Льо Пен би спечелила на първия тур, ако сега имаше президентски избори във Франция

Марин льо Пен

© Reuters

Марин льо ПенАко сега в разгара на протестното движение на "жълтите жилетки" се произведат отново президентски избори във Франция, лидерът на крайната десница Марин льо Пен ще излезе първа на първия тур. Това показва ново допитване на института ИФОП, публикувано във в. "Журнал дю диманш".


Марин льо Пен ще получи 27 процента от гласовете на евентуален първи тур. Ще я следва Макрон. Но той ще има с един процент повече, отколкото получи на първия тур на президентските избори миналата година. Тогава той спечели 24 процента, а сега според допитването ще получи 25 процента.


Друго проучване на ИФОП показва, че рейтингът на Макрон е спаднал с два процентни пункта в сравнение с ноември. Едва 23 процента от сънародниците му са доволни от работата му. През ноември те са били 25 процента. А недоволните са се увеличили от 73 на 76 процента. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Дневник, би трябвало да правите разлика между "би спечелила НА първия тур" и "би спечелила първия тур".
  Заглавието ви не е вярно - оказва се, че Льо Пен би спечелила 27 процента при първия тур. Това само по себе си нищо не означава, тъй като за спечелване НА първи тур са нужни 50%+.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Френска специфика - на първи тур гласуват протестно, на втори се обединяват срещу крайностите. Не четат много-много програмите на кандидатите и после са недоволни, че президентът си изпълнява обещанията.

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3773 Неутрално
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Жълти жилетки, жълти книжки...

 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 387 Неутрално

  А НЕееее.Само това Неееее.

 6. 6 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Макаронът е обвинен от френските генерали в национално предателство за подписването на пакта за нашествениците. Столът под краката му силно се е разклатил.

  https://l.facebook.com/l.php?u=https ://voiceofeurope.com/2018/12/macron-accused-of-treason-by-french-generals-for-signing-un-migration-pact/&h=AT1-3i8pHg_1mXTnTHFQgGENWyFmi-pxvKfRSN8xOecIW5OhVbr5o2vVCXgO0to7_LZAcjRn3E49qijvrwfIcEgAoOUsavITFRXYxOqLB-NXoDhGB5Rf6N40sj-1HK8Ce-SuEwsaJ44v&s=1

 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1823 Весело

  Някои се изправят на капиталистическите си нокти, че може народът на Франция да постигне каквото желае. Защото, ако това почне да се случва по-често и в други страни, тролетариата прозапад може да остане без финансиране, а доста калинки да изхвърчат на борсата.

  мурзилка
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5187 Неутрално

  Заглавието е ПОДВЕЖДАЩО и МАНИПУЛАТИВНО
  Френският вестник, който Дневник цитира сочи, че
  Марфа Льо Пеновна би била първа след първия тур с 27 %
  Което за френските избори НЕ ЗНАЧИ "ПЕЧЕЛЕНЕ" на каквото и да е !!!!
  Означава, че другарката Марфа ще трябва да отиде на Втори тур,
  където по стара френска традиция ЩЕ ЗАГУБИ КАТАСТРОФАЛНО
  Защото ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ОБЕДИНЯТ ПРОТИВ НЕЯ.
  И тези 2 % преднина В РАЗГАРА НА КРИЗАТА НА УПРАВЛЕНИЕТО
  е направо смешна преднина, която ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ веднага
  след решаване на кризата във Франция.

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Не се тръшкайте. Трите М -- Макрон, Меркел, Мишел, работят усилено, за да докарат ЛьоПен на 72%.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Ужас!
  —цитат от коментар 3 на Fiji


  Целта на това изследване е постигната, да ужаси тези , които считат избирането на льо Пен за неприемливо.
  Прави впечатление ,че при всички глупости, които направи Макрон до сега като президент той е почти на еднакви позиции с льо Пен като популярност, но отстъпва на Тръмп с 20 пункта. Рейтингът на Тръмп е 43% одобрение , докато този на Макрон е 23% при неодобрение 76%.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Лоша работа - популистите напуснаха полето на разума и повлякоха европейските общества след себе си- британците вече сърбат горчивата попара....

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Заглавието е ПОДВЕЖДАЩО и МАНИПУЛАТИВНОФренският вестник, който Дневник цитира сочи, чеМарфа Льо Пеновна би била първа след първия тур с 27 %Което за френските избори НЕ ЗНАЧИ "ПЕЧЕЛЕНЕ" на каквото и да е !!!!Означава, че другарката Марфа ще трябва да отиде на Втори тур,където по стара френска традиция ЩЕ ЗАГУБИ КАТАСТРОФАЛНОЗащото ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ОБЕДИНЯТ ПРОТИВ НЕЯ.И тези 2 % преднина В РАЗГАРА НА КРИЗАТА НА УПРАВЛЕНИЕТО е направо смешна преднина, която ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ веднагаслед решаване на кризата във Франция.
  —цитат от коментар 8 на Hawaii


  Ква криза, бе тавариш. Не виждаш ли, че Макрон днес ще вземе повече гласове, отколкото на последните избори. Анкета е това, хем наука, хем изкуство. Що се смеете, бе?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1683 Весело

  Ха така-а-а...
  Оня ден се канех да напиша отговор на един товарищ, който ме съветваше да го давам "по-кротко" и "по-умно" в мненията си. Той именно ми цитираше изтъркани социологически данни за рейтинга на Макрон и за това, че повече от 80 на сто подкрепяли "жълтите" пролетарии, които нарекох "лумпени". Твърдеше, че те били Франция (как ли пък не!) и че лозунгите им за революция били закачка с книгата на Макрон (все едно са я чели, хаха!).
  Отказах се да го пусна, но помня, че писах за товарищ Льо Пен, която е готова за много парри даже да се качи на самолета и да дойде да си прави снимки с Марешки, като в същото време да твърди, че да ядеш парите на Кремъл не значи да му служиш, хаха...
  Та ето ти и днешната "новина", която показва тенденцията и целта на цялото мероприятие - активно или не дотам.
  Някои от УЖ десните взеха да пресмятат цената на сервизите за приеми в Елисейския дворец, но хич не си дадоха труда да пресметнат колко ще плати френският данъкоплатец за поредната кремълска авантюра и докъде в края на краищата ще доведат УЖ масовите протести из цяла Европа, та даже и в Сърбия - московската крепост на Балканите.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Заглавието не съответства на статията. Ама изобщо. Все едно чета някой руски парцал.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Просто отказвам да повярвам, че един народ, макар и с южен манталитет, може да дейста така първосигнално. Да знаеш, че чужда страна се опитва да манипулира политиката на твоята страна и да си склонен да гласуваш за лидера на партията, която се финансира от чуждата страна - е това не мога да го осмисля. Стара държава, велика сила и накрая се сържи като аутсайдер.

 17. 17 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1683 Весело

  Заглавието е ПОДВЕЖДАЩО и МАНИПУЛАТИВНО
  —цитат от коментар 8 на Hawaii


  Живеем във времето на манипулациите, подвеждането и подмяната. Все повече се лансират понятия, които нямат нищо общо с действителността, науката или основните принципи на демократичното държавно устройство. Как можеш да наречеш Сайдеров или другарката от снимката "крайно десни", нямам представа. По-скоро би им отивало определението "кремълско кърваво-червени, обичащи зелените...пари".


  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 18. 18 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2275 Любопитно

  явно на Европа няма да и се размине ,ще плати висока цена за глупостта си !

 19. 19 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 512 Весело

  Ами тогава #ОСТАВКА за Макрон! ;)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 20. 20 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Твърде късно е за Франция да се спаси. Промяната на етническия състав е в разлагаща обществото фаза, от която вече няма измъкване.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 21. 21 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  Викаш умишлено са поставили такова заглавие, а не може да е просто грешка в превода?
  Щото в оригинала нищо не се казва за избирането на Льо Пен, а че ще лидира след първи тур
  https://www.lejdd.fr/Politique/sondage-si-on-revotait-aujourdhui-pour-la-presidentielle-le-pen-serait-en-tete-macron-tiendrait-le-choc-3821558

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 22. 22 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Но би загубила на втори тур, защото всички нормални хора ще се обединят срещу нея.

  Французите може да са бунтовно настроени, но никога не биха избрали такова чудовище за президент. Разумът винаги ще надделее.

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3548 Неутрално

  Макаронът е крайно време да подаде оставка. Направи много поразии, а и жертвите се пишат на гърба му. Боко при такова положение вече щеше да я е хвърлил.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  До коментар [#21] от "vesolr":
  "Викаш умишлено са поставили такова заглавие, а не може да е просто грешка в превода?"

  Нищо не викам , защото този път не коментирам заглавието. Коментарът ми е , че рейтингът на Тръмп е почти двойно по-висок от този на Макрон.

 25. 25 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#6] от "кокошката":

  Хайде сега да не се лъжем - става дума за пенсионирани генерали - льопенисти. Странно, че сайтът, дето цитираш, е спестил тази подробност.

  http://www.leparisien.fr/politique/pacte-de-marrakech-ces-generaux-qui-accusent-macron-de-trahison-14-12-2018-7969143.php

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#22] от "Vorknkx":

  "Но би загубила на втори тур, защото всички нормални хора ще се обединят срещу нея."

  Абсолютно сигурно.

  Шансовете й на предишните избори бяха доста по-големи, и въпреки това всички останали в крайна сметка подкрепиха Макрон.

  Истината, обаче, е, че френското общество е дълбоко разделено.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  "Заглавието е ПОДВЕЖДАЩО и МАНИПУЛАТИВНО..."

  Аз съм вдигнал ръце от заглавията в Дневник, които много рядко отразяват съдържанието на статията.

  Естествено, че "да спечели на 1 тур" означава да помете всички останали, взимайки 50% от вота + един глас.

  Явно стажантите-преводачи (с речник) от френски са празнували Никулден и Ивановден, и всичко по средата, до късно снощи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3299 Любопитно

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  Целта на това изследване е постигната, да ужаси тези , които считат избирането на льо Пен за неприемливо.
  —цитат от коментар 10 на tacheaux


  Ти коментираш изследването - как точно ужасява хората, при положение че на отминалите избори хората вече бяха приели възможността Льо Пен да е първа след първия тур, но се очакваше да бъде победена на втория след като повечето се обединят против нея? Как да се ужаси човек, от нещо, което вече е преживял и допуснал за нормално да се случи?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 29. 29 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#7] от "Маршалов":

  Никой не може да спре простата сган, която някои наричат "народ", да съсипе натрупаните с поколения блага. Справка - Брекзит.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 30. 30 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3299 Весело

  До коментар [#25] от "stein":

  В САЩ когато бивши генерали или адмирали отправят критика към Тръмп, никоя от "фалшивите медии" не излиза с гръмки заглавия "американските военни критикуват Тръмп". Обаче радетелите за "истински" новини не се свенят да внушават, че "френските военни" клатят стола на Макрон.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  "рейтингът на Тръмп е почти двойно по-висок от този на Макрон."

  Според Расмусен, Кънчо Райчев и Гозамбо.

  Според социологическите агенции е 38-39%.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#25] от "stein":

  "Хайде сега да не се лъжем - става дума за пенсионирани генерали - льопенисти. "

  Вероятно и другарят Кокошката също е пенсиониран ... ако не генерал, поне майор от МВР.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#29] от "motochristo":

  да съсипе натрупаните с поколения блага
  ======
  От поколение на ПОКОЛЕНИЕ, те са се вмирисали.....
  А на вмирисаното налитат само лешояди.... ако ме разбираш правилно....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Всички, които познават френската политика знаят, че фамилията Льо Пен не желае да управлява, тъй като няма компетенции затова и ще изчезне от политиката след един мандат (както стана с Оланд, да кажем). Цял живот сляпа опозиция, с парици я в националния, я в европейския парламент е друго нещо - блага работа!

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  До коментар [#28] от "vesolr":
  " Как да се ужаси човек, от нещо, което вече е преживял и допуснал за нормално да се случи?"

  Питай Fiji от пост 3. 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Това си е френска ( сиреч малко срамна) болест - якобинството.
  Добре е, че имат и мощна средна, макар и доста еснафска класа, та уравновесява положението, иначе щяха да връткат революция след революция, е може би не точно като октомврийската:).

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3181 Неутрално
 38. 38 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2264 Весело

  Шок и Ужаст в кварталиния клуб на либераста!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 39. 39 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Просто отказвам да повярвам, че един народ, макар и с южен манталитет, може да дейста така първосигнално. Да знаеш, че чужда страна се опитва да манипулира политиката на твоята страна и да си склонен да гласуваш за лидера на партията, която се финансира от чуждата страна - е това не мога да го осмисля. Стара държава, велика сила и накрая се сържи като аутсайдер.
  —цитат от коментар 16 на Мондиана

  Абсолютна истина!

  Как могат да гласуват за Макрон - та той си е бил на служба при Ротшилд и не го и крие!
  Хора бдете!

 40. 40 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Твърде късно е за Франция да се спаси. Промяната на етническия състав е в разлагаща обществото фаза, от която вече няма измъкване.
  —цитат от коментар 20 на Мизийски ☦


  И всеки ден, влизат още "анти-льо пен" избиратели. Те скоро ще си примъкнат и семействата..
  Тогава Мари Льо Пен, или някой, като нея хептен няма шанс ...
  Левите нон-стоп ще си печелят!

  Все пак, разбираем е веселото настроение, на част от коментиращите:

  "Исторически победата ще е наша, а и начело на Лявото в Европа е Сергей Станишев. Живеем в дни велики в славно време. Планът ни, полека-лека се реализира!
  Фашизмът няма да мине.! Ще бъде подписана и Истанбулската Конвенция , навсякъде из Европа и нашият Сергей ще се зарадва!"

  Ама не бързайте да се радвате , другари ...

 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3299 Любопитно

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  Аз питам заради безпочвеното ти твърдение, че това била целта на проучването.
  Проучването си е проучване, то показва настроенията сред избирателите. Има хора, които са ужасени, има и такива, които не са. Къде е казано, че това била целта на проучването - да ги ужаси?!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Наивниците си мислят, че системата може да се промени с гласуване.

  А дано ама надали. Иначе ще има кръвопускане.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  Абсолютно сигурно.Шансовете й на предишните избори бяха доста по-големи, и въпреки това всички останали в крайна сметка подкрепиха Макрон.Истината, обаче, е, че френското общество е дълбоко разделено.
  —цитат от коментар 26 на Norman Granz


  И в България е така... Гласуват срещу по-неприемливия според тях кандидат и после се чудят защо този, когото са избрали с гласуване против не се е оказал този, когото са очаквали.

 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Не че казвам нещо, ама да не се чудите що ще продължат да печелят крайните. :)

  https://twitter.com/SwanOfTuonela/status/1074336382376706048

 45. 45 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#7] от "Маршалов":Никой не може да спре простата сган, която някои наричат "народ", да съсипе натрупаните с поколения блага. Справка - Брекзит.
  —цитат от коментар 29 на motochristo


  Натрупаните с поколения блага. Искаш да кажеш окрадените от колониите на Франция? Също и тези, които същият този беден народ Е изработил. Щото не виждам как се хващат 100000 богати французи на конвейрите в заводите и те да изработят благата на Франция. Напротив, тия 100К са паразити, които никога не са работили.

  мурзилка
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Весело

  А втория тур ? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Как би спечелила с 27 %?

 48. 48 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Макаронът е обвинен от френските генерали в национално предателство за подписването на пакта за нашествениците. Столът под краката му силно се е разклатил.https://l.facebook.com/l.php?u=https ://voiceofeurope.com/2018/12/macron-accused-of-treason-by-french-generals-for-signing-un-migration-pact/&h=AT1-3i8pHg_1mXTnTHFQgGENWyFmi-pxvKfRSN8xOecIW5OhVbr5o2vVCXgO0to7_LZAcjRn3E49qijvrwfIcEgAoOUsavITFRXYxOqLB-NXoDhGB5Rf6N40sj-1HK8Ce-SuEwsaJ44v&s=1
  —цитат от коментар 6 на кокошката


  Не ти излиза линка, но аз съм дал писмото и подписалите го генерали и адмирали в предишните статии за Франция.

 49. 49 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Франсетата са разочаровани от Макрон, жълтите жилетки нагнетиха напрежението и това е резултата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK