Отлив от лявото и все по-надясно: Младите гърци са гневни

Отлив от лявото и все по-надясно: Младите гърци са гневни

© ReutersБезработицата и безперспективността карат мнозина млади гърци да напуснат страната си, пише "Дойче веле". Други се отдават на протест. Участниците в традиционните леви демонстрации обаче стават все по-малко. Крайнодесните набират сила.


"Има една снимка от тази година, която символизира много добре състоянието на днешното гръцко общество. На една ученическа демонстрация срещу споразумението за името на Македония едно момче язди кон. На гърба му се вее гръцкото знаме, а момчето се е вторачило в мобилния си телефон. Младеж, който се изявява от една страна като Александър Велики, но същевременно сърфира в интернет. Това е днешна Гърция", казва социологът Александра Коронайо. Тя е професор и декан на Института по социология в Атинския университет. В сътрудничество с 14 европейски университета от 2011 година насам тя изследва десните нагласи сред гръцките младежи. Според актуалните ѝ проучвания, в последно време крайнодесните са в подем. А за това допринасят най-вече спорът с Македония и бежанската криза. Теми, които накараха мнозина младежи да излязат по площадите.


По традиция всъщност левичарите в Гърция са онези, които се събират редовно и протестират. И то не само по актуални поводи, но и в дни, в които се честват важни исторически събития. "В Гърция съществува една култура на левите демонстрации, която е тясно свързана с диктатурата. Едно време демонстрациите бяха забранени и тогава се стигна до бунта в политехническия институт в Атина през 1973 година", казва социологът.


Демонстрирам, следователно съществувам
Навремето военната хунта потуши с кръв бунта на студентите и с това подписа собствената си смъртна присъда. Участниците в бунта се превърнаха в герои, положили основите на постдиктаторска Гърция. Оттогава насам университетите са свободна от полиция зона. В тях има политически студентски движения от целия политически спектър. Но призивите за протести идват най-вече от левия лагер. Левите се солидаризират с другарите си анархисти, настояват за свободно образование, по-добри условия в университетите и винаги издигат лозунга "Долу капитализма!".


Протестната култура в Гърция е по-здраво вплетена в обществото, отколкото в други европейски страни, обяснява Александра Коронайо. Днес тя е също така израз на едно вътрешно неравновесие. "В Гърция имаме проблем с идентичността. Съществува конфликтът с антична Гърция, която бива прославяна в учебниците. Но по-новата история се съсредоточава най-вече в политическите и икономически проблеми. Когато човек се погледне в огледалото, не вижда античен гръцки герой, а съвременник с проблемите на нашето време", казва тя.


Безработица и безперспективност


Днес младите гърци не се оповават на оптимистичните прогнози на техния премиер и неговите европейски колеги. В Гърция цари безперспективност. Безработицата е висока, мнозина обръщат гръб на родината. Няма и следа от някакъв подем. От дългогодишната криза е засегната най-вече средната класа. Именно онези семейства, които изпращат децата си да следват и играят решаваща роля за самочувствието на страната. "Тези младежи вече не се идентифицират с Гърция и не виждат перспектива в страната. В някои случаи родителите им ги насърчават да я напуснат. Те им казват: Тръгвай и не се обръщай назад!", казва Александра Коронайо.


Според социологическите проучвания, повечето младежи в Гърция вярват в демокрацията и свободните избори. Същевременно имат усещането, че не могат да окажат влияние върху сегашната ситуация. "Сегашните протести се водят преди всичко от емоциите. Насъбрал се е много гняв. От нашите проучвания виждаме, че младежта търси нови форми на израз. И то не само в Гърция, а навсякъде в Европа. Младежите не искат само да събират подписи, а да оказват пряко влияние", допълва социологът. Наблюдава се и една негативна тенденция. Въпреки че медиите постоянно информират за сблъсъци с леви демонстранти, броят на участниците в левите демонстрации намалява значително.


В ръцете на крайнодесните


От това положение печелят най-вече крайнодесните групировки. Покрай кризите и икономическите проблеми на страната партия като фашистката формация "Златна зора" успяха да спечелят привърженици. А бежанската тематика и омразата срещу премиера Ципрас заради споразумението с Македония дава нов тласък на десните. "Все по-често се стига до сериозни сблъсъци, провокирани от десни демонстранти", твърди журналистът Костас Кукумакас. "В повечето случаи това са малки групи, които обаче много добре знаят как да насочат вниманието върху себе си. На тях се дължи и фактът, че дори гимназиални ученици излизат на улицата и издигат националистически лозунги. Зад младежите стоят партии като "Златна зора", но и части от консервативната опозиционна партия "Нова демокрация" в Северна Гърция", казва той. "А всъщност за много от учениците водещият мотив е този, че един ден няма да ходят на училище", добавя той.


Александра Коронайо потвърждава това мнение. "Златна зора не ходи само по училищата, но посещава и спортните дружества, където има непосредствен допир до младежите и където може да популяризира своята идеология. Политиците не се вслушват в гласа на младите хора. Политиците не разбират, че за младите не е достатъчно на всеки четири години да отидат да гласуват", казва тя. Много леви активисти отдавна са се простили с мечтата за някаква политическа промяна. И по този начин оставят изконната левичарска традиция на обществения протест в ръцете на крайнодесните.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  "По традиция всъщност левичарите в Гърция са онези, които се събират редовно и протестират...."
  ....,.......................
  У нас левичари са онези, които се събират на яз. Копринка, пред БраЦката могила и МОЧА.
  Те никога не протестират, а винаги подкрепят браЦкия сАвеЦки сАюз и решенията на Партията.

 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Като южна страна,силата на гърция е туризма.
  Но през зимата е слаб сезона и трябва да си търсят и друга работа.

 3. 3 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Кои са крайно десни? Всички, които по някакъв начин изразяват определено несъгласие или особено мнение с някои предварително обявени за демократични ценности и правила. И поради тази причина задължителни за възприемане. Не е необходимо дори да се разграничават от комунистически, социалистически и други леви организации и идеологии.
  Следват повтарящите се "крайно десни", "нацисти", "фашисти", ... В стила на нискообразованите партийни агитатори от началото на 50-те години на ХХ век.

 4. 4 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2709 Весело

  Явно безперспективността яко е обзела маляките...те бяха си построили социализма със заеми и на гърба на ЕС но лошите капиталисти ги накараха да връщат борча и въпреки че им опростиха част от лихвите безпътицата им остана като наследство....
  А за българите поне има ясна перспектива...Еврозоната, Шенген, откъсване от мечешката прегръдка на Русия...ей такива малки хубави нещица за които си заслужава човек да живее...

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  Такъв е модела на Германия и Франция, богати градове и бедна провинция.
  Гърция е провинция, ние също.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  В човешката история няма друг такъв случай да са давани толкова много средства на една държава.От 80-е години досега на Гърция са дадени над 1 трилион евро под формата на еврофондове,парични помощи и заеми.Голяма част от тези заеми бяха опростени .И пак ги дундуркат въпреки колосалният държавен дълг вместо да съкратят разходите.Средната пенсия в Гърция е 900 евро.Затова и има толкова безработни младежи-щото ги издържат бабите и дядовците с пенсиите .

 7. 7 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Шизофренията при гърците е пълна - те все още не знаят елини ли са или византийци. Същевременно това е единствената страна в Европа която в собствения си Парламент и в европарламента вкара едновременно фашисти комунисти.

 8. 8 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":


  "По традиция всъщност левичарите в Гърция са онези, които се събират редовно и протестират...."....,.......................У нас левичари са онези, които се събират на яз. Копринка, пред БраЦката могила и МОЧА.Те никога не протестират, а винаги подкрепят браЦкия сАвеЦки сАюз и решенията на Партията.
  —цитат от коментар 1 на 4ort


  Мне, това са русофилите. Левичарите у нас са тъмносините "автентични десни", подкрепяни от кръговете на левите пишмандемократи от САЩ и обединили се със зелени и пембени за иборите. ;-)

 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Не виждам никакъв досег на днешна Гърция с Античната Елада. Това е било съсвем друго нещо. Онези са били водещи умове, а от сто- двеста години Гърция няма един водещ световен ум. И догато наследниците на Древния Рим все пак имат силни брандове, известни марки, в Гърция няма такива нещо. Но Гърция си е достатъчен бранд- за летен туризъм и толкова. Ако искат повече трябва да развиват финансовия сектор. Иначе си имат чудесна инфраструктура за развитие, просто трябва освен туризма, нещо което да се прави другите 8 месеца. А за младите няма какво да се каже. Има всякакви. Тия бунтове около университетите са жалка история. Минаваш , хубав квартал, но до университета всичко е счупено и обгорено....... От една страна Че Гевара, от другата -национализма. И двете са пълна глупост. И ако братовчедите ти са в Австралия , изобщо не виждам защо да не отидеш и ти.

 10. 10 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  И левите и десните младежи в Гърция обичат да протестират. Да обичат да работят ли :) :) :) :)

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Eх тия крайнодесни, значи... че университетите се напълниха с вилнеещи крайнолеви и анархисти, които мечтаят за революции и деконструкция на капитализма не е проблем, проблем са някоя и друга групичка "крайнодесни". Които в крайна сметка са просто младежи, несъгласни с войнстващата левичарщина и толерастия напоследък.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  В Гърция цари безперспективност. Безработицата е висока, мнозина обръщат гръб на родината. Няма и следа от някакъв подем.
  —цитат от коментар 0 на дойчевеле


  Като въведеме еврото и тука така ше стане.

 13. 13 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Оповавайте се на грамотност като наемате писари дее.

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  "По традиция всъщност левичарите в Гърция са онези, които се събират редовно и протестират."

  - Бих обърнал това твърдение - по традиция протестиращите са левичарски настроени. Защото протестите в същината си търсят решения на индивидуалните несгоди в ръководството на държавата. Обратно, консервативно мислещите търсят решение на проблемите си в семейството, фамилията, родата. Държавата е последната дупка на кавала.
  Днешните протести са срещу икономическия консерватизъм на старите политически класи и възможността им да управляват в своя полза политиката. И в Гърция, и във Франция. Протестите пак са си левичарски, но са както срещу Фийон, така и срещу Меланшон. Не, не са срещу партиите по принцип, само срещу колаборацията на старата политическа класа. Унас това просто значи примерно, че старите колеги от Топенерджи Р.Овчаров и Сашо Дончев им е крайно време да се пенсионират и от политиката, и от икономиката.

  Поздрави на Моника. :)

 15. 15 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 857 Любопитно

  Като въведеме еврото и тука така ше стане.
  —цитат от коментар 12 на dosetliv

  Обясни ни по-подробно?

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Социалната държава поражда обикновен мързел. Лошото настъпва като свършат парите. :)

 17. 17 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#12] от "dosetliv":

  "Като въведеме еврото и тука така ше стане."

  А, то не е ли така и сега и не от вчера?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Който си е избрал ляво управление, хубаво не е видял. Всяко ляво правителство започва с големи идеали за равенство и с голям ентусиазъм за сполуката и светлото бъдеще. И когато свършат парите, левите започват да бият тъпана, че са настъпили лоши времена и време да се затягат коланите. А истинската паника започва, когато свърши и тоалетната хартия.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#5] от "hope":

  Аха...! Понеже много прокопсахме по болшевишкият модел, тръгнал си да търсиш кусури на ЕС?!?

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#12] от "dosetliv":

  Гърците имаха възможността, да си върнат драхмата...! Ама, нещо не пожелаха. :)

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11800 Неутрално

  Едно общество в криза винаги жертва най-слабите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Абе тия хора що пишат такива работи? Я да разпитат тук, в България за Гърция. Ще се наложи да пишат, че там е рай високи заплати и пенсии, сиртаки и узо от сутрин до вечер.

 23. 23 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Това е защото Гърция е приета в ЕИО набързо и без критерии през 1981г., при отрицателно становище на Европейската Комисия тогава. Единствения мотив е комунягите да не докопат властта в Атина. Проблемите никога не са решавани а реформи, а с искания за нови и нови дотации и субсидии. И гръцките комунисти са странни животни - считат, че само те имат права, другите държави (най-вече немците) са длъжни да ги издържат.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Отлив от лявото в Гърция ще има, когато има отлив от "тъпото" в България...
  Т. е. - никога...

  roo
 25. 25 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Четете Фермата на животните. Вашата работа е да скандирате "Четири крака добре, два крака лошо", докато прасетата се научат да вървят изправени. Не беше нужно много време, докато дъщерята на един комунистически убиец яхна ЮНЕСКО и се прицели в ООН. Новите ще се справят още по-бързо.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4468 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bicho Raro":

  Ако позволиш, ще вметна една реплика по отношение на т.н.”лява ориентация” в университетите. Поне в моя опит и политическата ориентация е диверсифицирана, както всичко останало. Често инженерните и бизнес специалностите клонят към консервативни политически ориентации. Скептицизмът в много природо-естествени науки също дава една разнообразна картина. ”Левият уклон“ вирее най-добре сред хуманитариите, факултетите по изкуствата и т.н. произвеждащи кадри за “непроизводствената сфера“. Бих се пошегувал, че те са кадрите които искат да режат и раздават хляба приготвен от други :-)
  Но, има и отклонения повлияни от средата на градската аглмерация, религия и какво ли не.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9658 Неутрално

  След като ходят Българки да гледат там възрастни хора не са толкова зле.

 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#9] от "grayeagle": Гърците да не си присвоявят цялата древна история на Балканския полуостров и населяващите го днес потомци на античните народи.
  Ето как изглежда албанския лек (до 1946):
  http://history-of-macedonia.com/wp-content/uploads/2011/09/ALB.1.jpg
  На лек(а) (от Сашко на албански::) се вижда лик-а на Александър Велики(Македонски)

 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4844 Неутрално

  Крайно дясното в Гърция няма бъдеще !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#29] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Не се родих Грък по собствено желание.Просто ..
  >>> нямахте късмет.;)

 31. 31 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#26] от "daskal1":

  Много си прав. Но има и нещо друго: специалностите, които изискват яко учене след това предлагат по-добра реализация и тези, които са ги завършили са по-доволни от кариерата си и социалния си статус, което те с право смятат, че е възнаграждение за положените от тях усилия.
  Докато хуманитарите, от друга страна се чувстват ощетени и смятат, че техният труд е недооценен, а и обществото им предлага много по-малки възможности за реализация.
  Нормално е първите да искат по-ниски данъци, а вторите - по-високи за да има повече хляб и за тях.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8950 Неутрално

  "Безработицата и безперспективността карат мнозина млади гърци да напуснат страната си "
  Ние тука предлагаме работа, но нито един грък не е изявил желание да дойде.

 33. 33 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Такъв е модела на Германия и Франция, богати градове и бедна провинция. Гърция е провинция, ние също.
  —цитат от коментар 5 на hope


  Шо пишеш глупости на квадрат?
  Германия има урбанинистика, която е мечта за цял свят!
  Богатите живеят на село.
  Франция е почти същата работа.
  Виж България - типична арабска държава - 1-2 големи града и всичко останало леш!

 34. 34 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Крайно дясното в Гърция няма бъдеще !
  —цитат от коментар 29 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Каза потомствения комунист :-) :-) :-)

  Смешник!

 35. 35 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 745 Весело

  "Безработицата и безперспективността карат мнозина млади гърци да напуснат страната си "Ние тука предлагаме работа, но нито един грък не е изявил желание да дойде.
  —цитат от коментар 32 на Роси


  Како, баба му ще му дава по 500 евро месечно само и само да седи у Гърция.
  Ти каква плата предлагаш срещу работа? 300 евро нали?
  Е, само такъв талант като теб се навива да работи бекярин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK