Откъм Италия и във Франция, Макрон е обсаден от политически врагове

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронПопулисти и крайно десни в Италия и Франция предприемат многостранна кампания срещу президента Еманюел Макрон, с надежда да нарушат спокойствието на неговия ценристки, проевропейски дневен ред преди изборите за Европейски парламент през май, като същевременно заздравяват собствената си база.


Двамата италиански вицепремиери Матео Салвини от дясната партия "Лига" и Луиджи ди Майо от популисткото антисистемно Движение "Пет звезди", се опитаха да дразнят Макрон по множество подстрекателски въпроси. Салвини и Ди Майо изглежда смятат, че като нападат Макрон, силен еврофил, техните основни избиратели в Италия ще бъдат мотивирани. Макрон смело представи изборите за Европейски парламент като битка между антиимигрантските националисти и проевропейските "прогресисти" като него.


При гласуването той се надява да спечели центъра и заедно със съюзниците си, потенциално да изгради най-големия блок в Европейския парламент. Крайнодесните и популистите смятат, че могат да спечелят една трета от гласовете или повече, като разтърсят традиционните източници на властта.
С гласовита подкрепа от често прибягващото до насилие френско движение на "жълтите жилетки", и внушения, че администрацията на Макрон прокарва неоколониализъм в Африка, италианският дует пренебрегна споразумението за ненамеса в политиката на друга държава.


Нарастването на напрежението показва колко решителни се очертава да бъдат изборите на 23-26 май и подсказва за размествания в европейския политически пейзаж, които напомнят на популизма в САЩ, като несъществени партии се опитват да свалят от власт центристи като Макрон.


Макрон и министрите му в повечето случаи претендират за превъзходство, като пренебрегват много от обвиненията на италианските политици, а на други отговарят без емоция. Но във вторник, ядосано от обвиненията на Ди Майо, че Париж влошава бедността в Африка и насърчава миграцията към Европа, френското външно министерство направи необичайна стъпка като привика посланика на Италия.


Луиджи ди Майо и Матео Салвини

© Reuters

Луиджи ди Майо и Матео Салвини


В сряда външното министерство отиде по-далеч, като отхвърли твърденията на Салвини, че Макрон е непопулярен и неговата надежда, че партията на Макрон, "Република, напред!" ще загуби изборите за Европарламент. "Тези необосновани изявления трябва да се тълкуват в контекста на вътрешната италианска политика", каза говорителят на министерството Аниес фон дер Мюл. "Те са неприемливи".


В Националното събрание министърът по въпросите на Европа и външните работи Натали Лоазо каза, че Салвини играе за пред вътрешната публика и няма да окаже влияние върху Франция. "Няма да бъдем въвлечени в конкурс "кой е по-глупав", каза тя.


Попитан дали Макрон е говорил за Салвини и Ди Майо на седмичното заседание на кабинета в сряда, правителственият говорител Бенжамен Гриво отговори: "Не, защото обсъждаме само въпроси, важни за страната".


Докато Салвини отдавна е открит критик на Макрон, кампанията на Ди Майо е относително нова и е знак за проблемите, което неговото Движение "Пет звезди" има във вътрешен план, където слиза надолу в допитванията преди вота за Европарламент.


"Пет звезди" търси нови съюзи в рамките на Европейския съюз и вижда френските "жълти жилетки", които казаха, че ще издигнат кандидати за изборите, като потенциален съюзник.


Марин льо Пен

© Reuters

Марин льо Пен


"Подобно на други европейски правителства, френското правителство сега е най-заинтересувано от запазване на интересите на елитите и привилегированите, а не на народа", написа Ди Майо по-рано този месец. "Жълти жилетки", не се предавайте!"


Въпреки това, докато Макрон отхвърля Салвини и Ди Майо като набъркващи се външни лица, той е изправен пред подобна кампания у дома от страна на Марин льо Пен, лидер на крайно десния "Национален сбор", която се надява да съюзи партията си със Салвини в Европейския парламент. Льо Пен, категорично победена от Макрон на президентските избори през 2017 г., този месец предприе кампания за настройване на французите срещу новия френско-германски договор за единство и ангажимент към Европа.


Във видеоклипове, включително един в "Туитър", гледан 165 хил. пъти, Льо Пен твърдеше, че договорът ще включва отстъпване на територии на Германия в граничните региони на Елзас и Лотарингия, че френските граждани ще трябва да научат немски и че Макрон обмислял поделяне на постоянното място на Франция в Съвета за сигурност на ООН с Германия.


Договорът от Аахен, подписан във вторник, не включваше нищо от тези неща, но в епоха, когато социалните медии могат да имат по-голямо въздействие от официални документи, Елисейският дворец излезе с твърдо опровержение на твърденията на Льо Пен. "НЕ, Елзас и Лотарингия няма да бъдат прехвърлени на Германия", гласеше то и на няколко места бяха използвани главни букви".


Откъм Италия и във Франция, Макрон е обсаден от политически врагове

© Reuters


Льо Пен, чиято партия взе заем от 9 милиона евро от руска банка и чиято активност в социалните медии често е усилвана от прокремълски сметки, изглежда цели да заздрави електоралната си база, която се тревожи за това, че Франция се отказва от суверенитета си и иска по-голямо наблягане върху националната идентичност.


В някои допитвания партията на Льо Пен има незначителна преднина пред тази на Макрон по отношение на Европа. Ако гласовете за нея се съберат с тези на други крайно десни партии във Франция, те печелят с няколко пункта.


Но предизборната кампания не е започнала както трябва. Макрон посвещава следващите два месеца на ръководене на национален дебат за "вслушване" във френските гласоподаватели и отговор на "жълтите жилетки", най-сериозното предизвикателство за неговото президентство, пред което се е изправял.


За Доминик Моаси, политически консултант в института Монтен, разривът между Италия и Франция не е само във връзка с изборите през май, а е по-съществено изместване на връзките между съседи, помогнали за учредяването на европейския проект. Моаси твърди, че по-голямата близост на Франция до Германия е накарала Италия да смята, че я гледат отвисоко и това е подхранило негодувание, не само сред популистите и крайно десните, а и сред италианските елити.


"От гледната точка на Рим има много емоционално чувство към Франция, все едно тя е презряла и изоставила Италия", написа той този месец. "От кризата в Либия, държава, която Италия познава добре, до миграционния проблем, италианците чувстват, че на всяка крачка са съзнателно пренебрегвани от държава, която все повече и с все по-малко оправдание, ги гледа отвисоко".


Ако това е вярно, Салвини и Ди Майо може да успеят да се възползват от тези становища като удрят по Франция в подготовката за изборите през май. За Ди Майо това усилие се откроява в опитите му да застане редом до "жълтите жилетки".


Откъм Италия и във Франция, Макрон е обсаден от политически врагове

© Reuters


Льо Пен, която като Салвини се срещна със Стив Банън и се посъветва с него по това как той е проектирал президентската победа на Доналд Тръмп, поема сходен курс, макар и по различни проблеми.


Според Гийом Лиеже, социолог, работил за кампанията на Макрон през 2017 г., Льо Пен и Салвини може да не сполучат, ако се съсредоточат прекалено върху имиграцията, която за Льо Пен и Салвини е опорна точка. В статия във в. "Гардиън" тази седмица Лиеже каза, че допитванията на неговата агенция са показали, че масовата миграция не е главната грижа на избирателите, които най-накрая искат да усетят чувство за сигурност и че се вслушват в тях.


"Големият дебат" на Макрон може да му даде възможност да покаже, че наистина се вслушва в грижите на гласоподавателите. Вече има белези, че популярността му, която беше малко над 20 процента, е започнала отново да се качва, макар и само с няколко пункта. "Ако популистката опасност в Европа може да бъде отблъсната, ключова част от решението не е в подтикване на антиимигрантски лозунги, а в работа за спукване на мехурите, в които хората твърде често се оказват затворени", каза Лиеже. /БТА

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Нямам уважение лъм макрон

 2. 2 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 270 Неутрално

  макаронения е бита карта!!
  Дневник, защо още няма новина за това, че вашият приятел Тръмпи отвори правителството на САЩ за 3 седмици. :-) Инструкции ли чакате или чакате директно да ви спуснат новината смелена от НПО центъра. хахах :-) Ей, лош човек излезе бай Тръмпи, баш в събота да кара другарите от НПО-то да работят. хахах :-)

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2517 Весело

  Лошите популисти заобиколили добрия Макрон и се заяждат с него...... Никой не припомня колко грешки направи самият Макрон.
  Но пък сте му избрали първа снимка - мечта! Прилича на Веселин Маринов на концерт.

  Еретик
 4. 4 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Това се случва със всички, които водят страните си към гибел.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1278 Весело

  "Проевропееца" Микрон, който усилено прокарва идеята за "ЕС на две скорости", налага лобистки правила в ущърб на ужким равноправните членове на ЕС от Източна Европа и поучава италианците как да "спасяват бежанци".
  Ротшилдовото глобалистче оттича в канала на историята и вече е бита карта. Даже нищожеството Оланд имаше по-висок рейтинг.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5145 Неутрално

  Макрон наистина се оказа в кръгова отбрана - Италия на популистите, жълтите жилети и най-вече Льо Пен са сериозна заплаха за визията му за Европа. Жалко...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Весело

  Като му е трудно на Макрон, да си вземе пак почивка. Тоя път по-дълга.
  Да отиде с баба на село и да види реалния животна французите.

 8. 8 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1098 Весело

  Договора между Германия и Франция видимо разстрой някои хора.Харесва ми как Макрон вбесява форума :)

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Доколкото си спомням Макрон не го избраха щото имал качества. А го избраха, за да не изберат първата жена президент на Франция.

  Е като не искаха жена президент във Франция сега си имат п@тка за президент. :)

  Виж в САЩ много искаха да имат за жена президент. Ама не ги огря. Явно не е заради пола, ами заради кандидата. :)

 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1098 Весело

  Като противовес на тези апокалиптични картини които се чертаят ми се ще да публикувам нещо по оптимистично.

  https://t.co/Hf3TnpBP2J

  Лек уикенд на всички.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Горкият Макрон! Не можаха да разберат нежната му душа. С всички сили се опитва да брани назначилите го на власт, ама ха де! Начоколили са го едни жълти жилетки, едни националисти, разни популисти - досущ - гладни вълци вакло агънца. Нема отърване. Явно ще се мре(политически де, не ме разбирайте погрешно).

 12. 12 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Ситуацията на Макрон показва несъстоятелността и краят на тази псевдополитика!

 13. 13 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jalis Ironhammer":

  Договора между Германия и Франция видимо разстрой някои хора.Харесва ми как Макрон вбесява форума :)
  —цитат от коментар 8 на Jalis Ironhammer


  Този догор значи Европа на две скорости. Не разбирам как може българин да се радва на това!?!

 14. 14
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 15. 15 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1027 Весело

  Надниках тука и какво да видя - в събота работят само руски жълти жилетки, пардон кафтани. налазили са статията и дращят ли дращят че пушек се вдига.

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Като пишех преди да бъде избран, че Макрон е обикновена паста за зъби от най-евтините............................

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Макрон никога не е бил нещо повече от въздух под налягане. Въпрос на време е балонът да се спука окончателно.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 18. 18 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Весело

  Два мангала и една противна климактеричка срещу Европа!
  —цитат от коментар 14 на Боян Таксиров


  Стига реч на омразата! Казвай си по-заобиколно мнението. На мен за 10 поста 1 месец изолатор ми присъдиха. Тебе що така те жалят?

 19. 19 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Весело

  Надниках тука и какво да видя - в събота работят само руски жълти жилетки, пардон кафтани. налазили са статията и дращят ли дращят че пушек се вдига.
  —цитат от коментар 15 на dorn


  Не знам дали всеки войник носи маршалски жезъл в раницата си,
  Но всеки шофьор е потенциална жълта жилетка. Реалностите са такива.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#18] от "Jesuit":

  Чакат да се изнервя и да се изложа, та тогава да ме осъдят.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#17] от "vladivlad":

  Хайде да видим! :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 22. 22 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Най-големият враг на Макрон е самият той.
  Високомерен, арогантен, отдалечен от проблемите на французите, обслужващ интересите на големите корпорации ...

 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Чак отслабна от зор, горкият.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#18] от "Jesuit":Чакат да се изнервя и да се изложа, та тогава да ме осъдят.
  —цитат от коментар 20 на Боян Таксиров


  Не съм се молил за помилване, сигурно затова бяха толкова строги съдниците ми.
  Ти си знаеш, ама думичките дето си ги употребил, в тоя форум меко казано не се толерират.

 25. 25 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#24] от "Jesuit":

  И аз не се моля за помилване. Пиша точно каквото мисля.
  Който иска да ме съди, да заповяда :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Тебе що така те жалят?
  —цитат от коментар 18 на Jesuit


  Щото е политически правилен. Когато пишеш глупости, ти разрешават всякакъв език.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Точно по пък партията на Макрон е най-пропадналата еднодневка тип НДСВ - лъжци и измамници.

  Много жалка история.

 28. 28 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1168 Любопитно

  До коментар [#14] от "Боян Таксиров":


  Два мангала и една противна климактеричка срещу Европа!
  —цитат от коментар 14 на Боян Таксиров


  Макрон и Меркел ги разпознах, но кой е другия мангал?

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2517 Весело

  До коментар [#14] от "Боян Таксиров":

  "Два мангала и една противна климактеричка срещу Европа!"
  =================
  Боби, това точно ти да го напишеш? Нали беше против думи като "мангал"? Нали да си ром не беше обидно? Сексизъм ли виждам в това "климактеричка "?
  Вай, вай, докъде я докарахме, Боби да обижда на пол и етнос....

  Еретик
 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Точно по пък партията на Макрон е най-пропадналата еднодневка тип НДСВ - лъжци и измамници. Много жалка история.
  —цитат от коментар 27 на Wornoxmaniak


  Гледай само как му бягат министрите... и кой ли има някакъв авторитет в правителството му? Просветният министър?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#29] от "Костадин Иванов":

  Тия са мангали по душа.
  Селяндур също не е обида заради местоживеенето.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#28] от "Wornoxmaniak":

  Ти.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7722 Неутрално

  Италия оправи себе си, сега тръгна да оправя другите. А без парите на Европа е загинала.

 34. 34 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 681 Весело

  Италия оправи себе си, сега тръгна да оправя другите. А без парите на Европа е загинала.
  —цитат от коментар 33 на Роси


  Нe плачи за Италия Роске!

 35. 35 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Мекерето на глобалистката финансова върхушка, прикритият хомосексуалист Макрон е само инструмент.
  Такова същество не може да бъде лидер.

 36. 36 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 793 Весело

  "Макрон смело представи изборите за Европейски парламент като битка между антиимигрантските националисти и проевропейските "прогресисти" като него."

  Антипода на "антиимигрантски" не е "проевропейски", а "проимигрантски". Аз напр. съм проевропейски, но антиимигрантски. А "прогресист" не значи да цакаш средната класа, отнемайки й социални придобивки и оскъпявайки и без това безбожно скъпите горива. Прогресист значи да подобряваш материалното положение на народа си на базата на прогреса!

 37. 37 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Лъжливо е смирението на бабичкофила пред гневните французи.

  "Ако популистката опасност в Европа може да бъде отблъсната, ключова част от решението не е в подтикване на антиимигрантски лозунги, а в работа за спукване на мехурите, в които хората твърде често се оказват затворени" - казал Лиеже.

  Ако тези мехури, в които хората от Западна Европа са затворени, краят не е само за Макрон, но и за цялата ояла се либерастия!

  ПП: "Популист, популистки" - глупости на ен-та степен!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 38. 38 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  Според мен "селяндур" обхваща духът на простотията, неграмотността и пошлостта. Докато "селянин" е човек живееж и трудещ се на село.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 39. 39 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Любопитно

  "Двамата италиански вицепремиери Матео Салвини от дясната партия "Лига" и Луиджи ди Майо от популисткото антисистемно Движение "Пет звезди", се опитаха да дразнят Макрон по множество подстрекателски въпроси"

  То не бяха "неизбраните" бюрократи. Не бяха "акции" срещу мафиози. И накрая не им остана противоречива личност и се захванаха с този, когото вече изпитва трудности и няма място за маневри. Но колко трябва да си долен, за да си вдигаш реномето чрез чернене на репутацията на европейският ти партньор?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 40. 40 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#36] от "balgariez":

  Димящите ауспуси водят до хиляди смъртни случаи от болест на дробовете. Не може, само защото хората не могат да си позволят да продължаваме с мръсните горива. Все някога ще трябва и без тях. По времето на истинските прогресисти не се е знаело за промяната в климата. Нито за негативните ефекти върху здравето на хората. Така че това тясно тълкувание води до идеологически заключения като "той не е истински прогресист''. А и вдигането на горивото удря по бизнесите, не само по джобът на бедните.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 41. 41 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Чакалите са гладни и търсят всеки начин да ядат от младото месо. Дано спре с дипломатичната реторика и да ги "шамароса"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK