ЕС и Япония днес създават най-голямата зона за свободна търговия

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, японският премиер Шиндзо Абе и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, японският премиер Шиндзо Абе и председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерДве ключови споразумения между Европейския съюз и Япония влизат в сила днес – за икономическо и за стратегическо партньорство. Икономическото споразумение е най-мащабната търговска сделка, сключвана някога от ЕС от гледна точка на размер на пазара, и ще създаде най-голямата зона за свободна търговия в света, обхващаща 635 милиона души.


То драстично намалява митата между ЕС и Япония, отваряйки пътя към по-бърза и опростена търговия между двете и увеличаване на размера й. Стратегическото партньорство е свързано със сътрудничество в сигурността по въпроси като международния тероризъм и организираната престъпност, енергийната, климатичната и киберсигурността и други.


Тези нови споразумения контрастират с решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да въведе принципа "Америка на първо място" в търговската политика, отбелязва сайтът theconversation.com. Откакто бе избран за президент, Тръмп наблегна на двустранните сделки, издигна търговски бариери и подкопа международни институции като Световната търговска организация. Именно очакването за националистките политики на Тръмп и особено оттеглянето му от Транстихоокеанското партньорство даде тласък на преговорите между ЕС и Япония по двете споразумения. Големите търговски договорки отнемат дълго време, а разговорите между ЕС и Япония започнаха през 2013 г.


Отваряне на търговията
Икономическото споразумение между ЕС и Япония премахва митата за 97% от стоките, внасяни от ЕС, и за 99% от стоките, внасяни от Япония. След преходен период ЕС ще отмени митата върху японските автомобили, камиони и битова електроника. Очаква се компаниите в ЕС да спестяват 1 милиард евро на година от митата, които в момента плащат за износа в Япония.


Споразумението ще отвори японския пазар за 127 милиона потребители на селскостопански продукти от ЕС и ще увеличи възможностите за износ на ЕС в много други сектори, например финансовите услуги. Тъй като Япония ще премахне митата за 84% от селскостопанските и рибни продукти, европейците ще печелят повече от износ на стоки като сирена, свинско месо и вина.


Основният интерес на Япония в търговската сделка с Европа бе да увеличи износа си в областта на автомобилната индустрия. ЕС досега налагаше 10% мита за японските коли.


Заедно икономиките на ЕС и Япония представляват около една трета от световния брутен вътрешен продукт. След като споразумението започне да се прилага изцяло, годишният търговски обмен между ЕС и Япония би могъл да нарасне с близо 36 милиарда евро.


Ключови моменти


Сделката:


- ще премахне японските мита за много сирена, като например гауда и чедър (които сега се облагат с 29.8 %), както и върху износа на вино (в момента средно 15%);


- ще даде възможност на ЕС значително да увеличи износа си на говеждо месо за Япония, а за свинското месо ще бъде въведена безмитна търговия за преработеното месо и почти безмитна - за прясното месо;


- ще гарантира закрилата в Япония на над 200 висококачествени европейски селскостопански продукта, носители на т.нар. географски означения, и също така ще осигури закрилата на избрани японски географски означения в ЕС.


- урежда специфични чувствителни за ЕС въпроси, например в автомобилния сектор, като въвежда преходни периоди с продължителност до седем години до премахването на митата;


- отваря пазарите за услуги, особено за финансови услуги, електронна търговия, телекомуникации и транспорт;


- осигурява на дружествата от ЕС достъп до големите пазари на обществени поръчки в 54 големи града в Япония и премахва пречките пред обществените поръчки в железопътния сектор.


Японският износ за ЕС се състои преди всичко от машинни части, превозни средства, оптични и медицински инструменти, както и химикали. Износът на ЕС за Япония е доминиран от превозни средства, машинни части, оптични и медицински инструменти, както и фармацевтични продукти.


На 23 януари тази година ЕС и Япония приеха решения, с които да се позволи свободно и безопасно движение на лични данни между двете партниращи си по споразумението страни. Те се договориха да признаят взаимно системите си за защита на данните за "еквивалентни", с което ще се създаде най-голямото пространство в света с безопасно движение на данни, отбелязва пресслужбата на Европейската комисия.


Какво значи това за България?


Япония е 18-ият по големина търговски партньор за България извън ЕС. Българският износ за Япония е на стойност 40 милиона евро, а вносът от азиатската страна се равнява на 105 милиона евро. Общо 257 български компании изнасят за Япония.


Повече за търговията между двете страни можете да намерите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (190)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 264 Неутрално

  В последните години от живота си, ЕС разбра, че трябва да „бие шута“ на САЩ. Създаването на зона за свободна търговия с Япония е шанс да се удължи живота на ЕС, след напускането на Англия.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Хубава новина! Дано нашите политици и бизнесмени, успеят да се възползват максимално!

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2870 Весело

  Тоя остров компенсира в пъти оня остров ...

 4. 4 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "vxx57592865":

  1. ЕС не са "били шута" на САЩ. Просто изчакват на шута да му мине мандатът.
  2. За споразумението с Япония се говори от 20 години и се работи от почти 10. Преговорите започнаха на 20 март 2013 г. Три години преди референдума за Брекзит.
  3. Да обясняваш, че ЕС е на края на живота си е смехотворно.

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#4] от "Адекватно мислещ":

  +++++++

 6. 6 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Много добра новина. Дано повече български фирми да намажат от отпадането на митата и да се ориентират към износ към Япония.

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#1] от "vxx57592865":

  ЕС ще пребъде, колкото и да не се ще на англосаксонските и руски гноми.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#4] от "Адекватно мислещ":
  MEGA + ! Кратко, точно и ясно!

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Глупостите на оранжевият клоун преструктурираха света и направиха възможни събития, които бяха замразени с десетилетия!

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  "Българският износ за Япония е на стойност 40 милиона евро"


  Интересно, каква част заема износа на рапани в тези 40 млн.?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  ЧУДЕСНО. За колите обаче, ... преходен период, ... от 7 години. Горе долу толкова са назад европейските автомобили от японските и това явно много ги страхува.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Всеки съюз, всяко стратегическо споразумение между високо развити и цивилизовани ПРАВОВИ държави е успех за човечеството.

  Лесен въпрос (no brainer) е кое е за предпочитане: да си гражданин на ЕС + Япония, или поданик на СИКТИР (Сирия Иран Китай Турция Индия Русия).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#4] от "Адекватно мислещ":

  "3. Да обясняваш, че ЕС е на края на живота си е смехотворно."

  Докато червените баячки вещаят края на ЕС, междувременно се споминаха "евразийският" запъртък, славянската дъга, ИБРИКС...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "Адекватно мислещ":

  1. Олигархията в САЩ ще намери следващ „шут“ (както наричаш действащия президент на САЩ) за да замести този.
  2. Преговорите между ЕС и Япония се ускориха след референдума за Брекзит.
  3. След Брекзит преподписването на договора между Франция и Германия е следващия пирон в ковчега на ЕС.


  До коментар [#8] от "bosev.asen":

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4129 Неутрално

  И после ЕС обяснява как Великобритания няма да може да търгува с никой???? По бързо да идва 29 Март, че не се издържа вече с тези глупости.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  Много хубаво, Япония стана поредната азиатска държава с която ЕС има сключено споразумение за свободна търговия, такова вече имаме с Южна Корея, Сингапур, даже и с Виетнам.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Значи за колите, хОй !
  Вместо да паднат цените на новите Тойотки с 3-4К лв... ще го ядем дебелия

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Само по себе си това е добре, ама Япония е и трамплин за Китай, понеже на всички японски компании 80% от производството и им е в Китай. И като знам какво е нивото на европейската дипломация, пардон - бюрокрация, по-скоро се съмнявам, че японците са ни направили "врътка".

 19. 19 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Увеличение с 36 милиарда на година...
  Какво да си говорим, два от най-големите и технологично развити пазари в света.

 20. 20 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Весело

  Рашата пак я няма никъде. Дори японците са цивилизовани хора, а руснаците предпочитат да воюват срещу целия свят. Познайте кои държави ще продължават да съществуват след 2025 г.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 21. 21 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Много добра новина....отваряща пазарите!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 22. 22 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#17] от "Позорно събрание":

  Цените на Тойота могат само да растат ,повечето са произведени в Англия , а се очаква и мито за тях , виж ,за частите ,цените явно ще паднат ,добро решение

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  До коментар [#22] от "edin drug":

  По нашите български телевизии в последните дни даваха репортажи точно за това как в момента в България ударно се внасят автомобили от Великобритания. След Брекзита тяхната цена значително ще се увеличи заради мита и данъци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#14] от "vxx57592865":

  Много добри фантазии....И тотално непознаване на материята!Ама от тролей толкоз!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Весело

  В последните години от живота си, ЕС разбра, че трябва да „бие шута“ на САЩ. Създаването на зона за свободна търговия с Япония е шанс да се удължи живота на ЕС, след напускането на Англия.
  —цитат от коментар 1 на vxx57592865


  Глупости!
  ЕС и САЩ винаги са били и ще си останат съюзници! Това е желязно правило, което не зависи от мандата на един или друг президент. Сегашните проблеми ще изчезнат заедно с американския клоун Тръмп.
  И още "животът" на ЕС не зависи нито от Япония, нито от САЩ, нито от който и да било друг. Това е така, защото Съюзът създава над 16 трилиона долара БВП, и застава съвсем близо да най-голямата икономика в света - тази на САЩ, която е с около 18 трилиона долара.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Весело

  ЧУДЕСНО. За колите обаче, ... преходен период, ... от 7 години. Горе долу толкова са назад европейските автомобили от японските и това явно много ги страхува.
  —цитат от коментар 11 на 442


  Кои са назад? Мерцедес и БМВ ли?
  Я провери кои са най-големите вносители на автомобили в САЩ...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  " Тръмп.... подкопа международни институции като Световната търговска организация."

  Тази институция е бутафорна много преди Доналд. Което ме подсеща за Англичаните, които са се запътили право натам.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Чудесна новина, глобализма печели отново.

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Весело

  Значи за колите, хОй ! Вместо да паднат цените на новите Тойотки с 3-4К лв... ще го ядем дебелия
  —цитат от коментар 17 на Позорно събрание


  Точно обратното.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Определено добра идея ... но дали е "най-голямата" е прекалено оптимистично предположение , което би предизвикало голям смях , ако някой да преведе на китайски и на хинди : "Зоната МИ е много по-голяма от зоната ТИ"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Браво!

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Български износ за Япония?
  Да не изнасяме пак мотокари,които японците претопяваха за суровина ,че им излизаше по евтино?

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#31] от "dark'star":

  "Зоната МИ е много по-голяма от зоната ТИ"

  Твоята зона е опашката за социални помощи.

  Колко години станаха - 25? 28?

  Айде, по-скромно го давай.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 264 Весело

  Обичам да се събуждам с добри новини. Браво!

 36. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ревете безсилно гозамбовци и прочее некадърници "консерватори" дето не можете да свършите работа за два лева. Сега японците ще бъдат виновни за мизерното ви съществуване.

  The best way to predict the future is to invent it.
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#36] от "EU defender":

  Лузърите от Ямболските села "одесняха" за една нощ и се хванаха за полите на Дръмб като слепец за тояга.

  Край на глобализма, край на международния обмен, да направим Америка отново велика, да направим Ямбол отново велик, да направим ДЗУ-Стара Загора отново велико.

  Да, ама не.

  Светът е зона на свободна търговия при спазване на правила. Който е в нея, ще просперира; който се капсулира или реши, че правилата не важат за него - ще отпадне от играта.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 973 Неутрално

  В последните години от живота си, ЕС разбра, че трябва да „бие шута“ на САЩ.
  —цитат от коментар 1 на vxx57592865


  А бе и на коча му се клатят, ама не падат. Айде стига с тоя умиращ ЕС. Много ви се ще на вас Руските комуняги и уж националисти, ама няма да стане - ЕС е в началото на едно реформиране в посока ФЕДЕРАЦИЯ.
  Отделно от това, ЕС показва здрав разум и може би ще отстрани Китайците от телекоми и други важни сфери. Свободната търговия с Япония е нещо добро и като анти-Китайски мерки.
  Ще има и свободна търговия с Щатите! Това са естествени процеси.

 39. 39 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#26] от "Rim":

  "И още "животът" на ЕС не зависи нито от Япония, нито от САЩ, нито от който и да било друг."

  Много зависи от световни развития. Например, конфликтът между арабите и израелтяните забави световната икономика. Това стана, защото Организацията на Арабските Петролни Износители наложиха ембарго на Канада, Япония, Холандия, О.К., САЩ, което доведе до увеличение на цените на нефтът и петролна криза. В следствие това оказа ефект върху интеграцията на ЕС.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Япония е силно защитен пазар и си остава такъв, но стъпките са в правилна посока. Дано и България получи своя тласък, но едва ли...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#27] от "Rim":
  "Кои са назад? Мерцедес и БМВ ли? Я провери кои са най-големите вносители на автомобили в САЩ"...

  Колегата визираше ниския автомобилен клас- Хонда "Сивик", на цената на Рено "Клио". Еха!

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Не виждам мястото ни в тази зона. Усилията на продажниците от 44-то НС са насочени в слугинажа си към Путин - нови 2,7 млрд лв за да му строим тръби, и за да посредничим в продажбата на руска газ на Европа (друга тема е те дали искат).
  А конекторите с Гърция и Румъния чакат.

 43. 43 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 973 Неутрално

  След Брекзит преподписването на договора между Франция и Германия е следващия пирон в ковчега на ЕС. До коментар [#8] от "bosev.asen":До коментар [#13] от "Norman Granz":
  —цитат от коментар 14 на vxx57592865


  Нещо не схващаш нещата. Договорът между Франция и Германия е начало на Европа на две скорости. При такава постановка, присъединяването на страните към зоната на 1-ва скорост ще става на база изпълнение на изисквания и тези изисквания вече ще бъдат в сферата на федерални аранжименти. Превръщането на Европа в истинска супердържава ще бъде много по-бързо, отколкото досегашните интеграционни стъпала, именно защото няма да има нужда от десетилетия говорилни и търсене на компромиси и консенсуси. Нарастващото вътрешно ядро ще определя условията. Страните в Европа просто нямат друг избор. Моделът на досегашните национални държави е изчерпан и не може да ръководи общества към успех. Федерацията е начинът, заедно с Щатите и някои други, да се възпира Китай, да се контролират нещата в Света и най-вече Западът да запази ръководното си положение в света.

 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":
  "Всеки съюз, всяко стратегическо споразумение между високо развити и цивилизовани ПРАВОВИ държави е успех за човечеството."
  +++++++++++++++

  подпис
 45. 45 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Не виждам мястото ни в тази зона. Усилията на продажниците от 44-то НС са насочени в слугинажа си към Путин - нови 2,7 млрд лв за да му строим тръби, и за да посредничим в продажбата на руска газ на Европа (друга тема е те дали искат). А конекторите с Гърция и Румъния чакат.
  —цитат от коментар 42 на historama


  Нека не бързаме, да видим какво ще каже Брюксел. Те и на ЮП бяха заварили две тръби и го откриваха. Барем за паметник да го бяха оставили.

  The best way to predict the future is to invent it.
 46. 46 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 440 Весело

  И в статията и в коментарите пак се говори за Тръмп. Какво общо има Тръмп със сделката между ЕС и Япония? Преговорите започнаха далеч преди 2016.
  Сделката е добра новина. Надявам се да има и споразумение между ЕС и САЩ, а това ще е факт, когато ЕС се откаже от протекционизма.

 47. 47 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Почвам да търся спортни коли в Япония!!!

 48. 48 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Нещо за киселото мляко не се ли споменава?

 49. 49 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#1] от "vxx57592865":
  Добрата политика не бие шута на никого. Тя се възползва от всички възможности. Мислиш с категориите на класовата борба.

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#25] от "pag":

  Съвсем между другото, това споразумение не е ли "двустранно" и не "подкопава" ли "международните инстиуции като Световната Търговска организация"?
  =========
  Това е най вече защитна мярка, отколкото "споразумение".... както са го нарекли.....
  Един вид контра процедура срещу пътя на коприната.....
  Прави се от принуда....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Нещо за киселото мляко не се ли споменава?
  —цитат от коментар 48 на Big Muzzy


  Не, защото докато Гърция почти е регистрирала "йогурт" като гръцки продукт, ние тук се занимаваме с глупости като хъбове, турско-български потоци, АЕЦ (струващи милиарди).

  А за да не ме обвиниш в черногледство помисли си в колко страни на ЕС можеш да видиш по рафтовете на супермаркетите български млечни продукти?

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#48] от "Big Muzzy":

  "Нещо за киселото мляко не се ли споменава?"

  Ако знаеш колко вида кисело мляко и с какво качество се продава в японските супермаркети...

  Вярно е, че преди близо 50 години е било регистрирано като Bulgaria Yogurt, но не знам да сме получили грош за това.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Весело

  Да се забележи конструктивната разлика между Япония и Британия.

 54. 54 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Демек ЕС ще изнася текезесарски стоки, пък японците високи технологии. Пазар брат'чед, който к'вото може...

 55. 55 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Нещо за киселото мляко не се ли споменава?
  —цитат от коментар 48 на Big Muzzy


  Киселото мляко е на голяма почит в Япония. И го знаят като българско.
  А Япония е чудесна държава, преди години имах щастието да я посетя, искам пак :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 56. 56 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Поданик в държавата на корумпетата и мързеливи те, а.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 57. 57 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  Лъжеш, ти искаш Иранците да дойдат тук и да приемем исляма. ЕС не е твойта бира...

  Сидо
 58. 58 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Ето една чудесна новина. Японците са едни от малкото коректни народи. Под коректни имам предвид, че си гледат съвестно работата. Винаги, когато съм работил с тях, за мен е било голямо удоволствие. :)

  Не знам за България, но тази зона ще е от полза за нормалните европейски страни.

 59. 59 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#1] от "vxx57592865":1. ЕС не са "били шута" на САЩ. Просто изчакват на шута да му мине мандатът.2. За споразумението с Япония се говори от 20 години и се работи от почти 10. Преговорите започнаха на 20 март 2013 г. Три години преди референдума за Брекзит.3. Да обясняваш, че ЕС е на края на живота си е смехотворно.
  —цитат от коментар 4 на Адекватно мислещ


  ++++ По един плюс за всяка една от трите точки и един допълнителен за играта на думи в първата. :)

 60. 60 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Вярно че договарянето е започнало преди Тръмп и Брекзит (което е едно и също - популистите излъгаха хората), НО двете събития ускориха преговорите и ги накараха да приключат. И на най-глупавия е ясно, че това е контра на изолационистката политика на Тръмп "Америка на първо място". Т.е. ЕС показва - ние можем да се оправим и без САЩ и то добре. Това е същата защита и за Япония.
  Също е шамарче и за "великите" британци. Защото сега всеки може да каже" ЕС замени един остров за друг - то голям, по богат и по-хубав :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 61. 61 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  И аз съм на сходно мнение, че това споразумението е като контрапункт на "Пътят на коприната". От друга страна, не си падам по хегемонията на когото и да било, в която и да е сфера.

 62. 62 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Весело

  Айде, честито. От утре Сони Бравия няма да струва 4 минимални заплати, а само 3.99.

 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Весело

  До коментар [#4] от "Адекватно мислещ":

  Както обикновено руските подлоги бързат с глупавите си провокацийки, за да се отчетат пред батюшката им.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Очаква се компаниите в ЕС да спестяват 1 милиард евро на година от митата, които в момента плащат за износа в Япония
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Негатив

  Митата не се плащат от "компаниите в ЕС" , ами от японския вносител. Дали той ще приспадне спестеното от крайната цена за японския матрял, или просто ще гуши повече - времето ще покаже.

 65. 65 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Това нямаше да е възможно, ако не беше търговската война, която САЩ започнаха срещу целия свят, включително и срещу съюзниците си от ЕС.

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#61] от "Riker":


  И аз съм на сходно мнение,....
  ========
  Фамилиите Родшилд и Рокфелер, че и те.....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Гневно

  Не виждам мястото ни в тази зона. Усилията на продажниците от 44-то НС са насочени в слугинажа си към Путин - нови 2,7 млрд лв за да му строим тръби, и за да посредничим в продажбата на руска газ на Европа (друга тема е те дали искат). А конекторите с Гърция и Румъния чакат.
  —цитат от коментар 42 на historama


  Тази очевАдна дупедавщина на българските управляващи вече не се търпи.
  Да се чуди човек, с какво ги държи Москва тези нехранимайковци и продажници!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#25] от "pag":Това е най вече защитна мярка, отколкото "споразумение".... както са го нарекли.....Един вид контра процедура срещу пътя на коприната..... Прави се от принуда....
  —цитат от коментар 50 на eti mehter

  Разбира се. Европа не са идиоти, че да допуснат Китайски Път на Коприната. Исторически, Пътя на Коприната изцяло се контролира от Тюркския свят чак до Константинопол! Сега Китай подмолно се опитва да възстанови този път, за да може да го контролира. Япония е нашият ЕСТЕСТВЕН съюзник срещу Китай! И ако не знаеш, да те светна какво е казал Кемал Ататюрк на Японския посланик през 1936 - Един ден ще се срещнем с Вас на Китайската Стена! - Абсолютен визионер!
  Китай е най-големият и най-опасен враг на Западната Цивилизация и това сега с Япония, търговската война на Трамп срещу Китай, както и тенденцията Европа да се присъедини към Щатите в тази война са само НАЧАЛО на мерките, които ще бъдат взети за да не се позволи на Китайците да ни казват как да живеем. Америка - Европа - Турция - Япония - Австралия, ето това е фронт, срещу който тоталитарният, за да не кажа фашистки Китай няма шанс!

 69. 69 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Весело

  ... Защото сега всеки може да каже: " ЕС замени един остров за друг - то голям, по богат и по-хубав :)
  —цитат от коментар 60 на iak


  Добре казано! Много добре....
  ++++++++++++

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 70. 70 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Надявам се че консервативните чичаци си носят памперсите...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 71. 71 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Добра новина. По-добрият свят продължава напред, заедно.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 72. 72 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Японски коли без мито?или със символично мито-това е добра идея.

 73. 73 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Китай е най-големият и най-опасен враг на Западната Цивилизация и това сега с Япония, търговската война на Трамп срещу Китай, както и тенденцията Европа да се присъедини към Щатите в тази война са само НАЧАЛО на мерките, които ще бъдат взети за да не се позволи на Китайците да ни казват как да живеем. Америка - Европа - Турция - Япония - Австралия, ето това е фронт, срещу който тоталитарният, за да не кажа фашистки Китай няма шанс!
  —цитат от коментар 68 на transvaal


  Под една друга статия писах, че Китай открито заявява намерението си да наложи собствения си модел на останалия свят, а моделът е на тотално следене и тотален контрол над живота на хората. Така че напълно споделям това мнение. Само не съм такъв оптимист по отношение на Турция, поне в сегашния ѝ вид.

 74. 74 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#49] от "авторът":

  мисли в категориите на широката руска душа - враг, война и вожд

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 75. 75 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#67] от "Храбър":

  москва е създала 3 поколения предатели-петоколонници, обединява ги страхът от западната цивилизация - както е и при техните създатели

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 76. 76 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Китай открито заявява намерението си да наложи собствения си модел на останалия свят
  —цитат от коментар 73 на Форд Префект


  А това налагане минава чрез корумпиране на политици и елити, строеж и впоследствие придобиване на големи инфраструктурни обекти.

 77. 77 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  Чудесна новина ! Цивилизованите общества трябва да задълбочават контактите и сътрудничеството на всяко ниво ! Това ще бъде в противовес на сатрапийте, врагове на свободния свят !

 78. 78 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Отлична новина за цивилизованата част от света!

 79. 79 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1910 Весело

  Уауууу, добър тупаник по великата някога Британия и нейния господар във Вашингтон. Японците от години се домогваха до подобно споразумение, което ще им даде повече шансове за независима / от САЩ/ търговия с един от най-големите партньори, но англичаните дръзновено стопираха идеята.
  Е, първият позитивен ефект от Брекзит се видя - ЕС и Япония подписаха договор, обозначаващ еманципацията им от тоталната доминация на янките!
  Следва вторият евроудар - преместването на борсовата търговия от Лондон на европейска земя.
  Да му мислят англичаните!

  Мараба, С-ДС доносници!
 80. 80 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1910 Весело

  Япония е нашият ЕСТЕСТВЕН съюзник срещу Китай!
  —цитат от коментар 68 на transvaal


  И срещу САЩ, умниченце, и срещу САЩ. А ЕС има още един естествен съюзник в това противопоставяне - Русия. Кога ли ще проумеете на ново ниво идеята на Фюрера?

  Мараба, С-ДС доносници!
 81. 81 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#80] от "Манчо":

  "ЕС има още един естествен съюзник в това противопоставяне - Русия. "

  Дойдохме си на приказката след първата шепа хранителни добавки и две таблетки от белите.

  ЕС е организация на демократимни и правови държави, каквато е и Япония.

  Русия си има Иран и Хизбула, с които са се съюзява.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 82. 82 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1364 Любопитно

  До коментар [#10] от "hamiltonf":
  рапните които се изнасят за Япония минават през турски квоти,реално се отчита за износ към Турция

  Тиква под наем.
 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Любопитно

  До коментар [#68] от "transvaal":
  Европа не са идиоти, че да допуснат Китайски Път на Коприната. Исторически, Пътя на Коприната изцяло се контролира от Тюркския свят чак до Константинопол!
  ========
  Тия ти две изречения си противоречат.
  После..... той пътя на коприната не е само китайски.....
  Десетки са страните които ще се възползват от него.....
  За България да не говоримммм......💫⌛💫.....
  Дори и праха от преминаващите влакови композиции е достатъчен да препълне българската хазна....

  Теб не мога да те разбера.....
  Какво искаш да докажеш.....
  България ще е първата европейска страна, през която ще преминава берекета от този път.....
  Помисли малко рационално, а не брюкселски..... и ще видиш, че е така....

  Bukalemun
 84. 84 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#17] от "Позорно събрание":Цените на Тойота могат само да растат ,повечето са произведени в Англия , а се очаква и мито за тях , виж ,за частите ,цените явно ще паднат ,добро решение
  —цитат от коментар 22 на edin drug


  Ето сега е момента за завод на Тойота в България. Мале, нашите бастуни, как ще го проспят и това....

 85. 85 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  До коментар [#1] от "vxx57592865":

  Дрън дрън ярина , едното няма нищо общо с другото ...

 86. 86 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#22] от "edin drug":

  Само Аурис се произвежда в Англия.

 87. 87 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А какъв пазар може да стане Япония, за селскостопанската ни продукция и всичко свързано с туризъм, като им познавам психологията на култ към природата и историята, от които имаме много. Но имам силното усешане, че и това ще просер@т.
  Вместо да оставят хората да си движат малките бизнеси и семейни ферми и хотели, като им помагат с информация и общ Българо-японски център, нашите родни душмани ще блокират обикновения човек, за да се наместят техните фирми, неспособни на нищо.

 88. 88 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 722 Неутрално

  [quote#43:"transvaal"][/quote]

  Грешката на либерастчета като тебе е че си правите сметка без европейските народи.

 89. 89 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#51] от "

  Ти ще спреш ли с глупостите си за киселото мляко, червен неграмотнико ?!
  Кисело мляко се произвежда в Япония от над 30 години, по български лиценз.
  Компанията “Мейджи” купува живи посявки от млечно-кисели бактерии от България. Това се прави всеки месец, за да се гарантира автентичният вкус на българско кисело мляко.

 90. 90 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#79] от "Манчо":

  "... великата някога Британия и нейния господар във Вашингтон. "

  Типични комундерски брътвежи на две таблетки амфетамин: вашингнонските империалисти и техните лондонски пудели.

  За 75 години, откакто слязоха тейковците ви от Балкана, нищо ново не научихте, ей!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 91. 91 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Отлична новина на фона на простотиите на Мей, Фараж и компания. На мястото на Юнкер бих предложил Япония да членува в Евросъюза на принципа, на който членуваше Британия - без обща валута и без Шенген. Европейската икономика много може да спечели от японски инвестиции, особено Източна Европа, където разходите са по-малко.

 92. 92 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#83] от "eti mehter":

  Берекет няма никакъв от Път на Коприната. Това е капан, който Китайците залагат за след 50-100 години - това им е пътя, по който имат намерение да завоюват една по една страните до Европа и нататък - подмолно, постепенно измествайки местните работещи с техни. Корумпирайки елитите на съответните страни с много пари, след това ще си настаняват тяхно население от расата Хан - виж какви концлагери са издигнали в Източен Туркестан - над 1 милион души са в тия лагери без срок, без присъда по преценка на администрация от Хан - Китайци, които се явяват окупатори на тази страна. Западът ще унищожи възможностите на Китай да бъдат супер-сила и да заплашват останалите. Това е пълзяща напаст - виж Малайзия, виж как Австралия упражнява много як контрол на границите и намалиха приема за Китайци. Това е чужда и враждебна цивилизация. Самият факт, че има Китайски екзотични ястия, за приготвянето на които се ДЕРАТ ЖИВИ ЖИВОТНИ, е достатъчен за да ги бомбардираме до основи!

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1910 Весело

  ЕС е организация на демократимни и правови държави, каквато е и Япония.
  —цитат от коментар 81 на Norman Granz


  ЕС е преди всичко свръхсила, която трябва да отстоява своите геостратегически интереси, джаз-дедо-младо! И Русия е нейн естествен съюзник най-малкото по две причини : първо, ЕС и Русия са географски и етнически близки, второ - ако Стара Европа не успее да оформи един свой стратегически съюз с руснаците, при който огромните ресурси, територии и талантът на руския народ да се влеят във вените на Съюза, то неминуемата коалиция става Русия/Китай/Индия. А това ще е краят на европейската цивилизация, като световен хегемон.
  Продължавайте да викате проамерикански лозунги, продуценте, животът си върви. а такива, като вас, са в канавката ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 96. 96 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ти ще спреш ли с глупостите си за киселото мляко, червен неграмотнико ?!Кисело мляко се произвежда в Япония от над 30 години, по български лиценз.Компанията “Мейджи” купува живи посявки от млечно-кисели бактерии от България. Това се прави всеки месец, за да се гарантира автентичният вкус на българско кисело мляко.
  —цитат от коментар 89 на mop36557620


  А бе това не е баш така. Даже ХИЧ не е така. Митовете и легендите за Българското кисело мляко бяха дело на ДС и са пълни измишльотини. Единият бацил, който именно прави йогурта (киселото мляко) е Бациликус Булгарикус, защото е така наречен от човека, който пръв го е описал и изследвал - Българин, студент в Швейцария в края на 19-ти век.
  Истината е, че преди Данон да превърне киселото мляко (йогурта) в масов продукт в Америка през 20-те години и в Европа малко по-късно (Данон емигрира от Константинопол към Америка след разпада на Османската Империя), тези продукти са били широко разпространени по всички земи от Балканите до Хиндукуш.
  Където и да отидете по този път - Турция, Азербайджан, Казахстан и пр. станове имат превъзходни кисели млека от много видове и производители и представляват същия продукт без никаква нужда да внасят бацили от Родопите да речем. Тук, в ЮАР от години си правим в къщи великолепно кисело мляко (тук прясното е по-добро от млякото в Европа), при това със същия щам от бактерии от десетина години насам. И да знаете, бактериите са две - Булгарикус и Стафилококус Термофилус (който прави да вкисва и който бацил в повечето комерсиални кис. млека го няма, за да се удължи времето на годност в магазина и поради което тия млека имат вкус на кремче, но това не е истинско, пък и ги пълнят с нишесте за да са дабъл крийм. В България има само на пръсти броящи се марки с двете бактерии (БДС). Останалото е комерсиален бул-шит.
  Мисълта ми е - това с уникалността на Българското кисело мляко са митове и легенди. И знайте също, че думата Йогурт е тюркската дума за същия продукт, който ние наричаме кисело мляко. На Запад е също йогурт и показва откъде всъщност Западът е възприел кис. мляко.

 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#95] от "Манчо":

  "... огромните ресурси, територии и талантът на руския народ ..."

  Това можеш да го изпееш в съпровод на балалайка пред РКИЦ, сигурен съм, че дежурният отсервиращ ще ти свали една табличка с блины и паница борщт.

  Талантът на руския народ е отразен в стандарта му на живот и класовото (кастовото) му разслоение:

  0.1% милиардери, 10% взяточници (на държавна служба с висок корупционен потенциал) и 90% пролетарии, които нямат паспорти, не са виждали чужбина и живеят от напиване до напиване.

  Не на мен тия балади за братушките.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  До коментар [#92] от "transvaal":

  Не ти ли омръзна да разпространяваш тази синофобска пропаганда почти под всяка статия!? Още повече, че тази статия няма нищо общо с Китай. Темата е ЕС и Япония.

  Това че мразиш китайците и по накаква причина обичаш тюрките и турците вече е ясно на всеки в този форум.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ето това е истинският Евразийски съюз! Гномът в Кремъл да скочи от табуретката с главата на долу!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 100. 100 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  До коментар [#80] от "Манчо":
  Ма ти и нацистче ли го раздаваш? Арийче от пернишките села? Нищо чудно де, на комунистите най-близките ви идейни другари са нацистите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK