Румънските власти може да помогнат на осъдени за корупция да оспорят присъдите си

Тудорел Тоадер

© Reuters

Тудорел ТоадерРумънският правосъден министър изготви извънреден указ, който позволява политици и други осъдени за корупция след 2014 г. да оспорват присъдите, произнесени от Върховния съд на страната, предаде "Ройтерс". От мярката могат да се възползват няколко високопоставени политици, включително Ливиу Драгня, лидерът на управляващата Социалдемократическа партия, който не успя да стане премиер заради условна присъда от 2015 г. за изборни измами.


"Изготвих извънреден указ, който ще позволи на осъдените от незаконно съставени панели да оспорят (присъдите)", каза министър Тудорел Тоадер пред телевизия Romania TV. "Намерих това решение и изготвих указа, премиерът ще реши", допълни Тоадер.


Мярката е поредната от серията законодателни промени, извършени от управляващите социалдемократи, откакто дойдоха на власт преди две години. Действията им се смятат за заплахи за независимостта на съдебната система.
През ноември правителството поиска и получи решение на Конституционния съд, според което петчленни състави на Върховния съд са били незаконно сформирани, защото не всички съдии са били произволно избрани, както изисква правна промяна от 2013 г.


Според Върховия съд промяната значи, че четирима от съдиите е трябвало да се изберат на произволен принцип с изключение на главните съдии в панелите. Но в решението си от ноември Конституционният съд разясни правната промяна, с което позволи на няколко наскоро осъдени политици да оспорят присъдите по своите случаи. За други случаи сроковете бяха изтекли.


След като в неделя правосъдният министър каза, че указът ще позволи оспорване на всички присъди от неправилно съставени панели, опозиционната партия Съюз "Спасете Румъния" определи действията като незаконни. Правителствени укази обаче влизат в сила незабавно и по-трудно могат да бъдат предизвикани.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK