ЕС обмисля изключване на китайски фирми от 5G мрежите, твърди "Ройтерс"

ЕС обмисля изключване на китайски фирми от 5G мрежите, твърди "Ройтерс"

© ReutersЕвропейският съюз обмисля предложение да бъдат на практика изключени китайски компании, включително Huawei Technologies, от доставки и монтиране на оборудване за мобилни мрежи от ново поколение. Обсъждането е в начална фаза, а идеята може да се окаже трудна за реализиране, но това е поврат в позицията на ЕС по въпроса сред растящи притеснения на Запад и натиск от САЩ срещу най-големият доставчик на телеком оборудване в света, допълва агенцията.


Това засяга и България, тъй като "Хуауей" (Huawei) е доставчик на оборудване и на български телеком оператори.


Спорът най-вероятно ще е сред водещите теми на насрочената за 9 април среща на върха ЕС - Китай в Брюксел, на която ще присъства премиерът Ли Къцян. Обикновено тази среща се провежда през юли, но тази година Пекин е поискал тя да бъде изтеглена по-рано, а еврокомисията предпочита преговорите да изпреварят форума 16+ в края на април, на който се срещат Китай и страните от Източна и Централна Европа, сред които и България.
Информацията се позовава на данни от четирима високопоставени служители на ЕС, според които един от вариантите, дискутирани в Европейската комисия, е да се направи поправка в директивата за киберсигурност от 2016 г. В нея се изисква компаниите, ангажирани с особено важна инфраструктура, да отговорят на специални изисквания за сигурност.


С поправка в списъка за такава инфраструктура може да се добавят мобилните мрежи от пето поколение. Това означава, че на компаниите от ЕС фактически ще бъде забранено да използват оборудване за такива мрежи от страна или фирма, заподозрени в използването му за шпионаж или саботаж, обясняват източниците на "Ройтерс". Други допълнения може да изискват корекции в правилата за обществени поръчки.


Източниците изтъкват, че каквито и промени да се предложат, те няма да са предизвикани от конкретна компания, а от по-широки по обхват притеснения за националната сигурност, свързани с Китай.


Пекин настоява, че няма никакво намерение да шпионира Запада и остро критикува като неоснователни забраните за китайски 5G доставчици в САЩ и Австралия. Huawei също непрекъснато заявява, че не шпионира за никого и иска конкретни доказателства по отправените обвинения, защото иначе смята, че компанията е обект на нечестни протекционистични мерки.


Пред "Ройтерс" говорителка на Huawei казва: "Ние сме открити и ангажирани да работим с европейските институции за разработване на стандарт за киберсигурност в Европа." Тя допълва, че през март в Брюксел ще бъде открит център за киберсигурност и това е демонстрация, че компанията държи на отношенията си с Европа.


В сряда Deutsche Telekom - най-големият телеком оператор в Европа, предложи серия мерки, които да гарантират, че бъдещите 5G мрежи са безопасни. По същото време правителството в Берлин обсъжда дали да изключи доставчици като Huawei след предупреждения от САЩ, че оборудването ѝ може да съдържа прикрити части от софтуера, през които властите в Китай да шпионират.


ЕС обмисля изключване на китайски фирми от 5G мрежите, твърди "Ройтерс"

© Reuters


Мрежите от най-ново поколение ще могат да свързват с много висока скорост вещи и обекти - от домашно оборудване и автомобили до предприятия. Ако ЕС въведе забранителен режим, това може да се окаже в ущърб на Европа, тъй като ще се забави и ще оскъпи изграждането на мрежи и прилагане на 5G технологии на единния пазар.


В документ на Европейската комисия за вътрешно обсъждане, който е бил разгледан от репортер на "Ройтерс", се казва, че промяната в отношението е мотивирана от китайските закони през последните няколко години, засягащи разузнаването и сигурността. Един от цитираните документи е Законът за националното разузнаване, в който се казва, че китайските "организации и граждани трябва в съответствие със закона да подкрепят, да си сътрудничат със и да подпомагат работата на националното разузнаване", цитира агенцията.


Именно подобни текстове създават опасения, че Пекин може да изиска от китайски компании да включват в продуктите си възможности за достъп, шпионаж и саботаж, казват източниците на "Ройтерс".


Еврокомисията не смята, че за извършване на промяната в регулациите на ЕС не нужно предоставянето на конкретни доказателства, че Китай действително шпионира по този начин, се казва в цитирания поверителен документ.


Промяната в директивата се нуждае от одобрение и от националните правителства на страните членки. Но дори да бъде постигнато подобно единодушие, реалното влизане в сила може да отнеме поне една година. Възможно е и в процеса да бъде включен НАТО чрез координационния център с ЕС за защита на 5G мрежи. От ЕС и от алианса казват, че тази дискусия е на съвсем начален етап. Но самият факт, че е в ход подобен процес, вече би трябвало да подейства възпиращо на бизнеса между европейски и китайски компании в сектора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK