"Кипър е препълнен": островът е в хватката на задълбочаваща се мигрантска криза

"Кипър е препълнен": островът е в хватката на задълбочаваща се мигрантска криза

© Associated PressКогато Рубар и Бестон Абас пристигнали в Европа, нямали идея, че Кипър е най-източната държава на континента. Като повечето иракски кюрди, тръгнали на запад, тяхната крайна цел била Германия, а не държавата на малко над 100 километра от разкъсваната от войната Сирия, пише "Гардиън".


"Никога не бях чувал за Кипър", казва Рубар, чиято жена е бременна. "Трафикантите ни казаха, че е много по-евтино да се стигне до тук и че все пак е в Европа. Платихме 2 хил. евро за четирима човека", допълва той.


"Кипър е препълнен", коментира вътрешният министър Константинос Петридес. "Вече не е лесно да се поемат такива потоци, да се справим със ситуацията, независимо колко пари получаваме", допълва той.
Островът надмина всички останали държави членки по молби за убежище през 2018 г., отбелязвайки най-голям брой на глава от населението с почти 6 хил. молби към население от около 1 милион души. До август молбите са били с 55% повече спрямо същия осеммесечен период през 2017 г. по данни на вътрешното министерство. Трафикантските мрежи се възползват от разделението на средиземноморския остров и близостта му до Близкия Изток.


На фона на опънатите до краен предел системи за убежище и прием обезпокоени служители се обърнаха към Брюксел за помощ. "Това е европейски проблем", коментира Петридес, добавяйки, че затворените граници в блока създават диспропорционална тежест за малките държави на предна линия като Кипър. "Абсолютно необходимо е да се намери цялостно решение което означава разпределяне на търсещите убежище чрез механизъм за автоматична релокация в държави в ЕС".


Рубар и Бестон пристигнали заедно с двете си деца през август. Подобно на растящия брой сирийци, насочили се натам от претъпканите лагери в Турция и Ливан, двойката пристигнала в Северен Кипър, държава, призната само от Анкара, и след това поела по все по-добре утъпканата пътека през разделената буферна зона в международно признатия контролиран от Гърция юг.


Географската реалност била като удар за Рубар, когато му показали Кипър на картата на света в приемната на центъра за мигранти. "Ако знаех, никога нямаше да дойда. В крайна сметка като сме тук, сме много по-близо до Багдад, околкото до Берлин", казва той.


Елизабет Касинис, изпълнителен директор на "Каритас", коментира, че тази реакция не е необичайна. "Много хора са изненадани да разберат къде се намират всъюност. Когато им кажем, те са шокирани, смаяни, напълно останали без думи. Почти всички пристигат, очаквайки, че са съвсем близо до работа в Германия".


Нелегалното пресичане от север влоши още повече ситуацията в Кипър. В последните месеци зачестиха съобщенията за нелегални мигранти, пристигащи на летище "Еркан" в турския север. Заради сложната политическа обстановка властите са неспособни да ги връщат обратно.


"Заради незаконната окупация на севера станахме свидетели на явление, което нямаше да се случи в условията на законност", посочва Петридес, според когото "това е отворена рана, не само за Кипър, но и за ЕС".


Правозащитни организации алармират, че заради насочването на вниманиите на международните агенции почти изцяло към пристигащите по море, броят на мигрантите на острова е силно подценен.


Според Върховния комисариат на ООН за бежанците са натрупани 8 хил. молби за убежище. "Говорим за процес, който може да отнеме до пет години и изключително голям брой хора чакат за крайно решение на молбите си", коментира Катя Саха, представителят на комисариата в Никозия.


Тъй като натискът върху държавните бежански лагери е огромен, от търсещите убежище се очакват да си намерят място за настаняване след 72 часа. За повечето от тях това е почти невъзможно, тъй като помощта за настаняване е малко повече от 100 евро на човек на месец, а възможностите за работа са ограничени, допълва Саха.


В Никозия, където е един от лагерите, търсещите убежище прибягват до спане в паркове и автобуси или в кородори на сгради. "През първия месец бях на палатка в парка заедно с жена ми и четирите ни деца", казва Басин Хюсеин, който е избягал от Ирак. "Първите три дни бяхме в приемен център, но след това ни казаха да напуснем".


До тази година Кипър усяваше да избегне бежанската криза, тъй като повечето мигранти пристигаха в Гърция и Италия. "Изненадващо е предвид географското положение, че Кипър не бе засегнат в по-голяма степен от седемгодишния конфликт", казва Саха. "От пролетта забелязваме увеличение на сирийците, защото Ливан и Турция, като първи страни за предоставяне на убежище, са претъпкани".


"Това, което не искаме да правим, е да отваряме още и още приемни центрове", подчертава Петридес, посочвайки, че сега е необходима солидарност.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  През 1086 година окрилени от думите на папа Урбан Втори за несметните богатства на Изтока, опрощаването на данъци и освобождаване от феодална зависимост - хиляди селяни, безимотни рицари и др. тръгват на кръстиносен поход към Палестина да освобождават Божи гроб . При всеки по голям град по пътя си те жадно се взирли към него и питали - това ли е Йерусалим, да го превземаме .
  Само че западните хора са правили подобни неща преди близо хиляда години.

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Весело

  До коментар [#1] от "dorn":

  И днес го правят,.... успокой ся.....
  Днес дори го правят по брутално от преди....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Този Рубар щом не знае къде е Кипър, какви умения може да има? Може би е лекар или инженер?

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#3] от "Doge":

  Какви умения? Да прави деца без да има с какво да ги издържа, естествено. Любезно ни уведомяват, че жена му пак е бременна ;-)

 5. 5 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1175 Весело

  До коментар [#3] от "Doge":

  Аха професор по вземане на социални помощи!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Статията е показателна за няколко неща.
  1.Става въпрос за примитивни хора щом не знаят,че съществува Кипър.
  2.Същите са с изключително висока раждаемост."Героят"на статията имал 4 деца,а не се знае дали няма да има и още.
  3.Те не са бежанци,а икономически емигранти.
  По същество това си е класическа инвазия и само след няколко поколения потомците на тези хора ще станат мнозинство в Европа предвид и ниската раждаемост сред европейците.
  Големият въпрос е кои идиоти допускат подобно нещо.

 7. 7 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":

  Тези, на които за това им се плаща, и за каквото са поставени на определени постове. И повярвай, може да са бездетни, извратеняци, сбърканяци и прочее, но със сигурност не са идиоти.

 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#1] от "dorn":

  Най значимата реч на миналото хилядолетие, твърдят историци.
  А Божи Гроб все пак превзели- заверка в бележника.
  Главният предводител Готфрид фон Булон, прочее, също бил "безимотен"- продал именията си за да финансира похода- бил е твърдо убеден в успеха му. Влязъл и първи в Ерусалим с меч в ръка, решавайки битката.

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  До коментар [#1] от "dorn":

  Едни други се стремяли към Виена, но Ян Собиески им прекършва мераците завинаги.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":Тези, на които за това им се плаща, и за каквото са поставени на определени постове. И повярвай, може да са бездетни, извратеняци, сбърканяци и прочее, но със сигурност не са идиоти.
  —цитат от коментар 7 на zle_platen_trol


  Съгласен съм.

 11. 11 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#8] от "balgariez":


  До коментар [#9] от "korc":

  В моя пост се учудвам че равнището на знания на съвременните араби е колкото на крепостните селяни в Европа през 11 век.

  ПП. Готфрид заедно с други добре подготвени рицари,тръгва няколко месеца по късно и много добре е знаел къде е Йерусалим.

 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#9] от "korc":

  Други фесоглавци пък опитали с война по море. При Лепанто яли голям бой от обединения християнски флот. По Божа воля никога повече не възстановили позициите си в Средиземноморието.
  :-)

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  През 1086 година окрилени от думите на папа Урбан Втори за несметните богатства на Изтока, опрощаването на данъци и освобождаване от феодална зависимост - хиляди селяни, безимотни рицари и др. тръгват на кръстиносен поход към Палестина да освобождават Божи гроб .....Само че западните хора са правили подобни неща преди близо хиляда години.
  —цитат от коментар 1 на dorn

  Само дето това се е случило само 200 години след като мюсюлманите изгонили християните от тези земи. Лошото е, че "православните" от Североизток продължават да вярват, че автохтонното население на светите земи са мюслитата, и че християните там били узурпатори.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Бедните мигранти отиват в Кипър очевидно. Освен това миграцията е контролирана от Турция, защото става по въздуха от турция до летище Еркан, признато само от Турция.
  Като цяло доста неточни описания, а интересно как биха се почувствали американците - САЩ и Канада или може би нова Зеландия, ако им кажат че са контролирани от Англия :)
  Бедният Гардиан...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#11] от "dorn":

  Напълно съм съгласен.

 16. 16 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Много са и продължават, да се развъждат като плъхове. Можем само да си пожелаем, европейците/европейките да започнат да раждат и отглеждат повече деца. Защото физическият конфликт в близко бъдеще е неизбежен. На европейска територия. В момента белите европейци работят, създават богатства и умират самотни в старчески домове. Създаденото от тях остава за ползване от пришълците. А те най-малко го заслужават.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  До коментар [#11] от "dorn":

  Не се прави на хахо....
  Много добре знаеш защо днес арабите са тъпи....
  През 11 век, на изток е имало разцвет и просперитет, а Европа е тънала в средновековна изостаналост.....
  Орбан намира достатъчно балами да тръгнат към Ерусалим.....
  Така нещата се обръщат.....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Ромска работа - акъл няма за 5 пари, но направил 5 деца.
  И после неверниците да му гледат децата.

  Скоро ще свърши тая гяволия.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#18] от "БМЗ":

  А дано...

 20. 20 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "Doge":

  Ядрен физик ...:)

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 21. 21 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Тука май само любов към ближния с формата на презрение, без свещи и кръстене , се тиражира.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Любопитно

  До коментар [#13] от "historama":

  Само дето това се е случило само 200 години след като мюсюлманите изгонили християните от тези земи
  ======
  Пълни глупости.....
  При първото варварство на кръстоносците , всички са шокирани от лъжата която им е дръпнал Орбан.....
  Ерусалим е бил спокоен и мирен град в който и трите религии са били съвместими....
  Въпреки това, града не е бил пожален от кръстоносците....
  Именно кръстоносните походи са и една от причините за изчезването на Византия.....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Весело

  Географската реалност била като удар за Рубар
  =======
  За мен също.... 🕵️..... едва днес научих, че Кипър е бил европейски остров.....
  Ама нали сме прости и тъпи..... от това ще да е..... 🤗

  Bukalemun
 24. 24 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Няколко етажа под нас живеят сирийски бежанци, всички говорят български, децата го говорят перфектно, учат и правят всичко възможно да се интегрират. И друг път съм се срещал със сирийци в годините, интегрирани, образовани.

  Този примитив, който не знаел нищо за ЕС освен че иска да долази до Германия за какво ни е? Снощи някой като него или децата му направи поразия във Франция и изби маса хора.

  preklara rara
 25. 25 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#1] от "dorn":Главният предводител Готфрид фон Булон,
  —цитат от коментар 8 на balgariez


  Няма такъв. Казва се ГОДФРЕЙ ДЬО БУЙОН. Говорел е ФРЕНСКИ а не Германски. От днешна Белгия.

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Любопитно

  Какви бежанци, щом говорят за работа в Германия?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  "Много хора са изненадани да разберат къде се намират всъюност. Когато им кажем, те са шокирани, смаяни, напълно останали без думи. Почти всички пристигат, очаквайки, че са съвсем близо до работа в Германия".
  *
  Това от някой хумористичен вестник ли го преписахте? За каква "работа" става дума? Това са неграмотни и прости хора, които не стават за никаква работа, но са чули, че в Германия дават жилище и тлъст социал без да искат нищо в замяна.

 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Рубар не е чувал за страна Кипър. Той всъщност е чувал само за една конкретна страна.

  Тези хора дето не познават света се информират само от едно средство за информация. Имамът всеки петък ги учи как да обясняват днешните си проблеми чрез книга от 7 век.

 29. 29 Профил на riazor_bg
  riazor_bg
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Квалифицираната" работна ръка, която бълнуваше Мути, дори не е чувала за държавата Кипър, ще падна от смях

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Така се получава като поканиш едни хора. Те си мислят, че поканата важи за всички. :)

  Ако приемеш един, хиляди ще поискат и те. Ако приемеш и тях, милиони ще поискат и те да дойдат. А Европа прие вече 2-3 милиона от 2015 год. Така че не се чудете що всеки иска на хубаво да харчи немски пари. :)

 31. 31 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#3] от "Doge":Какви умения? Да прави деца без да има с какво да ги издържа, естествено. Любезно ни уведомяват, че жена му пак е бременна ;-)
  —цитат от коментар 4 на balgariez


  Ше извиняваш, ама недей така да говориш за човека, нали е кюрд?

  Ако братовчед му беше убил някой турски войник или взривил кола бомба в центъра на Анкара, ако съселяните му скандираха “Бижи Апо, Бихи ПеКеКе” сега щяхте да говорите какъв смел борец против турските изверги и окупатори бил той, колко бил смел и т.н.

  Като тръгне да отива в Европа пък да живее на социални помощи пък става мангал и кърлеж... Приемете го с отворени обятия, нали е ваш човек, хайде хайде.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  По думите им са по-скоро икономически имигранти, отколкото бежанци.

 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Явно този неук мигрант, не е толкова прост и загубен, щом може да хвърли ей така 2 000 евро (сума при която много съфорумци се унасят в мечти), осмелява се да тръгне на приключение с неясен край заедно с бременната си жена (едно ходене до бг морето на ол инклузив за много хора е приключение, за което си спомнят дълго). Така, че не е за подценяване пича. Неговият туризъм е доста по интересен от туризма, който ни показват от време на веме в подозирам платени публикации на млади пътешевственици и пътешевственички.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK