Как Източна Европа се самоубива

Как Източна Европа се самоубива

© ReutersГлад за квалифицирани кадри на запад и север, безработица на юг и изток: преливането на специалисти изглежда магическото решение. Но то е пагубно за Източна Европа, предупреждава в есето си Норберт Мапес-Нидек, цитиран от "Дойче веле".


Германия спешно се нуждае от квалифицирана работна ръка в здравеопазването и в грижите за възрастните и болните хора. И не само там. Какво по-лесно от това да си набави липсите от чужбина? И без това само десните популисти и вечните носталгици са против миграцията.


"Квалифицирана миграция" е новата вълшебна думичка. Германия демонстрира, че е отворена към света и напълно готова да се включи в световната битка за най-умните глави. Защо тогава да е лоша идеята на германското правителство със закон да се облекчи достъпът до трудовия пазар за желаещи да работят на него млади хора от Балканите? Например за медицински сестри от Косово? Нищо не пречи, разбира се. Особено след като знаем, че в Косово има много безработни медицински сестри, които на всичкото отгоре много биха се радвали да работят в Германия. Да не говорим за това, че много от тези хора отдавна вече имат близки и роднини в Германия, както сочат статистиките. Във всеки случай косовското правителство не ги спира. А германското – още по-малко. Излиза, че тази идея би била и една отлична сделка.


Източна Европа се обезлюдява
За Източна Европа нещата обаче не изглеждат така. Действително при нас на Изток има много безработни медицински сестри, както вече посочихме в Косово. Но не защото нямаме нужда от тях, а просто защото нямаме пари да ги назначим. Нито една друга държава в Европа не харчи по-малко пари за здравеопазване от Косово. Там болните нямат друг избор, освен да се грижат сами за себе си.


Но не са само балканските страни - също и младите хора от много от новите страни-членки на ЕС масово бягат на Запад. След промените, поради тази причина Латвия загуби над една четвърт от населението си, а Румъния и Литва - една шеста. Даже в една Унгария шест процента от младите хора са заминали на Запад. Какво да кажем за България, където населението е намаляло с 22 процента в сравнение с 1990 година, и където според прогнозите до 2050 година ще спадне с още една четвърт. Основната причина за това е миграцията (до 2/3), а остатъкът се дължи на ниската раждаемост.


Липса на перспектива и нисък жизнен стандарт


Румъния днес може да се "похвали" с най-малко лекари на глава от населението в целия ЕС, а Косово - в цяла Европа. Проблемът обаче не е само в здравеопазването - там той просто е най-ярък. И други браншове се оплакват от недостига на работна ръка. Така например броят на строителните работници е намалял драстично в големите градове. В Източна Европа проектите в строителството се влачат с години, защото няма достатъчно работници. Ако заплащането се подобри, цените на жилища обаче ще станат недостъпни за преселниците от провинцията. Получава се дяволски кръг.


Не само голата мизерия тласка хората да обръщат гръб на родината си - те бягат на запад и защото могат. Западът ги привлича с по-атрактивните си възможности за обучение. Разликата в заплащането също е водещ фактор, макар и да не е най-важният. Ако говорим обаче за нископлатените професии, тогава вероятността за връщане в родината е по-висока. За това има и други аргументи: децата да растат с майчиния си език, грижата за родителите, които остаряват и т.н. От друга страна са силни и аргументите срещу това: обикновено доходът пада наполовина или дори повече, често по-високата професионална квалификация и опит не се признават у дома, а бюрокрацията работи бавно.


Изтокът държи по-лошите карти


Има и още: често завръщащите се заварват работните места заети от нискообразовани техни колеги, които обаче имат по-добри връзки. На Запад обикновено заминават отворените към света и жадни за приключения млади хора. В родината остават по-мудните, по-нерешителните и тесногръдите. Особено хората, които идват от малки населени места, когато решат да се завърнат бързо усещат липсата на разнообразието, на което са свикнали, включително на предложения за прекарване на свободното време, по-добрата работа на институциите и съдилищата. В битката за най-умните глави Изтокът винаги е държал по-лошите карти.


На фона на всичко това е повече от странно, че обезлюдяването не се е превърнала в гореща тема за източноевропейските страни. Предимно десните партии се опитват да говорят по темата - предупреждават, че нацията се топи, настояват жените най-добре да се върнели край печката в кухнята и слагат знак за равенство между емиграцията и държавната измяна. В това отношение модерните и реформаторски настроени хора предпочитат да са по-умерени в критиките си - включително защото и на тях не им е много чужда мисълта да потърсят щастието си някъде другаде.


Ето защо на това трябва да се реагира. Когато цели региони се обезлюдяват, а природата си отвоюва обратно цели села, когато пенсионните системи рухват и вече няма кой да се грижи за застаряващото население, рано или късно това ще стане проблем на целия ЕС.


Проблем и за Европа


Структурната политика може и да е на първо място проблем на отделните страни-членки. Призивите за помощ обаче не помагат, когато държавите нямат средства да развиват истински регионите си. Чуждестранните инвестиции не могат да предложат решение на проблема с намаляването на населението: ако се повишат заплатите, работниците може би ще останат, но инвеститорите ще отидат другаде. Именно ниските данъци, с които те са били привлечени, са тези, които липсват на държавите, за да развиват своите региони.


Тази Европа, която сега се радва на работната ръка от Изтока, рано или късно ще трябва да се погрижи и за оставащите в тези страни. Увеличаването на кохезионните фондове за следващия финансов период, а не обратното - тяхното намаляване, би било едно добро начало в този смисъл. Както и това, средствата от тях бъдат отпускани вече не на брой жители, а за точно определени райони.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1824 Любопитно

  Ами да си внесем тарамбуки тогава?
  Алчността ще погуби света.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Тц, тц, тц... Толкова лекар, инженер и художник си внесоха, а все още глад за кадри...

 3. 3 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  Нищо де, ще направим задължителна шестдневната работна седмица като в Унгария и ще спим спокойно 😔

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 4. 4 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Кохезионните фондове разрушават икономиката.

 5. 5 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Това било значи, свободното предвижване на хора и капитали. Еднопосочно.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3511 Разстроено

  Този път съм принуден да се съглася с ДВ.

  Еретик
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5885 Неутрално

  КАК МОЖЕ футболните клубове да плащат ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ
  ПРИ МИЗЕРНИ ПРИХОДИ от продукта който продават,
  а ШИВАШКИТЕ МАНИФАКТУРИ, подхвърлят на БЕЛИТЕ РОБИНИ
  ТРОХИ в размер ДВАДЕСЕТ ПЪТИ ПО-МАЛЪК
  от ЗАПЛАТИТЕ ЗА СЪЩИЯ ТРУД В ГЕРМАНИЯ ?!?!
  При това, ПРОДУКЦИЯТА на БЪЛГАРСКИТЕ ШИВАШКИ ЦЕХОВЕ
  се продава НА СЪЩАТА ЦЕНА, както и продукцията на ГЕРМАНСКИТЕ !!!!!

 8. 8 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#5] от "оuzo":

  Т.е. свободно, а посоката зависи от свободния избор на хората. На никого не му пречат да се върне в Източноевропейския рай, нали??

  Знам че ви се ще да има телена ограда и немски овчарки по границата. Ама нямаааа 🐵

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 9. 9 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#4] от "galapagas":


  Кохезионните фондове разрушават икономиката.
  —цитат от коментар 4 на galapagas


  И да и не. Всичко зависи от бенефициента .....с тях може да даде свежи пари за иновации в местната икономика , може да ги открадне , а може и да задуши местните изпълнители и производители

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Това било значи, свободното предвижване на хора и капитали. Еднопосочно.
  —цитат от коментар 5 на оuzo


  Пак не си разбрал!
  Свободното прЕдвижване на хора има тогава, когато те могат да се движат свободно върху територия оградена с кльонове и всеки опит да пресекат кльона се наказва със стрелба.
  Свободно прЕдвижване на капитали има, тогава когато има Кореком и в него се пазарува с бонове, а не с пари и когато има преводна рубла и с нея става разплащането между териториите заградени с кльонове.

 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Май от цялата Източна Европа Унгария почти не се обезлюдява...
  Това благодарение на лошия Орбан.
  Да не говорим, че един ден много западналоеврогейци ще драпат да живеят в чисти от мюсюлмани държави.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5885 Любопитно

  Кохезионните фондове разрушават икономиката.
  —цитат от коментар 4 на galapagas


  И как точно го правят, би ли ни обяснил ?

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1721 Весело

  КАК МОЖЕ футболните клубове да плащат ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИПРИ МИЗЕРНИ ПРИХОДИ от продукта който продават,а ШИВАШКИТЕ МАНИФАКТУРИ, подхвърлят на БЕЛИТЕ РОБИНИТРОХИ в размер ДВАДЕСЕТ ПЪТИ ПО-МАЛЪК от ЗАПЛАТИТЕ ЗА СЪЩИЯ ТРУД В ГЕРМАНИЯ ?!?!При това, ПРОДУКЦИЯТА на БЪЛГАРСКИТЕ ШИВАШКИ ЦЕХОВЕсе продава НА СЪЩАТА ЦЕНА, както и продукцията на ГЕРМАНСКИТЕ !!!!!
  —цитат от коментар 7 на Hawaii


  Нещо бъркате прането на пари с печеленето им...........

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5885 Весело

  Май от цялата Източна Европа Унгария почти не се обезлюдява...
  —цитат от коментар 11 на venci4  Ха-хаааа
  Тъй....тъй.....
  А сега като приемат и ЗАКОНА ЗА РОБСКИЯ ТРУД
  със СЕВЕРОКОРЕЙСКАТА РАБОТНА СЕДМИЦА
  ще дойдат и още мераклии за работа в Унгария !!!!
  ха-хаааа
  Откъде ви съчиняват такива,
  измислени на едно поне пет ракии смешни ОПОРКИ, бре ?!?!

 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2897 Весело

  Кохезионни фондове?! Давайте ги насам!
  Общинските съветници са готови, с новия "закон на Данийлчо", да"усвояват"! 😎🤑

 16. 16 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  ами нашите капиталисти са учили за капитализъм само от Маркс, Ленин и сАвеЦката пропаганда.

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  Много добър текст!
  Жалко, че хората, които ни управляват не четат!!!!

 18. 18 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  До коментар [#10] от "4ort":

  още по-най-свободно е когато притежаването на валута е незаконно и се следи от полицията кой влиза в Корекома

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 19. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1822 Весело

  [quote#14:"Hawaii"][/quote]

  Излагат се чисти факти (за грамотните, де), който както иска да го тълкува. А с прогнозите ала Ванга какво щяло да стане ги пробутвайте в мазето на ОФ-то

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 20. 20 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Любопитен съм колко шивашки цехове има в Германия? Не знаех, че там им е силата - не съм видял в съзнателняи си живот една дреха, на която да е е написано, че е произведена в Германия.
  А ако нашите фирми спрат да дават ниска цена, възложителите ще си намерят други изпълнители. И в момента голяма част от дрехите се шият във Виетнам, Бангладеш, Китай... У нас е по-добре от логистична гледна точка и заради сравнително ниската цена. Но добрата локация не е достатъчна сама по себе си.

 21. 21 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  До коментар [#19] от "venci4":

  в Путландия е очен хорошо сегодня

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4731 Неутрално

  До коментар [#4] от "galapagas":

  Кохезионните фондове
  ======
  Точно те унищожават изтока....
  Всичко започва от тях....
  Всъщност това е вид оръжие срещу изтока, целенасочено във формата на пари....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  В общи линии - констатиране на фактите.
  А реалностите трябва да се приемат такива - каквито са.

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4694 Любопитно

  До коментар [#11] от "venci4":

  Щото Чехия много се е обезлюдила...като си нямат Орбан, приемат мигранти (до сега 500 000, може да го провериш на csu.cz)

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Според мен един основен и много тежък проблем в момента е, че няма нито един политик, който може да си представи света след 50 години, за повече да не говорим. И за това не са виновни политиците, просто НИКОЙ не може да си представи света след 50 години. Ще продължи ли затоплянето? Ще има ли Трета световна? Ще ни избият ли роботите? Можем ли, в днешния си лигав вид, да оцелеем изобщо при някакъв голям катаклизъм?
  Затова отвсякъде валят рецепти - едните казват "раждайте деца", другите казват "не, не раждайте", едните казват "ако искате да има нация, не напускайте страната си", другите казват "не, живейте си живота, както ви е най-приятно".
  Снощи гледах архивно интервю на Тачър, в което тя разказва за първите си срещи с Горбачов, какъв интересен разговор провели и т.н. И я питат - какво общо може да има между вас и него? И тя казва: Това, че и двамата сме от поколение, което има спомен за последната голяма война. Хората от това поколение сме длъжни да наредим света така, че никога повече да няма такава.
  Вече такива хора, които да помнят последната голяма война, почти няма. Какво е това, което днешните политици носят като поука от живота си?

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Квалифицирана миграция" е новата вълшебна думичка.

  Обяснението е пред очите ни. Германия е високо технологична държава. За високи технологии не ти трябва нито територия нито суровини, а само квалифичирани кадри. В цял свят има битка за хора с висока квалификация. Политицита не харесват такива хора, защото са капризни и критични, но трябва да ги търпят и дори да си ги търсят по цял свят.

  подпис
 27. 27 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Хаха, твоят, анадолският Изток го съсипва неграмотният геврекопродавач и уонаби султан ЕрКучан. За нашия, европейскияя Изток, не си компетентен, не се грижи. И да се утрои цената на лука, ще се оправим. Айде със здраве, Методий 🐷

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Ще се сетите нй-накрая!

 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  До коментар [#16] от "chkn41566335":

  Наши капиталисти почти нямат цехчета за ишлеме.Предимно гръцки,италиански,испански.

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  "В родината остават по-мудните, по-нерешителните и тесногръдите."
  ##########
  Този цитат от статията го допълвам с друг култов цитат:
  "И аз съм прост, и вие сте прости, затова се разбираме".
  Е, те така...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4694 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иван К":

  Германия е това, което е заради броят на кората си и територията си. Големият брой хора дава възможност за избор и конкуренция. Голямата територия осигурява жизненото пространство. И понеже винаги се отваря дума за сравнение с Швейцария и Люксембург —да, малки и богати са, но богатството им се дължи и крепи на волята на другите, които имат нужда от неутрални оазиси.(иначе, те сами по себе си са нищо особено)

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13571 Неутрално

  Нелицеприятната истина за политиците в България, които контролират развитието и...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  Не е само това. Ако броят на хората и територията бяха достатъчни, Германия нямаше да внася нищо отникъде - щеше да си има всичко. А тя непрестанно има нужда от още и още хора.

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Ами да продължават да наливат милиарди под вид на "европейски фондове" на фирмите на бившата номенклатура и тайни служби и да се чудят после откъде се пръкнаха Орбановци, Бабиши, Фицовци, Драгневци и Бойковци.

 35. 35 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":

  Поста ми е за Унгария. Ако правиш разлика.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 36. 36 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4694 Любопитно

  До коментар [#33] от "АзКлавдия":

  Така е, но сега ще ни обяснят как броят на населението и големината нищо не означава, как е важно да си малък и много умен, като Сингапур например. Само дето големите батковци в света защо ли все са големи и многолюдни?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5885 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":Не е само това. Ако броят на хората и територията бяха достатъчни, Германия нямаше да внася нищо отникъде - щеше да си има всичко. А тя непрестанно има нужда от още и още хора.
  —цитат от коментар 33 на АзКлавдия


  Нарича се РАЗШИРЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТТА
  РАЗШИРЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО.
  За стагниращи "икономики" като СЕВЕРОКОРЕЙСКАТА
  хората са предостатъчно.
  За РАЗВИТИТЕ ИКОНОМИКИ нуждата е НЕ ОТ ХОРА,
  а от КВАЛИФИЦИРАНИ СПЕЦИАЛИСТИ, които
  ДА СЪЗДАВАТ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ПРОДУКТ.
  Колкото повече, толкова по-хубаво.
  Няма да върнат никого.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4694 Неутрално

  До коментар [#35] от "venci4":

  Не, не тие. Казваш, че от всички Източно европейски. И аз ти показвам, че грешиш. Правиш ли разлика?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#36] от "DDR":

  Е, разбира се, че населението и големината са важни. Всеки, който твърди друго, просто лъже.

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иван К":

  Какво означава "политиците не харесват такива хора"? За кои политици говориш?

  Доброто е заразно
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4731 Любопитно

  До коментар [#25] от "АзКлавдия":

  Според мен един основен и много тежък проблем в момента е, че няма нито един политик, който може да си представи света след 50 години, за повече да не говорим
  ======
  Но преди около 50 години, имаше една шепа хора които знаеха че в началото на века, бежанските потоци ще са новата форма на експанзия на едни държави над други....
  Човека.... най ценната единица в една държава.... трябваше да бъде доведен до състоянието сам да напусне точка А, и да се придвижи към точка Б.....
  А дебелоочието на Дойче Веле няма край.....
  На времето, те бяха пионерите, едни от първите които докараха изтока до това състояние.....
  А сега пускат статии....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Най-голямата перверзия в практиката на ЕС е че парите по европейските програми се наливат в бюджета на всяка една държава и то в определени банки. По този начин тези пари биват контролирани от правителството и местните чиновници, които ги разхищават по предназначение съобразно тесните си интереси - политически и икономически (и ток моля да не ми се пишат глупости какъв силен контрол имало от страна на ЕК. Видяхме как милиарди бяха прилапани от Черепа, Пеевски и сие) . Питам аз, след като има европейска централна банка защо парите от тези средства не се отпускат на кандидатстващите чрез нея, а се раздават чрез министерствата на финансите. И другият въпрос е - колко пари отиват обратно под масата към определени еврочиновници. Ето тези въпроси трябва да бъдат задавани на управниците от Брюксел, а не да се леят крокодилски сълзи за Източна Европа. Защото не стига, че бившите комунисти и техните гавази бяха оставени НАВСЯКЪДЕ да си живуркат безнаказано и да стават бизнесмени, банкери и какви ли не още , ами че им бяха натъпкани гушите с милиарди от европейските данъкоплатци !

 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5885 Неутрално

  До коментар [#36] от "DDR":Е, разбира се, че населението и големината са важни. Всеки, който твърди друго, просто лъже.
  —цитат от коментар 39 на АзКлавдия


  ПАКИСТАН е МНОГО ГОЛЯМА като НАСЕЛЕНИЕ ДЪРЖАВА
  МАВРИТАНИЯ е МНОГО ГОЛЯМА като ТЕРИТОРИЯ ДЪРЖАВА
  Това не е направило нито едната, нито другата проспериращи и богати.

 44. 44 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  "Увеличаването на кохезионните фондове за следващия финансов период, а не обратното - тяхното намаляване, би било едно добро начало в този смисъл. Както и това, средствата от тях бъдат отпускани вече не на брой жители, а за точно определени райони."

  Ами наливайте още на местните номенклатурни хрантутници и се чудете (уж) защо нещата не вървят.

 45. 45 Профил на Пешу
  Пешу
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ами да си внесем тарамбуки тогава?Алчността ще погуби света.
  —цитат от коментар 1 на БМЗ


  Другият вариант е племето да изчезне, след като не се прави нищо по въпроса. Заплати - кой ти гледа? Сигурност? Бля... Инвестиции - ко туй? Мятериал - масово опростяващ и грачещ как умнокрасивите са му виновни.

  Извод: Няма много алтернативи за оцеляване. Трябва да се мисли отсега, за да има евентуално обръщане на резултата след няколко, десет, 20, 30 години.

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До връщането на ниско квалифицираните и спрях да чета. Точно обратното е, квалифицираните може и да се върнат, ниско квалифицираните - няма шанс. На скоро си говорих с един ИТ върнал се от Ирландия. Викам му що се върна? А той - щото тук правя повече пари. В Ирландия вземам 4К Евро чисти, плащам 2К наем, 400 евро лизинг за кола и разни други и ми остават 1000 евра за живот. В БГ вземам 5К лева, имам си жилище, разходите ми са МАКС 1000 и ми остават 2К евро за живот.
  Говорих си и с един таксиджия, замина в УК там хамалства нещо. Вика там е по-добре, вземам 2000 паунда на месец , а цените са като тука. Викам му абе не е така, ако решиш да идеш да кажем на кръчма.. той вика 'Аз и тука не ходя на кръчма, нямам пари"

 47. 47 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4694 Неутрално

  До коментар [#43] от "Hawaii":

  Юпитай се да гледаш глобално на нещата, не се забивай в конкретиката. Пакистан не е богат като Гърция например, но може да и вгорчи много живота. Пакистан има своя ядрена технология. Индия не е богата като Швейцария, но има отлична космическа програма. Китай също не е богат, но ако реши, може яко да размеша световните карти. 😉 Мисли го глобално, не от селската камбанария.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4731 Весело

  До коментар [#43] от "Hawaii":

  ПАКИСТАН е МНОГО ГОЛЯМА като НАСЕЛЕНИЕ ДЪРЖАВА
  МАВРИТАНИЯ е МНОГО ГОЛЯМА като ТЕРИТОРИЯ ДЪРЖАВА
  Това не е направило нито едната, нито другата проспериращи и богати.
  =======
  Това са мюсюлмански държави, бе паваротти...
  В Исляма, критериите за богатство на са като вашите западно европейски.... алчност, хегемония, робовладелство.....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4694 Неутрално

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  Много як коментар +

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4731 Неутрално

  До коментар [#38] от "DDR":

  Полша се мъчи всячески да се вмъкне в гилдията на по стабилните и многолюдни страни..... но орбитата на Брюксел и пречи....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4731 Весело

  До коментар [#49] от "DDR":

  Много як коментар +
  ====
  Як ама после Ети става ислямист и комунист.... 🤗

  Много неща могат да унищожат това човечество, но май алчността е на първо място....

  Bukalemun
 52. 52 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Статията много добре отразява реалността. За съжаление не дава иодея какво да се бнаправи. Бързи рецепти, които да задействат в рамките до 5 години, няма.
  Според мен се започва от образованието. Така образователанта система да произвежда нужните специалисти. Това е факт, установен още от старите римляни, има - няма преди едни 2500 години, когато се задвижва машината, създала една велика империя. В контекста на модерния свят това започва да става през времето на Просвещението.
  Чак после е времето на модернизация на индустрията и на цялата икономика. Т.е., колкото и да звучи песимистично, ако сега започне да се прави нещо в тази насока, плодовете ще ги берем след около 25 години. Не става въпрос за теория, а за вече проведен социален експеримент - Ирландия влезе в ЕС през 1973, но истинският напредък не дойде преди 1995 и, въпреки преживените перипетии с дълговата криза, се оказа стабилна основа за следващо развитие.

  E PLVRIBVS VNVM
 53. 53 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  И понеже винаги се отваря дума за сравнение с Швейцария и Люксембург —да, малки и богати са, но богатството им се дължи и крепи на волята на другите, които имат нужда от неутрални оазиси.(иначе, те сами по себе си са нищо особено)
  —цитат от коментар 31 на DDR


  Ха-ха-ха. Кажи го на десетките хиляди германци и французи, които "маат гащи" всеки ден за да се трудят в Швейцария. При това не в банките. Това е една от страните с възможно най-високо развито и високо-технологично производство в света.

 54. 54 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4694 Любопитно

  До коментар [#53] от "gianni":

  Гледай глобално на нещата, не с глава заровена в чинията. Германия ако пръдне, образно казано, Люксембург ще се насере, образно казано. Обратното не е вярно. Схващаш ли разликата.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 55. 55 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Това са мюсюлмански държави, бе паваротти... В Исляма, критериите за богатство на са като вашите западно европейски.... алчност, хегемония, робовладелство.....
  —цитат от коментар 48 на eti mehter


  М-да, най-голямата ценност е да направиш десетина чавета и да отидеш в Европа. Па там, лошите християни да те хранят и теб и чаветата, а ти да лежиш по гръб и да ги обогатяваш мулти-културно с всякакви ориенталски простотии.

 56. 56 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Авторът явно живее с тридесет години назад. Промяната на етническия състав и свързаните с това взривявания в името на Аллах, кланетата и изнасилванията карат много източноевропейци да предпочетат по-малкото пари в родините си, отколото да се разделят с животите си. Дори се наблюдава обратния процес - много западняци бягат от собствените си страни поради споменатите по-горе причини.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4731 Неутрално

  До коментар [#55] от "gianni":

  Па там, лошите християни да те хранят и теб и чаветата, а ти да лежиш по гръб.....
  ======
  Така е за съжаление.....
  Но има и нещо друго....
  Така наречените страни, приемащи бежанци (в частност и мюсюлмани), въобще не предприемат мерки да преустановят това, а напротив...
  Това за пореден път оправдава тезата, че човекът като брой е богатство....
  Китай, Индия, Индонезия.... и дори една Бразилия....
  Човека в големи количества ( с извинение), раздвижва необходимите механизми и условия за една могъща държавност....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  В Ирландия вземам 4К Евро чисти, плащам 2К наем, 400 евро лизинг за кола и разни други и ми остават 1000 евра за живот. В БГ вземам 5К лева, имам си жилище, разходите ми са МАКС 1000 и ми остават 2К евро за живот.
  —цитат от коментар 46 на uq


  Интересни изчисления. Да оставим настрана как се живее с хиляда лева на месец, ама как в тази сума, ще се вмести и автомобил, чийто лизинг струва 400 евро в Ирландия.

 59. 59 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4694 Неутрално

  До коментар [#57] от "eti mehter":

  ”Човека в големи количества ( с извинение), раздвижва необходимите механизми и условия за една могъща държавност....”
  Много точно казано. Най—простият пример е Третото българско царство. Докато има сериозен прираст на население и младите и жадни за живот и успехи са повече от хората, попрехвърлили средна възраст, всичко върви що годе добре —има хора за всичко, има конкуренция, има подбор. След като се изравняват по брой и дори намаляват, резултата го виждаме....

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 60. 60 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#53] от "gianni":Гледай глобално на нещата, не с глава заровена в чинията. Германия ако пръдне, образно казано, Люксембург ще се насере, образно казано. Обратното не е вярно. Схващаш ли разликата.
  —цитат от коментар 54 на DDR


  Аз написах обаче обаче за Швейцария, схващаш ли разликата? Или пак продължаваш да твърдиш, че е нищо особено.

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4731 Любопитно

  До коментар [#59] от "DDR":

  жадни за живот и успехи са повече от хората, попрехвърлили средна възраст, всичко върви що годе добре —има хора за всичко, има конкуренция
  =======
  И нека се върнем към темата......
  Преди време, от една западно европейска държава се изрази мнение, че населението на Бг не трябва да надвишава 3....4 милиона.
  А тази държава има почти 20 милионна население......
  Припомням това, понеже медии като ДВ, никога няма да го съпоставят, пишейки такива статии....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4694 Любопитно

  Аз написах обаче обаче за Швейцария, схващаш ли разликата? Или пак продължаваш да твърдиш, че е нищо особено.
  —цитат от коментар 60 на gianni


  Не, писа и за двете, как немците всеки ден ходели на работа в Швейцария и Люксембург (което за малка част от германците и французите е вярно). Но Швейцария е същата работа като Люксембург - пръдне ли германия, тя се насира. Обратното не важи . (виж как с кеф дават информация на германските власти, кой какви сметки има там, например). Швейцария е плод на договорка на големите - зона, на комфорт и убежище. Ако не беше тази договорка.. Схващаш ли разликата?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3981 Неутрално

  Кохезионните фондове разрушават икономиката.
  —цитат от коментар 4 на galapagas


  Защо?

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 64. 64 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 77 Неутрално

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  исляма е най-голямото нещастие сполетявало homo уж sapiens.Абсурдна доброволна ампутация на мозъка(Антрополозите обясняват този странен феномен с елементарно задоволяване на присъщи за човека-особено за т.нар по примитивни култури религиозни нужди(вижте успеха ислямизацията в Африка).

 65. 65 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 77 Неутрално

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  на мен лично ми е по важно да разбера защо германия (а с нея и европа)се самоубива

 66. 66 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 774 Неутрално

  "Германия спешно се нуждае ..." "...Германия демонстрира, че е отворена към света и напълно готова да се включи в световната битка за най-умните глави." ....
  ... Обаче Източна Европа се САМОубива. ...Някак си не е политкоректно да кажеш, че Германия "убива ..." ... Абе, Дойче Веле, сър !

 67. 67 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Но Швейцария е същата работа като Люксембург - пръдне ли германия, тя се насира. Обратното не важи .
  —цитат от коментар 62 на DDR


  Важи, ох как важи и обратното. Спомняме си какво стана като пръцна швейцарският франк. Така, че по-добре да не се клати лодката. Между другото там където свършват технологичните възможности на Германия, започват тези на Швейцария.

 68. 68 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  До коментар [#67] от "gianni":

  И кво стана, създаде главоболия на швейцарските износители щото за един ден им се оскъпи стоката с 30%. За Германия евтино евро е добре дошло.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Между другото излиза че бедна Източна Европа има пари да обучава кадри на Западна, въпреки всичката си бедност.

 70. 70 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#39] от "АзКлавдия":

  Примерно Холандия, как ти се струва, колко е голяма и какво население има? И колко е БВП на глава от населението? Или колко е експортът й. В днешно време площта и населението нямат значение, иначе кочината Русия трябваше да е Номер 1, разполагаща с цялата Менделеева таблица. Важни са науката, технологиите и креативността, както и визията за будещето.

 71. 71 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Ми откажете се от евро фондовете за Турция!

  В Турция KOSGEB и TÜBİTAK от десетилетия раздават евро фондове за развитие и технологизиране на турската икономика.

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9252 Неутрално

  Ами дайте да направим условия за работа и заплащане, като в Западна Европа. Но хората искат и друго, искат сигурност , правосъдие за всички, добро образование и здравеопазване.

 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4731 Любопитно

  До коментар [#71] от "half truth":

  Ми откажете се от евро фондовете за Турция!

  В Турция KOSGEB и TÜBİTAK от десетилетия раздават евро фондове за развитие и технологизиране на турската икономика
  ========
  Тях ги отряза а отдавна..... даже и тук го публикуваха....

  И какво стана.....?
  Тия двете станаха вече независими....
  Преди даваха едни пари и поставяха условия....
  В последствие много кадри се изнасяха в Европа.... тайната и първична цел на тия мръсни пари....

  Bukalemun
 74. 74 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11476 Неутрално

  Трябва да си подредим държавицата за да задържим младите в станата, а това ще стане като гласуваме всички на изори.

 75. 75 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  Европейците наистина се настроихме прекалено консуматорски. Забравихме за духовните ценности.

 76. 76 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2087 Весело

  До коментар [#11] от "venci4":

  :)

  Май 50% от унгарците живеят извън Унгария...

  Модератора е неадекватен!
 77. 77 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2087 Весело

  До коментар [#53] от "gianni":

  Явно не разбираш ситуацията, човека друго ти пише.

  Тези държави са толкова развити, защото им е позволено от другите съседни тях държави, заради интересите на същитите тези съседни държави...

  Ти си седнал да даваш доказателства, че са развити. Така е развити са, но това е РЕЗУЛТАТ от нещото, което ти пише другия коментиращ...

  Модератора е неадекватен!
 78. 78 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  До коментар [#56] от "Мизийски ☦":

  Как го измисли това?

  Модератора е неадекватен!
 79. 79 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4694 Весело

  До коментар [#70] от "derek101":

  Да де, ама кочината Русия страхува цяла Европа 😉 Недай си Боже нещо да се случи, не е много ясно кой кого. БВП то на Холандия ще и помогне точно толкова, колкото през ВСВ 😂

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 80. 80 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4694 Весело

  До коментар [#77] от "Ivan_":

  Много добре го обяснихте. Благодаря.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 81. 81 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#80] от "DDR":

  Моля:)

  Модератора е неадекватен!
 82. 82 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Да, комунистическото робство приключи. Бай бай. Ще останете само хитри байчовци в Българетия.

  1.618
 83. 83 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#53] от "gianni":Явно не разбираш ситуацията, човека друго ти пише.Тези държави са толкова развити, защото им е позволено от другите съседни тях държави, заради интересите на същитите тези съседни държави...
  —цитат от коментар 77 на Ivan_


  Ха, втори Велков. Големите са се разбрали, нали. В училище сигурно сте бягали от часовете по история и география, иначе изобщо нямаше ви мине през главата да сравнявате Люксембург и Швейцария. В Европа доста "големи" са ставали малки от мерак да наложат волята си на околните страни. Така че психология на роба "големите са се разбрали" може да се остави настрана.

 84. 84 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#67] от "gianni":И кво стана, създаде главоболия на швейцарските износители щото за един ден им се оскъпи стоката с 30%.
  —цитат от коментар 68 на vesolr


  Така стана, поскъпна им работната ръка . Ей го на, в Нюшател минималната заплата е еквивалентна на 3000 евро. Закъсаха го здраво с конкурентната способност и така окончателно загубиха шанса да шият на ишлеме. Ама какво да правиш, големите са се разбрали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK