Мей се среща с лидерите на ЕС в нов опит да спаси сделката за Брекзит

Доналд Туск и Тереза Мей

© Reuters

Доналд Туск и Тереза МейИма един изненадващ гост на Европейския съвет и това е Брекзит". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази изумлението си от необходимостта темата за Брекзит да бъде включена в дневния ред на провеждащата се днес и утре среща на върха на ЕС.


По-малко от четири месеца преди деня на Брекзит, 29 март 2019 г., постигнатата от Тереза Мей сделка с Европейския съюз виси на косъм. Вчера тя все пак успя да избегне вътрешнополитическа криза, след като спечели вътрешния вот на недоверие в партията си. За нея гласуваха 200, а против - 117 души.


След като в понеделник отложи гласуването на сделката в британския парламент поради недостатъчна подкрепа сред депутатите, вкючително и в собствените й редици, Мей започна отчаяни опити да издейства отстъпки от европейските лидери, които обаче бяха категорични – предоговаряне на споразумението за излизането на Великобритания от ЕС няма да има. Сега очакванията са вотът в британския парламент да се състои преди 21 януари.


Ябълката на раздора
Основният проблем, който предизвиква недоволство сред британските депутати е т.нар. предпазен механизъм (или "предпазна мрежа") за ирландската граница. Тя предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни за голямо съжаление на привържениците на т.нар. чист развод с Брюксел. Освен това то ще осигури на британската провинция различен режим от този в останалата част на Великобритания - недопустима ситуация за северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която е необходим съюзник на Тереза Мей в парламента.


Двете страни си дават срок до 1 юли 2020 г. да ратифицират споразумение, което би заменило предпазната мярка в "протокола за Ирландия и Северна Ирландия". Ако не бъдат готови на тази дата, Лондон и Брюксел си оставят възможността да удължат - еднократно и за ограничено време - периода на прехода. В произволен момент след изтичането на преходния период ЕС или Великобритания могат да сметнат, че протоколът вече не е необходим. Решението обаче двете страни трябва да вземат заедно.


Възможна ли е помощ от ЕС


Мей заяви, че иска да получи "уверения" от лидерите на ЕС по време на срещата им днес и утре, че ако Великобритания попадне в "предпазната мрежа", ще е само временно. Тя многократно подчерта, че това е "най-добрата сделка" и че "не е възможна сделка без предпазен механизъм".


Лидерите на ЕС все пак изразиха готовност да й помогнат. Макар да бе категоричен, че постигнатото споразумение е единственото възможно, Юнкер каза, че "ако се използва интелигентно, има достатъчно пространство за допълнителни разяснения и допълнителни интерпретации без да се отваря Споразумението за напускане". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че ЕС иска да помогне на Мей, но "въпросът е как".


Вчера той поясни, че лидерите ще излязат с официално изявление за Брекзит късно в четвъртък, след като изслушат Мей за състоянието на плановете на Великобритания за излизане от блока. В писмо до държавните и правителствени ръководители той каза, че Мей ще говори пред тях преди вечерята в четвъртък и че след дискусия по време на вечерята, посветена на външните отношения, Мей ще ги напусне, за да "приемат заключения за Брекзит".


Според дипломати ЕС може да използва формата на тези правно обвързващи заключения от срещата, за да предложи разяснения на Великобритания за това как ще работи споразумението за оттеглянето и особено как може да се приложи "предпазната мрежа".


Туск съобщи още, че лидерите ще обсъдят и подготовката за сценария, при който Великобритания не успява да постигне сделка след вота на недоверие срещу Мей и след евентуален провал на споразумението в британския парламент.


Според високопоставен източник, цитиран от "Ройтерс", държавните и правителствени ръководители вероятно ще дадат на Мей уверения, за да помогнат на ратификацията на сделката във Великобритания, стига те да не противоречат на проекта на споразумението.


Другите теми


Освен Брекзит, лидерите на ЕС ще обсъдят също бюджета на ЕС за 2021-2027 г., единния пазар, миграцията, външните отношения, борбата с дезинформацията и реформата на еврозоната.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 928 Весело

  "Основният проблем, който предизвиква недоволство сред британските депутати е т.нар. предпазен механизъм (или "предпазна мрежа") за ирландската граница. "

  Ирония на съдбата: Малка Ирландия като членка на ЕС успя да докара могъщата си съседка от която са страдали толкова много през историята си до положението да спазват търговските правила на ЕС без да могат да им влияят.

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Малко неточно се коментира казуса. Прогиворечието е къде точно да е предпазната мрежа. Т.е., дали да обхваща само големия Албион, или да минава по ирландско-ирландската граница. Срещу едното са ирландците, срещу другото са твърдите бракзитъри.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 3. 3 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Трябва да му се признае на Ишиаса, много ловко набута британците в глуха защита. От агресивно-нападателни и искащи още утре да излязат от ЕС, ги докара дотам ЕС да им подава спасителни сламки :)

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Британците оплескаха всичко, което може да се оплеска и сега ще страдат.
  Мей на тръгване да нареди подготовка на пакета документи за кандидатстване в ЕС!!!!!!

 5. 5 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 217 Весело

  Нема ли кой да ѝ го спушти на тая бе ?!

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bgИзползваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Мей прекали и, не вярвам да и бъдат направени никакви отстъпки.

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Сделката е ясна. Запазват се всички принципи на ЕС на територията на Великобритания. Влзиаме в митнически съюз и Великобритания няма право на договори с трети страни. Някои биха нарекли това колониализъм. И не са далеч от истината :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Британците оплескаха всичко, което може да се оплеска и сега ще страдат.Мей на тръгване да нареди подготовка на пакета документи за кандидатстване в ЕС!!!!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  На опашката заедно с Косово, Македония, Сърбия и т.н.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Брюксел тотално обърка англичаните, в Уестминстър е пълен хаос.
  Трудно, но почти сигурно, че след вчерашният вот те ще приемат (WA) споразумението,което отваря пътя за обединението на двете Ирландии
  и англичаните - васали на ЕС ,
  Браво на мосю Барние и екипа му за добре свършената работа !

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Великите британци да кротуват. Търговийката е най-важната. И са добри в нея. Вчера си купих от английски електронен магазин galaxy s9 за 499 паунда. Тук е над 1300 лева.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#5] от "Makq Nekoitaaizlagal":

  Tц, нема

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10023 Неутрално

  Макар, че Брексит без сделка за малко се скри зад ъгъла след снощносот гласуване, все още си е там и все още има вероятност да се случи.
  Вместо Мей да търси помощ в Брюксел е по-добре да си свърши работата в Лондон. Такава беше и грешката на Камерън.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1683 Любопитно

  Кога Дневник ще пуснат новината:

  ЕП осъди агресията на Русия, гласува за спиране на газопровода "Северен поток-2"

  https://www.faktor.bg/bg/articles/ep-prizova-za-spirane-na-gazoprovoda-severen-potok-2

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1683 Весело

  До коментар [#13] от "mitko11":

  Извинявам се, вече са я пуснали...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  " Основният проблем, който предизвиква недоволство сред британските депутати е т.нар. предпазен механизъм (или "предпазна мрежа") за ирландската граница. Тя предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни за голямо съжаление на привържениците на т.нар. чист развод с Брюксел."

  Обединеното кралство не получи това, което искаше изобщо - пълно отделяне от мтническия механизъм на ЕС, и от тази гл.т. Брекзит няма никакъв смисъл. То остава единствено синоним на проблеми, хаос и несигурност за Великобритания, което ще дърпа цялото общество надолу, както и в момента междувпрочем. Честно казано, рядко в историята на Кралството се е случвало такава задънена улица без изход ! Дори и да станат за смях, по - добре е британците да си прегласуват референдума и да гледат напред, отколкото да продължават в тази агония !

 16. 16 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Сега ще направя един опит за превод, с който най-добре е обяснена цялата ситуация:
  52% от британците гласуват правителството да построи подоводница от кашкавал.
  Тереза Мей е против това да се прави подоводница от кашкавал, щото е ненормална работа. Обаче за да стане прайм министър трябва да се престори че ще направи такава подводница и тя ще работи добре. "Кашкавал значи кашкавал" казва тя. Накрая тя успава да направи една. Подоводница е пълен боклук разбира се, все пак е от кашкавал за бога. Сега трябва да я покаже пред парламента и да я защити с идеята, че подводницата можеше да е по-лоша. Всичко лъжат на поразия и го знаят, но всъщност колко е зле тази подоводница. Единствения, който наистина знае, това е тереза, щото тя се е занимавала с нея последните 2 год. и лъгала, че може да направи свястна подоводница от кашкавал. Това е в общи линии положението.

 17. 17 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Великите британци да кротуват. Търговийката е най-важната. И са добри в нея. Вчера си купих от английски електронен магазин galaxy s9 за 499 паунда. Тук е над 1300 лева.
  —цитат от коментар 10 на EU defender


  да ама не
  я глей цените у нас
  https://www.pazaruvaj.com/mobilni-telefoni-gsm-c3277/samsung/galaxy-s9-64gb-g960f-p400031813/?gclid=EAIaIQobChMI64fI35-c3wIVweR3Ch14YwwmEAAYASAAEgL2pPD_BwE

 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  И няма край, и няма край на шир и длъж! И консерва да отвош, и тя за брекзит ще заприказва. Тази дума се превърна в антидума!

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Кьорав картие не играе!
  Нека се приключва по-бързо с тази сага. Най-добре ще е за всички.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":

  Няма как да прегласуват референдума. Ще си излязат от ЕС, най-вероятно с твърд Брекзит. После, ако размислят, пак могат да влязат. Естествено, ще минат няколко години, но това е положението. Ще има дълъг период на хаос в отношенията между ЕС и Великобритания, но си мисля, че нещата ще улегнат с времето.

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Барон Мюнхаузен се самоизвади от блатото за косите, Мей се опитва да
  направи същото !!!

 22. 22 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  ЕС в този си вид няма да изкара дълго. Отдавна съюзът не на равнопоставени, а Германия и Франция се опитват да се правят на шефове, което не беше идеята на този съюз. Особено за страните от Източна Европа, вече бяхме в такава организация и много добре знаем до къде ще доведе всичко. Защо ЕС просто не си остане икономически съюз на независими и равнопоставени държави? И всеки да си води собствена външна политика, отговарящи на неговите интереси. Защото Северен поток може да е добре за Германия, но не е добре за ЕС.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Колко жалка ситуация. Великата Британия на колене, поставена така от няколко популиста, които искаха да си крадат на спокойствие, без ЕС да ги следи

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  Великобритания, като бивша империя, не може да преглътне, че не е първа цигулка в ЕС. Доста години разиграва всички и получава привилегии, които другите не получават. Да я пуснат да си върви и да се спасява сама.

 25. 25 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 549 Неутрално

  100 пъти им се каза, че сделката няма да се преразглежда. Не виждам на какво точно се надява.

 26. 26 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Защо ЕС просто не си остане икономически съюз на независими и равнопоставени държави?
  —цитат от коментар 22 на Darcas


  Защото това просто няма да проработи. Не може хем да сме заедно, хем всеки да си провежда собствена политика. Такова нещо няма да издържи повече от 10 години.

  ЕС от самото си начало е предвиден някой ден да стане нещо като федерация. И това е най-добрият възможен вартиант. Суверенните държави малко по малко отиват в историята и този процес не може да бъде спрян.

 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Явно на всички им е омръзнала тази сага и ще гледат с нещо да помогнат на Мей, за да се приключва по–скоро.

 28. 28 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 675 Весело

  ще има май "мек" брекзит :-))

 29. 29 Профил на Ангелов
  Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Даже вече ми стана тъжно за тях

 30. 30 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Британците оплескаха всичко, което може да се оплеска и сега ще страдат.Мей на тръгване да нареди подготовка на пакета документи за кандидатстване в ЕС!!!!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Още не. Оня ден ЕС казаха че страна може сама да спре член 50. Т.е. другата седмица ако Британия каже че спира с глупостите, всичко ще е като преди, просто с по-малко доверие.
  Чак ако формално излезнат, тогава ще трябва подаване на документи за влизане.
  Ама те ако излезнат няма да влезнат пак. По-скоро ще си организират втори паралелен икономически съюз (в единия сега са Швецария, Норвегия, Исландия, и не помня кой дребосък, премерно Лихтенщайн, ама Норвегия официално не ги ще там)--заедно с примерно Украйна, Турция, и т.н.
  Или, ако дори за това нямат сили и акъл--просто ще се присламчат към САЩ, и каквото САЩ договори с ЕС--това да важи и за Британия. Ако САЩ им го дадат това право, де.

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Както вече писах на друго място Великобритания се стреми да си възвърне предишната позиция на световен търговски и финансов център.
  За да постигнат това на британците им е нужно отвързване от обръчите на ЕС, които ги стягат и да развият по-добри търговски и финансови отношения с Изтока (Индия, Китай и т.н.).

  Ето цитата от статията доказваш това - "..Основният проблем, който предизвиква недоволство сред британските депутати е т.нар. предпазен механизъм (или "предпазна мрежа") за ирландската граница. Тя предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни за голямо съжаление на привържениците на т.нар. чист развод с Брюксел..."

  Хич не съм сигурен че совалките на Мей ще доведат до облекчение на Великобритания, защото това би довело до неуправляеми търговски отношенния при "ирландската граница", а това значи огромна дупка в търговската защита на ЕС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 645 Неутрално

  ЕС в този си вид няма да изкара дълго. Отдавна съюзът не на равнопоставени, а Германия и Франция се опитват да се правят на шефове, което не беше идеята на този съюз. Особено за страните от Източна Европа, вече бяхме в такава организация и много добре знаем до къде ще доведе всичко. Защо ЕС просто не си остане икономически съюз на независими и равнопоставени държави? И всеки да си води собствена външна политика, отговарящи на неговите интереси. Защото Северен поток може да е добре за Германия, но не е добре за ЕС.
  —цитат от коментар 22 на Darcas


  Защото сме 21-ви век, в който Бангладеш и Нигерия имат по-голямо население от Русия, а Индия има икономика колкото цяла източна Европа, а Китай--колкото цяла Европа.
  В 21-ви век Европа или е СЕЩ, или е плячка.
  А който се преструва че светът е като преди 50 години--е популист който така ще "възроди" Европа, че керемида няма да остане от нея.
  Както впрочем вече стана през Втората Световна--така "спасиха цивилизацията" едни хора, че от тогава Европейските страни загубиха всичките си колонии, и вече могат да са подобие на световна сила само всички накуп.

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  ...Или, ако дори за това нямат сили и акъл--просто ще се присламчат към САЩ, и каквото САЩ договори с ЕС--това да важи и за Британия. Ако САЩ им го дадат това право, де.
  —цитат от коментар 30 на patilanskomeze


  Американците май биха се навили, защото те желаят разкъсване на ЕС, което би улеснило техните кроежи за диктат в тръговските отношения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  В 21-ви век Европа или е СЕЩ, или е плячка.
  А който се преструва че светът е като преди 50 години--е популист който така ще "възроди" Европа, че керемида няма да остане от нея.
  —цитат от коментар 32 на patilanskomeze


  Много вярно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#30] от "patilanskomeze":

  Има една малка подробност. Даже две малки подробности. Северна ирландия и Шотландия. Две парчета от ЮК, които са доста по-добре имономически от самата Англия и хич няма да се изкефят от опита на наглетата да ги повлекат надолу.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Има и вариант при който задокеанският господар издава команда и пуделите от Брюксел изведнъж решават да си променят позициите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Реши да се похвалиш, ама си се прекарал. Понеже си много умен...

 38. 38 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#16] от "Doge":

  Преди няколко часа Тереза каза, че кашкавалената подводница ще допринесе за по-добър живот на гражданите и за самостоятелно управление на държавните пари.
  От казаното не се разбира защо Мей не иска да пусне подводницата да се рее в дълбините на светлото бъдеще, след като ще донесе от там толкова много добрини на хората.

 39. 39 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Brexit Britain: Small, boring and stupid.
  The UK better get used to being a middling power.(Politico)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK