Компромисът за Брекзит, който отново прати Мей за отстъпки в Брюксел

Тереза Мей

© Reuters

Тереза МейБританският министър-председател Тереза Мей спечели подкрепата на парламента да се стреми да промени своята сделка за Брекзит благодарение до голяма степен на мирно споразумение между евроскептичните и подкрепящите ЕС фракции в разделената й Консервативна партия.


Стратегията, която се появи тази седмица, е наречена компромис "Малтхаус" по името на един от нейните поддръжници - депутата Кит Малтхаус. Планът се опитва да спечели одобрението на привържениците на Брекзит с обещание да бъде изоставена непопулярна политика за ирландската граница за сметка на алтернативен вариант и се стреми да привлече подкрепящите ЕС консерватори, като обещава гаранции срещу опасността от безпорядък, ако не може да бъде договорена сделка за напускане с Брюксел.


Кой стои зад него?


Въпреки че планът носи името на не особено значимия държавен министър Малтхаус, отговарящ за жилищното строителство, неговата политическа тежест произтича от висшите фигури, помогнали за разработването му. Сред тях са бившият министър на образованието Ники Морган, която се застъпва за близки връзки с Европейския съюз, и водачът на влиятелна консервативна евроскептична фракция Джейкъб Рийс-Мог.


Защо е необходим?
За да постигне ратификация на каквато и да е сделка за Брекзит, Мей трябва да си осигури одобрението на парламента. Но нейната партия е разделена по въпроса кой е най-добрият начин за напускане на ЕС, а по-рано този месец категорично отхвърли договорена от нея сделка с Брюксел. Без сделка за напускане Великобритания може да се изправи пред значителен икономически безпорядък.


Ключовият момент, предизвикващ разногласие във Великобритания, е предпазният механизъм за ирландската граница - подсигуряваща политика, предназначена да предотврати възобновяването на граничните проверки между британския район Северна Ирландия и членуващата в ЕС Ирландия.


Мнозина подкрепящи Брекзит депутати, включително от северноирландската партия, поддържаща правителството на Мей, се страхуват, че Великобритания може да се окаже обвързана с правилата на ЕС за неопределено време или че предпазният механизъм може да забие клин между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.


Какво представлява?


Планът "Малтхаус" не е представен в официален документ. Но ако се съди по информацията от изтекли съобщения и изявления на негови поддръжници, той може да бъде разбит на две части - изменени преговорни цели и резервен вариант, в случай че това се провали.


План А


Групата подкрепя алтернативно споразумение за напускане, което до голяма степен следва модела на съществуващото споразумение, но включва различна уредба за предпазния механизъм.
Предвижда се новият предпазен механизъм да се основава на споразумение за свободна търговия с нулеви мита, а не на сегашната база за обща митническа зона между Великобритания и ЕС. При него се разчита на технологични решения за преместване на проверките на стоки далеч от границата. Това предложение беше обявено най-напред през декември.


План Б


Ако преговорите с Брюксел се провалят, правителството би трябвало да търси основно преходно споразумение, включващо предложение за продължаване на плащанията към ЕС и гарантиране на правата на живеещите във Великобритания граждани на ЕС.


В замяна Великобритания иска удължаване на сегашните търговски условия след края на периода на "прилагане", използвайки клауза от международното търговско право, ако дотогава не бъде договорено постоянно търговско споразумение. Отхвърлената сделка за развод на Мей предвижда период на преход - или прилагане, до края на 2020 г., през който търговията да продължи при сегашните условия.


Какво казва Мей?


Мей не подкрепя изцяло плана, но той е един от трите варианта, които тя обмисля, докато се подготвя да се върне в Брюксел. Те са:


1. Великобритания да има право едностранно да реши да излезе от предпазния механизъм.
2. Предпазният механизъм да действа за ограничен период.
3. Алтернативни уредби на предпазния механизъм, като се следват очертанията на представените от Малтхаус.


Ще проработи ли това?


Гласуването в парламента във вторник позволява на Мей да представи единен фронт с надеждата да убеди Брюксел отново да преговаря по сделката, но няма конкретика какво трябва да промени тя. Това повишава опасността, че мирното споразумение в партията е само временно.


Множество гласове в ЕС отхвърлят перспективата за предоговаряне на правния текст, уреждащ напускането на Великобритания, който беше одобрен миналата година от останалите 27 страни в ЕС.


Ако това, което Мей може да получи от ЕС, не оправдае очакванията на нейната партия, министър-председателят би могла да преживее повторение на тежкото поражение, което първоначалната й сделка претърпя в парламента. Мей обещава да докладва отново пред парламента най-късно на 13 февруари. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  С наближаването на крайния срок, кашата става по-голяма отколкото в началото.

 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1050 Весело

  Тереза Мей накрая ще прокара като сделка отказ от Брекзит и всички ще са доволни.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 340 Весело

  В крайна сметка не е отишла в Брюксел със Спитфайър.Жалко.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  И отговорът от ЕС ще е:

  НЕ.

  Чиба с вашите цигании!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Един сериал става най-интересен точно в последните епизоди, когато се решава кой ще победи и кой ще загуби. Този сериал с Брексит ще бъде по същия начин. Да взимаме пуканките и да сядаме пред телевизора.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Весело

  И отговорът от ЕС ще е:НЕ.Чиба с вашите цигании!
  —цитат от коментар 4 на Боян Таксиров


  Допълвам пряката реч:
  -Достатъчни са нашите цигани!

 7. 7 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Ако преговорите с Брюксел се провалят, правителството би трябвало да търси основно преходно споразумение, включващо предложение за продължаване на плащанията към ЕС и гарантиране на правата на живеещите във Великобритания граждани на ЕС.""

  Нещата започват да се изясняват. До последните дни на март британците ще се борят за изгодни условия по излизането. Позицията на ЕС е ясна, никакви отстъпки от договорените.
  Следва укротяване на опърничевите островни политици до месец, молба за отлагане и в крайна сметка мек като памук Брекзит някъде в бъдещето.

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Общо взето, великите британци демонстрират влачене по корем до вражеските окопи.
  Без каски.

 9. 9 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  "Стратегията, която се появи тази седмица, е наречена компромис "Малтхаус" по името на един от нейните поддръжници - депутата Кит Малтхаус."

  'убаво, само не разбрах какъв компромис смята да направи баба ти Тереза?

  I Want To Believe
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Меймай ще си ходи през Май.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jalis Ironhammer":

  В смисъл? Спитфайера е нужен защото? Не те разбирам. ЕС каза: вие напускате ЕС, благодарение се, че въобще ви даваме право М на преговори, въпреки, че не сме длъжни. Спитфайера щеше да е полезен, ако ЕС напада Великобритания.

 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#11] от "stanislavdi":

  Беше опит за шега от моя страна.В една новинарска емисия на острова докато имаше репортаж за визитата на Мей в Брюксел пуснаха на екрана кадри от бойни действия от втората война на Спитфайър.Неволна грешка на служителите , но по нета веднага почнаха майтапите.Признавам че не е кой знае колко смешно.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Весело

  С какво предложение тръгва Мей? С кого ще преговаря?
  ЕК вече "раздигна седянката" и го каза официално...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Дали ще изкара до май?
  Съмнява ме.

 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Весело

  Как издържа Мей, тя е бетер комунист пред разстрел :)).

 16. 16 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Да взимаме пуканките и да сядаме пред телевизора.
  —цитат от коментар 5 на Lou


  Яжте пуканките сега, защото след година бюджетът за пуканки ще бъде с 15% по-малък (с толкова Европа обеднява като общ пазар).

 17. 17 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2046 Весело

  Никакви отстъпки...ако някоя друга държава случайно и скимне да се прави на велика да знае какво я чака...

 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#7] от "gmbh":

  Защо не и норвежки вариант за ЮК?!

 19. 19 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2046 Весело

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":


  И отговорът от ЕС ще е:НЕ.Чиба с вашите цигании!
  —цитат от коментар 4 на Боян Таксиров


  Като цяло ДА...ама пък точно ти го казваш...

 20. 20 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  и без гащи

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  "Ако това, което Мей може да получи от ЕС, не оправдае очакванията на нейната партия, "
  Ма има ли вероятност да получи нещо.

 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#19] от "BiGman1":

  И защо да не мога аз да го кажа?

  За цигании ли става въпрос?
  Абсолютно, за цигании става въпрос.

  Бих добавил и "най долнопробни" пред цигании, ама да не бъда заподозрян, че визирам нещо друго, ще си замълча :))

  Ти намекваш нещо от рода:

  Ама вие защо биете негрите...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Британците затъват в усложнения и евтин тарикатлък на дребно, без да си дават сметка за най - важното: потъват все по - стабилно надолу и никой друг освен самите тях няма да плати набъбващата всеки ден сметка за авантюрите им !

 24. 24 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Брекзит да не е африкас азятис.
  Има ли някой в Англия тука.
  Нещо партия 50 на 50

 25. 25 Профил на Hitar Petar
  Hitar Petar
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Тая луда крава...от къде ли идва...

 26. 26 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2046 Весело

  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":

  За цигании ли става въпрос?
  Абсолютно, за цигании става въпрос.
  =====================
  Е да де...нали точно там е въпроса...


  Ти намекваш нещо от рода:

  Ама вие защо биете негрите...
  =========================
  Нищо не намеквам ...направо си ти го казах...

 27. 27 Профил на Hitar Petar
  Hitar Petar
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Явно в тези години са на мода лудите политици (без България де ;)), къде и да погледнеш все ги хапе нещо...

 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1250 Весело

  До коментар [#27] от "Hitar Petar":

  Те в България политиците са прекалено некадърни за да бъдат луди.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 29. 29 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2538 Весело

  Мислех, че нищо по-досадно от редовните осведомявания за стомашното съдържание и здраве на английското кралско семейство на този свят не може да има, но явно съм се лъгал....

  Мараба, С-ДС доносници!
 30. 30 Профил на Hitar Petar
  Hitar Petar
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Просто в момента света е в голямата си част червен..(разбирай крадлив), те и тея с тоя
  брекзит се натискат да краднат бъзите пари пък след тях потоп...

 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Екзит от брекзита ли да очакваме? Екзитбрекзит

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  "Един сериал става най-интересен точно в последните епизоди, когато се решава кой ще победи и кой ще загуби. Този сериал с Брексит ще бъде по същия начин. Да взимаме пуканките и да сядаме пред телевизора."
  Тц. Оставям настрана, че пуканки не ям. Не обичам и тъпи сеири. Просто ние сме ЕС и ако британците откъртят още нещо, най вероятно ние сме загубили.
  Къш!

  Еретик
 33. 33 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#16] от "naskotop":

  "Яжте пуканките сега, защото след година бюджетът за пуканки ще бъде с 15% по-малък (с толкова Европа обеднява като общ пазар)."
  ===============
  Британците вече бяха изкрънкали да не си плащат цялата вноска. видя им се малко, да си ходят. В първите години на членство ние даже бяхме нетни платци, защото не се оправяхме с фондовете. И кво?

  Еретик
 34. 34 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Брей, заговориха и за ирландската граница... с малки стъпки към подаване на реална информация (не, че комсомолците изпитват нужда...)

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 35 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Мислех, че нищо по-досадно от редовните осведомявания за стомашното съдържание и здраве на английското кралско семейство на този свят не може да има, но явно съм се лъгал....
  —цитат от коментар 29 на Манчо


  Кога са писали за това, та толкова ти омръзна?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 36. 36 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Прогнозирам, че утре сутринта ще има статия, че някой от Брюксел е казал, че няма вече да се преговаря, а вечерта че Мей има нов план за споразумеие.

 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Те и изнесли куфарите, тя звъни да пита може ли да ползва общата кредитната карта. Чиба, бе.

 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Отстъпки НЯМА ДА ИМА!!!!
  Край на имперското високомерие и арогантност!
  Кой каквото си е надробил да си го сърба!

 39. 39 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#38] от "selqnin":

  Остава да вземем пуканките и да чакаме да видим какво ще стане :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 40. 40 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Няма никаква полза от членството на Великобритания в ЕС. Само претенции и минимум ангажименти. А онзи клоун, заради когото ,я докараха до тук изчезна в дън земя. Светът ще е доста по добро място без професията политик!

 41. 41 Профил на pjc10590831
  pjc10590831
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Днес англичаните се събудиха и помирисаха кафето : Първата Новина: новата сделка на ЕС и Япония - защо никой не им е казал какво ще стане с бизнеса на колите на Англия; и от 10 мин. се говори тук за .. " Leave Еusing campaign and Arron Banks firm Eldon Insurance fined for illegal marketing . This resulted in Leave.EU using Eldon Insurance customers' details to illegally send almost 300,000 political marketing messages, for which Leave.EU has been fined £15,000..

  Интересно става - да не излезе като скандала с Кембридж Аналитика ... Моля се, ЕС да си отстои позициите въпреки Германия която настоява да се преразгледа сделката И да покажат среден пр... на дребното човече с голямата уста Фараж, който ги унижава постоянно. Още малко остава и да излиза от Европарламента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK