Свръхтуризмът - възможности и заплахи

Свръхтуризмът - възможности и заплахи

© Associated PressСвръхтуризмът не е нов проблем. Тази година обаче думата "свръхтуризъм" бе една от номинираните от Оксфордския речник за дума на 2018 г. Селекцията традиционно включва думи или изрази, които "са привлекли голям интерес през изминалите 12 месеца". Защо напоследък за свръхтуризма се говори толкова много и има ли решение на проблемите, които той създава?


През последното десетилетие пътуването стана по-лесно и достъпно от всякога. Евтините билети и платформите за отдаване под наем на апартаменти намалиха разходите за транспорт и настаняване, социалните мрежи допринесоха за туристическия маркетинг и за търсенето, а бизнес пътуванията са все по-чести.


За резкия скок свидетелстват и данни на Световната организация по туризъм на ООН, според които туристическите посещения са се увеличили със 7% през 2017 г. - значително над наблюдаваните от 2010 г. приблизително 4%.


Какво е "свръхтуризъм"
Списание "Форбс" пише, че свръхтуризъм се наблюдава, когато твърде много туристи заливат дадена дестинация, измествайки баланса от положително изживяване към такова, при което потокът става неудържим.


Сайтът theconversation.com определя свръхтуризма като "прекомерен ръст на посетителите, водещ до пренаселеност в райони, където жителите страдат от последиците от временния и сезонния пик на туризма, довел до постоянни промени в техния начин на живот, достъпа до обществени пространства и цялостното благосъстояние". Смята се, че свръхтуризмът вреди на плажовете, поставя инфраструктурата под огромен натиск и води до повишаване на цените на имотите за местните. Airbnb например е обвинявана, че затруднява достъпа до жилища, като измества местните жители.


Според проучване на Световния съвет за пътуване и туризъм и McKinsey & Company има пет предизвикателства, свързани със свръхтуризма:


- Отчуждени местни жители
- Влошено туристическо изживяване
- Претоварена инфраструктура
- Вреда за природата
- Заплахи за културата и културното наследство.


The conversation отбелязва, че докато много туристи искат да "живеят като местните" и да имат автентично преживяване по време на посещението си, жителите на зависими от туризма дестинации виждат как уникалното усещане за място, характеризирало градовете им, изчезва под вълната магазини за сувенири, тълпите, тур бусовете и шумните барове, а обществените пространства и инфраструктурата са подложени на огромно напрежение.


Нещата се влошават още повече от факта, че ключови дестинации са като цяло неподготвени да се справят с прекомерния наплив на посетители. Според италианския социолог Марко Дерамо през 1950 г. едва 15 дестинации са били посетени от 98% от международните туристи, докато през 2007 г. те са намалели до 57%, което показва бързото разрастване на световния туризъм отвъд установените дестинации.


Забрани, такси, ограничения


Британският вестник "Телеграф" представя някои от мерките, които популярни туристически дестинации взеха през последните две години в опитите си да се справят със свръхтуризма.


Януари 2017 г.


- Барселона представя закон за ограничаване на туризма. Той налага лимити на строежа на хотели и спира издаването на лицензи на нови места за настаняване на туристи.


Май 2017 г.


- Всички туристи, пристигащи в Ботсвана, трябва да плащат 30 долара такса като част от усилията за събиране на пари в подкрепа на опазването на едно от най-популярните места за сафари туризъм.


- Масимилиано ди Мартин, съветник по градското планиране на Венеция, внася план, който да попречи нови места за настаняване да бъдат отваряни в историческия център на града.


- Всеки, решил да посети Мачу Пикчу, ще се нуждае от билет или за сутринта, или за следобед. Който иска да остане за по-дълго, трябва да си купи билет и за двата времеви отрязъка. Освен това посещенията могат да стават само в групи от по 16 души и за ограничено време.


Юли 2017 г.


- Хърватският остров Хвар започва да наказва туристите с лошо поведение. Консумацията на алкохол на улицата носи глоба от 700 евро, а властите поставят знаци, изброяващи нарушенията и съответните наказания. Голите до кръста мъже са глобявани с 500 евро, а жените, разхождащи се с банки костюми по улиците - с 600 евро.


Август 2017 г.


- Дубровник обявява двегодишен план за драстично намаляване на броя посетители в античния център.


Октомври, 2017 г.


- Майорка удвоява туристическия данък по време на пиковия сезон.


- Амстердам обявява забрана за нови магазини за туристи, например места за наемане на колелета и продажба на сувенири и туристически билети.


Ноември 2017 г.


- След години спорове между местните и туристическия сектор Венеция обявява, че круизни кораби няма да могат да минават покрай площад "Сан Марко".


Април 2018 г.


- Венеция използва безпрецедентни мерки за контрол на тълпите, които да разделят туристите от местните жители


- Филипинският остров Боракай е затворен за туристи за шест месеца за почистване и ремонти.


Май 2018 г.


- Венеция забранява отварянето на нови вериги за бързо хранене, предлагащи взимане на храна за вкъщи.


Август 2018 г.


Властите в Сардиния предприемат строги мерки срещу туристите, които взимат пясък от плажовете на острова като сувенир, и налагат глоби до 3 хил. евро на нарушителите.


Есента на 2018 г.


- Правителството на Гърция забранява затлъстели туристи да яздят магарета на остров Санторини и обещава да подобри условията на работа за магаретата, включително като ги защити от 12-часови работни дни.


- Някои временни забрани в Рим стават постоянни, например пиенето на алкохол по улиците, обличането като центурион и организираните обиколки по кръчмите, пише изданието The Local. Къпането във фонтани и яденето в определени зони също са включени в новото законодателство. В опит градът да стане по-чист градският съвет ще взима мерки срещу всичко - от мръсотия от кучета до ядене по небрежен начин. С до 400 евро може да бъде глобен някой, който се е облякъл като историческа личност за снимки.


Airbnb - проблем или възможност


"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че законодателите в Европа посочват Airbnb като основен двигател на свръхтуризма. В Амстердам властите ще намалят броя на нощите, за които местните могат да отдават под наем домовете си, от 60 на 30. Още няколко града, включително Лондон и Барселона, също установиха по-строги правила за споделяне на жилища.


Само за няколко години компанията се превърна в значителна сила в туристическите икономики на много градове. Според данни на компанията в Амстердам тя отговаря за 12% от всички резервации за нощувки през 2017 г. В Барселона Airbnb има 18% пазарен дял, а в Киото, Япония - 22%.


Свръхтуризмът - възможности и заплахи

© Reuters


Airbnb отрича да е причина за свъхтуризма и твърди, че може да бъде решението. В доклад за "здравословния туризъм" тази година компанията представи редица географски и икономически данни, според които услугата й предоставя "по-автентично" туристически преживяване. Airbnb отбелязва, че тъй като предлага настаняване из градовете, а не само в туристическите горещи точки, където обикновено са струпани хотелите, може да разпределя по-равномерно тълпите туристи.


Крис Леън, вицепрезидент за публичните въпроси, казва, че услугата носи на местните общности повече ползи, отколкото хотелите. "Нашите гости остават по-дълго време, отколкото типичен гост на хотел, и разпростират икономическите печалби из една цяла общност по начин, който не се случва в хотелите."


Решението?


Мерките за ограничаване на туризма обаче разочароват не само посетителите, но и властите, които получават данъчни приходи, а също така бизнеса и хората, работещи в туристическия бранш.


"Форбс" предлага няколко прости начина, по които туристите могат да намалят последиците от посещенията си за местните хора и за самата дестинация. На първо място е уважението - да не се хвърля боклук и дори да се събира такъв. Други възможности са да се разберат и спазват възможно най-много местните обичаи, да се научат някои полезни фрази и думи на местния език, да се спазват ограниченията и да не се увреждат исторически забележителности, посещенията да се правят извън сезона, което освен това би могло да спести пари на пътуващия.


Свръхтуризмът - възможности и заплахи

© Associated Press


Сайтът techcrunch.com отбелязва, че докато много градове са се фокусирали върху реактивни политики, целящи да обуздаят туризма, вместо това трябва да се насочат към водени от технологията решения, които да помогнат за управление на поведението на туристите, да създадат структурни промени в градската туристическа инфраструктура, позволявайки на градовете да продължат да се възползват от значителните приходи, които туризмът носи.


Някои компании и общини в градове като Лондон и Антверпен вече работят по използването на механизъм за проследяване на движението на туристи, за да могат да управляват по-добре тълпите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Полетите са евтини,но хотелите и ресторантите са скъпи за българите в чужбина.
  Ако дигнат данъците на хотелите,ще се намали свръхтуризма.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6881 Неутрално

  Лесна печалба - по принцип !
  Две -три стаи + санитарен възел, няколко комплекта спално бельо и готов хостел или къща за гости - 100 лева гарантиран дневен приход !

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Масовият турист е простак, който иска "ръка да пипне, око да види".

 4. 4 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  В действителност доста болезнен въпрос.
  Все повече отрицателни ефекти се наблюдават и съвсем логично е да се предприемат коригиращи мерки.

  За съжаление се действа "на парче" и лимитирането на посещенията на едно място ще "отвори" други дестинации за свръх посещения.

  Не мога да си представя как излиза сметката на една авиокомпания да предлага билети за 10-15 евро на човек/полет, но това комбинирано с 20-40 евро нощувка през платформа просто води до лавинообразно нарастване на посещенията.

  От мерките и от статията, най-ефективни засега са ограниченията за нощувки, просто се вадят от пазара легла и това е към момента най-работещо.

  Модератора е неадекватен!
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3507 Любопитно

  Добре де, защо хората, попаднали в блъсканицата, вместо да признаят, че са се самоизмамили, се фукат и идват следващите?

  Еретик
 6. 6 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Извиняваме се на жителите и гостите на столицата Г - жа Фандъкова

  Без Власт !
 7. 7 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3027 Весело

  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

  Сигурно има нещо общо с човешката психология:)

  Защо ли има хора умрели по време на правене на селфита?

  Модератора е неадекватен!
 8. 8 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Масовият турист е простак, който иска "ръка да пипне, око да види".
  —цитат от коментар 3 на Хи-хи


  Но ти разбира се не си такъв. Ти не си масов. Ти си специален. Малко над масите, нали.

  California Über Alles
 9. 9 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1055 Весело

  и ни дума за пълчищата новозабогатели китайци, които нападат на големи групи, и са невъзпитани, шумни, некултурни... и размахват тояги с телефон на края

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  Всичко е въпрос на организация. Парите не са спирачката за тези решили да прекосят океани и платили хиляди за видят нещо след рекламите, 30 долара на ден няма да ги спрат. В Чили едно от най-посещаваните места в момента (лято) са островите с пингвини по Магелановия проток. Организацията обаче е: само една лодка на лицензиран собственик може да го прави в продължение на 35 минути като разбира се се спазва дистанция и не се стъпва на брега, гледа се от разствояние. Лицензираните сообственици са си организирали последователността на реда, нелицензирани плавателни съдове не се допускат. Цените никак не са малки, но без предварителна резервация практически шансът да посетиш тези места е нулев.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  Всичко е въпрос на организация. Парите не са спирачката за тези решили да прекосят океани и платили хиляди за видят нещо след рекламите, 30 долара на ден няма да ги спрат. В Чили едно от най-посещаваните места в момента (лято) са островите с пингвини по Магелановия проток. Организацията обаче е: само една лодка на лицензиран собственик може да го прави в продължение на 35 минути като разбира се се спазва дистанция и не се стъпва на брега, гледа се от разствояние. Лицензираните сообственици са си организирали последователността на реда, нелицензирани плавателни съдове не се допускат. Цените никак не са малки, но без предварителна резервация практически шансът да посетиш тези места е нулев.

 12. 12 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Местните власти по света и у нас могат на първо време да се опитат да свържат сървърите на Airbnb и подобните му със сървърите на данъчните служби . И по Черноморието блядките си преотдават на шортлет апартаментите на сънародниците си , и в София е пълно с шанаджии , които са накупили апартаменти , преотдават ги в мобилните платформи , и не си плащат данъците .

 13. 13 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 760 Неутрално
 14. 14 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Местните власти по света и у нас могат на първо време да се опитат да свържат сървърите на Airbnb и подобните му със сървърите на данъчните служби ..
  —цитат от коментар 12 на Dankol


  Е те ако Airbnb почнат да плащат местните данъци, такси и лицени, то платформата ще умре за нула време както стана с Uber, просто няма да има никакво конкурентно предимство.

  На тези две платформи основата на бизнес модела им е да не се плащат данъци в колониалните държави и там идва цялата печалба.

 15. 15 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dankol":

  бейби, за да ти се просвѐтли малко коледата, че ти напомним, че поне убара успехте да очушкате... засега

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 16. 16 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Добре де, защо хората, попаднали в блъсканицата, вместо да признаят, че са се самоизмамили, се фукат и идват следващите?
  —цитат от коментар 5 на Костадин Иванов


  Като си дал толкова пари си мълчиш.

  Същото е като с насирането, не ходиш да се хвалиш колко си изцапал гащите.

 17. 17 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1206 Любопитно

  Cамо един прост човек може,да е против туристите.Както е казал А.Константинов трябва,да опознаеш родината за,да я обикнеш.Това се отнася и за градове,които не са родина за туристите.Например няма някой чужденец сред моите познати ,който,да е опознал гр.София и не го е обикнал.Почти всички идват отново.

 18. 18 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#15] от "tucker case":

  Странно защо , и привържениците на споделената икономика , и на руските Лукойл и Газпром , реагирате еднакво като ужилени , като чуете за плащане на данъци ! Да нямате еднакво потекло !?

 19. 19 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Като се налапаш с пари от туристи до козирката, почват да те дразнят новите прииждащи. А най вече новите лапачи, дето се опитват да те изместят. Дори у нас по Черноморието се забелязва.

  roo
 20. 20 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  В България стабилягите мечтаят за свръхтуризъм.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 21. 21 Профил на stanislavhivanov
  stanislavhivanov
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Няма свръхтуризъм, има ниски цени

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10615 Неутрално

  Горките градове. А туристите много често приличат на рояк марокански скакалци...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3895 Весело

  Предозиране. Много от градовете, които се оплакват от свръхтуризъм, живеят именно от него. В човршката природа е да си мисли, че когато е преял днес, утре пак ще преяде и така всеки ден. Реалността е малко по—различна. Та в този ред на мисли, трябват периодични ”студени душове”, за да е в час ”матряла” Също така, добре би било по—често да си спомнят и вица ”наср@н съм аз н@сран, мечтата ми се сбъдна”

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 24. 24 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да отпишат туризма от конституцията

  Без Власт !
 25. 25 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  Обичам да обималям разни дестинации, ама в извънпиковото време, има избор. Просто не мога да понасям тълпи, особено съставени от азиатци, като мравките са, навсякъде. И за съжаление това състояние на туризма ще се засилва, няма отърване...

 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Наистина става гадно, и за туристите и за местните. Моята "рецепта" е да се избегне най-посещаваното място, в съседство обикновено има също толкова красиво място но без туристи. Вместо най-голямата катедрала идете в църквата на малко селце на 10км от катедралата. Вместо до водопада с стотици хора, идете на съседния малко по-малък водопад където ще сте сами. Вместо на най-известния плаж, пътувайте още един час до усамотен плаж. Весела Коледа!

 27. 27 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#26] от "Таралеж":

  практикуваме това от години ,а в последно време си ходим само на българското черноморие на хубав ,евтин и уреден и чист плаж ,гмуркаме се на воля ,а през цялата седмица плажа е абсолютно празен ,като гръцки ,само дето е на няколко километра от дома ми а не на стотици километри път и да рискувам живота си по пътищата и със самолети или автомобили ,след няколко посещения в Париж и други европейски столици ,установих ,че е абсолютна порнография да ходиш и да се блъскаш по дестинации ,в които само рискуваш да те ограбят или убият ,затова си стоя в дома и разнообразяваме с море или планина от време на време ,но само там дето няма жива душа .Този див туризъм ще изяде климата на земното кълбо ,над 7000 самолета са постоянно във въздуха по земята , това е пагубно за човечеството и земното кълбо .

 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  Въобще не е предозиране.
  Свръхтуризмът убива постоянно живеещите в съответните дестинации.
  Никой не е против туризма, просто като всяко нещо и това трябва да е в ПОНОСИМИ граници.

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Много сериозен проблем, който особено касае българското Черноморие и Банско.
  Концентрация на огромен брой туристи при кратък сезон, като нито природните даденост (плажове, писти), нито инфраструктурата е готова да ги посрещне.
  София върви по същия път. Презастрояване, като над една трета от новопостроените апартаменти стоят празни с надеждата, че ще се отдават през ЕърБНБ и резултат - масов парти туризъм ала Съни Бийч.
  В същото време никой от чугунените глави в министерството на туризма не мисли за руклама на устойчив туризъм и най вече в планинските райони.

 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  "Цените никак не са малки, но без предварителна резервация практически шансът да посетиш тези места е нулев."
  ++++++++++++
  Точно това ме отказа от Тенерифе.
  Достъпът до върха е ограничен, а плацикането по плажовете не ме привлича.

  Еретик
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Свръх туризмът е към места с някакви обекти, творения на местните хора, и с много добре уредена инфраструктура, хотели, чудесни ресторанти и кафенета, чудесна кухня, добри вина! И трябва да се признае - това е най-вече в Западна и донякъде и Централна Европа (според русофилите и рашистанците гейския свят), разбира се и Истанбул
  До коментар [#29] от "Чинчила":

  Не сравнявай Софи с местата със свръх туризъм - съжалявам, но този град е далеч от Париж, Рим, Виена, Венеция, Болоня, Истанбул. А дори и "великите" китайци са много далеч още от европейските средища на световния туризъм - големият туризъм не са само паметници, иа и щастливо преживяване с приятни ресторанти и кафенета, хубава храна, добри вина, и най-вече местна култура.
  БГ шофьорите на таксита може би след 40 години ще бъдат на нивото на френските и италианските.
  Спасението е в развитие и на други дестинации. Само че как да убедиш руснаците, че западноевропейците не отиват в Русия да им откраднат особеностите на душевността, иранците че американците и западноевропейците не идват за да им ограбят исляма, и Сидеров, че западноевропейците не идват да ни отнемат русофилизма.

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До коментар [#26] от "Таралеж":

  Не върви. Още малко и вместо Шатоньоф дю Пап ще ме накараш да си поръчам бутилка "червено обикновено", вместо омари скаридки от Черно море, кафе от автомат вместо кафе на площад "Тертр" в Париж. Не смятам че кафето от автомата е задължително лошо, но все пак...

 33. 33 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  Не става въпрос за яденето и пиенето приятелю. Като идеш във Венеция иди на площада препълнен с туристи, после свърни на няколко пресечки в страни и пий едно вино в местната кръчма с местните хора. Като идеш в национален парк иди да видиш най известния каньон в група от 30 туристи водени от гайд, но после спри покрай пътя и влез в по малък каньон където ще си сам.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8870 Неутрално

  Ами хората нямат спокойствие в собсвените си градове и домове от милионите туристи.

 35. 35 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 725 Неутрално

  За съжаление свръхтуризмът съществува и става ''проблем'' и разваля доста удоволствия на почиващите индивидално.

 36. 36 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Споко, Дневник, България скоро няма да има свръх туризъм!

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  До 36
  За съжаление вече го има. При 7-те Рилски езера.

 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4479 Весело

  До коментар [#27] от "edin drug":

  Едно преди 50 години се раждахме и умирахме в родното си село,ходенето до града беше рядкост а това до София или морето - знаково събитие!
  Нима трябва да се върнем отново в тези времена?!

  klimentm
 39. 39 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#27] от "edin drug":

  Сигурно ще запазите името на това българско черноморско местенце за себе си. И аз търся такова, но не мога да го намеря.

 40. 40 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Няма свръхтуризъм, има ниски цени
  —цитат от коментар 21 на stanislavhivanov


  Да де, ама нали против това протестират местните. Щото цените са същите и за тях.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Няма свръхтуризъм, има ниски цени
  —цитат от коментар 21 на stanislavhivanov


  И друго, туризмът вече е много демократичен, колкото и странно да звучи. С евтин полет попадаш в Париж или Рим, отсядаш в хостел, ядеш пици на парче или садвичи за по 5 евро, и скиташ из целия град. Купуваш си от нета билети за по 5 евро за корабчетата по Сена, правиш снимки с телефона (продавачите на картички да го духат), ще пожалиш 4 евро за кафе в "Кафе дьо ла Пе" - и какво му трябва повече на човек?

 42. 42 Профил на mazaco
  mazaco
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да дойдат в България бе... Щели да им забраняват да се разхождат по бански по улиците. Аре бегайте....
  За какво ви требва Мачу Пикчи... Елате в България...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK