За Еврокомисията е било важно допуснатото незаконно поведение на БЕХ да не се повтаря

Маргрете Вестeгер

© Reuters

Маргрете ВестeгерЗа нас беше важно действията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да не се повтарят, защото бяха незаконни. Това заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестeгер на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с вчерашното решение на Европейската комисия да наложи глоби на българското дружество заради отказан достъп до газопреносната мрежа и газовото хранилище на външни фирми, предаде БТА.


Дейностите за доставката и преноса на газ можеше да се разделят наистина, да нямат една "шапка", посочи тя. "Дали това щеше да се направи на основата на обществен или частен бизнес, или смесено - това не е важното. Истинското структурно разделение бе важно, за да се избегнат съгласуваните действия, които възпрепятстват конкуренцията. Това обсъждахме с българските власти", поясни еврокомисарят.


"За нас разнообразяването на източниците на енергийните доставки носи сигурност. Според нас беше важно да се промени структурата (на БЕХ), за да не се повтаря незаконната дейност. Продавачът решава на кого иска да продаде, това не е наше решение", поясни тя по повод възможността дейностите в БЕХ да бъдат разделени и частично приватизирани.
"Може да кажете, че по причини, свързани със сигурността, не желаете даден купувач. Например, ако се раздели компанията на две, сами решавате (на кого да продадете). Сещам се за няколко случая, в които купувач бе отхвърлян заради националната сигурност", посочи Вестeгер.


"Винаги се радваме да намерим решение чрез споразумение, ако то отчита нашите тревоги. Очаквах критики, че са ни били необходими три години в опит да постигнем решение със споразумение. Целта е отварянето на пазара, осигуряването на съревнование, гражданите да се възползват от това. Притесненията ни бяха, че незаконното поведение може да се повтори", поясни еврокомисарят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK