Възниква ли в ЕС нов конфликт между Изтока и Запада

Възниква ли в ЕС нов конфликт между Изтока и Запада

© ReutersОтначало надеждите бяха големи: веднъж да влезем в ЕС – и нещата ще тръгнат към по-добро. Но стана друго. Усещането, че са европейци втора ръка, го има на много места в Източна Европа. А то лесно се инструментализира, пише Райнхард Везер, цитиран от "Дойче веле".


На критиката, която отправя ЕС, Румъния напоследък отговаря с контраобвинение: за брюкселските бюрократи и за някои европейски правителства напоследък било станало привичка да правят безпричинни отрицателни изявления за Румъния само защото страната е от Източна Европа. Но тази румънска позиция си е чиста проба оправдание.


Правителството в Букурещ изцяло си е заслужило острите думи, които идваха от Брюксел през всичките тези последни седмици преди старта на румънското европредседателство. Действията на управляващите в Букурещ вече от две години се прикриват зад паравана на съдебната реформа, но всъщност имат за цел да опазят от затвор обвинявани в корупция ръководни политици от собствените им партии. Ако те наистина постигнат тази цел, правовата държава в Румъния ще се превърне в развалина.
Междувременно румънското правителство настрои своите контраобвинения на същата струна, на която вече отдавна свирят и в други държави: както е известно, в Унгария и в Полша непрекъснатите сблъсъци с Брюксел се представят като стремеж към "еманципация на Източна Европа". Усещането, че си втора ръка член на ЕС, всъщност е обхванало не само кръга на заклетите евроскептици, които управляват в тези две страни. Навсякъде в Източна Европа хората редовно се оплакват, че международните концерни им пробутвали шоколад, крем за ръце или перилни препарати с по-лошо качество, отколкото на по-заможните купувачи на Запад. Нима вътре в ЕС наистина възниква нов конфликт Изток - Запад? И дали пък, след като на запад Великобритания е на път да се отцепи, сега и на изток няма да се появят други отцепници?


Като учител с ученик: Брюксел и Източна Европа


Не, популизмът и национализмът не са някакви източноевропейски особености, те виреят от доста време твърде добре и в старите членки на ЕС. Но в Източна Европа за тях има няколко допълнителни благоприятни условия. Преди приемането на тези държави в ЕС между тях и Брюксел се беше изградило едно взаимодействие като между ученик и учител - Еврокомисията даваше различните реформи за домашно упражнение и после оценяваше резултатите.


Тази нездрава йерархия и до днес се усеща във взаимоотношенията, които междувременно уж вече са равноправни. Усеща се както в някои изявления на западноевропейски политици, така и в реакциите на средно- и източноевропейците, които поради своя исторически опит са особено чувствителни към опитите за външен диктат. А тази чувствителност може много лесно да се инструментализира за политически цели.


В момента румънското правителство демонтира правовата държава, а реториката му става все по-необуздана: всичко това подкопава самите основи на демокрацията. Значителна част от румънското общество реагира с бурен протест. Но румънското правителство дойде на власт в резултат на свободни избори – точно както правителствата в Полша и Унгария, които вече от доста време са поели по същия път. Социалдемократическата (само на думи) партия ПСД в Румъния спечели благодарение на същите настроения, които доведоха до популистките сътресения и в Западна Европа. С тази разлика обаче, че обществените противоречия в Румъния (както и другаде в Източна Европа) са много по-силни.


Какво остана от надеждите?


След края на комунизма преди близо 30 години тези страни успешно осъществяват трудните реформи по пътя към пазарната икономика и демокрацията – или поне така се казва това на обичайния политически жаргон. То не е и съвсем заблуждаващо, защото реалните успехи са видими навсякъде – просто много хора по различни причини възприемат този жаргон като фалшив. В техния всекидневен живот въпросната политика се усеща като един непрестанен стрес тест колко промени е в състояние трайно да понесе обществото. Първоначално всичко се съпътстваше от големи надежди: веднъж да влезем в ЕС – и нещата ще тръгнат към по-добро. След присъединяването обаче се отвори не хоризонтът на един по-добър живот, а едно безкрайно ново пространство, където вече не се забелязва никаква ясна цел.


Румъния е една дълбоко раздвоена страна. Най-ясно личи разделителната линия между онези обикновено добре образовани хора в градовете, демонстриращи срещу правителството, за което корупцията е политическо всекидневие, и избирателите в селата и в малките градове. За тези избиратели съществува една-единствена социална подсигуровка: за тях е важно различните клиентелистки схеми (които са възникнали на техен гръб) все пак да оцелеят, за да капне нещо и надолу, до тях самите.


Днешна Румъния се намира в това състояние не само поради процесите, протекли в историята и в обществото, не. Тя е симптом за състоянието на ЕС, чиято притегателна сила и свързаните с нея ценности постепенно отслабват. Преди шест години посткомунистите вече направиха един брутален опит да вземат на абордаж румънската държава, но под натиска на Брюксел бързо бяха принудени да отстъпят. Днес обаче всички предупреждения, идващи откъм Брюксел, предизвикват единствено словесни контраудари. Защото опитът на Полша и на Унгария показа, че това дава резултат. И все пак не всичко е в толкова черни краски. Сред румънското население ЕС все още се радва на висок авторитет, много по-висок от националните му институции. Между другото и по това Румъния си прилича с много други източноевропейски страни, членуващи в ЕС.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1535 Неутрално
 2. 2 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Държавите в Източна Европа са в челото на всички независими класации за корупция и после се чудят защо ги критикуват. Все някой друг да е виновен...

 3. 3 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Европа на две скорости изобщо не е бил първоначалния замисъл на ЕС.

 4. 4 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 993 Любопитно

  Тъкмо нещо подобно за разликите писах и в другата тема. Няма да стане- това е. Въпрос на време е да се появят "жълти жилетки" и в други страни, макар и в страна като нашата, хората до там са оскотели, че болшинството вече не може(икономически) да си позволи да протестира масово.

  Този признава някои неща, но само донякъде. А и, изобщо не споменава за икономическите проблеми, на страните "втора(трета) ръка.

  Като цяло, ялова работа.

  reductio ad absurdum...
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#2] от "Адекватно мислещ":

  "независими"!?

 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Бивша соц Европа европейци втора ръка?? Ами че какви сме, точно това сме, провинциалисти на степен. Без докачение, провинциалистът дори до живее години в големия град, си остава такъв по манталитет-навици, държание, говор и пр. Румънците в частност, останалите от соца също. Запада се е развивал най-вече икономически, с позволени или не средства, има движение на капитали, докато при нас не е било така, меко казано. Сега доста народ писка, че минали 30г., а нищо не е станало. 30г. са нищо. Второ, чипа в главите на хората, които сега управляват, е от старите, зареден с пионерски, комсомолски и комунистически зарази. С такъв чип не става, явно трябва да се чака ново поколение, там е ключа за бараката.

 7. 7 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 993 Любопитно

  Държавите в Източна Европа са в челото на всички независими класации за корупция и после се чудят защо ги критикуват. Все някой друг да е виновен...
  —цитат от коментар 2 на Адекватно мислещ


  Явно не можеш да направиш корелацията, че колкото по- бедна е една страна, толкова повече има корупция. А и е по- явна и натрапващата се.

  Не че и на Запад няма, но там обикновено действа с кадифени ръкавици. А и на хората по не им прави впечатление, когато имат по- висок стандарт. Ама и там започна да им пада.

  Не случайно е измислен изразът "бананова република".

  reductio ad absurdum...
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Държавите в Източна Европа са в челото на всички независими класации за корупция и после се чудят защо ги критикуват. Все някой друг да е виновен...
  —цитат от коментар 2 на Адекватно мислещ


  Държавите в Източно Европа не са по-корумпирани от западните! Само, че има много грантаджии, които пропагандират навсякъде по света и със всички средства, че са заляти от корупция!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#6] от "man_un":

  Отвратително е човек да гледа хора без капка достойнство като теб,които се самооплюват и самоунижават ритуално пред ЧУЖДЕНЦИТЕ! Това никой нормален човек не го прави! Ние българите може да се наричаме всякак и да се критикуваме злъчно,но само помежду си.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  В ЕС конфликта е между "Разума4 и "популизма"!!!

 11. 11 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 50 Неутрално
 12. 12 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#6] от "man_un":

  Обединена Европа без страните от Източна Европа НЯМА! Защо още не можеш да го осъзнаеш?

 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Грешно тълкуваш, драги. Това са анализи за икономическо и политическо развитие на соцевропа до 89-та, на база на което започна развитието до сега. Направено е от западни и наши икономисти, не съм го измислил аз, само споделям. Нито плюя, нито искам да се излагам пред чужденците, пази Боже. Освен това не визирам само БГ, а соца като цяло. Случи ли се румънското чудо на прехваления им модел, папата, който беше радетел да види една нова Полша, сега дали ще е доволен...и т.н.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4177 Любопитно

  До коментар [#9] от "deaf":

  Отвратително е човек да гледа хора без капка достойнство като теб,които се самооплюват и самоунижават ритуално пред ЧУЖДЕНЦИТЕ!
  =======
  Защо го виниш, вината не е в него.....
  Те са ви "награбили" (с извинение) още от преди век......
  Посяли са "семето" на малоценността чрез алековото перо на байганьовската поезия и проза.....
  От там идва темела на цялата тая работа.....
  Превърнали са средно статистическия балкански търговец в отрицателен герой ОЩЕ ПРЕДИ ВЕК.....
  А ти обвиняваш в малоценност..... та и се чудиш, че е нямало стабилно политическо дясно в Бг.....
  Те са те убили още преди век.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  Защото от демокрацията и пазарната икономика, реално остана само жаргона и постоянните наставления. Тази игра вече я играхме, когато бяхме в СИВ и Варшавският договор. Явно, това се усети и "старите" страни, с техните нови партии и движения с/у статуквото.

 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Как усещането да не е, че си втора ръка, когато ти пращат стока със същия етикет, но различно съотношение и ти дават в пъти по-малко субсидии? Те те бройкат от начало за втора ръка и после те обвиняват, че не си траеш?

 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Европа на две скорости изобщо не е бил първоначалния замисъл на ЕС.
  —цитат от коментар 3 на uhl23528019


  Ако беше така, нямаше да ни дават пари, а ноу-хау.

 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Обхванатия от тежък ишиаз Брюксел често задълбава тези проблеми, вместо да ги решава. Например - корупцията в България е не по-малка от тази в Румъния, но критика срещу Борисов няма. Просто Баце е научил най-важния урок от ментора си - снишаването...

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Личи си недоверието на западния журналист към факта, че западни вериги прилагат нечестни търговски практики - подобна липса на разбиране има и в много други области. Законите Макрон за ограничаване на превозите са също проява на такова късогледство и неразбиране.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 20. 20 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Една от причините да сме приети в ЕС е задачата на ЕС да защити икономическите си интереси в България.. Реално погледнато 70% от българската икономика се състои от чужди корпорации, банки и консорциуми почти не облагани и екплоатиращи евтина работна сила и ресурси..

 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Европейците не от вчера са хора втора ръка в ЕС. . Просто дойде времето проблемите да се казват открито.
  Източноевропейците вече имат самочувствието да настоятат за равенство 🦶🦶
  Само трява да се внимава с родните крадци на демокрация! Да не се възползват те от случая и да ни върнат обратно към текнокрациите.

 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1055 Весело

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Човек бива да е чел Алеко и нищо да не е вдянал, но османското тълкувание е наистина смешно...

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 23. 23 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Противоречията възникват не толкова заради правната система и реформите в това отношение, а главно по икономически причини. Големите и богати западни държави се опитват да превърнат източните държави в свой суровинен придатък, не инвестират в предприятия, които ще спомогнат за развитието на икономиката. Напротив - опитват се дори да откраднат бизнес ( пакета "Макрон" за мобилност), при което хиляди транспортни фирми в държавите от Източна Европа ще фалират.

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Ако беше така, нямаше да ни дават пари, а ноу-хау.
  До коментар [#17] от "Лео":

  Е Вие пък много искате 😂
  Ноу-хау сами трябва да си създадем. Нали сме европейци !

 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  не инвестират в предприятия, които ще спомогнат за развитието на икономиката.
  До коментар [#23] от "Voiko":

  Не гледат на икономиките на отделните страни като на част от общата икономика на ЕС.

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2075 Весело

  До коментар [#2] от "Адекватно мислещ":

  "Държавите в Източна Европа са в челото на всички независими класации за корупция и после се чудят защо ги критикуват. Все някой друг да е виновен..."

  А, то корупция на Запад няма! Ама хич!

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Западът е извор на култура, много култура, бизнес и обноски. Изтокът е извор на престъпност, необразованост, религиозен примитивизъм и расизъм.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4177 Весело

  До коментар [#24] от "half truth":

  Нали сме европейци !
  =======
  :)..... каква европейка си ти.....?
  За тях ти си балкански субект......
  Един кениец с американско самосъзнание те е обвинил дори в "балканизация" ....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2075 Весело

  До коментар [#27] от "LiberalToTheBones":

  А негрите?На какво са извор?

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Защо стреляте на посоки като фашистки башибозук?

  ‘’Посяли са’’ , ‘’Превърнали са’’... Кои са тия? Име и доказателства ако обичате??

 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1255 Любопитно

  "Всички животни са равни, но някои животни са по-равни от другите", а?
  Най-официално ни "предлагат" ЕС на две скорости, най-официално ни пробутват по-нискокачествена стока, най-официално ни цакат с двойни и тройни стандарти за Шенген, еврозоната, бюджетните дефицити, субсидиите и какво ли не, когато им кефне най-официално си внасят маймуни от четирите краища на света и ни натискат после да приемаме най-калпавите (щото "солидарност", ръйш ли, инак ви спираме парите), а накрая лицемерно се "чудят" защо не продължаваме да целуваме ръка с верноподанически блясък в очите и ни обвиняват, че сме били "евроскептици"?

  Интересното е, че тук се намират достатъчно кириакстефчовци да им пригласят........

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8350 Неутрално

  Конфликта идва от факта, че бившите соцстрани искат да ползват само облагите, но не искат да спазват правилата на ЕС.

 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#20] от "кокошката":

  За съжаление, 40% от българската икономика са в руски ръце - справка и това, което излезе днес за Банев.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  )..... каква европейка си ти.....?
  За тях ти си балкански субект......
  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Изобщо не. За тях аз съм ценен служител, който изпълнява поставените задачи, развива се прогресивно.и се е вградил добре в културата на фирмата. Редовно си получавам бонуса, значи уважението не е фалшиво.

 35. 35 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#32] от "Роси":

  Това да, но още с приемането на България и Румъния в ЕС бяха заложени двойни стандарти (правото на работа в ЕС беше отложено за българи и румънци), които бяха първия белег на това, че в ЕС някои имат повече права и други - повече задължения.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1055 Весело

  До коментар [#30] от "half truth":

  Фашистки башибозук е много точно!

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1055 Весело

  До коментар [#27] от "LiberalToTheBones":

  А ашладисаният на запад изток си остава извор на оскотяване и примитивизъм.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Конфликта идва от факта, че бившите соцстрани искат да ползват само облагите, но не искат да спазват правилата на ЕС.
  —цитат от коментар 32 на Роси


  Айде стига вече с тая опорка!
  Моля избройте пет ПРАВИЛА, които не спазваме, обаче без да ми пробутвате вместо тях някакви обтекаеми "ЦЕННОСТИ".
  То бива измекярщина, ама вашето вече е прекалено! Няма държава по света, която да влезе в някакъв съюз без да има ясна и недвусмислена ПОЛЗА. Да не мислите, че ни "поканиха" в ЕС от някакъв чист алтруизъм и безкористно човеколюбие? Ха-ха-ха!

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4177 Любопитно

  До коментар [#34] от "half truth":

  За тях аз съм ценен служител, който изпълнява поставените задачи
  =======
  Аха, ок...... и така може да се каже.....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#6] от "man_un":Второ, чипа в главите на хората, които сега управляват, е от старите, зареден с пионерски, комсомолски и комунистически зарази. С такъв чип не става, явно трябва да се чака ново поколение, там е ключа за бараката.
  Това е главното!!!!
  Аз не се чувствам като Човек втора ръка! Така ме карат да се чувствам управници. Те са хора втора ръка, и никога няма да станат други! Те дърпат назад с всички сили, защото затова им дават парички!!! Защото са предатели на държавата!

 41. 41 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2883 Разстроено

  До коментар [#9] от "deaf":Отвратително е човек да гледа хора без капка достойнство като теб,които се самооплюват и самоунижават ритуално пред ЧУЖДЕНЦИТЕ! =======Защо го виниш, вината не е в него..... Те са ви "награбили" (с извинение) още от преди век......Посяли са "семето" на малоценността чрез алековото перо на байганьовската поезия и проза.....От там идва темела на цялата тая работа..... Превърнали са средно статистическия балкански търговец в отрицателен герой ОЩЕ ПРЕДИ ВЕК.....А ти обвиняваш в малоценност..... та и се чудиш, че е нямало стабилно политическо дясно в Бг..... Те са те убили още преди век.....
  —цитат от коментар 14 на eti mehter


  .....абсолютно не съм СЪГЛАСЕН.......!!!!!.......БАЙ ГАНЯ пътува винаги със СТУДЕНТ -който е АНТИПОД на нашия "герой" за да не МОЖЕ ЗЛОЖЕЛАТЕЛИ/чак се учудвам ,че и ТИ СИ В ТОВА ЧИСЛО / да КАЖАТ ЕТО ТОВА Е БЪЛГАРИНА/ психика , манталитет ,безпардонност......./.......не ПРИНИЗЯВАЙТЕ ТВОРЧЕСТВОТО на ВЕЛИКИЯ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ........това между другото се ПРАВИ или ЦЕЛЕНАСОЧЕНО или от НЕДОУЧВАНЕ/може и ДВЕТЕ...../....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 42. 42 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2883 Весело

  До коментар [#14] от "eti mehter":Човек бива да е чел Алеко и нищо да не е вдянал, но османското тълкувание е наистина смешно...
  —цитат от коментар 22 на Пипера е много лют


  .......като ИЗГУБЕНИ В ПРЕВОДА........!!!!!!?????......ЕТИ СИГУРЕН ЛИ СИ , че ВЛАДЕЕШ РУСКИ ЕЗИК........????!!!!.......или ГОВОРИШ БЪЛГАРСКИ като МУСТАФФФА КААРА ДАЪ /наместника на ДОГАН/....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 43. 43 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2883 Гневно

  Противоречията възникват не толкова заради правната система и реформите в това отношение, а главно по икономически причини. Големите и богати западни държави се опитват да превърнат източните държави в свой суровинен придатък, не инвестират в предприятия, които ще спомогнат за развитието на икономиката. Напротив - опитват се дори да откраднат бизнес ( пакета "Макрон" за мобилност), при което хиляди транспортни фирми в държавите от Източна Европа ще фалират.
  —цитат от коментар 23 на Voiko

  ......ами ПЪРВАТА им РАБОТА БЕШЕ ДА РАЗТУРЯТ ФАБРИКИТЕ И ЗАВОДИТЕ в БЪЛГАРИЯ с "безценната" помощ на КАМУНИСТИТЕ.....!!!!!.....после ВЕЧЕ СИЧКО СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4177 Любопитно

  До коментар [#41] от "kesh":

  .БАЙ ГАНЯ пътува винаги със СТУДЕНТ -който е АНТИПОД на нашия "герой"
  ========
  Но това е самия автор, kesh.....!
  Студента е самия Алеко......
  Сега обаче ролите вече са сменени.....
  Байганювщината вече е в Брюксел, взела юздите в ръце......
  А ти...... :)..... ти вече си оня студент...... търчащ и недоволстващ подир бай си (брюкселски) Ганя......

  Bukalemun
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4177 Весело

  До коментар [#42] от "kesh":

  ...ЕТИ СИГУРЕН ЛИ СИ , че ВЛАДЕЕШ РУСКИ ЕЗИК........????!!!!.......или ГОВОРИШ БЪЛГАРСКИ като МУСТАФФФА КААРА ДАЪ /наместника на ДОГАН
  =======
  Цитата не е мой......
  А за руския не се тревожи...... денонощно си имам работа с него, повече от другите езици......

  Bukalemun
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4177 Любопитно

  До коментар [#24] от "half truth":

  Ноу-хау сами трябва да си създадем.
  =========
  Е те това вече няма да ти го позволят......
  Няма защото както си го написала в коментар 34......

  "За тях аз съм ценен служител, който изпълнява поставените задачи, развива се прогресивно.и се е вградил добре в културата на фирмата. Редовно си получавам бонуса....."

  Твоята мисия е дотук.

  Bukalemun
 47. 47 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1055 Весело

  До коментар [#45] от "eti mehter":

  абе ти сигурен ли си, че си турчин? Познавам един такъв, синеок, баща му (баш фес мустаклия) в Коми закачил една мамашка и той сега - Ерол Мамашов!

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 48. 48 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 478 Любопитно

  До коментар [#22] от "Пипера е много лют":

  За6то османско??? :)))
  Та това си е персонално тълкуване на етката.Толкова може, аллах да го прости.


  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Ети кажи не6то и за Азис Несин та да си изаясним :)))

  ne mutlu türküm diyene.
 49. 49 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 478 Любопитно

  До коментар [#22] от "Пипера е много лют":

  За6то османско??? :)))
  Та това си е персонално тълкуване на етката.Толкова може, аллах да го прости.


  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Ети кажи не6то и за Азис Несин та да си изаясним :)))

  ne mutlu türküm diyene.
 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11024 Неутрално

  Точни наблюдения. Така или иначе неприемливи обобщения ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  До коментар [#48] от "hasanço":

  кажи не6то и за Азис Несин та да си изаясним :)))
  =======
  Кое да СИ изясним, асанче....?

  Bukalemun
 52. 52 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#51] от "eti mehter":

  "Посяли са "семето" на малоценността чрез алековото перо на байганьовската поезия и проза....."
  6том като 4рез перото на А.Константинов западът е посял своето семе за малоценност на българите, какъв се явява Азис Несин с твърдението си 4е "60 % от турците са тъпи"
  Ма на теб трябва да се обяснява като на първолак.О6те веднъж Аллах де те прости и искам ОТГОВОР, който знам 4е няма да полу4а. 6те е забавно поне. :))))

  ne mutlu türküm diyene.
 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Редовно си получавам бонуса....."

  Твоята мисия е дотук.
  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Да личната ми мисия е дотук.

  Източна Европа има проблем с икономическата интеграцията. България не може да се развива без инфра структура . Без правни, корупционни и бла бла реформи може, но без инфра структура не. Да създаде модерна инфраструктура, да видим няма ли да дойдат фирми.

 54. 54 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Ахахахахахахахаха. И Господ е българин, нали?

 55. 55 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#26] от "Веселин Дечев":

  Е, да, не е като в любимата ти Путиния. :Д

 56. 56 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Изтока и Запада са термини от студената воина която свърщи преди 30 ГОДИНИ. Как може да има такива бушмени не мога да си го обясня просто. Тия хора живеят в миналото и даже не могат да го осъзнаят. Това е най-лошото.

 57. 57 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  "Не, популизмът и национализмът не са някакви източноевропейски особености,..."


  Трябва да си много нагъл, за да внушаваш, че национализмът е нещо необичайно. Национализмът и популизмът са нормалното състояние на обществата. Глобализмът е от няколко десетилетия несполучлив опит като комунизма за социално инженерство. Национализмът е нормалното състояние на обществото и на света.

 58. 58 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Както я карат от ЕС, Великобритания няма да е последната, напуснала съюза. Ако на европейските избори националистите не получат достатъчна квота, с която да могат да блокират безумията на европейските бюрократи, вероятно и други страни ще направят референдуми и ще се отделят от ЕС.

 59. 59 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Национализмът е нормалното състояние на обществото и на света.
  До коментар [#57] от "gozambo":

  И задължително води до междунационални войни.

  САЩ е обединение на един цял континент. Ама президентът на САЩ говори за анти глобализъм и национализъм . Хадее...гледайте си стената с Мексико.

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4177 Весело

  До коментар [#52] от "hasanço":

  какъв се явява Азис Несин с твърдението си 4е "60 % от турците са тъпи"
  =======
  Ето такъв.... :
  https://youtu.be/iJ1zzXN0xjo

  След този диспут, цяла Турция разбра, че промените в нея са неизбежни....
  След обидите на Азиз Несин срещу Ердоан, последния му дава великолепния отговор който се приема с положителен отклик от цялата турска нация....
  Безбожника Несин получава заслужил медиен урок по телевизията....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  Стената не е падала.....там си е !
  Старите европейци се събудиха и ЕС върви към скорости/ядра !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 62. 62 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Не се заблуждавайте, че българите сме втора ръка хора!
  Излезте навън, може и по-далече от Европа, за да видите, че дори за трета ръка трудно ни класират.
  И е така заради Боко, Цацо, Цеко, Свинята, Сокола и някои други, които лично ние търпим.
  Т.е. Светът не ни е виновен.

 63. 63 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2623 Весело

  До коментар [#61] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ере, ти се моли да не..Че вие ще сте единствените на задна..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK