Може ли Брекзит да сплоти страните извън еврозоната

Може ли Брекзит да сплоти страните извън еврозоната

© Toby Melville, ReutersВъпреки че Великобритания не е част от еврозоната, Брекзит ще има последици за валутната интеграция на ЕС, пишат в свой анализ Павел Токарски и Серафина Функ, цитирани от EUоbserver. Излизането на Великобритания от съюза ще засили страховете от маргинализиране сред осемте държави членки, които не са приели еврото, и може да ги принуди да преосмислят връзките си с еврозоната, отбелязва изданието.


България, Дания, Хърватия, Полша, Румъния, Швеция, Чехия и Унгария са разнородна група държави с различни приоритети за ЕС и различно отношение към еврото и еврозоната. Това прави трудно политическото сътрудничество между тях в рамките на ЕС.


Излизането на Великобритания от ЕС представлява изместване на политическата сила в ЕС, защото една голяма страна извън еврозоната ще напусне процеса на взимане на решения в Европа и това може да увеличи силата на останалите 19 страни при гласуване.
Ефектът от по-голямата тежест на държавите от еврозоната в процедурите по гласуване в съвета все пак ще бъде ограничен, ако се запази тенденцията за взимане на решения с консенсус или с единодушие, където е необходимо (например за многогодишната финансова рамка или по социални въпроси).


И все пак силата на Великобритания в ЕС досега се усещаше не само формално в законодателния процес заради тежестта й и големината на нейното население, но и на неформално ниво. Лондон силно подкрепяше задълбочаването на единния пазар в областта на услугите, дигитализацията и енергетиката - позиция, която съответстваше на тази на всички държави членки извън еврозоната и особено на тези в Централна и Източна Европа.


ЕС-19 срещу ЕС-8?


Макар за момента да няма особен потенциал за конфликт на интереси между ЕС-19 и ЕС-8, задълбочаването на интеграцията, особено в областта на финансовите пазари, може да доведе до растящо несъгласие.


Конфликти между държавите във и извън еврозоната се случват, както стана ясно по време на дискусиите за банковия съюз през 2012 г. Тогава Великобритания се опасяваше, че интересите на еврозоната ще надделеят в Европейския банков орган, който е отговорен за установяването на общи надзорни стандарти в банковия сектор на единния пазар. Под натиск от Лондон бе договорена специална система за гласуване в Европейския банков орган – двойно просто мнозинство на страните във и извън еврозоната.


Страхувайки се от маргинализиране в ЕС след Брекзит, няколко държави наскоро се срещнаха в нов формат. Т.нар. Ханзейска лига първоначално включваше Естония, Финландия, Ирландия, Латвия, Литва и Холандия, които са членки на еврозоната, и двете страни извън валутния - съюз Дания и Швеция. Групата защитава спазването на правилата, икономическата лична отговорност и прилагането на реформите на валутния съюз и за страните извън еврото.


През юни 2018 г. Холандия, която е неин неформален говорител, се обяви против френско-германското предложение за отделен бюджет за еврозоната. След присъединяването на Чехия и Словакия групата сега включва 10 държави.


Кой е следващият?


Макар всички страни в ЕС с изключение на Дания и Великобритания да са задължени да участват във валутния съюз, няма определен срок кога да се случи това.


Най-вероятните кандидати за приемане на еврото са трите най-бедни страни членки - България, Румъния и Хърватия, но техните структурни проблеми, институционална слабост и икономически условия трябва да бъдат значително подобрени преди влизането в еврозоната, отбелязва EUоbserver.


Друг важен аспект за приемането на еврото е обществената подкрепа за единната валута. Според проучване на "Евробарометър" от май 2018 г. изглежда, че румънците, унгарците и българите одобряват еврото.


Новата реалност в ЕС след Брекзит вероятно ще убеди страните извън еврозоната да преразгледат връзките си с останалите.


Първият тест за политическата тежест на държавите извън валутния съюз ще бъде разпределението на ключови позиции в ЕС след изборите за Европейски парламент през май. Назначаването на някои кандидати от еврозоната, като Словакия, Словения или балтийските страни на ключови постове в ЕС може да е знак, че политическият и финансовият риск от приемането на еврото си заслужава.


По-дълга версия на тази статия бе публикувана на немски език в журнала на Германския институт за международна политика и сигурност. Доктор Павел Токарски е старши сътрудник в института, а Серафина Функ е стипендиант във френската Национална асамблея.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  Брекзит ще има и вече има последици, далеч надхвърлящи валутната интеграция сред оставащите членки в ЕС. Кандидатите да последват Великобритания в нейната авантюра извън ЕС рязко охладиха ентусиазма си, особено с оглед пълната безтегловност, в която изпаднаха британците след отхвърлянето на сделката по напускането в парламента и пълният хаос в който Великобритания вече се намира !

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  Добре де, нали все пак сме се запътили към валутния съюз. Даже закъсняхме, защото все се вещаят някакви срутвания на икономиката, загуба на суверенитет, ръст на цените...
  Лесно можем да се сетим кой ги пуска такива. Макар че България загуби доста в преговорния процес при присъединяването към ЕС, пак си струваше. Защо сега да е различно?

  Еретик
 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Лично ние ,ако влезнем в Еврозоната ,ше е по милост.Няма да изпълним половината критерии , а икономиката ни е на такова ниво , че е илюзия да влезнем в завери с Полша ,Чехия ,Дания,Унгария ...и т.н.

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Питайте Италия и Гърция заслужава ли си да си в Еврозоната! Британците са най-благодарни, че не са влезли в Еврозоната.

 5. 5 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Ами, не е различно. България само ще спечели от влизането в Еврозоната.

  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":

  Я, ми кажи, моля те, кои критерии не изпълняваме? С примери. Защото аз като отворя списъка на критериите и като погледна статистическите данни за България излиза, че сме ги изпълнили от 5-6 години. Но съм отворен към чужди мнения. Дай, моля те, кои критерии не изпълняваме.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3268 Любопитно

  До коментар [#4] от "gozambo":

  "Питайте Италия и Гърция заслужава ли си да си в Еврозоната! Британците са най-благодарни, че не са влезли в Еврозоната."
  ====================
  Защо да питам гърците, дето ако ги оставят, ще си докарат дълга до трилион и пак ще ги спасяват, да не думне заедно с тях еврозоната?

  Еретик
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Брекзит не може да сплоти никого. Това са си саможивци и така ще си стоят докато не видят зор. Ако започнат да плащат 25% мита за да продават в ЕС ще пропеят с друг тон.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Британското безумие Брекзит трябва да сплоти всички мислещи европейци, които не искат да ги пързалят политическо клоуни!!!

 9. 9 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#4] от "gozambo":

  Ми точно гърците, ако ги питаш са доволни, че са в еврозоната. Ако не бяха, 2010 щеше да гледат инфлация, каквато само са чували, че съществува.

 10. 10 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":Ами, не е различно. България само ще спечели от влизането в Еврозоната.До коментар [#3] от "KRAFTWERK":Я, ми кажи, моля те, кои критерии не изпълняваме? С примери. Защото аз като отворя списъка на критериите и като погледна статистическите данни за България излиза, че сме ги изпълнили от 5-6 години. Но съм отворен към чужди мнения. Дай, моля те, кои критерии не изпълняваме.
  —цитат от коментар 5 на Адекватно мислещ


  Така е. На хартия изпълняваме всички критерии... докато не гръмне някоя банка. Защото контрола е формален, на хартия.

 11. 11 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тези,които им трябваше валутна инжекция си кротнаха.Остава сега някой,който иска да е политически лидер да се раздвижи.Не виждам друг освен Брекзита,ако има политик.Мей се гуши,защото не са й казали.Та Америка и Русия трябва да се споразумеят за Израелската бъркотия.

  mihala
 12. 12 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#10] от "lpi31580057":

  Затова влизаме в банковия съюз първо. Няма страшно. :)

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#4] от "gozambo":

  Аха...! Даже гърците имаха и възможността да напуснат евро-зоната. Ама, нещо не поискаха...! :)))

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#5] от "Адекватно мислещ":

  Я ги кажи критериите, че и ние да ги научим...!
  Освен това, може да сравниш и къде сме, по стандарт и доходи...! По-назад от нашето, няма накъде...!
  И аз слушам по телевизията, какви прекрасни пътища имаме, ама като тръгна за някъде, колата тресе и подскача...! Та същото е и с критериите. На думи и на хартия сме, много добре... Реалността е съвсем друга.

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "пишат в свой анализ Павел Токарски и Серафина Функ, цитирани от EUоbserver." - нагледен пример как Кремъл води хибридната си война, а финансово закъсали медии, като групата "Капитал" са превърнати в предани помагачи. Неслучайно цялата статийка е пропита от внушения за разделителни линии, целящи единството на ЕС. На това се казва продажничество!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  А не може ли лошият пример да вдъхнови групичката:

  "Бате к*ре, колегите у Англия кендзИха нихната рая у модзъко яко. Ако ние 7 милиона цървула не моеме ъ ънкендзиме, начи нишо не прайме!"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Може и ще. Но дано не се случи

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Добре де, нали все пак сме се запътили към валутния съюз. Даже закъсняхме, защото все се вещаят някакви срутвания на икономиката, загуба на суверенитет, ръст на цените... Лесно можем да се сетим кой ги пуска такива. Макар че България загуби доста в преговорния процес при присъединяването към ЕС, пак си струваше. Защо сега да е различно?
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Или си герберски трол или полезен идиот! Бойко Борисов и останалите комунисти правят и ще правят всичко възможно България да НЕ влезе в евро-зоната. Защото са руски подлоги. И корумпирани до шията,което се разбира от само себе си,след като са русофили.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Добре де, нали все пак сме се запътили към валутния съюз. Даже закъсняхме, защото все се вещаят някакви срутвания на икономиката, загуба на суверенитет, ръст на цените... Лесно можем да се сетим кой ги пуска такива. Макар че България загуби доста в преговорния процес при присъединяването към ЕС, пак си струваше. Защо сега да е различно?
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Или си герберски трол или полезен идиот! Бойко Борисов и останалите комунисти правят и ще правят всичко възможно България да НЕ влезе в евро-зоната. Защото са руски подлоги. И корумпирани до шията,което се разбира от само себе си,след като са русофили.

 21. 21 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "gozambo":Аха...! Даже гърците имаха и възможността да напуснат евро-зоната. Ама, нещо не поискаха...! :)))
  —цитат от коментар 13 на tww09306483


  Не са имали такава възможност никога, тъй като няма как с евтини драхми да връщаш милиарди в скъпо евро.

 22. 22 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "gozambo":Ми точно гърците, ако ги питаш са доволни, че са в еврозоната. Ако не бяха, 2010 щеше да гледат инфлация, каквато само са чували, че съществува.
  —цитат от коментар 9 на ilinko


  Това не е така. 2010 нямаше фактори, които да предизвикат инфлация, а точно обратното - налице дойдоха фактори за дефлация, независимо дали си в Еврозоната или не.

 23. 23 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#10] от "lpi31580057":Затова влизаме в банковия съюз първо. Няма страшно. :)
  —цитат от коментар 12 на Адекватно мислещ


  В банковия съюз трябва да влезем до края на 2019г., или най-късно началото на 2020г., за да може да сме в Еврозоната от 01.01.2022г.

 24. 24 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#14] от "tww09306483":

  Критериите са:
  1. Годишна инфлация - не може да надвишава 1.9% по HICP. България - 1.4%
  2. Дефицит - не може да надвишава 3%. България - 0.9% излишък.
  3. Съотношение на държавен дълг към БВП - не може да надвишава 60%. България - 22%.
  4. Промяна във валутния курс между еврото и националната валута - не може да надвишава 15% за последната година. България - левът е вързан към еврото с валутен борд и промяна няма никога.
  5. Лихви по дългосрочни облигации - не могат да надвишават 3.2%. България - 1.4%.
  6. Да бъде прието законодателство, съвместимо с това на Еврозоната. България тук не е изпълнила критерият, защото такова законодателство не е прието. То обаче се приема непосредствено преди влизането в Еврозоната. За критерии, които са нужни, се считат реално само финансовите.

  Изречението "Я ги кажи критериите, че и ние да ги научим...!" е безкрайно показателно за това какъв си. Ти не знаеш нищо по темата. Нямаш никаква идея за какво говориш. Вместо да седиш и да дрънкаш глупости за стандарт и доходи, които нямат нищо общо с критериите за Еврозоната, седни си на задника и чети. Не чакай някой в нета да ти снесе информацията. Да не мислиш, че на мен с лъжичка са ми подавали като на бебенце храната? Мързеливец.

 25. 25 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#23] от "Момо":

  Първо в банковия съюз и ЕРМ2 едновременно и чак тогава в Еврозоната. Даже сигурно ще се проточи до 2023-24 г. Но все пак са чудесни новини. :)

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Европа на географските пояси...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Бългрария не е в еврозоната за да няма контрол в/у мутренските банки ...
  Ако бяхме в еврозоната КТБ нямаше да се случи и нашите политици щяха да са с 3-4 млрд. лева по бедни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK