Брекзит без сделка ще застраши износа на шотландско уиски

Брекзит без сделка ще застраши износа на шотландско уиски

© Юлия ЛазароваИзлизане на Великобритания от ЕС без споразумение за бъдещите отношения с блока ще представлява опасност за шотландското уиски, чийто износ в момента се радва на завиден темп на растеж, предупреди Асоциацията на шотландското уиски късно снощи, цитирана от "Ройтерс".


Организацията е разтревожена също така от значителното увеличаване на разходите за етикетиране на скоча, който е най-големият британски износ в сектора на храните и напитките.


Брекзит без сделка ще увеличи разходите, ще усложни търговските отношения между Великобритания и ЕС и ще донесе загуба на търговски ползи на стойност 50 млн. паунда годишно заради митата. "Освен това имаме сериозни опасения дали операторите на пристанищата ще могат да се справят със значителните промени, настъпили в последната минута в системата на износа. Рискът от нарушения в работата на пристанищата е голям", посочва асоциацията в изявление.
Друго притеснение на производителите на скоч е свързано с изискванията за етикетиране. Ако през март Великобритания излезе от общността без споразумение, етикетите на продуктите, изнасяни за единния пазар, ще трябва да включват адрес на производител в ЕС или адрес на съответния вносител на европейския пазар.


В момента много производители на шотландско уиски посочват адрес в Шотландия, за да спазят това изискване. От края на март обаче това вече няма да бъде възможно, тъй като според европейското законодателство ще е необходим адрес в ЕС. Така при Брекзит без сделка за продукта ще са необходими най-малко два варианта на етикета - един за продажба в Обединеното кралство и един (или повече) за продажбите на европейския пазар. Това може значително да увеличи разходите на компаниите, предупреди говорителят.


Продажбите на уиски в чужбина през 2017 г. са донесли на Великобритания 4.5 млрд. паунда, което е най-големият износ в сектора на храните, изпреварвайки сьомгата, шоколада и сиренето. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK