Нов референдум за Брекзит е ужасна идея

Нов референдум за Брекзит е ужасна идея

© ReutersКогато става дума за рисковете, свързани с това да "внимаваш какво си пожелаваш", малко въпроси се нареждат по-високо от плана за втори референдум, за какъвто се застъпват онези във Великобритания, които се надяват да бъде преобърнато гласуването от юни 2016 г. за излизане от Европейския съюз (привържениците на оставането).


Ако това бъде постигнато, резултатът може да бъде бързо възникване на явление, което Великобритания засега избягва - създаване на голяма, гневна популистка партия, вероятно от десницата, а може би и от левицата. Това би било много лоша новина за Великобритания, за нейната политика, за Европа и за каузата на демокрацията като цяло. То може да бъде възприето с известно основание като ситуация, при която "те" потъпкват демократичния вот, който сме направили "ние, народът".


Планът за втори референдум се оправдава с довода, че британският народ заслужава да има избор между предложението на правителството за Брекзит, трудно договорено от кабинета на Тереза Мей миналия месец, и възможността за отказ от Брекзит въобще. Привържениците на оставането настояват, че гласоподавателите ще направят
информиран избор, а не просто израз на разочарование от ЕС,


както през 2016 г. Но, разбира се, организаторите се надяват на отменяне на Брекзит. Те смятат, че избирателите са уплашени от изгледите за забавяне на растежа или дори икономически шок от сгромолясването навън без план. Такива предупреждения бяха отправени миналата седмица от управителя на Банк ъв Ингланд Марк Карни, подкрепени от официален анализ на правителството.


Никоя страна не е остров, дори такава, която в действителност е като Великобритания. Избликът на често съпроводена от насилие войнственост във Франция, където леви и десни се обединиха срещу центристкия и някога популярен президент Еманюел Макрон и неговата партия "Република, напред!", е най-яркият и страшен пример за противопоставянето между "нас" и "тях". Но разочарованието е дълбоко и широко разпространено в останалата част на Европа, а както предупреди през юни бившият белгийски министър-председател Ив Льотерм, популистите са обединени от "своя отказ да играят по правилата на общоприетата политика".


Във Франция това, което започна като повече или по-малко стандартни протести главно в провинциите срещу повишаването на цените на горивата, сега се превръща в нещо като революция. Обещанието на френския министър-председател Едуар Филип във вторник миналата седмица за временно спиране на увеличаването на данъка върху горивата за шест месеца беше последвано от още бунтове. Миналата сряда вечерта правителството напълно се предаде, като извади увеличенията от бюджета за 2019 г., без заплаха за тяхното подновяване.


Тези действия, извършени от правителство, което изглеждаше най-решителното и увереното в Европа, с президент, който само допреди три седмици извличаше полза от това, че за разлика от своите предшественици не отстъпваше пред протести е


ужасяващо предупреждение за европейските правителства


и вероятно за демократичния свят в по-широк план. Франция, изглежда, показва, че демократичното избиране на правителство в една година е уязвимо за вълна от войнствен гняв на следващата. Ако това се утвърди като тенденция, със сигурност е свършено с демокрацията.


Колко вероятна е подобна тенденция? Няма стабилен политически ветропоказател, който да сочи само в една посока. В Германия, където страховете от възход на крайната десница са най-силно наситени с ужасите от 20 век, "Алтернатива за Германия" стигна върхово ниво от 17 процента в анкета в края на лятото, но падна до 12 процента на провинциалните избори в Бавария и Хесен, на които партията на Зелените отбеляза възход.


Националното полулистко коалиционно правителство на Италия продължава да е популярно, а вицепремиерът Матео Салвини, който е най-видният италиански политик и отявлен противник на имиграцията, предлага да бъдат либерализирани законите за притежание на оръжие, подхранвайки страхове от възход на влиятелно оръжейно лоби като това в Съединените щати. Правителството на Италия води битка с ЕС заради бюджет, договорен между Брюксел и предишното левоцентристко правителство, към който популистката коалиция отказва да се придържа. Нито една от двете страни не може да си позволи да отстъпи, но компромисите могат временно да спасят репутацията.


В Испания, която е смятана за


имунизирана срещу десния популизъм,


израства нова сила. Крайнодясната партия "Вокс" се появи от нищото и спечели 12 места в областния парламент на Андалусия този месец. Тя може да влезе в местното правителство с програма, която доста повече беше свързана с национални въпроси като контрол над имиграцията, по-голяма власт на централизирано национално правителство, насърчаване на по-силно осъзнаване на приноса на Испания към цивилизацията и други.


Това, че избирателите в Андалусия реагираха с въодушевление на партия, която иска прехвърляне на власт от областите обратно към центъра, показва голямо разочарование от испанската система на делегирано управление - система, създала продължаваща безизходица между сепаратистите в Каталуня и правителството в Мадрид. Разправията "има значителен потенциал да дестабилизира цяла Испания", казва каталунският коментатор Жуан Жозе Лопес Бурниол.


Коментарът на Бурниол важи за цяла Европа. Националните популисти не са спечелили, макар че хранят големи надежди за доста повече гласове, дори мнозинство на европейските избори през май 2019 г., но оказват


крайно дестабилизиращ ефект.


Швеция се мъчи да състави правителство, защото крайнодесните Шведски демократи контролират баланса на силите, а никоя от партиите от основното течение няма да се коалира с тях. В Австрия радикалната дясна Австрийска партия на свободата е по-малък партньор в дясна коалиция, която набляга на ограниченията върху имиграцията и предизвиква възмущението на либералите с атаки срещу държавната радиотелевизионна компания, предполагаеми опити за блокиране на разследвания за расистко поведение на привърженици на крайната десница и един особено остър въпрос - отмяната от правителството на закон срещу пушенето в ресторантите. Нито една страна не може да не вземе предвид голяма група граждани, които мразят направеното от партиите от основното течение.


Както в Съединените щати, съпротивата на популистите в управлението и извън него срещу либералните политики от всякакъв вид - за имиграцията, екологията, половете, медиите, семейството и социалната система - печели силна и последователна подкрепа. Тази подкрепа се подхранва от усещането - едновременно широко разпространено и дълбоко, че либералите и центристите са установили монопол върху властта от десетилетия и не са оправдали надеждите на хората.


А както пише Марк Лила в "Ню Йорк ривю ъв букс", "(в европейската десница) се развиват идеи и се изграждат транснационални мрежи за тяхното разпространение". Популизмът е нещо повече от разбойничество.


Британските либерали може би се надяват, че Камарата на общините вероятно няма да приеме предложенията на правителството за Брекзит и това ще осигури втори референдум за преобръщане на гласуването за напускане. Но това би предизвикало класова война. Дървата са сухи и чакат някой да драсне кибрита.


*Джон Лойд е съосновател на Института на "Ройтерс" за изследвания на журналистиката към Оксфордския университет. Изразените мнения са лично негови. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Значи какво теза ни развива тоя?

  Че Брекзит е средство за туширане на крайните популисти? И какво, цяла една държава, а и Европейската общност, трябва да се обръща в заложник на шепа идиоти, които факт имат достатъчно ораторски умения за да убедят критична маса други идиоти да гласуват за тях.

  Точно Брекзит беше сътворен от същите тия идиоти - Фарадж и Джонсън, които в момента са се изпокрили като змии в дупки. Дай да продължаваме да им играем по свирката...

  Абе липсва си и Тачър на Великобритания. Мей излезна корава женица, много бой отнесе и още мърда, ама няма да свърши работа.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  От статията: "Популизмът е нещо повече от разбойничество."

  Абсолютно правилно!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Да бе, всеки трети петък ще правят референдуми, ще оставаме ли или ще се цепим ???

 4. 4 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  не един а два брекзита заслужават тъпите англичани дето си го гласуваха :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 5. 5 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 523 Неутрално

  И какво точно се опитва да каже авторът? Да не се прави нищо и да се уважат резултатите на един референдум, който беше манипулиран и базиран на лъжи, които признаха авторите им след това?

  Авторът определено иска Великобритания извън ЕС със зле прикрития си пасквил.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това не е демокрация, ще гласуваме, докато стане на нашето. Гласуваме ли втори път за президент, след като първият път на изборите спечели неправилният от наша гледна точка кандидат? В демокрацията се гласува само веднъж и който спечели. То е ясно, че настроенията на хората се сменят. Не можем да кажем- хайде да гласуваме отново за президент, защото хората вече искат Хилъри повече от Тръмп. Гласуване до дупка докато стане на нашето е тоталитаризъм.

 7. 7 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  що бе запрезидент се гласува през няколко години, къде пише че не може да се гласува нещо втори път след време

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 8. 8 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  На следващия път отново да ходят за риба, или да гласуват във фейсбук. След резултатите после може да попротестират още някоя година. Важи и за тукашните горди негласуващи "граждани".

 9. 9 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  нямат добро решение, раздухаха несъществуващ проблем, съответно хората се разделиха 50 на 50.
  ако гласуват пак дори да е против брекзит пак ще е с 2-3 процента разлика :)
  както е казал един англичанин, демокрацията е лоша форма на управление, но е най-добрата която познаваме. Набутаха се в ситауция където повечето хора губят

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 10. 10 Профил на antobg
  antobg
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  Примера ти с гласуване за президент е доста, да не кажа, тъп. Като не ти харесва избрания президент, след 5 години има нови избори, нали?

 11. 11 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  Защо да не може? Във Франция точнохтова искат - оставка на Макрон, нищо, че са гласувале за него... явно това не е запзено само за либерасти....

 12. 12 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#10] от "antobg":

  той харесва президенти и демокрация от сАвеЦки тип, те за това и игристое пиха, ама нейсе

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 13. 13 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Вчера гледах репортажи по телевизията - хората искат Брексит. Един дори каза, че е гласувал за оставане, но сега би гласувал за излизане. Нов референдум няма да донесе промяна.

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Тези проценти на снимката Сорос ли си ги измисли?

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В този левичарски бълвоч в едно авторът е прав. Ако решат да прегласуват Брекзит, което е недопустимо в една демократична страна, особено в най-старата демокрация, тогава въпросът няма да се решава на урните, а по улиците. Французите излязоха на улицата и палят и чупят, англичаните може да колят. В момента там е мирно заради Брекзит.
  На всички им писна от десетилетия глобализъм и левичарски педерунгелски идеи.
  За статията- тия пропагандисти от еврейските либерални медии така са се уплели в лъжи и в техния утопичен свят, че не са в състояние да направят какъвто и да е анализ, който се доближава до реалността. Затова ще ядат бой по улиците и нека наблюдаваме какво се случва във Франция, а жълтите жилетки плъзнаха и в други държави. Хората не искат повече да ги управляват тези същите. Хората не искат повече тази същата политика.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  Има много причини за такива "бунтове" в Европа. Отказ от политкоректното говорене, силно разслоение между хората, лоши перспективи за средната класа, натиск от новата индустрия 4.0 и свити възможности на работниците...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#13] от "werginija":

  не е вярно аз по телевизията гледах друг човек който казваше обратното.
  сигурен съм че моята телевизия е по-добра от твоята

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":що бе запрезидент се гласува през няколко години, къде пише че не може да се гласува нещо втори път след време
  —цитат от коментар 7 на chkn41566335


  Ясно е колко сте демократи. Демокрацията я разбирате както болшевиките я разбират.

 19. 19 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#18] от "gozambo":

  пак се отпускаш в психологически проекции

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":Примера ти с гласуване за президент е доста, да не кажа, тъп. Като не ти харесва избрания президент, след 5 години има нови избори, нали?
  —цитат от коментар 10 на antobg


  Тъпо е, че не си разбрал примера. Нямам предвид четири или петгодишния срок, когато се избира нов президент. Имам предвид прегласуване- Хилъри не е доволна, че е загубила и още след изборите поисква да се гласува наново, да се повторят изборите. Примерът е с каквото и да е. В гдемокрацията не се прегласува, няма избори, докато стане на твоето, няма избори до дупка. Ако решат да го прегласуват, тогава ще има бой.

 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  До голяма степен е прав автора.
  Свръхлиберализмът създаде електорат, който е убеден, че има правото да получава всичко необходимо за комфортен живот, без да дава нищо в замяна.

 22. 22 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":Защо да не може? Във Франция точнохтова искат - оставка на Макрон, нищо, че са гласувале за него... явно това не е запзено само за либерасти....
  —цитат от коментар 11 на ilinko


  Искат оставка на Макрон, не искат прегласуване на изборите Макрон срещу ЛюПен. Няма демократична процедура прегласуване на същото, защото резултатът от референдума или изборите не ни удовлетворява и ще гласуваме, докато стане както ние искаме.
  Този комунизъм не може да ви излезе от главите, ще си умрете болшевики и никога няма да разберете какво е това нещо демокрацията.

 23. 23 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2500 Любопитно

  До коментар [#18] от "gozambo":

  Ние демокрацията я разбираме с избори, ти я разбираш с трибунали:
  “Военните трибунали са подготвени, предатели,изменници и саботьори виче могат да очакват да ги потърсят.”

  И после имаш смелостта да набеждаваш другите, че са болшевики?!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 24. 24 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  когато хората не са представени в парламента излизат на улицата, толкова е просто

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 25. 25 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#17] от "chkn41566335":
  Точно така - хайде сега нов референдум да видим коя телевизия е била по-добра.

 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Вчера гледах репортажи по телевизията - хората искат Брексит. Един дори каза, че е гласувал за оставане, но сега би гласувал за излизане. Нов референдум няма да донесе промяна.
  —цитат от коментар 13 на werginija


  То и от тази статия можеш да разбереш, че настъплението на популизма и национализма води до край на глобалисткия ЕС. След събитията във Франция още по-малко хора ще искат оставане. Народите не искат повече да живеят така. Френските протести продължават. Протестиращите не приеха трохите, хвърлени им от Макрон. Френският народ, а и всички ние разбрахме, че управляващите не са във връзка с реалността. Очевидно стана, че Макрон не може да разбере кои протестират, за какво протестират, какво искат, кои ги подкрепят и защо. Макрон знае елитът, новата френска аристокрация какво иска, но не и народът. Но то няма и кой да му каже, защото единствени, които разбират ситуацията са националистите.
  Та така, абсолютно си права, че вълната не е към обратен резултат при прегласуване на Брекзит.

 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Англия е вече извън ЕС, стига сте ревали.
  Референдумът мина отдавна, за добро или зло.

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Някои обичат понятието "РЕВОЛЮЦИЯ", без да се замислят за някои подробности, които се избягват даже и в големите читанки.
  Всички си спомняме, а французите още повече за смелите марсилци обсадили и превзели омразната Бастилия в Париж. И хич не се замисляме аджеба какво толкова е раздразнило тази банда да тръгнат чак от Марсилия през 1789г. и да изминат над 700 км пеша за да освободят двама-трима несретника, които сигурно са били безкрайно учудени. Кой ли ги е хранил почти месец-два, кой ли им е сменял обувките, кой ли им е дал оръжието? Някой който е искал да съсипе богатата и благоденстващата Франция от 18 в.(защото и тогава Франция е била кралството с най-добра и обилна храна в Европа).

  Ами Великата Октомврийска Социалистическа Революция (ВОСР) в Русия от 1917г.? Много малко се коментира, че великият организатор Ленин е бил изпратен със специален вагон от Германия, пресякъл я е цялата, вероятно и Полша, за да организира съвети от работниците в Петроград, и да сложи началото на една страшна Гражданска война, чиито жертви надвишават пъти жертвите на руската армия през цялата ПСВ, и опустошила огромната руска империя.

  Революциите изяждали децата си. Май нещата са много по-страшни?

 29. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#18] от "gozambo":Ние демокрацията я разбираме с избори, ти я разбираш с трибунали:“Военните трибунали са подготвени, предатели,изменници и саботьори виче могат да очакват да ги потърсят.”И после имаш смелостта да набеждаваш другите, че са болшевики?!
  —цитат от коментар 23 на vesolr


  Не зная къде си учил, но не са те доучили. Военните и военизираните от тайните служби ги съдят военни трибунали в демократичните държави, не ги съдят в граждански съдилища. В САЩ военните трибунали са с нови правила за работа, това е факт и са подготвени да поемат заговорници от посочените ведомства, които участват в конспиративен заговор срещу държавния глава.
  Четете, четете и по-дебели книжки, стига с това гей порно!

 30. 30 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":
  И за президент, и за правителство, и за местна власт се гласува отново и отново, защото мандатността е смисълът на демокрацията. Да се смята, че резултатът от референдум е за вечни времена е меко казано несериозно.

  "Я з москалями не балакаю!"
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 987 Неутрално

  когато хората не са представени в парламента излизат на улицата, толкова е просто
  —цитат от коментар 24 на stg


  С качулки и маски ли? Трошат паметници на културата, грабят магазини и палят коли? И бият с бухалки?

 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Аз пък мисля, че нов референдум за Брекзит е чудесна идея. Но от "Оцелялата" не може да се очаква да направи такава смела постъпка.

 33. 33 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  "Нов референдум за Брекзит е ужасна идея"


  Дабре. Ама другите са още по-ужасни.

 34. 34 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":

  Не ти ли писва да пишеш глупави лъжи?

 35. 35 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  С качулки и маски ли? Трошат паметници на културата, грабят магазини и палят коли? И бият с бухалки?
  —цитат от коментар 31 на historama


  точно така, за това и по хубаво да чувстват, че интересите им са защитени и да си стоят в къщи, вместо да се изявяват като тълпа

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 36. 36 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Аз се чудя как още не са ни изхвърлили от ЕС, най-големия троянски кон на Русия сме и още ни търпят.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":


  Революциите изяждали децата си. Май нещата са много по-страшни?
  ======
  Да, но в учебно преподавателната история, ни учиха, че революцията е нещо ново, хубаво и възвишено.....
  От години пиша в тоя форум, че феномена 1789 е начална дата на над 200 годишен период, изпълнен със световни войни, бунтове и милитаризъм....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Иван Маринов
  Иван Маринов
  Рейтинг: 9 Разстроено

  Демокрацията повече и повече ми изглежда като система, която разчита на интелектуалността, но моментното състояние не изглежда, че ще издържи още много :/

 39. 39 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Разочарован съм от подобен анализ. Първо, Великобритания в голяма степен стана жертва именно на тези популисти, с които ни плаши автора, да, в не толкова радикални форми, каквито пирема континенталният.
  Второ. Ако политическите инструменти доведат до втори референдум, то това не би било много по-различен акт от първия.
  Трето, за което не виждам дори да има блед мисловен полъх в анализа, е хипотезата, че икономическият срив, който може би ще се случи, би отключил не по-малка по интензивност популискта реакция във Великобритания.
  Също така, може би не е лошо да се мине през период на тежък популизъм, защото до момента той, слава богу, не показва разионално управление на икономикита и националните финанси, а по-скоро е просто път към автокрация с тежки форми на ограничаване на човешките свободи, корупция и накрая неизбежно икономическо сгромолясване на десните и левите популисти и последващо оздравяване на демократичната среда на континента. Като това, разбира се, включва и отдръпване от неолиберализма като доктрина, но и дребнобуржоазните и левичарски претенции за издигане на човешките свободи до нива, които подкопават обществените устои.
  И последно, не коментираме рисковете от разпад на кралството с отделяне на Шотландия и обединение на Ирландия и Северна Ирландия. Не коментираме геополитическите последствия от разделянето на европейски съюзници и отслабването на Европа на фона на все по-агресивното поведение на другите три глобални центъра на власт - САЩ, Китай и Русия.

 40. 40 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2445 Весело

  До коментар [#28] от "historama":
  "Някой който е искал да съсипе богатата и благоденстващата Франция от 18 в.(защото и тогава Франция е била кралството с най-добра и обилна храна в Европа)."

  Верно, баджанак! Ненапразно и Мария-Антоанета, нали така се казваше, се учудила, при толкова много пасти, за какъв дявол им е , на бедните френски пейзани, да искат хляб!😰

 41. 41 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Глупости.В най-добрите си години ЮКИП вкараха един депутат от 650.Сега да вкарат двама, ама много се съмнявам.Няма как вот на хората да е лошо нещо в една демокрация.Особено когато е определящ за поколения напред.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 42. 42 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2500 Весело

  До коментар [#29] от "gozambo":

  Прав си гозамбо, стига с това гей порно, евреи-глобалисти и другите ти мантри които всекидневно ръсиш. Вземи прочети нещо смислено, не се връзвай на всяка глупост прочетена в реддит в секцията “Тръмп е Бог и Банън е неговия пророк”.
  Кои са тия военнизирани тайни служби? Майк Флин го съди граждански съд, кого ще изправят пред военен трибунал, Хилъри ли? Хем невежеството ти няма граници, хем се изживяваш като всезнайко, че и си позволяваш да поучаваш.
  Военните трибунали съдят чуждестранни военни по време на война. Военният съд е нещо различно от военните трибунали, той съди военни, но за нарушения на военния кодекс.
  Та значи така я разбираш ти демокрацията - противниците на Тръмп да ги съди военнен трибунал, който по принцип се занимава с чужденци - талибани и пр. чуждестраннни врагове? От това по-голям болшевизъм здраве му кажи, тръгнал да намира кусури за прегласуване на референдум.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 43. 43 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Безумна теза. Цялата драма с Брекзит показва защо референдумите не трябва да имат общонационална тежест по такива важни въпроси.

 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  То може да бъде възприето с известно основание като ситуация, при която "те" потъпкват демократичния вот, който сме направили "ние, народът".
  *
  Ами то е като да си изберете президент и още преди да му е започнал мандата да тръгнете да го сваляте. Или пък по всякакъв начин да му пречите да си върши работата чрез масирана кампания по всички фронтове.

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Има много истина в изказаното от автора, в смисъл, че е налице разделение във ВБ, а и по света, включително в ЕС, колкото искаш.
  Дали това разделение ще е крайно и радикално или ще върви по нормалните политически пътеки, зависи най-вече от нас, хората.
  За съжаление, навсякъде по света преобладаващото мнозинство е от хора, с по-ниско и дори никакво образование, липса на каквато и да е визия за обществен живот и дори и липса на елементарни критерии за добро, лошо, по-лошо и много лошо.
  Да, всеки има "право на достоен живот", ама някак много хора пропускат факта, че основния дял за постигане на този достоен живот, зависят от самите тях, а не да чакат някой да им го сложи на тепсия.
  И като вярват в съществуването на този "някой", мнозинства, а понякога дори не мнозинства, ами радикални малцинства, могат да объркат живота на останалите хора и дори на цели държави.
  А после маса енергия отива в търсене на виновните - дали ще е Мей, дали ще е Макрон или Меркел, все едно. Само че извън тези, които откровено лъжат хората ( за свой личен интерес разбира се) се измъкват по терлици като видят дебелия и обичайно го отнасят хората, особено тези от по-ниските социални етажи и чат-пат някой от по-нормалните политици затова, че не са успели да заличат извършените от други глупости.

 46. 46 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "създаване на голяма, гневна популистка партия, вероятно от десницата, а може би и от левицата. Това би било много лоша новина за Великобритания, за нейната политика, за Европа и за каузата на демокрацията като цяло."

  Създаде се една популистка партия UKIP. Предизвика Брексит. И спечели. Това че се разпаднаха, защото са партия тип Патреоти не е от значение, защото хаосът от Брексит е постигнат.

  "Британските либерали може би се надяват, че Камарата на общините вероятно няма да приеме предложенията на правителството за Брекзит и това ще осигури втори референдум за преобръщане на гласуването за напускане. Но това би предизвикало класова война. Дървата са сухи и чакат някой да драсне кибрита."

  Идеята, хората искащи решение и потвърждение от народът ще са виновни за преполагаема бъдеща класова война е просто смешна. Просто, защото такава вече съществува от началото на индустриалната революция. Обединеното Кралство е една от най-богатите съюзи и същевременно една от най-неравнопоставените.

  По повод, че не трябва да има втори референдум. Преди 2 години им обещаха, че ако се отцепят ще получат много благинки, които изпускат в момента. Обаче в течението на тези 2 години стана ясно, ще загубят много повече напускането. В този смисъл първото решение е изгубило смисъл тъй като обстоятелствата са променени. Редно е да има второ запитване, за да затърди първоначалната позиция или да се покаже, че хората са си променили мнението. Както стана, когато Ирландия нямаше да ратифицира Лисабонският договор поради референдум с нехативен резултат през Юни 2008. Но в крайна сметка ратифицираха договорът след последователен референдум през Октомври 2009.

  Има много примери, където смяна на мнението е допуснато и това не накърнява демократипни принципи а даже ги затвърждава. Например във военната юриспруденция (на запад) е прието правилото, че войникът трябва да изпълнява безусловно заповеди. Но конфликтите през миналия век променят това и вече войникът има право да нв изпълни заповед ако тя е с противоречив характер. Също така индивид закупил стока има право да я върне в определен период стига тя е в първоначалното си състояние.
  Също така тези хора (на запад), които са избрали "асистирано умиране" докторът е задължен да им даде колкото се може причини да си променят мнението. Така че липса на правото да си промениш мнението е много по-опасно за "свободата'' на гражданите на Обединеното Кралство.


  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  И без това са тръгнали да излизат, да го направят и да се свършва. Ако не го направят, винаги ще си мислят, колко по-добре щяха да живеят извън ЕС.

 48. 48 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#46] от "Kiril":
  До коментар [#45] от "tsvetko_51":

  Благодаря за смислените коментари. +++++

 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#4] от "chkn41566335":

  Вторият е, излизане на Шотландия от кралството.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Спирането на брекзит е добра идея.

 51. 51 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#25] от "werginija":

  най-добре да видим, какво ще кажат по телевизията :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 52. 52 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да си го кажем честно :) и 2-ри референдум да има наглетата пак ще гласуват за излизане. Глобалните крадици скрили се зад маската на либерастията претърпяха пълен крах. Никой вече не им връзва на тактиката да страхуват масите.

  Путин - мы верим в тебя !
 53. 53 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Да, прав е авторът - втори референдум за излизане наистина е ужасен, но само за брекзитджиите. Господинът явно иска да си остане само с един и толкоз, нищо, че народът има право да се произнесе и за начина на излизане, който определено стана ужасяващ за Мей, фараж, Джонсън и компания. Какви пари хвърли Путя да финансира кампаниите им пък няма да си купи едно авторче в авторитетна медия.....

 54. 54 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И какво точно се опитва да каже авторът? .
  —цитат от коментар 5 на paul_proteus


  Не се опитва, а ви го казва направо.
  Отмяната на референдума ще отпуши процес, след който Брекзит ще ви се види като песен.
  Ще се компрометира не само пряката демокрация, но и цялата политическа система в страната. И ще настрои до крайност срещу членството в евросъюза.
  В Британия веднага ще се появи сила, която ще залее страната.
  И не само, че ще доведе до излизане от ЕС в най-твърдия му вариант, но и ще измете системните партии.

  Не ща да влизам у затвора!
 55. 55 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Има въпроси, които не може да се решават с референдуми, такъв е дали да си в ЕС или не.

  -voxy
 56. 56 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#52] от "terminal velocity":

  Не трябва да вярваш на Путин :) Явно е вредно за умственото здраве

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 57. 57 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  За съжаление в написаното от автора има логика.
  Май наистина горчивият хап ще трябва да се изпие докрай и да се остави да подейства. Инак брекзитърите завинаги ще тръбят, че са били измамени.
  Сега обвиняват Мей, че тя всъщност не искала Брекзит, което си е вярно, тя беше част от кампанията за оставане. С какъв акъл се нае да пере пешкира, не знам.

  Доброто е заразно
 58. 58 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  "Популизмът е нещо повече от разбойничество."

  Така е. Той е проказа за обществата.
  Популизмът деградира обществата до тълпи, водени от базови емоции. Той е враг на демокрацията, на солидарността, на човешките права и на правовата държава.

  Всички популитски политици са лъжци и бандити. А тези, които гласуват за тях - овце.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 59. 59 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":

  Ако не го прегласуват, ще има еазпад на Обединеното кралство.
  И те го разбират.
  Брекзит задължително означава обединяване на Сев.Ирландия с Ейре и независима Шотландия, много вероятно и Уелс.
  Слушай кво ти говоря и не дрънкай глупости.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 60. 60 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Пропускате нещо много важно:
  Референдумът в ОК няма задължителен характер.
  Британските политици си навряха това колче, като се вързаха на акъла на плебса.
  П.П. В някои държави изобщо не са допустими референдуми, освен ако не са в съседни държави с цел присъединяване към тях.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 61. 61 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Аз съм твърд противник на референдумите по принцип също, особено за въпроси, които се нуждаят от експертно мнение.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 62. 62 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#56] от "chkn41566335":

  Се така си говорите пророците на прогресивния нов свят и после се чудите "що стана". И за Тръмп спорехме така и за референдума и за Сирия какво ще стане .... и то времето си показва кой обитава измислен свят :)

  Путин - мы верим в тебя !
 63. 63 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#13] от "werginija":

  Тези доводи са най-убедителни - видях по ТВ един човек и той каза...
  Не е ясно при повторно гласуване какъв ще е резултата. Мнозина хора бяха подведени от демагози като Фараж и Джонсън, които им рисуваха розови картини - сега като изритаме източноевропейците и гледайте кво благоденствие ще настане. Страхотен автогол за британската икономика, нека се мъчат на инат.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 64. 64 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 843 Неутрално

  В този левичарски бълвоч в едно авторът е прав. Ако решат да прегласуват Брекзит, което е недопустимо в една демократична страна, особено в най-старата демокрация, тогава въпросът няма да се решава на урните, а по улиците. Французите излязоха на улицата и палят и чупят, англичаните може да колят. В момента там е мирно заради Брекзит. На всички им писна от десетилетия глобализъм и левичарски педерунгелски идеи. За статията- тия пропагандисти от еврейските либерални медии така са се уплели в лъжи и в техния утопичен свят, че не са в състояние да направят какъвто и да е анализ, който се доближава до реалността. Затова ще ядат бой по улиците и нека наблюдаваме какво се случва във Франция, а жълтите жилетки плъзнаха и в други държави. Хората не искат повече да ги управляват тези същите. Хората не искат повече тази същата политика.
  —цитат от коментар 15 на gozambo


  Хъммм...За едно нещо ,не си прав 😊
  В Европа , няма по про-педерунгелска власт , от тая във Великобритания ....
  Вярвай ми !
  Говоря, в качеството ми на британски гражданин .

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 65. 65 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#7] от "chkn41566335":

  Както правилно отбелязвате, за всеки друг вид избор има поправителен. Защо за този вид гласуване да няма поправителен. Гражданите на Великобритания и при първото гласуване бяха разделени почти на половина, без да бяха добре информирани, бяха засипани с лъжи, които сега станаха явни. Ако грижата на автора е, че след втори референдум ще бъдат повече разделени, не е вярно. С резултатите от Брекзит, които няма да са добри за Великобритания, разделението ще стане още по-голямо и яростно.

  vesela
 66. 66 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Най-ужасното от всичко е думата “брекзит”! Предлагам това да се произнесе за антидума на годината. Писна и на птичките!

  Мърфи е оптимист!
 67. 67 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "В Австрия радикалната дясна Австрийска партия на свободата е по-малък партньор в дясна коалиция, " както и в България, и това е най-нормалното нещо. Политическият център има нужда да бъде коригиран както от десни, така и от леви радикали--така се взимат предвид всички обществени настроения и тенденции, а не само повърхностните "културни".

  Въпроса е десните или левите радикали да не дойдат на власт--тогава вече си ибало дроба. Мястото им е да са коректор на центъра.

  И, естествено, при някои центъра е по-популистки, при други по-христиан-демократски или съоветно социалистически--вече зависи от обществото.

  Дори при англо-американците, при които системата е "само две големи партии"--пак има дребни радикали които играят ролята на коректори. В САЩ са либертарианците и всякакви "чаени партита", а в Британия--либерал-демократите и УКИПците.

  Това че националистите и зелените правят големи скокове из Европа означава че има пренареждане на демократическите механизми, и това е полезно. Това отразява променящите се обществени нагласи. Без такива примени става като в СССР--30 години "тотална стабилност и непрекъснато растящи показатели"--и после бааам! пълен разпад.

  Защото се оказва че под повърхността всичко е изгнило, но системата няма нито свобода на словото (и съответно не получава истинска информация по нервните си центрове), нито честни избори (съответно различните сегменти на населението не могат да покажат как виждат настоящето и бъдещето на обществото си), нито пазарна икономика (която да следва в реално време желанията и възможностите на населението).

  Тази пълна липса на гъвкавост уби СССР, който до последно беше втора икономика и първа военна сила в света. Ама заводи за чугуний и 20 хиляди танка няма да те спасят ако населението вече не вярва в ценностите на обществото си.

 68. 68 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4189 Любопитно

  До коментар [#1] от "niakoi_si":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  А най-интересното е ,че тези националисти -популисти в основата на Брекзит не са читси англичани -Фуража има ирнаски/или пакистански/корен,а за Борисчо се твърди,че има турски корен!Какво да кажем за онази кофа Пити Пател...........................?!!!!!Но иначе горепосочените лица искат да се отърват от имиграцията на Острова...........!!!!

 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  Популистичната вълна тепърва ще тормози цивилизования свят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK