Еврото на 20 години - един непълен успех

Еврото на 20 години - един непълен успех

© ReutersОбщата европейска валута, създадена официално на 1 януари 1999 г., изигра своята роля на щит срещу финансовата криза и за стабилизиране на цените. Недостатъчното изравняване между икономиките от еврозоната обаче изважда на показ крехкостта на една недовършена конструкция: по-конкретно липсата на общ бюджет и на истински банков съюз и капиталови пазари.


Еврото навърши 20 години и оцеля. Колко ли пъти му предсказваха провал и разпад още при неговото раждане, по време на финансовата криза и кризата със суверенните дългове. "Ще преживее ли еврото 2012 година?", питаше се преди седем години нашият специалист по валутите Изабел Кроазар. По случай 10-ата годишнина от пускането на еврото в обращение тя отбеляза, че единната валута е изиграла по забележителен начин своята роля на "щит от калена стомана срещу финансовата криза", спестявайки на "главните действащи лица от еврозоната опустошителните валутни бури, които бяха нещо обичайно за тях преди нейното създаване".


Стабилност и просперитет са двете предимства, изтъквани от Европейската централна банка (ЕЦБ), която отпразнува на 1 януари 20-ата годишнина от създаването на паричната единица евро, от фиксирането на обменните курсове между валутите на 11-те държави, участвали в неговото създаване. И ако стабилността е оспорвана рядко, то просперитетът, създаден от еврото, невинаги е забелязван от хората.


Това е популярна валута
Единната валута набра скорост, тя е използвана всекидневно от 340 милиона европейци в 19 страни и въпреки критиките на привържениците на националния суверенитет е необикновено популярна: според резултатите от проучване на Евробарометър, проведено през октомври и публикувано през ноември, 74% от жителите на еврозоната смятат, че единната валута е нещо добро за Европа - най-високото равнище от 2004 г., 64% - исторически рекорд, считат, че еврото е добро за страната им, а 25% са на обратното мнение, че общата валута е изиграла отрицателна роля.


Във Франция делът на одобряващите еврото е малко по-нисък - 59% - и е намалял от миналата година. Заедно с Италия тя е една от страните, където някои обвиняват общата валута за икономическите трудности, най-вече за липсата на конкурентоспособност в промишлеността. Подкрепата за еврото е най-висока в Ирландия (85%), Люксембург (80%) и Австрия (76%).


Гарантирана стабилност на цените


Въпреки усещането за повишаване на цените, предизвикано от въвеждането на еврото, успехът на общата валута е, че предотврати завръщането на инфлацията, която се отразяваше негативно на покупателната способност на домакинствата. От 1 януари 1999 г. годишната инфлация е средно 1.7%, "т.е. на по-ниско равнище от средните, регистрирани през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век в отделните страни от еврозоната преди присъединяването им" към нея, подчертава ЕЦБ.


Просперитетът не достига до всички


Поддържаше ли еврото икономическия растеж на еврозоната или го възпрепятстваше заради прословутите критерии от Маастрихт, които са толкова ограничителни? Тази тема е обект на дебати, но въпреки това фактът, че общата валута сложи край на рисковете от конкурентни девалвации, е неоспорима придобивка.


ЕЦБ от своя страна изтъква, че брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС на глава от населението би бил "днес вероятно с 20% по-нисък, ако не бе имало никаква интеграция след Втората световна война", и че еврозоната е на второ място сред водещите икономики в света по БВП на глава от населението.


Разликите между икономиките на отделните държави от групата обаче се увеличиха, особено между Германия, от една страна, и Франция и Италия, от друга. Жителите на Люксембург се радват на най-висок стандарт на живот по покупателна способност, изчислена от Евростат, германците са на шесто място, французите - на единадесето, а италианците - на дванадесето. Правилата за бюджетна правоверност сами по себе си не позволиха изравняването на икономики, които са много различни по промишлено развитие.


Въпреки че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "еврото донесе просперитет и защита на нашите граждани", председателят на Европейския парламент Антонио Таяни подчерта, че са необходими още усилия (и по-конкретно изграждането на един истински политически, финансов и бюджетен съюз).


Недовършена конструкция


Най-голямата слабост на общата валута безспорно е нейната недовършена конструкция, въпреки че отказът на държавите от паричен суверенитет сам по себе си вече е една революция.


Различните европейски лидери са съгласни: икономическият и паричен съюз трябва да бъде довършен, което минава през доизграждането на банковия съюз и този на капиталовите пазари, но и през установяването на истинска бюджетна солидарност, с други думи, бюджет на еврозоната - проект, защитаван пламенно от председателя на Европейската комисия и от френския президент Еманюел Макрон, но получил доста хладна подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел. Проектът е поддържан също от левицата и особено от френските евродепутати социалисти и радикали.


Докладът на французойката Перванш Берес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент подкрепя по този начин създаването на Европейски механизъм за стабилизиране на инвестициите, защитаван от комисията (финансова помощ под формата на заеми за държава членка в затруднено положение, гарантирани от бюджета на ЕС), но включвайки клауза за "плащане на социалните помощи на безработните в страните, които понасят асиметричен шок".


Валута, която не е достатъчно международна


В речта си за състоянието на съюза през септември 2018 г. Жан-Клод Юнкер обяви, че "трябва да бъде направено повече, за да може общата валута да поеме пълната си роля на международната сцена".


Да, еврото вече е втората най-използвана валута в света, като 60 страни са вързали своята парична единица към него по един или друг начин. Тежестта му на валутните пазари обаче е намаляла според статистика (от 2016 г.) на Банката за международни разплащания.


Ако на еврозоната се пада дял от 12% от световния БВП, то 36% от международните транзакции миналата година са били фактурирани или извършени в евро. Само 20% от международните резерви на чуждестранните централни банки са в евро - много далеч зад долара (60%), въпреки че никоя друга валута не надхвърля 5%. След кризата със суверенните дългове централните банки, по-специално на нововъзвикващите пазарни икономики, проявяват склонност да диверсифицират валутните си резерви.


За да засили международната роля на еврото, Европейската комисия обяви в началото на декември обществена консултация и поредица от мерки, целящи по-конкретно да стимулират представителите на някои стратегически сектори като енергетиката да се разплащат в евро, въпреки че 85% от енергията в ЕС е фактурирана в долари. Тя също така ще проведе проучване сред заинтересованите страни, за да установи как да увеличи използването на еврото в търговията със суровини (селскостопански продукти, метали и полезни изкопаеми), транспортния сектор (производството на самолети, влакове и кораби) и на финансовите пазари. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Любопитна статия.Виждам че се споменават и отношенията между Париж и Берлин.Трябвало е повече да наблегнат на това.В последно време все повече се засилват разногласията и на някои места вече срещам заглавия от рода" The Coming Franco-German Bust-Up"

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 440 Неутрално

  12 % от световната икономика, пък 36 % от световните международни разплащания. Расийката прави да речем процент-процент и нещо от световната икономика. Колко процента от световните международни разплащания са в рубли?😂 Специално да проверят панамските трансакции на виолончелистите. Дано се вдигне процентът, ама.. 💵💶💷💱😂

 3. 3 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Доларът никога не е стигал ниво 1:1 спрямо еврото.

 4. 4 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Чичо Ваньо гениално прозря през 1997г да върже левчето към дойче марката и после, естествено към еврото. Това само стига да му вдигнем паметник от гранит и бронз!
  Друг никой бг политик не е направил 1% от това в полза на България и българите!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 5. 5 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Прочее, да живеЙ и крепне общата евровалута!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Неутрално

  Много добре. Все пак това е валута на 20 години. Просто трябва следващата стъпка да стане, но трябва добре да се обмисли за да не се окаже, че Германия плаща сметката за обещания на популисти...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Доларът никога не е стигал ниво 1:1 спрямо еврото.
  —цитат от коментар 3 на ebf52574941


  Не е вярно. Между февруари 2000 г. и ноември 2002 г. еврото бе по-евтино от долара (т.е., 1 долар се разменяше срещу повече от 1 евро). Преди и след това еврото бе по-скъпо от долара (т.е., 1 долар се разменяше срещу по-малко от едно евро). При прехода курса е бил 1:1:

  https://www.google.com/search?q=1 +usd+in+eur

  (натиснете бутона "Мах" за да видите разменния курс през всичките 20 години)

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  До коментар [#3] от "ebf52574941":

  Стигал е дори и €1.2 за $1, но съвсем в началото на въвеждането на €!

 9. 9 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 264 Неутрално

  https://www.google.com/search?q=1 +usd+in+eur
  —цитат от коментар 7 на plamen_b


  Това е най-тъпия линк за защита на САЩ.
  Точно това нещо очаквах от тебе !

  До коментар [#7] от "plamen_b":

 10. 10 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Интересно е да се отбележи какво доведе до политическата воля за единна валута - през 80те години икономическата глобализация ерозира възможността на отделните нации държави да контролират независимо своята икономическа инфраструктура. С помощта на ентусиазирани лидери се подписва Single European Act 1986, който въвежда единния пазар. Той установява базата в последствие, на който Договорът от Маастрихт дава времеви рамка за Икономически и Монетарен съюз, чийто финални основи са положени в Договорът от Амстердам 1997 и в последствие приемане на общата валута през 1999.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Просто трябва следващата стъпка да стане, но трябва добре да се обмисли за да не се окаже, че Германия плаща сметката за обещания на популисти...
  —цитат от коментар 6 на penetrating


  Не бива да се мисли за общата валута като за баница, от която ако отхапе един да няма за друг. Просто защото участието в печенето на общата баница носи ползи за всички; ако щете - увеличава размера на баницата която може да се дели. Например, Германия продължава да е конкурентноспособна на световния пазар за автомобили въпреки силно положителното си търговско салдо (което не се харесва на Тръмп). Ако Германия си беше останала с немската марка, курса и щеше да се увеличи далеч повече от курса на еврото. Това щеше да оскъпи колите направени в Германия, и те щяха да са по-малко конкурентноспособни.

 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  https://www.google.com/search?q=1 +usd+in+eur
  —цитат от коментар 7 на plamen_b

  Това е най-тъпия линк
  —цитат от коментар 9 на ebf52574941


  Съжалявам, това е бъг на Дневник. Копирайте линка в браузера си (и махнете интервалите в него). Или намерете някъде другаде на интернет историята на курса евро-долар за последните 20 години.

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1628 Разстроено

  Не бива да се мисли за общата валута като за баница, от която ако отхапе един да няма за друг.
  —цитат от коментар 11 на plamen_b


  Можеше до сега да сме влезли в еврозоната и да плащаме по-ниски лихви. Но преди няколко години, когато отговаряхме на условията, не влязохме за да не се минем, за да не плащаме за спасяването на Гърция понеже били по-богати от нас. Междувременно, изпуснахме възможността да участваме в програмата на ЕЦБ за изкупуване на ценни книжа на страните-членки, която намали лихвите по тях. Освен това се оказа, че сега трябва да отговаряме на допълнителни условия за да влезем в клуба. Но разбира се, "не сме се минали" :-(

 14. 14 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Аз съм за Еврото и Еврозоната!

 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Глупости на търкалета!
  Проблемът на еврото е в липсата на финансова дисциплина на страните от еврозоната.
  Ама не смеят да признаят проблема, защото и в бъдеще възнамеряват да следват същата порочна практика.

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1061 Любопитно

  Чичо Ваньо гениално прозря през 1997г да върже левчето към дойче марката и после, естествено към еврото. Това само стига да му вдигнем паметник от гранит и бронз!Друг никой бг политик не е направил 1% от това в полза на България и българите!
  —цитат от коментар 4 на Скакауец


  Чичо Ваньо беше ПРОТИВ валутния борд, който беше вече подготвен от Софиянски.
  А за "гениалното прозрение" дължим благодарности на ПРОФЕСОРА по МАКРОикономика Стив Ханке, съвсем не на ДОЦЕНТА по ПОЛИТикономия.

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  Всъщност Германия наложи своята валута в Европа като марката се преименува в евро.

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  До коментар [#13] от "plamen_b":
  "Можеше до сега да сме влезли в еврозоната и да плащаме по-ниски лихви. Но преди няколко години, когато отговаряхме на условията, не влязохме за да не се минем, за да не плащаме за спасяването на Гърция понеже били по-богати от нас. "

  Бяхме готови преди гръцката дългова криза да избухне. Тогава нямаше политическа воля от страна на Симеон и Станишев, защото се командваха от Москва. Изпуснахме златни шансове , заради слугуването на чужди интереси.

 19. 19 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Еврото - един пълен неуспех! Любимата валута на глобалистите, с която искат да контролират държавите, които я използват, е поредния им очевиден провал! Никакво евро в БГ! Да не са си и помисляли!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK