ЕС и Япония днес създават най-голямата зона за свободна търговия

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, японският премиер Шиндзо Абе и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, японският премиер Шиндзо Абе и председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерДве ключови споразумения между Европейския съюз и Япония влизат в сила днес – за икономическо и за стратегическо партньорство. Икономическото споразумение е най-мащабната търговска сделка, сключвана някога от ЕС от гледна точка на размер на пазара, и ще създаде най-голямата зона за свободна търговия в света, обхващаща 635 милиона души.


То драстично намалява митата между ЕС и Япония, отваряйки пътя към по-бърза и опростена търговия между двете и увеличаване на размера й. Стратегическото партньорство е свързано със сътрудничество в сигурността по въпроси като международния тероризъм и организираната престъпност, енергийната, климатичната и киберсигурността и други.


Тези нови споразумения контрастират с решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да въведе принципа "Америка на първо място" в търговската политика, отбелязва сайтът theconversation.com. Откакто бе избран за президент, Тръмп наблегна на двустранните сделки, издигна търговски бариери и подкопа международни институции като Световната търговска организация. Именно очакването за националистките политики на Тръмп и особено оттеглянето му от Транстихоокеанското партньорство даде тласък на преговорите между ЕС и Япония по двете споразумения. Големите търговски договорки отнемат дълго време, а разговорите между ЕС и Япония започнаха през 2013 г.


Отваряне на търговията
Икономическото споразумение между ЕС и Япония премахва митата за 97% от стоките, внасяни от ЕС, и за 99% от стоките, внасяни от Япония. След преходен период ЕС ще отмени митата върху японските автомобили, камиони и битова електроника. Очаква се компаниите в ЕС да спестяват 1 милиард евро на година от митата, които в момента плащат за износа в Япония.


Споразумението ще отвори японския пазар за 127 милиона потребители на селскостопански продукти от ЕС и ще увеличи възможностите за износ на ЕС в много други сектори, например финансовите услуги. Тъй като Япония ще премахне митата за 84% от селскостопанските и рибни продукти, европейците ще печелят повече от износ на стоки като сирена, свинско месо и вина.


Основният интерес на Япония в търговската сделка с Европа бе да увеличи износа си в областта на автомобилната индустрия. ЕС досега налагаше 10% мита за японските коли.


Заедно икономиките на ЕС и Япония представляват около една трета от световния брутен вътрешен продукт. След като споразумението започне да се прилага изцяло, годишният търговски обмен между ЕС и Япония би могъл да нарасне с близо 36 милиарда евро.


Ключови моменти


Сделката:


- ще премахне японските мита за много сирена, като например гауда и чедър (които сега се облагат с 29.8 %), както и върху износа на вино (в момента средно 15%);


- ще даде възможност на ЕС значително да увеличи износа си на говеждо месо за Япония, а за свинското месо ще бъде въведена безмитна търговия за преработеното месо и почти безмитна - за прясното месо;


- ще гарантира закрилата в Япония на над 200 висококачествени европейски селскостопански продукта, носители на т.нар. географски означения, и също така ще осигури закрилата на избрани японски географски означения в ЕС.


- урежда специфични чувствителни за ЕС въпроси, например в автомобилния сектор, като въвежда преходни периоди с продължителност до седем години до премахването на митата;


- отваря пазарите за услуги, особено за финансови услуги, електронна търговия, телекомуникации и транспорт;


- осигурява на дружествата от ЕС достъп до големите пазари на обществени поръчки в 54 големи града в Япония и премахва пречките пред обществените поръчки в железопътния сектор.


Японският износ за ЕС се състои преди всичко от машинни части, превозни средства, оптични и медицински инструменти, както и химикали. Износът на ЕС за Япония е доминиран от превозни средства, машинни части, оптични и медицински инструменти, както и фармацевтични продукти.


На 23 януари тази година ЕС и Япония приеха решения, с които да се позволи свободно и безопасно движение на лични данни между двете партниращи си по споразумението страни. Те се договориха да признаят взаимно системите си за защита на данните за "еквивалентни", с което ще се създаде най-голямото пространство в света с безопасно движение на данни, отбелязва пресслужбата на Европейската комисия.


Какво значи това за България?


Япония е 18-ият по големина търговски партньор за България извън ЕС. Българският износ за Япония е на стойност 40 милиона евро, а вносът от азиатската страна се равнява на 105 милиона евро. Общо 257 български компании изнасят за Япония.


Повече за търговията между двете страни можете да намерите тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK