С критики към България Брюксел ще обяви първите си препоръки за продажбата на паспорти в ЕС

С критики към България Брюксел ще обяви първите си препоръки за продажбата на паспорти в ЕС

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейската комисия днес се очаква да призове държавите - членки на ЕС, да засилят проверките на богати инвеститори, кандидатстващи за т.нар. златни визи, и да предупреди, че тези схеми са отворили блока за пране на пари, организирана престъпност и корупция, пише "Файненшъл таймс". Брюксел ще отправи първите си препоръки към държавите как да защитят от злоупотреби схемите за "инвестиции срещу статут", в рамките на които правителствата предлагат право на пребиваване или гражданство в замяна на инвестиции.


Предупреждението ще се съдържа в доклад, в който еврокомисията прави анализ на програмите за продажба на гражданство в Малта, Кипър и България. Те позволяват на богати индивиди да купуват европейски паспорти, които им носят облаги като свободно придвижване в блока.


Във вторник агенция "Ройтерс" съобщи, че в черновата на доклада са отправени остри критики към трите страни. Ден по-късно българското Министерство на правосъдието предложи промени в Закона за българското гражданство, сред които отпадане възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции; съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите; въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.
Малко след това министърът на икономиката Емил Караниколов каза, че дори законодателството да се промени, инвеститорите в реално производство, които разкриват работни места в България, трябва да могат да получават българско гражданство.


Близо 15 хил. чужденци са одобрени за българско гражданство през миналата година. Един от неблагоприятните примери е този с руския милиардер Сергей Адониев, получил български паспорт през 2008 г. "за особени заслуги", който се оказа с осъдителна присъда в САЩ за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни.


Рисковете


Активисти срещу корупцията многократно са предупреждавали, че липсата на прозрачност при даването на паспорти е отворила вратата на престъпници от държави с високо ниво на корупция да действат в Европа. Около 20 правителства в ЕС, сред които тези на Великобритания, Португалия и Испания, предлагат ограничени права за пребиваване на богати граждани на страни извън съюза в замяна на инвестиции в имущество, държавни ценни книжа или понякога директно в бюджета.


В доклада, който представлява първият анализ на еврокомисията на схемата, се посочват редица проблеми, включително различни стандарти за проверки на кандидатите и на източниците на тяхното богатство. Брюксел освен това насочва вниманието към това, че частни инвестиционни компании, които работят заедно с правителствата в Кипър и Малта в управлението на схемите, нямат законово задължение да извършват проверки за сигурността в съответствие с правилата на ЕС срещу пране на пари.


Според проучване на "Глобал Уитнес" и "Трансперънси интернешънъл" държавите - членки на ЕС, са спечелили около 25 милиарда евро преки чуждестранни инвестиции за последните 10 години благодарение на схемата, която предлага право на пребиваване или пълно гражданство в замяна.


Въпреки че Брюксел няма преки правомощия да контролира схемите, се очаква да призове правителствата да договорят общи проверки за сигурност на кандидатите и да поискат задължителен списък с броя успешни и отхвърлени кандидати всяка година заедно с посочване на страната, от която са.


Критиките


България, Кипър и Малта позволяват чужденци да се сдобият с паспорт и лична карта срещу инвестиции в рамките на 1-2 милиона евро. Те са единствените три от 28-те държави, които "продават" паспортите си и правото на постоянно пребиваване, и според черновата на доклада са обект на особена критика. Общо 20 страни правят същото с правото за пребиваване.


Работният вариант на документа, цитиран от "Ройтерс", посочва и:


- недостатъци на властите в София, Никозия и Ла Валета, когато стане дума за проверка на богатството на тези хора


- освен това трите страни нямат система, с която лесно да бъдат идентифицирани онези, които са си "купили" паспортите


- трета слабост е, че се заобикаля правилото в ЕС да се изисква "ефективно" пребиваване в страна от съюза, преди да се получи право за сдобиване с гражданство и съответно на свободно движение по цялата територия на съюза.


Националните схеми за получаване право на постоянно пребиваване срещу инвестиции определят сумите в много широки рамки - от по-малко от 15 хил. евро в Хърватия до над 5 милиона евро в Люксембург и Словакия, се казва още в проекта.


Проблеми има и с национални програми като тази на Португалия. Там право на законно пребиваване се предоставя на чужденци, които е достатъчно да са били на територията ѝ едва 7 от 365 дни в годината. Правилото на ЕС е това да става след "продължителен престой". Други от 20-те страни в тази група изобщо не изискват продължително и непрекъснато присъствие. Властите в Лисабон също така не проверяват произхода на богатството и на плащанията, направени от чужди граждани, на които се позволява постоянно пребиваване, а това е потенциален риск за пране на пари.


Очаква се Европейската комисия да обяви, че ще създаде специална експертна група, която до края на 2019 г. ще препоръча мерки за премахване на рисковете, създавани от схемите, обект на доклада.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 531 Любопитно

  а нещо за приемането на новите европеици пристигащи пеша

  гошо
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3020 Весело

  Мнозинството от реалните инвеститори в българската икономика едва ли вкарват парите си у нас, за да придобият гражданство, сериозните идват, за да спечелят.
  В този смисъл изявлението на икономическия министър ми се вижда доста безсмислено.
  Иначе на мен ми се вижда икономически оправдано, че по-бедните държави всеячески търсят начини за повече инвестиции, досега ясни регламенти не е имало.
  Сега ще има правила - още по-добре.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Неутрално

  За съжаление на нас ни трябва ДЪРВО!!!!
  Тук всичко е изгнило и за съжаление само външен натиск може да ни върне в цивилизацията!!!

 4. 4 Профил на pornpig
  pornpig
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Разгледайте списъка на Интерпол с издирваните български граждани : https://www.interpol.int/notice/search/wanted/ (Nationality)/122/(current_age_maxi)/100/(search)/1?fbclid=IwAR2nEA1xvAZiiu7JKVzLzNnfgpTo1AGp66dbgzwc4g3f-XrPtemls8nEW7U

  20% са руснаци с български паспорти. Коментарите са излишни.

 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  Патриоти и Геп. Вълнуващ сериал с ченгета на власт...

 6. 6 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 414 Неутрално

  нямам уважение към брюксел

 7. 7 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Разгледайте списъка на Интерпол с издирваните български граждани : https://www.interpol.int/notice/search/wanted/ (Nationality)/122/(current_age_maxi)/100/(search)/1?fbclid=IwAR2nEA1xvAZiiu7JKVzLzNnfgpTo1AGp66dbgzwc4g3f-XrPtemls8nEW7U20% са руснаци с български паспорти. Коментарите са излишни.
  —цитат от коментар 4 на pornpig


  Ами лъжеш. От 56 издирвани само един е ''руснак'' - по точно руски евреин,вероятно и с израелски паспорт.
  Другите са си баш българи и има десетина турци.

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":

  Никой не те пита. А паспорти на руснаци не трябва да се дават , защото държавата им ни е обявила за враг като член на НАТО.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Разстроено

  Боже Господи, търгували били с пашапорти!?
  Ако българският народ беше набожен и богобоязлив като полския, родният наш висш клир като нищо щеше да предприеме мащабен бизнес с индулгенции. Ако и да са минали 500 години от началото на Европейската реформация!

 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Разгледайте списъка на Интерпол с издирваните български граждани : 20% са руснаци с български паспорти. Коментарите са излишни.
  —цитат от коментар 4 на pornpig

  Путин да обясни защо руснаците, които са прехласнати по неговата "Велика Русия", стават български граждани, и да не минава с обяснението, че това е негова много хитра стратегия за завладяване на България отвътре, защото истината е, че руснаците бягат от неговия режим. Бягат! И повечето нищо не инвестират, не откриват никакви работни места, просто плащат, за да вземат паспорта.

 11. 11 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Ако българският народ беше набожен и богобоязлив като полския, родният наш висш клир като нищо щеше да предприеме мащабен бизнес с индулгенции.
  —цитат от коментар 9 на Practic


  имаш омраза към българите, а?
  защо?

 12. 12 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Боже Господи, търгували били с пашапорти!?Ако българският народ беше набожен и богобоязлив като полския, родният наш висш клир като нищо щеше да предприеме мащабен бизнес с индулгенции. Ако и да са минали 500 години от началото на Европейската реформация!
  —цитат от коментар 9 на Practic


  В източно-православната църква няма индулгенции, само в католическата

 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  БОКО НЕ ВЛАДДЕ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И НЕ МУ ПУКА,ЧЕ ГО ПСУВАТ.

 14. 14 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#11]:

  Wicked Working Woman – WWW,
  ще цитирам какво казва колегата Торбеш за теб:

  “Ако не се провиквате "силно!" на някоя руска излагация,
  Вашите постове са пример за безсмислено, тъпо и досадно участие
  на озлобен от зрелищния провал на комунизма и путинизма
  пенсионер от "идеологическите войски" или
  бивш войскар със зелени чорапи,
  с несменяем чип за вярност към се-се-се-ре
  и неговото жалко продължение днес.
  Изглеждате много, много жалко”.

  А ето и друг колега:
  Chung Kuo
  До коментар от "WWW":
  "Защо би и било на тролската фабрика до Питер, там, където ти работиш, да получава от другаде пари, освен от държавни субсидии? Те със сигурност не са малко, а и долнопробните краснюхи, които работите там, сте доволни и на копейки - достатъчно за боя за обувки и боярщник"!

  Страхотни колеги си имаме, нали?

 15. 15 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#10:"Fiji"][/quote]

  ТЕ И В КРИМ НЕ ИНВЕСТИРАХА РУСНАЦИТЕ.САМО СЕ ЧУКАХА И РАЗМНОЖАВАХА.И НАКРАЯ ИЗСРАХА ЕДНО ГОЛЯМО ГОВНО.
  КАКВОТО ЯВНО ГОТВЯТ И ЗА БЪЛГАРИЯ..
  АМА ДЖАМБАЗ ВОЙВОДА НЕЩО СЕ ОСЛУШВА И СЕ СТРАХУВА ДО ГИ ПОДГОНИ ОТ ОТЕЧЕСТВОТО..

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#4] от "pornpig":

  И митьо очите е там.
  Добре се е скрил ;)

 18. 18 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 297 Неутрално

  А колко от руските мафиоти, придобили българско гражданство са били по схемата Каракачанов?

 19. 19 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Кой се заблуждава, че парите от тези паспорти отиват в държавната хазна? Помня, че съвсем наскоро, дебелите, задни части на Шкембе войвода лъснаха по повода. Разбира се, цацаратурата него път забрави да се самосезира..

 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ще видим Шенгем през крив макарон...

  Умерен толераст
 21. 21 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  АКО В МВРО ИМАШЕ ВСЕ ПАК ИСТИНСКИ МЪЖЕ,КАТО ВАНЧЕ ПРИМЕРНО,ШКЕМБО ВОЙВОДАТА ОТДАВНА НЕМАШЕ ДА ГО ИМА...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  АНГЛИЧАНИТЕ СИ ТРЪГВАТ БЕЗ ДА СЕ СБОГУВАТ.
  РУШНЯЦИТЕ СЕ СБАГУВАТ БЕЗ ДА СИ ТРЪГВАТ..

 24. 24 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ДАНС НЕ ХАРЕСВА ШЕНГЕН.НА ДАНС МУ ХАРЕСВА БЪЛГАРИТЕ ДА ХОДЯТ САМО В СИБИР.

 25. 25 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Утре наши семейни приятели от Питер получават Бг гражданство - Моет-о ще бъде охладено до нужната температура - оле за което!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 26. 26 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Утре наши семейни приятели от Питер получават Бг гражданство - Моет-о ще бъде охладено до нужната температура - оле за което!
  —цитат от коментар 25 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  А ДА ВИ СВЕТНЕШ КАС Е СТАНАЛА ДАЛАВЕРАТ С ПОЛУЧАВАНЕТО НА ГРАЖДАНСТВОТО???

 27. 27 Профил на pornpig
  pornpig
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "log_on":

  Да бе, да. Нещо не можеш да броиш май, когато не ти отърва.
  И какво казваш, руснак ако е с еврейско име не е руснак, а? Ами то всичките ти любими руски олигарси, почти без изключение са евреи...

 28. 28 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Цитат от статията:
  “Близо 15 хил. чужденци са одобрени за българско гражданство през миналата година. Един от неблагоприятните примери е този с руския милиардер Сергей Адониев, получил български паспорт през 2008 г. "за особени заслуги", който се оказа с осъдителна присъда в САЩ за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни.”
  Два въпроса:
  1) Щом миналата година, според автора, е 2008, коя година е в момента?
  2) През 2008 г. кой беше министър-председател?

 29. 30 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Брюксел не виждам да е изразил сериозна позиция към италианските ндрангета, камора и коза ностра. Или те поне са си наши, няма проблем. И още един въпрос - кога Брюксел ще забрани оперирането на офшорни компании на територията си, които са истинските перални на наркотрафика, оръжейната търговия и средство за укриването на данъци?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До 25
  Разпространяването на Фейк е ГРЯХ
  Всъщност за Вас не е проблем- Вие сте ушански използван памперс и безбожник!!!!

 31. 32 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Инвеститори? Какви инвеститори? Тези, дето перат парите на руските офшорки ли? Министър Кара-едикойси вика, че парите не миришат. Ами как да ги помирише, като си е заврял главата там, където слънце не огрява.
  Слава тебе Господи, и Костов, че не вкарахте в белия свят.

 32. 33 Профил на gek47535405
  gek47535405
  Рейтинг: 289 Неутрално

  https://www.globalwitness.org/it/campaigns/corruption-and-money-laundering/european-getaway/
  Погледнете в пдф-а кои са истинските търговци на златни визи:

  Испания - 24755
  Унгария- 17838
  Португалия-17521
  Латвия-17342
  Обединено Кралство - 10445
  Гърция:7565
  ...
  България-296

 33. 34 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно

  Наглостта, наречена Каракачанов, защо още не е подал оставка? Жалко същество.

 34. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 36 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 301 Неутрално

  https://www.globalwitness.org/it/campaigns/corruption-and-money-laundering/european-getaway/ Погледнете в пдф-а кои са истинските търговци на златни визи:Испания - 24755Унгария- 17838Португалия-17521Латвия-17342Обединено Кралство - 10445Гърция:7565...България-296
  —цитат от коментар 33 на gek47535405


  И колко от испанските визи са за руски инвеститори ААА+ и 3/4?

 36. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Нас няма нещо, за което да не може да ни критикуват. Всичката ни работа е такава.

 37. 38 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5323 Неутрално

  Да ни критикуват, някои политици се самозабравиха.

 38. 39 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5323 Неутрално

  Да ни критикуват, някои политици се самозабравиха.

 39. 40 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Утре наши семейни приятели от Питер получават Бг гражданство - Моет-о ще бъде охладено до нужната температура - оле за което!
  —цитат от коментар 25 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Чакай да преместя нещо от левия крачол в десния- сополанкото-уонъби-номенклатурчик пак се е напил и надрусал - той само това си може.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK