СЕТА не нарушава европейското право, заяви генералният адвокат на Съда на ЕС

СЕТА не нарушава европейското право, заяви генералният адвокат на Съда на ЕС

© ReutersСпоразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, подписано през 2016 година, е съвместимо с европейското законодателство. Такова мнение изрази генералният адвокат на Съда на ЕС Ив Бо, цитиран от БТА.


Мнението се позовава на компромиса, който Белгия издейства в последната минута в замяна на подкрепата си за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA - лат. букви), уточнява ДПА. Европейският съд трябваше да даде мнение за законността на разпоредба за разрешаване на спорове между държави и инвеститори.


Белгийският френскоезичен регион Валония се противопоставяше на споразумението до последния момент, отлагайки одобрението си с няколко дни на засилено напрежение на фона на опасенията, че клаузите за разрешаване на спорове могат да дадат твърде големи правомощия на корпорациите.
Според условията на СЕТА за разрешаване на противоречията се създава арбитражна система. Белгия предупреди, че това може да противоречи на европейското законодателство и да засегне авторитета на Съда на ЕС.


Бо обаче отхвърли тези твърдения. Той определи предпазните механизми по споразумението като "достатъчни". Според юриста арбитражната система на СЕТА е обвързана с европейското законодателство и не може да наложи обвързващо тълкуване, което да вземе превес над решенията на Европейския съд. Системата също така гарантира равнопоставено и безпристрастно отношение към инвеститорите от двете страни, допълни той.


Бо е един от 11-те генерални адвокати, които предоставят правни становища за съдиите в Люксембург. Мнението им не е юридически обвързващо, но по принцип съдът ги следва в решенията си. Постановяването на юридически обвързващо становище може да отнеме няколко месеца.


Инвестиционната защита и особено системата от съдилища за уреждане на спорове между чуждестранни инвеститори и държави бе в центъра на протестите срещу СЕТА, когато през 2016 г. държавите членки решаваха дали да подкрепят споразумението, временно влязло в сила през септември 2017 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3214 Весело

  И нашият резидент заедно с валонците нещо протестираше . Да го чуем сега!

 2. 2 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добре. Само да не се получи така че Байре/Монсанто да осъди държавите поред за загубени ползи от забраната на ГМО семена?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  ЕС какво печели - безмитен износ за Канада? Ако стокооборота е положителен - добре, иначе - какъв е смисълът?

 4. 4 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 303 Неутрално

  В слугинажа на Генералните адвокати и на Съда на ЕС никой никога не се е съмнявал.

 5. 5 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  "Според юриста арбитражната система на СЕТА е обвързана с европейското законодателство "

  А според генералния адвокат, Ив Бо
  http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=CETA&docid=210244&pageIndex=0&doclang=BG&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=9296811 #Footnote19

  "според мен не може да се разглежда извън обстоятелството, че възприетият от преговарящите по ВИТС (СЕТА) модел е белязан от редица оригинални особености, които му придават хибриден характер, форма на компромис между арбитражен и международен съд. "

  И след като отчита "хибридизацията" и липсата на съдебна практика (за „инвестиционна съдебна система“, ИСС) изсмуква от пръстите си, че
  "„Глава 8, раздел Е от Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС) между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки, от друга страна, въвеждаща механизъм за разрешаване на инвестиционни спорове между инвеститори и държави, е съвместим с Договора за Европейския съюз, Договора за функционирането на Европейския съюз и Хартата на основните права на Европейския съюз“."

  После да няма учудени при "хибридизацията" на "жълти жилетки" или стачки като тая в Унгария в заводите на Ауди. И пак "популистите и националистите" да са виновни за "иновативността" на евробюрократите.

  Отделно, не казва КОЙ назначава "Съвместния комитет" (неюристи), които щели били да назначат "обективни и независими" съдии:
  "262. Процедурата за назначаване на членовете на Съда и на Апелативния съд по споразумението е предвидена в член 8.27, параграфи 2 и 3 и в член 8.28, параграфи 3 и 7 от ВИТС, от които по-специално следва, че те се назначават с решение на Съвместния комитет по ВИТС."

 6. 6 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лео":

  "ЕС какво печели - безмитен износ за Канада?"

  ЕС печели от такси (и глоби, а защо не и подкупи), които ще произлязат от допълнителната регулация.
  Инвеститорите ще спечелят от спестени разходи за доказването на съвместимостта между ЕС и канадските стандарти.
  Гражданите на ЕС ще изпаднат в още по-голяма правна несигурност от рода на нашата "Кой беше Жирардели?" - обичан скиор, провален бизнесмен или измамен инвеститор.
  И ще се увеличат съдебните дела от рода на Stop TTIP
  http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=CETA&docid=190563&pageIndex=0&doclang=BG&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=9296811 #ctx1

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK