Германците, които сами решават проблема с високите наеми

Германците, които сами решават проблема с високите наеми

© Associated PressОтчаяни от растящите цени, някои германци взимат нещата в свои ръце, за да си осигурят дългосрочни, ниски и стабилни наеми, разказва Би Би Си.


През последните години наемите в модерния мюнхенски квартал Вестенд скочиха. Някогашният квартал на работническата класа и дом на най-старата пивоварна в града Аугустинер бе модернизиран и облагороден. През септември гневът срещу растящите наеми прерасна в улични протести на 10 хил. души.


В една сграда обаче, позната като Ligsalz8, наемите не са се променяли от 10 години и се очаква да останат същите и в бъдеще.
"През 2008 г. започнахме с наеми от 7.88 евро на квадратен метър и през 2018 г. е същото", казва Йорк Рунте, един от наемателите. А за Мюнхен това е евтино. По думите на Йорк "средният наем е около 13 евро на квадратен метър, но сега, ако сте нов наемател, трябва да плащате повече от 17 евро".


Как се поддържат ниските цени


Ligsalz8 е обществена собственост, която не принадлежи нито на частни наемодатели, нито на държавата. Тя е част от обединение за отдаване на жилища под наем (Mietshäuser Syndikat), което си поставя за цел да държи наемите достъпни и далеч от ръцете на спекуланти.


В Мюнхен има контрол над наемите и цените са по-ниски, отколкото във Великобритания например, но цените продължават да пълзят нагоре. Ligsalz8 е включена в повече от 100 проекта в Германия и има връзки с подобни сдружения в Холандия и Австрия. Организаторите възнамеряват да разпространят идеята и в други страни.


"Помислихме си какво можем да направим, за да гарантираме, че тези апартаменти няма да бъдат отново приватизирани?", разказва Йорк.


Как купуват сградите си


Групи наемателите създават жилищни асоциации, които се присъединяват към Mietshäuser Syndikat, за да сформират дружества с ограничена отговорност. Тези дружества впоследствие купуват и притежават сградите.


Те се финансират от преки микрокредити под формата на малки заеми и колективно финансиране, както и от стандартни банкови заеми и подкрепа от Mietshäuser Syndikat. Наемът остава същия дори и след изплащане на заемите.


Това не е кооператив. Наемателите се нуждаят от собствен капитал, казва Йорк и допълва, че има опасност с мнозинство апартаментите да бъдат отново пуснати на пазара.


Вместо това наемателите администрират сами сградата и взимат ключовите решения за поддръжка, реновация и наеми. Сдружението обаче има право да налага вето на всяко предложение за повторна продажба на собствеността.


За жители като Рамона, млад дизайнер на свободна практика, моделът дава сигурност. "В Мюнхен е особено трудно да се намерят достъпни места за живеене. Но в сравнение с други места, в които съм живяла, Ligsalz8 е евтино", казва тя. "Това прави нещата много по-прости за мен, включително и за решението ми да работя на свободна практика. Станах самонаета преди три години и за мен е истинско облекчение да мога да живея тук".


Рамона казва, че съседите й са като семейство. "Всички сме много различни, работим различни неща, на различна възраст сме, има и 20-месечно бебе. Но тази сграда ни събира. Чувстваме се отговорни за този дом".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (167)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4454 Неутрално

  бумтяща икономика, свръх производителност, мега технологии , ..... и отчаяни германци не успяващи да си платят наем?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Такива кооперативи има от 200 години.
  Притежават цели квартали в големите градове.

  Ето малко инфо за ФРГ.

  Germany

  In the Industrialisation in the 19th century there were many housing cooperatives founded in Germany. Presently, there are over 2,000 housing cooperatives with over two million apartments and over three million members in Germany. The public housing cooperatives are organised in the GdW Bundesverband deutscher Wohnungs- und Immobilienunternehmen (The Federal association of German housing and real estate enterprise registered associations).

 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1051 Весело

  Едно време се учеше, че цената при капитализма се определя (почти само) от търсенето и предлагането.
  Все по често, обаче, се чуват вопли за регулации на (почти) всичко, щото се вдигали цените, напр.наемите в някакъв хубав квартал. А виж, за това колко труд трябва да положи инвеститора, за да спечели парите за нова сграда и парцела й- никой не пита. Нито защо строителството при съвременните технологии е толкова скъпо (картели?). Както и на какво основание чистачът трябва да има възможност да е съсед напр. на добър лекар от частна клиника, или собственик на посещаван ресторант и др.п.

 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Вместо да плащат наеми,да си купят жилищата с кредит.
  Ако имат друго собствено жилище,могат да го дадат под наем и така да си плащат.

 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#1] от "дерибеев":

  зависи от локацията. Ако искаш да живееш, където е тренди, требе да имаш дълбок джеб.

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Да бе голям кеф. Ще си купя аз апартамент ама няма да мога да го продам на когото си искам.

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2961 Неутрално  значи ниските лихви доведоха до високи цени на имотите, които пък от своя страна предизвикаха огромен строителен бум (балон) както в големите герм. градове, така и в предградията.

  След някоя друга година може да почнем да четем статии за низходящи цени и банкрутирали юридически и физически лица, нагрухали се на високите цени.

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Едно време се учеше, че цената при капитализма се определя (почти само) от търсенето и предлагането.Все по често, обаче, се чуват вопли за регулации на (почти) всичко, щото се вдигали цените, напр.наемите в някакъв хубав квартал. А виж, за това колко труд трябва да положи инвеститора, за да спечели парите за нова сграда и парцела й- никой не пита. Нито защо строителството при съвременните технологии е толкова скъпо (картели?). Както и на какво основание чистачът трябва да има възможност да е съсед напр. на добър лекар от частна клиника, или собственик на посещаван ресторант и др.п.
  —цитат от коментар 3 на balgariez


  Когато жилищата се купуват не с цел да живеят там,а като инвестиция,пазарът се изкривява.Жилището не е обикновена стока,а място,където живеят хора.Цените растат,което прави невъзможен достъпа до собствено жилище на младите хора,които тепърва започват да работят.Или пък се заробват с огромни кредити.Затова се и получава ситуация,при която хем има много необитаеми жилища,хем много хора живеят в пренаселени жилища поради високите цени.Ако всички необитаеми жилища излязат на пазара и купуват само хора,които искат да живеят в тях,цените ще намалеят драстично заради демографската криза.

 9. 9 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Интересна практика, която не бива да се хули, само защото разсъждаваме като българи. Германците имат доста хубави идеи, от които може винаги да се ползва нещо.

  malart.blog.bg
 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  значи ниските лихви доведоха до високи цени на имотите, които пък от своя страна предизвикаха огромен строителен бум (балон) както в големите герм. градове, така и в предградията.След някоя друга година може да почнем да четем статии за низходящи цени и банкрутирали юридически и физически лица, нагрухали се на високите цени.
  —цитат от коментар 7 на Нинов


  В България населението намалява с най-бързи темпове в света,заплатите са ниски,строят се много нови жилища,има много необитаеми жилища,а цените растат.Не знам в друга държава да има такава ситуация.В Германия има много имигранти,населението се увеличава и затова е нормално цените на жилищата да растат.

 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3125 Весело

  Щом са измислили закона за чистотата на пивото , шкартирането на наемите е проста работа ...

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#9] от "malart":

  такива кооперативи има в доста страни по света.

  Ето инфо по темата

  https://en.wikipedia.org/wiki/Housing_cooperative?wprov=sfla1

  преди 25 год живях в такова жилище в Хановер. Трябваше да вложиш 4 хил. дойчмарки, върху които кихаха 4% год. дивидент. Може дори да си само вложител.

 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  значи ниските лихви доведоха до високи цени на имотите, които пък от своя страна предизвикаха огромен строителен бум (балон) както в големите герм. градове, така и в предградията.След някоя друга година може да почнем да четем статии за низходящи цени и банкрутирали юридически и физически лица, нагрухали се на високите цени.
  —цитат от коментар 7 на Нинов


  .......при тоя приток на емигранти и бачкатори от секъде прогнозата ти нема как да се случи особено за ГЕРМАНИЯ- мотора на Е С........

  България НАД ВСИЧКО .....
 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  във ФРГ в момента на пазара за жилища вилният много чуждестранни купувачи, безчувствени към цените (струва им се все още евтино в сравнение със Сингапур, Хонг Конг, Лондон и Ню Йорк).

  Във Франкфурт вече има апартаменти, продадени на китайци за над €30млн.

  Китаецът е дар божий за имотните посредници, коментирайки, как някой бил купил цели 10 броя жилища на €20хил./кв.
  Всичките печалби + нови заеми се реивнестират от строителния бранш в още по-големи нови проекти.

 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#13] от "kesh":

  притокът е от бедни имигранти и бачкатори, а новите жилища са за милионери.

  Трябва или жилищата да станат евтини или имигрантите - милионери.

 16. 16 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3006 Весело

  До коментар [#15] от "Нинов":

  .......прогнозите са трудно нещо........и още по рядко се сбъдват/малцина го могат с голяма доза късмет/.........ПАЗАРА е ЦАРЯ.........а куповачите от АЗИЯ и БЛИЗКИЯ ИЗТОК НЕ СЕ ПАЗАРЯТ.........!!!!!?????......

  България НАД ВСИЧКО .....
 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5235 Неутрално

  До коментар [#13] от "kesh":

  Именно заради притока от хора, създаващи наплив за жилища, в Мюнхен не само че растат цени, но и е адски трудно да се намери жилище. А незаети свободни места има с ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ, и то - за високо квалифицирани кадри. Строи се навсякъде, особено в стари индустриални зони в самия град, както и около ЖП линиите към тези зони. Градът се уплътнява и концентрацията на население расте. Линиите на метрото са си същите и влаковете са много по-пълни отпреди 15 години. Тогава една междинна къщичка от една редичка, 6 метра широка и 10 метра дълга, с мазе, приземен, горен и тавански етаж, върху парцелче от 150 кв.м земя, струваше около 400 К, сега е поне 800 К в евро. В интерес на истината, и заплатите почти се удвоиха от тогава.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5235 Неутрално

  До коментар [#15] от "Нинов":

  В Мюнхен, за който град е статията, напливът е основно от квалифицирани кадри.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  бумтяща икономика, свръх производителност, мега технологии , ..... и отчаяни германци не успяващи да си платят наем?
  —цитат от коментар 1 на дерибеев

  Нация в упадък, обречена, без перспективи. Според компетентното мнение и оценките на специалисти по икономика, финанси, технологии, изкуство и всички останали области. Предричали и предричащи неизбежната победа на социализма над капитализма. Отначало в някои страни, а съвсем скоро и в целия свят. Все пак положението в Германия не е достигнало социалния минимум. Все още няма информация за нощуващи под мостовете. А там има много и то големи мостове. И красиви като архитектура.
  Не се ли допуска възможността да се търси и намира пазарна ниша като се предлагат жилища, за които реалната оценка на наема по различни причини е по-ниска, но се намират в големи градове и атрактивни поне като разположение квартали? В които наемателят може да вложи собствени усилия и средства за подобрения или да живее с някои компромиси относно комфорт и функционалност.

 20. 20 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2729 Весело

  До коментар [#1] от "дерибеев":


  бумтяща икономика, свръх производителност, мега технологии , ..... и отчаяни германци не успяващи да си платят наем?
  —цитат от коментар 1 на дерибеев


  Ти германците не ги мисли...те тия които им са скъпи наемите са пришълците, разни сирийски инджинерини и тем подобни навлеци като тая с чисто немското име Рамона...

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  бумтяща икономика, свръх производителност, мега технологии , ..... и отчаяни германци не успяващи да си платят наем?
  —цитат от коментар 1 на дерибеев


  Този парадокс го има почти навсякъде - Швейцария, Калифорния, Лондон.

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":във ФРГ в момента на пазара за жилища вилният много чуждестранни купувачи, безчувствени към цените (струва им се все още евтино в сравнение със Сингапур, Хонг Конг, Лондон и Ню Йорк).Във Франкфурт вече има апартаменти, продадени на китайци за над €30млн. Китаецът е дар божий за имотните посредници, коментирайки, как някой бил купил цели 10 броя жилища на €20хил./кв. Всичките печалби + нови заеми се реивнестират от строителния бранш в още по-големи нови проекти.
  —цитат от коментар 14 на Нинов


  Това води единствено до повишаване на цените на жилищата.Което от своя страна прави невъзможно младите семейства да си купят жилище или се набутват с огромни заеми.Оттам следва и по-ниска раждаемост,което пък след време се отразява негативно на икономиката.Печелят малцина, потърпевши са мнозинството.

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Едно време се учеше, че цената при капитализма се определя (почти само) от търсенето и предлагането.Все по често, обаче, се чуват вопли за регулации на (почти) всичко, щото се вдигали цените
  —цитат от коментар 3 на balgariez


  То капитализъм не остана. Всичко е регулации. А пък секторът на имотите са си страшни регулации. Колко разрешителни трябва да извадиш, за да строиш. Да не говорим за градоустройствения план.

 24. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Щом германците са го закъсали ние какво да кажем ???

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Това води единствено до повишаване на цените на жилищата.Което от своя страна прави невъзможно младите семейства да си купят жилище или се набутват с огромни заеми.Оттам следва и по-ниска раждаемост,което пък след време се отразява негативно на икономиката.Печелят малцина, потърпевши са мнозинството.
  —цитат от коментар 22 на Мусаши


  Абсолютно. Преди доста време един швейцарски кантон беше забелязал същата тенденция. Цената на имотите и наемите растат и младите напускат или не се женят. И беше показал комбинация от три пръста с преобладаващ среден на инвеститорите в имоти под формата на закон.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4644 Любопитно

  До коментар [#16] от "kesh":

  ...прогнозите са трудно нещо
  ======
  Но все пак е прогнозируемо....
  У нас това се практикува от близо десет години....
  Купуват се вили и се дават под наем.....
  Тая година иранците бележат голям ръст.
  Ако върви така, почти ще достигнат руснаците по арендатерство.
  Даже и мен ме викат понякога за преводи при пазарлъка.....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Щом германците са го закъсали ние какво да кажем ???
  —цитат от коментар 24 на valtoro


  Ситуацията е сходна в демографско отношение.Етническите германци,както и етническите българи имат едни от най-ниските коефициенти на раждаемост в света.Само дето населението на Германия не намалява драстично заради множеството имигранти.И до 50-60 години немците няма да са мнозинство в Германия.Както ще стане и с белите американци и британците.

 28. 28 Профил на Боярышник с хлебушком
  Боярышник с хлебушком
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Където се намесят банкери, нещата стават лоши за обикновените хора. Цялото това увеличение е защото, на банкерите им е по-изгодно един дом вмеесто да струва х еденици пари и купувача да има възможност да плати половината, и да вземе ипотека о.5х и върху тази сума да се начислява лихва, като заема ще се изплати доста бързо, а ако същичя имот струва 5 пъти повече, ипотеката ще бъди за 4.5х пари за доста повече години, а оттук лихвата ще бъде десетки пъти по-голяма. Затова не се строят достатъчно жилища, за да има недостиг и да се дигне цената.
  Например аз и сина купихме един тристаен дом, за 145 хил паунда през 2002, сега същият струва над половин милион паунда, а преди нас един шофьор на автобус, през 1982 година , когато "великата Тачер " продаде над 3милиона канселски жилища на лихва 20%,го беше купил за 26 хил. паунда, Естествено когато синът или децата му решат да го продават, бъдещия собственик, най-вероятно ще плаща лихва за ипотека на 400-500хил дори и на 2-3% това са 10-15 хил на година. А става въпрос за къща строена за общината1950 година с тесни стаи гредоред лошо строителство-
  Така банките печелят от високи като стойност лихви, строителните предприемачи , когато строят печелят по-голяма сума от продажбите на нови жилища, а производителите и търговците на строителни материали също вдигат цените, например една торба 25кг от най-евтиния портланд цемент там е 7 паунда, а у нас е 5 лева, при отворен пазар не би трябвало да е такава разликата.
  Така се вдигат цените на имотите до положението на Лондон, дотам че в един апартамент да живеят по 7-8 гастербайтера(получаваащи 7-8 заплати), а за нормално семейство с двама работещи и 1-2 деца, средните заплати за града не могат да осигурят достъпно жилище, Затова белите хора се изселват от столицата или пътуват 2-3 часа, за да работят...... Така всички цени в страната се вдигат и икономиката става неефеективна. Швабите закъсняха двадесетина година от англичаните, ама и те са се плъзнали по пързалката.... А най-лошото е че и в България сме се запътили по-този път.

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "balgariez":

  Принципно това е така. Но в някои дестинации, като Франкфурт, Мюнхен и особено Лондон, в последните години има свръх търсене на имоти от руски олигарси, арабски шейхове, китайски и други азиатски ”инвеститори”, които изкупуват недвижимости като скакалци. Мотивите са различни, но резултата е налице. Това също изкривява пазара и поражда нужда от регулации. И не става въпрос за чистачи и портиери. Цялата средна класа вече вижда невъзможност да се конкурира за жилища в собствената си държава с мръсни руски, арабски и китайски капитали.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#25:"realguru"][/quote]

  Това показва предимствата на децентрализираното управление.Местните управници са видели проблема и веднага са взели решение.В България всичко се решава на централно ниво ,а ситуацията е различна в София от смолянският регион.

 31. 31 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  строят се много нови жилища,има много необитаеми жилища,а цените растат.Не знам в друга държава да има такава ситуация.
  —цитат от коментар 10 на Мусаши


  Навсякъде където действа Невидимата Ръка има такава ситуация. Примерно Испания:

  - 3,4 млн празни жилища
  https://elpais.com/elpais/2018/09/18/inenglish/1537258176_649049.html

  - и сигурно още толкоз заебани
  https://www.news.com.au/technology/environment/natural-wonders/this-is-what-it-looks-like-when-a-credit-fuelled-housing-bubble-bursts/news-story/b3b877d3012fbeb35b2a7164ad2ec548

 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  кадрите в Мюнхен може да са квалифицирани, но са безпарични (бедни).

 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  Това за най-бързите темпове е мит. С подобни темпове намалява и в съседна Гърция и в съседна Сърбия, и в още няколко европейски държави.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 34. 34 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  До коментар [#21] от "realguru":

  бумтяща икономика, свръх производителност, мега технологии , ..... и отчаяни германци не успяващи да си платят наем?
  —цитат от коментар 1 на дерибеев


  Този парадокс го има почти навсякъде - Швейцария, Калифорния, Лондон.
  Дори и в Масква, където описаното от товарищ Дерибеев липсва.
  Но същият таварищ не си е направил труда да анализира.

 35. 35 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#17] от "Незнайко в Слънчевия град":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България НАД ВСИЧКО .....
 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Ти и персийски ли знаеш?

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":Това за най-бързите темпове е мит. С подобни темпове намалява и в съседна Гърция и в съседна Сърбия, и в още няколко европейски държави.
  —цитат от коментар 33 на Пипера е много лют


  Мит е на куков ден.От 1989г досега населението на България е намаляло с 23 процента.И това по официални данни,щото има и много неотчетена емиграция,която ще се установи при преброяването 2021г.Та минимум 25 процента е намалението.
  Населението на Гърция се е увеличило с 8 процента за този период.А на Сърбия е намаляло с 6 процента.Естествено ако не отчитаме отделянето на Черна гора и Косово.

 38. 38 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3006 Весело

  До коментар [#16] от "kesh":...прогнозите са трудно нещо======Но все пак е прогнозируемо.... У нас това се практикува от близо десет години.... Купуват се вили и се дават под наем..... Тая година иранците бележат голям ръст. Ако върви така, почти ще достигнат руснаците по арендатерство. Даже и мен ме викат понякога за преводи при пазарлъка.....
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  ++++++++++++++++++++++++.........дръж ТАКА.......!!!!!.......и продължавай да трупаш ИМОТИ на топ локация.......!!!!????.....особено ИСТАМБУЛ........!!!!!.......не знам нешто по-ДОБРО и ПЕРСПЕКТИВНО от инвестиция в имот в ТУРЦИЯ............

  България НАД ВСИЧКО .....
 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  Бялата раса е силно агресивна и господарска,и няма да допусне някой друг да и "се качи на главата". Така че най-вероятно белите хора в САЩ,Великобритания и Германия ще се отделят от другите етноси и раси в собствени държави. Говоря за след сто-двеста години. В щата Върмонт в САЩ например,и до днес белите хора са над 99%!

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  До коментар [#36] от "Пипера е много лют":

  Не, не знам.
  Помагаме си.
  Кат им дойдат руски клиенти, аз им помагам.

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мусаши":

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_past_and_future_population

  Просто при гърците този процес започва по-късно, но вече е ясно забележим. И Гърция и Сърбия са стабилно под фертили рейт 2.1, колкото е нужен. И двете имат предимството да не са били под съветско управление, което обяснява и защо в България процесите със спад на раждаемостта започват още в началото на 80-те. След 89-та паднаха (макар и да останаха визите) вътрешните забрани за пътуване и много хора взеха правилното според тях решение. След 2001-ва паднаха и визите и процеса се засили. Сърбия и Гърция вървят по същия път.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5235 Неутрално

  До коментар [#24] от "valtoro":

  У нас, най-вече в СФ, тенденцията е същата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4454 Неутрално

  До коментар [#34] от "4ort":

  ами статията е за наеми в Германия и възможности/решения на германци ... та поне днес почини от служба

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":Бялата раса е силно агресивна и господарска,и няма да допусне някой друг да и "се качи на главата". Така че най-вероятно белите хора в САЩ,Великобритания и Германия ще се отделят от другите етноси и раси в собствени държави. Говоря за след сто-двеста години. В щата Върмонт в САЩ например,и до днес белите хора са над 99%!
  —цитат от коментар 39 на deaf


  Само дето делът на белите хора пред 1950 г е бил 28 процента от световното население,сега е 15,а през 2060г ще е 9 процента.До края на века ще е не повече от 3-4 процента.В САЩ белите ще са малцинство през 2045г.В мнозина европейски държави също.

 45. 45 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Има нещо неясно в тази схема. Наемът бил 7.88 евро/квадрат. Това добре. Но пише, че всеки трябвало да си осигури финансирането за да се включи в схемата. Питам се това финансиране безплатно ли е и не трябва ли да се върне на банката? И какво става със сметката за размера на наема ако се прибавят и вноските по кредита?

 46. 46 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мусаши":https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_past_and_future_population Просто при гърците този процес започва по-късно, но вече е ясно забележим. И Гърция и Сърбия са стабилно под фертили рейт 2.1, колкото е нужен. И двете имат предимството да не са били под съветско управление, което обяснява и защо в България процесите със спад на раждаемостта започват още в началото на 80-те. След 89-та паднаха (макар и да останаха визите) вътрешните забрани за пътуване и много хора взеха правилното според тях решение. След 2001-ва паднаха и визите и процеса се засили. Сърбия и Гърция вървят по същия път.
  —цитат от коментар 41 на Пипера е много лют


  Не оспорвам нещата,които казваш.Но е факт,че сме най-бързо намаляващата държава в света.Дори и по данни на ООН до 2050г България ще изгуби най-голям процент от населението.

 47. 47 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3384 Весело

  До коментар [#3] от "balgariez":

  "Едно време се учеше, че цената при капитализма се определя (почти само) от търсенето и предлагането.
  Все по често, обаче, се чуват вопли за регулации на (почти) всичко, щото се вдигали цените, напр.наемите в някакъв хубав квартал"

  'Чистият капитализъм' ако е самоцел е толкова вреден колкото соца. Жилищата, ляба и разни такива неща са база за преживяване и няма нищо лошо в известно регулиране с цел предпазване на най-важната класа за дългосрочно успешно общество - средняците.

  Щото се получава така че средния немец изкарва чинно кинти по немските правила обаче идват Цин Дзън или Тимочук с мангизи дето не са изкарани по немските правила а понякога и направо мръсни или като част от практически военна кампания за заселване на 'кадри' на запад и изкривяват пазара прецаквайки оригиналната му идея да е сравнително естествен баланс между щенията и възможностите на хората на тоя пазар.

  Се едно да идеш на някой в язовира дето гледа шаранчета да му завъдиш пирани или нещо подобно дето не е част от нормалната екосистема която е формирана сравнително дълго

  Use your Illusion
 48. 48 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Познавам един османски герой от Разград (самия той се титулува османец), дето разправяше, че най-ценното от образованието му били часовете по руски език. Голям фен на бай тошо (в ада да гори дано), но не може да обясни защо.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4644 Весело

  До коментар [#38] от "kesh":
  и продължавай
  ======
  Мога и да не го правя, kesh..... но понякога и клиента и арендатора просто те подтикват да станеш посредник
  Когато единия каже "търся", а другия "намери ми"..... какво ти остава друго....
  И още..... ако не го сториш ти, някой друг със сигурност ще се заеме....

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5235 Неутрално

  До коментар [#32] от "Нинов":

  Това е доста едро обобщение. Не съм видял инженери да ровят по кофите в Мюнхен...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мусаши":

  Аз твърдя, че не сме най-бързо намаляващата и в съседни държави положението е подобно. А в ЕС по-бързо се топят Литва и Латвия, в Европа са Украйна и Молдова. Най-голяма раждаемост има в Афганистан, Йемен и Сомалия към момента. Това не значи, че те са някакъв модел за някой, дори и за собствените си жители.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 52. 52 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1980 Весело

  Като са прости да нямат свое жилище така им се пада!

  В Русия съм! В Русия съм!
 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  До коментар [#44] от "Мусаши":

  Процент е едно,а бройка друго. Белите хора като бройка със сигурност са се увеличили,в сравнение с 50-те години на 20-ти век.
  България губи население,но друга ЗАПАДНА страна го приема това българско население.

 54. 54 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#50] от "Незнайко в Слънчевия град":

  не ровят в кофите, но в същото време няма да им е лесно да си купят жилище за над милион евро (100 кв.м * €10хил./кв.м) или да плащат съответния наем.

 55. 55 Профил на Боярышник с хлебушком
  Боярышник с хлебушком
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#13] от "kesh":притокът е от бедни имигранти и бачкатори, а новите жилища са за милионери.Трябва или жилищата да станат евтини или имигрантите - милионери.
  —цитат от коментар 15 на Нинов


  Ако имигрантите станат милионери, жилищата ще струват милярди и без чавизъм, ще стигнем до венецуелска инфлация, тогава щастливите собственици на жилища в Мюнхен ще могат да пестят от отопление като горят пачки с пари от 5 еврови банкноти...

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мусаши":Аз твърдя, че не сме най-бързо намаляващата и в съседни държави положението е подобно. А в ЕС по-бързо се топят Литва и Латвия, в Европа са Украйна и Молдова. Най-голяма раждаемост има в Афганистан, Йемен и Сомалия към момента. Това не значи, че те са някакъв модел за някой, дори и за собствените си жители.
  —цитат от коментар 51 на Пипера е много лют


  Единствено населението на Латвия е намаляло повече от българското.Но до 2050г ще ги надминем.Има доклад на ООН по въпроса.
  А ако мислиш,че е положително,ще ти кажа,че населението от 1 до 25 години е с 900 хиляди по-малко от това на възраст 40-65 години.Като се има предвид и емиграцията след 20-25 години ще има с 1 милион по-малко работници на пазара на труда и 40 процента пенсионери.Което ще доведе до икономически срив.

 57. 57 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4454 Весело

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  не можеш да не го правиш при тази цена лука в Турция ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  До коментар [#48] от "Пипера е много лют":

  Подобно е и при мен....
  Учительницата ни по руски постоянно ни повтаряте да сме го научили този език, че някой ден може и да ни потрябва.....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4454 Весело

  До коментар [#51] от "Пипера е много лют":Това не значи, че те са някакъв модел за някой

  модел са , просто го погледни от друг ъгъл

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#44] от "Мусаши":Процент е едно,а бройка друго. Белите хора като бройка със сигурност са се увеличили,в сравнение с 50-те години на 20-ти век. България губи население,но друга ЗАПАДНА страна го приема това българско население.
  —цитат от коментар 53 на deaf


  И като брой ще намалеят значително белите .От отрицателен естествен прираст сме намалели досега с 1,1 милиона.Още толкова и от емиграция,ама в тази бройка трябва да се включат и 400 хиляди турци от Голямата екскурзия през 1989г.Сметни още поне 200 хиляди цигани и турци, емигранти след 1989г и ще установиш,че българите емигранти са не повече от 500 хиляди.

 61. 61 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3006 Весело

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  .........със СИГУРНОСТ.........икономиката не ТЪРПИ ВАКУМ..........!!!!!!........ДРЪЖ ПИЛЕНЦЕТО дордето е на РАМОТО..........!!!!!!????......като ХВРЪКНЕ.......- пътища МНОГО..........

  България НАД ВСИЧКО .....
 62. 62 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#47] от "Нагъл Визионер":

  Не случайно в повечето швейцарски кантони покупката на жилище е доста трудно мероприятие, ако не си с швейцарски паспорт. Остави ли се всичко на пазара, винаги по-хищната и по-наглата риба изяжда останалите и скапва мястото.

 63. 63 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5235 Неутрално

  До коментар [#54] от "Нинов":

  Нека правим разлика между "не е лесно" и "невъзможно е". Лихвите все пак са нула цяло и почти нищо, фиксирани за 15 години. Ако и съпругата работи, тогава и почивка на Бали, като добавка, не е проблем, нито ново Q7, повярвайте.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 64. 64 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5235 Неутрално

  До коментар [#54] от "Нинов": Nur zur Info:

  "Das Internetportal gehalt.de hat 882.489 Gehalts-Datensätze aus den vergangenen zwölf Monaten analysiert. Das Ergebnis: Fachkräfte (ohne Personalverantwortung) verdienen in München im Durchschnitt 59.707 Euro brutto jährlich, Führungskräfte (mit Personalverantwortung) kommen auf 119.436 Euro."

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 65. 65 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#45] от "tko42434569":

  Дали тези 7,88 евро не са за вноската?

 66. 66 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5235 Неутрално

  До коментар [#62] от "stoiank":

  А в Дания, за сведение, чужденци изобщо нямат право да купуват къщи с парцел. За апартаменти не съм сигурен...
  То, в Дания нямаш и право да вееш друго знаме, освен датското, но това е друга тема...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 67. 67 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#1] от "дерибеев":

  Свръхемиграция...затова има печалбари от бивши соци, дето спят в бусовете си.

 68. 68 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1980 Весело

  До коментар [#46] от "Мусаши":

  "Дори и по данни на ООН до 2050г България ще изгуби най-голям процент от населението."

  Че това е чудесно!
  Ще е спокойствие както сега по празниците!

  В Русия съм! В Русия съм!
 69. 69 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1980 Весело

  До коментар [#50] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Това е доста едро обобщение. Не съм видял инженери да ровят по кофите в Мюнхен..."

  Защото не живеят там. Това нали го уточнихме.
  ПП и крокодили няма да ровят, по същата причина.

  В Русия съм! В Русия съм!
 70. 70 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Този вариант на стопанисване по никакъв начин не променя съотношението търсене-предлагане и съответно не може да реши никакъв проблем.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 71. 71 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  не принадлежи нито на частни наемодатели, нито на държавата. Тя е част от обединение за отдаване на жилища под наем (Mietshäuser Syndikat), което си поставя за цел да държи наемите достъпни и далеч от ръцете на спекуланти.
  ______________
  Едно птиче пролет не прави!
  Близкоизточните зулуми дават добра доходност на наемодателите в Германия,които са предимно частни американски фондове опериращи с големи масиви от имоти в мегаполисите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 72. 72 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Ауу да му мислят бедните инвеститори, които няма да получат печалба и за това държат изкуствени наеми. Както е в Обединеното Кралство впрочем. Не стига, че цените растят, но и не се строят нови къщи. И хоп след като "плъзнаха" (както го описаха вестниците) българи и румънци 2014, алеле божке те причинявали проблеми като взимали всички свободни къщи или пък, когато пренаселявали къщите... Да бяха милионери пък да купуват луксозни имоти.

  " Ligalz8 е обществена собственост, която не принадлежи нито на частни наемодатели, нито на държавата. Тя е част от обединение за отдаване на жилища под наем (Mietshäuser Syndikat), което си поставя за цел да държи наемите достъпни и далеч от ръцете на спекуланти"

  И в Единбург има подобна структура, но е притежавана от студентите: https://edinburghcoop.wordpress.com/the-co-op/

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 73. 73 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мусаши":"Дори и по данни на ООН до 2050г България ще изгуби най-голям процент от населението."Че това е чудесно!Ще е спокойствие както сега по празниците!
  —цитат от коментар 68 на Веселин Дечев


  Какво му е чудесното?Като поне 40 процента от населението ще са пенсионери,а работната сила ще намалее драстично.Кой ще изработва БВП,кой ще плаща данъци и осигуровки?Цели региони от страната ще се обезлюдят, останалите ще вегетират.Единствено София, Пловдив и Варна ще запазят населението си.

 74. 74 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#3] от "balgariez":

  "Едно време се учеше, че цената при капитализма се определя (почти само) от търсенето и предлагането."

  Това върви със задължителното условие да има свободен конкурентен пазар.

  Сега понеже виждам накъде залитате, да ви информирам, че този пазар на недвижимостти всъщност се доминира от корпорации, които имат многолилярдни инвестиции и притежават десетки хиляди сгради/жилища.

  така че хайде по-полека с това за свободното определяне на цената...

  Модератора е неадекватен!
 75. 75 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#62] от "stoiank":

  То въобще кой притежава имоти в Швейцария? Едно 70% са под наем...

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 76. 76 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#45] от "tko42434569":Дали тези 7,88 евро не са за вноската?
  —цитат от коментар 65 на taratanki


  Да, възможно е. Не става ясно от публикацията. Но тогава това не е наем, а по-скоро вид собственост. Тя пък от своя страна върви с други финансови тежести, които вероятно не са отразени в тази цена. Изобщо, ако това беше чак такава изгодна и сигурна схема, то всички щяха да правят подобни жилищни кооперативи (ООД-та), вместо да плащат наем по 17 евро/квадрат.

 77. 77 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":

  Не мисля че е положително, напротив. Но вайкането не променя нищо, трябва си е*ане! И то без контрацепиви. И после да ги гледаш тия деца. Аз съм дал скромния си принос, мога и още, но в модерното общество и жената има своята дума. Само в Афганистан, Йемен и Сомалия жените са машини за раждане на камикадзета. Ако (когато) там жените получат образование, и там ще секне този тренд с фертилити рейт над 5.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 78. 78 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2080 Весело

  До коментар [#60] от "Мусаши":

  Добре Мусаши, всички сме наясно с уплахата ти за бъдещето на бялата раса.

  Хайде стига толкова , какво значение има?
  След няколко милиона години всичко с тази планета приключва, така че успокойсе и другите раси ще си заминат в дългосрочен план:)

  Модератора е неадекватен!
 79. 79 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":Не мисля че е положително, напротив. Но вайкането не променя нищо, трябва си е*ане! И то без контрацепиви. И после да ги гледаш тия деца. Аз съм дал скромния си принос, мога и още, но в модерното общество и жената има своята дума. Само в Афганистан, Йемен и Сомалия жените са машини за раждане на камикадзета. Ако (когато) там жените получат образование, и там ще секне този тренд с фертилити рейт над 5.
  —цитат от коментар 77 на Пипера е много лют


  Изобщо не става въпрос само за образование.Познавам доста жени с висше образование и повече от две деца.И обратно-жени с основно образование,които имат по едно дете.Истината е,че бременността, раждането и отглеждането на децата,не са от най-приятните неща за жените.И много от тях си ги спестяват или се ограничават до едно дете.

 80. 80 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12081 Неутрално

  Такива кооперативи има доста. Някои от тях даже се ли стават на борсата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  Бе и аз се чудя! Тез ора що не си построят апартаменти и къщи, ми плащат солени наеми? И то с техните космически доходи. В България всички си имаме жилища /аз например имам три/. Под наем са само хора, които работят в София или далече от дома.

 82. 82 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Бе и аз се чудя! Тез ора що не си построят апартаменти и къщи, ми плащат солени наеми? И то с техните космически доходи. В България всички си имаме жилища /аз например имам три/. Под наем са само хора, които работят в София или далече от дома.
  —цитат от коментар 81 на Judjuk


  За какво са ти три жилища?Ако мислиш да живеят децата ти в тях е разбираемо.Иначе за мен е непонятна тази българска страст да се трупат жилища.

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  [quote#29:"Пипера е много лют"..... Но в някои дестинации, като Франкфурт, Мюнхен и особено Лондон, в последните години има свръх търсене на имоти от руски олигарси, арабски шейхове, китайски и други азиатски ”инвеститори”, които изкупуват недвижимости като скакалци. Мотивите са различни, но резултата е налице.....[/quote]
  Ами това има и друго обяснение. Африка, Азия и Евразия (все пичаги и мъжаги) са се запътили, хукнали презглава към "Гейропа", която "гниела", била в "упадък" и какви ли не подобни.... Защото май Европа и Северна Америка са най-хубавите места за живеене, най - уредените, райски кътчета! Само че резултатът ще е един и същ - хората идващи от кочините са способни всичко да превърнат в кочина. И се справят.

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  А в България има една мистерия - инвеститорът строи, слага високи цени, и няма никакви финансови затруднения да не продаде жилищата дори и 10 години! Защо ли?

 85. 85 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4542 Неутрално

  До коментар [#41] от "Пипера е много лют":

  ВБългария нещата с раждаемостта са зле още от 501те години.Заради колективизацията и насилстееното преселение на милиони от село в град-в панелка.

 86. 86 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Недоумявам, как при високи строителни бумове, т.е. масово строителство, цените ще растат. Масово, означава намалени разходи на квадратен метър, понеже се поръчват още по-големи от преди обеми материали, на още по-ниски едрови цени? Нещо не е наред с капитализма и пазарните механизми. Освен това човечеството не е нараснало чак толкова много, че да се увеличи дефицитът на жилища на пазара. Предвид това, че старите сгради не са изчезнали яко дим, те си остават и се ползуват. Единственият вариант за вдигане на цените, може да е поради това, че заможни чорбаджии изкупуват твърде много сгради в тяхно притежание и се получава спекула, защото обикновените хора не могат да се доберат до тях за покупка. Това е неестествено положение, нали е демокрация и всеки трябва да има еднакъв достъп до предлаганите на пазара стоки. Как се вреждат тогава милионерите и милиардерите пред останалите потребители?

  мурзилка
 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  "За какво са ти три жилища?"
  До коментар [#82] от "Мусаши":

  Ха познай де! И аз се чудя! Но темата е за немците, дето живеят под наем.

 88. 88 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  "За какво са ти три жилища?"До коментар [#82] от "Мусаши":Ха познай де! И аз се чудя! Но темата е за немците, дето живеят под наем.
  —цитат от коментар 87 на Judjuk


  Аз aко знаех, нямаше да те питам.И не става въпрос само за теб.Ами е масово явление да се купуват жилища от хора, които нямат намерение да живеят в тях,нито пък ги дават под наем.И се получава парадокс-много празни жилища,а пък младите живеят при родителите си, защото не могат да си позволят жилище.

 89. 89 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1980 Любопитно

  До коментар [#88] от "Мусаши":

  Жилището е гаранция. Щото ако останеш без работа или пари няма да останеш на улуцата. Все ще намериш какво да ядеш няколко месеца. От глад никой не е умрял за два дена. Но ако останеш без покрив какво правиш? Особено зимата?
  А и ако останеш без покрив се нарушава ритъма на живот въобще- как ще ходиш на работа, училище и тн?

  В Русия съм! В Русия съм!
 90. 90 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#88] от "Мусаши":Жилището е гаранция. Щото ако останеш без работа или пари няма да останеш на улуцата. Все ще намериш какво да ядеш няколко месеца. От глад никой не е умрял за два дена. Но ако останеш без покрив какво правиш? Особено зимата?А и ако останеш без покрив се нарушава ритъма на живот въобще- как ще ходиш на работа, училище и тн?
  —цитат от коментар 89 на Веселин Дечев


  Има предвид естествено не жилище,в което да живееш,а случаите,когато се купуват повече жилища.Което е масово явление в България.

 91. 91 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1980 Любопитно

  До коментар [#88] от "Мусаши":

  Че какъв толкова е проблема да живеят младите с който и да било? Искат- живеят. Ако имат достатъчно голям дом защо не?
  А да, сетих се!- не може да правиш секс на кухненския плот когато решиш, колко тежък е животът зарафи това! Оле мале!
  Нали като е младо семейство някой трябва да помага с бебетата? Бащата е на работа, някой трябва да нсоазарува, сготви, изчисти. А и майката е човек и иска да иде на фризьор, маникюр,да излезе с приятели или просто да поспи до късно.

  В Русия съм! В Русия съм!
 92. 92 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  До коментар [#86] от "Маршалов":

  Цените ги вдигат самите чорбаджии - от алчност,(и глупост!),като дори не е нужно да се договарят тайно. Я си спомни цената на нефта как хвръкна без причинно. И ЕС уж щеше да съди световните нефтени компании за картелно споразумение,но нещо се умълча като въшка в гащи.

 93. 93 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#88] от "Мусаши":

  Жилище се купува с цел живеене и/или инвестиция.
  За България си купуваш жилище, след това наследявате едно от твоите родители и едно от родителите на съпругата ти и сте готови с три:)

  Има много хора, които купуват жилище, за да го дават под наем.
  След това се оказава, че поради някакви причини този бизнес не е за тях и жилището "увисва".

  Отделно за България жилището е и вид сигурност за спестявания.
  Нямаш капшиталов пазар и подобна психика при населението, няма довери на банките, страх те е да напъхаш парите в буркани или да ги обърнеш в скъпоценостти и идва логичното решение, вкарваш ги във жилище, може да не печелиш, но смяташ и че няма да ги загубиш:)

  Модератора е неадекватен!
 94. 94 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1980 Весело

  Голяма мъка им е на едрите капиталисти, че младите не искат да теглят заробващи кредити и да пазаруват на нереални космически цени.
  А и не искат да дават пари за детегледачки и детски центровеа си ползват родителите!
  Как смеят,а?! Да се разпнат! :D

  В Русия съм! В Русия съм!
 95. 95 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#88] от "Мусаши":Че какъв толкова е проблема да живеят младите с който и да било? Искат- живеят. Ако имат достатъчно голям дом защо не?А да, сетих се!- не може да правиш секс на кухненския плот когато решиш, колко тежък е животът зарафи това! Оле мале!Нали като е младо семейство някой трябва да помага с бебетата? Бащата е на работа, някой трябва да нсоазарува, сготви, изчисти. А и майката е човек и иска да иде на фризьор, маникюр,да излезе с приятели или просто да поспи до късно.
  —цитат от коментар 91 на Веселин Дечев


  Огромен проблем е.Ако не сте живеели две семейства под един покрив няма как да го разбереш.И наистина помощта на бабите е безценна,ама едно е да живеят в друго жилище наблизо/както е в моя случай/,друго в едно жилище.Разликата е огромна.

 96. 96 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":

  В Германия има прираст на населението (от имигранти, не от раждаемост). Логично е цените да се вдигат. Освен това все повече имоти се ползват като туристически квартири, а не като посточнни жилища и това още повече вдига цените в интересните за туристи места. А сметката с тоя синдикат е такава, че наемите са ниски за една група от хора, която по неясни критерии се е "уредила" да живее там. Във Франция има подобно нещо и то се нарича HLM (съкращение на жилища с регулирани наеми). Та наемите на такива жилища се определят от доходите на наемателя. Ако си беден, може да живееш за жълти стотинки в такова жилище. Ако ти се вдигне дохода, обаче, ти вдигат и наема. Предполагам немския синдикат е нещо подобно.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 97. 97 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#82] от "Мусаши":

  Жилищата се "натрупват" по естествен път. Българите, които по принцип притежават жилища (за разлика от ромите), имат по 1-2 деца максимум и всъщност след време се оказва, че тези децца са наследили по няколко имота. В крайна сметка при свиване на населението в БГ и непрестанния строеж на жилища, няма как човек да няма повече от едно жилище. То в момента в БГ има не повече от 3 милиона домакинства и над 5 милиона жилища... Не знам за кого и защо се строят нови жилища, като всъщност в ГБ има жилища за всеки. Ако населението не започне да нараства по някакъв начин, тези жилища ще губят стойност, защото няма да има кой да живее в тях.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 98. 98 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  .И до 50-60 години немците няма да са мнозинство в Германия.Както ще стане и с белите американци и британците.
  —цитат от коментар 27 на Мусаши
  В щатите белите вече са под 50%, но то е защото всеки с някаква дори малка разцветка (примерно дядо кубинец) има стимул да се пише 'цветнокож'. Има разни облаги от сорта на affirmative action.

  А за ЮК и Германия си много далеч от истината. Местните ще си останат мнозинство в обозримо бъдеще. А дефиницията за местен е обтекаема. Някой с дядо поляк си е местен. Повечето бели имигранти се асимилират и второто поколение са местни. Както у нас са местни потомците на белогвардейците и арменските бежанци. Само по фамилиите може да ги идентифицира човек.

  Просто ние като цяло сме страна дарител на емигранти, а не бенефециент и затова у нас не сме свикнали с тази мисъл, че определящо е самосъзнанието, а не кръвната връзка.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 99. 99 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#82] от "Мусаши":Жилищата се "натрупват" по естествен път. Българите, които по принцип притежават жилища (за разлика от ромите), имат по 1-2 деца максимум и всъщност след време се оказва, че тези децца са наследили по няколко имота. В крайна сметка при свиване на населението в БГ и непрестанния строеж на жилища, няма как човек да няма повече от едно жилище. То в момента в БГ има не повече от 3 милиона домакинства и над 5 милиона жилища... Не знам за кого и защо се строят нови жилища, като всъщност в ГБ има жилища за всеки. Ако населението не започне да нараства по някакъв начин, тези жилища ще губят стойност, защото няма да има кой да живее в тях.
  —цитат от коментар 97 на Дразнител


  ......това по ПРИНЦИП е ТАКА но не ВАЖИ ЗА СОФИЯ.......!!!!.......гледах изследвания ,че до 20-ет години 50% от населението на БЪЛГАРИЯ ше ЖИВЕЕ в СТОЛИЦАТА........!!!!?????.........ами тази "прогноза" е ВЕЧЕ СТАРА то сега е ТАКА.....!!!!!!.....ами след 20-ет ГОДИНИ.......????!!!!!.......

  България НАД ВСИЧКО .....
 100. 100 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Единствено населението на Латвия е намаляло повече от българското.Но до 2050г ще ги надминем.Има доклад на ООН по въпроса.
  —цитат от коментар 56 на Мусаши
  Уф, тези 30-40 годишни прогнози са като приказките за светлото бъдеще на комунизъма. До тогава я камилата, я камиларя.

  Ако погледнеш прогнозите за БГ отпреди 30 години ще видиш как расте млеконадоят в Тутраканската селищна система - тъкмо навреме за 25-тия конгрес на БКП.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK