Процъфтяващ трудов пазар: как Чехия го постигна

Процъфтяващ трудов пазар: как Чехия го постигна

© Associated PressПо отношение на трудовия пазар Чехия се справя напоследък отлично. В страната има пълна трудова заетост, броят на свободните работни места расте и чехите са с най-нисък процент на безработица в ЕС. Как го постигат? "Дойче веле" разказва.


Един обикновен ден в Млада Болеслав, чешки град, разположен на около 50 километра североизточно от столицата на страната Прага, изглежда така: хората забързано крачат по улиците, заети със своите задачи. Особено тези, които работят за "Шкода ауто" - местния индустриален шампион, който е нещо като емблемата на този централен град в Бохемия.


Чешкият автомобилен производител, който се присъедини към германската "Фолксваген груп" през 1991 г., със сигурност е сред най-големите работодатели в страната и е най-важната компания по отношение на приноса към брутния вътрешен продукт (БВП) и обема на износа. Именно "Шкода ауто" е допринесла за бума на работни места в страната. В централния офис на автомобилния производител се намира Бохдан Войнар, член на борда за управление на човешките ресурси. Той разказва, че работната сила на фирмата е нараснала с над 40% през последните осем години.
Понастоящем автомобилният производител осигурява работа за около 35 000 души (включително временни работници) в трите си чешки производствени предприятия в Млада Болеслав, Квасини и Връхлаби и в логистичния център близо до Млада Болеслав.
Тенденцията се оказва положителна не само за компанията, казва Войнар. "Може да се каже, че имаме пълна работна заетост в страната - няма друг начин да се опише сегашната ситуация; от месеци броят на свободните работни места надвишава броя на безработните."


Макар че това може да е валидно и за други страни от Европейския съюз, Чешката република се гордее с най-ниския процент на безработица в 28-членния съюз от януари 2016 г., достигайки едва 2.3% през есента на 2018 г. Цифрите са от съгласуваните данни за равнището на безработица в Европейския съюз (HUR), като по определение безработните са хора в трудоспособна възраст, които са без работа, на разположение са за работа и са предприели конкретни стъпки към търсене на работа.


Здрави промишлени корени


Войнар твърди, че процъфтяващият пазар на труда се дължи преди всичко на силната индустриална база на страната и на здравия набор от квалифицирани работници. Така смята и Хавиер Колато, експерт за Чехия в областта на икономическия анализ и прогнози на FocusEconomics. Той подчертава също така силата на чешкия производствен сектор. "Зад успешните резултати в сектора стои бумът на автомобилната индустрия, която е ключов двигател за растежа на чешката икономика и допринесе за затягане на пазара на труда", обяснява Колато пред ДВ. Без съмнение чуждестранният капитал помогна на чешката икономика, тъй като сравнително ниските заплати вероятно изглеждат привлекателни за много инвеститори от чужбина. "Средните разходи за един час труд в страната през 2017 г. бяха 11.30 евро (12.81 долара), което е доста под средното за ЕС ниво от 26.80 евро", казва Колато.


Въпреки това относително ниските заплати не са основният фактор за успеха на страната. В България, Унгария и Полша заплатите са още по-ниски, докато в Чешката република напоследък те се повишават. Освен това по отношение на размера на националната икономика чешкият производствен сектор е най-големият в Европейския съюз - там се създава повече от една трета от цялата заетост в страната, която има население 10.6 милиона души.


Дали обаче нещата ще останат толкова розови за чешкия пазар на труда? Традиционните предимства бавно избледняват и от решаващо значение ще бъде намирането на нови силни страни, които да осигурят бъдещ растеж. Според неотдавнашно проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Чешката република е изправена пред най-широко разпространения риск от загуба на работни места вследствие на автоматизацията в ЕС.


Бъдещи предизвикателства


Усъвършенстването на роботизацията и автоматизация не може да се предотврати и в "Шкода ауто", което означава, че компанията ще трябва бързо да се адаптира към променящата се среда. Бохдан Войнар обяснява, че автомобилният производител вече е започнал с преквалификацията на работниците, така че те да бъдат пригодени за бъдещите предизвикателства. Освен това фирмата има дълга традиция в областта на дуалното обучение. "Нашият център за професионално обучение е на повече от 90 години; също така създадохме собствен университет и имаме проекти за сътрудничество с няколко чуждестранни университета. Ако бяхме приложили този подход в национален мащаб след Кадифената революция, сега щяхме да сме още по-технологично ориентирана страна с по-голямо значение във веригата на стойностите", твърди той.


Остава да се види до каква степен работниците в другите чешки компании ще могат да се справят с новите предизвикателства, възникващи вследствие на роботите и изкуствения интелект (AI). Както и дали образователната система ще бъде в състояние да подготви навреме правилните хора.


Докато някои икономисти се опасяват, че националната образователна система не е достатъчно гъвкава, повечето са оптимисти, че работните места няма да намалеят драстично. Сред тях е икономистът Даниел Мюнхен от Центъра за икономически изследвания и висше образование CERGE-EI. "Недостатъчно развитият частен сектор в страната вероятно ще приюти освободената работна ръка от производството. "И докато огромната концентрация на автомобилната индустрия създава известни рискове, тя представлява връзката с модерните технологии, които иначе трудно биха се възприемали в страни без индустриални традиции."


Бохдан Войнар, който е и член на борда на Конфедерацията на промишлеността в Чехия, казва, че хората в неговата страна винаги са били гъвкави и отворени за нови технологии и тенденции. Компаниите в много сектори на икономиката показаха забележителна способност да се справят с новите предизвикателства.


Сред тях Войнар споменава чешката ИТ фирма Avast, която стартира само с двама души, а сега има милиони клиенти по целия свят. Той добавя, че е изненадан много положително от възраждането на прочутата местна индустрия за производство на кристал, която отново процъфтява, след като се е научила да съчетава вековните традиции с модерните изисквания и вкусове на дизайна.
Компаниите в тези и други сектори допринесоха за чешкото чудо на трудовия пазар в края на миналата година, справяйки се - както гласи мотото на "Шкода ауто" - по "просто умен" (Simply Clever) начин.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Кое му е процъфтяващото? Току що се върнах от Прага. Чудесен град, но чехите получават по 1000евро заплата. Хилтон беше пълен с арабески, които бяха дошли на секс туризъм.

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  А кога ще има такива заплати у нас?Аз лично и на 750-800 евро чиста заплата съм готов да се прибера у нас-според мене мнозинството емигранти ще се приберем при такива заплати като в Чехия!!!!

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  Чехия си е цивилизация!В началото на прехода докато у нас масово се разграбваше чехите започнаха да вкарват усилено чужди инвестиции /не само в промишлеността ,а във финансовото дело и т.н./и затова днес са на това добро дередже!Аз съм обиколил половин ЕС за работа и не видях чехи да бачкат като емигранти е богата част на Европа!!!!

 4. 4 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "bat_plamen":

  Ами на нас така ни тръгна, с евтин труд, респективно трудоемки производства, с ниска автоматизация и продукт с ниска добавена стойност. Междувпропем, и в София с 2к без собствено жилище си умрял от глад.

 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 517 Неутрално

  В последните години чехите запазиха политическа стабилност за разлика от Полша и Унгария най-вече. Според мен това е една от причините за стабилност. Другата е в традициите на промишлеността, Шкода е марка от началото на 20в. не само в производство на коли, а изобщо на всякаква техника, през войните са изпълнявали поръчки за военните и ако не е бил соца, можели да се равняват с КРУП. Не случайно ФВ се върнаха при тях.

 6. 6 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#2] от "bat_plamen":

  То и по-големи заплати има,но за хора с качества и умения.
  Общаци имаме бол.

 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#3] от "bat_plamen":

  Чехите проведоха страхотна приватизация, като продадоха всички малки магазини, на обитаващите ги малки предприемачи. Всеки си закупи бизнеспрепитание. Проблемът ще бъда, накъде след 1000 евро заплата. Проблем на град Барселона например. Прага е световен град, което значи, че за един имот се конкурираш с чужденци с пари, а това е тежка задача. Реално в Барселона наемите растат, а местните не могат да ги плащат и отиват в покрайнини или друг град. Чехия е много напред. Проблемите са, че Прага вече не е чешки град, а е световен, а и с 500 евро не можеш да наемеш апартамент . Отделно, без силен финансов сектор , над 1000 евро трудно. Справка Хърватска и Словения. При нас заплатите са по- ниски, но нямаме чужди купувачи да теглят цените нагоре. Кафето си е 50 евроцента, може да си под наем за 200 евро. Чехия вече е Западна Европа, а авторът е пропуснал да каже , че Шкода е немска фирма.
  https://www.theguardian.com/world/2019/jan/06/czech-democracy-threat-debt-crisis

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Весело

  До коментар [#1] от "von_seeckt":А кога ще има такива заплати у нас?Аз лично и на 750-800 евро чиста заплата съм готов да се прибера у нас-според мене мнозинството емигранти ще се приберем при такива заплати като в Чехия!!!!
  —цитат от коментар 2 на bat_plamen


  Дай боже по-бързо да си намериш работа и да заминаваш, че това твоето мърморене за Острова ми идва в повече ...... хахаха

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Весело

  До коментар [#2] от "bat_plamen":То и по-големи заплати има,но за хора с качества и умения.Общаци имаме бол.
  —цитат от коментар 6 на tosho_toto


  Е недей така сега...той Бате Пламен е изявен гастарбайтер на острова :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Има един много важен фактор - съседите им не запад и север - Германия и Австрия.
  По структура и обвързаност на икономиката, чехия се явява като федерална провинция (в добрият смисъл на думата) - и това си се казва официално без притеснение от всяко правителство. Отделно чехите са много чинопочитателни и консервативни. какво имам предвид - чинопочитателни означава в техният случай, че се подчиняват (дори и не с голяма охота) на авторитети - щом някой им е началник, слушат и изпълняват с презумпцията, че той е там за да мисли а те да изпълняват. Понякога от това стават големи гафове, но като цяло, приказката "Он че ми кае на мене" мнооого рядко, да не кажа че хич не се чува.
  консервативни - в техният случай означава, че не са склонни масово да ходят на гурбет или да се изселват някъде, несй-си Боже пък в чужбина. Опитват се всячески да се задържът там, където им е комфортно - имат роднини, приятели, жилища. Известна е приказката, че " Там имам градинка, къща, бабичка, приятели в кръчмата - защо да ходя някъде другаде?" Та този консерватизъм да не са мобилни ги подтиква да се занимават с всячески дейсности, само и само да не се налага да мигрират. За това не е рядкост, солидна фирма да има седалище в някое село на г.за на географията и въпреки това да си работи успешно. Естетсвено процесите на миграция също се засилват, но са много по-бавни. Много чехи заминават за САЩ, Франция и Германия. Това са предимно високообразовани специалисти или хора, за които "манастирът тесен за мойта душа е"
  Отделно имат солидни традиции в индустриалното производство и не се "разкъсват " между лехите с домати и ръкохватката на заварчика.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  "Процъфтяващ трудов пазар: как Чехия го постигна"

  Образование и обучение, които при нас липсват на толкова масово ниво...

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  "Чешкият автомобилен производител, който се присъедини към германската "Фолксваген груп"

  Чехия винаги е била немски протекторат, с изключение на 45 години пъшкане под савецки ботуш.

 13. 13 Профил на cmx11486762
  cmx11486762
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Спомням си ,че през 1939 г. Чехия е била на 12 място в света по БВП.

 14. 14 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар #10 - не може по-добре да се каже от това; моите впечатления са абсолютно същите /допускам, че опитът Ви "на терен" е значително по-голям от моя/.

 15. 15 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#2] от "bat_plamen":

  Айде бе! Нали форумните експерти твърдяхте, че каквато и заплата да ви дадат, няма да се върнете я България заради корупцията, лошото здравеопазване, несигурността и посредствеността. Противоречите си. Нали тук имаше един кореняк софиянец Боян Таксиров, който “заработвал яко кинти” в Лондон, върнал се в София и реве, пък в същтото време се хвали с апартамента си в ж.к. Иван Вазов в столицата. Нали бил бъкан с пари, пък щял да ходи в Германия “на лято”.
  Иначе има мноооого българи емигрират въпреки че получават стабилно над 2-3К месечно.

 16. 16 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#11] от "plamen_b":

  Чехия е държавата с най-малко вишисти като процент от населението, но за сметка на това е много престижно ако си завършил такова.

 17. 17 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#6] от "tosho_toto"😅😅😂Знам, най-качествените и най-умните сте останали в БГ!

 18. 18 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1172 Гневно

  Как ли? С вълшебната думичка ЛУСТРАЦИЯ !

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  "Спомням си ,че през 1939 г. Чехия е била на 12 място в света по БВП."

  И през пролетта на 1945 г. избухва Пражкото въстание.
  Поради липсата на достатъчно шунка и бира.

 20. 20 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#15] от "vzt34526152":


  Винаги ще има хора които ще емигрират!!Независимо какво получават в БГ!!Причините са различни,няма да ги изброявам.И винаги ще има емигранти които никога няма да се върнат,пак по различни причини!!!

 21. 21 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Боко чети и се учи , срам ме е че хора с толкоз малко акъл ни управляват ! Браво на чехите имат се и те олигарсите и треските за дялане ,а ма не произвеждат като нас , кабелаци и гумени уплътнения ,а стоки с добавена стойност ,което позволява високи заплати и повече работни места !

 22. 22 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#21] от "birdman":Боко и четене😂😂 Той неговото си го е прочел,предполагам си е подсигурил и поколенията...в страната на калинките и милиционерите от БКП толкоз!!!!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Чехите винаги са били по-близо до запада, отколкото до изтока.

 24. 24 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  "...ниските заплати не са основният фактор за успеха на страната. В България, Унгария и Полша заплатите са още по-ниски, докато в Чешката република напоследък те се повишават."

  А така!
  Е за това си говорим. Чешките и немските фирми си пренасят производството на авточасти в България, плащат наполовина от чешките заплати на българските работници(третират ги като втора категория работници...!) и така експлоатацията цъфти та връзва у Бг.

 25. 25 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Успехът на трудовия пазар на Чехия е и основа за големи проблеми в близките години. Не работят само тези, които НАИСТИНА не могат и тези, които не искат. В резултат, правителствата се опитват да пренастроят социалната държава, така че да не е изгодно да не работиш, но става трудно, пък и доста пискат, защото в последните поне 120 години чешкото социално законодателство е било всред най-добрите в Европа.
  От това обаче следва, че няма накъде особено да експандира трудовият пазар, профсъюзите натискат за значителни увеличения на заплатите - данните за края на 2018 са вече ок. 1220 евро средна заплата и около 1100 евро медианна (т.е. поне 50% от работещите взимат нея или по-висока), минималната заплата е около 510 евро.
  Внесени са около 450 000 чужди работещи и всички сектори пискат за още.
  Ако трудовият пазар не може да експандира, стигаме до проблема - растежите от 3-4% годишно не са повече възможни - няма КОЙ да го произведе, макар фирмите да имат поръчките. Имат и техниката.
  Тъй като икономиката е ориентирана към Европа, особено към Райха, охлаждането в Еврозоната с растежи от 1-2% парадоксално може да помогне да не се усети веднага острият недостиг на работна ръка и да се позабавят темповете на увеличаване на доходите. Това може да предпази икономиката от прегряване и да ни предпази от надуване на имотен балон - особено в Прага и в Бърно.
  Народната банка вдигна основния лихвен процент много рязко - от 0,25 на 1,75% в рамките на година и половина и рязко затегна условията за даване на ипотеки и други кредити - в сила от 1.Х.2018. Така още охлаждат икономиката, но си създават и буфер, за да могат пак да отпускат юздата при очаквана световна икономическа криза - 2020 - 22 по сегашните прогнози.

  E PLVRIBVS VNVM
 26. 26 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  То пък едни професии...като тези двамата в скафандрите на снимката пръскащи отровни бои по 8 часа на ден..Кой не иска да е като тях

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 27. 27 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#25] от "PavelCZ":

  И като се натъпчат с някой милион работна ръка от Азия и Африка какво ще постигнат? Някой процент за статистиката.. и африканският Париж, пакистанският Лондон и турският Франкфурт..гоУем прогрес..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 28. 28 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Чехия стимулира бизнеса. У нас се краде бизнес, вкл. с помощта на съда и прокуратурата. Дори вече на чуждестранни бизнеси посягат.

 29. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Разстроено

  Не можем да се сравняваме с Чехия, уви, тя вече си е западна държава.
  Качеството на работната сила идва от образованието най-вече, а там България продължава да пропада, въпреки заклинанията на правителството, че е приоритет.
  На първо време, колкото и да е срамно, да видим как Румъния за няма 7-8 години ни изпревари решително и да догоним нея....

 30. 30 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Ако трудовият пазар не може да експандира, стигаме до проблема - растежите от 3-4% годишно не са повече възможни - няма КОЙ да го произведе
  —цитат от коментар 25 на PavelCZ


  Аз едно не мога да разбера (същност имам спекулация защо е така...но това е друга тема).
  След като има такъв недостиг на работна ръка, защо фирмите-производители не отидат в Испания или Италия? Имало младежка безработица, чувам. ;)
  Или Украйна...

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  До коментар [#30] от "trial_jezz":

  За Украйна е ясно.
  За Италия знам, че не е от най-приятните места за правене на бизнес - тежки данъци и администрация, нестабилни правителства, висок държавен дълг и финансова несигурност. В Гърция младежката безработица е най-високата в Европа отново по същите причини - чуждите инвеститори не са идиоти.

 32. 32 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Как го била постигнала Чехия ли? С 800 километрова граница или по-скоро липса на такава със Саксония и Бавария. И какво са постигнали – 2-3-4 пъти по-ниски заплати за същата работа.

 33. 33 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#30] от "trial_jezz":

  Има и фирми, които изнасят производства, но го правят малко по-иначе - изкупуват вече съществуващи предприятия в съответните страни от съответния бранш, и си ги модернизират, като продукцията от тях е предимно за региона, в който са.
  Този стил на експанзия е бил започнат от Батя, производителят на обувки от Злин/Моравия - след края на Голямата Депресия (1929-34). Така, без да изнася обувки от Чехословакия, около 1935-37 прониква на пазарите в Южна Америка, Индия и Канада. Някои от предприятията му съществуват и до днес.

  E PLVRIBVS VNVM
 34. 34 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#32] от "Лео":

  Говорите глупости. Индустриализацията на Кралство Бохемия в рамките на Свещената Римска Империя започва заедно с тази на Германските княжества - в рамките на същата империя - около 1740 - 50. През 1918 с отделянето на Бохемия, Моравия и Австрийска Силезия (образуват 99% точно днешната Чехия), предлитавска Австрия губи 70% от промишлеността си. Залитавска Унгария е била предимно земеделски район с начеваща индустрия.
  Разликата, която се е получила днес е в резултат на 40-годишно изоставане, което се наваксва бавно, а не е резултат от налиìето на граница или вниянее от Германия.

  E PLVRIBVS VNVM
 35. 35 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#34] от "PavelCZ":

  Бабини деветини.. Просто Германиа си погълна Чехия и 90% от финансовите потоци са оттам.. Това че е Шкода, а не Фолксваген.. и че има няколко чешки имена поставени за заблуда по върховете на представяш ли си "местни"компании си е трик..90% от Чехия си е немска собственост!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 36. 36 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#35] от "ostin22":

  Не би било зле да попрочетете за структура на чешкия капитал. Има доста немски инвестиции, но има какви ли не - френски, японски, китайски, корейски, руски...
  Самата Чехия започна отново да изнася капитал - след кризата от 2008-2011 трендът се засили. Разбира се, все още местните компании не са на нужниото ниво, но трендът е ясен.

  E PLVRIBVS VNVM
 37. 37 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Нека не забравяме, че фирмата Шкода си е произвеждала автомобили, камиони и т.н. дори преди 1989 година. Питането е в България какви МПС-та са се произвеждали?

 38. 38 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#30] от "trial_jezz":

  В Чехия има доста младежи от Испания, Италия и Португалия.
  Освен това поне от 15 год. има програми за привличане на квалифицирани емигранти от страни с близка култура, който са извън ЕС

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK