ЕС и САЩ подготвят законодателство за "право на ремонт" на електроуредите

ЕС и САЩ подготвят законодателство за "право на ремонт" на електроуредите

© Цветелина Ангелова, КапиталПовреждането на някой уред малко след изтичането на гаранцията му не само е изнервящо, но и увеличава световната планина от отпадъци, информира Би Би Си. Не можете да поправите сами уреда, нито да намерите кой да го направи на прилична цена. Принудени сте да купите нов, а това ускорява климатичните промени заради парниковите газове, които се отделят при производството. Гражданите на ЕС и САЩ обаче скоро ще разполагат с нещо като "право на ремонт".


Това предвиждат поредица предложения на европейските министри на околната среда, които би трябвало да накарат производителите да правят продуктите си по-трайни и по-лесни за поправка. Европейските предложения са насочени към осветителните тела, телевизорите и големите домакински електроуреди.


Плановете за европейска директива за екодизайна са сложни и спорни. Според производители предложените правила за възможност за ремонт са твърде строги и ще задушат иновациите. Организации на потребителите пък се оплакват, че Европейската комисия е позволила на компаниите да си запазят контрола върху процеса на поправка, настоявайки някои продукти да бъдат поправяни от професионалисти под контрола на производителите.
Същевременно най-малко 18 американски щати също обмислят подобни законодателни разпоредби на фона на засилващото се недоволство срещу продуктите, които не могат да бъдат продавани на части, защото са залепени в единно цяло, или за които не се предлагат резервни части или инструкции за ремонт.


Как това ще помогне на околната среда


Според природозащитници законодателните мерки, които се разработват в Европа и САЩ, бележат значителен напредък към намаляване на въглеродните емисии и по-добро използване на ресурсите.


Дали обаче не би било по-добре старите уреди да се изхвърлят и заменят с нови, които са по-ефективни?


Отговорът на този въпрос не е лесен. Според анализатори по принцип ако уредът ви е стар и има нисък клас енергийна ефективност, понякога от гледна точка на въглеродните емисии, отделени за целия му живот, може да е по-добре да бъде заменен с нов, с енергиен клас А или АА.


Води се и дебат доколко потребителите са готови да оставят уредите им да бъдат ремонтирани от някой друг.


Движението за въвеждане на "право на ремонт" настоява да се произвеждат продукти, които могат да бъдат напълно разглобявани и поправяни с резервни части и указания, предоставяни от производителя. Някои компании обаче се страхуват, че "домашните майстори" ще повредят уредите, които се опитват да поправят, и потенциално могат да ги направят опасни.


Усилията за въвеждане на нови регулации са задвижвани от някои стряскащи статистически данни, отбелязва Би Би Си. Според едно изследване между 2004 г. и 2012 г. делът на големите домакински електроуреди, които "издъхват" до пет години се е увеличил от 3.5 до 8.3 процента.


Анализ на пералните машини, изхвърлени в определен център за рециклиране, същевременно показа, че над 10 процента от тях са на по-малко от пет години. Според друго проучване заради въглеродния диоксид, отделян в производствения процес, една по-дълго работеща пералня за две десетилетия би генерирала 1.1 тона по-малко въглеродни емисии спрямо модел с по-кратък жизнен цикъл.


Много лампи в Европа се продават с индивидуални крушки, които не могат да бъдат сменяни, така че заради изгаряне на една крушка цялата лампа трябва да бъде изхвърлена. /БТА

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Интересно не може ли това да се регулира от пазара. Който иска да си купи уред, дето се оправя лесно да търси такъв в магазина. :)

  И опс - изненада никой не му пука за това. Само на разни асоциации и министри.

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  "Според друго проучване заради въглеродния диоксид, отделян в производствения процес, една по-дълго работеща пералня за две десетилетия би генерирала 1.1 тона по-малко въглеродни емисии спрямо модел с по-кратък жизнен цикъл."

  А някои отчита ли че един нов електроуред хаби по-малко ток, по-малко вода, етц. от един 20 год. Мраз или Перла. :)

 3. 3 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Много лампи в Европа се продават с индивидуални крушки, които не могат да бъдат сменяни, така че заради изгаряне на една крушка цялата лампа трябва да бъде изхвърлена. /БТА

  Би трябвал да се напише - Много осветителни тела в Европа..., ама резултата е такъв, когато авторите нямат никакви практически познания.

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Подкрепят. Ще има и отрицателен ефект, цените на уредите ще се увеличат, и няма да има достатъчно хора да правят ремонтите.

 5. 5 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  "...би трябвало да накарат производителите да правят продуктите си по-трайни и по-лесни за поправка. ""

  Каквито бяха преди китайската фабрика да отвори врати.

 6. 6 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Смешки. В кой свят живеят тези хора?
  Напомня ми на Пасийското универсално зарядно.

  Интеграцията не елементи и процесори в новите електроуреди е от степен далечна на домашния майстор и дори по квалифициран човек.
  Да не говорим че нямат представа от стандартите (поне сейфти) по които е произведено изделието, а те се сменят често.

  За такива цели само производителя трябва да бъде натиснат с регулации на пазара.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 7. 7 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 743 Неутрално

  тъпо
  евроатлантиеско
  дебилно

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Повреждането на някой уред малко след изтичането на гаранцията му не само е изнервящо, но и увеличава световната планина от отпадъци
  _______________
  Повечето производители залагат конструкционно уредите да се разпадат след изтичане на гаранцията за да има цикличност на производството и да
  хрантутят сервизите за сервизно обслужване!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1785 Любопитно

  Кога ще дойде времето домашните уреди да станат толкова умни, че да ремонтират притежателите си?

  мурзилка
 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Работих в голям сервиз за ремонт на ел.уреди и един колега си купуваше по-евтини перални, които са с 5 годишна гаранция. Ако изкара над 5 - ок, ако се развали след 5, хвърля и купува нова, а през останалото време, гаранцията ги покрива.
  Който е носил пералня, само като вдигне миле (миеле или както там всичките 10 експерта, му викат, за нас си бе миле) и нещо от сорта на индезит, ще му стане ясно, защо първото е с 10 пъти цената на 2-рото.

 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#10] от "chepokalipsis":

  Я като си отворил дума за Миле...Имат ли нещо общо като качество бройките, които се предлагат в Източна Европа и специално в България, с тези които се предлагат в Германия на немците?

  мурзилка
 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4082 Неутрално

  Философията на пазара е такава!Всеки продукт е сметнат коко цикъла,часа,километри да направи!За да има производство......И вече твърде малко продукти подлежат на ремонт!!!
  До коментар [#7] от "WWW":

  Това горното не се отнася за "безаналоговата "Вятка,ГАЗ-53,ВЕФ,Смена 8!Модели за 1973......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  "Според едно изследване между 2004 г. и 2012 г. делът на големите домакински електроуреди, които "издъхват" до пет години се е увеличил от 3.5 до 8.3 проц"

  Половината от сегашните уреди хвърлят топа на петата година. Целта е да се принудиш да купиш нов. Няма ги вече старите бойлери, хладилници, перални Татрамат, печки Огняна, които издържаха по 20-30 години.

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5135 Весело

  До коментар [#12] от "Willy Messerschmitt":

  Да добавим и цветните телевизори Рубин, Електрон, Темп, Радуга - по 65 кг парчето...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Днешните перални наоример масово са с капсуловани казани. Разбива се лагерът и трябва да смениш казан. А той струва, колкото половината пералня.

 16. 16 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Някой да не се разплаче тука за бързовара с открит нагревател навит на керамична макаричка....

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 17. 17 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 456 Неутрално

  В нета има един чудесен испански филм на тази тема-"Купи хвърли купи",преведен със субтитри.

 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Като човек ремонтиращ всичко в къщи от над 30г., смело мога да заявя, че маркетолозите разкатаха майката на индустрията и продуктите за бита последните 10г. са пълна трагедия от към издръжливост и ремонтопригодност. Всичко е лепено, кримпвано, запресовано, метълнита детайле се замениха с пластмасови, или друг високотехнологичен начин за лесно, бързо и евтино за производство с максимум печалба.
  Затова си крепя и ремонтирам моите уради и съм свел до минимум купуване на нови красиво изглеждащи блудкави евтинажи едвам изкарващи гаранционния си период.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#15] от "truly":

  Това не е вярно, доскоро ползвах едно ЛГ което претърпя 2 смени на лагерите, по един за всяко дете което отгледа. И смяната излизаше под 80лв и това със транспорта и гаранция от сервиза.

 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  тъпоевроатлантиеско дебилно
  —цитат от коментар 7 на WWW

  тъпо
  евроатлантиеско
  дебилно

  Руско-Евроазийското въобще не се поврежда, защото никой не го купува.
  Да си видял и купил нещо руско?
  Ами няма, защото НЕ МОГАТ ДА ПРОИЗВЕДАТ!
  Няма дума,която да опише степента на некадърие на руснака.

 21. 21 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1290 Разстроено

  Отдавна вече стоповете и фаровете на леките коли са един блок-сиреч счупи ли се(не дай Боже!)стъклото трябва,да сменяш целия фар(стоп).А на старите коли стъклата на фаровете/пластмасата на стоповете се крепяха отделно с болтчета към осветителния уред и при счупване само тях сменяхме.Значително по-евтини бяха от цял стоп/фар и можеха,да бъдат сменени и от бавноразвиващи се с две леви ръце.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2998 Весело

  Не е зле да приемат закон и за дрехите. Да задължът производителите, вносителите и търговците на едро на дрехи да пиддържат шивашки работилнички за поставяне на кръпки, ловене на бримки и шиене на дупки пи чорапите. Също така за обръщане на палта, ризи и шапки. И всеки да може да си купи нова ризка или обувки само срещу стара касова бележка за предишна покупка на подобна вещ, но минимум от преди поне 4 години.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 523 Неутрално

  ... всичко на този свят си има ... цена ) ..та, така...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4082 Неутрално

  До коментар [#18] от "traveler1":

  Аха моето Зануси е вече на 25....печката е на 16,хладилника на 15....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. 25 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Ами..растеж си трябва,пък той,растежа със здрави и нечупливи изделия не се постига.И освен че са чупливи и със занижен по дизайн ресурс,са нарочно проектирани,че да са невъзможни за ремонт.
  Това е предречено от Хъксли още след войната май.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 26. 26 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Приветствам изцяло. На нищо не прилича на три до пет години да хвърляш перални, хладилници и бойлери. Съсипия на ресурси и съсипия на бюджета на домакинствата. Дори на по-висока цена, по-добре е уредите да имат по-дълга експлоатация и годност за ремонт. Производителят може да си калкулира в цената каквото си реши, той и сега го прави. Да има подобен регламент (стандарт) би било в интерес и на потребителите, и на целия останал свят. Който няма да свърши с нас, надявам се.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Това за мен е пъвото съществено нещо,което се прави за решаване на глобалните проблеми. Първо нека да уточня,чуете ли за въглероден двуокис,това е шарлатанство. Затова изключете варианта,че заради въглеродния двуокис трябвало да се изхвърлят старите уреди и да се купуват нови.
  В последните десетилетия корпорациите насадиха консумативна култура в хората-купи-нарадвай се-хвърли! Заради пришпорване на консумацията корпорациите започнаха да правят всичко,което произвеждат, малотрайно. Трябва да издържи в срока на гаранцията. След това потребителят да бъде изнуден да купи ново. При проектирането и конструирането се залагат подходящ дизайн и конструктивни характеристики с цел да се съкрати животът, да се затрудни ремонтът и да се изхвърли. На хората им писна от скъпи и некачествени стоки. Освен това борбата с глобалното затопляне даде възможност на правителствата пряко да се намесят в пазара и да задължат всички да купуват много повече от преди. Хем стана по-вредно за екологията,хем ресурсите се изчерпват по-бързо, хем хората бяха заробени. От качеството и дълготрайността та стоката зависи решаването на множество глобални проблеми. Ще нахвърлям някои. Първо, опазва се природата, защото по-малко се произвежда- по-малко пушеци,по-малко замърсени почви и води, по-малко отпадъци. Второ- съхраняват се невъзстановими суровини за бъдещи поколения, или Трето-възможност повече хора по света да имат достъп до стоките. Четвърто, хората разширяват свободата си, огранчавана досега от правителството,задължаващо ги да купуват това и онова. Пето, изискването за високо качество и дълготрайност удря икономиката на Китай,който е специализирал в шир потреба качество. Шесто,проектирането но нови качествени дълготрайни и красиви стоки може да даде ново начало на индустриализацията в Западния свят. Седмо, това дава сравнителни предимства на по-малки производители, които да разбият монополите. Осмо,новите стандарти ще сложат бариера пред китайските стоки. Това в момента се сещам, но високият стандарт за качество, за дълготрайност, лесен ремонт и красив дизайн,чиято мода няма да остарява бързо, това означава революция в Западните държави, нова индустриална революция,в която може да се създадат милиони нови бизнес субекти.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5150 Неутрално

  Да направят гаранциите 10 години. Моите пералня и миялна са на 18 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Колкото по-нов е един уред толкова по не подлежи на ремонт. И причината е една, използва се ниско квалифициран и ниско платен труд за сглобяване, технологията се прави за да може да наемеш който й да е и да го обучиш за един ден. Всичко е за да се икономиса от труд и се увеличат печалбите.

 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  До коментар [#27] от "gozambo":

  Гозамбо, написа патетични и идеалистични редове, но нямаш отговор на следния въпрос:
  Какво ще стане със света, ако уредите работят "вечно"?
  Спрели мини, заводи, които един след друг затварят, защото никой няма да има нужда от продукцията им, развойни инженерни бюра, които също затварят, поради ненужност!
  Съвременните технологии наистина могат да направят уреди, които съвсем не се развалят, но ни чака апокалипсис от спряла индустрия.
  Край на индустриалното развитие!
  Пълни улици с уволнени безработни!
  Какво ще им обещаеш?
  Впрочем, вкъщи работят уреди по над 20, 30 години аудио техника.
  Домакинската също премина десетте.
  Нищо обаче не е от ниския клас, а са от високо средно ниво. Не сменям, преди да се е предал уреда!
  Не ти, светът няма отговор на твоите въпроси и желания.

 31. 31 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Може би ще е по-лесно, просто да се въведат правила за по-дълги гаранционни срокове, например пералня, хладилник 7 години, телевизор 5 години, бойлер и климатик 6 и така производителите ще се принудят да направят такъв дизайн и избор на материали и части, защото уредите им да издържат гаранцията, без да се налага да се ремонтират. Иначе ако всеки вземе да си ремонтира уредите у дома става страшно... А миналата година не се сдържах и успях сам да си ремонтирам микровълновата печка, която бе на 7 години беше се счупил пластамасовия кръгъл ключ дето регулира минутите и не тръгваше разглобих печката с идеята да видя какво има вътре, а и по интернет видях ,че има 700-800 грама мед и кило аломиний +3-4 кила желязо, а и бях харесъл щепсала и болтовете щяха да ми са от полза, но като видях, че само един обикновен пластмасов ключ, отремонтирах го с парче пластмаса и сложих отремонтирания ключ на мястото за регулиране на градусите,защото се ползва рядко , а здравия ключ сложих на мястото на минутите и вече 6 месеца печката си работи, не че нямам100 лева за нова, ама съм на 79 години и няма да я ползвам дълго.
  Не трябва с лека ръка да се изхвърлят вещи, които с малко ремонт, могат да продължат да служат с години....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 32. 32 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 438 Неутрално

  За автомобилите не се ли отнася?
  Защото при тях е същото програмиране - след петата година да дават сериозни проблеми (приблизит. срока на лизинг), а след десетата да отидат на боклука, т. е. в България или друга източноевропейска държава.

 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Интересно не може ли това да се регулира от пазара. Който иска да си купи уред, дето се оправя лесно да търси такъв в магазина. :)И опс - изненада никой не му пука за това. Само на разни асоциации и министри.
  —цитат от коментар 1 на realguru


  Като техник по бяла техника мога да ти кажа,че всички хора страдат. След изгъзиците с изискванията за енергийна ефективност уредите поскъпнаха с много,а животът им се съкрати точно до срока на гаранцията. Освен това ги натъпкаха с електроника,все заради енергийната ефективност, която се разваля най-често и струва страшно скъпо. Много повече неща за разваляне и много по-скъпи, и много по-трудни за диагноза и ремонт.
  Пазарът нищо не може да направи,защото няма конкуренция,има монополи. За високото качество и дълготрайността е нужно политическо решение. Как може с политически решения да задължават производители и потребители да сменят старите уреди с по-голяма енергийна ефективност,или по-икономични,ползващи по-малко вода и пр.? На същия принцип.

 34. 34 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  "...би трябвало да накарат производителите да правят продуктите си по-трайни и по-лесни за поправка. ""Каквито бяха преди китайската фабрика да отвори врати.
  —цитат от коментар 5 на gmbh


  Никой не те кара на сила да си купуваш китайско.

 35. 35 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#27] от "gozambo":Гозамбо, написа патетични и идеалистични редове, но нямаш отговор на следния въпрос:Какво ще стане със света, ако уредите работят "вечно"?Спрели мини, заводи, които един след друг затварят, защото никой няма да има нужда от продукцията им, развойни инженерни бюра, които също затварят, поради ненужност!Съвременните технологии наистина могат да направят уреди, които съвсем не се развалят, но ни чака апокалипсис от спряла индустрия.Край на индустриалното развитие!Пълни улици с уволнени безработни!Какво ще им обещаеш?Впрочем, вкъщи работят уреди по над 20, 30 години аудио техника.Домакинската също премина десетте. Нищо обаче не е от ниския клас, а са от високо средно ниво. Не сменям, преди да се е предал уреда!Не ти, светът няма отговор на твоите въпроси и желания.
  —цитат от коментар 30 на Alexander97


  Питаш-какво ще стане със света,ако уредите работят вечно? И в същото време твърдиш,че аз съм идеалист. На този глупав въпрос сам си дал отговор. Аз за вечно не говоря. Но говоря за увеличаване живота на уреда от пет на петнадесет или двадесет години. И по-горе съм дал опция-икономия на ресурси,които или се съхраняват за бъдещи поколения, или се използват за производство на стоки за народи,които досега не са имали тези стоки. Не са имали перални,например. Чисто математически, ако пералните работят 15,вместо 5 години,ние ще произвеждаме по- малко перални,по-малко ще работим,по-малко доходи ще имаме,но и по-малко разходи ще имаме. Парите,които няма да получаваме ще са равни на парите,които няма да харчим за нови перални. Ще почиваме повече. Нещо друго, на далавера ще сме,защото в процеса на производството не храним само себе си,а храним с дузини кокоши дупета и паразитни колела-банкери,данъчни, застрахователи,разни администрации-частни и държавни и пр. На абсолютна далавера сме. А и никой не е казал, че няма да измислим нов продукт и вместо да си купим още две перални,да си напълним къщата с електроника.

 36. 36 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "dorn":

  Техническите познания в Редакцията са направо умопомрачителни 😀

  Common sense !
 37. 37 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#18] от "traveler1":

  Съгласен, но днес с една заплата се купува 50-55" led tv.

  Раздробяването схематично на повече части ще оскъпи изделията, някои от тях ненужно.

  Вече дребните уреди вкл. и мултимедийни и смартфони са като "консуматив" за купувачите. На едните цената на ремонта е колкото уреда, а от другите вече е излязал новия модел и дори здрав на 5-тата година е извън класацията и се изхвърля работещ.

  В тези директиви се гони намаляне на "обемист отпадък" и натискане на свръхпроизводството а не разхода на клиента.

  За 5г в една пералня не са развити кой знае какви технологии, но в един смартфон, фотоапарат, таблет или друг мултимедиен продукт нещата летят с голяма скорост и въобще няма нужда от поправки. Последният в най-нов модел струва колкото най-нов модел пералня.

  Отделно, че интеграцията на чипове към платките изглещаща като "капка смола" не подлежи дори на специализиран ремонт.
  И това ли ще задължат производителите да променят?

  Или ще задължат някоя хай тек компания за монитори примерно да ги прави "поправяеми" след 5г. или да имат ресурс 20г. Кому е нужен остарял работещ такъв продукт?

  А от друга страна какво им беше на старите халогенни крушки освен по-високата консумация? По-неестествено ли осветяваха, по нездравословни ли бяха, когато умишлено натиснаха производителите да скапят живота на нажежаемата жица за да ги самоизхвърлят от пазара?

  Сложно е и затова витиевато откъм приказки се прави опит с някакво универсално решение за голям обхват от домашно електрическо оборудване.

  Нещата са уж за потребителя, но всъщност доста се прави за големите акули.

  Когато задължат производителя на автомобил да сменя катализатора 5-тата година и това да е в безплатното гаранционно обслужване или да изкупят обратно климатиците със стария забранен фреон за да имат интерес хората да си купят нови ще им призная писаниците на директиви.

  Дотогава ще важи " за нас парите нямат значение, ама важното е да е по-евтино" :)
  И да не се чудим защо Алибаба им свали гащите на марковите производители.

 38. 38 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 889 Любопитно

  До коментар [#7] от "WWW":


  тъпоевроатлантиеско дебилно
  —цитат от коментар 7 на WWW


  А, бе Чебурашкин!
  Ще ти дам конкретен пример!
  Знаеш ли, че например Blackberry Z30 е с интегрирана батерия?
  И не вярвам да е единственият смартфон, изискващ за смяна на батерията да се занесе в сервиз! Огледай се колко адаптера за различни устройства имаш, и нямаш ли поне един, на който му се е прекъснал кабела, а вместо да му смениш само кабела, трябва да сменяш целия адаптер! И това е пример само з два артикула!

  Да разлая троловете!!
 39. 39 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 889 Любопитно

  До коментар [#37] от "One Hour":


  Отделно, че интеграцията на чипове към платките изглещаща като "капка смола" не подлежи дори на специализиран ремонт.
  И това ли ще задължат производителите да променят?
  —цитат от коментар 37 на One Hour


  И колко сложно е това да се промени? Дори ако ще по начин да смениш цялата платка, вместо целия телевизор!

  Да разлая троловете!!
 40. 40 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":

  Доскоро? Закупена кога? Отиди днес в масов магазин за бяла техника и попитай? Ще ти кажат, че може би Miele, които те не продават, не са капсуловани. Дори скъпите Бош са еднодневки.

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#40] от "truly":

  Не споря дали лагерите са капсуловани или не, твърдя че се сменят за 80-100лв което е ок за пералня от 1600 лева. Пералнята беше ЛГ, сменихме и два пъти лагерите, през 5-6 години.

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#39] от "lone wolf":

  Няма никакъв проблем да се ремонтира произволна домакинска техника дори сега, без никакъв регламент. Ако загледте каталозите за резервни части на свестните фирми (сменях колелце на прахосмукачка самсунг), има практизески целия уред на части. Проблема се че някои части не стават за ремомонт -платки, лцд матрица и т.н. и като сложиш труда се оказва че разликата между ремонта и новия уред е малка, дори понякога е по-скъпо. И това няма как да се промени с никакъв регламент. Разбира се, има евтини производители които не подържат части на склад и сигурно за техните уреди би имало смисъл.

 43. 43 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  ние ще произвеждаме по- малко... ,по-малко ще работим,по-малко доходи ще имаме,но и по-малко разходи ще имаме.
  —цитат от коментар 35 на gozambo


  Хахаха, сакън, нИдей, ти разби модела на световния ред, в който хората трябва постоянно да са обвързани с кредит и да са на минус, за да трябва да бачкат и да си осмислят живота.

  Иначе съм съгласен, ако имаме по-малко пари ще пътуваме по-малко, ще замърсяваме по-малко (Венеция няма да се чуди как да се отърве от туристите) и ще сме повече хора и по-малко машини за произвеждане и харчене.

 44. 44 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Този въпрос като цяло с сложен. Да - със сигурност наложената прогодност за ремонт би намалила технологичните иновации, би завишила цената и намалила печалбата на производителите. Но! Всички производители вече си прогамират остаравянето на продуктите - повечето съвсем умишлено. Има компании с отедли дето смят по цял ден кой възел и детайл да се счупи точно след гаранцията. То си е тънка работата това, щото ако е преди това - търпят загуби. 100% съм сигурен, че някои от тях стигат още по-далече - ако има електроникя, процесет нещо си там със софтуер - просто броят циклите на изполване или датите или там разни други по-сугурни критерии и бам - просто спипа в един момент. Е за ей тия нещя ако ги накарат да плащат огримни глоби ще мирясат малко. Отделно се говореше примерно някои прозводители дето щридически се оптиваха като купиш нешо скъпо на нямаш право да го ремонтираш, щото не било твое, а си си платил само да го ползваш. Май Джон дийр за тракторите имаха такива истории.

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 45. 45 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":

  Явно не сме се разбрали!
  Въпросът е (примерно за адаптерите, които посочих) какво пречи да се поставят четири винта и да имаш достъп до карантиите!
  Сега са капсулирани!

  Да разлая троловете!!
 46. 46 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  До коментар [#40] от "truly":
  "Дори скъпите Бош са еднодневки."

  Еднодневки? Приказки наизуст!
  Миксер с много приспособления – 14 години
  Пералня – 14 г
  Миялна – 14 г
  Не работя в Бош.
  Приказва се на принципа ЕЖК на женския пазар!

 47. 47 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#39] от "lone wolf":

  То и сега е така. От доста време се сменят цели модули и никой не ти мери пътечки по платки. Въпросът е какво правиш когато цената на резервната част е равна на остатъчната на стария уред.
  Кой е този който ще плати двойна цена за да има една бръкма.

 48. 48 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Най-лесно ще е, по аналогия с цените за роуминг, постепенно да започнат да вдигат гаранционните срокове. Вкл и за дрехи и обувки, купуваш си дънки идват с 5 години гаранция. Едно време дънките издържаха по 5 години и повече без да ги сваляш от з@дника си, сега и 1 година не издържат и то носени 1/3 или дори само 1/4 от времето.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK