"Бебето е тиранин, чиято воля трябва да бъде прекършена"

"Бебето е тиранин, чиято воля трябва да бъде прекършена"

© Associated Press"Бебето е тиранин, чиято воля трябва да бъде прекършена" - така германската лекарка Йохана Харер е съветвала милиони германски майки по време на войната. Последиците от това се виждат и днес, разказва "Дойче веле".


"Най-добре е детето да бъде оставено само в стаята си, а започне ли да плаче или да крещи, игнорирайте напълно това. В никой случай не го вдигайте на ръце, не го носете и не го слагайте в скута си, нито пък се опитвайте да го успокоявате. Защото детето много бързо ще разбере, че трябва сáмо да се разреве, за да се притече някоя състрадателна душа на помощ. Скоро след това то ще свикне, че това е негово право, и край на спокойствието – така се създава един малък и безмилостен домашен тиранин."


Тези съвети за възпитанието на малките деца са публикувани през 1934 година в книжката "Германската майка и първото ѝ дете" от лекарката Йохана Харер. Навремето нейните книги са били истински бестселър в Германия. И в следвоенния период те са били настолно четиво в редица германски семейства. Тази философия е вършела отлична услуга на националсоциалистите. За да се възпитават добри войници и послушни изпълнители на заповеди, режимът на Хитлер е изисквал от майките да не създават емоционална и физическа привързаност между тях и децата им, пише в тази връзка седмичникът "Ди Цайт".
"Бебето като тиранин, чиято воля трябва да бъде прекършена" - така Йохана Харер е гледала на децата. Последиците от подобно отношение могат да се видят и днес. Някои учени, лекари и психолози смятат, че голяма част от познатите психически заболявания могат да бъдат обяснени с това съзнателно наложено незачитане на децата и техните потребности.


"Обграждането на детето с нежност го прави мекушаво"


"Грижите за децата трябва да се свеждат само до основното - да бъдат хранени, къпани и повивани. Всичко останало, от което малките се нуждаят, е да бъдат оставени на спокойствие", съветва Харер. Тя разглежда само физическите аспекти, но игнорира напълно психическата страна на въпроса и дори предупреждава да не се изпада в "маймунско възхищение" от децата: "ако детето бъде отрупвано с нежности, вкл. и от трети лица, това може да се окаже пагубно и да го направи мекушаво", твърди авторката. Затова тя съветва германските майки да бъдат много внимателни и пестеливи в оказването на внимание. Тя отива и още по-далеч - препоръчва бебето да бъде оставяно напълно изолирано през първите 24 часа след раждането му, а майката да му говори нормално като на възрастен човек, а не да преправя гласа си гальовно. "Ако бебето се разплаче, оставете го да плаче - това ще заздрави белите му дробове и ще го кали", пише още Харер.


Нейните съвети са имали претенцията да са модерни и научно обосновани, но в действителност са били грешни и дори вредни, което до голяма степен е било известно още тогава, четем по-нататък в "Ди Цайт". Защото децата имат нужда от физически контакт, а Харер препоръчва той да се избягва почти изцяло. Този феномен си проличава и на много снимки от онова време: майките държат децата неестествено отдалечени от тялото си, така че физическият контакт да е сведен до минимум, и гледат към децата си, но не и право в очите им. Подобно отношение може да породи психически травми, коментира изданието. Екип от психолози от Франкфуртския университет по приложни науки в продължение на няколко години е изследвал хора, чиито първи години са преминали по времето на войната. Учените са установили неочаквано висока степен на лоялност към техните родители. "Липсата на каквито и да било конфликти също е знак за дълбоко разстройство в отношенията между деца и родители", казва по този повод психоложката Илка Квиндо, ръководителка на изследването.


Неспособни да изпитват чувства


Интересен експеримент са провели в Университета "Тюлейн" в Ню Орлиънс, щата Луизиана: 136 румънски деца сираци на възраст от шест месеца до 4 години са били разделени на две – децата от първата група останали в дома, а от втората били дадени на приемни семейства. Всички те били сравнявани с контролна група деца от региона, които се отглеждали от биологическите си родители. Децата от първите две групи показали сериозни езикови и поведенчески проблеми. Един експеримент установил например, че почти всяко второ дете от останалите в дома е било готово да тръгне навън с първия непознат човек, който му предложи това. Два пъти по-малко (24%) деца от групата на онези, които се отглеждали от приемни родители, били готови на подобно нещо, и едва 3.5 процента от децата, отглеждани в семействата си.


"Деца, които лесно могат да бъдат подмамени, които не мислят и не чувстват, са много удобни за нуждите на една война", казва по този повод германският психиатър и психотерапевт от Мюнхенския университет Карл-Хайнц Бриш. Той припомня, че също и в антична Спарта деца са били възпитавани в този дух със същата цел. Националсоциалистическият режим на Хитлер целенасочено е подкрепял д-р Харер, макар че тя не е имала никакво педагогическо или педиатрично образование: нейните съвети от книгата ѝ "Германската майка и първото ѝ дете" задължително са се изучавали в специални курсове, предназначени за "майките на Райха" (Reichsmütterschulungen). Само до април 1943 година през такива курсове са преминали най-малко 3 милиона германки. Освен това концепцията на Харер е била основата за възпитателната работа в детските домове и градини в Германия по онова време.


До края на войната съветите на Йохана Харер са издадени в тираж от 690 хил. бройки - не без активната подкрепа на националсоциалистите. А заедно с второто преработено издание, вече изчистено от нацисткия жаргон, до 1987 година книгата "Германската майка и първото ѝ дете" е била купена от общо 1.2 милиона германци. Други произведения на Харер са "Мамо, разкажи ми за Адолф Хитлер" - антисемитска и антикомунистическа пропаганда под формата на приказка за деца, и "Нашите малки деца". След края на войната мюнхенчанката е интернирана за година и половина, а самата тя остава убедена привърженичка на националсоциалистите чак до смъртта си през 1988 година.


Каквито родителите, такива и децата


Деца, които са били възпитавани по този начин, предават въпросния поведенчески модел по-късно и на собствените си деца - до този извод стига екипът на Клаус Гросман от университета в Регенсбург, работил над множество проучвания за връзката между майката и детето. До подобен извод стигат през 2016 година и учени от Амстердамския университет, изследвали поведенческите особености на близо 5 хил. души.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1795 Весело

  Дало си е отражение, няма спор :) :) га га

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 663 Неутрално

  "Най-добре е детето да бъде оставено само в стаята си, а започне ли да плаче или да крещи, игнорирайте напълно това. В никой случай не го вдигайте на ръце, не го носете и не го слагайте в скута си, нито пък се опитвайте да го успокоявате. Защото детето много бързо ще разбере, че трябва сáмо да се разреве, за да се притече някоя състрадателна душа на помощ. Скоро след това то ще свикне, че това е негово право, и край на спокойствието – така се създава един малък и безмилостен домашен тиранин."
  Така се става човек! Затова всички днес само искат да получат всичко на готово и мислят, че някой е длъжен да им го даде! Резултата е на лице!

 3. 3 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Тази статия пък за какво беше?!? Да поакже, че сегашните мекушави и изнежени младежи като са гушкани и обгрижвани са по-добри от предишните поколения ли? :-)

 4. 4 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Ненормална нацистка.

  Иван Костов е за съд!
 5. 5 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1178 Любопитно

  Глупости на търкалета е писала тая женица, явно никога не е имала деца. Децата си искат своето, всеки от нас е бил дете и е усещал нуждата от любов и закрила. А и никой не твърди, че трябва да се задоволяват всички капризи на малчуганите, просто всичко (полезно) е баланс в отношенията...

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Много интересен материал. Определено, децата имат нужда както от физически контакт, така и от топло общуване.
  Апропо, замисляли ли сте се, че с порастването на децата, намалява физическият ви контакт с тях.
  В западното общество голям проблем е липсата на физически контакт между хората.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#2] от "silverman":

  Не! Няма нищо човешко в това да не гушнеш плачещо бебе!

 8. 8 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Да, немците определено не са известни със своите обноски и вежливост. На моменти изглеждат дори примитивни (който е бил в Германия знае за какво говоря). Тази статия обяснява защо това е така.

 9. 9 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  Обяснява добре Мама с нейните катастрофални четири мандата.

 10. 10 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 365 Неутрално

  наръчник за германски еничари.

 11. 11 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Някък снимката не се връзва със статията, според мен.

 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2018 Неутрално
 13. 13 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Баланса е всичко. Без проблем можех да разпозная мойте кога ревът от зор и кога от лигня. Като разберат и те след няколко опита, че знам и не минава номера и проблема спира. Хитреци са малките и те пробват докъде са ти границите през цялото време.

  Путин - мы верим в тебя !
 14. 14 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Брей, че гадина! Плюнала отровата преди близо век и още държи.

 15. 15 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#14] от "wiligri":

  Не е изключение. Другата отрова държи 2019 години.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 16. 16 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2028 Весело

  До коментар [#6] от "DDR":

  Физическия контакт е опасен в съда това е сексуално посегатество и се приравнява на опит за изнасилване Навремето и в ЮАР мислеха така докато не дойдоха черните

  гошо
 17. 17 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2028 Гневно

  До коментар [#3] от "xox55541929":

  Как за какво Статията е Дойче веле Значи четеш учиш на изуст и въпроси не задаваш -ферщеин

  гошо
 18. 18 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1205 Любопитно

  "Бебето е тиранин, чиято воля трябва да бъде прекършена"

  Дневник, наистина ли толкова безкритично трябва да публикувате всички какви да е статии на ,,Дойче веле"?

 19. 19 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Ще извиняват ДВ , но за много неща е била права дамата. Ако сравняват следвоенното поколение с днешните глезанчовци нещата определено не са в полза на дондурковците..... И понеже сте на детска тема - може би сте чели за новия проблем пред германските психолози . Насилието на подрастващи над родителите - може би прекаленото обгрижване си е казало думата.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 20. 20 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  "Бебето е тиранин, чиято воля трябва да бъде прекършена"Дневник, наистина ли толкова безкритично трябва да публикувате всички какви да е статии на ,,Дойче веле"?
  —цитат от коментар 18 на koko65bg


  Ми за това им плащат.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 488 Весело

  Някои от вас маи са забравили настолната книга на всички маики в България до 1990 г,която е на американец и концепцията е същата:д-р Бенджамин Спок известен още като доктор Спок
  книгата му „Грижи за бебето и детето“ (1946 г.) е един от най-големите бестселъри за всички времена
  Тои е евреин но споделия доста от възгледите на Johanna Haarer, каква ирония

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4450 Неутрално

  Все по склонен съм да вярвам че” Кръвта вода не става” и каквото и да правиш не може да победиш генетично заложените качества.
  Убеждението че детското съзнание е “ чиста дъска” на която родители и общество пишат характера на детето ми се вижда все по глупава!

  klimentm
 24. 24 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1232 Весело

  че то бая българи... еле па тролетарятът у тоз честен форум по таа метода са отглеждани...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  Ми то и днес е така в Германия. Немците си оставят малките деца сами в къщи и ходят да си живеят живота. Ние 10 години на едно кино не сме ходили и какво спечелихме- дете-тиранин. Защото това става от бебето-тиранин.

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#3] от "xox55541929":

  Е,Дневник нали е прокси на ДВ,няма как да не копира.

 27. 27 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Тази фашистка явно е била "много добра" майка. Не пише да е имала деца, но ако е така, сигурно не са я погледнали повече.

  Децата са като гъби. Попиват всичко, което видят. Човешкият мозък в при раждането е една празна книга с бели листи. Какво ще пише вътре, зависи от писателя, който ще го напише - родителят, учителят. Ако ги изолираш и не напишеш на белите листи нещо добро, а оставиш децата сами да търсят и да намерят лошия пример, ще създадеш един безполезен за обществото индивид. В този контекст не се учудвам, че тогавашните германци са били антисемити - техните родители са им го втълпявали поне две поколения назад.

  Но да не забравяме и българският навик да отглеждаме децата си от 1 до 101 години. Огромна грешка на всички българи. Децата са си деца, но един ден трябва да станат отговорни възрастни, които да се грижат за себе си. Някои родители отглеждат своите 50-годишни "деца", издържат ги, хранят ги. Това не е нормално. Детето е дете до навършване на 18 години. После се счита за пълнолетен възрастен. И като такъв трябва да започне за работи, да се издържа, дори да излезе на квартира и да живее самостоятелно. Ако учи висше - да си плаща семестрите. Помощ от мама и тате може, но не и пълна издръжка. Затова хората в Западна Европа са по-успели - още като млади напускат семейното гнездо и тръгват по своя път. В патриархалния Изток, обаче, важат още патриархалните правила - цялото семейство под един покрив, три поколения в една къща. Остарели племенни традиции.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#25] от "Judjuk":

  По-идиотски пост май скоро не съм чел! Нямам идея как е в Германия, но пробвайте в САЩ да оставите малолетно дете само в къщи и ще "видите откъде изгрява слънцето"!

 29. 29 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Дало си е отражение, няма спор- цялата тази шизофрения получена генетично е да вменяват чувство за вина на поколенията и за сметка на това да изплащат на евреите безбожни обезщетения, на арабите убежища (които ще надхвърлят в пъти обезщетенията за евреи за в бъдеще) и да осерат Европа като континент! Е, не им е за първи път

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8323 Неутрално

  Тази жена наистина ли е била лекар. По-скоро прилича на надзирател в концлагер.

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#25] от "Judjuk":

  Ако вие сте отгледали дете - "тиранин", вината е само ваша! Моите деца са друг тип - обичат се и обичат родителите си и баби / дядовци! Щастлив баща съм на дъщеря (18) и син (11)!

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#22] от "anticomunist":

  Доста погрешно тълкувате д-Спок. Вярно е, че децата (а и не само децата) винаги пробват докъде могат да ви използват, но тази "докторка" препоръчва безсърдечност, която при д-р Спок я няма!

 33. 33 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  До коментар [#18] от "koko65bg":

  Дневник, наистина ли толкова безкритично трябва да публикувате всички какви да е статии на ,,Дойче веле"?
  ++++++++++++
  Немците са старателни хора. Дори в покаянието и често не усещат кога да спрат.
  Онези, лошите немкини имаха по четири деца. Добрите сегашни..... нямат кого да гушкат.

  Еретик
 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Тоя малкият горе на фотото, получава Железен кръст, защото бягайки на зиг-заг между куршуми и шрапнели, носи муниции и медикаменти на предните позиции. Много тъжно, че не се тръшка по шарениите в Мол-а или пък не се увлича по рокли и макияж, нали ?

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 35. 35 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  Изчакай сина ти да мине 28

  гошо
 36. 36 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Та на тоя малкият,дали някоя мутра , чорбаджия, феодал... ще му стъпят на врата... съмнявам се.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 37. 37 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  Тя, случката, станала в село Могила.

  Бащата бил скътал

  пари.

  Синът ги подушил,

  вземал ги насила

  и после баща си затрил.

  гошо
 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3939 Разстроено

  До коментар [#27] от "Lou":

  ”...цялото семейство под един покрив, три поколения в една къща. Остарели племенни традиции.”
  Едно дете има нужда да общува не само с майка си и баща си. Има нужда и от баба и дядо, от чичо и стринка и т.н. Общувайки ежедневно с много и различни хора, които го обичат или поне приемат, то израдтва уверено и черпа от опита и примера на две поколения и различни близки хора. Нормалното семейно ежедневно общуване нито е ориенталщина, нито патриархалщина.
  Плодовете на ”модерните” семейства, дето Бог високо, внучетата в Канада, баба в Дофия а вуйчо във Франкфурт ги береме вече...модерни плодове...

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  До коментар [#36] от "schwimmwagen":

  Като гледам, Фюрера яко му е стъпил на врата....Малкият е възпитаван в чинопочитание. Така, че ако утре му кажат, че мутрата му е начслник, ще мре за нея с песен.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 40. 40 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lou":”...цялото семейство под един покрив, три поколения в една къща. Остарели племенни традиции.”Едно дете има нужда да общува не само с майка си и баща си. Има нужда и от баба и дядо, от чичо и стринка и т.н. Общувайки ежедневно с много и различни хора, които го обичат или поне приемат, то израдтва уверено и черпа от опита и примера на две поколения и различни близки хора. Нормалното семейно ежедневно общуване нито е ориенталщина, нито патриархалщина.Плодовете на ”модерните” семейства, дето Бог високо, внучетата в Канада, баба в Дофия а вуйчо във Франкфурт ги береме вече...модерни плодове...
  —цитат от коментар 38 на DDR


  Да не мислите ,че в България 30те години е било по-различно. Баба ми, ако е закъснеела половин минута за закуската или пипне храната преди молитвата и прадядо ми -цял ден на ляб и вода. Готвачката тайно и пробутвала нещо друго да хапне.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 41. 41 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lou":”...цялото семейство под един покрив, три поколения в една къща. Остарели племенни традиции.”Едно дете има нужда да общува не само с майка си и баща си. Има нужда и от баба и дядо, от чичо и стринка и т.н. Общувайки ежедневно с много и различни хора, които го обичат или поне приемат, то израдтва уверено и черпа от опита и примера на две поколения и различни близки хора. Нормалното семейно ежедневно общуване нито е ориенталщина, нито патриархалщина.Плодовете на ”модерните” семейства, дето Бог високо, внучетата в Канада, баба в Дофия а вуйчо във Франкфурт ги береме вече...модерни плодове...
  —цитат от коментар 38 на DDR


  Аз не съм писал, че не трябва да общува с баба си и дядо си , с чичо си и леля си. Ние сме хора, социални същества и трябва да общуваме. Но едно е да общуваш, а съвсем различно да издържаш едно "дете" до 40 години, нали? Всеки млад човек трябва да поеме по своя самостоятелен път и да се отдели от полата на майка си и баба си. Да живееш с три поколения в една къща не е нормално, особено да разчиташ на вашите да те издържат и хранят до пенсия.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 42. 42 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 859 Неутрално

  И се яде с две книги под мишниците, които не трябва да падат. Така , докато се научиш да не периш лакти по масата. като дърварин. Няма 6-5. Но после , това ,което е преживяла,без да грохне -трудно би се отдало на нас, камо ли на следващото поколение.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  До коментар [#41] от "Lou":

  ”Да живееш с три поколения в една къща не е нормално,...”
  Защо да не е нормално, ако се чувстват ок ?
  От твойта камбанария може да не е нормално, но за други хора е.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  До коментар [#40] от "schwimmwagen":

  Извинявам се, но не разбрах каква е връзката на наказанията на баба ви с моят пост?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 45. 45 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Ммм, това правило да не се ходи при бебето нощем докато плаче е много разпространено в САЩ. Роди ми се дете докато учех там и си говорех с доста преподаватели, вкл. асистенти на моя възраст. Според тях за 1-2 нощи приключвало нощното будене. Ама през това време майката и бащата подпирали вратата от другата страна да не влязат - чувствали са се зле. Но в родителството човек невинаги трябва да прави първото, което му идва.

 46. 46 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Игри,труд,изкество,където да се развива въображението на детето и да се насърчава самостоятелната му работа,са много важни за правилното израставне на децата и възприемането на околната действителност.Моралните еталони и модели,във взаимно-свързаните- семейство,училище и общество,представляват система ,която би следвало,да спомогне за правилното развитие на децата.Вниманието и обичта са задължителни,в съответната мярка,разбира се.Родителите трябва да знаят,че те първи,стават еталон за поддражание и да избягват личните си препирни в присъствие на своите деца.

 47. 47 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#36] от "schwimmwagen":Като гледам, Фюрера яко му е стъпил на врата....Малкият е възпитаван в чинопочитание. Така, че ако утре му кажат, че мутрата му е начслник, ще мре за нея с песен.
  —цитат от коментар 39 на DDR


  В всичко друго , но не и чинопочитание е възпитаван малкия . В Моята борба има сигурано поне 50 страници относно възпитанието - за послушание,чинопочитание не може да става въпрос - точно обратното се цели. В прав текст, по спомен цитирам " Трябва да се поощрява опърничавият, с изразена индивидуалност, ученик, не послушният -докладващ на учителите, пакостите на връстниците си.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 48. 48 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#40] от "schwimmwagen":Извинявам се, но не разбрах каква е връзката на наказанията на баба ви с моят пост?
  —цитат от коментар 44 на DDR


  Няма много връзка :) , Просто го избрах , за да се изкажа. Прочее, почти съм съгласен с с поста ви.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 49. 49 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Такива схващания са широко разпространени и в България, а в Англия може би още са норма. Световноизвестната изследователска Джейн Гудол отглеждайки децата си е взимала пример от шимпанзетата, а не е следвала британскате традиция да се държиш студено с децата.

  Eddie lives... somewhere in time!
 50. 50 Профил на otv02592129
  otv02592129
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Много правилни съвети!

 51. 51 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  До коментар [#48] от "schwimmwagen":

  Ок 😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 52. 52 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#22] от "anticomunist":

  +++++++++++++

 53. 53 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Специално тази част, че не бива да се говори "по бебешки" на децата е много правилна и има пряко отношение към интелектуалното им развитие! Както и други неща от статията са правилни за възпитанието, макар и някои хора да го смятат за "нацистко", но всеки си знае.

 54. 54 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 528 Неутрално

  "Най-добре е детето да бъде оставено само в стаята си, а започне ли да плаче или да крещи, игнорирайте напълно това. В никой случай не го вдигайте на ръце, не го носете и не го слагайте в скута си, нито пък се опитвайте да го успокоявате. Защото детето много бързо ще разбере, че трябва сáмо да се разреве, за да се притече някоя състрадателна душа на помощ. Скоро след това то ще свикне, че това е негово право, и край на спокойствието – така се създава един малък и безмилостен домашен тиранин."Така се става човек! Затова всички днес само искат да получат всичко на готово и мислят, че някой е длъжен да им го даде! Резултата е на лице!
  —цитат от коментар 2 на silverman


  Твоите деца как са? Оправят ли се в живота ли?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 55. 55 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Да, немците определено не са известни със своите обноски и вежливост. На моменти изглеждат дори примитивни (който е бил в Германия знае за какво говоря). Тази статия обяснява защо това е така.
  —цитат от коментар 8 на olga_kokoshkina


  ДА! Има изключения, но принципно са ужасно груби хора. В една Франция или Швейцария, например, немските обноски, минават за чиста селяния.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 56. 56 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Ще извиняват ДВ , но за много неща е била права дамата. Ако сравняват следвоенното поколение с днешните глезанчовци нещата определено не са в полза на дондурковците..... И понеже сте на детска тема - може би сте чели за новия проблем пред германските психолози . Насилието на подрастващи над родителите - може би прекаленото обгрижване си е казало думата.
  —цитат от коментар 19 на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.


  Ти сериозно ли си мислиш, че насилието на подрастващите върху родителите се дължи на доброто отношение на родителите към децата?

  Щото ако мислиш така ..., иди се прегледай. Когнитивните ти способности са компрометирани ... и то много много сериозно!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 57. 57 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Тази жена наистина ли е била лекар. По-скоро прилича на надзирател в концлагер.
  —цитат от коментар 30 на Роси


  Това че си лекар, не ти пречи да си пълно куку и шизофреник, Роси!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 58. 58 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lou":”...цялото семейство под един покрив, три поколения в една къща. Остарели племенни традиции.”Едно дете има нужда да общува не само с майка си и баща си. Има нужда и от баба и дядо, от чичо и стринка и т.н. Общувайки ежедневно с много и различни хора, които го обичат или поне приемат, то израдтва уверено и черпа от опита и примера на две поколения и различни близки хора. Нормалното семейно ежедневно общуване нито е ориенталщина, нито патриархалщина.Плодовете на ”модерните” семейства, дето Бог високо, внучетата в Канада, баба в Дофия а вуйчо във Франкфурт ги береме вече...модерни плодове...
  —цитат от коментар 38 на DDR


  И аз мисля така! За съжаление, ще го научим това по трудния начин.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 59. 59 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Специално тази част, че не бива да се говори "по бебешки" на децата е много правилна и има пряко отношение към интелектуалното им развитие! Както и други неща от статията са правилни за възпитанието, макар и някои хора да го смятат за "нацистко", но всеки си знае.
  —цитат от коментар 53 на redguy


  Доказателства имаш ли?


  Или то тва е пак някаква идеология?

  Или си психолог, работещ с деца ... по всяка вероятност?  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 60. 60 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Честит рожден ден

  Без Власт !
 61. 61 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#38] от "DDR":

  Съгласен. Познавам немско семейство, което след като децата им станаха пълнолетни ги изнесоха на квартира. Казаха, че това било нормално при тях в Германия. Самите родители не са цъфнали финансово, стиснати са, но спазвайки "традицията" плащат още 2 наема за "такса спокойствие" и чакат деня, когато децата им ще си плащат всичко сами . Под спокойствие разбирай работа, разходка с куче до магазина, вечер пържоли с бира и телевизор. Евридей, няма кино, няма театър, ресторант, концерти или спорт.
  Капаците яко паднали на очите в конския впряг.

 62. 62 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#8] от "olga_kokoshkina":

  Много се извинявам, но немците са абсолютно известни с вежливост и любезност.

  Предвид, че България е Меката на контактните центрове, сравнете клиентите от Германия с клиентите от Англия или България и веднага става ясно кои са най-дивите простаци. Това, което германците са в състояние да кажат в момент на ярост е направо смешно за хората от Балканите.

 63. 63 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#8] от "olga_kokoshkina":Много се извинявам, но немците са абсолютно известни с вежливост и любезност. Предвид, че България е Меката на контактните центрове, сравнете клиентите от Германия с клиентите от Англия или България и веднага става ясно кои са най-дивите простаци. Това, което германците са в състояние да кажат в момент на ярост е направо смешно за хората от Балканите.
  —цитат от коментар 62 на studentka


  Казала една студентка, която никога не е живяла в Германия.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 64. 64 Профил на Nikolay Savov
  Nikolay Savov
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#63] от "EP":

  Не просто една комплексирана българка

 65. 65 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 487 Неутрално

  С извинение, ама и при корифея Спок има подобни съвети! И на него ли трябва да приписваме националсоциалистическо влияние? Военните и следвоенните поколения по правило и във всяка нация по света са осакатени по някакъв начин от обстоятелствата. Иначе възпитателните методики търпят развитие, както е редно във всяка наука. и затова ми идва малко в повече внушението на ДВ (ако изобщо е вярно това твърдение в горната статия), че цитирания възпитателен метод е нациналсоциалистически, само защото нацистите най-радушно са го прегърнали.

 66. 66 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "Последиците от това се виждат и днес"

  Нееееее!!!! Последиците от това са излезли наяве в следвоените години, когато децата, отглеждани по този начин са били вече възрастни и ТОЧНО ТЕЗИ ДЕЦА СА ИЗПРАВИЛИ ГЕРМАНИЯ НА КРАКА след пълната разруха!
  А сега, понеже много се гушкат, та те ви гей-паради и "добре дошли бежанци"

  Тъй че, тази възпитателна практика е много по-правилна отколкото диаметрално противоположната. Разбира се, не говорим за пълната крайност, така, както е представена от "Дойче веле". И всъщност, цитата от книгата в първия абзац, изобщо не казва "бебето е тиранин", а предупреждава от опасността, че прекалено загрижения родител може да създаде такъв тиранин! Ех, Дойче Веле, Дойче веле...

 67. 67 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Глупости на търкалета е писала тая женица, явно никога не е имала деца. Децата си искат своето, всеки от нас е бил дете и е усещал нуждата от любов и закрила. А и никой не твърди, че трябва да се задоволяват всички капризи на малчуганите, просто всичко (полезно) е баланс в отношенията...
  —цитат от коментар 5 на Г.Е.М.


  Не, не е писала "глупости на търкалета", просто "Дойче Веле" така го изкарват. "Цитатът" им в заглавието не е никакъв цитат, а собствена игра на думи. Тя е имала в предвид именно, че не трябва да се задоволяват всички капризи на бебетата.

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  До коментар [#25] от "Judjuk":По-идиотски пост май скоро не съм чел! Нямам идея как е в Германия, но пробвайте в САЩ да оставите малолетно дете само в къщи и ще "видите откъде изгрява слънцето"!
  —цитат от коментар 28 на vassilun


  Чакай малко! Поста ли не харесваш или не вярваш, че е така в Германия? Провери!

 69. 69 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  Има неща, на които дори малкото дете трябва да се научи. Едно от тях е, че не може мама непрекъснато да е с него и да го занимава. Трябва да се научи да се забавлява и само когато мама има работа.
  Освен това когато дойде време за сън да заспива само, а не да бъде приспивано и залъгвано по един час.
  Важното е родителите да имат време за сън и почивка, защото уморени и изнервeни родители са по-склонни да викат и крещят на детето, с което го правят и него истерично.
  За България е валидна по-скоро другата крайност: младежи, дори и такива на по 40 години, които никога не са се отделяли от мама и не могат да си сварят едно яйце или да си пуснат сами пералнята. Загрижената мама започва да им търси съпруга, понеже "Детето е много срамежливо и няма никakъв опит с жените. Пък те и съвременните жени едни... само претенции имат, а не се грижат за мъжете си (разбирай както мама го е правила)"

 70. 70 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3036 Гневно

  Защо изобщо коментираме писаниците на някаква луда жена от преди век?
  Коментирайте как Търговския регистър става секретен!!!!!!!!

 71. 71 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Има неща, на които дори малкото дете трябва да се научи. Едно от тях е, че не може мама непрекъснато да е с него и да го занимава. Трябва да се научи да се забавлява и само когато мама има работа.
  —цитат от коментар 69 на pamela


  Малкото бебе да се научи, така ли? Щото в статията се говори точно затова.

  Вие, хора, имате ли изобщо идея, от какво има нужда малкото бебе или говорите наизуст.


  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK