За Еврокомисията е било важно допуснатото незаконно поведение на БЕХ да не се повтаря

Маргрете Вестeгер

© Reuters

Маргрете ВестeгерЗа нас беше важно действията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да не се повтарят, защото бяха незаконни. Това заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестeгер на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с вчерашното решение на Европейската комисия да наложи глоби на българското дружество заради отказан достъп до газопреносната мрежа и газовото хранилище на външни фирми, предаде БТА.


Дейностите за доставката и преноса на газ можеше да се разделят наистина, да нямат една "шапка", посочи тя. "Дали това щеше да се направи на основата на обществен или частен бизнес, или смесено - това не е важното. Истинското структурно разделение бе важно, за да се избегнат съгласуваните действия, които възпрепятстват конкуренцията. Това обсъждахме с българските власти", поясни еврокомисарят.


"За нас разнообразяването на източниците на енергийните доставки носи сигурност. Според нас беше важно да се промени структурата (на БЕХ), за да не се повтаря незаконната дейност. Продавачът решава на кого иска да продаде, това не е наше решение", поясни тя по повод възможността дейностите в БЕХ да бъдат разделени и частично приватизирани.
"Може да кажете, че по причини, свързани със сигурността, не желаете даден купувач. Например, ако се раздели компанията на две, сами решавате (на кого да продадете). Сещам се за няколко случая, в които купувач бе отхвърлян заради националната сигурност", посочи Вестeгер.


"Винаги се радваме да намерим решение чрез споразумение, ако то отчита нашите тревоги. Очаквах критики, че са ни били необходими три години в опит да постигнем решение със споразумение. Целта е отварянето на пазара, осигуряването на съревнование, гражданите да се възползват от това. Притесненията ни бяха, че незаконното поведение може да се повтори", поясни еврокомисарят.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Това пък е най-несигурното нещо.

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 962 Неутрално

  За това Бойко Борисов да побърза с изграждането на газоразпределителен център в България и изграждане на интерконектора с Гърция, пък дано някои най-после започне да доставя газ и от Азербайджан.

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1960 Весело

  Разбира се,че щеше да се повтори това нарушение.
  ДА не пиша,че това е начин за оправдаване като се използва националната сигурност.
  Тоест,това в българия е практика,ако нещо не се хареса на политиците,използват националната сигурност,а има ли възможност да се приватизира-винаги са наши хора

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  Комисията трябва да е наясно, че тукашните РУБЛАДЖИИ

  са съгласни ДА СИ ПЛАЩАТ, НО ДА СЛУГУВАТ НА РУСИЯ

  И БЪЛГАРИЯ ДА ПЛАЩА ДАНЪК РУСИЯ

 5. 5 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1262 Любопитно

  Като чета горе ми става ясно:
  Няма да е само тази глоба.
  Интересно е кога ще я направят ежедневна!

  Изключително нагла и недалновидна позиция заема днешното наше правителство.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5099 Неутрално

  " Истинското структурно разделение бе важно, за да се избегнат съгласуваните действия, които възпрепятстват конкуренцията"

  Управляващите ги плещят едни, а истината е че искат да запазят този печеливш бизнес за техни фирми.

 7. 7 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 229 Гневно

  Бойко, Бойкооо. Кълнеше се, че като спечелиш изборите през 2009 ще премахнеш структурата БЕХ, а после тя ти изяде главата...

 8. 8 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  И аз това се зачудих след глупостите на Теменужка - тя глобата не е последна мярка и може да следват още. Как ще бранят националната сигурност вбъдеще?

  Не ме търсете преди обяд
 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2197 Весело

  До коментар [#2] от "Voiko":

  И какво ще разпределя в този газоразпределителен център, като няма клиенти?
  1. Няма как да мине газопровод само с руски газ през България. ЕС забранява бъдещи газопроводи, ако по тях не тече газ от повече от 1 изто1ник. Така че фантазиите за втора тръба, която да излиза край Варна, остават фантазии.
  2.Турски поток свършва на сухоземната турска граница. От турския бряг газът се подава към газопровода ТАНАП, където се смесва с азерски, катарски и т.н.
  3.Бъдещият строеж на газопровод от турската граница до сръбската е безсмислен - няма клиенти с голямо поптребление. Сърбия потребява около 1 милиард куб.м. газ, България - 2.1 милиарда куб.м и Македония - 0.6 милиарда куб.м. Остават 11 миларда куб.м, които няма къде да се продадат. Унгария има консумация около 4 милиарда куб.м, но тя има обща граница с Румъния и взема газ оттам.
  4. ЕС подкрепя Южния газов коридор през Гърция/газопровод ТАП/. Преди няколко седмици ТАП беше свързан с ТАНАП. И отговаря на европейските изисквания, защото през него тече микс от различни доставчици. Там ще влиза и газа от терминала за втечнен газ.
  5. Големите консуматори не разчитат само на руски газ. Германия потребява около 30% руски газ и този процент ще намалява. Освен от Южния газов коридор Германия, Австрия и Италия ще се снабдяват с втечнен газ от 21 терминала, които са в експлоатация в Испания , Португалия и Франция...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  "действията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да не се повтарят, защото бяха незаконни. "

  А ББ ни залъгва, че ни наказват за СЪЩЕСТВУВАНЕТО на БЕХ.

  подпис
 11. 11 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Разбрахте ли сега как лъже Мутрата.
  Тези 77 млн. ще ги платим на ЕК.

  Отделно от това С. Дончев води дело за пропуснати ползи за повече от 100 млн. евро.

  Отделно от това БЕХ купува емисии за Марица Изток 2, защото централата е скъсана
  не може да ги плаща.
  Отзелно от това МИ2 се отказа от студения резерв. Все го Савата.

  Отделно от това БЕХ е в добро състояние и хората нямат да платят и стотинка.

  От сикаджията - толкоз.

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#2] от "Voiko":И какво ще разпределя в този газоразпределителен център, като няма клиенти?1. Няма как да мине газопровод само с руски газ през България. ЕС забранява бъдещи газопроводи, ако по тях не тече газ от повече от 1 изто1ник.
  —цитат от коментар 9 на mitko11


  Неточно. Забранено е запълването на капацитета на газопровода на 100% само от един клиент/доставчик с цел да се избегне монополизирането на ИНФРАСТРУКТУРАТА. Поне 50% трябва да са достъпни и за други желаещи. За източника на газ решението не се отнася. Впрочем глобата от ЕС е именно за монополизиране на инфраструктурата от Булгаргаз и недопускането на други до нея, не за това че е само руски газ.

  От това се виждат поне 2 варианта - строи се терминала при турците, дават се а руснаците 50% от капацитета му с дългосрочни договори и за останалите 50% се обявяват за всички желаещи. Би могло например да се запълнят с газ от Азърбайджан понеже газопровода TAP+TANAP минава през Турция и имаме сключен договор за 1 млрд куб.м. годишно. Възможно е и други страни да поискат газ от Азърбайджан по такъв маршрут.

  Втори вариант - 50% от газопровода остава празен, години наред няма желаещи за него. Тогава се иска изключение от правилото за да се запълни капацитета му, има такива случаи.

  Трети вариант - междинни доставчици. Разни фирми купуват руски газ в Турция и го транспортират през терминала като собствен, формално правилото да не е само един доставчик е спазено.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  3.Бъдещият строеж на газопровод от турската граница до сръбската е безсмислен - няма клиенти с голямо поптребление. Сърбия потребява около 1 милиард куб.м. газ, България - 2.1 милиарда куб.м и Македония - 0.6 милиарда куб.м. Остават 11 миларда куб.м, които няма къде да се продадат. Унгария има консумация около 4 милиарда куб.м, но тя има обща граница с Румъния и взема газ оттам.
  —цитат от коментар 9 на mitko11


  Това е вярно. Но нито Южен поток нито Набуко бяха предвидени за балканските нужди. Целта са Унгария, Австрия и северните провинции на Италия. И такъв интерес поне от Унгария и Австрия беше проявен и продължава да се поддържа. Поради една проста причина, и те СЪЩО искат да си осигурят колкото се може повече източници и маршрути.

  На практика риска е на този който строи и оперира газопровода, дали ще му се получат икономически сметките. Впрочем Валери Симеонов точно това каза, че не е убеден че БГ ще има полза. И е близо до истината, и Набуко и Южен поток бяха на ръба на ефективността.

  И разбира се в цялата история има страшно много геополитика, стремежът на Русия да изнудва Украйна /а и други/ с прекъсване на транзита. ЕС лесно биха го спрели ако бяха единни. Но не са единни, ето Германия си прокарва Северен поток въпреки че така помага на Русия в това заобикаляне. И останалите съвсем резонно си задават въпросът "Защо за Германия може а за нас не може?".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#2] от "Voiko":И какво ще разпределя в този газоразпределителен център, като няма клиенти?
  —цитат от коментар 9 на mitko11

  Всичко започва с предварително сключени дългосрочни договори с клиентите. Дори един Путин го постави като условие.

  По принцип терминала при турците все едно ще се строи. Путин е решил да спре транзита през Украйна и никой не може да го спре, поне формално. Спират го дългосрочните договори където са фиксирани входните точки отговарящи на транзита през Украйна.

  Но те са до 2030г. И след това? Просто Путин 2030г казва "Новата входна точка е в края на Турски поток и ЕС е пред избора "Или от там или никакъв газ". Какво според вас ще изберат? Особено югоизточните държавици като нашата, Сърбия, Македония които си нямат Северен поток. А да минава руски газ през Северен поток и после обратно през цяла Европа за да стигне до нас просто е смешно.

  Така че терминал при турците ще има. Дори е в наш интерес, за да си имаме два източника на газ, руският през Турски поток и други доставчици през терминала в Гърция. И двата терминала са необходими защото дават така желаната диверсификация на маршрути и доставчици. А откъде и колко ще купуваме е въпрос на сметки. Но те са възможни само когато терминалите ги има. И двата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  "Дейностите за доставката и преноса на газ можеше да се разделят наистина, да нямат една "шапка", посочи тя. "Дали това щеше да се направи на основата на обществен или частен бизнес, или смесено - това не е важното."

  Както можеше и да се очаква Бойко Борисов най-безобразно лъже. За никаква приватизация на газопреносната мрежа не е ставало дума. Става дума за нещо много просто - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" да бъдат самостоятелни предприятия каквито си бяха навремето, пък били те и държавни, но да не бъдат под "шапката" на напълно измисления Български енергиен холдинг. А той беше измислен от Тройната коалиция за да се прикрият кражбите в енергетиката като загубите на едни предприятия се покриват от печалбата на други. БЕХ отдавна трябваше да бъде закрит и никакви глоби нямаше да има. Напомняме това на всички, които продължават да се заблуждават, че ГЕРБ е алтернатива на БСП.

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  "Дейностите за доставката и преноса на газ можеше да се разделят наистина, да нямат една "шапка", посочи тя. "Дали това щеше да се направи на основата на обществен или частен бизнес, или смесено - това не е важното."Както можеше и да се очаква Бойко Борисов най-безобразно лъже. За никаква приватизация на газопреносната мрежа не е ставало дума. Става дума за нещо много просто - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" да бъдат самостоятелни предприятия каквито си бяха навремето, пък били те и държавни, но да не бъдат под "шапката" на напълно измисления Български енергиен холдинг.
  —цитат от коментар 15 на Един препатил

  Че не е ставало дума за приватизация няма как да знаете след като не сте участник в преговорите. Напротив, интерес към газопроводите има и то много отдавна. От всички посоки. Защото инфраструктурата дава възможност да получаваш гарантирана рента. Особено когато тя на практика е монополна а големите инфраструктури /ток, вода, газ че дори и парно/ поради самият си характер са монополни. Просто няма как до всяка къща да прекараш няколко водопровода и електропровода за да се конкурират помежду си.

  БГ беше наказана не понеже Булгаргаз/Булгартрансгаз е под шапката на БЕХ а заради МОНОПОЛНИ ПРАКТИКИ. Понеже се използваше държавният монопол върху преноса за да се ограничават изкуствено други мераклии за достъп до пазара ни. Каквито бяха например Овергаз или преди него Топенерджи, все руски подставени фирми. И понеже именно Овергаз заведе дело пред ЕС за тези монополни практики, причините ги казах.

  Именно понеже са руски подставени фирми те имаха много изгодни цени за внос на руски газ и съвсем лесно щяха да докарат до фалит държавният Булгаргаз ако можеха да се договарят директно с потребителите. С държавният монопол върху газоснабдителната мрежа не им се даде такава възможност. И хич и не се надявайте, че дребният потребител нещо щеше да закачи от ниските им цени, тяхната цел бяха крупните индустриални потребители. Нас щяха да ни оставят на грижите на фалиращият Булгаргаз.

  Тези наши сметки и интереси очевидно не интересуваха много ЕС, те си гледат от тяхната си камбанария. Но не им е на тях за първи път това, да не би "бежанците" за които толкова ни натискаха и заплашваха да бяха в НАШ интерес? Не, прокарваха някакви свои виждания.

  И когато имат интерес приказките им веднага обръщат посоката на вятъра, да напомня за Северен поток. Или за съвместният немско-руски проект OPAL за който издействаха изключване от правилото да няма монополен доставчик и да се осигури 50% за други доставчици.

  Така че моята позиция е ясна, БЕХ трябва да се закрие. Защото е вреден за НАШИТЕ интереси и нашата национална сигурност а не защото го иска ЕС. А газопреносната мрежа трябва да си остане държавна независимо какво иска и натиска ЕС. За да не се окажем някой ден зависими от някоя Гинка. Или с газопроводи приватизирани от уж западна фирма а отзад руски капитали.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  "Дейностите за доставката и преноса на газ можеше да се разделят наистина, да нямат една "шапка", посочи тя. "Дали това щеше да се направи на основата на обществен или частен бизнес, или смесено - това не е важното."Както можеше и да се очаква Бойко Борисов най-безобразно лъже. За никаква приватизация на газопреносната мрежа не е ставало дума.
  —цитат от коментар 15 на Един препатил


  Хора които са в този бранш са на друго мнение. При това хора със съответното специализирано образование и практика в бранша и медии с доказана прозападна ориентация. Добре е от време на време да се свалят партийните очила защото тенденциозността води до обратен ефект.

  https://www.faktor.bg/bg/articles/hristo-kazandzhiev-zadkulisni-igrachi-tselyat-da-privatizirat-bulgartransgaz
  Христо Казанджиев: Задкулисни играчи целят да приватизират „Булгартрансгаз”

  Експертът вижда връзка между заведения иск в Брюксел, скандала Дончев- Цацаров и антимонополното дело срещу „Газпром”

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2956 Неутрално

  До коментар [#17] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  С по-голямата част от мнението ти съм напълно съгласен, особено с тази, че не е ясно за какво съществува БЕХ - той само допълнително изкривява и без това обърканата ситуация в държавната енергетика.
  Обаче за държавния монопол върху газопреносната мрежа и недопускането на конкуренция там, вкл. чрез приватизация на част от него - не съм.
  Чужд инвеститор, даже миноритарен в подобен инфраструктурен проект - даже и в новия такъв - евентуалното продължение на Турски поток през България до Сърбия, само ще го направи по-прозрачен и по-честен, а и ще му вдигне шансовете да стане печеливш.
  Ти да не би да мислиш, че ГЕРБ искат съдружник в строителството до Сърбия, някой да им гледа и да им се бърка как харчат 2.8 млрд. лв. на данъкоплатците по проект, важен за националните интереси и националната сигурност по тяхното мнение.
  Не ми изглежда да си толкова наивен.
  Прочетох мнението на Казанджиев, уважаван експерт. На него не му се вярвало, че ще ни глобят, но ни глобиха, нали така.
  Просто в ЕС има правила, България не обича да спазва правила и респективно плаща глоби, страхувам се, че това няма да е последната такава. И за екологични нарушения ще плащаме.
  А обясненията, които дават Борисов и Петкова в един глас - ако мине, мине.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK