Колко пари имат германците

Колко пари имат германците

© ReutersКакто е известно, германците са богат и пестелив народ. Но с колко пари разполагат те? За мнозина това се оказва голяма изненада. "Дойче веле" представя информация от германската Федерална банка.


Както съобщава германската Бундесбанк, само за последните три месеца спестяванията на германските граждани са нараснали с 76 милиарда евро. Днес те са в размер на над 6 трилиона евро. Една шестица с дванайсет нули!!! В тази сума не се отчитат 12.5-те милиарда германски марки, останали по чекмеджетата след въвеждането на еврото. Впрочем, тези милиарди в банкноти и монети и до днес могат да бъдат обменени в евро. В споменатите 6 трилиона не са включени и парите, вложени в недвижими имоти, които междувременно непрекъснато поскъпват.


Германската Федерална банка информира, че най-голямата част от спестяванията съставляват парите в брой и натрупванията по банковите сметки - става дума за 2.5 трилиона евро. Малко по-малко от тази сума са вложените пари в надеждните застраховки "Живот". Що се отнася до акциите, тук германците са малко по-внимателни - 643 милиарда евро. А други 595 милирада евро са вложени в инвестиционни фондове.
Федералната банка включва в положителното салдо и кредитите, които в последно време германците вземат с голямо удоволствие, тъй като лихвите по заемите понастоящем са рекордно ниски - между 1% до 2.5% за потребителските кредити и под 2% за ипотечните кредити. Бундесбанк съвестно сумира всички дългове на германските граждани и всичките им парични задължения. Банката стига до извода, че германските граждани разполагат с 4277 милиарда евро "чиста пара" (4.27 трилиона евро).


Данни за разпределението на тези парични средства сред германското население обаче няма.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10682 Любопитно

  Колкото и да имат техни са си, нас не ни топлят :).

 2. 2 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 391 Весело

  Сериозна сума. Ние ще броим бълхите.

 3. 3 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  И за какво са им тези спестявания като нямат наследници,на които да ги оставят?Във форумът често пише един човек,живеещ в Германия -Ф.Нинов и той написа,че имал познат германец, който щял да наследи от различни роднини имоти на стойност 10 милиона евро,а самият той нямал деца и бил вече на средна възраст.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  И това след като са загубили Две световни войни.
  А победителите рупат ли рупат.

 5. 5 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Преди години ме учиха , че трудното в ученията е лесно в боя , на един друг народ му бе лесно в боя но сега му е трудно в реалния живот , а на германците им бе мнооого трудно в боя но сега им е лесно в живота ....индийците пък казват ...карма...

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  И като ги разделим на грубо 80 милиона население - по 75 000 на калпак - не е кой знае какво за страна с техния стандарт.

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3974 Весело

  Браво на германците. А пък дългът към кредитните карти на частните лица в САЩ е над 27 трилиона. Не могат да ни стигнат.

 8. 8 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2804 Весело
 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Браво на германците. А пък дългът към кредитните карти на частните лица в САЩ е над 27 трилиона. Не могат да ни стигнат.
  —цитат от коментар 7 на daskal1


  Какво му е бравото-цял живот се лишават от някои неща и като станат на 65 години и се пенсионират,тръгват да обикалят по света.Явно купонът ще е на макс на 65 години.

 10. 10 Профил на Пешу
  Пешу
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Браво на германците. Бачкат, имат организация на труда, пестеливи са и не харчат за глупости.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Любопитно

  До коментар [#7] от "daskal1":

  възможно ли е това

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1116 Весело

  "Колко пари имат германците"

  МНОГО!
  Да им ги вземем!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Ами виж https://www.magnifymoney.com/blog/news/u-s-credit-card-debt-by-the-numbers628618371/
  Там е отразен текушият кредит, но не и постоянните задължения по заеми - аз би трябвало да отбележа това. Ако амевриканците решат един ден да не платят заемите си, би настъпило т.н. "финансово цунами". Но, като дисциплинирани хора си плащаме защото искаме да имаме всичко "сега и веднага" (е, не всички де) :-)

 14. 14 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3396 Весело

  'До коментар [#3] от "Мусаши":
  '
  Ти правиш ли разлика между "един познат" и десетките милиони германци? Това не е показателно за средностатистическия германец - нито колко пари ще наследят, нито колко деца/внуци имат. Всичките ти аргументи са такива - "един човек ми каза".

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  А ето и още една картинка по дълга на домакинствата на https://qz.com/1280927/us-household-debt-has-hit-an-all-time-high-of-13-2-trillion/

 16. 16 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Жените в Германия масово са с къси прически. Когато попитах, що за мода е това, ми се отговори: "Практично е!"... 1 цент ресто се чака в магазина, как няма да имат няколко трилиона кеш

  I shave with Occam's razor
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2630 Весело

  Да са живи и здрави германците, спестовни хора в подредена държава.
  Впрочем, за да сме съвсем честни, спестяванията на българите нарастват по-бързо от увеличението на БВП и така от доста години.

 18. 18 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3396 Весело

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Посмали малко де, около 1 трилион е дългът по кредитните карти. Не че са малко, ама около 30Х по-малко отколкото го представяш.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  До коментар [#18] от "vesolr":

  Да, сбърках с данни отпреди кризата. Но, като цяло дълговото обременяване почти минава годишния национален продукт (не доходите на населението) с общо задължения на частните лица и домакинствата от 13.4 трилиона, 1.1 трилиона от които са дълговете по кредитни карти за 2019, 1,3 от студентски заеми, почти толкова за изплащания на автомобили и т.н. Станали сме спестовни казваш? :-)

 20. 20 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  До коментар [#19] от "daskal1":
  Да не би преди кризата дългът само по кредитните карти да е бил 27 трилиона? Силно се съмнявам.
  Основният дълг е по жилищни кредити - нормално.
  Това с кредитните карти е зарибявка за недисциплинирани хора - накупуват си какво ли не и после влачат баланс на 20% лихва. Консуматорска краста, какво да се прави.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 21. 21 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  Интересно ми беше да прочета коментари...за парите на германците!Да пестелив и стиснат народ са!Да гледат си интереса!И са се научили да са винаги подсигурени.И ще повторя един колега по-горе-и това след разгрома във войната!!!Можем само да се учим !!

  До истината се достига с познание!
 22. 22 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  И за какво са им тези спестявания като нямат наследници,на които да ги оставят?Във форумът често пише един човек,живеещ в Германия -Ф.Нинов и той написа,че имал познат германец, който щял да наследи от различни роднини имоти на стойност 10 милиона евро,а самият той нямал деца и бил вече на средна възраст.
  —цитат от коментар 3 на Мусаши


  "Господин" и "госпожа" вече са забранени в Хановер

  Хановер отмени обръщенията „господин“ и „госпожа“. Германският град оглави движението за полово равенство в езика, като въведе нови правила за обръщения сред администрацията си. Градската управа обяви, че административният език в Хановер става джендър неутрален.

  В официалните писма и в електронната поща, в брошурите и прессъобщенията на общината и учрежденията в града, както и във всички формуляри и флаери в бъдеще трябва да се ползват джендър неутрални формулировки, а административният език да е изцяло равен за половете, реши местната управа в Хановер. Така например професията учител или учителка вече ще се нарича преподаващ. Избирателите стават гласуващи, а участниците и участничките – хора или персони.

  Правилата са задължителни за всички чиновници в града и те трябва в бъдеще да се обръщат по еднакъв начин към всички хора, независимо от пола им.

  Когато не може да се намери джендър неутрална дума, към досегашната се прибавя звездичка. Например доцентки ще се изипсва с „доцент*ки“.

  Звездичката включва в себе си всички възможни полове и полови идентичности, се казва в прессъобщението на Хановер. Обръщенията „господин“ и „госпожа“ е добре да се избягват, се посочва още в препоръките към чиновниците. Вместо това те ще трябва да питат, за да използват малко име и фамилия.

  Остава обръщението „Уважаеми дами и господа“. От заседанията отпада наименованието „протоколчик“ и се заменя с „протокол, воден от...“.

  Чиновниците обясниха, че по този начин отговарят на въведения в края на миналата година закон за въвеждане на трети пол в административните книжа.

  https://topnovini.bg/novini/817907-gospodin-i-gospoja-veche-sa-zabraneni-v-hanover?fbclid=IwAR2r-ELtkP5vIwZh4Tvhd578bKANfRqgzYE2vNZfy_oTjx1T18SA5l3VNdw

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  И това след като са загубили Две световни войни.А победителите рупат ли рупат.
  —цитат от коментар 4 на palav_nik


  … рупат ряпа и пият бояришник !!!

  Кои ли са тези?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 25. 25 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  "Колко пари имат германците"МНОГО!Да им ги вземем!
  —цитат от коментар 12 на Веселин Дечев


  По Шварцвалд има едни много хубави, китни мандри !

  Само тебе чакат !!!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 26. 26 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  ...Какво му е бравото-цял живот се лишават от някои неща и като станат на 65 години и се пенсионират,тръгват да обикалят по света.Явно купонът ще е на макс на 65 години.
  [quote#9:"Мусаши"][/quote]
  Вие много често прилагате статистически данни. Бихте ли посочили от кои неща се лишават германците? Например средностатистическият германец или германско семейство.

 27. 27 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 846 Неутрално

  "Данни за разпределението на тези парични средства сред германското население обаче няма."

  През 2015 Германия има GINI коефициент 0.29 за домакинска доходност. За сравнение ЮАР има 0.69 а Словакия 0.24. Коефициент 1 е пълно неравенство а коефициент 0 е пълно равенство.
  https://data.oecd.org/inequality/income-inequality.htm

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 28. 28 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Няма какво да им правим сметката на немската кесия (порт-моне, ха-ха). Ако работим като тях, ако сме креативни като тях, ако сме организирани като тях...

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  ...Какво му е бравото-цял живот се лишават от някои неща и като станат на 65 години и се пенсионират,тръгват да обикалят по света.Явно купонът ще е на макс на 65 години.[quote#9:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 26 на zhivko6461
  Вие много често прилагате статистически данни. Бихте ли посочили от кои неща се лишават германците? Например средностатистическият германец или германско семейство.[/quote]

  Всяко спестено евро означава,че са се лишили от някои неща, които са можели да си позволят-по-добро жилище, обзавеждане, автомобил, екскурзии, по-добра храна, развлечения.Това се наблюдава и при част от българските емигранти-мизерстват,за да спестят пари и със спестените пари купуват жилище, което няма да ползват.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8480 Неутрално

  Колкото имат спечелили са ги с труд.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12540 Неутрално

  До коментар [#27] от "Kiril":

  България има още по-висок (.40), а Русия е над българския

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Това са парите на евреите - секвестирали са им житцето, даже златните зъби са им извадили за да имат сега 4,27 трилиона евро!!!

 33. 33 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2097 Весело
 34. 34 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 846 Любопитно

  До коментар [#31] от "penetrating":

  А О.К. са между Германия и България с коефициент 0.35. Според Фондация Джоусеф Роунчрии 1 на всеки 5 британци (14 милиона) са в бедност.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 35. 35 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3655 Весело

  Браво на германците. А пък дългът към кредитните карти на частните лица в САЩ е над 27 трилиона. Не могат да ни стигнат.
  —цитат от коментар 7 на daskal1


  Ужас. Аз не бих живял в такава пропаднала държава като САЩ. Съветвам ви да се евакуирате на североизток, докато не е късно.

 36. 36 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  ...
  Вие много често прилагате статистически данни. Бихте ли посочили от кои неща се лишават германците? Например средностатистическият германец или германско семейство.[/quote]
  Всяко спестено евро означава,че са се лишили от някои неща, които са можели да си позволят-по-добро жилище, обзавеждане, автомобил, екскурзии, по-добра храна, развлечения.Това се наблюдава и при част от българските емигранти-мизерстват,за да спестят пари и със спестените пари купуват жилище, което няма да ползват.
  [quote#29:"Мусаши"][/quote]
  Колко свободно обобщавате! Според Вас трябва да живеят на принципа "каквото изчукам ще го изпукам". Наистина ли имате впечатления, че в сравнение с възможностите си живеят в по-скромни жилища, недобре обзаведени, имат по-скромни автомобили, не ходят на екскурзии, не се хранят добре и с качествена храна, не си позволяват развлечения? Моите впечаатления са по-различни, обратни на това, което внушавате.
  Сериозен ли е посоченият от Вас недостатък на българските емигранти, които мизерстват за да си купят жилище, което според Вас няма да използват? Защо ли няма да го използват?

 37. 37 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3655 Любопитно

  [quote#22:"venci4"][/quote]

  На геносе и геносин ли са минали?

 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Весело

  До коментар [#13] от "daskal1":

  просрочени/лоши не са много , а като цяло не е идеята да се върнат някога. идеята е да се генерират пари. забавното е колко минуси ти слага служебно местната грант получател демократична общност.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3604 Весело

  До коментар [#32] от "Митко Палаузофф":

  ,,Това са парите на евреите - секвестирали са им житцето, даже златните зъби са им извадили за да имат сега 4,27 трилиона евро!!!”


  Ти сериозно ли?
  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  До коментар [#36] от "zhivko6461":

  Техен си проблем.Каквото щат да си правят парите.И една позната така спестяваше,пък не доживя до 40 години.За мен спестяването е глупост.
  А емигрантите купуват жилища в България не ,за да живеят в тях,а като инвестиция,в която да си вложат парите.Повечето имат други жилища в България.

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мусаши":

  имам един простичък принцип , старая се един ден да оставя на децата си повече отколкото съм получил от баща си . като имоти говоря. идеята е не да не харча, а да не харча и останалото и от дедите им

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мусаши":имам един простичък принцип , старая се един ден да оставя на децата си повече отколкото съм получил от баща си . като имоти говоря. идеята е не да не харча, а да не харча и останалото и от дедите им
  —цитат от коментар 41 на дерибеев


  Няма лошо да ги осигуриш с жилище .Но ако купуваш жилище,в което няма да живеят,ги лишаваш от неща, които би си позволил ако не спестяваше .

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3974 Весело

  До коментар [#38] от "дерибеев":

  Не ги зная какви са, но ако това с минусите им доставя удоволствие - кой съм аз да ги спирам :-)

 44. 44 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Ще им трябват, толкова паплач има да хрантутят !!!

 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Весело

  До коментар [#24] от "Онуфри":

  едва ли някой има представа кои са , ясно е единствено кои са пишещите подобни шегички

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Весело

  Дневник, съвсем ме объркахте вече.

  Кои са "германците"?

  Немци ли са гражданите на Германия или германци?

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#6] от "lustmord":

  Ето нещо по което да сме изцяло на едно мнение...
  Добави и че процента на собственици на жилища във Германия е един от най-ниските за Европа, тоест повечето нямат и недвижимо имущество...

  Модератора е неадекватен!
 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Всичко ще си признаете и то без бой:)

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":

  Баш пък да се лишават...

  И точно това правят, пенсионират се на 65 и след това 20 години си гледат кефа...

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3974 Весело

  До коментар [#48] от "Ivan_":

  Аз даже съм завишил цифрите, само и само да се харесам ама на... :-)

 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#20] от "vesolr":

  Имам позната в САЩ със бизнес, има кредитна карта на фирмата си, която е с лимит от 750 000 долара и с която на практика движи бизнеса си.
  Купува от доставчиците си с тази карта и след това клиентите и вкарват в същата сметка.
  Нещо като разплащателна фирмена сметка е тази карта...

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#29] от "Мусаши":

  Мусаши, това че ти си в някаква обкръжение не означва, че и светът е в такова.
  Имаш 100 единици годишен доход, за да си покриеш разходите за живот ти трябват 80 единици и всичко ти е покрито. От останалите 20 единици си избираш:
  Пиеш, пееш, пушиш, ходиш по ескурзии, инвестираш, спестяваш...

  Испанците например са по-живота повечето и тези допълнителни 20 отиват за първите 4 неща, немците явно са по-други и повечето от допълнителните 20 отиват за спестявания.

  Да не си мислиш, че по-света хората са мизерници които не могат да се изхранят и платят електричеството?

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#50] от "daskal1":

  Е, както ти написах няма да те бием, сам си признаваш, пък и че се натягаш пак сам си го признаваш, сега не зная снимка със знамето на ротата ли ще искаш, друго ли?

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#15] от "daskal1":

  Като гледам графиката от линка нивата от 2008 сте ги минали, време е май да се изчисти малко сметката:)

  Модератора е неадекватен!
 55. 55 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  И за какво са им тези спестявания като нямат наследници,на които да ги оставят?Във форумът често пише един човек,живеещ в Германия -Ф.Нинов и той написа,че имал познат германец, който щял да наследи от различни роднини имоти на стойност 10 милиона евро,а самият той нямал деца и бил вече на средна възраст.
  —цитат от коментар 3 на Мусаши


  Масово е така!

  Когато нямаш деца, можеш да пестиш много, защото децата, по същество, също представляват инвестиция.

  Като нямаш деца, имаш просто повече пари. Жената не ползва майчинство, няма болнични заради децата. Такива неща.

  Затова се казва, че децата са богатство - те са най-голямото богатство и най-добрата инвестиция за бъдещето на нацията.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3974 Весело

  До коментар [#53] от "Ivan_":

  Ти виждал ли си знаме на ротата? Само питам де, защото аз не съм :-)

 57. 57 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#6] от "lustmord":Ето нещо по което да сме изцяло на едно мнение...Добави и че процента на собственици на жилища във Германия е един от най-ниските за Европа, тоест повечето нямат и недвижимо имущество...
  —цитат от коментар 47 на Ivan_


  Нямат, естествено.

  Но иначе българите квичат по форумите, колко били бедни, а повечето има по едно-две жилища и не плащат наеми.

  То тва българите трябва да са на първо място в света по мрънкане и оплакване, честна дума!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#56] от "daskal1":

  На Дневникарската рота не съм, но в казармата си имаше, поне в нашето поделение:)

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3974 Весело

  До коментар [#58] от "Ivan_":

  Е, при мен имаше на полк, но не и на рота. Бедност...

 60. 60 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#59] от "daskal1":

  Аз бях предпоследния наборен набор (как звучи само)...
  Та всичко беше по-малко, поделение за 3500 човека в него 150 човека:)

  Та и в това отношение съм те "смачкал" аз съм корав колкото 23ма от твоите набори:)

  Модератора е неадекватен!
 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12540 Неутрално

  До коментар [#34] от "Kiril":

  За българите процентите са над 40%...
  Най-добре са чехите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12540 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ivan_":
  До коментар [#60] от "Ivan_":

  Германците без значение от вярата си са закърмени като протестанти. Реформацията на Мартин Лутер е направила много повече за характера им от всеки друг.
  А впрочем наборната служба не беше ли задължителна доскоро - 5-10 фодини?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#62] от "penetrating":

  Не, ако не греша до 2000 или 2001, сега ще проверя...

  Модератора е неадекватен!
 64. 64 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Любопитно

  До коментар [#62] от "penetrating":

  До края на 2007, коеот означава, че съм излъгал, не съм бил предпоследния набор...

  Модератора е неадекватен!
 65. 65 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  не им завиждам на германците ,наши колеги от България доктори ,заминаха там за големи заплати , оказа се накрая , че въпреки огромните доходи на фона на тукашните ,добрата организация и липсата на стрес , парите ,които ще изкарат за следващите 10-15 години докато се пенсионират са 2 пъти по малко от тези ,дето щяха да изкарат тук ,поради огромните данъци и социални плащания към Германия , там данъците са над 50% , което си нищо няма да компенсира загубите им ,ако работеха тук и печелеха,тук бяха в частния бизнес с добри доходи и 15% данъци .Разликите тук и там са ,че там си изплащат къща в следващите 15 години за 300000 евра , подобната им тук струваше 40000 евра и я изплатиха за 3 години , пита се в задачката къде са по добре хората ,при все ,че доходите им там са много по високи от тку.

 66. 66 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#36] от "zhivko6461":Техен си проблем.Каквото щат да си правят парите.И една позната така спестяваше,пък не доживя до 40 години.За мен спестяването е глупост.А емигрантите купуват жилища в България не ,за да живеят в тях,а като инвестиция,в която да си вложат парите.Повечето имат други жилища в България.
  —цитат от коментар 40 на Мусаши

  Съболезнования за близките на Вашата позната! Нещастията и трагедиите са част от живота. Някои хора умират рано. По-различни причини. Но щом Вашата позната не е доживяла да 40 годишта възраст би трябвало цялото човечество да си направи съответните изводи. И да живее по правилата, които Вие предлагате и както може би Вие живеете. Никакви спетявания.
  Германците, както и всеки човек на Земята имат право да правят каквото си искат с парите. Вие също. Но защо ли обобщавате и давате оценки на начина на живот на хората като априори приемате и вшушавате, че всеки начин наживот, различен от Вашия е грешен.
  Инвестициите в недвижими имоти не са рядкост. Популярни са в целия свят, а не само сред българите емигранти. Не са от най-губещите. Без значение от Вашето мнение и желаниете от Вас области за инвестиране. Неприсъствието физически през по-голямата част от времето в дадено жилище не означава, че жилището не се използва. Дори и когато никой не влеза в него.

 67. 67 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  не им завиждам на германците ,наши колеги от България доктори ,заминаха там за големи заплати , оказа се накрая , че въпреки огромните доходи на фона на тукашните ,добрата организация и липсата на стрес , парите ,които ще изкарат за следващите 10-15 години докато се пенсионират са 2 пъти по малко от тези ,дето щяха да изкарат тук ,поради огромните данъци и социални плащания към Германия , там данъците са над 50% , което си нищо няма да компенсира загубите им ,ако работеха тук и печелеха,тук бяха в частния бизнес с добри доходи и 15% данъци .Разликите тук и там са ,че там си изплащат къща в следващите 15 години за 300000 евра , подобната им тук струваше 40000 евра и я изплатиха за 3 години , пита се в задачката къде са по добре хората ,при все ,че доходите им там са много по високи от тку.
  —цитат от коментар 65 на edin drug

  Имате право да не им завиждате. Имате паво и на собствена оценка. Както и Вашите приятели и всички останали хора. Всеки може да си направи самооценка и да реши къде да живее и работи и да предприема корекции, ако прецени, че не е направил добър избор.
  Разсъжденията и в частност пресмятанията, които предлагате в коментара си подлежат на дискусия. Но ... всеки си има мнение. И право да го изразява.

 68. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12540 Весело

  До коментар [#64] от "Ivan_":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 69 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3260 Весело

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Според Световната банка само 36% от геранците над 16-годишна възраст притежават кредитна карта. При "краварите" процентът е над 70 с тенденция да се увеличава. Дипленето на марки се корени в историята - Ремарк, "Черният обелиск", куфарчетата с банкноти, фрау Бекман и пирона в стената.

 70. 70 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Ах това кисело грозде!

 71. 71 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  [quote#55:"EP"][/quote]

  На мен ми е чудно защо въпреки,че нямат материални затруднения, раждаемостта сред германците е толкова ниска.Освен това им отпускат и по 200 евро месечно помощи за отглеждане на деца.В България няма никакви помощи, освен за циганите,а и заплатите са доста ниски.Затова и много хора нямат повече деца заради материални затруднения.

 72. 72 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#55:"EP"]
  —цитат от коментар 71 на Мусаши
  На мен ми е чудно защо въпреки,че нямат материални затруднения, раждаемостта сред германците е толкова ниска.Освен това им отпускат и по 200 евро месечно помощи за отглеждане на деца.В България няма никакви помощи, освен за циганите,а и заплатите са доста ниски.Затова и много хора нямат повече деца заради материални затруднения.[/quote]

  Като ги питаш защо нямат деца ... ти казват, че децата са много скъпи :D

  Или не искат да раждат деца в тоя гаден свят.

  Други просто не обичат децата. Мразя деца ... така казват.

  Кой ти каза, че нямат материални затруднения?

  Виж ... като се седиш вкъщи, е много лесно да се заблуждаваш за това, как живеят хората по света.

  Не твърдя, че всеки трябва да обикаля или да е обиколил света. Но поне може да спестява неинформирани мнения на публиката.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#71] от "Мусаши":

  Защото не искат да си развалят рахата с отглеждането на деца.
  Пълно е със здрави жени, които нямат деца, защото не искат.
  Живота е хубав и само един, защо да си "губим времето" с неща като деца...

  Във България има и друг проблем, има доста двойки с репродуктивни проблеми...

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#32] от "Митко Палаузофф":,,Това са парите на евреите - секвестирали са им житцето, даже златните зъби са им извадили за да имат сега 4,27 трилиона евро!!!”Ти сериозно ли?
  —цитат от коментар 39 на С Стоянов


  Аз мисля, че те, парите, по принцип са си на евреите! Ако аз, ти или германците в момента имаме някакви пари, то те са ни дадени за временно ползване и с някаква цел от евреите. Ако пожелаят, могат да ни ги вземат по всяко време или по-точно да ги девалвират в степен, че все едно ги нямаме, докато те си измислят и си раздадат други пари, които да ни накарат да вярваме, че струват повече от "нашите" пари, които пак те са ни дали. Ние тея работи не ги разбираме, те - да!

 75. 75 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1644 Весело

  Сумите изглеждат бомбастични, но не е зле да посмятаме, а?
  2 500 млрд в банкови сметки? Колко ли е средната стойност на спестяванията на германеца? Не е особено сложно да се ориентираме, като знаем, че населението на Германия е около 80 млн. души, което / предполагаемо, а и за удобство/ може да се сведе до около 50 млн души, имащи свои доходи / изключили сме децата и неработещите на чужда издръжка/. Та: ако тези 50 млн имат спестявания от по 1000 Е - това са 50 млрд. Ако спестяваниятаим са в размер на 10 000 Е - 500 млрд. При спестявания от 50 000 Е - това са 2 500 млрд Е. Средностатистическата стойност на банковите активи на немеца е около 50 000 Е. Не е малко, но не е и някаква главоломна стойност - всъщност, това е една годишна заплата на среден кадър в Германия. Напълно очаквано, това е разумното ниво на спестяване по цял свят, дори в България хора с по около 20-30 000 лева в банката не са рядкост.
  Колко ли са спестили немците за последните 3 месеца? Според статията - 76 млрд. Изглежда много, нали? А, всъщност, всеки немец средно е успял да скъта по около 1 500 Е. По 500Е на месец. Само за протокола - доста българи го правят.
  И те така със сметките ;)

 76. 76 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Сумите изглеждат бомбастични, но не е зле да посмятаме, а?2 500 млрд в банкови сметки? Колко ли е средната стойност на спестяванията на германеца? Не е особено сложно да се ориентираме, като знаем, че населението на Германия е около 80 млн. души, което / предполагаемо, а и за удобство/ може да се сведе до около 50 млн души, имащи свои доходи / изключили сме децата и неработещите на чужда издръжка/. Та: ако тези 50 млн имат спестявания от по 1000 Е - това са 50 млрд. Ако спестяваниятаим са в размер на 10 000 Е - 500 млрд. При спестявания от 50 000 Е - това са 2 500 млрд Е. Средностатистическата стойност на банковите активи на немеца е около 50 000 Е. Не е малко, но не е и някаква главоломна стойност - всъщност, това е една годишна заплата на среден кадър в Германия. Напълно очаквано, това е разумното ниво на спестяване по цял свят, дори в България хора с по около 20-30 000 лева в банката не са рядкост.Колко ли са спестили немците за последните 3 месеца? Според статията - 76 млрд. Изглежда много, нали? А, всъщност, всеки немец средно е успял да скъта по около 1 500 Е. По 500Е на месец. Само за протокола - доста българи го правят.И те така със сметките ;)
  —цитат от коментар 75 на Манчо


  Населението на Германия, между другото, е 83 млн.

  Има хора, които пестят. Има хора, които не могат да пестят. Всякакви хора има. Както навсякъде по света.

  Разликите по света вече не са изобщо толкова големи, колкото са били преди години. Това се вижда и на пръв поглед.

  Като пътува човек, вече разлики почти не му се набиват в очите. Напротив, всички му изглежда еднакво ... не че е нещо позитивно това де.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 77. 77 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#76] от "EP":

  Като пътува човек, вече разлики почти не му се набиват в очите. Напротив, всички му изглежда еднакво ... не че е нещо позитивно това де.
  —цитат от коментар 76 на EP


  Какво имаш впредвид?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK