В Германия не достигат жилища, а наемите растат неудържимо

В Германия не достигат жилища, а наемите растат неудържимо

© Associated PressНаемите в големите германски градове като Мюнхен, Франкфурт и Хамбург растат неудържимо. Много хора изпитват трудност да си намерят жилище. Колко се плаща за наем и има ли достатъчно жилища за всички? "Дойче веле" разказва.


По данни на Федералната статистическа служба към 31 декември 2017 година в Германия е имало общо около 42 млн. жилища - от които 33 млн. в западните провинции и 9 млн. в източните. Според тези данни, цитирани от "Митерцайтунг" (Mieterzeitung) - печатен орган на Съюза на наемателите в Германия, на 1000 германски жители се падат 507 жилища. Към 2000 година страната е разполагала с 38 млн. жилища: 30.5 млн. в Западна Германия и 7.5 млн. - в Източна.


Не се строят достатъчно нови жилища


Сегашният жилищен фонд се оказва недостатъчен, за да покрие нуждите на наличните към края на 2017 г. 41.5 млн. домакинства в Германия. Особено в градовете и най-гъсто населените региони на страната търсенето на жилища е по-голямо от предлагането. Затова пък в някои селски региони има пустеещи жилища. Според експертите в Германия има недостиг от близо един милион жилища.
Една от причините за това е, че от доста години насам се строят недостатъчно нови жилища. През 2017 г. са построени общо 284 816 жилища. Съюзът на германските наематели обаче е изчислил, че ежегодно би трябвало да се строят по около 400 хил. нови жилища, за да бъдат задоволени всички потребности.


Недостиг на социални жилища


Броят на социалните жилища намалява от години. През 2000 година на разположение са били близо 2.6 млн. жилища за социално слаби, а сега - едва 1.1 млн. През 2017 г. са били отпуснати средства за строежа на 26 321 жилища за социално слаби. Нивото на наемите в тях е по-ниско от това на свободния пазар, защото се субсидира. За да бъдат задоволени потребностите обаче би трябвало да се изграждат много повече подобни жилища - най-малко 80 хил. на година.


Наемите продължават да растат


През 2017 г. средният наем в Хамбург е възлизал на 6.72 евро за квадратен метър жилищна площ. Това обаче е т.нар. студен наем, който не включва разходите за отопление, комуналните такси и всички останали режийни разноски. В селските региони, както и в много от източногерманските провинции средният наем за квадратен метър е по-нисък.


В големите германски градове обаче нивото на наемите е значително по-високо. В Мюнхен например за квадратен метър се плащат по средно по 10.22 евро, в Щутгарт - 9.92 евро, а в Кьолн - 8.43 евро. Доста по-солени са наемите по новосключени договори. В Мюнхен те междувременно достигат до 16.45 евро на квадратен метър, в Щутгарт - 12.04 евро, във Франкфурт на Майн - 11.67 евро, в Хамбург - 10.43 евро, в Кьолн - 9.87 евро - без режийните разноски.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Вместо инженери и художници от Африка да си бяха вкарали строители от Източна Европа...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 487 Неутрално

  ... за жилищата не знам, но палми и бананови дръвчета Определено не достигат... говориме за милиони дръвчета недостиг...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 3. 3 Профил на 92fsinox
  92fsinox
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да почват да строят социалните жилища за сирийските доктори, архитекти, учители и инженери. Там недостига ще е най-остър

 4. 4 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 753 Неутрално

  По милион нахлуващи варвари на година и всичките искат да живят в градовете. Скоро ще има жълти жилетки и Германия.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 5. 5 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Да отиват в селските райони щом има пустеещи жилища!Всеки иска в града,но някой и на село трябва да работи!

 6. 6 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1196 Весело

  Само по себе си това е доста добър признак за немската икономика понеже значи че Дойчланд все още привлича кадърни хора въпреки умнокрасивите глупости на брюкселските левандурници.

  Ама да се разчита само на инерцията 'Германия братче е моторът на ЕС, глей да се закрепиш там и си честит' е до време.

  В един момент мое да последва челно нацепване у товарния влак на променените нови реалности (изгряването на централна и източна Европа като дъ горещото място за биз), да се надяваме че умнокрасивите западни левандурници няма да нанесат чак толкова демидж въпреки че що не, реално така работят за централяците и източняците

  Persistence of Time
 7. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Внушението на статията е,че трябва да се строят повече социални жилища.Та да могат новите германци да живеят в тях.

 8. 8 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Вместо инженери и художници от Африка да си бяха вкарали строители от Източна Европа...
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Това е една от далаверите поради, която пуснаха толкова навлеци. Едни хора се нагушиха с много, много пари, стотици милиарди евро. В Германия не строи всеки, както в България.

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Цената на жилищата в Германия стоеше дълго време неподвижна напук на всякаква икономическа логика. Това в момента е резултата от това задържане и ще спре когато цените достигнат логичните си нива.

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6263 Неутрално

  При това нахлуване на мигранти ще им строят жилища като при нас виетнамските общежития от соц. времето. Ако не обратно от където са дошли.

 11. 11 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Внушението на статията е,че трябва да се строят повече социални жилища.Та да могат новите германци да живеят в тях.
  —цитат от коментар 7 на Мусаши


  ... дааааам, оказва се обаче, че в германия общински земи нема!, та къде да строят въпросните социални жилища си е май нерешим проблем... евентуално в гедерето, за руски емигранти... евентуално

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Абе колкото и да растат наемите, няма скоро да стигнат тези във Великобритания, особено в Лондон.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#6] от "Saint of Me":


  В един момент мое да последва челно нацепване у товарния влак на променените нови реалности (изгряването на централна и източна Европа като дъ горещото място за биз),
  —цитат от коментар 6 на Saint of Me


  Хо-хо-хо, виждам, че напълно следваш логиката на подписа си:

  Use your Illusion

  :)))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 14. 14 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Е това ми е любимо да чета под статии за Германия. Бай Ганьо скъсаняка щедро раздава акъл на германците и се мисли за най - умен.

 15. 15 Профил на uje32596582
  uje32596582
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Значи трябва да се строи повече.

 16. 16 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Евростат": Българите с най-много собствени жилища в ЕС
  Най-много хора живеят на свободен наем в Швейцария - около 56 на сто от населението.
  Други страни, където значителен процент на хората живеят на свободен наем, е отбелязан в Германия /около 30 на сто/, Дания, Холандия и Швеция /по около 25 на сто/.
  Около 40 на сто от населението на ЕС обитава апартаменти, малко над една трета /35 на сто/ живее в еднофамилни къщи и 25 на сто обитава двуфамилни къщи, сочи европейската статистика.
  Въпреки че в България и Румъния е отбелязан най-висок процент в притежаването на собствени жилища - хората в тези две страни са далече от качеството на жилищните условия по броя на стаите в жилището и хората, които го обитават. 36 на сто от румънците и 15 на сто от българите не притежават в жилището си вана или душ.
  Братска Германия "води" и по един силно обезпокояващ показател: съкращаването и обедняването на средната класа. През миналия век Колелото на Съдбата прегази Германия заради нейната прусашка арогантност. Сега изпъква друго отблъскващо качество. Необузданата алчност на една голяма част от германските индустриалци, акционери и политици няма как да не докара бедствие. Особено грозно изглежда колаборационизма им с Путинова Русия.
  Но както е известно още от римско време, парите не миришат!

 17. 17 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Дас Фюрер идва. Ето го зад ъгъла.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Специално германците трябва през годините да са си извадили поука, след като дълги години внасят работна ръка от Турция да им върши слугинската работа. Второ, източната зона дрънка от свободни жилища, но там пък няма поминък. Мои познати споделят, че наемите са безбожни, някои спят в бусовете си, гарирани из сокаците на Мюнхен и др. големи градове. За сметка на това, казват, че храната е евтина. Накратко казано, Западна Европа си е направила през годините гъзобрък с гастарбайтери, а сега, след Стената, и с безконтролната емиграция от къде ли не. Затова са и проблемите на Меркел, Макрон и Мей. Трите М...ммм, май е на хубаво.

 19. 19 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Не достигат жилища в НРВ, Мюнхен, Хамбург и отчасти Берлин.

  В провинциите които бяха под руска окупация - жилища колкото искаш. Но никой не иска да живее там.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 20. 20 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Не го подценявай това :)

  Persistence of Time
 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Германия затъва в нерешими социални проблеми. Мигрангите от Третия свят са производителни и лягат на германските социални фондове. Големият им наплив води до голямо търсене на жилища,като търсенето тласка цените нагоре. Мигрантите от Третия свят не страдат от високите цени, защото имат способност да се наблъскат 10-15 човека в един апартамент. Страдат Ханс и Хелга,които са разведени,живеят отделно и като си платят наема все по-малко и по-малко им остава за нещо друго.

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Не пишат как червено-червената управа на Берлин конфискува луксозни жилища, за да настани...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#20] от "Saint of Me":

  Ще видим :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 24. 24 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Дас Фюрер идва. Ето го зад ъгъла.
  —цитат от коментар 17 на Полковник за европейско развитие на България


  Дер фюрер.

  Има един много смешен филм по този повод:

  https://www.imdb.com/title/tt4176826/

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 25. 25 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Уж пазарна икономика, но явно нещо пречи да се построят достатъчно жилища. И понеже не вярвам на случайности в Германия току виж излязло държавна политика да бута хората да живеят в малките градове

 26. 26 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#14] от "zxp53317185":

  Още по-забавен е робският комплекс за малоценност който демонстрират някои хора - като е немец и немско значи трябва само да благоговеем. Беше тая

  Persistence of Time
 27. 27 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Мдааа..това е огромен социален проблем!

 28. 28 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 903 Неутрално

  При това нахлуване на мигранти ще им строят жилища като при нас виетнамските общежития от соц. времето. Ако не обратно от където са дошли.
  —цитат от коментар 10 на Peni Nikol


  В бившата ГДР има цели "жк" с панелки, където никой нормален човек не иска да живее.

  Източноберлинският Люлин (Марцан) побира около половин милион жители в едни безбройни редици от панелни грамади. Понастоящем 95% от жителите на Марцан са преселници от русия, по програмата "фолксдойче". Безработицата е повсеместна, почти никой не говори немски.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 29. 29 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#26] от "Saint of Me":

  И двете крайности съществуват и са еднакво нелепи. Но като цяло за мен важи : "като си много умен, къде са ти парите" ?

 30. 30 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 903 Любопитно

  Абе колкото и да растат наемите, няма скоро да стигнат тези във Великобритания, особено в Лондон.
  —цитат от коментар 12 на Боян Таксиров


  В Мюнхен наемите вече гордо прибилижават тези в Лондон.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 31. 31 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Пазара винаги запълва празните ниши. В момента в Германия строителния бизнес е на МАХ! Хиляди българи блъскат на строителните обекти , и ако се чудите къде са хората от Пловдивското Столипиново и Софийския Христо Ботев - тук са ! Мога да ви изпратя снимки , как десетки обекти се вдигат от наши "сънародници"

 32. 32 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Пазара винаги запълва празните ниши. В момента в Германия строителния бизнес е на МАХ! Хиляди българи блъскат на строителните обекти , и ако се чудите къде са хората от Пловдивското Столипиново и Софийския Христо Ботев - тук са ! Мога да ви изпратя снимки , как десетки обекти се вдигат от наши "сънародници"
  —цитат от коментар 31 на KRAFTWERK


  Напълва, грънци! Този проблем в Германия съществува минимум от десет години.

 33. 33 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Евростат": Необузданата алчност на една голяма част от германските индустриалци, акционери и политици няма как да не докара бедствие. Особено грозно изглежда колаборационизма им с Путинова Русия. Но както е известно още от римско време, парите не миришат!
  —цитат от коментар 16 на Practic


  ... най-вероятният верен отговор е, че германските индустриалци, в голямата си част, не са германци... (каквото и да влагате, лично вие, в понятието "германци" )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 34. 34 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Уж пазарна икономика, но явно нещо пречи да се построят достатъчно жилища. И понеже не вярвам на случайности в Германия току виж излязло държавна политика да бута хората да живеят в малките градове
  —цитат от коментар 25 на Batezuzi


  Децентрализацията определено е държавна политика в Германия. За разлика от Франция или Великобритания, например, където столицата е административен, икономически, културен, политически и т.н. център, Берлин изобщо не може да се сравнява с Лондон или Париж. Може би политически, да. Но финансовата столица на Германия е Франкфурт. Там е и най-голямото летище. В Мюнхен са новите технологии, част от медиите (останалите - в Кьолн). Рурската област е тежката индустрия. Конституционният съд на Германия е в Карлсруе. Хамбург е най-големият търговски център и столицата на печатните медии и модата.

  Предвид превъзходната инфраструктура - автомобилна и железопътна, по-заможните германци предпочитат да живеят в къщи извън големите градове. В Берлин в момента може би повече от половината жители са чужденци. И не, не са само турци и сирийци. Има цели квартали заселени с гърци, испанци и италианци.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 35. 35 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 758 Неутрално

  А у нас се строят нови блокчета и седят празни.
  Сигурно така се перат пари.

 36. 36 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Пазара винаги запълва празните ниши. В момента в Германия строителния бизнес е на МАХ! Хиляди българи блъскат на строителните обекти , и ако се чудите къде са хората от Пловдивското Столипиново и Софийския Христо Ботев - тук са ! Мога да ви изпратя снимки , как десетки обекти се вдигат от наши "сънародници"
  —цитат от коментар 31 на KRAFTWERK


  ... О! и северният паток ли го движат братята сигани?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 37. 37 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#29] от "zxp53317185":

  Има българи които имат по-висок стандарт на живот сравнено с еднакво умен като тях немец.

  Средният немец нито е толкова умен нито е толкова работлив нито е толкова паралия колкото го изкарват разни митове.

  Факт е че в немската част с лош исторически късмет нещата са доста по-зле от тази с добрия въпреки изсипаните трилиони мангизи. А са едни хора. Та и това трябва да се отчита

  Persistence of Time
 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  Точно! €16/кв м наем казват, че е много! Аз плащам £350/седмица за 36 кв м квартира на дъщеря ми в Лондон. Ха сметнете грубо £1500/36=£42/кв м. £42 е повече от три пъти от €16!

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боян Таксиров":

  Потвърждавам! Вижте #38!

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Любопитно

  До коментар [#30] от "FourOhFive":

  £42 на кв м?

 41. 41 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1314 Весело

  Ами това е ефектът от регулирането - въвеждаш тежки регулации върху ръста и размера на наемите и строителството на жилища, които да бъдат отдавани под наем, става нерентабилно. Ефект? Спира строителството на нови жилища. Шок!
  Много поздрави от пазара.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 42. 42 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Значи скоро ще се чуе, че и от към джамии са в недостиг.

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  И това е началото...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Нали забелязвате необичайния, нереален, неоправдан и несъвместим брой минуси под напълно адекватните и реалистични коментари (както също така и, но с плюсове, към коментарите на доказани форумни червени, леви, комсомолски, леберал- толерасти, джендъри или с други психиятрични отклонения)?!?

  Това е дело на една малка групичка леви тролове на заплата ишлиме към Позитано, а съфорумецът Иво- православното им е началник на централата за дезинформация!
  Това е незаконен метод в предизборна кампания и МОДЕРАТОРА на сайта би трябвало да вземе отношение! ! !

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 45. 45 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#36] от "о сандо":


  [quote#36:"о сандо"][/quote]
  "... О! и северният паток ли го движат братята сигани?"

  Не бях чувал да наричат така руснаците....но щом ти приличат на такива , така да е

 46. 46 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 658 Любопитно

  Проблемът е сложен, но е грешно да се говори за обща липса на жилища. Това е така в някои от големите градове и в по-малките, но доста атрактивни университетски градове. Проблемът е многопластов. Първо наистина има тенденция за реурбанизация: буржоазията с дебелите джобове все по-често предпочита вместо да си строи къщи в предградията да живее в гентрифицирани апартаменти в централните части на градовете. Има и градове като Мюнхен където обективно има голяма липса на жилища, а комбинацията от дефицитна стока и платежоспособно търсене е рай за хазяите и кара цените да летят. А това че насилствено приватизираха преди 10тина години голяма част от общинските и държавни жилища само влоши нещата защото те поне бяха със стабилни наеми.
  Но това съвсем не е единственият дори не и основният проблем. Проблемът е че жилищата са се превърнали в инвестиционна стока и във времена на ниски лихви и на несигурни фондови пазари все повече инвеститори гледат да си затворят парите в недвижими имоти - не за да ги използват по предназначение а чисто спекулативно (в Берлин дори и празно да стои жилището цената му главоломно расте) и за да стоят парите им на сигурно. Та строене на нови жилища (което не върви до без край по чисто физически географски причини) въобще няма да помогне, защото те веднага ще бъдат погълнати от инвеститорите. Трябва да се въведе жестока глоба за стоящи празни жилища в градовете: като искаш да купиш жилище може, но или живееш в него или го даваш под наем. Всичко друго изкривява пазара. И трябва да се ограничат "инвестиции" в недвижими имоти от далечни географски ширини (арабски шейхове, руски олигарси или китайски такива, както и от американски инвестиционни фондове). Това може да помогне вече нещо.

 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  странно е да се говори за социални жилища при условие, че дългата ръка на пазара можела да бъде всичко.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#46] от "antikommunist":

  В България е точно така-населението намалява драстично,а се строят и много нови жилища,а цените летят в небесата.Всеки, който спести някой лев купува жилище, включително много емигранти.А като наследят не продават.И се получава така,че има много необитаеми жилища,а много хора не могат да си позволят жилище заради безумните цени.

 49. 49 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 798 Весело

  "...на 1000 германски жители се падат 507 жилища"

  Повече семейни домакинства и проблемът очевидно ще се реши автоматично.
  А и броят на копелетата ще намалее за сметка на децата с мама и татко, каквито бяхме ние.

 50. 50 Профил на riazor_bg
  riazor_bg
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Виете как мигрантите лежат на немския данъкоплатец, а пропускате факта, че бг-отгледания бай ганьовец взима помощи на поразия и всеки трети е "на социала".

 51. 51 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Виете как мигрантите лежат на немския данъкоплатец, а пропускате факта, че бг-отгледания бай ганьовец взима помощи на поразия и всеки трети е "на социала".
  —цитат от коментар 50 на riazor_bg


  Тия дето са на социални помощи в Германия не са бай ганьовци,а бай мангаловци.

 52. 52 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#38] от "vassilun":


  До коментар [#9] от "niakoi_si":Точно! €16/кв м наем казват, че е много! Аз плащам £350/седмица за 36 кв м квартира на дъщеря ми в Лондон. Ха сметнете грубо £1500/36=£42/кв м. £42 е повече от три пъти от €16!
  —цитат от коментар 38 на vassilun


  Давам Ви пример за наем в село на 60 км от Мюнхен - 48 м2 Х 12 Евр. плюс 86 м2 зелена площ по 3 Евр. /м2 плюс 80 Евр. гараж плюс 18 м2 по 5 Евр. /м2 /мазе , пералня , фитнес/ плюс боклук 120 Евр. плюс ток , вода , парно 240 Евр. .....съберете и разделете на 48 м2 ....и имайте предвид ,че това плащам в село на майната си

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Вместо инженери и художници от Африка да си бяха вкарали строители от Източна Европа...
  —цитат от коментар 1 на venci4

  Строители си вкараха отдавна.
  Терени за ново строителство няма, терени!

 54. 54 Профил на riazor_bg
  riazor_bg
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мусаши":

  Каквито и да са, възпитала ги е (или по-точно не) не Сирия, а България.

 55. 55 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мусаши":Каквито и да са, възпитала ги е (или по-точно не) не Сирия, а България.
  —цитат от коментар 54 на riazor_bg


  По същата логика хилядите граждани на държави от Западна Европа, които се присъединиха към Ислямска държава бяха възпитани от Франция, Великобритания, Германия, Белгия,Холандия.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7899 Неутрално

  То и тука социалните не достигат.

 57. 57 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "KRAFTWERK":

  "Хиляди българи блъскат на строителните обекти , и ако се чудите къде са хората от Пловдивското Столипиново и Софийския Христо Ботев - тук са ! Мога да ви изпратя снимки , как десетки обект"

  Кой мислиш, че бачка на строежите в България... Работата по санирането кой мислиш я свърши в по голямата си част, говоря от лични наблюдения. И още нещо, прави ли ти впечатление какво огромно самочувствие имат хората които никога не са напускали България, освен Халкидики и разходка на площада във Ватикана. Циганите и турците от едно време са майстори в строителството, българите са по приказките и умуването...

 58. 58 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 776 Разстроено

  До коментар [#5] от "planovik":

  те ако идваха да работят, ехеее...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4301 Весело

  До коментар [#14] от "zxp53317185":

  Жал ми стана за германците, имаме една свободна панелка в Люлин, да взема да приютя някое немско семейство срещу скромно заплащане по споразумение? ...

 60. 60 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Цените посочени в статията са доста оптимистични или стари. Франкфурт под 20 евро квадрата и барака не можеш да наемеш вече.

 61. 61 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Не съм сигурна за причината, но въобще в големите градове на Европа не се стоят достатъчно жилища. Може бе искат да ограничат миграцията към големите градове? Има много новодошли и основно натам се ориентират.

 62. 62 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 903 Весело

  Значи скоро ще се чуе, че и от към джамии са в недостиг.
  —цитат от коментар 42 на ivangabrovo


  Ще се преместят в москва. Там има изобилие от джамии.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 63. 63 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#38] от "vassilun":

  Ще те успокоя. За такава квадратура и в Мюнхен гонят 40€/м2 като нищо. Немската преса обича да дава средни стойности. Цензурата е мощна, не се подлъгвайте.

 64. 64 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#50] от "riazor_bg":

  Какъв байганьовец? Шведи са. И нека им е сладко. Аз се радвам за тях, радвам се, че напускат България масово. Колкото по-малко останат, толкова по-добре за България.

 65. 65 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#50] от "riazor_bg":

  Какъв байганьовец? Шведи са. И нека им е сладко. Аз се радвам за тях, радвам се, че напускат България масово. Колкото по-малко останат, толкова по-добре за България.

 66. 66 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5417 Неутрално

  До коментар [#17] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Дер Фюрер се казва. Не е "дас".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 67. 67 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#60] от "mutant":

  Колко е една гарсониера във Франкфурт или Берлин? Сериозно питам, не да споря или нещо... И какъв е дневният надник за общ работник?

 68. 68 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#64] от "kykyyy":

  "Какъв байганьовец? Шведи са. И нека им е сладко. Аз се радвам за тях, радвам се, че напускат България масово. Колкото по-малко останат, толкова по-добре за България."

  И кой ще бачка на строежите? Руснаците ли?

 69. 69 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 658 Любопитно

  До коментар [#9] от "niakoi_si":Точно! €16/кв м наем казват, че е много! Аз плащам £350/седмица за 36 кв м квартира на дъщеря ми в Лондон. Ха сметнете грубо £1500/36=£42/кв м. £42 е повече от три пъти от €16!
  —цитат от коментар 38 на vassilun


  Пишеш го все едно ситуацията в Лондон е най-естественото нещо на света, а тя не е. Лондон е класическият негативен пример за крайно изкривен пазар на недвижимите имоти от "инвеститори" с всички най-грозни израждания като масовите "тъмни прозорци".
  В икономическата теория пазарът регулира на базата търсене/предлагане цената на жилищата, която е обвързана с доходите на местното население, което живее в града, защото ако цената се вдигне прекалено много в съотношение към доходите търсенето пада, защото местните не могат да си го позволят и цената се напасва. Реалността обаче е съвсем друга, а именно, че в схемата се появява един извънсистемен фактор, който изкривява търсенето. Това се случва когато мултимилионери от източна Азия, арабски шайхове, руски олигарси и т.н. започнат да изкупуват жилищата в съответните градове на безумни цени без дори и да стъпват там (или веднъж дваж в годината на пазар) и така да ги вадят изкуствено от имотния пазар, защото за тях тези жилища не са площ за живеене, а единствено инвестиционна стока. И резултатът е отвързване на цената на жилищната площ от доходите на местните, и прочутият феномен на тъмните прозорци. И така цената на живот в един град става невъзможна не само за бедните,а и за класически части на средната класа: Макар че иначе има голям наплив към градовете в Германия, Мюнхен има сериозен проблем с привличането на начални учители, възпитатели в детските градини или дори полицаи, защото с тяхната заплата да плащаш жилище в Мюнхен е често непосилно. А един град си има нужда не само от банкери и инвеститори, а именно и от такива хора. Има и нужда от миячи на чинии, чистачи и шофьори, иначе става дисфункционален. Затова мерките трябва да се насочат именно най-вече срещу това изкривяване на пазара. И другото са общински и кооперативни жилища...

 70. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#9] от "niakoi_si":Точно! €16/кв м наем казват, че е много! Аз плащам £350/седмица за 36 кв м квартира на дъщеря ми в Лондон. Ха сметнете грубо £1500/36=£42/кв м. £42 е повече от три пъти от €16!
  —цитат от коментар 38 на vassilun
  В Лондон има и по-евтини квартири. Такива са наемите в сравнитено централните райони. След 3-та зона за тези пари може да се наемат дори 80 м2.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 71. 71 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 658 Любопитно

  Ами това е ефектът от регулирането - въвеждаш тежки регулации върху ръста и размера на наемите и строителството на жилища, които да бъдат отдавани под наем, става нерентабилно. Ефект? Спира строителството на нови жилища. Шок!Много поздрави от пазара.
  —цитат от коментар 41 на Darulio


  Това със свободния жилищен пазар как точно си го представяш? Реално. На базата търсене и предлагане един вид като има голямо търсене и предлагането реагира и започват да падат къщи от небето?
  Сериозно, жилищният пазар прекрасно показва кога тази икономическа теория не работи просто защото предлагането/растежа си има естествени физически и географски граници. Като свършат свободните терени до там е и предлагането колкото и да има търсене. Е на някой чугун може да му хрумне да застрои градския парк, но освен да направиш по този начин града по-малко атрактивен не се решава проблема защото и това е до време. В Манхатън още преди много време са пробвали да решават проблема технологично - с небостъргачи и строителство на високо и пак предлагането не е смогнало да задоволи търсенето. Да не говориме, че прекалено строителство реално не е и желателно за да не се промени вида и характера на един град. Всичко това прави проблема много по-сложен отколкото експертите с икономически познания от википедия си го представят...

 72. 72 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#17] от "Полковник за европейско развитие на България":Дер Фюрер се казва. Не е "дас".
  —цитат от коментар 66 на Незнайко в Слънчевия град


  Сега се казва ди. Ди фюрерин.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 73. 73 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Що за разточителство, по едно семейство в апартамент. Я виж др. Путин като е раснал в комуналка какъв е пич.

 74. 74 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#5] от "planovik":

  Това за мигрантите ли?
  Германия стада от общата европейска болест със застаряване на населението.
  Дори "бумът" на раждания от приходящите смъртността и пак е с една четвърт над новородените.
  Кому са нужни половин милион жилища годишно при тези факти? И колко години по половин милион?
  Въпросът как така Германия и въобще Европа, които отчаяно се нуждаят от повече млади хора, за да поддържа услугите си в областта на здравеопазването, отбраната, технологиите, дори да ориентира със стимули тези млади за бизнес да речем в селските си райони, та да може да се грижи за възрастното си население не стимулира същите свои граждани.
  И защо залага на количеството нискообразовани маси хора отвън без никакво отношение към развитието на тези социални предизвикателства.
  Това е въпроса и отговора на същия не изглежда логичен. Затова е противопоставянито на масите срещу елита, затова е съмнението, че това не е случайна грешка.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#68] от "Common Sense / Thomas Paine":

  Наемах наскоро бачкатори. Оказа се в бранша си има съвсем конкретна надценка, ако кажеш, че не искаш да се мяркат шведи по имота ти. И хората вкл. и аз са готови да плащат точно за това. При мен се получи така, че освен българи бачкаха още украинци и виетнамци.

 77. 77 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#28] от "FourOhFive":

  аре да не говорим лъжи и манипулации че има руснаци в марцан има но са не повече от 10аре 15% да са макар че е много немците са болшинство в източен берлин и квартала си е супер няма мюслита няма печки един ден бих живял там

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "johngoti":

  "аре да не говорим лъжи и манипулации че има руснаци в марцан има но са не повече от 10аре 15% да са макар че е много немците са болшинство в източен берлин и квартала си е супер няма мюслита няма печки един ден бих живял там"

  Научи Български преди да се опитваш да се месиш в Българските работи!

  Не един ден, а Веднага хващай пътя! В България "мюслита" и всички видове цигани са не малка част от Българските Граждани! Имената им ги има по войнишките паметници, паднали за Майка България във Война с Руските окупатори в Добруджа!

 80. 80 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#79] от "Common Sense / Thomas Paine":

  Не един ден, а Веднага хващай пътя! В България "мюслита" и всички видове цигани са не малка част от Българските Граждани! Имената им ги има по войнишките паметници, паднали за Майка България във Война с Руските окупатори в Добруджа! Както и на всички други фронтове през Балканските Войни, ПСВ, ВСВ!!! Руските окупатори да си стоят в Безкрайната Русия и да не се месят в Българските работи! Акъл от Душманите си не щем!

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Разстроено

  И да се върнем на темата. Аз не помня никога до сега бСП когато са били на власт, със цялата си измама и корупция да са използвали каквито и да е ТОТАЛИТАРНИ МЕТОДИ срещу ОПОЗИЦИЯТА!!!
  Винаги съм се чувствал комфортно като Десен избирател и многознайко... Сега при управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов се притеснявам за себе си и семейството ми. Говоря честно, от сърце! Който каквото ще да мисли...

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#82] от "Common Sense / Thomas Paine":

  За друга тема, грешка.

 85. 85 Профил на wod47497448
  wod47497448
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Значи апартамент 100 кв.м в Мюнхен излиза 1700€ под наем. Като сложиш консумативи, става 2000€......На месец... На година 24000€ ..... Чудя само каква заплата трябва да взима човек, за да живее нормално и да издържа едно четери членно семейство например?

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#67] от "Common Sense / Thomas Paine":

  Нормална гарсониера в приличен квартал, 800 и нагоре. Общ работник- 2500-3500 (бруто).
  Можеш да намериш и по евтино жилище, ако си готов на прекалено много компромиси.

 88. 88 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#21] от "gozambo":

  дамм мангожците на социални помощи тояно те с големите си доходи тикат цените на ьилищата на горе. Добра логика :Д

 89. 89 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Поредния "бонус" от новите гости. Ако поне плащаха наемите със собствените си пари щеше да има някакъв положителен ефект за икономиката ами то ги плаща пак немския данъкоплатец.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK