България е втора в ЕС по процент на младежите, живеещи в пренаселени домове

България е втора в ЕС по процент на младежите, живеещи в пренаселени домове

© Юлия ЛазароваОколо 62 процента от младите българи във възрастовата категория 15-29 години, или близо две трети от младото поколение в страната в тези възрастови граници, живее в пренаселени жилищни условия, показват данни от анализ на Евростат за жилищните условия в страните от ЕС през 2017 г.


Средният показател за наличието на тежки жилищни условия за младите европейци в ЕС е бил 27 на сто. Пред България по този показател се нарежда единствено Румъния, където 65 на сто от младежите на възраст 15-29 г. живеят в условия на пренаселеност.


Пренаселеността на жилищата в България като цяло е била по-висока в градовете - 48 на сто, в сравнение със селските райони, където пренаселеността е била 33 на сто.
Освен това по данни на НСИ, около 1 милион български домакинства живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест в едно жилище съжителстват няколко поколения, като в големите градски центрове приблизително 6-8 човека живеят в двустаен апартамент от 60 квадратни метра.


Най-засегнати от нивата на пренаселеност са били домакинствата, които живеят в риск от бедност - 50 на сто от българите с ниски доходи са страдали и от липса на нормални жилищни условия. Децата и тийнейджърите в подобни домакинства са били още по-потърпевши откъм нормални жилищни условия - 80 на сто от подрастващите в условия на риск от бедност са страдали и от липса на нормални жилищни условия.


На този фон съществува и друга диспропорция - в България има около 3.9 милиона жилищни единици (по данни на НСИ), но домакинствата, които са около 3 милиона - обитават 2.7 милиона жилища, тоест съществува огромен жилищен излишък от близо 1.2 милиона жилища.


В градските райони в България има незаети около 650 хиляди жилища - 25 процента от жилищния фонд в градовете, а в селските райони - около 580 хиляди или 43 на сто от жилищата в селата. Тази статистика включва както вилни имоти, които не се ползват целогодишно, така и необитаеми с години имоти, които обаче имат собственици.


Само в столицата и областта незаетите жилища са около 200 хиляди, в Бургас - около 120 хиляди, във Варна - 80 хиляди и т.н.


В Европа


Около 27 процента от младите европейци на възраст 15-29 години или един от всеки четирима жители на ЕС в тази възрастова категория, са били принудени да живеят в пренаселени жилища, показват данните на Евростат.


Като цяло в пренаселени жилища живеят общо около 17 на сто от домакинствата в ЕС-28, отчита европейската статистика.


Най-нисък е бил делът на младите европейци на възраст 15-29 години, които живеят в пренаселени жилища в Малта - едва 4 на сто, в Кипър и Ирландия - по 6 на сто, в Белгия - 8 на сто, в Холандия и Испания - по 10 на сто и др. На другия полюс по този показател са били Румъния - 65 процента, България - 62 процента, Унгария - 57 процента, Хърватия - 55 процента , Полша и Латвия - по 50 процента и др.


България е втора в ЕС по процент на младежите, живеещи в пренаселени домове

© Евростат


Тоест, близо една четвърт от държавите-членки, са имали процент на пренаселване за младите хора през 2017 г., който е бил по-висок от средния за ЕС (27 на сто). Сред тях Словакия, Латвия, Полша, Хърватия, Унгария, България и Румъния са имали данни за повече от половината от младото население, което е живяло в пренаселени домакинства.


Според показателите на Евростат, човек се счита за пребиваващ в пренаселено домакинство, ако домакинството не разполага с минимален брой стаи, които да съберат под един покрив следните варианти: по една стая за домакинство, по една стая за лице над 18 години, по една стая за две деца под 12 години, както и по една стая за две лица от един и същи пол между 12-17 години, уточнява анализът на Евростат. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6901 Любопитно

  Знаех си - всички младежи живеят при мама и тате ...

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Интересно това как кореспондира с "Почти 85 % от българите живеят в свое, собствено жилище, показва анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в ЕС през 2016 година."България e в първата петица в статистиката „собствено жилище“

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  То хора не останаха в България, постоянно строителство на нови сгради, хем има толкова много вече построени. Каква пренаселеност ги гони. Да нямат предвид чааветата на братчедите, които са по дузина на чардак?

  мурзилка
 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Това е ситуацията при положение, че вече близо 50% от младежите ни са от "брадчедите" а там 3-4 поколения живеят под един покрив.
  Снимката от римската ма'ала в Казанлък ли е?

 5. 5 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2523 Разстроено

  Знаех си - всички младежи живеят при мама и тате ...
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  .......ами къде да ЖИВЕЯТ ДЕЦАТА........?????!!!!!.....тия ГАДОВЕ за 30-ет ГОДИНИ ПРОБИХА ДЪРЖАВАТА........!!!!!!!.......и 90% от ПОСТРОЕНОТО е ПРИ БАЙ ТОШО.......!!!!!!........що се ИЗНАСЯТ ДЕЦАТА.......?????!!!!......и ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СТЯГАТ КУФЕРИТЕ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 6. 6 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Да, бе - то да са младежи - а те - дърти мъже вече.Само в работата, където работя, 100% от софиянците, живеят с родителите си, където са още баба, дядо, сестра или брат!По на 25-30 години са най-малките.И не, че не могат да си позволят квартира, ами са свикнали като се приберат да им е сготвено, изпрано, изчистено и някой да им плаща сметките.А това, че не могат гадже да заведат у дома си - голяма работа - и без гадже може.Има порно!
  Това е масово!

 7. 7 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  Хората се пренаселват в собствените си жилища, поради липса на възможност или желание да излязат под наем..

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4499 Неутрално

  Мдааааааа, търсят от къде могат да изкарат пари.
  Тези младежи трябва да купуват апартаменти, плащат лихви на банките.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Младежи да..... На по 25-30 години...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 10. 10 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#6] от "Капабланка":

  Наема в София е екстра, която не всеки може да си позволи. 700 лв. за квартира двустайна на месец, или роби на ипотечния кредит, не е добра алтернативата. Така че отговорността е префи всичко в ниските доходи и високите наеми.
  На чужд гръб и 100 тояги са малко.

 11. 11 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1976 Гневно

  1,2 милиона празни домове!
  Демографска катастрофа на квадрат!

 12. 12 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#6] от "Капабланка":

  100% екзактен отговор.
  Да се не забравя че 80% от недвижимата собственност се държи от "бедни" пенсйонери.
  Дето притежават апартаменти за 100 000 евра но никога няма да ги продадът и да си купят по малък.
  Живеят сврени в една стая без отопление.
  Събирайки бавно течащата вода в кофи за да не върти водомера.
  Само в болницата като питаш българина:
  Как си?
  Отговаря .
  Добре.
  Казваше Джоко Росич

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1747 Весело

  Абсурдът е пълен защото:

  - държавата като цяло се обезлюдява - по население на кв. км. сме на дъното на всички класации (доста зад Румъния);
  - най-малко всяко второ домакинство държи поне по един празен имот - я селска къща, я панелка...
  - продължава да се строи безумно по горички и полянки и да се осир@т все още неоср@ни площи с ново жилищно строителство.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1366 Весело

  Извод: теглете кредити и купувайте апартаменти по 1000 евро квадрата.

  ;)

  Мачкай климатичния чейндж!
 15. 15 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Два фактора има - бедност и традиции. В бедните страни, хората и особено младите хора не могат да си позволят самостоятелно жилище. В Италия и Гърция говорим и за културни особености, там фигурата на Мама е много силна и няма как голяма част от младежите до 30 години да не живеят вкъщи, особено мъжете.

 16. 16 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Няма как да не живеят в едно домакинство по три поколения, тъй като, за разлика от Щатите, където младежите напускат дома си, щом навършат 22г., у нас един млад човек с петстотин лева за плата нито наем може да плати, нито жилище може да изплаща, нито изобщо може сам да си плаща разноските - ток, вода, отопление, транспорт, телефон, интернет, такса за входа, да не говорим за храната. И често в двустайно жилищев холаживее младо семейство с едно дете, а другата стая живеят, натикани, родителите. Цялото семейство седи вечер в кухнята, там е телевизорът, лаптопът, ползват го на смени, преграждат балкона и там изнасят хладилника и печката. И ако не живеят в едно домакинство всички, умират правостоящи. Най-зле са тези семейства, в които двамата родители са пенсионери или болни, един от младото семейство е без работа или на половин щат, а детето е на 12 години и расте през ден. Там бюджетите вървят с макарони и юфка, кавги за всеки похарчен лев и често се стига до разводи. Статистиката за самотните майки, разведените май не се гледа. Да не говорим за копторите на ромите.

  Дедо Крум
 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Абсурдът е пълен защото:- държавата като цяло се обезлюдява - по население на кв. км. сме на дъното на всички класации (доста зад Румъния);- най-малко всяко второ домакинство държи поне по един празен имот - я селска къща, я панелка... - продължава да се строи безумно по горички и полянки и да се осир@т все още неоср@ни площи с ново жилищно строителство.
  —цитат от коментар 13 на virtual brain


  По точка две...Апартаментите ги държат не всеки втори човек, а Цвъки Цветанов и не особено голям брой цвъкъподобни люде.

  мурзилка
 18. 18 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2523 Весело

  Извод: теглете кредити и купувайте апартаменти по 1000 евро квадрата. ;)
  —цитат от коментар 14 на БМЗ


  .........тоя балон като се СПУКА ШЕ ПОМЕТЕ ВСИЧКО........!!!!!!.....ОСОБЕНО КРЕДИТОРИТЕ..........!!!!!?????.....друг е МОМЕНТА , че ГОЛЯМА ЧАСТ от "горещите пари" са "ВЪРЗАНИ " в СОФФФИСКИ ИМОТИ.........!!!!!!!!??????.........та ако СТАВА ИНТЕРЕСНО ше е в СТОЛИЦАТА..........!!!!!?????........все пак ИМА МАЛЪК БУФЕР..........!!!!!......всеки с НЕКОЯ КИНТА МНОГО "ДЪРЖИ" да ПРИТЕЖАВА ИМОТ в СОФЕТО........!!!!!??????.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 19. 19 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Не бих искал да догледам , какво ще става нататък в България, провинцията умира, две трети от селата запустяват, дори циганите не се заселват в изоставените къщи. Тотално сбъркан преход, направен от плебеите от БКП и ДС. Каквито простаци бяха родителите им, такива простаци са и днешните милиционер-комунистически управници.

  Дедо Крум
 20. 20 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Т.н. мъже за пример са пълна трагедия. Затова и младежта са пълни сополи. Младите жени са по-малко зле. Това е функция на семейната среда и образованието, не на икономиката. Хората са зле платени, защото са функционално и практически неграмотни и не могат да правят нищо на прилично ниво, но и отказват да учат, защото мама, тате и даскалите са ги научили, че са си добре така, просто светът ги репресира.
  Каквито и идеи за преразпределение на парите да пробутват комунделските мозъци, те само влошават нещата.
  Добро общество се гради от здрави и образовани индивиди, а не от циврещи лигни до пенсия и мрачни пенсионери.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 21. 21 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2523 Разстроено

  Не бих искал да догледам , какво ще става нататък в България, провинцията умира, две трети от селата запустяват, дори циганите не се заселват в изоставените къщи. Тотално сбъркан преход, направен от плебеите от БКП и ДС. Каквито простаци бяха родителите им, такива простаци са и днешните милиционер-комунистически управници.
  —цитат от коментар 19 на Дедо Крум


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.......!!!!!!!!!!......АДМИРАЦИИ.......!!!!!....следя с ИНТЕРЕС ТВОЙТЕ КОМЕНТАРИ..........!!!!!?????.........ДИАГНОЗАТА е СТРАШНА.........!!!!!?????......за ТОЗИ който ИМА "малко багаж" и трезва ПРЕЦЕНКА.............няма да е ДАЛЕЧЕ ВРЕМЕТО когато тази ТЕРИТОРИЯ ше е под ДРУГА /чужда / ЮРИСДИКЦИЯ.........!!!!!??????......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 22. 22 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  Означава, че 85% от пренаселените жилища са собственост на някой от семейството, а не наети.

 23. 23 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  Държат втория апартамент заключен и живеят всички в един. Че иначе може да му се наложи на чедото да пусне паралня и да се преумори ако живее отделно.

 24. 24 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2523 Разстроено

  До коментар [#20] от "motochristo":

  .........пак опираме до ПАРИ.......!!!!!......доброто образование е МНОГО СКЪПО УДОВОЛСТВИЕ.......!!!!!.....не ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ.......!!!!!?????......и ЕДИН ПЪТ ПРИДОБИТО няма как да си ПОХАРЧИШ ИНВЕСТИЦИЯТА в ЕДНА ПРОБИТА ДЪРЖАВА с "НАЗНАЧЕНИ " РАБОТОДАТЕЛИ.........те просто ОТКАЗВАТ ДА ПЛАЩАТ.......!!!!!!.....и РЕЗУЛТАТИТЕ СА НА ЛИЦЕ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 25. 25 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 510 Гневно

  Каква цигания са нашите блокове!Родна,българска,неповторима цигания!И архитектите ни не стават,но и ние не ставаме!..осираме всичко...

 26. 26 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#24] от "kesh":

  Всеки може да мрънка за пари .... Ама много от хората имат допълнителни имоти и няма да им се наложи да плащат наем ако са отделно. Просто е по-леснично така. Много по-лесно е да мрънкаш, че си беден и да плюеш по държавата отколкото да се справят сам със живота без да те храни мама с лъжичка в устичка.

 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#20] от "motochristo":

  Има и от единия тип младежи, има и от другия.
  Едните още като студенти започват работа за да се издържат и след като завършват вече имат работно място и перспектива за кариера. Наемат и после купуват жилища и си живеят самостоятелно.
  Има и друга категория: 40 годишни мъже до мама и татко. казвах на един такъв, който живее с майка си: като няма работа по специалността му да се премести в друг град и там да работи. А той ми отговаря: "Да, ама ще плащам наем". Хубаво, но разходите за наема ще се компенсират от по-високата заплата и перспективите за кариера.
  Не ме послуша и досега живее при мама, получава някъде около минимума, дават две гарсониери под наем и така се оправят с парите. Гони 40-те и няма приятелка, защото мама го е обсебила и го държи за полата си.
  Има един още по-драстичен случай на млад мъж на същата възраст почти без трудов стаж, който също живее при мама.
  А и коя ли жена ще се омъжи за такива?

 28. 28 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 308 Неутрално

  То хора не останаха в България, постоянно строителство на нови сгради, хем има толкова много вече построени. Каква пренаселеност ги гони. Да нямат предвид чааветата на братчедите, които са по дузина на чардак?
  —цитат от коментар 3 на Маршалов  Това е ситуацията при положение, че вече близо 50% от младежите ни са от "брадчедите" а там 3-4 поколения живеят под един покрив.Снимката от римската ма'ала в Казанлък ли е?
  —цитат от коментар 4 на lustmord


  Да бе да, в сградата в която живеех до преди години на 5-ият етаж в около 65 квадрата се ширеха бабата и дядото, мама и тате, котката(чиято тоалетна изхвърляха през терасата и не само котешката тоалетна) двете им невръстни момчета, едното на 29 годинки другото едвам беше навършило 32. Преместих се та не знам как е сега ситуацията, ама може някой от младите левенти и снаха да е довел и четвърто поколение да е създал. Братчедите са ви виновни, а единствената разлика между тях и Българите е, че някои от тях са по мургави, други разлики няма.

 29. 29 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 470 Весело

  Всички форумни либертанианци тук усърдно плюят младите колко са зле и не стават, а пропускат, че оттам им идват гласовете, старото поколение упорито пуска червената бюлетина. Така че по-кротко с квалификациите. Такъв тип е страната, културата й, това е плод до голяма степен и на доходите.
  Както каза един колега, на чужд гръб и сто тояги са малко.

 30. 30 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Преди да натъпкат хората в предварително изработени индустриални панелки, българите си живееха традиционно няколко поколения в една къща. С панелките просто се намали площта, която споделят.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 31. 31 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#10] от "Paolo Di Canio":

  Провинциалистите дето заляха София, как успяват да плащат наем?

 32. 32 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Няма как да не живеят в едно домакинство по три поколения, тъй като, за разлика от Щатите, където младежите напускат дома си, щом навършат 22г., у нас един млад човек с петстотин лева за плата нито наем може да плати, нито жилище може да изплаща, нито изобщо може сам да си плаща разноските - ток, вода, отопление, транспорт, телефон, интернет, такса за входа, да не говорим за храната
  —цитат от коментар 16 на Дедо Крум


  В Ню Йорк, Лондон, Париж или Москва ако мислиш, че със заплатата на касиер в супермаркет ще можеш да си позволиш собствено жилище си в дълбоко заблуждение - там младежите масово се комбинират по 4-5-6 в един апартамент, нерядко и по 2-3ма в една стая.

 33. 33 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Тези статистици говорят за кв. Изток - Пазарджик, Столипиново - Пловдив,... Сливен и др. цигански гета. Защото 60-70% от подрастващите българи всъщност са цигани.

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Любопитно

  До коментар [#32] от "lustmord":

  " там младежите масово се комбинират по 4-5-6 в един апартамент, нерядко и по 2-3ма в една стая. "

  Сиреч, Евростат лъже?

 35. 35 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#32] от "lustmord":

  Вероятно не сте разбрали нещо съществено - вашите обширни наблюдения за живота на младежите в три града с общо население 60 милиона души, които живеят натикани по пет-шест души в комунална квартира, в случая стоят малко като :"Ама там бият негрите". Аз посочих факти от родната реалност.

  Дедо Крум
 36. 36 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  До коментар [#14] от "БМЗ":

  Да. Клиентите намаляват, банките вече дават 100% кредитиране за апартамент на хора с 1000-1200 лв. заплата / вече "закърпени" с по някой бърз кредит, телевизор на изплащане и т. н. /, а започнатите строежи са маалко повече от клетите обитатели на Територията...

 37. 37 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тони КОСТОВ":

  А белите българи не живеят при мама ? Само индийските ?

 38. 38 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 244 Неутрално

  няма българско семейство, в което 6-8 души да живеят в двустаен апартамент от 60 кв.. Проучването е правено основно в ромски махали, там картинката сигурно е такава.

 39. 39 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Интересно това как кореспондира с "Почти 85 % от българите живеят в свое, собствено жилище, показва анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в ЕС през 2016 година."България e в първата петица в статистиката „собствено жилище“
  —цитат от коментар 2 на bludniq_sin


  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  Първо тук гледат само възрастовата група 15-29 г., второ по памет, там ставаше дума за домакинства които не плащат наем/ипотека.

 40. 40 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#34] от "wanderer":

  Можем само да гадаем, при положение, че в статията не са посочили дефиницията за "пренаселеност". Бил съм на гости на приятели (двойка) в Париж, които си деляха със съквартирант 24кв "двустаен" - нямам представа дали са ги броили за такива или не понеже все пак си бяха самостоятелни.

 41. 41 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#6] от "Капабланка":Наема в София е екстра, която не всеки може да си позволи. 700 лв. за квартира двустайна на месец, или роби на ипотечния кредит, не е добра алтернативата. Така че отговорността е префи всичко в ниските доходи и високите наеми.На чужд гръб и 100 тояги са малко.
  —цитат от коментар 10 на Paolo Di Canio


  Е, няма да живеят в центъра, нито в Изток или Лозенец!Ще си намерят квартира в Дружба, Люлин, а ако там им е далече - в Редута или Слатина.Не това е проблемът обаче, а удобството, което им е по-драго от свободата.
  Когато взимаш 1200-1500лв, а някои и доста повече, не е проблем 500лв наем и още 200лв консумативи.Но да си самостоятелен има и своите несгоди.Прибираш се и няма какво да ядеш, мама не е направила манджа, не я е покрила с вестник чинията на масата и не ти е написала бележка, че в хладилника има и друго.Не те е изпрала, изгладила, а на някои дори - не ти е купила бельо!!!!Имах точно такъв колега, който се хвалеше с това, че майка му, му купува бельото, защото тя знаела най-добре и беше на 34 години!
  Но пук когато си с мама - всичките парички са за кеф!!!Няма сметки, няма задължения и битови грижи - прибираш си ги и пей сърце.А момичетата, като те видят, че си на 35 и живееш с майка си - бягат.
  Странното е, че познати и приятели, които живеят в София повече от 20 години вече, след университет, имат собствени жилища и семейства, естествено с кредити, но карат напред.А тези от София - живеят с техните и са горди само и единствено с това, че са се родили в София.Нищо, че не познават центъра на столицата и дори не знаят как да стигнат до Народния театър!Съвсем сериозно - не знаят, не само защото никога не са ходили на театър, а и защото излизат от квартала си веднъж годишно.А едно от най-големите предимства на София е, че има ежедневно много културни събития - за всекого каквото харесва - класически концерт, поп такъв, сет на някой диджей, театри, спектакли и какво ли не.Но тези, които живеят с родителите си, не си дават парите и за това, а за да хвърлят салфетки в чалготека, стигнали там със за кой ли път, подобрената си стара кола, подарък от татко за абитуренстката.
  И не съм си измислил нищо ото това, което съм написал - просто споделям видяното и чутото.

 42. 42 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дедо Крум":

  Аз намеквах, че нещата не опират толкова до доходи, колкото до манталитет и че реално масово родителите в България правят мечешка услуга на децата си, че не им бият шута да се оправят сами в живота щом станат на 19-20.

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  "Интересно това как кореспондира"

  Кореспонденцията се нарича "недоразвита и непропорционално изградена инфраструктура".
  От противоречието "най-много собствени жилища" (за Румъния и България) и "най-гъсто населени жилища" могат да се направят много манипулации, но три от тях силно се подсказват:
  1. Увеличаване на данък-имот за да се използва ефективно празната жилищна площ;
  2. Допълнително "уплътняване" на градовете дорде заприличат на гета като Столипиново.;
  3. Намаляне на социалните помощи с цел "нахранване" на брокерите на алъш-вериша.

  Но никой няма да пипне "инфраструктурата" (едно газифициране 30 години все още не се случва), нито мъглявата дефиниция на "жилище" - три "килера"(стаи) с външна тоалетна и сайван, до които се стига с рибарски ботуши (въпросните 3.6 млн. бараки).

 44. 44 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#20] от "motochristo":

  Младите жени са по-малко зле.

  Моите наблюдения и преживявания са други.Жените по-бързо се решават на преместване, отколкото мамините синчета.Една позната няколко години врънкаше гаджето си да се изнесат на квартира, вместо да се чудят как да останат сами я у тях, я у него, когато и двамата живеят с родители, брат, сестра, баба или дядо.И след няколко годинки го заряза, защото реши да замине в чужбина, а той пак не я последва, а продължава да си живурка с техните - удобно и прекрасно.А тя - празнува деня, когато взе решение най накрая да го напусне и да си живее живота!

 45. 45 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4499 Неутрално

  Не знам какво плюете панелките.

  Стаите са средно по 12-16 квадрата. Сега се строят тристайни апартаменти с квадратура на панелна гарсионера.
  А балконите?
  Два панелни балкона са колкото още една стая.

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4499 Неутрално

  До коментар [#44] от "Капабланка":

  Аз пък ще ти разкажа друга история. Преди месец за пръв път влязох в българско турско село, т. нар. помашко. Беше ваканцията, та реших че заради това има толкова хора и деца. Нищо подобно. Пълно е с млади хора, живеят по три поколения в селото. Всички къщи с подновена дограма, боядисани огради, чисто.
  Няма изотавени къщи, няма възрастни хора ровещи по кофите и оставени на произвола на съдбата.

  Любовта ще спаси света!!!
 47. 47 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  гледам алтернативно десните имат проблем с разбирането на прости факти от реалността.
  Ами очевидно да живееш в собствено жилище, не означава, да живееш сам в жилището. Имаш жена деца, понякога и внуци. А жилищтето е n-1 стайна панелка преустроена в n-стайна да се съберат всички...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#38] от "bobinews":

  "Проучването е правено"

  Няма "проучване", проста математика си е. Имате 3 млн. домакинства (семейство с баба и внук на 18 г. са три семейства) , които вместо в 3.9 млн. жилища живеят в 2.7 млн. жилища.
  За разминаването между "домакинство" и семейство":
  "това по данни на НСИ, около 1 милион български домакинства живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство"
  приемате, че всяко семейство (едночленно семейство на 18 годишен) е домакинство и получавате 33% пренаселеност. Как и точно е пренаселеността е Божа, опс Евростатска работа - в "Графството" с десет жилища, опс замъка се ширят 20 семейства (всеки с по две самостоятелни стаи); на "село" с десет "жилища" - пет обора и пет "спретнати къщурки" се пренаселват с 20 семейства (на всеки двама по една стая).

 49. 49 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#45] от "hope":

  Плюят ги, щото са си направили кухнята на спалня а кунята е преместена в антрето.
  Без абосрбатор.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 50. 50 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#12] от "dedoliben":

  Много правилен коментар.
  Осоено в големите градове това е проблемът - манталитетът!
  Всеки възрастен може да продаде апартамента в центъра или около него за поне 80 000 Евра и да вземе къща с двор някъде около София с градски транспорт.
  НО - проблемът тук е, че за тези "софиянци" дошли от селата преди много години (някои от тях защото са убивали хора и служели удобно на БКП) да дойдеш в София е най-голямото постижение в живота им.
  Та как ти ще им кажеш, че трябва да се върнат на "село", за тях по-добре е да ги убиеш, отколкото да продадат нещо, вземат по-малко, но удобно и лесно за поддръжка и имат пари за достоен живот.
  Но това е българската действителност.

 51. 51 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#44] от "Капабланка":

  Е това как противоречи на това, че жените са една идея по-зрели и независими?

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#45] от "hope":

  "Не знам какво плюете панелките."

  Основното "плюене" е много хора на малка площ в "небостъргането" на "гениален" уплътнител на Живота и усвоител на чужди средства, незнайно защо наричан "архитект". Може и по-просто - "главен сгъстител", накратко "гъз".

  "Сега се строят тристайни апартаменти с квадратура на панелна гарсионера."
  Сега се строи различно, но винаги проблемно, поради което недостатъчно (два пъти по-малко от татовото време). Дали тристайният апартамент ще е 58 квадрата или 360 квадрата (три етажа по една стая) все ще си наводнен при дъжд или затрупан при земетресение, ако не е твоето жилище, ще е жилището на 20-те съседа около тебе, с които не може да се разминете по калдъръма (улици няма, а ширещата се кал е припозната като "зелени площи" от екоталибани и алчни чиновници).
  Като гледах годишния проекто-бюджет на София, то той си е чистак талибански - най-голямото перо е "почистване на циганията" (сметосъбиране).

 53. 53 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  И аз съм се нагледал на софийски младежи (между 20 и 30 и нагоре), които не искат да излязат на квартира. Пък не е защото искат да спестяват пари за купуване на имот, просто си живеят живота. А и никой не е казал, че трябва да наемат двустаен апартамент само за тях - има гарсониери, има по-големи апартаменти, в които си имаш своя стая и делиш жилището с други наематели. За мен е много странно от живот с родителите да скочиш веднага на семеен живот със съпругата. Затова и сигурно толкова много мъже очакват жена им да бъде Мама v.2 после.

 54. 54 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "Alex Prime":

  В констатацията, че младите са зле и не са независими, няма забележка към младите, а към тези, които са ги отглеждали и възпитавали, и са в известен смисъл еталон за поведение.
  А те са поколението, което е 55-70 в момента, които и управляват държавата и икономиката, и тенденциозно от години взимат малоумни решения, както като гласоподаватели, така и като управници.
  Така че цялата критика е в техния двор. Останалото е просто констатация.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 55. 55 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#24] от "kesh":

  Образованието е инвестиция, а не разход. Тя носи доход и ползи. Субсидиите за бедните не носят нищо нито на бедните, нито на обществото. Стига комунизъм. Айде да поизкараме пари, па после да ги разпределяте, щото досега само разпределяте, а парите не са изкарани, и ни се точи кръвчицата на всички.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 56. 56 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Младите жени не са по-добре. Просто се омъжват по-млади за по-възрастни мъже и обикновено отиват или при мъж със собствено жилище или с приятеля си излизат на квартира или си купуват жилище.

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#50] от "nemisemisli":

  "да вземе къща с двор някъде около София с градски транспорт"

  Що дрънкате отявлени глупости!? "Някъде около София" имате ли болница? Знаете ли как стига линейка в Железница или Бистрица през зимата!? Никак. Без личен 4х4 си загубен.
  Знаете ли как 70-годишен цепи дърва и прехвърля въглища!? С последваща двуседмична хоспитализация в …. центъра на София. Или си мислите за топлофикация като за градския транспорт?
  От де се раждате такива "умници"!? Да не би Красен Станчев да Ви е преподавал нещо либертастко от АОНСУ?

 58. 58 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Истината е, че много от празните жилища според статистиките не са отчетени пред НАП, а сериозна част от тях се дават под наем. Друга част пък са на хора в чужбина или в по - голям град. Огромна част от българите са собственици, но повечето си делят собствеността с някой друг... Има апартаменти с две, че и три поколения вътре, които би трябвало да са различни семейства. Някои от тях имат и друг имот, който дават под наем, за да си помагат за сметките. Естествено не го отчитат в НАП. Познавам и двама братя, които живеят с жените си в един апартамент... Има и рентиери с по няколко апартамента, на които не им се налага особено да работят.
  Мантрата е, че жилищата са ни много не е особено вярна.

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#53] от "Yard":

  "просто си живеят живота"

  И Вие искате да им отнемете живота? … За да го живеете Вие?
  А уж форума бил антикомунистически.

 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4499 Неутрално

  Според мен на родителите им остава все по-малко време за възпитанието на децата. Заети са да работят и пазаруват. Децата се възпитават в Ю тюб или на улицата.
  Мъже на 30 години не могат да забият един пирон.
  Съвсем скоро ще се търсят услуги, като поставяне на дюбел и смяна на бушон.

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#55] от "motochristo":

  "Образованието е инвестиция, а не разход. Тя носи доход и ползи."

  Инвестиция колкото е "инвестиция" разходът за чужди "галактически" самолети. И не носи доход, еле па на "инвеститора" (Демографската криза си е живо доказателство).

  Разходите за образование, отбрана, здравеопазване са си разходи и са задължителни, не защото носят "ползи", а за да не се затрие "създаденото", наследството.
  Ако някой иска да "остава в историята" (с Нобел, с Тесла или като премиер), първото нещо, за което трябва да мисли (и да работи), че трябва да има друг някой, който да може "да прочете историята".

 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Истината е, че много от празните жилища според статистиките не са отчетени пред НАП, а сериозна част от тях се дават под наем. Друга част пък са на хора в чужбина или в по - голям град. Огромна част от българите са собственици, но повечето си делят собствеността с някой друг... Има апартаменти с две, че и три поколения вътре, които би трябвало да са различни семейства. Някои от тях имат и друг имот, който дават под наем, за да си помагат за сметките. Естествено не го отчитат в НАП. Познавам и двама братя, които живеят с жените си в един апартамент... Има и рентиери с по няколко апартамента, на които не им се налага особено да работят. Мантрата е, че жилищата са ни много не е особено вярна.
  —цитат от коментар 58 на 4okuto


  Напротив-има много необитаеми жилища.От 2008г досега в София са построени 78 хиляди жилища,а населението се е увеличило и то с толкова.Ама средно в жилище не живее по един човек,а по трима,така че броят на новите жилища е много повече от потенциалните нови купувачи.
  Населението на Пловдив е намаляло с 2000 души от 2008г насам,а жилищата в област Пловдив са се увеличили с 18 хиляди.Ясно е,че повечето са в гр.Пловдив.

 63. 63 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#57] от "wanderer":

  Ама стига глупости!
  Да не би само Бистрица и Железница да са примери, ето друг!
  Нови искър на 15 км от Центъра на София, има влак на 40 мин, свързващ с метрото на Центрана гара, има си собствена поликниника и спешно звено на Бърза помощ, пожарна и полицейски участък, на южния склон на Стара планина, магазини и денонощтни аптеки.
  2 маршрутки и три рейса в допълнение на влака. Пътува се до София за 40 мин в посока!

  Цепене на дърва?! В кой век живеете - за 2000 лв. се купува пелетна печка и дядото и бабата за 600 лв. на сезон се отопляват и зимата стоят по потници!

  От ранна пролет до късна есен могат да седят по двора, пият кафе, ракия цъкат карти и говорят с други нормални хора, да цъкат цветя или домати в градината и да СЕ ДВИЖАТ, а не живуркат в турските сериали от ранен следобяд до късна вечер......

  Но както казах в предишния пост - за тях селото е синоним на мизерия. Това направиха комунистите от българите - да се отчуждат българина от земята.

  Но друго си е да си си в ЦЕНТЪРА до ЦУМАТА.

 64. 64 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Според мен на родителите им остава все по-малко време за възпитанието на децата. Заети са да работят и пазаруват. Децата се възпитават в Ю тюб или на улицата.Мъже на 30 години не могат да забият един пирон.Съвсем скоро ще се търсят услуги, като поставяне на дюбел и смяна на бушон.
  —цитат от коментар 60 на hope


  Не всеки мъж има технически умения.Тук от времето на комунизма бяхме свикнали всеки сам да си ремонтира домът и колата.Ама вече са други времена.

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#60] от "hope":

  "Мъже на 30 години не могат да забият един пирон."

  По-добре е да не опитват в гипс-картона - ако гипса все пак не се счупи, пирончето ще падне при първото "окачване".

  "Съвсем скоро ще се търсят услуги, като поставяне на дюбел и смяна на бушон."

  Вече се предлагат, при това комплексно … с "вечни" (над 10000 цъкания) прекъсвачи (падат, вдигат се, но не изгарят) и "вечни" анкер-болтове (вадят се със стената и гипс-картона).

 66. 66 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#63] от "nemisemisli":

  е да ама едно време са излезли от кирпичени къщи с течащ покрив, тоалетна на двора и без никаква баня, къпане - само през лятото с кофи затоплени от слънцето :)
  мислят си че искаш там да ги върнеш, обратно, като кажеш на село :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 67. 67 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Подобна статистика изобщо не ми се вижда реална.Заради демографският срив все повече домове се опразват,а младите емигрират или отиват в София.В никакъв случай няма как да има 40 процента пренаселени жилища,освен в циганските махали.

 68. 68 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#61] от "wanderer":

  Не се разбира. Няма теза. Иначе, ако се разбие на отделни изречения се получават забавни парчета. Ама пак нямат смисъл.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 69. 69 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#65] от "wanderer":

  са отвараш тука за анкерболтове и автоматични бушони, ама под 30 ли си?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 70. 70 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  истинските мъже едно време с брадва и трион и бургия са си строили сами къща, като междувременно са ходели на лов за да има какво да ядат :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 71. 71 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#29] от "Alex Prime":В констатацията, че младите са зле и не са независими, няма забележка към младите, а към тези, които са ги отглеждали и възпитавали, и са в известен смисъл еталон за поведение. А те са поколението, което е 55-70 в момента, които и управляват държавата и икономиката, и тенденциозно от години взимат малоумни решения, както като гласоподаватели, така и като управници. Така че цялата критика е в техния двор. Останалото е просто констатация.
  —цитат от коментар 54 на motochristo


  И защо да е непременно лошо ако се поддържа връзка между поколенията? Особено в отглеждането на децата бабите много помагат.
  Пълно е с независими самотни жени, които вместо да създадат семейство и деца,правят кариера.И гледат куче или котка вместо деца.

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#63] от "nemisemisli":

  "Нови искър на 15 км от Центъра на София"

  Инвеститорите що не строят новите сгради там, "някъде около София"? Ей на, цял Кремиковци се закри за да се "заровят" нови инвестиции там, в модерно строителство.

  "В кой век живеете - за 2000 лв. се купува пелетна печка и дядото и бабата за 600 лв. на сезон се отопляват"
  Купил съм, климатик, лъчист конвертор, съдомиялна, пералня, сушилня, бойлер с топлообменник всяко по 2000 лв., ами нищо не работи в ръцете на дядо ти и баба ти.
  Майка ми ме обвини, че "съм се гаврил с възрастните хора, побърквайки ги с толкова много копчета". На всичко отгоре климатикът им бил образувал шипове, конверторът ги облъчвал (и рак щял да ги щипне), съдомиялната не побира тавите, пералнята пере бавно, сушилнята разваля дрехите и бойлерът не осигурява достатъчно вода. Това живот ли е!?

 73. 73 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#71] от "Мусаши":

  връзката в семейството не изисква непременно ползване на обща тоалетна

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 74. 74 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2523 Весело

  До коментар [#20] от "motochristo":Младите жени са по-малко зле. Моите наблюдения и преживявания са други.Жените по-бързо се решават на преместване, отколкото мамините синчета.Една позната няколко години врънкаше гаджето си да се изнесат на квартира, вместо да се чудят как да останат сами я у тях, я у него, когато и двамата живеят с родители, брат, сестра, баба или дядо.И след няколко годинки го заряза, защото реши да замине в чужбина, а той пак не я последва, а продължава да си живурка с техните - удобно и прекрасно.А тя - празнува деня, когато взе решение най накрая да го напусне и да си живее живота!
  —цитат от коментар 44 на Капабланка


  ........само да не се ВЪРНЕ при НЕГО/...щото и е ЛЮБОВТА на ЖИВОТА.../ ама с ДЕТЕ.../от друг /.....?????!!!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 75. 75 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#71] от "Мусаши":връзката в семейството не изисква непременно ползване на обща тоалетна
  —цитат от коментар 73 на chkn41566335


  Така е.Най-добре е младото семейство да живее в отделно жилище,но близо до някои от родителите,за да могат взаимно да си помагат.

 76. 76 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4499 Неутрално

  истинските мъже едно време с брадва и трион и бургия са си строили сами къща, като междувременно са ходели на лов за да има какво да ядат :)
  —цитат от коментар 70 на chkn41566335


  Не става въпрос да строят къщи, а да могат да сложат една картина на стената.

  Любовта ще спаси света!!!
 77. 77 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4499 Неутрално

  До коментар [#71] от "Мусаши":

  "Пълно е с независими самотни жени, които вместо да създадат семейство и деца,правят кариера.И гледат куче или котка вместо деца."

  Не знаех, че може и да осеменяват жените с неизвестни донори. Познавам една жена, има детенце по този начин.
  Жените не искат да гледат деца, защото хем трябва да ходят на работа, хем да гледат деца. Те са постоянно болни в детските градини, работодателите се мръщат на болнични. Те са цял ден на работа със свито сърце. После не искали второ, ами да не са луди.

  Любовта ще спаси света!!!
 78. 78 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#71] от "Мусаши":"Пълно е с независими самотни жени, които вместо да създадат семейство и деца,правят кариера.И гледат куче или котка вместо деца."Не знаех, че може и да осеменяват жените с неизвестни донори. Познавам една жена, има детенце по този начин.Жените не искат да гледат деца, защото хем трябва да ходят на работа, хем да гледат деца. Те са постоянно болни в детските градини, работодателите се мръщат на болнични. Те са цял ден на работа със свито сърце. После не искали второ, ами да не са луди.
  —цитат от коментар 77 на hope


  Е та в България всичко е в полза на работодателите.Замразиха на 380 лева месечно сумата за втората година на майчинството,та да тръгнели жените по-бързо на работа.А искат и срокът да намалят.
  Но аз имах предвид тези жени, които изобщо не създават семейства и деца,а правят кариера.Те са различни от омъжените жени, които по обективни причини не могат да гледат повече от едно,максимум две деца.

 79. 79 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2523 Разстроено

  До коментар [#24] от "kesh":Образованието е инвестиция, а не разход. Тя носи доход и ползи. Субсидиите за бедните не носят нищо нито на бедните, нито на обществото. Стига комунизъм. Айде да поизкараме пари, па после да ги разпределяте, щото досега само разпределяте, а парите не са изкарани, и ни се точи кръвчицата на всички.
  —цитат от коментар 55 на motochristo


  ......следи ми МИСЪЛТА......!!!!!?????........няма как да работиш за МАЛКО ПАРИ и да ИНВЕСТИРАШ и в ОБРАЗОВАНИЕ.......!!!!!!......с МАЛКОТО ПАРИ ПРОСТО ОЦЕЛЯВАШ...ПЕСТИШ от ВСИЧКО......!!!!!!.........нямаш за НЕМСКИ и АНГЛИЙСКИ за ДЕТЕТО /ДЕЦАТА/ , нямаш за ЧАСТНИ УРОЦИ , нямаш за СПОРТ или ОТДИХ...и РАЗВЛЕЧЕНИЯ......с ДВЕ ДУМИ СКЪСАН ЦАРВУЛ какъвто ни НАПРАВИХА 90% от МАТРЯЛА.../ последните 30-ет
  ГОДИНИ /.....!!!!!?????.......ОЦЕЛЯВАЩИ......ОТРЕПКИ........!!!!!????......дддаааа ама ДЕЦАТА НИ НЕ СА СКЛОННИ да ТРЪГНАТ ПО ТОЗИ ПЪТ и ПОЕМАТ КЪМ ТЕРМИНАЛ ДВЕ......!!!!!!........ВИЖДАТ ,че ТУКА СА ОБРЕЧЕНИ на МИЗЕРИЯ и ТЪРСЯТ НОВА НАДЕЖДА.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 80. 80 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4499 Неутрално

  До коментар [#78] от "Мусаши":

  Целия “западен свят” реве с пълно гърло заради демогравски срив, а майчинството във Франция е 6 месеца. Ти за втора година говориш. Впрочем не трябваше ли да е една минимална заплата?


  Любовта ще спаси света!!!
 81. 81 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#78] от "Мусаши":Целия “западен свят” реве с пълно гърло заради демогравски срив, а майчинството във Франция е 6 месеца. Ти за втора година говориш. Впрочем не трябваше ли да е една минимална заплата?
  —цитат от коментар 80 на hope


  380 лева е.Ами то и в западните държави имат сериозен демографски проблем.Раждат повече деца араби,негри и други такива .Затова и населението им нараства,ама се увеличава делът на малцинствата.Както циганите в България.А белите европейци и потомците им намаляват.

 82. 82 Профил на ivan34
  ivan34
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз съм живял сам в чужбина и сега живея с родителите си в София. Какво лошо? Нямам приятелка и не мога да намеря при все това, че съм високообразован в чужбина, имам стабилна работа и съм над средното на външен вид. Може би съм не се вписвам в балканския тип мъже, търсещи се на пазара. Защо да живея сам тогава, ако нямам други близки хора??

 83. 83 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#82] от "ivan34":

  Ти щом и в София не можеш да си намериш гадже,явно нещо ти куца в общуването с жени .И жените по цял свят са едни и същи-харесват самоуверени мъже.

 84. 84 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#68] от "motochristo":

  Вие казвате по-горе: "Добро общество се гради от здрави и образовани индивиди"
  и после: "Образованието е инвестиция, а не разход. Тя носи доход и ползи."

  Градежът е разход, непрекъснат разход, защото няма "напълно здрав"/безсмъртен, нито "напълно образован" индивид. Разход като дишането - непрекъснато разходвате белите си дробове с вдишване на"замърсен" от кислород въздух. И да ускорите дишането, и да го забавите, няма да Ви донесе доход или ползи. Вярно е, че образованието (градежът) създава условия за генериране на доход/ползи. Създава условия да се подсигурите, огледате, да помислите, ама дали ще измислете нещо (иновация, организация, услуга, стока), което да носи доход и полза, е съвсем друга и бира.
  Ей на, Бил Гейтс не е "инвестирал" в образование, но е стъпил на "стабилен градеж" (IBM - малко го е поизгонил) в "здрава среда" (търсеща решение/алгоритъм), и така е създал "доход". Виж, сега "инвестира в образование" (друг вид реклама - безплатно предоставяне на софтуер за училища и университети), защото незнаещите няма как да му купят продукта. Ако той не ги приучи към неговия продукт, друг ще го направи за своя продукт.

 85. 85 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#79] от "kesh":

  То няма мисъл, а само накъсани несвързани идеи. Държавата плаща тонове пари да функционират 50 университета и 1050 специалности, които се издържат от данъци, а не носят никакви ползи. Сиреч бедните, плащат данъци, а не получават нищо. Богатите ги изйключвам от сметките, защото те си се оправят добре без държавата. Трябва да се сече с голямата лопата. Така на бедните ще останат някакви пари, с които да си купят айфон и 70-инчов телевизор, вместо да вземат сертификат по английски.
  Впрочем образованието онлайн е полу-безплатно. За 100 лева (10% от средния месечен доход за страната) си взимаш сертификат по ексел или стопански курс. Един компщтър + 1 година интернет струва колкото среден клас мобилен телефон.
  Комунизъмъ ти е изпил мозака, брато.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 86. 86 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#84] от "wanderer":

  Не всеки има новаторски идеи,или умения на бизнесмен.И с образование е много по-голям шансът да работиш умствен труд, отколкото да бачкаш на строежът или зад стругът.

 87. 87 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":

  Повече са дошлите, защото голяма част не се регистрират по местоживеене. А иначе е нормално да има и необитаеми жилища. Въпросът е, че причината не е в това, че има прекалено много жилища на глава от населението...
  Една част са коптори, които вече не стават за живеене или са в окаяни блокове, където не е за нормални хора. Друга част са по села и малки градове, където просто няма живот. Други фактори - бедно население и психически незряло за собствено семейство, отделно от мама и тате. И накрая идват алчни строители и собственици, които надценяват имотите си.

 88. 88 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Ах тия лоши румънци, пак ни победиха.

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#70] от "chkn41566335":

  "истинските мъже едно време с брадва и трион и бургия са си строили сами къща"

  А най-истинските са строили с "голи ръце" от …. кал, слама и кравешки лайна (затворен цикъл). Съвсем истинските - само от лед (иглуто).
  Майтапът настрана, но Дискавъри обяви кирпича за едно от най-великите изобретения на древен Китай. На всичко отгоре са изпреварили Нерон с "бетона" (има ли са водопровод и канализация в Затворения град).

 90. 90 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":Повече са дошлите, защото голяма част не се регистрират по местоживеене. А иначе е нормално да има и необитаеми жилища. Въпросът е, че причината не е в това, че има прекалено много жилища на глава от населението...Една част са коптори, които вече не стават за живеене или са в окаяни блокове, където не е за нормални хора. Друга част са по села и малки градове, където просто няма живот. Други фактори - бедно население и психически незряло за собствено семейство, отделно от мама и тате. И накрая идват алчни строители и собственици, които надценяват имотите си.
  —цитат от коментар 87 на 4okuto


  Това с нищо не е потвърдено,че има много нерегистрирани хора в София.Защо тогава раждаемостта намалява всяка година?Ако имаше много нерегистрирани,те ще са млади хора, които ще раждат деца в София.Няма да се върнат да раждат в Тутракан.И раждаемостта щеше да се повишава.Например студентите в София са намалели с 10 хиляди само за 5 години.И за раждаемостта и за броя на студентите се води точна статистика до последния човек.

 91. 91 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#84] от "wanderer":

  Абре човек, много е просто - в България се харчат тонове пари за запазване на привилегиите на групи лежаци, и са пълнене на гушки. Това обаче е, не защото сме прокълнати от съдбата да си избираме корумпирани управници, а защото наслението масово го желае - привилегии + гушки.
  Масовото настроение е "Искаме спокойствие и ниски цени", а не "Искам да съм все по-добре." Масовото настроение е, че да се краде е лошо, освен ако не съм аз и моите близки - тогава сме на протест. Вместо да е "Уча и се подобрявам". И не ми излизай с номера, че сме бедни, щото сме в топ 25% на света по покупателна способност.
  Идеята е, че живеем напълно нормално предвид какво ценим в живота и какви са ни приоритетите. Всички останало е смешен плач.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 92. 92 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#87] от "4okuto":

  По данни на Световната банка в София има 24 процента необитаеми жилища.Това са около 140 хиляди жилища.
  Това се дължи на народопсихологията-българинът като спести пари купува жилище,а като наследи не продава .Затова много жилища са необитаеми,а цените са високи.Което пък пречи на други да си закупят жилище.И живеят при родителите си.

 93. 93 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#41] от "Капабланка":

  И колко е наема в редута и Слатина?
  Май не знаеш за какво говориш.
  Двустаен за 300 лв. Чини ми се и в Люлин трудно ще намериш. Освен ако не е тотален коптор.

 94. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#76] от "hope":

  " да могат да сложат една картина на стената."

  Не сте казали как я искате - наклонена от горе, с или без лед-осветление или 3D рамка, скрито захващане или златно окачване, подвижна (с и без скрит сейф), вградена или закована за "вечни времена" с лепило "Момент".
  Ей на, аз от една година не слагам една картина на стената, защото още не е избрано мястото. Всички места в къщата вече съм ги боядисвал по два пъти заради нея и още нищо не е паснало на картината, по-точно на визията на "дизайнерката".

 95. 95 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дедо Крум":

  Тая картина е достойна за перото на Зола. Как беше там.. “Бедность не порок, но большое свинство”. Но ако Зола описваше последиците от индустриалната революция, Вашата картина като че може да се свърже с деиндустриализацията на България

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#86] от "Мусаши":

  "да работиш умствен труд, отколкото да бачкаш на строежът или зад стругът."

  Умствен труд се изисква и за бачкането на строеж с радиоуправляем кран и зад цифровопрограмируем струг. Вярно е, че в тия професии опитът има по-голяма тежест, на "умствен труд" без опит ражда "гениални творения" като "данъчна свобода", "мигрант", "глобално затопляне", "отрицателна лихва", "отрицателен доход", "парите следват ученик" (пациент, мъртвец, продажник), "плосък данък", плоски мислене и т.н.

 97. 97 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По добре е да съм си у нас и да си пооправя къщата , че като като гледам некой хора не могат и сандвич да си направят .

  Всичко което може да се яде, e обект на властта
 98. 98 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Или най добре ми е при баба ми .

  Всичко което може да се яде, e обект на властта
 99. 99 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#96] от "wanderer":

  Хайде сега.Изброените от теб неща се прокарват от малка група хора.Които надали са и 0,001 процент от хората на умственият труд.
  А който иска да си бачка на кранът.Само ми е чудно къде ходи по нужда?

 100. 100 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#95] от "Gretel":

  Сещам се за един деиндустриализатор на изхода на Кремиковци, впоследствие деиндустриализира и ЦСКА, ала Зола щеше да се хване за главата, трудно би осмислил тези бележки : през 1957 година Конгресът на победилия социализъм отчете край на частното земеделие, вярно, нямаше пипер и лук, ала ни пращаха да строим заводи, на Осмия конгрес, слушах го по радиото в кухнята, бай Тошо рече: "И до иляда девестотин и осемдесета ше построиме социализъма и ше преминеме към комунизъма", близо трийсет години по-късно се извъртя и стодели свойската : "Дуарки и дуари, нема що да се лъжеме, социализъмът се оказа едно недоносче". Сетне друарят Луканов спре плащанията по външния дълг, сетне друарят попов рече: "За бога , братя не купувайте", сетне друарят Беров се съветваше с Тодор Вълчев, а той пък казваше така: "Спестявайте в левове, банките са стабилни, по-изгодно е". Сетне друарят Виденов направи хиперинфлацията. Сетне моите и вашите, и на народа спестявания леко поизгоряха. Сетне Вальо Топлото писа до Р.Овч. Сетне Иван не си каза, а докараха Царя, който назначи Борисов за генерал. Сетне друарят Златев, син на правешкия кмет, барабар с Гоце , помпиера и Евгения Живкова ходиха на поклонение пред паметника на бай Тошо, сетне Станишев и Местан се разцелуваха уста в уста като вендузи на октопод. Сетне Волен вдигна златен пръст, а Орешарски показа ... Сетне стана една..., цялото ДС влезе в парламента, а доайенът Тома Томов го откри. Па дедо Патриарх, той пък също от ДС, благославяше. Сетне Сокола си напазарува ВЕЦ Варна, Гергов гепи 40 милиона, ама дупката пак си е негова, а на Домусчиев замениха дълг срещу "наем" за 50 милиона. Сетне Рашид получи подарък къде 30 000 паунда , да си прави изложбичка, сетне Валерката наруга майките на увредените деца, сетне май се оказа , че Академик Дончев бил... на хранилка някъде си. Сетне държавата съвсем засмърдя на кофти, а на Графа туриха на око тоблерончета от гранитогрес. Сетне вие писахте на руски за Зола, а Терез Ракен влиза в лудницата.

  Дедо Крум
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK