Предложенията в пакета "Мобилност" ще донесат равнопоставеност, заяви еврокомисар

Виолета Булц

© Associated Press

Виолета БулцЕвропа се нуждае от ясни правила в сектора на автомобилния транспорт. Запазването на статуквото е невъзможно." Това заяви европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц, която се срещна днес с транспортните министри на България, Унгария, Литва и Полша, с които обсъди законодателните реформи в сектора на автомобилния транспорт, предаде пресслужбата на Европейската комисия.


По думите на Булц: "Ако не бъде намерено подходящо решение, ще бъдем изправени пред множество некоординирани национални изисквания. Това би довело до разпокъсване на вътрешния пазар, несигурност, по-високи разходи и понижаване на конкурентоспособността на ЕС."


"За преодоляване на тези предизвикателства комисията под председателството на Жан-Клод Юнкер представи през май 2017 г. няколко важни законодателни реформи в рамките на пакета за мобилността. Тези мерки ще донесат осезаеми ползи както за водачите, така и за операторите. Прилагането на ясни и общи правила във всички държави членки ще доведе до действителна равнопоставеност — с други думи, всички превозвачи ще действат при еднакви условия", каза още еврокомисарят.
По думите й в резултат на тези мерки ще се подобрят също така условията на труд на водачите и ще може да се потърси изход от проблема, свързан с недостига на водачи, който засяга цялата европейска промишленост. "Прилагането на правилата за командироване ще гарантира справедливо заплащане при работа в други държави членки, като се отчита високата степен на мобилност на работниците в този сектор. Това ще намали значително административната тежест за операторите", каза още тя.


Булц призова Европейския парламент и Съвета на ЕС да започнат работа по законодателните предложения във възможно най-кратък срок.


Превозвачи от България и още няколко държави планират утре протест в Брюксел срещу промените в пакета "Мобилност". Към българските протестиращи на белгийския площад "Шуман" се очаква да се присъединят около 260 румънски протестиращи превозвачи, се уточнява в съобщение на Съюза на международните превозвачи. Министърът на транспорта Росен Желязков по-рано каза, че държавите от Централна и Западна Европа, дори и скандинавските страни, искат да изтласкат българския транспортен бизнес. Правителството също застана зад превозвачите, а президентът Румен Радев поощри представители на транспортния бранш за исканията им.


Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата на регистрация на фирмата, както и забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите. Сред важните искания е шофьорите да бъдат извадени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина, тъй като техният труд е различен от този на всички останали командировани работници.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Макрон изяде хляба на стотици хиляди български семейства и съсипва икономика, съставляваща 17% от Брутния вътрешен продукт на България.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Тук националният интерес на България не се тачи явно.
  Не знам койпише такива статии, ама е тъпо, българи сме все пак.

 3. 3 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тъпотия, но се надявам българските фирми да постъпят както българите се оправяме най-добре - да намерим вратичката в закона...

 4. 4 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сменят ти правилата в средата на мача. Много яко. А още по- якото е, че ти
  се хилят насреща и ти казват, че е в твой интерес. Богатите, колкото и да са богати, винаги ще искат да отнемат и последната троха от устата на сиромаха. Защото за Франция тия пари са нищо, но за България ще е огромен финансов удар, както и за другите другите държави, които ще пострадат.

 5. 5 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Тези от еврокомисията са безобразно нагли!!! Постоянно говорят врели некипели. Пълни глупости!! Нямам какво повече да добавя!

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  До коментар [#4] от "rvr12572942":

  Така се прави. Важно беше да изкупят камионите на европроизводителите, а сега ще си правят кръгчета в задния двор. Според собственика на най-голямата компания за превози за България са необходими 6-7 000 кмиона но ние имаме 67 000!

 7. 7 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Глупости, ако се приемат тези мерки, нашите да сезират Съда в Люксембург за нарушаване на основополагащия договор на ЕС за свободно движение на стоки.

 8. 8 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Права е комисарката!Не може да плащаш трохи,шофьорите ти да са роби,да спят по кабините,да се отделят с месеци от семействата си,а чорбаджията да не плаща за хотели и за шофьори-сменници!Даже навремето камионите на СО МАТ се караха от 2 шофьори!На България ѝ били нужни 7000 камиона,тарикатите купили 70 000,за да правят дъмпинг,ама и онези хора не ядат доматите с колците,нали?

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3311 Любопитно

  До коментар [#8] от "val1320":

  Не е лошо ЕК да не решава кое е правилно и кое не, а предприемачите и служителите им. Шофьорите на тирове имат избор, щом решават да работят това, а и да получават едни нелоши доходи, никой не ги е принудил.
  Не съм забравил социализма, но той приключи като строй, нали, а иначе всичките намерения там бяха чудесни - равенство и т.н.

 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1323 Гневно

  Вадил съм си хляба като международен превозвач и шофьор!
  Та искам да запитам какво ще стане с приетата от ЦЯЛ СВЯТ
  TIR конвенция , която контролира в цял свят международните превози !
  До сега бе добра сега изведнаж не е ! ? ! ? ! ?
  Какво налага ЕС да въведе регионални правила различни от TIR конвенцията ? !
  До сега всеки един лиценз било на превозвач, било на шофьор е срещу положен изпит по правилата на TIR конвенцията !
  Нови изпити ли ще има ?
  И ще има ДВА вида правила : едни за ЕС и други извън ЕС !!!!!!!!!!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1323 Гневно

  До коментар [#8] от "val1320":


  Права е комисарката!Не може да плащаш трохи,шофьорите ти да са роби,да спят по кабините,да се отделят с месеци от семействата си,а чорбаджията да не плаща за хотели и за шофьори-сменници!Даже навремето камионите на СО МАТ се караха от 2 шофьори!На България ѝ били нужни 7000 камиона,тарикатите купили 70 000,за да правят дъмпинг,ама и онези хора не ядат доматите с колците,нали?
  —цитат от коментар 8 на val1320


  Писанието ти е пълна боза !
  Няма нищо общо с миналата и настояща действителност!
  Чул си някоя клюка и хайде всичко знаеш !
  Прочети TIR конвенцията , положи и издържи изпита по нея , па тогава говори!
  За твое сведение TIR конвенцията регулира и контролира международните превози в ЦЯЛ свят !!!!!!!!!!
  Сега Макарон ще въвежда регионални правила !!!!!!!!!!!!!
  И само за твое сведение цялата Макаронена инициатива отива на кино с една най-малка каравана влачена от ТИРа!!!!!!!!!!!!!!
  Тя вече не е кабина и е отделно ППС !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7521 Неутрално

  Ние не искаме равнопоставеност, искаме да сме по-равни.

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Пълна простотия е да слагаш ограничения на компаниите къде трябва да спаят щофьорите, какво да ядат, да правят ли секс и т.н. Единственото важно нещо е кой ще предложи максимално каèство на добра цена, другото е див комунизъм, който знаем до каква мизерия води.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4900 Разстроено

  Това е типичен пример за лобистка промяна, лишена напълно от икономи1еска обосновка и напълно нелогична. Няма как да има равнопоставеност межу географски отдалечени места. Няма как да има равнопоставеност между страни с различно икономиечско развитие. Няма как да се командироват хора които по принцип са мобилни (примерно престоят в някои държави може да е 6 часа :) )
  Изобщо няма логика да се регулира така грубо един пазар, ак оняма лобистки натиск. Случая е точно такъв...
  ЕК заема страна и това е мого, много тъжно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 218 Гневно

  Нека европейците усетят вдигането на цените на стоките, защото вече ще им ги транспортират местни фирми за повече пари. Тогава ще реват ама ще е късно.

 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Такива ограничения, уж в интерес на всички, а всъщност в угода на охранените котки Франция и Германия, рушат ЕС по-ефективно от всякакъв Брекзит и комисарката би трябвало да го знае това.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Съвсем правилно решение на Евро комисията. Превозвачите в България са ОЛИГАРСИ, МУТРИ И ПЕРАЧИ НА ПАРИ. Европа вижда много добре. Българските фирми правят една абсолютно нелоялна конкуренция и изместват от пазара Западните конкуренти чрез по-малко заплащане на труда и орязване на нормалните за всеки такъв бизнес разходи. Шофьорите им спят по паркинги, не е ясно доколко си почиват и пр.
  Ударът е най-вече по олигарсите. Затова, приветствам Евро-решението и НИКАК не одобрявам това, че Президент, Премиер и Парламент се втурнаха да защитават далавераджиите под надслова Национален Интерес.
  В НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ Е РАЗБИВАНЕТО НА ОЛИГАРХИЯТА И ЧЕРВЕНИТЕ ПАРИ, КАКТО И НА ПОВСЕМЕСТНОТО ДС-КГБ ЛОБИ.
  Щели били да фалират. Ами ако не могат да оперират при нормални условия и правила - нека фалират. Време е олигархичният мутро-милиционерски режим по Руски модел да отича в канала. Транспортните фирми са сериозна част от тоя модел. Трябва да се удари и енергетиката, както и телекомите и банките - ядро на модела. Но, нищо, и това е добре за начало. Надявам се Европа да заеме по-твърда позиция по всички направления и гнилият модел на общество в България да може да се замени с цивилизована нормалност. Защото моите наблюдения са, че в България на всички нива цари мошеничество, далавери и никой не иска да работи. Това е разложение на обществото. А държавата като защитник на ДАЛАВЕРАТА и издигането на далаверата в ранг на Национален Интерес ми идва малко повръщащо. Напълно подкрепям тия нови решения! Олигарсите да се научат на нормален бизнес!

 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#17] от "transvaal":

  Доста си в грешка. Случаят е по-прост - едни приходи няма да идват в България като данъци, ще отиват във френския бюджет.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#8] от "val1320":

  Ако са толкова "лоши" българските фирмджии, защо шофьорите на отидат във френски фирми да работат? Нали така или иначе пътуват в чужбина и не са при семействата си?
  Май има нещо друго, което не ни го казват?

 20. 20 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#17] от "transvaal":
  "Щели били да фалират. Ами ако не могат да оперират при нормални условия и правила - нека фалират. Време е олигархичният мутро-милиционерски режим по Руски модел да отича в канала."
  ...................................
  +++++++

 21. 21 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чардо":

  Да де,точно това имах предвид за дренбите тарикати и големите тарикатлъци,ама ни удариха през пръстите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK