През Истанбул и Атина: търговията с фалшиви паспорти процъфтява

През Истанбул и Атина: търговията с фалшиви паспорти процъфтява

© Associated PressОсобено голям брой паспорти менте разкриват граничарите на истанбулското летище "Ататюрк", както и в Гърция. Откакто бе затворен т.нар. Балкански маршрут на бежанците, търговията с фалшифицирани паспорти процъфтява, пише "Дойче веле".


Фактите са потресаващи: Само в рамките на един-единствен ден - 10 ноември 2018 г. - на летището в Атина са засечени общо 600 лица с фалшиви паспорти и лични карти. Фалшификациите са били от най-разнообразен характер: някои от пътниците са имали подправени паспорти, други пък – недействителен документ, издаден на името на съвсем друго лице.


Случилото се през въпросния ноемврийски ден потвърждава общата тенденция: между януари и октомври 2018 г. гръцката полиция, подпомагана от германски служители за сигурност, са разкрили общо 5633 лица, пътуващи с фалшиви документи. Откакто бе затворен т.нар. Балкански маршрут, пътуването със самолет стана все по-важно за мигрантите. Но докато преминаването през т.нар. зелени граници в Европа беше относително лесно, паспортните проверки при полети са сравнително строги. Ето защо процъфтява търговията с фалшиви паспорти.
Данните относно нелегалната миграция, цитирани от германския вестник "Ди Велт", доказват този факт. В информацията се сочи, че "са налице много голямо количество подправени документи с най-различно качество". Европейският съюз също поддържа тази констатация. По данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" през второто тримесечие на 2018 г. са били открити значително повече фалшиви документи, отколкото от началото на бежанската криза през 2015 досега. Само през първото тримесечие на 2018 г. се констатира нарастване с 23 на сто.


Тази статистика също откроява особеното значение на самолетния транспорт: 70% от фалшивите документи са били разкрити сред пътуващи със самолет. Най-голям брой подправени паспорти извън територията на ЕС се разкриват от служителите на истанбулското летище "Ататюрк", а в рамките на Шенгенското пространство – от гръцките граничари. По данни на "Фронтекс" броят на лицата с фалшиви документи за самоличност, засечени в Гърция, е нараснал на 253% в сравнение с предходната година.


Професионални измами


Трафикантите на хора явно действат много професионално. Властите констатират това и във връзка с огромния брой фалшиви документи, разкрити само в един-единствен ден. Потсдамският Център, изследващ нелегалната миграция, разполага с данни, според които каналджиите в Атина са в състояние само за няколко часа да набавят голям брой фалшиви паспорти. Обикновено те купуват самолетни билети с нефиксирана дата и полет, така че билетът да може да се презавери в последния момент за друга цел в рамките на ЕС. Тази тактика се използва, когато се забележи, че граничните власти особено щателно проверяват паспортите за даден полет.


Според анализ на германските сили за сигурност, става дума "предимно за подправени задгранични паспорти от държави в Европейския съюз, респективно в Шенгенското пространство. Използват се също откраднати или изгубени германски паспорти, както и временни документи за самоличност, издадени на бежанци. През последните години германските власти са издали близо 600 000 подобни документа.


Експертите отчитат също, че социалните медии играят все по-нарастваща роля във връзка с нелегалната миграция. От лятото на 2017 г. силно се е увеличил например броят на "офертите за прехвърляне със самолет в ЕС" от Турция и Гърция.


Австрийският канцлер Себастиан Курц наскоро настойчиво призова "Фейсбук" да вземе мерки срещу подобни каналджийски оферти. Важно е Европейският съюз да упражни по-голям натиск над "Фейсбук", за да бъде пресечена активността на трафикантите в социалните медии. Много хора в Близкия Изток, Африка и Централна Америка се хващат на лъжите на престъпните банди, плащат големи суми и рискуват живота си. Европа не бива повече да си затваря очите за това, предупреди австрийският канцлер в интервю за вестник "Билд".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK