Хаосът около Брекзит даде урок на популистите в Европа

Марин льо Пен и Матео Салвини

© Associated Press

Марин льо Пен и Матео СалвиниДокато британските депутати се готвеха за поредното ключово гласуване по въпроса за Брекзит, някои водещи евроскептици на континента вече не се стремят да печелят привърженици с лозунга за излизане от ЕС. Това прегрупиране става в навечерието на изборите за Европейски парламент през май, в които антисистемните политици виждат златна възможност да завладеят политиката в ЕС.


Както показа безизходицата около Брекзит, да бъде напуснат съюзът е по-лесно на думи, отколкото на дело. За популистите други теми - например противопоставянето на миграцията - са далеч по-привлекателни от политическа гледна точка.


"Сегашната бъркотия в Лондон със сигурност е изиграла роля", смята Николай фон Ондарца от германския Институт за изследвания на международните отношения и сигурността. "Това определено не е реклама за напускане на ЕС", добави той.
Красноречив пример е лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен, която първоначално наричаше Брекзит "победа на свободата". През 2017 г. в предизборните кампании партията й се обявяваше за излизане от ЕС. Но сега тя казва, че нейният Национален фронт допуска, че Великобритания може да се върне обратно в една бъдеща "европейска организация", която зачита националния суверенитет.


Според нея благодарение на успехите на евроскептичната десница в няколко европейски страни вече може да се мисли


не за напускане на съюза, а за превръщането му в "съюз на нации".


"Не ние сме се променили, а политическата ситуация в Европа", каза тя наскоро в интервю за френската телевизия Бе Еф Ем.


Ондарца отбелязва, че също толкова важен фактор за промяната у Льо Пен е и изборното й поражение от президента Еманюел Макрон, допълвайки, че това е било "важна поука" и за останалите популистки партии. "Сега те по-скоро искат коренна промяна на ЕС, отколкото разпадането му", смята той.


Междувременно в Италия през март 2018 г. популистите бяха избрани на власт, но трябваше да се сблъскат с действителността на управлението. Сега Рим казва, че Брекзит без споразумение вероятно ще има "катастрофални последици" за европейската икономика, включително за италианската, заяви Каролине Кантер от римския филиал на фондация "Конрад Аденауер". Тези "предвидими последици" са особено драстични "за държава, която вече е в тежко икономическо състояние с голям публичен дълг", добави тя. "Първоначалната радост на популистите от Брекзит вече отмина", каза Кантер.


Не само във Франция, но и в цяла Европа първоначално евроскептиците приветстваха референдума за Брекзит като


знак, че избирателите са готови за антибрюкселска революция.


По време на предизборната си кампания за националните избори в Холандия през март 2017 г. крайнодесният кандидат за премиер Герт Вилдерс призоваваше сънародниците си да бъде организиран референдум за членството в ЕС, за да могат "холандците отново да са господари в собствения си дом".


В германската крайнодясна "Алтернатива за Германия" (АзГ) - която беше създадена през 2013 г. като евроскептична партия, преди да възприеме твърдолинейно послание против миграцията - също имаше някои изтъкнати гласове, които призоваваха за скъсване с Брюксел. Един от депутатите на АзГ в европарламента - Беатрикс фон Щорх, нарече Брекзит "голяма услуга за Европа".


Макар част от ръководството на АзГ сега да гледа на Брюксел малко по-позитивно, партията всъщност втвърди още повече позицията си срещу миграцията и членството в ЕС, по което се различава от останалите евроскептични партии в съюза, заяви Ондарца.


Промяната сред евроскептиците беше може би най-силно изразена в Италия, където през 2018 г. крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди" се обединиха, за да съставят сложна управленска коалиция. Преди изборите и двете партии нападаха ЕС.


През януари 2017 г. например лидерът на "Лига" Матео Салвини, който сега е вицепремиер и министър на вътрешните работи, следващ твърдолинеен политически курс, призова страната му да напусне еврото, наричайки единната европейска валута "провалил се криминален експеримент". Партията му


обвиняваше еврото за икономическите неволи на Италия


и агитираше за "връщане към предмаастрихтското статукво". Под това се имаше предвид времето отпреди европейския договор от 1992 г., който отвори пътя за създаването на единната европейска валута.


В последно време тази риторика до голяма степен утихна. "Не искаме да напускаме нищо", каза неотдавна Салвини в интервю за италианската държавна телевизия. "Искаме да променим правилата на ЕС отвътре", добави той.


В същото време "Лига" и "Пет звезди" коригираха позицията си към ЕС така, че тя да бъде насочена към различаващите се един от друг електорати на двете политически сили, отбеляза Антонио Вилафранка от италианския Институт за международни политически изследвания. "Сега въпросът с най-голяма тежест е миграцията, особено за "Лига", каза той. "А за Движение "Пет звезди", чиято база е бедният юг, фокусът сега е върху борбата със строгите мерки за икономии - включително налаганите от Брюксел фискални правила", заяви Вилафранка. "И двете партии използват тези платформи, за да настояват за "по-справедлива сделка" за Италия", добави той.


Друга страна, в която популистите постигнаха големи успехи в последно време, е Австрия, където те сега са партньор в управляващата коалиция. Сред новите членки на ЕС те са на власт и в Полша, Унгария и Чехия. Но сега


голямата цел за евроскептиците са изборите през май за Европейски парламент,


а не борбата с Брюксел или защитата на Брекзит. Имайки предвид нагласите срещу миграцията, популистите смятат, че те дори биха могли да станат най-голямата група в европарламента.


Сред тези, които са се прицелили в изборите, е и Салвини. Наскоро той се срещна с председателя на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" - Ярослав Качински, за да обсъдят възможно сътрудничество за изборите. Салвини дори подхвърли идеята, че може да се кандидатира за председател на Европейската комисия. "Лига" "се опитва да вдъхне живот на нов европейски Рененсанс", каза той през декември пред журналисти. "Не сме тук, за да разрушаваме и разделяме. Тук сме, за да дадем нов живот на (европейската) мечта, която през последните години без съмнение беше разрушена", заяви Салвини.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Популистите в ЕС видяха какво става с Великобритания относно брекзит и обърнаха обратната страна на медала.
  Победа на свободата-Льо Пен и изведнъж Макрон президент

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Те мислят политиката, като да кряскаш по площадите чупиш витрини и палиш коли.

 3. 3 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Трябва по-скоро да даде урок на избирателите, но защо ли нещо се съмнявам...

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 4. 4 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Не искаме да напускаме нищо", каза неотдавна Салвини. Но иначе нарочването на ЕС за причина за всички беди е удобен начин за събиране на гласове сред простаците. После идва - " 'ми с'я ко да прайм.."

 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1357 Весело

  Ще го видим "видния" ни популист( то пък един популист, де) и борец срещу картелите докъде ще я докара :)

  "Нарои" бепзиностанции, влезе в парламента, стана зам-председател и гласът му вече не се чува.

  ПП:
  Има ли още работещи негови бензиностанции? Питам сериозно, защото наистина нищо не се чува, пише и т.н. за тях.

 6. 6 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Когато яйцето опре до дупето явно доста боли.😊

 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Хаоса предстои, за сега гледаме загрявката за него.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Весело

  "Не ние сме се променили, а политическата ситуация в Европа."

  Марин Льо Пен


  "Всяка кръгла маса неизменно завършва като шведска."

  В-к "Стършел"

 9. 9 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 636 Неутрално
 10. 10 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  дабеда... дал им урок брегзита... принципа един човек може да лъже много хора много време си е жив и здрав... доде има недоволна популация де смята, че не тя самата, ми държавата требе да ѝ осигурява живота, ше има и мераклии да я лъжат, че туй е възможно ако гласува за тях... и после да забатачат яко нещата... ма доде забатачват да диплат яко пачки у калъфа на виолончелото

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 11. 11 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Новата поп-мантра ще е преосноваване на ЕС като съюз на отечествата или друга гулупост, която да заблуждава електората, че избраниците им имат идея какво правят.
  Важното е да имитира някакво движение - да се копаят нови дупки и да се зариват старите.

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Доста наивна статия. Нещо пропускате, че тия, изброените националисти все пак са италианец и французойка, израстнали в ЕС и напълно свикнали с него, не можещи без него, каквито и лекета да са.

  Обаче ситуацията с новите страни е съвсем различна, там, където има руско влияние. Популистите там имат съвсем различна цел и тях хаосът, напускането и разпадането го устройва. Та, и Салвини и Пен може да са идиоти, но Баце и Орбан са същите идиоти, но на руска хранилка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  Дано в крайна сметка тази популистична вълна утихне!!!!!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  До коментар [#4] от "Пешу":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Истината за Италия е много по-различна/живял съм там имам някакъв поглед/!Тази държава е силно корумпирана,масово се крият данъци и Мафията контролира цели региони на Юг!Това от своя страна изкривява функционирането на Държавата и вече десетилетия наред Италия е в стагнация и трупа дългове!за сметка на това пък местните политици масово обвиняват еврото и ЕС за тези беди с цел да прикрият собствената си некадърност и корупционните си практики!

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#3] от "pm":

  За съжаление това важи и за българските избиратели. Повечето от тях четат сайтове с "екзотични имена " /който може / , гледат тв Евроком , Българска "свободна " телевизия , "Алфа " и др. подобни ! Не исках , но все пак съм длъжен да спомена НАЦИОНАЛНАТА ТВ "бтв"! Повечето пък дори и такива "усилия " не правят , а направо се позовават на съседа или съседката , която разбира от политика , защото "като била млада " е чела много вестници ! За книги - не може и дума да става ! Такива бяха и британците , които след референдума изведнъж разбраха , че са жестоко подведени ! И то хора , които не са живели РАЗВИТ СОЦИАЛИЗЪМ !МИСЛЕТЕ !!! КТБ фалира , а "фабриката за илюзии " хлопна резето !

 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 303 Гневно

  "Хаосът около Брекзит даде урок на популистите в Европа"

  Урок, струващ много милиарди на гърба на невинните данъкоплатци

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Какъв е обаче урокът за тези които подскукуросват популистите? Какъв е урокът за Кремъл?

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Като Алкатраз!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  Глупости! Никакъв хаос няма!
  Просто медиите публикуват синхронно платени публикации за да създават паника. Типично пожелателно говорене.

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Всъщност това показва неспособността на политиците от статуквото да се справя с каквито и да е проблеми.

  Да не би с миграцията да се справят по-добре политиците от статуквото. Трябваше да дойде Салвини в Италия да блокира корабите на НПО-тата.

 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Майната им на национал-популистите,пишман родолюбците и пехливан-патриотите-тази сбирщина никота няма да има водеща роля в европарламента.по важното е нормалните хора да са разбрали за какво иде реч и образно казано да си опичат акъла.

 22. 22 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":

  Number of arrivals of migrants through various transit routes across Africa, Asia or the Middle East in first countries in the EU by year:

  2015: 1,077,190
  2016: 390,456 (-63.7%)
  2017: 186,788 (-52.2%)
  2018: 144,166 (-22.8%)
  2019: 6,035

  Салвини е на власт от 2018 г. Добре, че се появи Господ Салвини, че да спре пристигащите, които са намалели с 90% преди Господ Салвини да се появи.

 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Нищо ново. Италия и Франция си остават във Франкската империя начело с Германия.
  Както и преди 13 века.

 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Нима европейските граждани ще оставят едни популисти-атакисти да унищожат граденото 70 години и да потопят Европа в хаос, така че тя да стане лесна плячка на неевропейски сили?

  НЕ, това не бива да стане!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 25. 25 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Популиста обикновенно е инфантил и с ограничени интелектуални възможности - трудно учи уроци защото горните две не му позволяват да ги разбере!

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Въобще не забелязвам такова нещо. Напротив, създава им комплекси за малоценност. Руските началници им трият сол на главата, че английските им ешове са успяли да изчукат в мозъка народонаселението, а тук на къде-къде по-проста и кухоглава рая одобрението за ЕС е 55%

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":Number of arrivals of migrants through various transit routes across Africa, Asia or the Middle East in first countries in the EU by year:2015: 1,077,1902016: 390,456 (-63.7%)2017: 186,788 (-52.2%)2018: 144,166 (-22.8%)2019: 6,035Салвини е на власт от 2018 г. Добре, че се появи Господ Салвини, че да спре пристигащите, които са намалели с 90% преди Господ Салвини да се появи.
  —цитат от коментар 22 на Адекватно мислещ


  Айде знаем леля ти Меркел. Без да е интегрирала нито един турски гастербайтер покани 10-пъти по-зле и по-радикални от тях.

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  верно ли има хаос ? ако се съди по правилните тук коментари то хаоса в главите им е здравословен . предвид идващите избори. Франция и Германия се усетиха макар и плахо ... следва ос САЩ , Англия , Полша и балтийски ястребчета срещу ЕС . елементарно изпълнение тип умерено тежко въоръжена опозиция . и петимата местни от РМС разбира се.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тарикати, мошеници и шарлатани - скрити зад определението "популисти", винаги са вилнели - под една или друга форма, на политическата сцена. Сами по себе си, те не са кой знае какъв проблем. Трудността е да се отворят очите на хилядите заблудени, безпросветни и дебилни или зомбирани нещастници, които гласуват за политическите шарлатани и без дори да осъзнаят, стават съучастници в идиотщините - от рода на Брекзит и простотиите на Льо Пен, Салвини, Орбан

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Ха дано, ама надали!
  Популиистите не се учат от нищо!
  Надявам се европейските граждани да научиха урока да мислят преди да гласуват!!!
  Общата ни отговорност сега и през май е по-голяма от всякога!!!!

 31. 31 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Весело

  Новината от последната минута е, че британският парламент върна Мей в Брюксел с искане за преразглеждане на най-съществената част от сделката, като очакват да тропне с крак и да избегне по чудо бакстопа, а те, милите, до Св. Валентин да вземат някакво решение. Такава глупост и такава безпомощност заради популизма на торите и тъпия референдум, който те инициираха, че нищо чудно цялата държава да влезе в безпрецедентна криза. Какъв парадокс, а?! На ви сега "народ", на ви сега "негови" неосъзнати желания. Даже декрет на кралицата няма да ги извади от кашата, която забъркаха.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 32. 32 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#27] от "realguru":

  Това какво общо има с тая глупост, която изръси, че Салвини бил спрял мигрантите и "политиците от статуквото" не се справяли? Мигрантите намаляха с 90% главно заради сделката с Турция, която беше договорена баш от политиците от статуквото и Салвини няма нищо общо с нея. От тоя един милион души през 2015 г. 800 000 са минали през Гърция, а останалите - през всички други държави на първа линия. През 2018 г. в Гърция са влезнали 20 000 души. Заради сделката, която Салвини с пръст не е пипнал.

  Ай сиктир.

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#31] от "Грозде":

  ми тя самата идея за декрет от 98 годишна е ... весела .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#31] от "Грозде":ми тя самата идея за декрет от 98 годишна е ... весела .
  —цитат от коментар 33 на дерибеев


  Нито е чудно, нито е весело, трябва да ти кажа. По-чудно е, че не може да спре 97 годишния си съпруг да шофира, даже след катастрофата, която направи и упоритостта му да не ползва предпазния колан.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 35. 35 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 606 Неутрално

  И по каква причина да смятаме, че популистите, нежали тея на снимката, ще се притеснят от хаоса?

 36. 36 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  Да, и вече всеки ЕУ гражданин пламенно иска повече клети мигранти, абсолютно и безусловно приемане на смешката наречена истанбулска конвенция и естествено - университет на Сорос в всеки град на Европа!

  Венсеремус другари либералисти!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 37. 37 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 229 Разстроено

  За популистите други теми - например противопоставянето на миграцията - са далеч по-привлекателни от политическа гледна точка.

  Не само по-привлекателни, но и наистина в пъти по-важни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK