Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Франция започна съдебен процес заради конско месо в замразена лазаня

Франция започна съдебен процес заради конско месо в замразена лазаня

© Reuters



Четирима души са изправени пред съда в Париж заради предполагаема сложна схема, при която на потребителите в Европа е предлагана замразена храна, съдържаща конско месо, означено на етикета като по-скъпото говеждо, предаде "Асошиейтед прес".


Сред обвиняемите по започналото днес дело са двама бивши изпълнителни директори на френската компания "Спангеро" (Spanghero), срещу която са повдигнати различни обвинения в измама.


Конското месо се е появило в десетки европейски страни през 2013 година в замразени храни с месо в супермаркетите като бургери и лазаня, в училищни обеди и в храна за болниците. Според разследващите "Спангеро" е купила конско месо, а след това подвеждащо е изписала говеждо месо върху етикетите на готовите храни.


В резултат от случилото се ЕС въведе по-строги правила за контрол на хранителните продукти. Конското месо не е опасно, но скандалът шокира потребителите в страни, където то традиционно не се консумира. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Viva la Evolution
    Viva la Evolution
    Рейтинг: 1357 Неутрално

    Конското и магарешкото са в основата на сръбската скара. Не мисля, че са проблем.

    Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
  2. 2 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 2742 Неутрално

    Конското и магарешкото са в основата на сръбската скара. Не мисля, че са проблем.
    —цитат от коментар 1 на Viva la Evolution


    Свинското, ама карай.

  3. 3 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3216 Неутрално

    Явно закланите коне на циганите в Румъния преди 5-6 години още си търсят пазар в либерална Европа!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  4. 4 Профил на smotlixx
    smotlixx
    Рейтинг: 463 Неутрално

    Какво не му харесват на конското, не знам. Супер е.

  5. 5
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  6. 6 Профил на telqk
    telqk
    Рейтинг: 968 Неутрално

    ЕК не е ли написала директива за конете и щастливи ли са като ги ядат? След директивите за щастливите кокошки, прасетата да ритат футбол и говедата да стоят на климатик, това е страхотен пропуск!

  7. 7 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1548 Неутрално

    До коментар [#4] от "smotlixx":

    Е, аз не го харесвам на вкус, но чак пък да били шокирани потребителите...

    Виждам единствено проблем в това, че продавачите са излъгали в етикета и са се опитали да пробутат по-евтинка мръвка.

  8. 8 Профил на seuthes
    seuthes
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Обожавам конско месо. Иииииии ....

  9. 9 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2731 Неутрално

    Конското месо е превъзходно за сухи мезета, особено за пастърма. Старите българи са слагали конско филе под седлото, което естествено се е осолявало, знаели са и колко време да стои там, после само режеш и ядеш. Нямам доверие на такива полуфабрикати, пици, лазани , палчета и пр., не за друго, а защото имаме време да си сготвим подобни неща в къщи. Вчера си правихме фокача по рецепта на рокери лакомници, с козе сиренце, маслинки, червено винце и т.н.

  10. 10 Профил на johnniewalker
    johnniewalker
    Рейтинг: 884 Неутрално

    Конското и магарешкото са в основата на сръбската скара. Не мисля, че са проблем.
    —цитат от коментар 1 на Viva la Evolution


    Какво е "сръбска скара"?

  11. 11 Профил на Alex Prime
    Alex Prime
    Рейтинг: 514 Любопитно

    предполагам, че конското е вкусно, но за мен е тежко да консумирам животно, което е другар на хората.

  12. 12
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  13. 13 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 976 Неутрално

    До коментар [#7] от "areta":

    Конското месо е по-скъпо, обаче това е от бракувани над 18 годишни коне в Румъния. То заминава оттам като конско за Холандия, където се превръща в телешко и отива във Франция. Храните приготвяни от френската фирма се продават под името на най-реномирани марки. Особено шокирани потребители са били англичаните.

  14. 14 Профил на wyn37593602
    wyn37593602
    Рейтинг: 15 Неутрално

    Регулации, комисии, наредби, не знам какви електронни системи, серфификати по исо и тн. и пак ядем конско месо и яйца с фипронил. За бюрократите в ЕС спирачка няма. Сега ще има още от горното. После се чудят защо земеделците не могат да оцелеят. И тогава ще сформират още комисии и нови наредби за помощ на земеделието. И така до следващия скандал с конско месо когато ще увеличат регулациите..... и тн.

  15. 15 Профил на telqk
    telqk
    Рейтинг: 968 Неутрално

    До коментар [#13] от "gianni":
    Ако е само 18 годишно сукалче ще го преживеем, но май става въпрос за на стария кон баща му!

  16. 16 Профил на imaligoogle_hr
    imaligoogle_hr
    Рейтинг: 367 Любопитно

    А дали не е, защото е било свинско, а % на ислямистите във Францциястан расте ли расте?

  17. 17 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1152 Весело

    проблема не е в конското месо, а в туй че го продават за говеждо... лъжат като цигани с други думи...
    а със самото конско месо има друг проблем - в щатите е незаконно да се колят коне, требе да ги умъртвяват с инжекция и в специални условия, което е много скъпо... затуй кат остареят конете ги изнасят в канада... канадците от своя страна ги колят, щот там е законно, разфасоват и продават за жълти стинки у европа... ма и туй не е даже проблема... проблема е че от тея коне една съвсем не малка част са състезателни, яко бучкани със стероиди и секква химия... та туй стстезателно месо хич, ама хич не е полезно за ядене от хора, че и секви други животни... ма омешано с другото много често попада у разни колбаси, полуфабрикати и прочее...

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  18. 18 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10684 Неутрално

    Проблемът е етичен. Веднъж заради заблудата, втори път заради самото съдържание. Много страни ядат конско или/и кучешко, докато други смятат тези животни за помощници и приятели на хората. Никой не яде приятелите си ...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  19. 19 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 896 Неутрално

    Измама в чист вид и следвеа да се санкционира.Не е билоговеждо,за каквото са го продавали.Същото е щяло да е и ако е било пилешко,сояили каквото и да е различно от говеждо.

  20. 20 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8764 Неутрално

    Що за хора да колят коне?!

  21. 21 Профил на kazushi
    kazushi
    Рейтинг: 658 Неутрално

    предполагам, че конското е вкусно, но за мен е тежко да консумирам животно, което е другар на хората.
    —цитат от коментар 11 на Alex Prime


    Хм, а аз пък не мога да разбера как може да не считаш за другар всяко същество, което те храни, било то прасе, пиле или кон?

  22. 22 Профил на stg
    stg
    Рейтинг: 1298 Неутрално

    предполагам, че конското е вкусно, но за мен е тежко да консумирам животно, което е другар на хората.
    —цитат от коментар 11 на Alex Prime


    а прасето не е ли, не само другар, а и почти братовчед

    "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK