Френски производители атакуват решение на САЩ срещу гъшия пастет

Френски производители атакуват решение на САЩ срещу гъшия пастет

© Associated PressФренските производители на гъши пастет обвиниха Американския върховен съд, че с отказа си да изслуша жалбата срещу забраната в Калифорния на деликатеси, произведени от насилствено хранени патици и гъски, е отстъпил пред неверните твърдения на лобисти вегетарианци, предаде "Ройтерс".


Американски съд в понеделник отказа да изслуша жалбата за отмяна на забраната върху продукта, който френските законодатели признаха през 2006 година за част от "културното и гастрономическо наследство" на европейската страна. Жалбата е подадена от производителите на гъши пастет и е подкрепена от канадска неправителствена организация, която представлява фермерите, отглеждащи патици и гъски.


Франция е най-големият производител на гъши пастет в света с пазарен дял от 70 процента. "Неприемливо е, че подобно решение, взето под влиянието на лобирането на някои активисти, които редовно разпространяват невярна информация за продуктите ни, за да пропагандират догматичното вегетарианство, би могло да застраши имиджа на емблематично ястие за френския начин на живот". Това заяви шефът на френския концерн на производителите на черен дроб Сифог (Cifog) Мишел Фруше.


Френските производители на гъши пастет го изнасят основно за Япония, Испания, Холандия и Близкия изток, но имат забрана да внасят в САЩ. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK