Румъния обвини Австрия в дискриминация заради намалени надбавки за деца в чужбина

Румъния обвини Австрия в дискриминация заради намалени надбавки за деца в чужбина

© Asscociated PressРумъния обвини Австрия, че нарушава законодателството на Европейския съюз заради промени в размера на помощите за непребиваващите в страната деца на работещите в Австрия чужденци, които според Букурещ създават "ситуация на дискриминация", съобщава в. "Ромъния либера".


"Министерството на външните работи и правителството на Румъния научиха с безпокойство за влизането в сила в Австрия от 1 януари 2019 г. на закон за промяна в размера на надбавките за непребиваващите там деца на работниците в зависимост от средните разходи за живота в страната, в която детето пребивава", се посочва в съобщение на министерството.


В съобщението се уточнява, че законът не се прилага за децата, живеещи в Австрия. "Смятаме, че подобно решение противоречи на принципите, стоящи в основата на европейския проект и законодателството на ЕС, чрез създаването на ситуации на дискриминация към гражданите на други страни членки, включително румънци, които плащат осигуровките си в Австрия", се подчертава в съобщението.
Австрийският парламент одобри закон за индексиране на надбавките за живеещите в чужбина деца на гражданите от ЕС, които работят в Австрия. Така за редица страни, включително Румъния, това означава намаляване на плащаните суми чрез обвързването им със стандарта на живот в страната, където се намират децата, отбелязва вестникът.


Същевременно румънският евродепутат Мария Грапини заяви, че ще изпрати днес запитване до Европейската комисия, в което ще поиска "справедлива мярка и спешна намеса на Европа" по отношение на намаляването на надбавките за децата на румънските работници в Австрия, предаде "Аджерпрес".


Според в. "Гъндул" след влизането в сила на новия закон от 1 януари 2019 г. помощите за неживеещите в Австрия деца на работещите в страната румънци са били намалени наполовина. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK