Тереза Мей оцеля, но какво може да постигне за 9 седмици

Тереза Мей оцеля, но какво може да постигне за 9 седмици

© ReutersПремиерът Тереза Мей потвърди в сряда вечерта прогнозите на анализатори, че ще получи вот на доверие от депутатите само 24 часа след най-тежкото парламентарно поражение на премиер в модерната история на страната. Веднага след това тя повтори призива си за общопартиен подход за намиране на приемлива за повечето депутати и британци сделка за напускане на Европейския съюз на 29 март. Но какво би могла да постигне тя за оставащите до тази дата само 9 седмици?


Какво предлага Мей


Веднага, след като изгуби вота за сделката с ЕС с 432 срещу 202 гласа, тя обяви: "Ще проведа срещи с колегите ми, с нашия довереник и партньор Демократичната юнионистка партия, както и с високопоставени парламентаристи от Камарата на общините и да изясним какво се изисква, за да получим одобрението на долната камара. Правителството ще подходи към тези срещи с конструктивен дух, но предвид спешната нужда да постигнем напредък, трябва да се съсредоточим върху идеи, по които си струва да преговаряме и които имат достатъчно подкрепа в тази камара.". Както Мей така и говорителят ѝ отказват да изяснят дали това предвижда директни преговори с безкомпромисния лидер на опозиционните лейбъристи Джеръми Корбин.


По какво би могло да се преговаря


Премиерът вече определи условията, при които е готова на преговори. Тя ги нарича "принципи за дискутиране", опозицията ги определя като "червени линии".
Тереза Мей се ангажира с:


1. Постигане на ясно, плавно и по определен ред напускане на ЕС


Това демонстрира предпочитанията ѝ да има Брекзит със сделка за разлика от някои радикални елементи в партията ѝ, настояващи това да стане на всяка цена, ако трябва и без споразумение. Корбин - както и мнозинството депатути - заявява, че ще се включи в преговорите, само ако премиерът изрично отхвърли вероятността за развод без сделка, но Мей се въздържа изрично да поеме такъв ангажимент.


Тя е казвала, че не желае отлагане на Брекзит, макар че и не е изключила публично такава възможност след тежкото поражение във вторник. В сряда тя заяви, че ЕС би бил склонен на отлагане, само ако има нов и ясен план. Мей има намерение да представи плановете си за нов подход не по-късно от следващия понеделник, 21 януари. Днес от парламента съобщиха, че премиерът ще представи на 29 януари конкретно законодателно решение за последващите действия и то ще бъде гласувано след дебати същия ден.


2. Защита на съюза между четирите съставни части на Обединеното кралство: Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.


Парламентът не оспорва това, но има огромни разлики относно методите за постигането на тази цел. Мей се съгласи на политика на гаранции, благодарение на която да не се появи междудържавна граница между Ирландия и Северна Ирландия (това би поставило под въпрос мирното споразумение за северноирландския конфликт, но алтернативата е междудържавна граница вътре в Обединеното кралство - между Северна Ирландия и Острова). Но това ѝ струваше загуба на подкрепа във вота от вторник от малката юнионитска северноирландска партия, на която се крепи правителството ѝ. В сряда партията я подкрепи във вота на доверие, но този пробем продължава да мотивира и значителна част от евроскептиците в Консервативната партия. Шотландските депутати също са недоволни, че интересите на техните проевропейски райони не са взети под внимание от правителството в достатъчна степен.


3. Великобритания да си върне контрола над границите, законите и парите


Премиерът от самото начало има амбицията да прекрати свободното движение през границата на граждани на страни от ЕС, да сложи край на върховенството на Европейския съд и да няма повече британски вноски в бюджета на ЕС. Въпросът е важен, тъй като връщането на граничния контрол за европейци изглежда изключва всички форми на Брекзит, предпочитани от депутати по модела на отношенията между Норвегия и ЕС или на запазване на членството в единния пазар.


4. Великобритания трябва да има независима търговска политика


В момента за всички страни от ЕС това се прави от институциите в Брюксел. За Лондон този принцип е съдбоносен, защото изключва членство в митническия съюз на ЕС или - катто настояват лейбъристите - нов безсрочен митнически съюз с ЕС.


А може ли да го постигне


Досега Мей се придържаше към принципи за преговори, които използва през цялото време на договаряне на сделката с ЕС. Но поради различни причини те отблъснаха различни групи депутати. Няма нито една промяна в политиката, която едровременно да не наруши тези принципи и в същото време да спечели достатъчно депутати за подкрепа в парламента.


Каква е реакцията досега


Депутати от разнообразни групи критикуваха Мей, че твърде късно се е обърнала към тях в процеса на преговори, че не желае да ангажира опозиционните лейбъристи и че не променя принципите ("червените линии"), по които сега иска да преговаря.


"Тя само опитва да привлече други, единствено за да продължи провалилите се процес и сделка, след като те бяха категорично отхвърлени от парламента в името на народа на тази страна", заяви Джеръми Корбин.


Парламентарната Комисия за Брекзит призова премиера да подложи на поредица гласувания различните варианти, за да тества кой - ако изобщо има такъв - се радва на подкрепа от мнозинството депутати.


Винс Кейбъл, лидерът на либералдемократите с 11 места в парламента, казва, че "тя не трябва да си прави труда дори да вдига телефона, за да потърси опозиционните партии, докато не желае категорично да отхвърли Брекзит без сделка и докато не е готова да води конструктивен разговор за вота на народа"


Иън Блекфорд, парламентарен лидер на 35-те депутати от Шотландската национална партия, казва, че "ЕС няма да преговаря. Премиерът няма отговори. Тя се провали.".


Арлийн Фостър, лидерка на северноирландската юнионистка партия с 10 депутати заема позиция, че "уверения - било под формата на писма или "топли думи", няма да са достатъчни, защото сега премиерът трябва да се върне при екипа на ЕС и да търси фундаментална промяна в Споразумението за оттегляне. Ще работим конструктивно с правителството за постигането на по-добра сделка и това е нашият фокус".


Какви са алтернативите на отхвърлената сделка


Очевидно няма консенсус как да се продължи напред, а почти всички обсъждани в медиите варианти изискват удължаване на срока след 29 март. Отказ от напускане на ЕС едва ли е възможен без провеждането на втори референдум.


1. Малки корекции в сделката на Мей


Изглежда в момента премиерът иска точно това - да използва категоричното несъгласие на парламента като довод пред Брюксел да поиска още отстъпки по проблема със статута на Северна Ирландия. Проблемът е, че ЕС отказва да допусне поемане на гаранции за конкретна дата, на която да приключи специалният временен режим за Северна Ирландия, както и да се съгласи на едностранно оттегляне от него.


2. Оттегляне без сделка


За някои депутати това изглежда като възможност, в случай че не се постигне напредък в преговорите - напускане на 29 март и преминаване в отношенията към принципите на Световната търговска организация. Но в Камарата на общините има отчетливо мнозинство против този вариант (вероятно под 100 от 650 депутати биха го одобрили) и достатъчно високопоставени консерватори заявиха, че биха подкрепили законодателна мярка, която да попречи на премиера да реализира този вариант. Освен това не спират предупрежденията, че ще пострада тежко репутацията на страната - кой би искал да има работа с държава, която едностранно скъсва споразумения и си тръгва без да спази поети ангажименти, включително за финансово участие в тях.


3. Норвегия+/участие в единния пазар/ЕФТА


Между тези варианти има тясна връзка и на моменти те изглеждат едно и също. Вариантът Норвегия+ например предвижда оставане на британците в митническия съюз и единния пазар - било постоянно, било докато се намери решение на проблема с границата между Ирландия и Северна Ирландия. Норвегия е част от Европейското сдружение за свободна търговия (ЕФТА), в което членуваше Великобритания до 1973г., когато влезе в Европейската икономическа общност. Това са варианти с по-малко икономически щети за британците, но изискват свободно движение на хора, а това е трудно за "продаване" на британския избирател. Освен това норвежки политици заявиха, че не биха приветствали връщането на Великобритания в ЕФТА. Много е трудно да се предвиди колко подкрепа има този вариант в парламента. Броят на одобряващите го в момента е около 200 - предимно лейбъристи плюс няколко консерватори и шотландски националисти.


4. Митнически съюз


В интерес на истината лейбъристите говорят за членство в "митнически съюз", а не за "митническият съюз на ЕС" и смятат, че този модел ще помогне за проблема с ирландската граница и на фирмите, които са зависими от доставки към и от ЕС. Според Мей това е против резултатите от референдума, защото ще пречи на Лондон да подписва собствени търговски споразумения. В парламента повечето от 256 депутати лейбъристи биха гласували за този вариант. Подкрепата от останалите зависи от това какви са алтернативите.


5. Втори референдум


Във Великобритания го наричат често "народен вот" и привържениците му твърдят, че той няма да е повторение на референдума от 2016 г., а съвършено нов избор на базата на вече известни факти и подробности за Брекзит. Добрата страна на тази идея е, че би прекратила парализата в парламента. Отрицателната страна е, че не е лесно насрочването и организирането, да не говорим за ефекта от това, че се прави нов референдум без да е приложен изборът на британците от предишния. Според "Дейли телеграф" правителствени изчисления, показани на депутатите в четвъртък, показват, че нов референдум може да се организира поне след 1 година.


Изключително трудно е да се каже каква би била подкрепата на парламента - в момента се смята, че тя е в широките рамки от 170 до 300 депутати и е силно зависима от множество фактори.


Социологическо проучване от YouGov, проведено след поражението на Тереза Мей във вторник, показва, че се е увеличила до 12 пункта преднината на групата британци, които искат страната да остане в ЕС. Това е най-голямата разлика между двата лагера от референдума насам. Допитването сред над 1000 души с избирателни права показва, че 56% биха гласували на нов референдум против напускането на ЕС, срещу 44%, които ще повторят избора си да се прекрати еврочленството.


Същото е съотношението и между тези, които искат второ всенародно гласуване, като спрямо допитване по Коледа увеличението на групата за нов референдум е с 3 пункта. Сред симпатизантите на лейбъристите одобрението отново да се гласува след цялата събрала се информация какво означава Брекзит е достигнало 78%.


Но какъв ще е зададеният въпрос? Никой не е представил идея какво да пише на бюлетината. На нея може да се повтори "Да напуснем или да останем", което би било буквално повторение на референдума от 2016 г. Но може и избирателите да бъдат питани да се напусне без сделка или да се изчака докато се постигне подобрена и гласувана в парламента. Не е изключено и да е комбинация от тези два въпроса или дори да се предложи бюлетина с три въпроса.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  След два месеца ще иска да не е оцелявала.

 2. 2 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Днес открих нещо което трябва да се види. От един британски сериал от 80-те. Забавлявайте се. 3 мин. клипче което казва всичко по темата.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZVYqB0uTKlE

  Путин - мы верим в тебя !
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Интересно е каква игра играят англичаните. Вероятно по някаква причина тайно искат "твърд" Брекзит.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Тереза е пълен провал , защо сама не се оттегли?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Мисля, че откъм ЕС се изразиха много ясно...
  Преговорите приключиха.

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  Островните "умници" си надробиха тази попара и сега да си я сърбат!!!!!!!ЕС не трябва да прави никакви сериозни отстъпки на наглите и глупави британци!!!!!

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Глупости. Кво точно провали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "terminal velocity":

  Хехе , Yes minister и Yes Prime minister е култов сериал .Задължително трябва да се гледат.Поразително е колко близко са до истината днес..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 9. 9 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Нищо не може да направи Мей.За да преговаря с опозицията, трябва да махне някои от червените линии.Ако ги махне, ще разцепи консервативната партия.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 10. 10 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darth Plagueis":

  Целият преговорен процес.Изгледай и всички ключови речи и ще установиш , че се изключват взаимно.Защо задейства член 50 без план? И всъщност какво направи за 2 години?!Едно голямо нищо.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Дълбоко се съмнявам за това!Това ще е огромен удар върху икономиката на страната!

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4137 Весело

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Все си мисля ,че никой вече не иска да седне на "електрическия стол"!!!!!

 13. 13 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "Noise":

  Именно. Нострадамус сигурно е бил част от сценаристите :)))

  Путин - мы верим в тебя !
 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Кралицата няма ли право да поиска нов народен вот? Питам, защото нямам представа какви са ѝ правомощията. Но си мисля, че тя е най-заинтересована да запази кралството си обединено, а при евентуален Брекзит без сделка може да се стигне до разпадане на Великобритания.

 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  'баси жалката политическа класа!
  Консерваторите, които се водиха твърди противници на Брекзит по време на Камерън сега водят преговорите за излизане ор ЕС.
  Камерън предизвика референдума и като се издъни се оттегли, докато тази "убавица" я отсвириха и не ще да се маха с познатия рефрен, че това нищо не решава.

  Ами да сменят памперса на Нейно Величество и да я вкарат в играта - нищо чудно да се справи по-успешно...

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Днес открих нещо което трябва да се види. От един британски сериал от 80-те. Забавлявайте се. 3 мин. клипче което казва всичко по темата.https://www.youtube.com/watch?v=ZVYqB0uTKlE
  —цитат от коментар 2 на terminal velocity


  Хубав комедиен сериал с английско чувство за хумор (не за всеки).
  По темата: Мей имаше 83 седмици и не постигна резултат. Няма как за 9 седмици да постигне. Оставиха я на власт мръснишки, за да не се изцапат други.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#13] от "terminal velocity":

  Гледал съм всички епизоди барем по 20 пъти..The greasy pole ми е любимият , но всички са на супер ниво.В днешно време не можеш да намериш такава класа..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 18. 18 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Те си обсъждат някакви неща, сякаш сделката е между партиите във Великобритания и като че ли забравят, че споразумението е с ЕС

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5168 Любопитно

  Тереза Мей оцеля, но до кога, до кога ще отлагат, март идва и няма накъде -твърд или мек... Брекзит.

 20. 20 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Noise":

  Съгласен. В момента аз това правя. Заредил сам ги всичките епизоди и карам наред. Инак любимия ми сериал пак е подобен и не по малко забавен - The new statesman, ако си го пропуснал някак си, непремено го свали.

  Путин - мы верим в тебя !
 21. 21 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Noise":

  Съгласен. В момента аз това правя. Заредил сам ги всичките епизоди и карам наред. Инак любимия ми сериал пак е подобен и не по малко забавен - The new statesman, ако си го пропуснал някак си, непремено го свали.

  Путин - мы верим в тебя !
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  " Социологическо проучване от YouGov, проведено след поражението на Тереза Мей във вторник, показва, че се е увеличила до 12 пункта преднината на групата британци, които искат страната да остане в ЕС. Това е най-голямата разлика между двата лагера от референдума насам. Допитването сред над 1000 души с избирателни права показва, че 56% биха гласували на нов референдум против напускането на ЕС, срещу 44%, които ще повторят избора си да се прекрати еврочленството."

  От самото начало съм твърдял, че новото допитване прекратява цялото това безумие, наречено Брекзит като дава възможност на британците да направят напълно информиран избор, а ето, сега самите граждани на Кралството го подкрепят с такова мнозинство ! Каквото и да се случи обаче, попарата трябва да се изсърба, попарата, надробена от Фараж, Джонсън и другите авантюристи....

 23. 23 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 546 Неутрално

  В статията са пропуснати са едни милиарди, които трябва да се дадат на ЕС.

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#10] от "Noise":

  Тереза Мей участваше в кампанията за оставане в ЕС. Когато зае поста, каза, че е против решението, но ще изпълни волята на народа. Два месеца по-късно каза, че излизането ще е тежко за икономиката на страната.

  Тереза Мей беше и е против Брекзит, и знае, че е вреден за Англия. Тереза Мей реално саботира Брекзит и по всичко личи, че го прави успешно. Провал тук може да вижда само някой драстичен наивник. Аз я поздравявам.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 862 Весело

  Сещам се за един филм.
  "Девет седмици и половина"

 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 862 Весело

  "Великобритания трябва да има независима търговска политика"

  В българските магазини масово са продава шотландско уиски за по 10 евро.
  В британските е за по 40 евро.

 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  "Интересно е каква игра играят англичаните. Вероятно по някаква причина тайно искат "твърд" Брекзит."
  =========
  По-скоро гръцки номера.
  Голяма драма за голямо предоговаряне в тяхна полза.

  Еретик
 28. 28 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  разбита Англия, превзета от ислямисти и фанатици, тържествено напуска ЕС.. След няколко години какво ли ще остане от иначе Великата държава...

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Мей:

  Твърд или мек? Това е въпроса!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 929 Любопитно

  разбита Англия, превзета от ислямисти и фанатици
  —цитат от коментар 28 на За да останат ХОРА в България.


  ти кога беше последно в Англия?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 31. 31 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 929 Гневно

  До коментар [#17] от "Noise":Съгласен. В момента аз това правя. Заредил сам ги всичките епизоди и карам наред. Инак любимия ми сериал пак е подобен и не по малко забавен - The new statesman, ако си го пропуснал някак си, непремено го свали.
  —цитат от коментар 20 на terminal velocity


  Вие няма ли да се научите да си плащате за нещата, които ползвате? Филми, сериали, софтуер?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 32. 32 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  не знам какво ще стане ,но мнението ми ,че няма да излезат от ЕС .

 33. 33 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#14] от "Fiji":при евентуален Брекзит без сделка може да се стигне до разпадане на Великобритания.

  Великобритания отдавна се е разпаднала и отдавна не е империя. Затова правилното название на тази островна държава е Британия, или Англия. Британия винаги е била враг на България и наближава историческият момент на възмездието. Съмнителното и технологично и икономическо превъзходство, навлиза в своя залез. Дори САЩ започват да губят вече своята първостепенна роля, та какво остава за Англия. На сцената излизат нови играчи с ажресивно нарастващи икономики и бъдещето на англо-саксонците далеч не е розово. Крепи ги само вярата, че Русия ще се разпадне до края на седмицата.

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#33] от "otg46594191":

  "Великобритания отдавна се е разпаднала и отдавна не е империя. Затова правилното название на тази островна държава е Британия, или Англия. Британия винаги е била враг на България и наближава историческият момент на възмездието. Съмнителното и технологично и икономическо превъзходство, навлиза в своя залез. "
  ++++++++++++++++++++++++++++
  За мое огромно съжаление, и тази империя няма да се разпадне достатъчно бързо.
  Причините за моята омраза към нея сте описали достатъчно ясно. Знам, че във форума има достатъчно англофили и американофили, но ще ще намалеят, ако значението на ВБ намалее. Те са като феновете, дето са все с шампиона, а после го забравят.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK