Румъния върви към диктатурата на Чаушеску

Ливиу Драгня

© Associated Press

Ливиу ДрагняБроени дни преди Румъния да поеме ротационното председателство на ЕС, управляващите в Букурещ показаха истинското си лице. Духът на уж погребания комунизъм е по-жив от всякога, твърди в коментара си за "Дойче веле" Роберт Шварц.


Всичко дължим на Партията (с главно "п"), ни внушаваха по време на комунизма. Това съждение от най-тъмната комунистическа диктатура в Румъния отново е актуално днес - 29 години след краха на комунизма в тази страна. И още по-точно - все още е актуално.


Управляващите тъй наречени социалдемократи (СДП) се държат като абсолютистко господстващо представителство на народа и продължават атаките си срещу ЕС и върховенството на закона. Предателството спрямо СДП е равносилно на предателство към Румъния. С такива и други националпопулистки послания тази партия връща Румъния уверено назад към диктатурата на Чаушеску.


Апаратчиците отново са тук
Осъденият за фалшифициране на изборните резултати председател на партията Ливиу Драгня и неговата клика отново използват изтъркани и недодялани лозунги, без ни най-малко да ги е грижа за вредите, които нанасят на страната. Броени дни преди Румъния да поеме ротационното председателство на ЕС, уж социаллибералното правителство в Букурещ показва своето истинско антиевропейско и човеконенавистническо лице.


Да, популистките и националистически апаратчици от времето на Чаушеску все още са тук. Те искат отново да определят съдбините на страната. Корумпирани или подозирани в корупция политици преследват само една цел: чакат да удари часът "нула", който ще възвести поемането на цялата власт от тях. От две години управляващата коалиция отчаяно се опитва да гласува закон за амнистия и помилване. Подчиняването на правосъдието и разводняването на борбата срещу корупцията се превърнаха в основен приоритет на марионетното правителство на шефа на СДП и кукловод Драгня. Целта е той и партийните му другарчета да излязат чисти, отърсвайки се от всички обвинения в корупция и присъди, за да могат отново да заемат ръководни постове.


Гражданското общество и либерално-консервативният президент Клаус Йоханис правят опити да им противодействат. Брюксел също скръцна със зъби преди няколко седмици, макар и с огромно закъснение. Критиката обаче беше толкова остра, че отприщи цялата антиевропейска мощ на бившите комунисти: те нямало да се оставят да бъдат "дискриминирани" от Европейската комисия и Европейския парламент, а Румъния не била страна "втора класа", обявиха те. И нито дума за собствените им провали. За всичко са виновни външните сили - ЕС, Джордж Сорос, "паралелната" държава и президентът.


Йоханис - държавен изменник?


Ако зависеше от Ливиу Драгня, държавният глава трябвало да бъде разследван за държавна измяна, защото имал дързостта да твърди, че сегашното правителство е неспособно да се справи с ротационното председателство на ЕС. В тази връзка националпопулистите си пожелават Румъния да има един добросърдечен, "румънски" държавен глава, който да обича страната си.


С това явно напомняне за германския етнически произход на президента Йоханис клеветническата кампания срещу него достигна своя апогей.


Драгня подклажда ксенофобски настроения, опитвайки се така да отклони вниманието от катастрофалното управление на страната. Драгня използва език, на който говорят диктаторите. Неслучайно той е сравняван, не само в столицата Букурещ, с комунистическия лидер Чаушеску - 29 години след свалянето му от власт и екзекуцията му през декември 1989 година.


На 1 януари 2019 година Румъния поема ротационното председателство на ЕС. Едно председателство, което ще бъде съпровождано от клеветнически кампании, много пропаганда и фалшиви новини. Това ще бъде и председателство на една партия, която много иска името ѝ отново да се изписва с главно "п". Само че Драгня, подобно на всички автократи, забравя едно нещо: че най-добре се смее, който се смее последен.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK