процента на дълга. Нагоре.
  Правите ли разлика?


  Правим разлика. А ти правиш ли разлика между предложено от Макрон и прието от протестиращите? То е ясно, че Макрон в момента се опитва да мине по тънката лайсна и да даде някакви трохи, за да не си наруши бюджета, но ако французите не са съгласни с толкова, протестите продължат и на него му потрябват значително по-големи суми? Както вероятно ще се случи?

 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 938 Разстроено

  Ако това за колко щяло да струва е вярно - то сумата няма и половин процент от бюджета.
  —цитат от коментар 2 на xm...


  Това е реален проблем. И без тези отстъпки на правителството, бюджетният дефицит щеше да бъде 2,8% - и това без да има икономическа криза в страната. С новите харчове, бюджетният дефицит отива към 3,5%, доста повече от ограничението от 3% действащо в еврозоната. Да не говорим, че решението на Макрон дава лош сигнал за приоритетите му, а също лош пример за Италия (и аргументи за популистите там).

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Изживяващият се като млад римски бог Макрон падна в собствените си капани. Поучава и назидава всички, от Орбан и Салвини до Путин и Тръмп, налага глобалистки политики в ЕС, сега изпадна в положение, когато за да опрнави френския батак трябва да стане националист и популист.
  Франция показва, че национализмът няма алтернатива. Абсолютно никакъв вариант няма в рамките на глобализма да се задоволят справедливите искания на французите.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":
  Ако това, ако онова ...
  Коментирах за тия 8-10 млрд. и връзката с бюджетните проблеми на Италия с ЕС, която е некоректна, а дваж по-некоректно е да се прискуняте за двойните стандарти, защото в случая говорим точно за прословутите круши и ябълки ...

  А "ако"-то ти се сбъдне и жилетките не кротнат, а продължат, ( което аз смятам за много вероятно, защото бунтът не беше просто за петдесетина евро повече, ама да видим ... ) - тогава и ще коментирам ...

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  Това е реален проблем. И без тези отстъпки на правителството, бюджетният дефицит щеше да бъде 2,8% - и това без да има икономическа криза в страната. С новите харчове, бюджетният дефицит отива към 3,5%, доста повече от ограничението от 3% действащо в еврозоната.
  —цитат от коментар 6 на plamen_b

  Това пък от къде го взехте?
  Нали е ускоряване на добавките за 2019, а не нови добавки!
  Т.е. са си заложени в бюджета, но разпределени за по-дълъг период, който сега се издърпва напред. От тази трънка нов дълг не би трябвало да излезе. Милиард-два не се броят ...

  Виж, това което евентуално би могло да им надуе дефицита е другият "заден" на Макрон - за климатичните такси. Ако не ги събере от мат'ряла, а се придържа твърдо към ангажиментите си по Парижкото споразумение - ще трябва със сигурност да вдига дълга. Предполагам, че вашите 3,5% са сметнати при тази хипотеза.

 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Мога да препоръчам с образователна цел да изгледате това видео за Франция.
  https://youtu.be/TNyVcP0e5hw

 11. 11 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Изживяващият се като млад римски бог Макрон падна в собствените си капани. Поучава и назидава всички, от Орбан и Салвини до Путин и Тръмп, налага глобалистки политики в ЕС, сега изпадна в положение, когато за да опрнави френския батак трябва да стане националист и популист. Франция показва, че национализмът няма алтернатива. Абсолютно никакъв вариант няма в рамките на глобализма да се задоволят справедливите искания на французите.
  —цитат от коментар 7 на gozambo


  Макрон налага същите икономически мерки, които ползват Тръмп и Салвини - ниски данъци за богатите, високи за всички останали.

 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 938 Неутрално

  И без тези отстъпки на правителството, бюджетният дефицит щеше да бъде 2,8% - и това без да има икономическа криза в страната. С новите харчове, бюджетният дефицит отива към 3,5%, доста повече от ограничението от 3% действащо в еврозоната.
  —цитат от коментар 6 на plamen_b

  Това пък от къде го взехте?
  —цитат от коментар 9 на xm...


  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-12-10/macron-urges-french-companies-to-pay-year-end-bonus-cuts-taxes
  https://www.politico.eu/article/opinion-santa-macron-blows-hole-in-budget/

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  [quote#11:"Nestea"][/quote]

  Говориш глупости! Тръмп намали данъците на хората с ниски доходи. Не казвам бедните,защото бедните в САЩ не плащат данъци. На бедните и на хората с ниски доходи им връщат или им дават пари от държавния бюджет. А ако имат деца сумите са големи. Трябва да имаш предвид, че във Франция работещите плащат няколко пъти по-високи данъци,отколкото в САЩ.

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  [quote#11:"Nestea"][/quote]

  Не може да се отървете от левичарското мислене. Тръмп осводождава от данъци корпорациите и богатите, но това е придружено от редица други мерки,за да ги накара да си върнат парите в САЩ и да ги инвестират в САЩ. Проблемът не е,че богатите плащат малко. Проблемът е дали богатите инвестират парите в Америка или на майната си. Ако са в Америка,тогава инвестицията служи на всички американци. При данъчните ставки на Обама богатите си държаха парите в чужбина и не ги декларираха. Няколко трилиона долара кеш. Това е проблемът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK