Защо в Унгария виреят толкова много измислици

Унгарският премиер Виктор Орбан

© Reuters

Унгарският премиер Виктор ОрбанМюсюлманите имали план да завладеят Европа, а евреите – да командват света: на подобни неща вярват дори образовани хора. Защо тези теории са на особена почит в Унгария? Интервю на "Дойче веле" с политолога Петер Креко.


- Заговорническите теории все още не са достатъчно изследвани от науката. Вие как решихте да се посветите на тази тема?


- От много години се занимавам с темата, но по-интензивно се захванах с нея по време на бежанската криза от 2015 година, защото оттогава насам конспиративното говорене започна да играе много важна роля в унгарската политика и стана едно от официалните средства, които използва унгарското правителство. Това показват и резултатите от едно наше проучване: 51 процента от анкетираните са убедени, че американският милиардер от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос изпълнява план да наводни Европа с бежанци. Именно това тръби от години и унгарското правителство.
- През последните три години правителството на Виктор Орбан не щадеше средства и енергия, за да налага и разпространява тази теория. Доколко успешни бяха тези усилия?


- Да, те бяха успешни, защото дори и в средите на опозицията има много хора, които вярват в това. Подобни хора твърдят също, че мюсюлманите имали таен план да превземат Европа и да ни наложат тяхната култура. В това вярват дори и хора, които иначе не гласуват за Орбан.


- Изненадваха ли Ви с нещо резултатите от допитването?


- Антисемитските конспиративни теории са по-разпространени в Унгария, отколкото смятахме. Това за нас беше изненада. Така например 44 процента от участниците в проучването са съгласни с твърдението, че евреите искат да управляват света. А 49 процента дори вярват, че евреи дърпат конците в международните финансови институции.


- Какво сочат резултатите от проучването по отношение на антисемитските заговорнически теории?


- Можем да сравним унгарския антисемитизъм в момента с куче, което яростно лае, но обикновено не хапе. В страната почти няма нападения или други актове на насилие на антисемитска основа. Но все пак искам да подчертая един аспект от изследването: настроенията против мюсюлманите и против Сорос водят и до засилване на антисемитизма в Унгария. Категорично установихме, че двете неща са свързани. С други думи: започне ли една заговорническа теория да се разпространява, това повлича след себе си и други неочаквани измислици, които използват езика на омразата.


- Казвате, че сегашната ситуация с медиите и разпространяването на заговорнически теории по официалните канали може да направи така, че все повече хора да вярват в тях. Съществуват ли и други фактори?


- Да, за това много допринася и поляризацията в унгарското общество. Тя се засилва не само в Унгария, а засяга цяла Европа. Става въпрос за един управленски стил в политиката, който представя определени конфликти като борба на живот и смърт. В такава атмосфера дори и най-радикалното твърдение за политическия противник изглежда правдоподобно. Най-лесно този стил си пробива път в една "нелиберална" политическа система, каквато имаме днес в Унгария. Но това не е някакъв чисто унгарски феномен, а световен. Един пример: половината от привържениците на републиканците в САЩ вярват, че Хилари Клинтън ръководела педофилска мрежа.


- Тоест по отношение на заговорническите теории Унгария не представлява някакво изключение в Европа или в западния свят?


- Не, говорим за всеобщ феномен. Вярно е, че Унгария изпъква сред останалите, но в световен мащаб все повече хора вярват в разни заговорнически теории. Това се дължи също и на духа на нашето време - то показва колко малко хора вече вярват на международните институции и как дълбоките промени в света ги карат да си обясняват много неща именно с тези абсурдни теории. Смятам, че днес можем да говорим за световна криза на доверието.


- Може ли вярата в заговорнически теории да доведе до прояви на действително насилие?


- Конспирациите могат да представляват опасност най-вече за малцинствата в обществото, което добре знаем от историята. Но те могат да създават и други обществени настроения - да припомня например глупостите, които се изговарят за ваксините и свързаното с това нежелание у някои родители да имунизират децата си. В случая не става въпрос за някакви безобидни глупави твърдения, а за такива с много сериозни последици. Проблематични са най-вече онези страни, в които заговорническите теории са част от официалната държавна политика, като например Унгария, Италия или Бразилия. Това може да породи много опасни процеси в тях. Именно там виждаме колко по-лесно е да се налагат такива теории, отколкото да се опровергават.


*Петер Креко е един от водещите експерти в Европа по темата за заговорническите теории, защитил е и дисертация на тази тема. От 2011 г. ръководи дейността на Политическия изследователски институт Political Capital.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1248 Любопитно

  Аз пък казвам, че ще дойде ден, когато жълтата раса ще управлява света, защото историята има цикличност - Чингиз Хан е бил владетел на света и ще дойде ден, когато неговите потомци пак ще владеят света!!!

  Екип от учени от Оксфордския университет публикува изследване, в което се твърди, че 16 милиона души, живеещи в Азия, имат общ предтеча по мъжка линия, и той е Чингиз Хан, пише American Journal of Human Genetics. По думите на ръководителя на групата, Крис Тейлър Смит, този общ родоначалник е не кой да е, ами Чингис Хан (1167 - 1227) или по-точно, негов прадядо по бащина линия, живял преди около 1000 години.

  През ХІІІ век Монголската империя се простирала от Китай до Каспийско море. 700 години по-късно следите от нея се забелязват в генотипа на азиатското население от мъжки пол. Така например, у 8 процента от мъжете, живеещи в Китай, Пакистан, Узбекистан и Монголия (където се е простирала Монголската империя) са открити много общи черти в Y-хромозомата.

 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Мюсулманите може да нямат план, но им се иска да са владетели на света. Такава им е идеологията, основана на неверници и праведници. А евреите отдавна владеят света. Който държи големите пари, той поръчва музиката.

 3. 3 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 677 Весело

  Аргументите в посока "това са измислици" са същите каквито и в посока "това е истината". Изчерпват се с кратичкото "защото е така". Просто сме в етап, в който повече се чуват крясъците на толерантите. Те, обаче, са не повече от 20%. И моля да не се бъркат с излишъка над онези 80%.

 4. 4 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Конспиративните теории са много удобни за популисти на власт. Винаги могат да имитират бурна и успешна дейност, да сплотяват обшеството срещу несъществуващи врагове и да оправдават неуспехите си със световни конспирации.

 5. 5 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Миналата седмица по Канал 1 пуснаха документалка за "Вълшебството на парите", гледах го докато не споменаха, че еврейска фамилия притежава огромно количество от световното злато. Колегата Моше спомена, че повечето големи търговски вериги са собственост на евреи(каквото и да означава това). Първата масова операционна система е собственост на кого? И така имаме поне два сериозни инструмента на власт съсредоточени в определени ръце, пари и информация. Даже и да не искат да управляват света, изглежда че няколко семейства са постигнали изключителни резултати и позиции. Относно Исляма, никой не крие, че там е заложена идея за световно превъзходство. Като прибавите и завоевателните им войни в миналото и настоящи инциденти?

  Стига се до въпроса, на кого му трябва подобна ненужна информация? До голяма степен е предположение, но подобна информация се разпространява с цел да се привлекат последователи към двете страни.. Два елита са в конкуренция и се борят за много, залозите са огромни, а най вероятно има и други страни в конфликта.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  Че вие не сте ли измислени? Едно сирийско семейство бежанци се опита да се засели в едно българско село и се вдигна революция, докато вашите комсомолци денонощно се упражняват върху Мей, Тръмп, Орбан, глупавите англичани, тъпите американци, глобалните проблеми и т.н.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#5] от "unx26584849":

  "Първата масова операционна система е собственост на кого?"
  Не знам тези с оп система дали искат да управляват света, но денонощно късат нервите на милиони хора с безкрайните си ъпдейти и 100% диск и цпу юзаж.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 8. 8 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Че то си е абсолютно вярно! Никакви конспиративни теории а реалност, "озъбено свирепо куче", "живот без маска и без грим". Мечтата на мюсюлманите е всички хора, цялото население на земята да изповядва исляма , а арабите да се обединят в единна държава, нов арабски халифат с население над 400 милиона души. Духът на мечтите им витае навсякъде по земите им. Идете, поживейте с тях за да се убедите. Докато в европейските държави могат да се видят джамии, в държавите от близкия изток Християнски църкви се срещат изключително рядко, ако изобщо има. Те исккат толерантност, но фактическа такава не проявавят към никого. А евреите, Господ Бог ги е призвал да дават пример на всички народи по света как да живеят праведно. Вместо да дават пример, те искат да управляват народите. В Израел хазартът например е абсолютно забранен, но това не пречи на много евреи от Израел да развиват хазарт във всички европейски държави. Много ли е готин хазартът, А?! Барабар с "лесния" и бърз достъп до пари от безбройните лихварски агенции, хазартът и тежката болестна психична зависимост към него, разрушават живота на хиляди семейства в България и по света. А приватизацията на българската авиокомпания Балкан и парите, които може би и до днес плаща България, за простотията си? Че Израел не е виновен, а израелската държава не можела да контролира поведението на израелските капиталисти, заяви по онова време посланникът на Израел в България. Ние не мразим евреите, нито Израел. Точно обратното. Но ако някой член на семейството ти е заболял от хазартна зависимост, започваш да си мислиш, кой всъщност ръководи този бизнес и защо народното събрание, министър председателят и президентът на България не правят нищо да защитят народа си?

 9. 9 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#5] от "unx26584849":"Първата масова операционна система е собственост на кого?"Не знам тези с оп система дали искат да управляват света, но денонощно късат нервите на милиони хора с безкрайните си ъпдейти и 100% диск и цпу юзаж.
  —цитат от коментар 7 на DDR


  Преди много години имаше друго предаване на Канал 1, "Направи си сам". От там можеше да се научат наистина полезни неща. Не знам какво искат лидерите на света, нито се считам за по-умен от тях, така че ми остава да се адаптирам към случващото се.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  Изследване за Сорос или за Демократичната партия от Political Capital е безпристрастно като история на еврейския народ с автор Адолф Шикългрубер.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  Изследване за Сорос или за Демократичната партия от Political Capital е безпристрастно като история на еврейския народ с автор Адолф Шикългрубер.
  —цитат от коментар 10 на zyb18561487


  http://www.politicalcapital.hu/our_partners.php

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  Защото Орбан се влюби в джуджето!!!
  А както казваше Адам Михник :"Който обича Путин да внимава да не забременее от него......"!!!!!!

 13. 13 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Вчера гледах клипче как "новите шведи" се "радват"на коледната елха в един магазин.
  Ако допуснем подобно нещо в Бъгария,значи сме се приключили като нация.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Разбира се,че антисемитското обяснение на взаимозависимостите в света е безкрайно опростенческо и глупаво,но е вярно,че евреите са най-сплотения народ в света. Сама по себе си тази свръхсплотеност на евреите е гаранция за успех им,но и предизвиква у някои народи страхове от тях.

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2864 Разстроено

  Във всяка държава явно има някакви измислици.
  У нас 80% вярват че за лошото им състояние е виновен Костов и единственият, който може да ги оправи е Партията.

 16. 16 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Разбира се,че антисемитското обяснение на взаимозависимостите в света е безкрайно опростенческо и глупаво,но е вярно,че евреите са най-сплотения народ в света. Сама по себе си тази свръхсплотеност на евреите е гаранция за успех им,но и предизвиква у някои народи страхове от тях.
  —цитат от коментар 14 на deaf


  Обобщенията са много опасни, особено когато се обобщава за етноси, раси и религии. Не всеки българин е Брендо или Асен Йорданов, нито всеки украинец Чкатильо. Един обобщаваше точно за евреите и всички знаем какво се случи.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  И в Унгария но и навсякъде, конспиративните и заговорнически теории са добре разпространени и причината е, че те са много удобни за отделния човек и особено за тези от хората, които нямат, не искат или не могат да проявяват съответната активност за постигане на личните, да не говорим за обществените цели.
  Много е удобно в чисто сихологически план, да си извинен, защото има някой друг виновен за ситуацията, все едно какъв/какви ще е/са той/те- евреи, масони, в случая Сорос, още повече че е с унгарски произход. При това положение си кютиш и се оставаш в ръцете на спасителите - Орбан, Путин, баце или 'честни" патриоти, каквито има навсякъде по света. И какво им остава на горките хорица, освен да те спасят - спасяват те от личната ти свобода и инициатива, разполагат спокойно с обществените пари (които са и твои) е, може би се пооблажват малко за твоя сметка, ама как да не простиш подобни дребни грехове на Спасителя? А и има кого да мразиш, ако нещо не ти е в ред - това да си имаш враг е голяма работа.

 18. 18 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Не знам на колко места вече прочетох същата статия от Дойче веле. Като нямате "собствена продукция", поне разнообразете източниците, от които копирате.

 19. 19 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Забелязал съм, че ежедневието на дълбоко вярващи в конспирации хора , не е особено щастливо и приятно, а напротив - доста сиво и мрачно. В тоя случай наистина всеки сам избира в какво да вярва и как да живее.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  Викаш лъжа е,че Сорос има за цел да напълни Европа с хора от други континенти.Не само мюсюлмани ,но всичките с различна ценностна система от европейците.И това,че подобни неща били измислени го кажи на хилядите жертви на нашествениците.

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Забелязал съм, че ежедневието на дълбоко вярващи в конспирации хора , не е особено щастливо и приятно, а напротив - доста сиво и мрачно. В тоя случай наистина всеки сам избира в какво да вярва и как да живее.
  —цитат от коментар 19 на Индиана


  Още по-жалък е животът на хората,които се поддават на пропагандата на определени кръгове.Вчера четох за немци, които не искали деца, защото така щели да намалят глобалното затопляне.Друг пък спрял да се къпе и не ползвал автомобил и пластмаса.В Швеция пък има семейства, които кастрират синовете им,щото някой им е внушил,че са транссексуални.Деца , които даже не са излезли от пубертета.

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Забелязал съм, че ежедневието на дълбоко вярващи в конспирации хора , не е особено щастливо и приятно, а напротив - доста сиво и мрачно. В тоя случай наистина всеки сам избира в какво да вярва и как да живее.
  —цитат от коментар 19 на Индиана


  Още по-жалък е животът на хората,които се поддават на пропагандата на определени кръгове.Вчера четох за немци, които не искали деца, защото така щели да намалят глобалното затопляне.Друг пък спрял да се къпе и не ползвал автомобил и пластмаса.В Швеция пък има семейства, които кастрират синовете им,щото някой им е внушил,че са транссексуални.Деца , които даже не са излезли от пубертета.

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  Всеки ден д Дневник има поне три статии против:

  Орбан
  Полша
  Тръмп

  Това са враговете на глобализма и либерализма.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 24. 24 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  "то показва колко малко хора вече вярват на международните институции и как дълбоките промени в света ги карат да си обясняват много неща именно с тези абсурдни теории. Смятам, че днес можем да говорим за световна криза на доверието."

  Ми "международните институции", без да се укаже кои са, напълно си заслужиха недоверието към тях.
  И доста от медиите също.
  С особена сила това важи за Дойче Веле.

  Panta rhei....
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Откакто свят светува, евреите са виновни за всичко. Ако ги нямаше, всичко ли щеше да е наред. Сигурно щяхме да се оправдаваме с някои други.

 26. 26 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  и защо да не вярваме за теорията на завладяване на Европа от мюсюлманите.Те винаги са го искали ,винаги са го правили и даже има книги на Ердоганеца-по точно министъра му.Мюсюлманите винаги са искали да покръстват неверниците уж за тяхно добро/същото са правили и християните в годините на налагане на христиюнството/.Ако им дадеш възможност те ще го направят.От нас зависи.

 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Целта на мигрантите е не да завладяват Европа, а да се закачат за социала. Защото ако трябваше да завладяват щяха да се разпределят равномерно из цялата територия, а те предпочитат Германия и Швеция.
  Радикализирането на мюсюлманите-мигранти в повечето случаи става след като са се заселили в Западна Европа, където независимо от щедрия социал се чувстват изолирани, в чужда среда и не на мястото си. Причината за това са религията и традициите им, които са чужди на традициите и живота в Европа.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Забелязал съм, че ежедневието на дълбоко вярващи в конспирации хора , не е особено щастливо и приятно, а напротив - доста сиво и мрачно. В тоя случай наистина всеки сам избира в какво да вярва и как да живее.
  —цитат от коментар 19 на Индиана  До коментар [#19] от "Индиана":

  Бъркаш конспирациите с условията на живот за всеки отделен човек. Как може човек да си затвори очите пред някоя истинска конспирация,ако тя влошава условията му на живот?! Например вече и на децата е ясно,че изборите у нас са (и се) фалшифицират. Мен тази фалшификация не ме засяга защото съм финансово осигурен. Обаче насъщният на много българи зависи от това кой ще спечели изборите.

 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  [quote#28:"deaf"][/quote]

  Би ли споделил, от кога се фалшифицират изборите у нас?
  И кой въведе тази практика, че ми е много интересно?

 30. 30 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":

  Човек, който чете хумористични публилации, и вярва, че са истина, трябва да се лекува със силни лекарства. Помогни си сам, за да ти помогне и Господ.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 31. 31 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Целта на мигрантите е не да завладяват Европа, а да се закачат за социала. Защото ако трябваше да завладяват щяха да се разпределят равномерно из цялата територия, а те предпочитат Германия и Швеция. Радикализирането на мюсюлманите-мигранти в повечето случаи става след като са се заселили в Западна Европа, където независимо от щедрия социал се чувстват изолирани, в чужда среда и не на мястото си. Причината за това са религията и традициите им, които са чужди на традициите и живота в Европа.
  —цитат от коментар 27 на pamela


  Точно това е идеята на миграцията и пътуването, да разберат всички, че света е интересен и забавен в разнообразието си, а не да се опитват да променят държави по свой образец. Ако не им харесва някъде има и други държави. Проблемите с адаптацията са много сериозни, повечето колеги във форума нямат доверие на българските институции, а какво да говорим за чужденците. Външен наблюдател намира много недостатъци, защото никой не е изградил перфектно общество, а много от мигрантите си мислеха, че ЕС е бъдещето, разбирайте нещо по-добро от миналото им. Сблъсък на реалност с очаквания. Различни хора имат различни цели, един в Страсбург е попаднал в лоша компания и е търсил отмъщение. Същото се отнася и за домакините.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 32. 32 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#27] от "pamela":

  ++++
  Ама тук колегите съфорумци са до такава степен неспособни на нюансирано мислене, че фактите направо им причиняват болка в междуушието.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 33. 33 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  До коментар [#4] от "stein":

  Именно, затова виреят и в Турция. Всъщност ако не се лъжа митичният "дийп стейт" е понятие зародило се там. Ердоган в ролята на юнака, който го преборил.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  [quote#28:"deaf"]
  —цитат от коментар 29 на 4ort
  Би ли споделил, от кога се фалшифицират изборите у нас?И кой въведе тази практика, че ми е много интересно?[/quote]


  До коментар [#29] от "4ort":

  Ти обясни защо властта не иска да премахне над един милион "мъртви души" в избирателните списъци? Само този факт е доказателство,че изборите се фалшифицират.
  Една позната на общински избори гласува за един съветник. След изборите се оказа,че за този съветник не е гласувал нито един избирател?!
  И още,и още...

 35. 35 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Хората просто свързват събитията и си правят изводи за случващото се! Обикновените хора са силно недоверчиви, за разлика от либерално настроените западняци! А може ли някой нормален човек да отрече настъплението на мюсюлманите?

 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":Човек, който чете хумористични публилации, и вярва, че са истина, трябва да се лекува със силни лекарства. Помогни си сам, за да ти помогне и Господ.
  —цитат от коментар 30 на motochristo


  Щом вярваш в бог,ясно е кой чете хумористични публикации.Трудно ще ти помогне някой.

 37. 37 Профил на perko101
  perko101
  Рейтинг: 29 Неутрално
 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  Поне половината от делата и явленията може да се обяснят единствено с помощта на теорията на конспирациите. По принци не може да се вярва на всеки срещнат и за щяло и не щяло. Но още по-лошото е когато хората престанат да вярват на управляващите. Защото те най-много лъжат. И вече никой на никого не вярва. И нищо не спори, и нищо не върви.

 39. 39 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 375 Весело

  До коментар [#1] от "Дедо Либен":

  Може, но трябва да се разберат с македонците ;)

  dame
 40. 40 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  НПО оропаганда. Ако дойче вели казва, че нещо не е така, значи знайте, че 100 % е така. :-) Арабите имат за цел да превземат Европа от над 1000 години, а евреите я владеят от около 500, така че теориите на конспирацията изобщо не са теории. :-)

 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":

  Ти вярваш на всичко, което една жена казала, стига да се връзва със собствените ти предразсъдъци. Дали е вярно е без значение. Като случая с митичния сириец, който взимал по 20000 на месец.
  Другата ти грешка е, че от частни случаи се опитваш да вадиш генерални изводи.
  Все едно някой западняк като прочете, че някакви младежи убили с брадва старец или старица в българско село, от това да следва, че хобито на младото поколение в България е да убива възрастни хора.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#35] от "iliyapopov":

  Преди падането на стената много източноевропейци бягаха в Западна Европа. Комунистическо настъпление? Икономически и политически бежанци. Между тях имаше и немалко престъпници. Хора с различно мислене и култура, но желаещи да живеят в по-добра социална среда. Това са и сегашните бежанци. За ИДИЛ и други терористични организации няма да говорим. Те са тема на друг разговор. Не са малко престъпните мрежи и в Европа.

  Димитър Димов
 43. 43 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Поне половината от делата и явленията може да се обяснят единствено с помощта на теорията на конспирациите. По принци не може да се вярва на всеки срещнат и за щяло и не щяло. Но още по-лошото е когато хората престанат да вярват на управляващите. Защото те най-много лъжат. И вече никой на никого не вярва. И нищо не спори, и нищо не върви.
  —цитат от коментар 38 на Judjuk


  Не, ако визирате това, което се говори в Унгария според статията. Има едно фокусиране над определени общности, което е малко съмнително. Прилича малко на военна пропаганда, което си е страшно.
  Поне половината от делата и явленията може да се обяснят единствено с помощта на теорията на конспирациите. По принци не може да се вярва на всеки срещнат и за щяло и не щяло. Но още по-лошото е когато хората престанат да вярват на управляващите. Защото те най-много лъжат. И вече никой на никого не вярва. И нищо не спори, и нищо не върви.
  —цитат от коментар 38 на Judjuk


  Предпочитам да си остана агностик, защото не виждам практическо приложение на подобна недоказана информация. Точно управляващи имат полза от тези теории, защото така обясняват собствените си неуспехи, или търсят други дивиденти. Орбан си го награбиха абсолютно официално от Европейските институции. Не знам кой е прав, но на някой непослушни изглежда им се напомня, че са част от по-голяма система.

  Едно нещо е сигурно, ако се допуснат много имигранти от определен етнос или религия, след време тези мигранти ще управляват съответните демократични държави, особено ако са подчинени на обща кауза като мюсулманите. Вече се случи в Лондон и на други места. Не е нужна конспирация.

  Гостоприемството на повечето европейци към пострадалите от войни е уникално, въпреки че изглежда самоубийствено. От друга страна на повечето европейски държави им трябват хора, защото имат демографски проблеми.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 44. 44 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Симеон Николов: ЦРУ предупреди за опасност от граждански войни в Европа още през 2008-а звуков файл http://bnr.bg/post/101057263/ за мюслюманитеи тяхната мотивация към тероризъм и радикализъм
  ЦРУ 2008 и 2018 предвижда граждански войни в Европа. Зеехофер-приехме и дадохме нова самоличност на милиони, който не можем да конторлираме. Най-застрашени-Швеция-Халифат и Белгия-Халифат. Швеция-ислямисти нападат полицейски участъци и заплашват, че ще заколят децата им-показват им видеа на главорязане от ИД. Белгия-Партията Ислям има представителствав 14 от18 района на Брюксел. Партията Ислям-до 12 години сме мнозинство в Белгия,поемаме властта и въвеждаме Шариата! Западна Европа е заплашена от радикален Ислям! Хора, които не са били радикални ислямисти ставаттакива. Цели държави са под угроза-Швеция,Белгия, Холандия,Франция. Ислямистите признават единствено закона на Шариата и нищо друго. Деца-ислямисти заплашват връстниците си в училище с обезглавяване, и им показват видеа на ИД със същото. Това в Швеция. Положението е нетърпимо.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  "Не, ако визирате това, което се говори в Унгария според статията."

  Хъммм, "това, което се говори в Унгария"! И в Чехия, и в Полша, и в....... България. А не знаеш ли, че си има причини за всичко това? Аз пиша така, както пиша, защото съм лош, нали!? А проблемът е, че не съм само аз. Политкоректността е в опасност и това плаши височайшите особи. Жълтите жилетки задминаха унгарците във всяко отношение. Ми с теорията на конспирацията се обяснява всичко, как иначе? Европата сама по себе си е една голяма Конспирация. Организирана от 1% олигарси, мафиоти и едрокалибрени политици.

 46. 46 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 879 Неутрално

  За мюсюлманите и Европа не знам, но знам че Кремълския гном иска да възстанови СССР поне като територии, Лудия султан иска и той да си прави Османска империя върху земите, които си сънува, и това не е никаква конспиративна теория, а общоизвестен факт.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":Ти вярваш на всичко, което една жена казала, стига да се връзва със собствените ти предразсъдъци. Дали е вярно е без значение. Като случая с митичния сириец, който взимал по 20000 на месец.Другата ти грешка е, че от частни случаи се опитваш да вадиш генерални изводи. Все едно някой западняк като прочете, че някакви младежи убили с брадва старец или старица в българско село, от това да следва, че хобито на младото поколение в България е да убива възрастни хора.
  —цитат от коментар 41 на vesolr


  Сириецът взема по 30 хиляди евро на месец.Не по 20 хиляди.Естествено не ги взема всичките лично той,защото само една жена му е официална.А другите три се водят самотни майки.Но парите влизат в семейството.

 48. 48 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Такива теории виреят само сред необразованите нации. Погледнете Скандинавия какво мислят по въпроса. Ще ви спестя усилието - просто мислят и не се занимават с глупости.

 49. 49 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Симеон Николов: ЦРУ предупреди за опасност от граждански войни в Европа още през 2008-а звуков файл http://bnr.bg/post/101057263/ за мюслюманитеи тяхната мотивация към тероризъм и радикализъм ЦРУ 2008 и 2018 предвижда граждански войни в Европа. Зеехофер-приехме и дадохме нова самоличност на милиони, който не можем да конторлираме. Най-застрашени-Швеция-Халифат и Белгия-Халифат. Швеция-ислямисти нападат полицейски участъци и заплашват, че ще заколят децата им-показват им видеа на главорязане от ИД. Белгия-Партията Ислям има представителствав 14 от18 района на Брюксел. Партията Ислям-до 12 години сме мнозинство в Белгия,поемаме властта и въвеждаме Шариата! Западна Европа е заплашена от радикален Ислям! Хора, които не са били радикални ислямисти ставаттакива. Цели държави са под угроза-Швеция,Белгия, Холандия,Франция. Ислямистите признават единствено закона на Шариата и нищо друго. Деца-ислямисти заплашват връстниците си в училище с обезглавяване, и им показват видеа на ИД със същото. Това в Швеция. Положението е нетърпимо.
  —цитат от коментар 44 на джендър NATO generals


  Ужас. Това не са ли престъпления по френското законодателство?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 50. 50 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  "Не, ако визирате това, което се говори в Унгария според статията."Хъммм, "това, което се говори в Унгария"! И в Чехия, и в Полша, и в....... България. А не знаеш ли, че си има причини за всичко това? Аз пиша така, както пиша, защото съм лош, нали!? А проблемът е, че не съм само аз. Политкоректността е в опасност и това плаши височайшите особи. Жълтите жилетки задминаха унгарците във всяко отношение. Ми с теорията на конспирацията се обяснява всичко, как иначе? Европата сама по себе си е една голяма Конспирация. Организирана от 1% олигарси, мафиоти и едрокалибрени политици.
  —цитат от коментар 45 на Judjuk


  За мен не сте лош, въпреки че не Ви познавам. Изглеждате афектиран и хвърляте обвинения, които трудно ще докажете. Всичко е организирано от някой, с каква цел си остава теория на конспирацията. Има и процеси, които са извън контрол. В смисъл, че няма доказателства. Който има достъп до информация може и да знае, повечето хора могат да протестират и коментират само срещу очевидното.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 51. 51 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1446 Весело

  А защо шефовете на ФЕД са все евреи?
  Толкова много евреи ли има ксто процент от населението в САЩ?
  Други достойни финансисти не се ли намират??
  А някой да каже нещо за състава на боллевишкото правителство в Съветска Русия в годините около и след Революцията?

  В Русия съм! В Русия съм!
 52. 52 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Че то евреите така или иначе си управляват Света. И слава богу! Представяте ли си ако Света се управляваше от негри или мюсюлмани, например?
  Евреите са умни, образовани, находчиви и предприемчиви. Тяхното управление води до прогрес, макар че милионите косвени жертви са абсолютно неприемливи и непростими. Но така е! Когато се нагърбваш да управляваш Света, носиш не само позитивите, но и негативите.

 53. 53 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Какви конспиративни теории, това са факти!
  Как така добре се координира пропагандата на медиите, след като няма конспирация? Как така всички медии се оказаха в ръцете на евреи? Как така целият Холивуд и цялото ръководство на културата се оказаха в ръцете на евреи? Как при 2% еврейско население в САЩ над 55% от парите и богатствата са собственост на евреи? Случайност ли е, че всички професори по философия и икономика в САЩ са евреи? Случайност ли е, че 100% от редакторите в научни списания в САЩ по икономика са евреи? Случайност ли е,че банковото дело и финансите са в ръцете на евреи?
  Свят, управляван от едно световно правителство е световна конспирация, световен заговор, ръководен от евреи. Това е факт. Конспиративни теории бяха преди, защото нямаше достатъчно информация, но те вече се потвърдиха.
  А това, че мюсюлманите ще завладеят Европа, че дори Ердоган тръгна да прави митигни в Европа да ги обединява, това отдавна не е конспиративна теория. Това е факт. Бъдещето е тяхно. В Западна Европа най-много от новородените се казват Мохамед.

 54. 54 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Измислици, неизмислици, Унгария показа пътя- изгонване на еврейските глобалистки организации и недопускане на мюсюлмани в Унгария, това прави Орбан и Унгария ще бъде остров на спокойствието и сигурността, докато в западна Европа кореняците европейци ще вдигат бунтове, че няма къде да си намерят спокойно място да живеят.
  Във всяка западноевропейска страна има квартали, където полицай не смее да влезе. Тези територии вече са отчуждени и не са под властта на европейските страни. Там тяхната юрисдикция не се простира. Това не е ли завладяна територия от мюсюлманите? Още ли е конспиративна теория?

 55. 55 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":

  Не, не взима. Никъде няма черно на бяло документ показващ колко взима. Единствено свободни съчинения и разсъждения колко би могъл да взима ако еди-какво си.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 56. 56 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Кога започват бомбардировките ? Обикновенно, след подобна целенасочена черна пропаганда, това се случва.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 57. 57 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  "Разбира се,че антисемитското обяснение на взаимозависимостите в света е безкрайно опростенческо и глупаво,но е вярно,че евреите са най-сплотения народ в света"
  =============
  Нали знаете, че евреите се считат за богоизбран народ? Дори в новия завет Иисус, отначало отказвайки да изцери чужденец, сравнява евреите със свои деца, а чужденците с кучета. Ако ние кажем, че евреите са по-низши от нас, ще се вдигне вой. Обратното нормелнио ли е?
  Подобни претенции нормално пораждат недоверие.

  Еретик
 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  "За мен не сте лош, въпреки че не Ви познавам. Изглеждате афектиран и хвърляте обвинения, които трудно ще докажете."
  До коментар [#50] от "unx26584849":

  Че какво има да доказвам. Пише го в статията. И жълтите жилетки и те го доказват. Аз да не съм Маркс или Ленин?

 59. 59 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  "За мен не сте лош, въпреки че не Ви познавам. Изглеждате афектиран и хвърляте обвинения, които трудно ще докажете." До коментар [#50] от "unx26584849":Че какво има да доказвам. Пише го в статията. И жълтите жилетки и те го доказват. Аз да не съм Маркс или Ленин?
  —цитат от коментар 58 на Judjuk


  Жълтите жилетки доказват, че Франция е в криза. В статията пише, че твърденията за световна конспирация са измислица.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":Не, не взима. Никъде няма черно на бяло документ показващ колко взима. Единствено свободни съчинения и разсъждения колко би могъл да взима ако еди-какво си.
  —цитат от коментар 55 на vesolr


  Е ти какво искаш-да ти предоставят банковият превод ли?Естествено,че някой ,който се занимава с тази материя ще знае колко е помощта.Така баща ми пита една позната колко ще му е пенсията и тя му я изчисли доста точно.И работи в пенсионното.

 61. 61 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  До коментар [#57] от "Костадин Иванов":

  Натискът и насилието над евреите от страна на други народи е бил толкова колосален,че те се определили за богоизбран народ като акт на самосъхранение. Вярата че са богоизбрани им е давала силата да оцелеят. Така стоят нещата...

 62. 62 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Какво имате против арабите?Нали са семити.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 63. 63 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  С конспиративни теории, дезинформация, манипулация, сугестии, внушения и психопрограмиране резултатите в полза на престъпния режим са краткосрочни.
  После махалото се обръща - хората поумняват, обръгват, адаптират се и ... действат.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 64. 64 Профил на Ι
  Ι
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  Българските конспиралници се почувстваха обидени и с коментарите си под статията се опитват да настигнат унгарските си колеги. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 65. 65 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Ендре Гьомьори е написал книгата "свръх богатите" още през осемдесетте на миналия век. Още от тогава неговите сънародници вярват, че Ротшилд управлява света.
  По-голяма глупост не бях чел, но те да си вярват колкото щат

 66. 66 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Измислици, неизмислици, Унгария показа пътя- изгонване на еврейските глобалистки организации и недопускане на мюсюлмани в Унгария, това прави Орбан и Унгария ще бъде остров на спокойствието и сигурността, докато в западна Европа кореняците европейци ще вдигат бунтове, че няма къде да си намерят спокойно място да живеят. Във всяка западноевропейска страна има квартали, където полицай не смее да влезе. Тези територии вече са отчуждени и не са под властта на европейските страни. Там тяхната юрисдикция не се простира. Това не е ли завладяна територия от мюсюлманите? Още ли е конспиративна теория?
  —цитат от коментар 54 на gozambo


  Гозамбо, такъв буламач ти е в главата!!!!
  Първо, в 500 милионна Европа мюслитата да не повече от 10 млн, от тях половината са турци и кюрди, а точно тези два етноса са мюслита само на хартия, те ценят цивилизацията и имамите нямат шанс да им влияят. Второ, евреи ли управляват Европа и света или мюслита? Толкова се мразят двете религии, че да ги слагаш в една купчина не върви, ама хич не върви.

 67. 67 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Хахаха! Дисертация на тема “заговорнически теории”! Че този етикет го лепват на всичко, що не им изнася. Такъв етикет лепнаха и на швейцареца Даниеле Гансер. И той писа дисертация, но за тайните армии на нато, като гладио. Но с ровене из архиви, много фактически материал - както се прави, ако се занимаваш с наука. И, когато изводите му не пасват някому, вместо да се рови в архиви, да оборва факти, взима етикета “заговорнически теоретик” и просто му го лепва! И това е наука, така ли? И в тази високонаучна дисциплина се защитават дисертации?

  Мърфи е оптимист!
 68. 68 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2374 Весело

  Ех, трън в либерасткото оченце е тази Унгария :)

  Бай Орбан редовно влудява и докарва до пристъпи носителите на нови либерални ценности и светло мултикулти бъдеще :) :) :)

  Как да не го подкрепяш с две ръце!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 69. 69 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Всеки ден д Дневник има поне три статии против:ОрбанПолшаТръмпТова са враговете на глобализма и либерализма.
  —цитат от коментар 23 на hope


  Забрави Путин.

 70. 70 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аргументите на тоя Петер не са подкрепени с никакви доказателства. Също като и правителствената теза.

  Тук обаче има един типичен за DW елемент на тесногъдие, презрение и арогантност. Това е, че въпросният Петер твърди, че убедеността на 51% от унгарците в конспиративните теории идвала от правителствените агитации, а не собствената им убеденост. Демек излиза, че самите унгарци са дебили, които се връзват наивно на всяка фейк новина и на всеки правителствен тарикатлък.

  Ами, Редакцията на DW, Нали вие се биете в гърдите, че сте демократи, тогава какво е самата демокрация? Какво "Vox Poluli - vox Dei"? Или според вас е вярна само инструкцията, спусната ви от водещия офицер от БНД и ако съвпадне със ситуацията - ОК! Ако не, тогава почвате да поливате съответния народ с помия?!

  Вие затова ли ни поливате нас всеки ден с помия?
 71. 71 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Хората масово вярват в конспиративни теории (какъвто термин трябва да ползват и в статията, а не това "заговорнически теории", което предполагам е папагалски превод от някакъв език), защото конспиративните теории им дават прости и лесноразбираеми (грешни) обяснения на сложни въпроси, на които не могат да си отговорят сами. А тези въпроси са породени най-вече от интересното време, в което живеем. Все повече хора в световен мащаб търсят реализация извън своята общност, държава или континент. Западна Европа със силната си икономика и по-добрите перспективи за развитие от почти всяко друго място по света, е естествен притегателен център. И това е основният мотор на демографската промяна на континента, не някакви конспирации и зловещи планове. Повечето хора не могат да го осмислят или не искат да го приемат. Не разбират процесите, до които води глобализацията и автоматизацията. Не разбират масовото осъзнаване за състоянието на света, което настъпи у обикновения човек във всяко ъгълче на планетат след интернет и компютъризацията и колко по-лесно е днес да направиш скока в друг град, държава или континент. Не осъзнават обективната реалност, че белият човек съставлява едва около 11% от населението на света и този процент намалява. Няма нужда някой "да води" чужденците от друга раса и религия тук. Те сами идват, търсейки по-добър живот. Ние, българите, също сме в ролята на тези имигранти. При това вече доста време. От 9 милиона за 30 години станахме 6.5 милиона тук. Основната причина е масовата емиграция в търсене на по-добър живот. Това, че на цвят сме подобни на хората в Западна Европа или Северна Америка не променя по никакъв начин самата същност на процеса. А имено защото процеса е естествен, той не е толкова страшен. Но във време на промени, когато хората са объркани и притеснени, винаги ще се намерят политически шарлатани, които да наловят риба в мътна вода. Имено този "риболов" наблюдаваме в момента. Той е съпроводен с трагикомични залитания и изкривявания, като силните антиимигрантски настроения в държави като Унгария или България, които хем сами са източници на такава емиграция, хем са държави, към които не е тръгнал нито един имигрант :)

 72. 72 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  Просто израз. Но реакцията потвърждава тезата. Помисли за медикаменти, понякога правят чудеса.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK