България може да замени лева с еврото най-рано на 1 януари 2022 г., заяви Горанов

Владислав Горанов

© Георги Кожухаров

Владислав ГорановНай-оптимистичната заявка за замяна на българския лев с евро би могла да е 1 януари 2022 г. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на граждански диалог на тема "България по пътя към еврото". В дискусията взеха участие също заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог и за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари, Валдис Домбровскис и евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/Европейска народна партия). Инициативата "Граждански диалози" среща членове на Европейската комисия с гражданите.


По думите на Горанов може формално да се каже, че престоят на българския лев в т.нар. чакалня за еврозоната (обменно-валутния механизъм ЕРМ 2) ще бъде успешен и ако успоредно се придвижват и другите действия, всичко би могло, оптимистично казано, да приключи на 1 януари 2022 г. и от тогава да "разменяме евро, а не левове".


Според него от гледна точка на технология всичко върви доста добре. В края на миналата година са били приети сериозни законови изменения, които да направят възможно присъединяването към ЕРМ 2. "Не виждам до лятото, когато ще излезе оценката на Европейската централна банка, никакви съществени технологични проблеми освен недодялания скептицизъм на някои анализатори, които искат да отрекат ползата от еврото, базирайки се на различни изказвания на някои централни банкери от Унгария и Чехия например", допълни министърът.


Участниците в дискусията

© Георги Кожухаров

Участниците в дискусията
Той подчерта, че еврото се е утвърдило като втората най-ползвана валута на света и че опитът да се съберат толкова разностранни икономики е предизвикателство, но се е видяло, че въпреки огромния шок на финансовата криза еврото се е превърнало в механизъм, който успява да гарантира благосъстоянието на европейските граждани. В момента текат интензивни дебати за споделянето на рисковете в рамките на паричния съюз, обясни Горанов, като изрази оптимизъм, че еврото е гаранция за невъзвратимостта на европейската интеграция и част от мирния процес след Втората световна война.


Той посочи, че България има конкретни стъпки и очаквания в рамките на следващите няколко месеца. Няма да спестя удовлетворението, че получихме след толкова години ясен ангажимент през какво трябва да минем, за да стигнем до целта влизането в ЕРМ 2 и в резултат на което малко след това и в еврозоната, каза още министърът.


Не съм чул други притеснения от въвеждането на еврото освен спекулациите за конвергенцията на цените, каза Горанов. По неговите думи опитът от другите държави или от промяната на българския лев показва, че такъв тип шокове са управляеми и има много механизми, които да минимализират рисковете.


Биха могли да се очакват ценови промени, но те ще са свързани с доходната конвергенция. Нормално е, когато заплатата на този, който произвежда хляб, расте, да порасне и цената на хляба, но това е естествен реален процес. Когато факторите за производство увеличават цената си, това се отразява и върху ценовата конвергенция, обясни Горанов.


"Умерен оптимист съм, че ако всичко мине наред с оценката на качеството на активите и стрес тестовете, ще очакваме и ще имаме повод да кандидатстваме за ЕРМ 2 и ще имаме положителна оценка. Минималният срок за престой в ЕРМ 2 е две години и ако предположим, че това лято получим съгласие на останалите държави и българският лев влезе в ЕРМ 2, те изтичат през 2021 г. Най-краткият път е две години в ЕРМ 2 и до една година за подготвителни действия като част от тези процеси", уточни министърът.


Ползите от еврото


От гледна точка на Европейската комисия ние приемаме много добре намерението на България да се включи в ЕРМ 2, заяви Валдис Домбровскис. Като предимства, които влизането в еврозоната би могло да донесе за българската икономика, той посочи по-ниски обменни курсове и много големи ползи за бизнеса и пътуванията, както и привличането на чуждестранни инвестиции.


Домбровскис обърна внимание, че една много дълбоко засегната нагласа е, че еврото води до по-високи цени, но при последните пет държави, които са се включили в еврозоната, ефектът върху инфлацията е бил много ограничен.


По думите му според Еврокомисията България отговаря на всички икономически и фискални критерии с изключение на валутните критерии за включване в ЕРМ 2. Той припомни, че новият елемент за включване е, че то значи и включване към банковия съюз. "България се предполага, че ще се включи и в банковия съюз и трябва да се изпълнят отделни изисквания, рамка, законодателство срещу пране на пари, управление на държавни предприятия. Знам, че изпълнението на тези критерии се извършва в момента. Извършва се конструктивна работа, има прогрес и ние може да сме сигурни, че ще има положителен резултат в средата на тази година", допълни Домбровскис.


Валдис Домбровскис

© Георги Кожухаров

Валдис Домбровскис


България и сега има фиксиран валутен курс, но не се ползва от подкрепата на ЕЦБ и предимствата на по-ниските лихви и финансови разходи, характерни за еврото, каза още той.


Според него се очаква да има положителен ефект върху лихвените проценти от приемането на еврото, което е доказано и от държавите, които вече са се присъединили към еврозоната. Включването в ЕРМ 2 се вижда като положителен фактор за кредитните агенции, което потенциално носи по-добър кредитен рейтинг.


Ефикасността за използването на европейските фондове може би не е директно свързана с това дали държавата е в еврозоната, каза Домбровскис в отговор на въпрос от публиката. За това има преди всичко европейски регулации как тези пари се изразходват и има много строг контрол как се изразходват и механизми за прилагане, допълни той.


Домбровскис призна, че има няколко държави, които не бързат да се включат в еврозоната, и каза още, че има много доказателства, според които това може да помогне с икономическото развитие в България. Той все пак подчерта, че макар с еврото икономическият растеж да е малко по-бърз, е необходима и целева социална политика.


Страховете за инфлацията


Евродепутатът Ева Майдел отбеляза като положително развитие, че вече има и конкретно извървени стъпки, план към еврозоната, както и много ясни обещания от министрите на еврозоната от лятото на 2018 г., както и че се работи в посока по-голяма осведоменост на гражданското общество. Девет от десет българи преди година не са били информирани за ползите от еврозоната, което води до това, че фалшиви новини могат много по-лесно да стигнат до българските граждани и да се спекулира с темата в обществото, каза още тя.


Ева Майдел

© Георги Кожухаров

Ева Майдел


Майдел също обърна внимание, че инфлацията е едно от най-големите притеснения в момента. До голяма степен страховете са, че ще има по-голямо увеличение на цените, отколкото на заплатите, но практически не се наблюдава никакъв ефект върху инфлацията в последните няколко разширявания на еврозоната, допълни Майдел, като подчерта, че проблемът на еврозоната е, че инфлацията е много ниска.


Като позитиви от приемането на еврото евродепутатът изтъкна, че ако има голяма криза в Европа, България ще има достъп до механизъма за стабилност, чрез който спестяванията на българите ще бъдат много по-добре защитени. Освен това ще се спести много и от това, че няма да се обменя валута - 1 млрд. евро на година.

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 866 Любопитно

  А апартамента на Кръстника ще го заменим ли?

 2. 2 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Ще построим автомагистрала "Хемус" до 2017г."

  Също ГЕРБ

 3. 3 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Да се надяваме, че ще заменим Горанов доста по-рано от тази дата.

 4. 4 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":

  А Йончева и нейните "изпрани" пари от КТБ?

 5. 5 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Любопитно

  "В момента текат интензивни дебати за споделянето на рисковете в рамките на паричния съюз, обясни Горанов, като изрази оптимизъм"

  Не е като да няма рискове - и Горанов го признава.
  Но ние ще ги споделим още преди да влезем в Еврозоната.
  Демек може да се наложи да платим нечий чужд дълг.
  В такъв случай голем праз, че нашият е малък и сме финансово стабилни на границата на мизерията.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Аз лично нямам нужда от еврото. Предпочитам си лева.

 7. 7 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "johnniewalker":

  С Румен Гечев ли?

 8. 8 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "johnniewalker":

  С Румен Гечев ли?

 9. 9 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Преди няколко години Боце не каза ли "измазване само на една стеничка"?

  Баф таз стеничка, 10 години не може да я измаже.

 10. 10 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  Епа то и ние нямаме нужда от теб в България ама си живееш тука.

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Това е важно.
  Браво, добра новина.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Супер новина 🙂

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  А някои със сигурност предпочитат да заменим лева с рубли. Един днес си поприказва.

 14. 14 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 234 Неутрално
 15. 15 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Любопитно

  "По неговите думи опитът от другите държави или от промяната на българския лев показва, че такъв тип шокове са управляеми"

  Шок ще има. Казва си го Горанов.
  На волана на управлението може би се надяват да бъдат Бойко и Горанов. Не знам какво ще излезе от тая работа. Аз ще мисля нещо в посока застраховане и хеджиране.

 16. 16 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Първите години ще е много трудно. Знам, че в Западна Европа всички плачеха и си искаха валутите.

 17. 17 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Не трябва да си даваме лева на тия ….

 18. 18 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Има съд да каже изпрани ли са или не.

 19. 19 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Любопитно

  По някаква причина почти всички германски къщи са измазани наскоро.
  Може би по същата причина почти всички италиански къщи не са измазани наскоро.
  Знам ли.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6476 Неутрално

  След две години... а дано, ще е хубаво.

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6476 Неутрално

  След две години... а дано, ще е хубаво.

 22. 22 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Кога ще заменим лева с еврото не е толкова важно. По-важната информация е кога ще има твърд курс без "купува" и "продава", за да мога да настроя касовите апарати в две валути едновременно

  Бог да благослови Америка за България!
 23. 23 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Сега мурзилажа ще завие как цените ще скочат два пъти. Или ще плюе по Горанов. Или и двете ;)

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2176 Неутрално


  България може да въведе еврото още от петък, 01.02.2019 год.
  Но няма да стане. Защото от една страна имаме нашите набедени управляващи, които гледат как да се размотават, а от друга - набедените специалисти на еврозоната, които с наукообразно пустословие оправдават заплатите си.
  Два факта - при въвеждане на еврото имаше идея в порядък на експеримент то да бъде въведено и в България. Германското министерство на финансите и Бундесбанк бяха съгласни. Набедените специалисти обаче - не.
  България може и едностранно да въведе еврото. Както направи Черна гора. Да, ама там управляващите могат, а набедените за такива у нас - не.

 25. 25 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1874 Весело

  И в тази война сме на страната на Германия. А дано този път обаче Германия победи, че и ние да се вредим за нещо по-така.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 26. 26 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Говорил съм с много хора от страни наскоро приели еврото. Всичко поскъпва, това казват всички.

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  Раничко ми се вижда...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 28. 28 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Заплати по 280 евро.
  Честито.

  Иван Костов е за съд!
 29. 29 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#20] от "Peni Nikol":

  След две години я камилата- я камиларя, сиреч я еврото, я Боко ...

  Eddie lives... somewhere in time!
 30. 30 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1468 Весело

  Ще изравним цените с Гърците и ще пазаруваме в Македония и Сърбия.... Олеле, в Северна...Македония

 31. 31 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#18] от "Paolo Di Canio":

  Има и съд да каже за Горанов!!!!

 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1295 Весело

  "България може да замени лева с еврото на 1 януари 2022 г., заяви Горанов"

  Нема нужда!

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Не, с Адам Смит.

  Що всеки ГЕРБ-(д)ебил мисли, че като сме против един ..да го наречем морално уязвим човечец трябва задължително да искаме друг такъв?
  Минава ли ти през главата, че има и трети вариант - начело да НЕ Е ...как го нарекохме..морално уязвим човечец?

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#26] от "moreee":

  "Говорил съм с много хора от страни наскоро приели еврото. Всичко поскъпва, това казват всички."
  ==============
  От доста време никой не е приемал еврото. И причините за увеличението на цените не са икономически, а психологически. Всички търговци се мъчат да вдигнат цените при смяна на курса и се оправдават един с друг.

  Еретик
 35. 35 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#33] от "johnniewalker":

  Е кажи кой е този трети вариант. Дай име на партия, човек и т.н., а не така да криеш имената и да се изказваш общо

 36. 36 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#33] от "johnniewalker":

  Е кажи кой е този трети вариант. Дай име на партия, човек и т.н., а не така да криеш имената и да се изказваш общо

 37. 37 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Този маазен раболепен масон кога ще се запознае с бай Ставри?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 38. 38 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#37] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Когато и ти се запознаеш с него.

 39. 39 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Моля, не се напъвайте.

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4923 Весело

  България отдавна го е заменила, не толкова колкото Косово, разбира се...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 866 Весело

  До коментар [#31] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Всяко нещо с времето си 😂

 42. 42 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 288 Гневно

  Само му вижте наглото и самодоволно изражение и всичко ще ви стане ясно. Които могат да виждат и мислят разбира се, за заслепените гербери не се отнася..

 43. 43 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#42] от "Roi":

  Само ти ли си (не)заслепения?

 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  До коментар [#25] от "Полковник за европейско развитие на България":

  И в тази война сме на страната на Германия. А дано този път обаче Германия победи, че и ние да се вредим за нещо по-така.
  —цитат от коментар 25 на Полковник за европейско развитие на България


  Извинете, но защо "този път"? А предишния път кой спечели Втората световна война - обединена Германия или разпадналият се Съветски съюз?

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Айде дано стане. Ще изчакаме още 3 годинки. :)

 46. 46 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Ние, нормалните граждани на България, които с данъците си хранят двама пенсионери, един ром и детето му и трима чиновници, и които летим до Европа през една седмица, искаме еврото. Но Русия не иска. И Бойко не иска. И това сега не е приоритет. Нямаме иконмомиката и културата да понесем такъв финансов шок. Ще настане масова спекула и повишени цени.

 47. 47 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#30] от "puknatastotinka":

  Ще има пуескавица на киуо

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един препатил":

  На практика ние сме ги приели. Само дето хартията е различна. Имаш фиксиран курс на БНБ и много малки марджове при покупка/продажба от страна на банките.

 49. 49 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#43] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Ти партийния секретар ли си?

 50. 50 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#35] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Ами чакай сега да се сетя за някой дето не живее в апартамент на кръстника си без пари. Примерно 99.99 % от населението? Да ги изреждам ли поименно?

  Или може би Горанов има невероятен интелект и познания, които никой друг няма? Не мисля - има правилен чичо + правилни масонски приятели (но чичото Ананиев е по-важен).

 51. 51 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Принципно ние няма за къде и да бързаме: не щем сами да си докараме още инфлация..

 52. 52 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#50] от "johnniewalker":

  Аз живях в апартамент на вуйчо ми 2 години без да плащам наем, само сметките.

 53. 53 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Говорил съм с много хора от страни наскоро приели еврото. Всичко поскъпва, това казват всички.
  —цитат от коментар 26 на moreee


  Колко от тези "всички" бяха във валутен борд, когато приемаха еврото?

 54. 54 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#52] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Че кой си ти...?!

 55. 55 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 426 Разстроено

  и кое му е оптимистичното?

 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#26] от "moreee":

  Говорил съм с много хора от страни наскоро приели еврото. Всичко поскъпва, това казват всички.
  —цитат от коментар 26 на moreee


  Говорили сте дръжки. Кога наскоро? Еврото последно е прието в Естония - 2011 г., Латвия - 2014 г. и Литва -2015 г. А там където еврото не е прието да не би нещо да е поевтиняло? Хеле пък в България. Ето Ви линк към последната брошура на "Фантастико". На стр. 8 какво виждаме? Промоция на хляб Добруджа 830 гр. на "Симид" - от 1,39 лв. на 1,19 лв. - с цели 14%. Да, ама преди Нова година същият хляб си струваше и във "Фантастико" и навсякъде 1,09 лв. Сметнете си сам процента на увеличение и може да продължите да ни обяснявате как при еврото цените ще се качат щото при лева хич не мърдат.

  https://broshura.bg/fantastico/fantastico-broshura-do-30-01-19?related=scroll #page=7

 57. 57 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1295 Любопитно

  Че какъв е проблема да се плаща едновременно и в евро и в лева?
  Всеки да преценява коя цена му е изгодна. А и така няма да има закръгляния.

  В Русия съм! В Русия съм!
 58. 58 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#52] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Ми здравей, Влади!

 59. 59 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1431 Любопитно

  Прекалено оптимистичен срок! Едва ли ще приемат толкова лесно в еврозоната България със сегашната правораздавателна система. Без сериозни реформи ще има да чакаме доста по- дълго.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 60. 60 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 288 Весело

  До коментар [#52] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Личи ти, авантата е чиста печалба - това мотото на партийните секретари.

 61. 61 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#52] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  До коментар [#50] от "johnniewalker":Аз живях в апартамент на вуйчо ми 2 години без да плащам наем, само сметките.
  —цитат от коментар 52 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Всъщност във вашата партия ГЕРБ това може да е някакъв бонус при заемане на висша позиция. Я питай Вожда дали няма да те направи поне зам-министър на нещо.

 62. 62 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 272 Неутрално
 63. 63 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#62] от "Джони Глупавия":

  За себе си ли говориш?

 64. 64 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 274 Весело

  В моменна в БНБ има резерви да сненят курса на валутния борд 1:1. И ще издържат.

  Обааче всички износители ще извият на умрело, и много от тях ще фалират. Обаче пък всички българи ще станем 2 пъти по богати и заплатите ще са ни двойни. Обаче много работни места ще бъдат закрити, Обаче БВП ще ни стане почти двоен...

  Ако зависеше от мен, бих експериментирал. Или ще взема нобелова награда, или ще ме пребият с камъни. Но при всички положения ще вляза в историята.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 65. 65 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Може и с Иван Искров...! :)))

  Бивш tww09306483.
 66. 66 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#52] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  А пък аз живях 18 години в апартамента на майка ми и баща ми! Напълно безплатно! Даже и сметки не плащах...!


  Поне малко не усещаш ли, че си кух, като гъдулка...? :)))

  Бивш tww09306483.
 67. 67 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#31] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Теоретически да...! На практика, не се случва. Друго да измислиш? :)))

  Бивш tww09306483.
 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Аз новина не видях. Размисли и страсти от Горанов и нищо повече. Вероятността да стане като с шенгенската сграда, дето трябва само да я измажем е доста голяма.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1538 Весело

  До коментар [#52] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":Личи ти!!Сега на пансион ли си?)))

 70. 70 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1538 Весело

  До коментар [#66] от "tww09306483":


  Що като гъдулка???)))))Като милиционер(герберче)😂😂

 71. 71 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз съм на 79 години и миналата седмица ме "излъгаха" като в кварталния магазин в Ямбол вместо един железен лев ми върнаха едно евро, явно нито аз нито магазинерката сме забелязали -монетите си приличат.... Сега за мен има надежда. че след по-малко от 3 години ще успея да си върна левчето с печалба до едно евро....И с това ползите от приемане на еврото за мен се изчерпват...
  След присъединяването ни към еврозоната ние ставаме солидарно отговорни за дълга на Гърция< Италия, Португалия, Испания и всяка друга задлъжняла страна членка., БНБ ще бъе принудена да предаде златния резерв, колкото и малко да е, ще бъдем принудени да спазваме сума ти правила и процедури, които ще струват доста скъпо на финансовата ни система, а тя ще ги събере с увеличение на таксите и лихвите на обикновените клиенти, ще се плаща и годишем членски внос, който ще бъде много по-висок от това което сега бизнеса и гражданите плащат за обмяна на левове и евро... Ще има ифлация от закръглнето, разходи за печатане на пари и монети....
  Разходите и загубите от приемането на еврото занас са сигурни, а евентуалните ползи са само пожелателни и несигурни...
  Дано еврозоната се разпадне преди да са ни приели....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 72. 72 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#66] от "tww09306483":

  До коментар [#52] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":А пък аз живях 18 години в апартамента на майка ми и баща ми! Напълно безплатно! Даже и сметки не плащах...!Поне малко не усещаш ли, че си кух, като гъдулка...? :)))
  —цитат от коментар 66 на tww09306483


  Ама той и самият Бойко Борисов все още живее в къщата на майка си и баща си. Погледенете в Регистъра лицата, заемащи висши публични длъжности на КПКОНПИ. Да виждате някъде Бойко Борисов да е декларирал, че притежава собствен дом?

  https://register.caciaf.bg/

 73. 73 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Демек може да се наложи да платим нечий чужд дълг.
  —цитат от коментар 5 на Jesuit


  Епа най - много 160 милярда лоши кредити на италианските банки. Ше се понапънем и ше ги платим.

  https://www.nytimes.com/reuters/2019/01/15/business/15reuters-eurozone-banks-writedowns-ecb.html

 74. 74 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1132 Весело

  А някои от петата колона си мечтаят да се разплащаме с рубли...

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  "По думите на Горанов може формално да се каже, че престоят на българския лев в т.нар. чакалня за еврозоната (обменно-валутния механизъм ЕРМ 2) ще бъде успешен"

  Формално може и да е така.
  На практика е доста съмнително. Фондовите борси за замръзвали и на практика не се търгува с акции. Което означава, че има много кухи партийни фирми, разчитащи основно на държавни поръчки и на подизпълнители, на които се плащат трохи от баницата.
  В същото време малкият и среден бизнес, ако изобщо е останал такъв е в пълен ступор.

 77. 77 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#74] от "BiGman1":

  А някои от петата колона си мечтаят да се разплащаме с рубли...
  —цитат от коментар 74 на BiGman1


  Ами-и! Вярно е, че петоколонниците не се задушават под собствената си интелигентност, ама чак пък толкова луди не са! Нито да искат плащане в рубли, нито да пращат децата си в Русия!

 78. 78 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#75] от "pix30597382":

  Дай 1000 евро и ще ти повярвам.

  Иван Костов е за съд!
 79. 79 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1132 Весело

  До коментар [#77] от "Един препатил":

  И ти си прав...

 80. 80 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#42] от "Roi":

  знаеш ли кой е единствения заслепен
  гербер.
  томислав дончев.
  човека действително иска да направи нешо,
  но мафиота отгоре казва, неееееее нема така да стане.
  другото герб са келепираджии.

 81. 81 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  До коментар [#76] от "palav_nik":

  Формално, или съвсем не формално, банките са се набълбукали с имоти като обезпечение, в резултат от идиотските проекти, балони и прочее идиотщини, към които беше тласкана икономиката ни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 82 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  До коментар [#80] от "mihail_p":

  Дончев в герб не го броят за нищо, като некъв случайник, който го подритват наляво-надясно. Никога не е бил, никога няма и да бъде фактор. Той е гербавия вариант на оня, дето го играеше умния бспар, янаки стоилов ли бе, къв беше... И Томислав и той. Еднакви партии, еднакви структури.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  Говорил съм с много хора от страни наскоро приели еврото. Всичко поскъпва, това казват всички.
  —цитат от коментар 26 на moreee


  В страните, не приели еврото също всичко поскъпва. Но богатите страни по презумпция са в ЕЗ. В страните от ЕЗ няма фалирали банки. Отделно ЕЦБ помага на страни от ЕЗ, а на другите може и...ама не е сигурно. Отделно банковите такси, и лихвените проценти в ЕЗ са много по-ниски, а управляващите внимават малко повече с финансите.

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  ЕЗ с Горанов или Румен Гечев........?
  Много съмнително!

 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7700 Неутрално

  Горанов да не се готви дотогава да е финансов министър.

 86. 86 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#76] от "palav_nik":Формално, или съвсем не формално, банките са се набълбукали с имоти като обезпечение, в резултат от идиотските проекти, балони и прочее идиотщини, към които беше тласкана икономиката ни.
  —цитат от коментар 81 на Darth Plagueis


  В същото време нашите банки са с най-голем процент лоши кредити в Европа.
  И това не е сичко.
  Едно от най-важните условия е сички държавни фирми да бъдат на печалба.
  А наште държавни фирми са на загуба и се дотират от бюджета като по времето на камунизма.

 87. 87 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 499 Неутрално

  А някои със сигурност предпочитат да заменим лева с рубли. Един днес си поприказва.
  —цитат от коментар 13 на stedim


  Защо изобщо трябва да заменяме лева с каквото и да било? Аман от комплексирани продажници!!! Но не се притеснявай... Ние идем..

 88. 88 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1229 Весело

  До коментар [#86] от "palav_nik":
  какъвто е правописа такива и разсъжденията, грешни
  процента на лошите кредити не е по голям от този в други европейски икономики
  Ако има дотация от бюджета,следват санкции за нерегламентирана държавна помощ, а що се отнася до печалбата, тя е резултативна величина .

  Тиква под наем.
 89. 89 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  До коментар [#81] от "Darth Plagueis":
  банките не са се набълбукали с имоти защото законът им го забранява.
  опитай пак

  Тиква под наем.
 90. 90 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#86] от "palav_nik":

  Не е вярно. С по-голям процент лоши кредити от нас са Хърватия, Кипър, Ирландия, Италия и Гърция. Като нетна стойност поне 15 страни са пред нас.

 91. 91 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1634 Весело

  "процента на лошите кредити не е по голям от този в други европейски икономики"

  Вместо дрънкане на празни приказки е по-добре да видим фактите:
  "Най-голямата българска банка по активи - “Уникредит Булбанк”, продаде портфейл с необслужвани кредити с номинална стойност почти 250 млн. евро на Агенция за събиране на вземания ЕАД (АСВ), част от норвежката B2Holding ASA.
  ...Това е третата сделка в България между АСВ и “Уникредит Булбанк” за последните две години..."
  https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/nai-goliamata-bylgarska-banka-prodade-loshi-krediti-za-250-mln-evro-269021/
  Те така.

 92. 92 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#86] от "palav_nik":Не е вярно. С по-голям процент лоши кредити от нас са Хърватия, Кипър, Ирландия, Италия и Гърция. Като нетна стойност поне 15 страни са пред нас.
  —цитат от коментар 90 на dc_ken


  Дай линк.

 93. 93 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#92] от "palav_nik":

  След като давате такива категорични оценки, предполагам сте достатъчно образован и находчив за да може да напишете в Google някаква комбинация от думите non-performing loans, european countries, ECB и т.н.

 94. 94 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 494 Неутрално

  И колко ше е минималната заплата, когато минем на евро? Че тогава хубаво ше ни блеснат дупетата, колко сме просперирали 15 години след влизането в ЕС.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 95. 95 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Пука му на министър Горанов. Той наем не плаща, съмнявам се, че всъщност плаща за каквото и да е в момента. Ето това е успял човек, полубог даже.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 96. 96 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един препатил":На практика ние сме ги приели. Само дето хартията е различна. Имаш фиксиран курс на БНБ и много малки марджове при покупка/продажба от страна на банките.
  —цитат от коментар 48 на realguru

  Въпреки че имаш фиксиран курс, то валутният риск за банките остава. На практика и швейцарците го бяха приели, ама нещата се обърнаха на 180 градуса. Ползите от приемането на еврото за България ще бъдат много повече от негативите. Това ще даде бъдеще на вашите деца и внуци. За някои социални групи, приемането на еврото въобще няма да е добре, но пак казвам, не бъдете егоисти, а помислете за новите поколения.

 97. 97 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Аз новина не видях. Размисли и страсти от Горанов и нищо повече. Вероятността да стане като с шенгенската сграда, дето трябва само да я измажем е доста голяма.
  —цитат от коментар 68 на Darth Plagueis


  Вероятността да стане е изключително висока, особено в момента, когато доверието към ЕС е намалява. ЕС трябва да се стреми да ускори процеса за повече държави, дори с цената на това да занижи критериите. ЕС няма бъдеще без обща валута и единен надзорен механизъм.

 98. 98 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Може,може,ама може и да не може.(по Емо Чолаков)Г-н Горанов ни омайва с евро ,защото няма с какво друга да ни излъже, мизаради изборите през май.май за Евро Парламент.Ние обаче не сме слепи и отлично заем че пътя на БГ-тото за в бъдеще зависи от тези избори .А в момента в ЕС бавно и мъчително се разместват "пластовете "и не се знае до 2022г. дали изобщо ще има евро ако Салвини се съюзи с новите в Германия и създаде с тях оста Италия-Германия.Тогава Макрон и Меркел отиват в историята и Съюза поема по нов път.Несъмнено и външни фактори ще повлиаят на изборите.Така мислят и много в ЕС и извън него.Затова и повече вярвам на Варуфакис от колкото на Горанов.Освен че гъркът е финансист е и политик.Надяам се и този път да не се озовем на бунището,залагайки на еврото .

 99. 99 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3392 Неутрално

  Туй на гербавите не им върши работа, щото няма да го доживеят.

 100. 100 Профил на lionly
  lionly
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Голям зор за това евро. Има нещо притеснително горе, за да е такъв зора за еврото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK