На каква възраст е най-добре да се учи чужд език

На каква възраст е най-добре да се учи чужд език

© Георги Кожухаров



Когато стане дума за учене на чужд език, сме склонни да мислим, че децата се справят най-добре. Това обаче може и да не е съвсем вярно и има редица допълнителни ползи от започването на по-късен етап, пише Би Би Си.


Забързана сутрин в двуезична детска градина в северната част на Лондон. Родителите помагат на децата си да се съблекат. Учителите ги поздравяват с "Buenos dias!" ("Добър ден" на испански). На площадката малко момиче моли косата й да бъде вързана на "coleta" ("плитка" на испански), а след това хвърля топка и виква "Catch!" ("Дръж!" на английски).


"На тази възраст децата не учат език – те го попиват", казва директорът на училището Кармен Рамперсад. За много от децата испанският е трети или дори четвърти език. Сред майчините им езици са хърватски, корейски и холандски. Ако сравним тези постижения с усилията на един средностатистически човек на урок по чужд език, лесно може да стигнем до извода, че е по-лесно да се започне отрано.




Науката обаче предлага много по-комплексна гледна точка за начина, по който се променя връзката на хората с езиците с течение на годините.


Различните етапи на живота предлагат различни предимства в ученето на езици. Бебетата например имат по-добър слух за различни звуци, малките деца могат да прихванат различни произношения с изумителна бързина, а възрастните могат да се съсредоточат за по-дълго време и имат ключови умения като грамотност, които помагат постоянно да разширяват речника си, дори и на родния език. Редица други фактори, като социалните обстоятелства, методите на обучение и дори любовта и приятелството, също могат да повлияят на броя езици, които човек говори, и на степента, в която ги владее.


"Не всичко се влошава с напредване на възрастта", коментира Антонела Сораче, преподавател по развитие на лингвистиката и директор на Центъра по въпросите на двуезичието в Университета в Единбург. Тя дава пример с метода, при който в класна стая преподавател обяснява определени правила. По думите й децата се представят по-зле при този начин на учене, защото нямат контрол над процеса на заучаване и способности за поддържане на внимание и запаметяване. "Възрастните са много по-добри тук. Така че това е едно нещо, което се подобрява с напредване на възрастта", допълва Сораче.


Изследване на учени от Израел показва, че възрастните са по-добри и в овладяването на изкуствени морфологични правила и прилагането им към нови думи в лабораторна среда.


Учените сравнили три отделни групи – 8-годишни, 12-годишни и младежи. Последните се представили по-добре от другите две групи, а 12-годишните постигнали по-добри резултати от по-малките деца. Изводите от проучването се доближават до тези от друго дългогодишно изследване, направено срез почти 2 хил. изучаващи английски език хора с два майчини езика - каталунски и испански: по-късно започналите овладявали новия език по-лесно от по-рано започналите.


Според учените от Израел е възможно по-възрастните участници в експеримента да са били облагодетелствани от умения, които идват със съзряването – например по-напредналите стратегии за решаване на проблеми и по-големия езиков опит. С други думи, по-възрастните ученици обикновено знаят доста повече за себе си и за света и могат да използват тези познания, за да обработват нова информация.


Това, в което малки деца се справят отлично, е индиректното учене: слушането на чужденци и имитирането им. Този метод обаче изисква да се прекарва много време с чужденците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  "Учените сравнили три отделни групи – 8-годишни, 12-годишни и младежи. Последните се представили по-добре от другите две групи, а 12-годишните постигнали по-добри резултати от по-малките деца. "
  ====================
  Когато мрънкаме, че вече ни е трудно да учим езици, имаме предвид не че сме пропуснали детството, а и младостта.
  Инак, ако знаеш един романски език, по-лесно ще научиш втория.

  Еретик
 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Сигурно по-възрастните поради по-добри техники, концентрация, опит и т.н. усвояват по-бързо нови езици, щом учените казват.
  Но език, който си успял да научиш като дете (макар и трудно, да...), остава според мен много по-траен, а и разбираемостта на говора на чужденеца, на когото езика е майчин, е много по-добра. Поне при мен е така (2 езика в детство, два като възрастен, плюс българския).

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Имаше по бай Тошово време един виц кой за колко време може да научи китайски. Студента казал "дайте ми конспект и ще го науча за месец." Комуниста само му трябвало партийно поръчение и на другия ден е готов. За колко време...английското бебе за колко го научава, за колкото и бг бебето българския. Нашите почнаха 89-та в детската, после 12г. в училище, университет, бригада в Сан Диего и сега го знаят. Сега същото е с внуците.

 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Езикът се учи цял живот. То е като гребане срещу течението. Спреш ли течението те отнася. За тези които са там, това не е проблем, защото езикът вече не е чужд. Те обаче почват да забравят родния си.

 5. 5 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Най-трудното е да се научиш да мислиш на съответния чужд език.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Какво означава "чужденец" за малките? :)
  Едните учат интуитивно, а другите с разбиране и логика :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  А според мен най-важно е да владееш майчиния си език, защото ако него не владееш как би могъл да научиш понятията и на друг език?

  А съм убеден и в това, че всеки индивид има един лимит на научаване само до известна степен, който никога не може да прескочи, независимо колко се старае.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Става ясно, че възрастните учат докато малките попиват. В този смисъл в по-късна възраст можеш да учиш език по-добре. Но това не променя фактът, че децата запомянт с лекота и говорят с лекота. Докато "по-добрите учещи" си напрягат цялото мислене докато учат и докато говорят. В крайна сметка пак е по-добре от малък да се занимаваш с езици.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 9. 9 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "дедо Андро":

  Много важно е нивото на владеене на майчин език. И четенето на книги. Нивото на владеене на чужд език, ще е до нивото на владеене на майчин език. Ако си присъствал, а не учил, в часовете по български и литература... пропуснатото се наваксва трудно.

 10. 10 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#7] от "дедо Андро":

  Това е грешка,да сравняваме родния с чуждия език.Защото най-малкото словореда ще е различен. И словосъчетания от типа *вятър работа * при чуждия език стават безсмислени.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 11. 11 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "Judjuk":

  От 25 години съм в чужбина. Не съм забравил нищо от българския и не ми се е налагало да го "опреснявам" ;)

  Иначе по темата: Децата ми са с три родни езика. От ранно детство ги освояват като майчин език, след 7 годишни подобряват граматката, след 12 обогатяват речника и количеството думи, след 16 се учат на комплексно изразяване и специфична терминология.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Весело

  До коментар [#10] от "kasko":

  Я някой полиглот да ми преведе :
  ''Интереса клати феса !'' на какъвто език си пожелае ! :)

  [email protected]
 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Абе то много науки са така, не само ученето на език.

 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  До коментар [#7] от "дедо Андро":Това е грешка,да сравняваме родния с чуждия език.Защото най-малкото словореда ще е различен. И словосъчетания от типа *вятър работа * при чуждия език стават безсмислени.
  —цитат от коментар 10 на kasko


  Прав сте, но тук не сравняваме родния с чуждия, а степента на владеене на родния, вкл. и правилата за пълния член (при Вас в "словореда").
  Иначе и словосъчетанията от посочения от Вас тип имат свои адекватни изрази в другите езици.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  До коментар [#7] от "дедо Андро":Това е грешка,да сравняваме родния с чуждия език.Защото най-малкото словореда ще е различен. И словосъчетания от типа *вятър работа * при чуждия език стават безсмислени.
  —цитат от коментар 10 на kasko


  Прав сте, но тук не сравняваме родния с чуждия, а степента на владеене на родния, вкл. и правилата за пълния член (при Вас в "словореда").
  Иначе и словосъчетанията от посочения от Вас тип имат свои адекватни изрази в другите езици.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  секи 4ти км

  идиоми... и те се нуждаят от превод

  изключение:
  значението "безсмислие" на "вятър работа" :)

  До коментар [#10] от "kasko":

  словосъчетания от типа *вятър работа * при чуждия език
  стават безсмислени

 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Весело

  .......още от мънинки от ЗАБАВАЧКАТА...че и по-напред ако ИМА ВЪЗМОЖНОСТ..........!!!!!!.......ДЕЧИЦАТА нямат никакво ВРЕМЕ за ГУБЕНЕ..........а вече в УНИВЕРСИТЕТА ТРЕБВА ДА ЗНАЯТ МИНИМУМ ДВА...........!!!!????.....всеки ЧУЖД ЕЗИК е БОГАТСТВО........несметно при това........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#7] от "дедо Андро":

  "А съм убеден и в това, че всеки индивид има един лимит на научаване само до известна степен,"

  Аз пък съм убеден, че "не от всяко дърво става свирка". Както не от всеки става музикант, художник, така е и с езиците. Обикновено индивидите с логическа нагласа на мисленето по-трудно учат неща извън "логиката". Децата (до към седемгодишна възраст) "вземат" нещата такива каквито са - без притеснения за граматически правила, без наслагване на "историческа обремененост", използвана за манипулация или само ирония.

 19. 19 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Весело

  "На каква възраст е най-добре да се учи чужд език"

  На всяка!

 20. 20 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#18] от "wanderer":

  "Обикновено индивидите с логическа нагласа на мисленето по-трудно учат неща извън "логиката""

  Аз лично винаги ползвам логика при научаването на даден език.

 21. 21 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#18] от "wanderer":

  "Аз пък съм убеден, че "не от всяко дърво става свирка""

  Аз пък съм убеден, че от всяко дърво става различна свирка. Примерно цигулка, кавал, гайда и тн. И дървото не е направено само да правиш свирки от него, става и за много други полезни неща. ;-)
  Не, че ме питаш де...

 22. 22 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#5] от "ISTORIK":

  "Най-трудното е да се научиш да мислиш на съответния чужд език."

  +++++++++++++++++++
  Често срещана грешка когато учиш и се опитваш да говориш чужд език е да си превеждаш изречението директно от български...

 23. 23 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#7] от "дедо Андро":"А съм убеден и в това, че всеки индивид има един лимит на научаване само до известна степен,"Аз пък съм убеден, че "не от всяко дърво става свирка". Както не от всеки става музикант, художник, така е и с езиците. Обикновено индивидите с логическа нагласа на мисленето по-трудно учат неща извън "логиката". Децата (до към седемгодишна възраст) "вземат" нещата такива каквито са - без притеснения за граматически правила, без наслагване на "историческа обремененост", използвана за манипулация или само ирония.
  —цитат от коментар 18 на wanderer

  Съдейки по себе си съм напълно съгласен с Вас. Отделил съм много повече време от други да науча определен език щот все търся логиката. Които не се замислят, а директно попиват им е по-лесно и са по-ефективни при научаването на език ( говоримо ).

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  "Иначе по темата: Децата ми са с три родни езика. От ранно детство ги освояват като майчин език, след 7 годишни подобряват граматката, след 12 обогатяват речника и количеството думи, след 16 се учат на комплексно изразяване и специфична терминология."
  До коментар [#11] от "mutant":

  Ми нали това написах. Езикът трябва да го упражняваш постоянно. Спреш ли, губиш го. Все едно гребеш срещу течението - това нашата учителка го каза.

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Весело

  Ще цитирам герой от една книга :"най-лесно се научава чужд език, когато си вземеш(имаш) хубава учителка в леглото! "

 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Губене на време. Бойко да не би да знае чужди езици

 27. 27 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2909 Весело

  Аз пък съм убеден, че "не от всяко дърво става свирка". Както не от всеки става музикант, художник, така е и с езиците...
  —цитат от коментар 18 на wanderer


  До коментар [#18] от "wanderer":
  Вие и аз стоим от същата страна на барикадата, уважаеми колега.

  Но пък право има и колегата Rick and Morty, посочвайки следното:

  Аз пък съм убеден, че от всяко дърво става различна свирка. Примерно цигулка, кавал, гайда и тн.
  —цитат от коментар 21 на Rick and Morty


  Момчета, хайде да празнуваме, няма да поправим ноторните истини днес.

  Весела Коледа!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 28. 28 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#4] от "Judjuk":

  забравят на баба ти фърчилото...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 29. 29 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 284 Неутрално

  На всяка възраст е добре да се учи. Минах 40-те, зная четири и сериозно се замислям за още един, че напоследък все повече контактувам на този език на работа. Отделно и ме е срам малко от сина ми, който е на 15 и знае 5 - просто така се случи с него със смяната на държавите и училищата, че все нови езици и приятели.

 30. 30 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rick and Morty":

  аз пък винаги ползвам пърдеж при освобождаването на газове...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Когато имаш млада и красива учителка си най-мотивиран

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Най-трудното е да се научиш да мислиш на съответния чужд език.
  —цитат от коментар 5 на ISTORIK


  Трудно се научава, защото хората първо превеждат на родния език това, което са ги питали на чуждия и сред това почват да мислят на чуждия език и се стараят да отговорят на 100 процента граматически правилно и това ги забавя.
  Има познати които процедират по този начин и това ги спъва.


 33. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rick and Morty":

  На мен това ми разказа играта в началото. Италианският е много лесен на елементарно ниво и труден в учтивите форми.

 34. 34 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "На каква възраст е най-добре да се учи чужд език" - НА ВСЯКА!!! Основна е МОТИВАЦИЯТА!!!
  Един учи за фукня, друг за пари, а трети спапсява брака и семейството. В Гьоте институт учих немаски с млад "пенсиониран" военен, на когото съпругата беше в Германия и му беше поставила срок от 6 месеца за дадено ниво. Там спеше, там се хранеше и дори от стените попиваше немска реч.

  roo
 35. 35 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#34] от "babyroo":

  Вместо да си вземе една германка да му ”преподава” в къщи, докато жена му е в Германия, той спял в института...
  Военен човек, изпълнителен но без да търси решение във всички измерения. Живи и здрави и весели празници, а за езиците - никога не е късно и никога не е рано да започнеш. При тях мотото на Мечо Пух е най-добро: Колкото повече, толкова повече.

 36. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rick and Morty":

  "Аз лично винаги ползвам логика при научаването на даден език."
  ==================
  +++++++++++++ Обратното би било ужасно. Започваме с това, което най-много ни трябва. Сравняваме с родния език или групата езици, към които принадлежи. Ползваме международните думи.
  Всеки си търси лесното, при това с основание.

  Еретик
 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Весело

  До коментар [#33] от "vhv":

  "На мен това ми разказа играта в началото. Италианският е много лесен на елементарно ниво и труден в учтивите форми."
  ===============
  Тъкмо го уча. Не смятам да стигам далече заради една десетдневна почивка.

  Еретик
 38. 38 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Както дядо цар беше казал когато му дойде времето, по младите възприемат бързо.

 39. 39 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#37] от "Костадин Иванов":

  Бармани и сервитьори много се кефят, когато виждат, че туристите опитват да говорят италиански. А ако ходиш и до Наполи... Наполи и наполетани - няма такава фантазия. Уикенда бях там... Красота! Градът, хората... Приятно изкарване!

 40. 40 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И аз пожелавам щастие лично и в семейството!!! Само че, приятелю от # 35, тогава германки наоколо нямаше, беше отдавна. А Мечо Пух никога не е изричал подобна глупост, нали сме от един роман, та знам. Това е масова заблуда!!! Цитирам дословно стихчетата на Пух
  The more it snows
  (Tiddely pom),
  The more it goes
  (Tiddely pom),
  The more it goes
  (Tiddely pom)
  On snowing.
  And nobody knows
  (Tiddely pom),
  How cold my toes
  (Tiddely pom),
  How cold my toes
  (Tiddely pom),
  Are growing.


  В помощ на цитиращите без да знаят и разбират! Не се ебавайте с Мечо ви Пух!

  roo
 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  От деня на раждането и на петте ми деца аз им говоря на гръцки, съпругата ми на майчиния и португалски, а майка ми на български.Резултата е, че владеят перфектно и трите езика. Отделно езиците които изучават допълнително.Голямата ми е на 17 и освен споменатите три езика владее и английски, френски и италиански.Малките деца попиват като гъби !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Отделно езиците които изучават допълнително" - поуигуот??? Родител на други подобни? Баси...

  roo
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Весело

  До коментар [#39] от "vhv":

  "Бармани и сервитьори много се кефят, когато виждат, че туристите опитват да говорят италиански."
  ============
  Нормално, и аз се радвам когато някой по Пирин ми каже на ужасен български, че не разбира български. Получавал съм по-добро отношение в Австрия и Сърбия заради уважението към езика им.
  Не, няма да съм в Неапол, отивам в Аоста по големите баири.

  Еретик




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK