Брюксел глобява енергийния холдинг със 77 млн. евро за блокиране на достъпа до газопреносната мрежа

Брюксел глобява енергийния холдинг със 77 млн. евро за блокиране на достъпа до газопреносната мрежа

© Георги КожухаровЕвропейската комисия наложи глоба на Българския енергиен холдинг (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ "Булгаргаз" и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура "Булгартрансгаз" ("групата БЕХ") в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС, предаде пресслужбата на институцията.


БЕХ е традиционният държавен енергиен оператор в България, който е вертикално интегрирано дружество. Неговото дъщерно дружество "Булгартрансгаз" контролира газовата инфраструктура в България. Друго негово дъщерно дружество — "Булгаргаз", извършва доставки на газ за потребителите в България, се отбелязва в съобщението.


В решението, взето днес, се констатира, че групата БЕХ има господстващо положение както на пазарите за газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България.
В него се заключава също, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е използвало господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — "Булгартрансгаз", за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество, "Булгаргаз", по отношение на доставките на газ. Освен това "Булгаргаз" се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.


В периода между 2010 и 2015 г. групата БЕХ е блокирала достъпа до следната газова инфраструктура:


- вътрешната газопреносна мрежа на България,
- единственото газохранилище в България и
- единствения газопровод за внос на газ в България, който е бил изцяло резервиран от БЕХ.


Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за потенциалните конкуренти е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развитието на конкуренция и е осигурило почти монополно положение на "Булгаргаз".


Комисията отбелязва, че това поведение от страна на групата БЕХ е в нарушение на член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), който забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара. Ето защо комисията е решила да наложи глоба на дружеството.


Комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви: "Потребителите във всички държави членки трябва да могат да се възползват от предимствата на един интегриран и конкурентен единен европейски енергиен пазар. Години наред българските потребители на природен газ са били лишени от възможност за избор на доставчици, тъй като групата БЕХ е отказвала да предостави достъп до своята газова инфраструктура на други доставчици на газ на едро. С днешното решение ще насърчим развитието на отворен и конкурентен енергиен пазар в полза на потребителите в България в съответствие с целите на енергийния съюз."


Комисията откри официалната процедура по разследване на поведението на групата БЕХ на 4 юли 2013 г. вследствие на проверка, извършена в помещенията на групата през септември 2011 г. Комисията изготви изложение на възраженията на 23 март 2015 г., последвано от писмо с изложение на фактите.

Коментари (205)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 965 Гневно

  Чудесно! Пак ще плащаме за машинациите на мафията!

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  "Алеле, бате К*ре, К*ре ле, е-бре, е-бре! ''Тпред-дзад-дзад-'тпред! То станА ъ си е*е майката! Я му обесневах ън Решетников, дека не моеме ъ му падзиме сичкото дза нео, той ме праща па ън Дидо Дебелио, ъ гърби Цашо Дончев...."

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Хи хи разбиха им монопола. Всички помним случката с Овъргаз и опита на олигархичния елит да го прилапа.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1165 Разстроено

  Ооооо,ко ма напраййй..........

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 5. 5 Профил на Murnat
  Murnat
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Честито на печелившите! В БЕХ по стара традиция имат още един повод за тлъст коледен бонус. ИНтересно шефовете от 2010-2015 още ли са на постовете си?

 6. 6 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Ми освен да кажем честито на данъколптците (щото тези от холдинга едва ли ще се трогнат особено много).

  "Да, България"
 7. 7 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1205 Весело

  Ей сега, като се вържем към турски поток и ще настане една голяма конкуренция, не ни трябва азерски или румънски газ, а само руски влизащ "конкурентно" от две страни! Нали така Бойко?

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  "В него се заключава също, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е използвало господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — "Булгартрансгаз", за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество, "Булгаргаз", по отношение на доставките на газ. Освен това "Булгаргаз" се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти."

  Т.е разбирай удар по руските протежета и канали за влияние у нас ! Крайно време беше да се започно битката с тукашната енергийна мафия, чийто гръбна е в Кремъл !

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Сега на брюкселските зелки да им е ясно - нашата газопреносна мрежа е само за православен руски газ.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 899 Неутрално
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#6] от "errata":

  Такае. На всички ни писна да плащаме заради политическия картел.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  " Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за потенциалните конкуренти е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развитието на конкуренция и е осигурило почти монополно положение на Булгаргаз."

  А сега де ! Толкова усилия и от премиер, и от президент това да си бъде резервирана територия за Газпром, а то усилията май отиват на вятъра ? Сега кой ще плаща тая глоба от 77 000 000 евро ? Българската енергийна мафия или обикновенният данъкоплатец ?

 13. 13 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 554 Неутрално

  В задния двор на Европа едни крадат, а окрадените им плащат сметката.

 14. 14 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Гневно

  Кой ще плати тази глоба?

 15. 15 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Честито на печелившите - потребителите. Дано в бъдеще изискват повече от регулаторите, държавните компании, принципала им... :)

 16. 16 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1205 Весело

  Ей сега, като се вържем към турски поток и ще настане една голяма конкуренция, не ни трябва азерски или румънски газ, а само руски влизащ "конкурентно" от две страни! Нали така Бойко?
  —цитат от коментар 7 на Гадьо


  А, и забравих! Та като започне да влиза конкурентно руски газ в България и от север и от юг, ще станем газов хъб на Балканите!

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Брюксел глобява МЕН и всички българи, които чинно и в срок си плащаме сметките, на останалите им е на .....

 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  А честито на апологетите на следващия руски кюнец с псевдоним Турски поток!

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Гневно

  Това е дело на Сащо Газов Дончев! Неговите състуденти са по върховете на Газпром! Той е стартирал бизнеса си ИЗЦЯЛО с руски пари! Сега той топи България и държавните компании, пред Брюксел! А самия той продава газ, разреден газ на битовите абонати! Я държавата, ако я има, даму спретен една поверка! Какво е качеството на газа в мрежата на Сашо Дончев газ! Ама обективна!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Хъбчето вече окончателно отиде на боклука.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Мога да кажа кой НЯМА да я плати: обръчите от фирми, руските протежета у нас, корумпираната върхушка, която се чуди в каква по - удобна поза да застава пред Кремъл на червеното килимче !
  Кой ще я плати: вероятно хората, които винаги са заставали срещу олигархията, чиято най - сериозна метастаза е именно в областта на енергетиката, те ще трябва да я платят в крайна сметка !

 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А, и забравих! Та като започне да влиза конкурентно руски газ в България и от север и от юг, ще станем газов хъб на Балканите!
  —цитат от коментар 16 на Гадьо


  Важното е да е руски.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Доста по-малко от очакваното.
  Тъй като отказаха да признаят вина, имаше опасност глобата да стигне до 300 млн евро.
  Интересно какви са детайлите на решението.
  Делото е започнато от Овъргаз и за никаква "диверсификация" реално не става дума, тъй че не се подвеждайте. Става дума пак за руски газ, само че Сашо Дончев искаше да е "васал на васала" - към онзи момент в Овъргаз още имаше руско участие.
  Както се казва, леко сме се отървали.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  Тази глоба според мен е само предупреждение. Ако се направят на ощипани ще стане десет процента от оборота.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Брюксел глобява МЕН и всички българи, които чинно и в срок си плащаме сметките, на останалите им е на .....
  —цитат от коментар 17 на selqnin

  Така е по-свободно и по-демократично за периферните пазари!
  Който евтин газ който да привлича инвестиции и да е по-евтино за крайни потребители - значи е ватенка с ушанка!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  И те така!Честито на русорабите наклякали по руското кранче....още по-честито на гласуващите...понеже те ще платят глобата!Най-честито на наведения Хвърчилков.....сега ще му набиват канчето от пасоля!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Истинска подигравка с България. Кой от друго място може да достави газ? Пълен смях.

 28. 28 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Не съм експерт, но това май е едно от най-лошите неща тук - няма диверсификация на енергийния пазар.
  В САЩ можеше да си избираш между 2-3 доставчика на ток, примерно. Това в един град.
  Тук не може.

 29. 29 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До тук ни доведоха руските интереси и техните предни помагачи в България. Не трябва да имаме нищо общо с Русия - резултатите са предварително известни и както винаги са на наш гръб. Нищо добро не се случило и няма да се случи с руско участие!

 30. 30 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 708 Весело

  До коментар [#25] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Напротив, кубинко! В България е забранено със закон да се търси и добива ЕВТИН ГАЗ за да не пострада "Газпром"!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#23] от "АзКлавдия":

  Ако на теб се опитват да ти отмъкнат фирмата , няма ли да заведеш дело? Хайде стига подценяваш аудиторията.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  Бойче, тез 144 000 000 колко надбавки са за пенционерите? Чух, че 50 млн за избори били много и можело да се дадат на пенсионерите?

 33. 33 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Доста по-малко от очакваното.Тъй като отказаха да признаят вина, имаше опасност глобата да стигне до 300 млн евро.Интересно какви са детайлите на решението. Делото е започнато от Овъргаз и за никаква "диверсификация" реално не става дума, тъй че не се подвеждайте. Става дума пак за руски газ, само че Сашо Дончев искаше да е "васал на васала" - към онзи момент в Овъргаз още имаше руско участие.Както се казва, леко сме се отървали.
  —цитат от коментар 23 на АзКлавдия


  След като прочетох коментара ви, ме обля вълна от щастие, че ще платим само 77 мил.
  Довечера отивам да празнувам!

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Лошо. Дори Данаил Кирилов няма да може да помогне с промяна на законодателството :)
  Сега БЕХ заедно с Газпром смята да прави същото - ще пусне търг Газпром ще изкупи всичко и така ще блокира конкурентите, които пак няма да се появят. Ще обърне тръбите натам накъдето няма да има интерес и ще инвестираме в безсмислени тръби, които ще стоят празни. Междувременно ще се откажем от 10 годишни плащания за транзит

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 912 Весело

  Подсказвам, възползвайте се от клаузата, според която в Скандинавието има държавен монопол върху търговията с алкохол.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 36. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Истинска подигравка с България. Кой от друго място може да достави газ? Пълен смях.
  —цитат от коментар 27 на tonywalker


  1. Можеше да имаме собствен добив.
  2. Връзката с Гърция се строи вече 9 години.

  The best way to predict the future is to invent it.
 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#31] от "КА2":

  Много ти се моля, свободен си да съчувстваш на Сашо Дончев, колкото сърце ти иска.
  Аз ще се въздържа напълно! "Посредниците" никога не са ми били от любимите хора - само се върни към славното недалечно минало на българското газоснабдяване и виж за какво иде реч.
  Не че сега особено сме цъфнали, но поне за посредничеството на Дончев не се дават грешни пари.

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Някой ще пита ли Бойко що така?

 39. 39 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Да знаете, че Бойко не знаеше нищо по въпроса.

 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Теменужкеее, националните интереси, а?

 41. 41 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Емиии... Така е... Една компания блокира достъпи истава монопол и на всичкото отгоре ние ще си платим че нямаме алтербатива

 42. 42 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#34] от "penetrating":

  Госин Кирилов този апологет на Банкялийското виждане на юриспруденцията....Тогава ще изядем и солта и ще ни е нашарен задника.

  SHADOWS of SOFIA
 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#30] от "Nil satis nisi optimum":
  Е какво стана с Шеврон нали сондираха за евтин газ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Мисля че става ясно какво ще се случи с "Турски поток". Не може да го има при такова решение на ЕК.

  А нашите вече го прекараха през народното събрание, леле-леле.

  Добре че сме в ЕС, иначе е ясно какво ще ни се случи, тотално подчинение на Русия.

  Петкова и Борисов да обясняват.

 45. 45 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#30] от "Nil satis nisi optimum":

  "Напротив, кубинко! В България е забранено със закон да се търси и добива ЕВТИН ГАЗ за да не пострада "Газпром"!"
  ==============
  Да, редно е да се попита какво става с "Хан Аспарух" и други потенциални находища.
  В материала е спестено също кой е бил спрян да доставя газ, посочено е само какъв достъп е отказан.

  Еретик
 46. 46 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#43] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Както казах - забранихме със закон! Чети, то сляпото окато прави...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 47. 47 Профил на idimitro
  idimitro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Българинът сам е избирал да мизерства и да плаща добрия живот на мутро-управниците си.

 48. 48 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Лека му пръст на Турски поток. По добре 77млн.отколкото 1.5 милиарда.
  БЕХ ще диверсифицират и хоро ще играят ... Накрая и слепите ще видят че има и друг газ освен руския.

 49. 49 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Многото пари платихме за просташките далавери на руските слуги.

 50. 50 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Баце, ето - БЕХ са виновни. Ха сега постройте най-накрая интерконектора с Гърция и ще си целия в бяло ХАХАХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 51. 51 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#48] от "lynyrds":

  Ами това не е баш така. Кой кара керавана от 15г насам?? За всичко "предишните" са виновни. Важи за всички държавни фирми.. БДЖ също, до ден днешен се точи като за последно, и при Станишев и при Борисов 1234. Проблема е че никой не го....и всеки пълни джобовете за последно

 52. 52 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Сега кой ще понесе отговорността за такава огромна глоба? Действията, довели до тези нарушения не са от недоглеждане, а са злоумишлени и целящи запазването на монопола и високите цени на Газпром в България за сметка на всички граждани и фирмите, желаещи да внасят газ. Много хора трябва да отидат за дълго в затвора сега!

 53. 53 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#51] от "b0b069":

  Е сега БСП като дойдат на власт и веднага ще премахнат руския монопол..Р.Овч и. Корнелия ще го сторят.
  А Иначе Боко няма къде да се скрие...
  Карай -ние умнокрасивите сме криви...

 54. 54 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#37] от "АзКлавдия":


  До коментар [#31] от "КА2":Много ти се моля, свободен си да съчувстваш на Сашо Дончев, колкото сърце ти иска.Аз ще се въздържа напълно! "Посредниците" никога не са ми били от любимите хора - само се върни към славното недалечно минало на българското газоснабдяване и виж за какво иде реч.Не че сега особено сме цъфнали, но поне за посредничеството на Дончев не се дават грешни пари.
  —цитат от коментар 37 на АзКлавдия


  Нищо не само черно или бяло...
  Доколкот си спомням, Сашо Дончев изрева щото му пречеха да доставя газ на цени, по-ниски от тези на Булгаргаз. На мен, като потребител, ми е все тая кой прибира надценката. В случая Дончев се беше уредил така, че да доставя по-евтин газ. И го удариха през пръстите...

 55. 55 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#30] от "Nil satis nisi optimum":"Напротив, кубинко! В България е забранено със закон да се търси и добива ЕВТИН ГАЗ за да не пострада "Газпром"!"============== Да, редно е да се попита какво става с "Хан Аспарух" и други потенциални находища.В материала е спестено също кой е бил спрян да доставя газ, посочено е само какъв достъп е отказан.
  —цитат от коментар 45 на Костадин Иванов


  Газпром беше спрян да доставя газ...
  Сашо Дончев започна делото изцяло в полза на Газпром, с които тогава беше ортак. Идеята беше Газпром да конкурира... Газпром, като единият Газпром предлага по-ниски цени от другия Газпром, а по средата между двата Газпром-а седим ние, честните, и събираме изпадалите копейчета.
  Само че 2015-та Дончев го изритаха като мръсно коте, както те обичат да правят с ненужните вече котета.

  Доброто е заразно
 56. 56 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И така да заключим: не ни е виновен нито Брюксел, нито Дончев. Който не спазва правилата се пердаши, а който е предупреден от 2015 и продължава да не спазва правилата, както е в нашия случай, се пердаши с двойно повече. Това е простия принцип. Дори да платим еднократно глобата, колкото и да е висока е по-добре, отколкото дериватите на Решетников в ляво и дяност да ги прилапат и да купят поредните избори....и папкането да продължи... Да ама не! Сидията вдига картон!

 57. 57 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ваньо Иванов сега ще обясни че Те искали 17 % увеличение ,обаче Той като загрижен гражданин е дал само 12% с което е защитил конкуренцията на ;свободния пазар; , че глобата ще бъде платена от всички нас е повече от сигурно а вероятно ще има и втора

 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Баси шамара. Тези дружества трябваше да се закрият отдавна. И да, има виновник, и той е политически.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  До коментар [#42] от "КА2":

  Днес той ми е в устата, защото денят ми започна с него :)
  Ако беше комедиен сериал щях да се смея през сълзи. Засега май остават само сълзите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#27] от "tonywalker":

  Функционална неграмотност!!! Става въпрос не за място (откъде), а за доставчик на газ (кой и на каква цена)!

 61. 61 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#55] от "АзКлавдия":

  В случая не е важно кой какъв е. А има ли нарушение или няма. Отсъдено е , че има и сме глобени. Личните пристрастия са нещо съкровено но това не променя реалността . Примири и го приеми като свършен факт

  SHADOWS of SOFIA
 62. 62 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#54] от "lz73":

  Беше се "уредил", понеже Газпром му беше съдружник в компанията. То така и аз мога да се "уредя". Баламурниците от държавното дружество получават едни "братски" цени, а тарикатите от Овергаз получават цени като за "чужди", а?
  Не, не е черно и бяло, а петдесет нюанса сиво.

  Доброто е заразно
 63. 63 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#37] от "АзКлавдия":

  Щото БЕХ не е посредник, той добива, той пренася, той патки пасе......

 64. 64 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  77 млн!!!! нищо не са за българския данъкоплатец. След няколко години ще дойде сметка за 7 млрд.... и пак ще си траем! Ех кога ще дойде 2022 г да видите какво ще изскочи от ЧПФ!!!! Там ще е шоуто.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 65. 65 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Ако има повече търговци на газ и ток те ще започнат да търсят алтернативи за намаляване на доставните цени, това ще доведе до по-евтини цени за ползвателите понеже ще избират при кого да се закачат. Това в белите държави по света е измислено от 50 години само нашите политици не знаят за какво иде реч.

 66. 66 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Весело

  Стои ли все още въпроса "Как ЕК се отнася към вероятността 90% от хипотетичната тръба за 2.8 млрд.лв. (без ДДС) да бъдат запазени за Газпром" ?

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 67. 67 Профил на explorerv
  explorerv
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На кого е отказан достъп?

 68. 68 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#61] от "КА2":

  Нарушението не съществува още от 2014-та ли беше, 2015 ли. Формално нарушение е имало, разбира се. Аз само ти казвам, че фактически да се твърди, че някой е попречил на "диверсификация" и "конкуренция" - така, както би трябвало да се разбират тези термини, е просто смешно.
  Само не мога да разбера защо при много сходни процедури други държави се отърваха от глоби. Очевидно не БЕХ юристите им са нефелни.
  А иначе ще си платим като попове, най-вероятно. Това прословуто дело го мъдруват вече толкова години, то не бяха закрити заседания, не бяха единодушни решения, не беше бламиране на министъра от страна на парламента - всякакви чудеса ставаха.
  Както написах, имаше много по-драстични сценарии и размер на глобата от 300 млн евро.

  Доброто е заразно
 69. 69 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#62] от "АзКлавдия":


  До коментар [#54] от "lz73":Беше се "уредил", понеже Газпром му беше съдружник в компанията. То така и аз мога да се "уредя". Баламурниците от държавното дружество получават едни "братски" цени, а тарикатите от Овергаз получават цени като за "чужди", а? Не, не е черно и бяло, а петдесет нюанса сиво.
  —цитат от коментар 62 на АзКлавдия


  Аз съм потребител и въобще не ме интересува кой от къде купува. Интересува ме крайната цена и дали са платени всички налози. Толкова.
  Ако има верига от десет посредници и те продават на по-ниски цени, ще си купя от тях. Нарича се пазар. Просто е!
  Държавното дружество би трябвало да е в позиция да получи по-ниски цени от Дончев. Щом не го е постигнало значи някой гепи...

 70. 70 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#63] от "derek101":

  БЕХ не е посредник, разбира се. Преносната мрежа е негова, как ще е посредник.

  Доброто е заразно
 71. 71 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#70] от "АзКлавдия":

  Посредник е м/у крайните снабдители и Газпром.

 72. 72 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#70] от "АзКлавдия":

  Ако не ме лъже паметта Овергаз се изживява като краен снабдител и имаше желание да си купува газ от Газпром и да плаща на БЕХ(Булгартрансгаз) само за пренос.

 73. 73 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#69] от "lz73":

  Ти сега вероятно и ще ми напишеш, че с газа Русия извършва единствено легална търговия и нищо друго.
  Хайде малко по-сериозно, де.

  Доброто е заразно
 74. 74 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 434 Неутрално

  МУТРАТА ОТ БАНКЯ НИ ИЗЛЕЗНА ПЛАТИНЕНА

 75. 75 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#71] от "lz73":

  Не е посредник, доколкото без неговите тръби Газпром ще трябва да си носи газа в балончета, тъй да се рече. Ако това разбираш под "посредник" - оператор на преносната мрежа, значи окей, посредник е тогава.

  Доброто е заразно
 76. 76 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 701 Неутрално

  БЕХ купува емисии за марица изток2, плаща глоби (по сигнал на Сашо Дончев, щото мутрите я карат през просото)...следват други плащания.

  Скоро стадото ще плаща много по-скъп ток, докато Той го играе международник.
  С една прочетена книга и лош български.

 77. 77 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#68] от "АзКлавдия":

  Ти май продължаваш с леле бият наще. Ами какво предлагаш , да не се санкционират нарушения ли? Старая се да не звуча обидно но наказанието е факт а чувството за безнаказаност вирее само в политически пристрастните.

  SHADOWS of SOFIA
 78. 78 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 941 Весело

  Последната седмица - лоши новини за расийката!

  п.п. Съболезнования !!!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 79. 79 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 472 Гневно

  За сведение на горепишещите-според фактурата ми за битово газоснабдяване за Ноември 2018 г.,аз,гражданинът,плащам почти 1000лв. за 1000 м3 газ!Такава висока цена в цяла Европа нЕма!Направих си труда да прегледам сметките за последните 15 години-същата работа,с малки +/- вариации......

 80. 80 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1205 Весело

  Нарушението не съществува още от 2014-та ли беше, 2015 ли. Формално нарушение е имало, разбира се. Аз само ти казвам, че фактически да се твърди, че някой е попречил на "диверсификация" и "конкуренция" - така, както би трябвало да се разбират тези термини, е просто смешно.Само не мога да разбера защо при много сходни процедури други държави се отърваха от глоби.
  —цитат от коментар 68 на АзКлавдия


  Ма естествено, че нарушение няма! Сашо Дончев е виновен и лошия ЕС! А крайния потребител може да избира от десетки фирми доставчици на газ, а по тръбите в България се доставя газ на едро и от Румъния и от Азербайджан, че и втечнен газ от където си пожелае от останалия свят.

 81. 81 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 779 Любопитно

  Ха сега Теменужка & Тиквун да кажат, че това било фалшива новина. Или как много се радват, че глобата не била в пълен размер. Или как ще сезират прокуратурата, за да повдигне обвинения на експертите на ЕК от Дирекция Antitrust.

  Айде бе, Тиквий? Няма ли пак да избълваш нещо умно по темата?!

 82. 82 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 674 Неутрално

  А газът е руски. Тоест пак плащаме и на тях и заради тях. Дали 77 млн. от бюджета ще променят практиката е друг въпрос.

 83. 83 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Понеже някои питат, кой ще плати глобата, да ги подсетя, че от 01.01.2019 БЕХ вдига цената на електроенергията за фирмените потребители 3 пъти!!!
  Честито!

 84. 84 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 790 Любопитно

  Още никой ли не е обявил виновните? Орешарски,Трайков и двете служебни правителства?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 85. 85 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#75] от "АзКлавдия":

  В главата Ви е пълен миш-маш. Оператор на преносната мрежа НЕ Е Булгаргаз, а Булгартрансгаз(нещо като ЕСО). Доставчик на газ е Булгаргаз, който го купува основно от Газпром. Т.е. Булгаргаз е посредник м/у крайните доставчици (в това число и Овергаз) и Газпром. По закон Булгаргаз е и Обществен доставчик. Нещо като НЕК в енергетиката.
  Е, какво би станало ако едно предприятие поиска да си купи ток от някой производител, а ЕСО му откаже пренос защото не минава през НЕК?

 86. 86 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 790 Весело

  Щом е можело глобата да бъде 300 милиона,а сме се отървали със само 77,значи остават 223 милиона за коледни бонуси.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 87. 87 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#80] от "Гадьо":

  Стига си писал глупости и ти. По времето, когато е заведено това дело, нямаше и помен от какъвто и да било газ от Азербайджан, терминали за втечнен газ и интерконектори. Никога не е имало дори минимален шанс Овергаз да ти продава нещо друго освен руски газ.
  Нарушението представлява това, че българското държавно дружество не позволи на Газпром да се прави, че се конкурира със себе си, но чрез друга фирма.
  Формално нарушението е напълно налице и ще си платим гяволлъка, това е.

  Доброто е заразно
 88. 88 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1610 Весело

  До коментар [#84] от "Майндърбайндър":


  Още никой ли не е обявил виновните? Орешарски,Трайков и двете служебни правителства?
  —цитат от коментар 84 на Майндърбайндър


  Боже какво неразбиране на проблема!!!
  Виновен естествено е Костов и никой друг!!!

 89. 89 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Ами сега, къде отиде любовта и доверието към България от страна на ЕС. Лоши хора.
  Голям удар за правителството е това, да не кажа нокдаун. И щетите, за пореден път, няма да ги платят някакви бивши директори на БЕХ и Овъргаз, а всички ние.
  А нищо чудно и Борисов да плати цена, тя е само една.

 90. 90 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#77] от "КА2":
  Напротив, напротив, към никаква безнаказаност не призовавам.
  Отървахме се тънко с тази процедура.
  Просто обяснявам предисторията, което Дневник трябваше да направи в статията си.

  Доброто е заразно
 91. 91 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  Сега, след изплащането на тази сума, онези намазаните от БЕХ, както и шефове от "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" още след няколко дни, директно трябва да кацнат в ареста...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 92. 92 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Не ми стана ясно как сме отказали, нали няма тръба и ние да сме врътнали кранчето?
  Надявам се да обжалваме.
  Това са много пари.

  Любовта ще спаси света!!!
 93. 93 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#91] от "hamiltonf":

  те в ареста, ако има престъпление, в което се съмнявам, най-много да ги уволнят.
  по-важно е политиците, които са им нареждали - нали не мислиш, че те самоинициатива са проявили, да подадат оставка.

 94. 94 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Да припомня!
  Дишаме мръсен въздух, защото се топлим на дърва и въглища. А горим въглищата, щото ни е скъпо на газ.
  А ние скъпо на газ, защото газта идва от монопол.
  Сега и глобите на монопола ще плащаме...
  А газта в БГ била най-евтина в Европа?!
  Само 3% от домакинствата са газифицирани, въпреки "евтинията"

 95. 95 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Който е виновен, да ги плати.

 96. 96 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#55] от "АзКлавдия":

  В интерес на голата Газпром по това време започна да излиза от съвместните предприятия в чужбина, за да угоди на европейските капризи. Същото Газпром направи и в Турция, изчиствайки бизнеса си в името на прозрачността. Без такива дъщери очевидно му е по-удобно.

 97. 97 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Ще има наказани. Годишните бонуси на всички шефове на БЕХ, Булгартрансгаз и на Булгаргаз..... ще бъдат с намалени бонуси. Вместо по 300 000 лв ще им изплатят по 250 000 лв!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 98. 98 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 532 Неутрално

  То хубаво, ама БЕХ е собственик на капитала на "Национална електрическа компания" ЕАД, "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД и "Мини Марица изток" ЕАД. Така че е ясно новото увеличение на цената на електроенергия.

 99. 99 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1205 Весело

  До коментар [#80] от "Гадьо":Стига си писал глупости и ти.
  —цитат от коментар 87 на АзКлавдия


  То глупостите ги пишете вие, аз само перифразирам какво сте написала!

 100. 100 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 539 Весело

  Ами правилно са ги глобили! Откъде накъде Сашо Дончев ще купува руски, тоталитарен, православен газ директно от руснаците, а няма да купува от Булгаргаз и да си го източи от тръбите на Булгартрансгаз?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK